Romániai cégalapítás 2020 update

A katások kaptak a nyakukba egy durva adóemelést, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Nem is annyira az adóemelés ténye, mint azzal kapcsolatos félrebeszélés és az emberek hülyének nézése.

További infó a KATA-ról

A mi szempontunkból most az a lényeg, hogy azoknak is 40%-os kulccsal kell adózniuk jövőre 3 millió forint felett, akik külföldre dolgoznak és számláznak. S ilyenkor felmerül a kérdés, miért adózzak magyar adókulcs szerint, ha a világon bárhonnan dolgozhatok.

Kaptam is bőven kérdéseket román cégalapításról, amerikai offshore cég alapításáról és a többi lehetőségről.

Mivel régen írtam már a romániai lehetőségről, ami a legkézenfekvőbb egy magyar számára, nem csak azért mert közel van és nagyon kellemes adókulcsok vannak, de azért is, mert történelmi okokból mindent lehet magyarul is intézni, arra gondoltam, ideje frissíteni az adatokat.

Azonban mielőtt erre kitérnék, néhány észrevétel a témával kapcsolatban.

Az első, ha te eddig katás mikróvállalkozó voltál, nem biztos, hogy megéri ezzel szórakoznod. A bevételed nem lehet több havi 1-1,5 millió forintnál, így valószínűleg felesleges amerikai meg dubai-i offshore cég alapításán gondolkodnod, mert többet fogsz fizetni a költségekre, mint amit megspórolsz az adón. Neked lehet, hogy jó az átalányadózás is. Havi kétmillió forint felett pedig a TAO-s adózás már nem sokkal rosszabb, mint a KATA.

Átalányadózás

A második, hogy ha te idehaza élsz és innen dolgozol egy külföldi cég nevében külföldre, akkor bizony te itthon telephelyet keletkeztetsz már csak azzal is, hogy a cégvezetés itthon valósul meg. S ráadásul a külföldi cégből származó jövedelmed után nem a kinti (román vagy offshore) adókulcs, hanem a magyar 15%-os adókulcs szerint kell adóznod, akkor pedig mit nyertél rajta?

Tehát a dolog nem olyan egyszerű, hogy akkor mától ugyanúgy itthon élek, csak román cégen keresztül fogok számlázni. Néhány cikk, amit olvass el a témában: Külföldi cégalapítás, Hol vagy otthon?

Azonban birka se legyél és ne tűrd némán, ha meg akarnak kopasztani.

Ha megteheted, hogy a hónod alá csapod a laptopodat és kibérelsz egy lakást valahol Erdélyben, akkor tedd meg bátran. A programsoroknak, tervrajzoknak, weboldalaknak vagy akármi másnak, amivel foglalkozol, mindegy, hogy hol születnek meg, te azonban rengeteget tudsz spórolni az adón. Uniós állampolgárként jogod van akárhová költözni az Unióban és ott illetve onnan dolgozni.

Romániában a cégek egymillió euróig (nem elírás, bő 350 millió forintig) csak 3% adót fizetnek, de azt a bevétel után. Áfával sem kell szórakozni közel 30 millió forintig és egyébként is csak 19%, bár ha külföldre dolgozol, akkor ez úgyis mindegy. Ha valakit be is jelentesz a cégbe (mert ez sem kötelező), akkor 1% lesz az adó a 3% helyett.

Amikor kiveszed a cégből a pénzt, 5% adót fizetsz, de ezt már csak a nyereség után. Egy bizonyos nyereség felett még van kb. 2650 lej (191 ezer forint) egészségügyi hozzájárulás is évente.

A cégalapítás költsége 200 lej alaptőke, 122 lej cégbírósági illeték, 300 lej fordítás és közjegyző és 600 lej ügyintézési díj, összesen mintegy 90 ezer forint.

Székhely-szolgáltatás havi díja 100 lej, 7.300 Ft. (Mivel ha csak lakást bérelsz, oda jó eséllyel nem engedik bejelenteni a céget a lakás tulajdonosai, ezért szükséged lesz rá.)

Könyvelés díja a magyarhoz hasonló, cégtől függően 10-25 ezer forint.

Ügyintézési idő 4-5 nap.

Cégalapításhoz keresd Tóth Sándort +40741295306 (Marosvásárhely)

Könyvelés Orbán Marika +40 746 245 789 (Bár ő most tele van munkával, de majd ajánl valakit.)

Naponta van repülő Budapestről, oda-vissza kb. 10 ezer forint a repjegy Wizzairrel, autóval Marosvásárhely kb. 250 km a határról.

Ha gondolod, hogy megléped a dolgot és jogilag is megáll a dolog (tehát nem csak kamuból akarsz román cégen keresztül számlázni), akkor most már könnyen megteheted a váltást.

Share

108 hozzászólás

 • SingleDad
  Érdekes írás. Köszönjük.
  Szlovákia az ország egy jelentős részéről közelebb van. Valószínűleg erről a lehetőségről is szívesen olvasna a többség.
 • blueman
  “Romániában a cégek egymillió euróig (nem elírás, bő 350 millió forintig) csak 3% adót fizetnek, de azt a bevétel után.”
  Azaz itt a költség számlák nem számítanak, viszont ha jól tudom osztalék kifizetésnél levonható? Erről van valakinek információja?
  Nagyon kedvező ez a román cégalapítás, eddig.
 • Shylock
  Az ugynevezet ‘microintroprendere’ adoforma elege instabil, volt olyan ev amikor a jovedelem utani kulcs 2%, 2.5% 3% de meg olyan is amikor az adoformat egy az egyben megszuntetek, es mindenki adozot a profit utan. A korlat sem stabil, volt amikor ez csak 100.000 euros bevetel allati cegre volt ertelmezve. A valutabol szarmazo beveteleded, koteles vagy Roman Lej-ben konyvelni, majd a 100K euros korlatot az ev vegen ( December 31) a Roman Nemzeti Bank altal bejelentet arfolyamon szamoljak at. A RON-EUR tobbet ingadozik mind a HUF-EUR. Az adozot eredmenyt csak kovetkezo ev Majusaban veheted ki.

  A ‘tortenelmi okok miat mindent magyarul el tudsz intezni’ inkabb fogalmazuk ugy hogy a konyveloddel hogy magyarul is tudsz beszelni, de a nap vegen egy cegvezeto roman nyelvtudas nelkul olyan vagy mind a hal a sivatagban. Persze ezt is meg lehet tanulni, de hasonloan az angolt is peldaul …

 • romániai vállalkozó
  “Azaz itt a költség számlák nem számítanak, viszont ha jól tudom osztalék kifizetésnél levonható? Erről van valakinek információja?”

  Mikróvállalkozásként a költség számla nem írható le az adóból. Tehát legjobb esetben is az adó a bevétel 6 százaléka. (1% forgalmi adó + 5% osztalék adó = 6%).

  Létezik más típusú cég is, ahol a profit után adóznak, de ott az adókulcs 16% és mások a feltételek.

 • KGyörgy
  “S ráadásul a külföldi cégből származó jövedelmed után nem a kinti (román vagy offshore) adókulcs, hanem a magyar 15%-os adókulcs szerint kell adóznod, akkor pedig mit nyertél rajta?”

  Szóval ehhez ki kell költözni akkor. Ez lehet, hogy valakinek bejön, de az eddigi katások többségének nem opció. Valami olyasmi kellene, amivel itthon élve lehet legálisan jó adót elérni egyéni vállalkozónak.

 • András
  Te is Katázol most, Miklós? Te mire fogsz váltani, mi jöhet még szóba alternatívaként, ami egy egyéni vállalkozónak nem nagyon bonyolult? Kft?
 • Gordon Gekko
  Azért néha nézz ki az ablakon, nem jön-e fekete autó. 🙂
 • Péterfi
  Nagyváradon is sokan beszélik a magyar nyelvet és 10 km a határtól.
 • Tibor
  Azért ha konstruktív a partner, a 3 millás határt meg lehet úszni. Egy projektet szét kell szedni részfeladatokra, és minden feladatot más cég csinál, amit kiad a katasnak. Nem nagy művészet szerintem, bár nem minden projekt alkalmas rá, és nem minden cég fogja felvallalni.
  B terv lehet szerintem még nyugdíjas rokon alkalmazása. 15% adó, más nincs. Pl ha szülő, akkor utána ajandekozhat is neked. Pl felveszed anyádat a cégbe, fizetsz neki mondjuk 1 millát adminisztratív teendőkre, abból tisztán marad 850, amit meg odaajandekoz neked.
 • L
  Magyarorszagi magyarkent tok furcsa olvasni, hogy leteznek olyan orszagok, ahol lehet ezt a vallalkozas-dolgot normalisan is csinalni, tisztesseges feltetelekkel. Es nem is kell messzire menni ilyen peldaert. Kar, hogy az en eletemben az ilyen pici normalitas-morzsakbol idehaza valoszinuleg eselyem sincs semmit meghonosodni latni, sot.
 • András
  Szlovákiai egyéni válalkozás engem is érdekelne mivel itt van kb 50 km-re.
 • Csodálkoznék
  Csak kíváncsiságból: ha ott dolgozik, akkor egyben ott kell lennie a lakóhelyének is? Illetve, ha pl. a mostani karanténos időben mondjuk ittragad, akkor technikailag hetekig nem dolgozhat? Ez miképp befolyásolja a biztosítotti jogviszonyát? /pl. egy szívműtétnél mehet a román kórházba, mert a magyar eü-ellátást bukta?/

  Azért én nem tartom életszerűnek a napi a többszáz km-es ingázást, miközben valójában a laptopodon dolgozol, még az is nehezen hihető, hogy még a szomszéd településre minden nap tényleg átutazzon valaki, azért ez is költség és nem hinném, hogy egy vagyanosodási vizsgálatnál ne térnének ki rá.

 • Pistu
  “jogilag is megáll a dolog” ha 20 forintért bedolgozik a Katás a saját román cégébe?
 • Pistabá
  Adócsal… akarom mondani adóelkerülésre buzdítod a népet?
 • okosban megoldjuk
  Kicsit rossz érzéssel olvasom ezt az írást. Még nem tudom eldönteni hogy azért mert ezek a pénzek az itteni adó mértéke miatt mentett pénzek vagy mert még mindig arról kell beszélnünk hogy itthon nem lehet, nem éri meg.
  Aki csak teheti, meneküljön-mentse ami menthető? Mintha valami járvány lenne Magyarországon?
  Van telefonszám, név, nem is kerül sokba. Vagy azért van rossz érzésem, mert aki marad az balek?
  De aki egyszer elindul azon az úton, hogy mindig a legkissebb ráfordítással a legnagyobb hasznot akarja elérni,az egyszer is el fogja érni ezt a célt? Persze erre jó a magyar adórendszer, hogy visszaigazolja neki azt, hogy mennyi pénze megmaradt. Remélem , azt legalább itthon fogják elkölteni.
  A matematika nem hazudik, ki lehet számolni, hogy megéri, de most tényleg így kell élnünk?
  Valóban balek aki marad?
 • Kiszamolo
  Pista ba, ez se nem adócsalás, se nem adóelkerülés.
 • Kiszamolo
  András, már egyébként is váltani kellett volna normál TAO-ra, csak a Kata egyszerűbb volt.

  Most majd az egész ország újra kezdeni fogja a számlagyűjtéseket, amit rüheltem. Minden 5-10 ezer forintos kiadásról számlát kérni, a kazalt leadni a könyvelőnél, brrrr.

  De ha rákényszerítenek, akkor muszáj.

 • blueman
  romániai vállalkozó:
  osztalékfizetéskor lehetséges a törzsbetétek arányától való eltérés?
  Itthon tudtommal igen, ez az álláspont, de kint, ha igen, nagyszerű lenne, már mennék is alapítani. 🙂
 • Pistabá
  marhaság… gondolod hogy emiatt bárki is ténylegesen (életvitelszerűen) Erdélybe költözik? Legfeljebb szlovák mintára íróasztalt+postafiókot bérelnek és ugyanúgy Magyarországról dolgoznak, mint ahogy egy amcsi, seychelle-szigeteki, stb. offshore cég esetén is… ez pedig már “adóelkerülés”
  Tényleg ez az egyetlen tanácsod a katából kiesőknek? Nincs más alternatíva, vállalkozási/adózási forma ma Magyarországon? Másként: a rendes adófizetés (más vállalkozási/adózási forma esetén) az szóba sem jöhet?

  Egyre negatívabbak az írásaid, a témáid. Az eredeti Kiszámolót kérjük vissza az eredeti pozitív hozzáállással 😉
  Értsd: ha arra tanítod a népet, hogy a meglévő pénzügyi termékek közt hogy igazodjanak el, hogyan spóroljanak, hogyan építsék le hiteleiket és építség fel vagyonukat, hogy az adott jogszabályok közt hogy igazodjanak el, hogyan vállalkozzanak, az mind-mind pozitív!

 • V
  pontosan ahogy irod “ legkissebb ráfordítással a legnagyobb hasznot akarja elérni” hiszen igy mukodik a kapitalizmus. Gondolhatod maskent de akkor ketszeres aron kell dolgozz hogy megerje es a sajat ugyfeleid fognak kiszelektalni a piacrol. Szerintem te se azt a szobafestot hivod aki szamlat ad de duplaba kerul ugyhogy innen nincs ertelme vitatkozni.
 • tumpara
  “Azért ha konstruktív a partner, a 3 millás határt meg lehet úszni. Egy projektet szét kell szedni részfeladatokra, és minden feladatot más cég csinál, amit kiad a katasnak.” – Tibor

  Azok a cégek vélhetően kapcsolt vállalkozások lesznek (vagy a tulajdonosi kör, vagy az ügyvezető ugyanaz), így a nekik számlázott összegeket egyben kell számítani, így semmit nem fog érni a trükközés.

 • gaborr
  számlagyűjtést illetően,az online számlázással elég hamar megfogják a számlagyárakat, és a számla befogadókat is. ugye azt is megbüntetik aki számlát fogad be, mivel azzal a befizetendő adót csökkented. ha figyelmetlen voltál, mert egy alvállalkozód ilyet hozott, akkor úgy jártál.
  lehet inkább máltai cégen érdemes gondolkodni. malta business registryben (nyilvános) ezer számra lehet találni magyar tulajdoni hátterű cégeket. ott legalább angolul beszélnek, jó az idő, nem beszélve az adózásról. régen asszem magyar csaba írt ide valamit a nemzetközi adózásról, lehet érdemes lenne megkérdezni ismét 🙂
 • KATAșescu
  Én csak azt nem értem, hogy ha én elsősorban külföldre számlázó szoftverfejlesztő egyéni vállalkozóként bérelek Romániában egy lakást, fizetem a rezsit, illetve tegyük fel Magyarországon is (vagy még inkább az itthoni az saját), akkor a magyar adóhivatal mi alapján bizonyítja, hogy én hol végeztem a munkámat? Főleg ha az itthoni lakásba be van jelentve barátnő/nagymama/kiskutya, tehát egyébként teljesen indokolt a fenntartása, vagy akár hogy hosszabb ideig is itthon tartózkodjak (de természetesen – papíron – csak időszakosan).

  Már a szigorítás tavaly év végi megszellőztetése óta kacsintgatok ebbe az irányba, mert nekem aztán tényleg hót mindegy helyileg hol ülök a gép előtt, csak sajnos van nagyon sok olyan személyi kötöttségem, ami miatt ez problémás lenne az év nagyobbik felében (a heti többszöri 4+4 óra autóút pedig nagyban rontaná az órabérem).

 • KATAșescu
  Egyébként nézegettem a hazai alternatívákat, sima TAO-s kft költségelni nehezen tudó EV-ként azért enyhén szólva durva adóteherrel járna, de cserébe legalább jó nagy bürokratikus overheaddel is. TAO + KATA kombó már vállalható adóteher szempontjából, csak az meg ugyan olyan kvázi adócsalás, mint a sokkal kedvezőbb romániai vállalkozás. Nehezen érzem megindokolhatónak, miért számlázna be 3m-ig KATA-sként egy céghez valaki, illetve a többit már miért kft-vel. Akkor is neccesnek érzem, ha papíron nem is pont ugyan arra lenne a két vállalkozás szerződve.

  Annyira elkeserítőek a lehetőségek, hogy őszintén szólva nagyon szívesen mondanám, hogy ha ennyire inkompetens, vállalkozásellenes környezetet képes csak a magyar állam teremteni, akkor kinyalhatja, viszem a pénzem máshová.

 • Henrik
  Pistabá ez nem adócsalás, legfeljebb adóoptimalizálás. Én is vmi hasonlóba gondolkodom csak osztrák-magyar viszonylatban. Megsúgom Sopronban a redőnyös egy szlovák rendszámú furgonnal jött ki, ami németül volt felmatricázva, a munkások pedig Kisvárdáról ill. kárpátaljáról voltak itt bejelentve. Na akkor ez meg mi?
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  “kb. 250 km a határról.”

  azt azért tegyük hozzá, hogy ez az útviszonyok miatt minimum 4 óra

 • alone
  Jól értem, hogy a “számlagyűjtések” alatt most egész pontosan fiktív számlákat értesz? Ez lenne az, amit régen is rüheltél de most újra muszáj? Ugye nem?

  Eszembe jutott egy korábbi mondásod, miszerint az igazságos adórendszer nem az amiben “én” nem vagy csak alig fizetek adót, hanem ami méltányos arányban von el a társadalmi rétegektől. Szerintem ez most pont az az eset.

 • Román vs. észt cég - TBSZ helyett is
  Észt cégről valami update? Már nem kell kiutazni a számlanyitáshoz, minden intézhető online, mint a 21-ik században. A privát megtakarításokra is érdekes lehet az egyedi adózási előnyei miatt. Nem minden évben vonják a %-ot, csak a legvégen, amikor kiveszed a pénzt, így jobban érvényesül a kamatos kamat csodája. Továbbá érdemes összevetni az észt cég presztízsét a románéval. Vannak, akiknek ez is szempont. Én összesen ennyit tudok.
 • zsolti
  A kulfoldi 3 millios szamlazas nem ugy van, hogy ha 1 konkret cegnek szamlazok min. 3 milliot, akkor van a 40% extra ado, mig ha 4 cegnek egyenkent 1 milliot, akkor nem?
 • fajvedo
  OFF

  ” A jegybank szerint a növekedési kilátások tartós romlása esetén jöhet még élénkítés elsősorban a jegybanki programokon keresztül. Emellett a hosszú, 15 év felett futamidő esetében ismét elindítják az állampapír-vásárlásokat.”

  Forrás: portfolio.hu/gazdasag/20200721/itt-az-mnb-dontese-megint-kamatot-csokkentett-a-jegybank-441966

  Joól értelmezem, hogy a 15 évnél hosszabb lejáratú állampapírokat a jegybank fogja felvásárolni?

 • Bizalmatlan
  Nekem sem tetszik ez a megoldás, nem következetes. Eszembe jutott pár régebbi cikk.
  A torrentezésről: illegális a cikk szerint, de ha a könyvtárból kölcsönzöd ki a könyvet, vagy a filmet, akkor legális. Akkor, ha befizetem a tagdíjat a könyvtárba, letölthetem torrentről a filmet?
  Másik cikk: Netflix account mindig új e-mail címmel, legális a cikk szerint.
  Mi a különbség a kettő között? Kiskapu kihasználása mindkettő.
  Ha erkölcsileg nézem, akkor rendben van a kettő? Nem feltétlenül az a kérdés, hogy törvényileg helyes-e, hanem hogy a lelkiismeretem engedi-e, Istennek tetsző cselekedet-e.
  A problémát kellene megszüntetni, nem a tüneteket. Legyen petíció a változás ellen, legyen petíció az élhető adórendszerért…
 • Meepwn
  Pontosan erről írtam a progresszív adósávokkal kapcsolatban.
  Az emberek mindent megtesznek, hogy elkerüljék az adófizetést.
 • Kiszamolo
  alone, nem a fiktív számlákra, hanem a sok hülye apró kiadásra, ami viszont év végén már egy komoly összeg, s annak a 35%-a is komoly összeg.

  De legyél biztos abban is, hogy mostantól megint nem fognak eladni se mobilt, se notebookot, csak céges számlára az egész országban.

  Visszajön az a világ, ami miatt bevezették először az EVA-t, majd a katát. Sikerült kinyírni mindkettőt.

 • Kiszamolo
  gaborr, nem a számlagyárakra gondoltam, hanem a rendes számlákra.
 • UD
  Kedves Miklós, az áfával valóban nem kell foglalkozni eltérő tagállami adóalanyok közötti szolgáltatásnyújtás esetén, de ez csak a jelenlegi helyzetre igaz. 2022-es év alapvető változásokat hoz ebben, hisz a tervek szerint megszűnik a nemzetközi FAD és átveszi a helyét a célország elve. (IOSS, OSS)

  Így reális esély van arra, hogy a fenti szolgáltatásnyújtás esetén román és magyar adóalanyok között a magyar 27%-es áfát kell felszámítani.

  Ugyanakkor az alanyi adómentesség – elősegítve a KKV szektor adó- és adminisztrációs terheinek csökkentését – értékhatárának további növelésére nyílik mód a tagállamoknak és a Közösségi szabályozások Unió szerte igyekeznek e szektor adminisztrációs terheit csökkenteni.

  VAT Action Plan

 • Devizahiteles
  Azt hittem, devizahiteles mintára el lesz mondva, hogy a sok kapzsi KATÁS most jól megkapta a magáét, olcsóbban, egyszerűbben akart adózni, miközben sejthette volna, hogy ez nem fog sokáig így lenni. Hiszen a devizahitelezés esetében Miklós szerint csak a kapzsi hitelfelvevők voltak a felelősek, főleg, mert olcsóbban szerettek volna hitelhez jutni.

  Így, hogy személyes az érintettség, a diganóz is más. Jó látni 🙂

 • Déenes
  Latin-Amerikában a “Jeitinho”, nálunk az “okosba” kifejezés terjedt el. A lényegi párhuzam sajnos jól mutatja a fejlődésünk irányát is. A Kata jelképes kivégzése lehetséges, hogy nem az adóbevételek növelése érdekében, hanem a túl sokaknak tisztességes adózás mellett megszerezhető jövedelem miatt következett be? Mennyivel elnézőbbek egymással szemben azok, akik mindegyike csal? A tisztességgel adózók előbb vagy utóbb lehetséges, hogy kérdéseket tettek volna fel? Jobbnak tűnik ha mindenki inkább a zavarosban halászik? Lehetséges, hogy a hálapénz rendszere sem véletlenül van fenntartva? Ugye nem köveztek meg, ha adószakértőként látok ebben némi tudatoságot? Ha a valódi cél az lenne, hogy mindenki tisztességgel adózzon, talán nem is volna olyan bonyolult ezt alátámasztó adórendszert tervezni? Értem én, hogy jó demagógia ezt arra hivatkozással nem meglépni, hogy a magyar akkor is csalna…
 • A magyar ember archetípusa a gazdag
  Ne legyen lelkiismeret furdalásotok, ha belevágtok ebbe.

  A nagy presztízsű, mindenki által csodált német autógyárak is a magyar, szlovák, cseh, lengyel stb. leányaik és az anyacégek között úgy mozgatják az anyagot, a tőkét, ott és olyan módon mutatnak ki bevételt és profitot, hogy az valami egészen elképesztő matematikai és könyvelési mutatvány “adóoptimalizálás” céljából. Ti. minden országban kissé máshogy támogatja őket a kormány, máshogy adózik a tőke és a munkaerő, más az ÁFA stb.

  Akkor lett ennek a témának kicsit jobban utánajárva, mikor a nagy sztrájk volt legutóbb Győrben. A cég olyan furcsa érvelésekkel jött elő a bevételek, profit, munkabéreket illetően, hogy már talán maguk is belezavarodtak. Leplezni akarták az összeurópai adóoptimalizációt, nem is jött nekik össze, de végül csak megoldották, mert befogták a munkások száját a béremelésekkel.

 • Tibor
  Pontosan, – val értek egyet. Eddig vállalkozóként nem kellett figyelni az aprosagokra, mert nem volt fontos költségként elszámolni, ha valós céges költség volt, ha privát. Mostantól mindenki egyesével mérlegelni fogja, hogy amit vesz, az bárhogy elszamolhato-e a cégben. Tiszta 90-es évek. Mikor azért vettük a ruhát a helyi kis boltban, mert rairtak hogy munkaruha. Vagy a gyereknek a játékokat a helyi kis boltban, mert irodaszer számlát kaptunk róla. Ez a szomorú világ jön el újra. Mert azt a Törvényhozok se gondolhatjak komolyan, hogy a kvázi 5%-os adó után bárki most majd még 40%-ot fog fizetni. Ennyire nem lehetnek naivak. Vagy mégis?
 • Meister
  “Most majd az egész ország újra kezdeni fogja a számlagyűjtéseket, amit rüheltem. Minden 5-10 ezer forintos kiadásról számlát kérni, a kazalt leadni a könyvelőnél, brrrr.”

  Na, pont erre nem lesz szükség. Ezért is lépik most meg a változtatást. A számlákat elektronikusan állítják ki, a céged adószámát meg kell adni. Így minden számla automatikusan bekerül a rendszerbe. Neked annyi dolgod van, hogy AZOKAT a számlákat tedd félre, amiknél a számlán van olyan tétel, amit nem lehet elszámolni. Ezeket év végén ki kell venni a NAV rendszeréből.

 • Laki Gizi
  Egyetértek a fenti csalódott hangvételű kommentekkel.

  Tisztelem Miklós munkásságát (!!!!), de érdekes látni ezt a pálfordulást. Torrentezni lopás, kamatmentes diákhitelt felvenni (500 000 Ft) ha nincs szükséged rá, csalás és kistílűség, de “adóoptimalizálni” Romániában, na az rendben van 😀 Minden szentnek…

 • Gery
  Egy “nem termelő”, jelentősebb anyagfelhasználással nem járó cégben ( pl. szöftverfejlesztés ) milyen számlákat tudsz gyűjtögetni, ami annyira megterhelő lenne darabszám/adminisztráció tekintetében ?

  Kaját, ruhát, egyéb hétköznapi szükségeletet nem számolhatsz el.

  A havi 1-2 tankolás, internet/telefon, tisztítószer, irodaszer, évi 1-2 új telefon ( bár minek ) vagy számtech eszköz meg nem jelent olyan sok számlát, ami akkora teher lenne.

 • KATAșescu
  de úgy van, külföldi cég viszont nem fog a hülye magyar adórendszer kedvéért “felaprózódni” több cégre. Nyugati cégnek dolgozva meg a 3m határ azért nem a “csillagos ég”, nagyon könnyű elérni. Ha nem sokkal lógod túl a 3m-t akkor persze az afeletti részre rakódó adóteher még lenyelhető lenne, csak mivel te fizeted, ezért az ÁFA határig tartó nettó limitedet is csökkenti. Ha eddig nem voltál áfás és nem is óhajtasz az lenni, akkor kezd nagyon nem vicces lenni a dolog.
 • okosban megoldjuk
  Elmoralizálgatok ezen a pénzügyi oldalon, de gondolom, hogy az anyagi döntések morális döntések is.
  Szóval, ha Romániában ilyen kedvező az adózási rendszer, akkor miért korruptabbak bizonyos besorolások szerint ,mint mi? Pedig ezen sokat kell dolgozni, hogy így legyen.
  A költői kérdés: ha nálunk kialakulna egy élhető adórendszer, vajon milyen lenne a morál? Elég lenne az , amit kereshetnénk, vagy továbbra is optimalizálnánk az adóbefizetéseinket.
 • Csak olvasok
  Évek óta olvasom ezt a blogot, anélkül, hogy valaha hozzászóltam volna, és nagyon hálás vagyok érte, mert sokat segített abban, hogy elérjem a jelenlegi pénzügyi helyzetem.

  Sajnos azonban csatlakoznom kell azokhoz, akik aggódásukat fejezik ki, ez a katával kapcsolatos hozzáállás (nem akarok ennél erősebb jelzőt alkalmazni) olyannyira nem egyeztethető össze az értékrendemmel, hogy komolyan nehezemre esik olvasni ezeket a cikkeket. Nagyon szomorúnak tartom, hogy komoly, értelmiségi emberek, akik a legtöbbet tehetnék azért, hogy előremozdítsák az országukat, ilyen lépéseket húznak azért, hogy az amúgyis 6-7-8 számjegyű havi bevételüket tovább fokozzák. Ez mohóság és kapzsiság, számomra nem összeegyeztethető azzal a keresztényi szemlélettel, amit elvileg itt képvisel Miklós. Se nem vallásos, se nem nacionalista, hazafi ember nem vagyok, de nálam sajnos ez túlmegy a határon. 🙁

 • gaborr
  ok, lehet kicsit félreérthető volt és én félreértettem. de valóban nincs is jobb, mint mikor 400ft-os postaköltségekről gyűjtögeti az ember a fecniket, meg a 300ft-os icloud számlákat.
 • Matteo
  Végre valaki leírta. Rengeteg helyen olvastam, hogy “na akkor majd Angliában, vagy Romániában céget alapítok, de maradok Magyarországon”. Csak ezzel pontosan az a bibi, amiről te is írsz. Attól még mivel itt fejted ki a tevékenységedet, így ez már telephelyet keletkeztet, ha nem jelented be akkor is, tehát itt kell adózni. 🙂 Persze meg lehet próbálni innen dolgozni és külföldi telephelyet üzemeltetni, ha tudtok tőle nyugodtan aludni.
 • Külföldre számlázó
  Átalányadózásról tud valaki valamit? Érdemes lehet választani ha nem éri el a bevételem a 15 millió forintot és költségeim sincsenek? Ha jó adatok alapján számoltam olyan 24% adóteher elérhető vele. Ennyit még le lehet nyelni.
 • Kiszamolo
  Leírom még egyszer:

  EZ SE NEM ADÓCSALÁS, SE NEM ADÓOPTIMALIZÁLÁS.

  Miért ne élhetnél Romániában, Németországban, vagy akárhol, ahol neked jobb, ha a munkád miatt megteheted?

  Kövezzük meg azt a félmillió magyart is, aki külföldön dolgozik, mert jobban keres, vagy jobban érzi magát, vagy akármi egyéb oka van?

  Hát milyen hazafi az ilyen?????????? Még olvasni sem bírom, hogy csak azért kimegy külföldre, mert négyszer annyi a fizetés vagy mert jobb az oktatás!!!!!!!

  Szégyellje magát az összes, aki külföldön él!!!!!!!!!!

  MI A KÜLÖNBSÉG AKÖZÖTT, HA A MAGASABB FIZETÉS VAGY AZ ALACSONYABB ADÓK MIATT MÉSZ KI?

  Erre szeretnék egy választ kapni a felháborodottaktól, ha lehet.

  Mert az ugyanaz pepitában. Egyedül az érdekel, hogy neked több maradjon a végén.

  S ez így van jól.

  Senki nem az állam tulajdona, nem én létezek az államért, hanem az állam énértem.

  Csak azt szeretnék itthon, ha az emberek ezt fordítva gondolnák.

  Szívesebben írnék arról, hogy rájöttek a döntéshozók, mekkora marhaságot csináltak és úgy döntöttek, hogy nem emelik a katát 35%-ra, helyette az egyik stadion egy évvel később lesz felépítve vagy a kínai vasútépítésnél megelégednének 30%-os tiszta haszonnal azok, akik kedvéért egyedül építik azt.

  Vessük össze a 22 milliárdot, amit a katából akarnak jövőre beszedni pluszban a brutális adóemelés után mondjuk a vadászkiállítás 10 milliárdos állami támogatásával, vagy az eukarisztika világtalálkozó 30 milliárd forintos (!!!!!!!!!!!!!) költségével (ami nyilván el is fog maradni a vírus miatt). Mindkettő nem több, mint egyetlen kormánytag hobbija. S mindjárt más lesz az egésznek az íze.

 • BTK
  Azért azt meg kellene jegyezni az írás végén, hogy Romániában is legalább ugyanolyan ad hoc módon (ha nem gyakarabban) változtatják a törvényeket félévente-évente, mint Magyarországon. Tehát nem biztos, hogy fél év múlva is ez lesz a helyzet.