Romániai cégalapítás 2020 update

2020-07-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A katások kaptak a nyakukba egy durva adóemelést, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Nem is annyira az adóemelés ténye, mint azzal kapcsolatos félrebeszélés és az emberek hülyének nézése.

További infó a KATA-ról

A mi szempontunkból most az a lényeg, hogy azoknak is 40%-os kulccsal kell adózniuk jövőre 3 millió forint felett, akik külföldre dolgoznak és számláznak. S ilyenkor felmerül a kérdés, miért adózzak magyar adókulcs szerint, ha a világon bárhonnan dolgozhatok.

Kaptam is bőven kérdéseket román cégalapításról, amerikai offshore cég alapításáról és a többi lehetőségről.

Mivel régen írtam már a romániai lehetőségről, ami a legkézenfekvőbb egy magyar számára, nem csak azért mert közel van és nagyon kellemes adókulcsok vannak, de azért is, mert történelmi okokból mindent lehet magyarul is intézni, arra gondoltam, ideje frissíteni az adatokat.

Azonban mielőtt erre kitérnék, néhány észrevétel a témával kapcsolatban.

Az első, ha te eddig katás mikróvállalkozó voltál, nem biztos, hogy megéri ezzel szórakoznod. A bevételed nem lehet több havi 1-1,5 millió forintnál, így valószínűleg felesleges amerikai meg dubai-i offshore cég alapításán gondolkodnod, mert többet fogsz fizetni a költségekre, mint amit megspórolsz az adón. Neked lehet, hogy jó az átalányadózás is. Havi kétmillió forint felett pedig a TAO-s adózás már nem sokkal rosszabb, mint a KATA.

Átalányadózás

A második, hogy ha te idehaza élsz és innen dolgozol egy külföldi cég nevében külföldre, akkor bizony te itthon telephelyet keletkeztetsz már csak azzal is, hogy a cégvezetés itthon valósul meg. S ráadásul a külföldi cégből származó jövedelmed után nem a kinti (román vagy offshore) adókulcs, hanem a magyar 15%-os adókulcs szerint kell adóznod, akkor pedig mit nyertél rajta?

Tehát a dolog nem olyan egyszerű, hogy akkor mától ugyanúgy itthon élek, csak román cégen keresztül fogok számlázni. Néhány cikk, amit olvass el a témában: Külföldi cégalapítás, Hol vagy otthon?

Azonban birka se legyél és ne tűrd némán, ha meg akarnak kopasztani.

Ha megteheted, hogy a hónod alá csapod a laptopodat és kibérelsz egy lakást valahol Erdélyben, akkor tedd meg bátran. A programsoroknak, tervrajzoknak, weboldalaknak vagy akármi másnak, amivel foglalkozol, mindegy, hogy hol születnek meg, te azonban rengeteget tudsz spórolni az adón. Uniós állampolgárként jogod van akárhová költözni az Unióban és ott illetve onnan dolgozni.

Romániában a cégek egymillió euróig (nem elírás, bő 350 millió forintig) csak 3% adót fizetnek, de azt a bevétel után. Áfával sem kell szórakozni közel 30 millió forintig és egyébként is csak 19%, bár ha külföldre dolgozol, akkor ez úgyis mindegy. Ha valakit be is jelentesz a cégbe (mert ez sem kötelező), akkor 1% lesz az adó a 3% helyett.

Amikor kiveszed a cégből a pénzt, 5% adót fizetsz, de ezt már csak a nyereség után. Egy bizonyos nyereség felett még van kb. 2650 lej (191 ezer forint) egészségügyi hozzájárulás is évente.

A cégalapítás költsége 200 lej alaptőke, 122 lej cégbírósági illeték, 300 lej fordítás és közjegyző és 600 lej ügyintézési díj, összesen mintegy 90 ezer forint.

Székhely-szolgáltatás havi díja 100 lej, 7.300 Ft. (Mivel ha csak lakást bérelsz, oda jó eséllyel nem engedik bejelenteni a céget a lakás tulajdonosai, ezért szükséged lesz rá.)

Könyvelés díja a magyarhoz hasonló, cégtől függően 10-25 ezer forint.

Ügyintézési idő 4-5 nap.

Cégalapításhoz keresd Tóth Sándort +40741295306 (Marosvásárhely)

Könyvelés Orbán Marika +40 746 245 789 (Bár ő most tele van munkával, de majd ajánl valakit.)

Naponta van repülő Budapestről, oda-vissza kb. 10 ezer forint a repjegy Wizzairrel, autóval Marosvásárhely kb. 250 km a határról.

Ha gondolod, hogy megléped a dolgot és jogilag is megáll a dolog (tehát nem csak kamuból akarsz román cégen keresztül számlázni), akkor most már könnyen megteheted a váltást.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram