Újabb gazdaságvédelmi programot jelentett be a kormány

Tegnap újabb gazdaságvédelmi programot jelentett be a kormány.

Az első, hogy a hitelfizetési moratórium újabb fél évvel meghosszabbodik automatikusan. (Ennek a költségeit továbbra is a bankok állják.) Ha te szeretnél elkezdeni fizetni törlesztőrészleteket, azt külön kell jelezned. Ha szeretnéd, hogy az adósságod tovább halmozódjon a meg nem fizetett kamatok miatt, akkor továbbra sem kell tenned semmit.

A második, hogy a bejelentett 3 milliós lakásfelújítási támogatás önrészéhez 3%-os állami támogatott hitelt is lehet igényelni. Hogy ez mennyiben segíti a gazdaságot, nem annyira világos, az amúgy munkaerő-hiányos, csúcsra járatott építőiparba tol még nagyobb keresletet, ha egyáltalán lesz bármi hatása, hiszen 4% alatt is van már elérhető hasonló normál banki hitel, így olyan nagy robbanás azért ettől nem várható. Ez inkább olyan semmibe nem kerülő, de látványos pont.

A harmadik, hogy decemberben és januárban a bezárni kényszerült vendéglátóhelyek és a buszos cégek bérköltségeinek kétharmadát elengedik, illetve átvállalják, ha azok nem bocsátják el az embereket.

A negyedik pont váltotta ki a legnagyobb vitát, a KKV szektor iparűzési adóját lefelezték a következő évre, vagyis megint az önkormányzatok kárára intézkedik a kormány. Az elvesztett önkormányzati választások után látványosan szívatják az önkormányzatokat, de csak a nagyokat, ahol ellenzéki győzelem született: megemelik az általuk befizetett adót, elveszik tőlük a gépjárműadót, a parkolási díjat, megtiltják nekik az adóemelést és most utolsó szögként a koporsóba lefelezik az utolsó megmaradt bevételi forrást, az iparűzési adót. (Egyetlen könnyítés, hogy csak a KKV szektorra és az egyéni vállalkozásokra vonatkozik a kedvezmény.) Aztán majd jövőre a kormány maga eldönti, melyik önkormányzatnak segít a kieső bevételek miatt.

Néhány éve, ellenzékben még kicsit másképp gondolták ezt. Ami mostanában az önkormányzatokkal történik, az minden, csak nem elegáns. Izgatottan várom, hogy az ötlet gazdája, az Iparkamara elnöke mikor ajánlja fel, hogy jövőre ne kelljen kamarai tagdíjat fizetni a vállalkozásoknak, ha már úgysem csinálnak érte semmit és a pénzzel sem hajlandóak soha elszámolni, mire is ment el az az évi nagyon sok milliárd forint. Mert ez így mind a kamara, mind a kormány részéről az a bizonyos csalán hadművelet mások testrészeivel.

Még a válságban is repkednek a százmilliárdok, amiket a kormány elkölt a saját szája íze szerint, de azokból nem enged, a nagyon fontos sportberuházásokat sem szüneteltetik egy-két évre legalább a látszat kedvéért, ellenben néhány tízmilliárdért ellehetetleníti az önkormányzatokat, amit egyre nehezebb nem büntetőhadjáratnak látni az önkormányzatokkal szemben.

Hiszen a kormány maga is csökkenthetné a vállalkozások adóját vagy mérsékelhetné az áfát, ahogy azt tették mondjuk Németországban, ami egyszerre segítség a vállalkozásoknak és élénkíti a keresletet is. Esetleg bevezethetne vagyonadót a leggazdagabbak terhére és még sok lehetősége lenne akár bevételszerzésre, akár adóelengedésre. De nem, valamiért csak az önkormányzatok adóját emelik meg és az ő bevételeiket veszik el szisztematikusan.

Mindezektől függetlenül is a “gazdaságvédelmi intézkedések” olyan vajúdtak a hegyek és egeret szültek dolog. Látszik, hogy az volt a cél, hogy legyen valami, de a kormánynak lehetőleg ne kerüljön komoly pénzbe.

A hitelmoratórium jó lenne, de csak akkor, ha tényleg a rászorulók élnének vele és nem mindenki, aki egyébként tudná fizetni a hitelt, mert egyszer vége lesz és akkor majd bő egy év kihagyás után hirtelen újra be kell tudni tenni a család költségvetésébe a hiteltörlesztőt. Az iparűzési adó lefelezése is főleg azoknak segít, akiknek amúgy is van bevételük, hiszen forgalomarányos adó. A vendéglátás támogatása túl későn jött és túl kevés a két hónap részleges segítség. Ez olyan csináltunk is valamit, de ne is kerüljön semmibe dolog. A 4% alatti banki kamatok mellett 3%-os támogatott hitel sem olyan nagy, eget rengető bejelentés, ami komoly hatással bírna a fogyasztásra.

Mindenesetre most ez van, ha bármelyik pont érint a fentiek közül, olvass utána, hogyan tudod a javadra fordítani.

Share

91 hozzászólás

 • Petike
  : nem írom, mert semmilyen gazdasági aspektusa nincs, ez 100% politika. Olyan nagy gond nem lehet Pesten, ha a főpolginak továbbra is szüksége van 5 főpolgi-helyettesre, nyilván ha gond lenne, akkor magán húzná meg először a nadrágszíjat… Ugye? De befejeztem, mert ahogy a cikked, úgy ez a hozzászólás is politikai lett.
 • Anita
  @Balázs Ez a hitel kimondottan a felújítási támogatáshoz lett kitalálva, a támogatás rögtön megy az előtörlesztésbe (jogszabály még nincs, szóval a pontos részleteket majd akkor lehet tudni.

  Félkész házra amúgy sem költheted, használatbavételi engedélynek lennie kell. A csokot viszont továbbviheted egy felújításra szoruló lakásra, aminél kihasználhatod ezt a támogatást is. Másik lakást nem kell eladni és lehet az a tartózkodási hely.

 • Kiszamolo
  Petike, mert igen, az elvett évi 50 milliárdot gond nélkül lehet pótolni azzal, hogy két embert elküldtek.
 • Kiszamolo
  csgary, ebbe a vitába nem szállok be. A kormány hoz döntéseket, amiket véleményezek. Ehhez semmi köze, hogy éppen milyen párt van éppen kormányon.
 • TT
  @csgary: látom te is csak a propagandát tudod nyomni. A vészhelyzet miatt (amit ugye a kormány hirdetett ki) Karácsony lehet, hogy _technikailag_ egyedül fogadja el a költségvetést, de előtte egyeztet a képviselőkkel. Ha összeülnének, akkor is ugyanaz lenne az eredménye, de ismétlem, hogy a vészhelyzet miatt nem is ülhetnek össze. Amúgy fideszes önkormányzatoknál is ugyanígy megy, csak azt ugye a lakájmédia nem hangoztatja. Ettől ez még nem visszaélés, ha nem olyat fogad el a polgármester, ami szembemegy a képviselő-testület akaratával, ez csupán (ismétlem) technikai kérdés, de a tájékozatlan polgárok számára nagyon jól félre lehet magyarázni.
  Persze tudom, hogy csak trollkodsz, de azért gondoltam leírom ezt, mert nyilván az a célod, hogy a valótlanságaidat ne cáfolja senki (mert elég fárasztó 100. alkalommal leírni ugyanazt) és akkor aki elolvassa az a végén még el is hiszi.
 • Tibor53
  Mi lenne akkor, ha egyszer az életben a munkavállalók közterheit csökkentenék?
  Leszakadna az Ég? Összeomlana a költségvetés?
  Ha minden megkeresett bért, jövedelmet nem 33.5% közteher sújtana, hanem kevesebb?
  Az a munkavállaló, aki megfizeti ezt a közterhet, megfizeti a 27%-os ÁFA-t is.
  Noooormális?
 • Gábor
  Rettentően elszomorít, és nyomaszt, mivé lett Magyarország.

  Ott voltam, amikor bevezették a rezsicsökkentést. Azt a fejetlenséget, és büntéshalmazt nem tudjátok elképzelni, amit akkor a szolgáltató iparra rávertek. Aztán jött az útdíj bevezetése. Álltam sorban éjszaka az egyetlen benzinkúton, ahol TALÁN lehet majd kapni matricát, hogy másnap mehessenek a kukásautók, és elvigyék a választók szemetét. Aztán jöttek a sorozatos büntetések. Nem lehetett fellebbezni, röpködtek a 100 ezer forintok. A választók ebből annyi észleltek, hogy havonta a kormány 1300 Ft-ot faragott a szemétdíjakból, jaj de szuper. Aztán ott voltam, amikor kivéreztették a magánkézben lévő hulladék kezelőket. Láttam, hogy felhúzzák az állami “non-profit” kukáscéget, ami egy év alatt 750 (!) milliós tartozást halmozott fel. Én írtam az SQL lekérdezéseket, forintra pontosan tudom mekkora gáz volt náluk. (..)

 • Gábor
  (..) Sorozatban (!) jöttek az állami és önkormányzati pénzcsomagok, különben már a béreket sem tudták volna fizetni. De el kellett venni a kukáscégeket magánkézből, mert az ÁLLAM majd jobban csinálja. Láttam, ott voltam: NEM ÍGY VOLT. Meg is szűnt az állásom, köszi KORMÁNY.. Ja, az újságokban erről 1-1 pár soros cikk született, és ennyi. Egy komplett szektort vágott tönkre a kormány, állítom nem is jogszerűen, és senki nem ment tüntetni, senki még csak fel sem emelte a hangját.(..)
 • Gábor
  (..)Váltottam, autóipar. Koronavírus. “Nem hagyunk az útszélén, megmentünk.” Hát elárulom, NEM mentett meg senki. A cégem NEM tudta felvenni a segítséget (pedig elhihetitek, baromira akarták),mert vállalhatatlan kritériumok voltak megfogalmazva. Elő lett adva a TV-ben, rádióban, plakátokon, de hazugság volt az egész. Barátaim Ausztriában pedig csökkentett bérrel dolgozni sem jártak, csak heti 1-1 napot, és az állam állt mindent. De nem rúgták ki őket. Én ismét elvesztettem az állásom. (..)
 • Gábor
  (..)
  Ezek gazdasági tények, de vagy 100 ilyet tudnék felsorolni. Eddig 2 munkahelyem is közvetetten a kormány miatt szűnt meg. Azóta ismét dolgozok, de nem azért mert az állam segített. Mindig, minden körülmények közt csak magamra számíthattam. Ez más országokban NEM ÍGY van. Ezért fogom itt hagyni, csak legyen már vége a pandémiának.

  Köszönöm, hogy leírhattam.

 • Zabalint

  Tehát semmilyen gazdasági aspektusa nincs, ha csődbe mehetnek az önkormányzatok, ugyanakkor épp azoknak a vállalkozásoknak nem jelent semmit, amelyek bajba kerültek?

  “ha a főpolginak továbbra is szüksége van 5 főpolgi-helyettesre, nyilván ha gond lenne, akkor magán húzná meg először a nadrágszíjat… Ugye?”

  Nézegettem a témában néhány hírportál komment szekcióját, és szó szerint ezzel jönnek a narancskomcsi kommentelők mindenütt. Gazdasági blogban ez a szöveg a ciki, hiszen 2-3 nagyságrend különbség van a vezetői szinteken lévők fizetése és az iparűzési adó között, ráadásul érdekes módon ugyanez a szöveg sohasem hallható ugyanezen kommentelőktől az állami vezetőkre vonatkoztatva.

 • Surci

  Aranyos hogy Budapest-ekézéssel kezded. Talán nem is baj ez a szemétkedés, hátha rájön a sok pesti, mennyibe nézik őket, akikből konkrétan az ország él. 99% Bp SZJA megy vidékre, olyankor jó a pesti lóvé.

  De az is cuki ahogy a narancshívők tapsikolnak az önkormik kivéreztetéséhez, deklaráltan örülnek neki hogy nettó politikai alapon szívatnak milliókat, közte a teljes fővárost, csak mert merészeltek nem a Bölcs Vezetőre szavazni. Értitek, egy fehérvári vagy szolnoki konkrétan örül neki hogy egy budapestinek vagy szegedinek szarabb lesz a napi élete, mert “nem oda szavazott ahova kellett volna a rohadt kommunista”. Ennél már csak az keményebb amikor a saját városát szívatják politikai alapon, de az nem baj, mert “mink kibírjuk, de ebből hátha tanul a sok itteni szemét gyurcsányista”. Családomban is van ilyen sajnos, nem is egy. Nettó elmebaj, biztos a nemzeti egység égisze alatt.

 • matetoth

  Rossz hírem van, csak magadra számíthatsz.
  A kormányzat azt dönti el, hogy mennyire csinál rosszat. A választók sok rossz (vagy éppen 1) rossz közül döntenek… Ez ilyen játék, örülök, hogy sikerült elhelyezkedned, remélem minél messzebb a kormányzattól. 🙂
 • Tus
  Nekem az otp-ben azt mondták, hogy most CSAK annak kell nyilatkozni, aki továbbra sem szeretné fizettni a hitelét.
  Tehát ennek hiányában, elkezdik vonni automatikusan.
 • porthosz
  Látszik hogy ez tényleg egy igazán összecsapott program, hiányoznak belőle a legfontosabbak:
  – a taxisoknak egyáltalán ne kelljen ipa-t fizetni
  – és mint a vírus által legjobban sújtott társadalmi csoportnak, a focistáknak pedig _semmilyen_ adót ne kelljen fizetni, se magánszemélyként se vállalkozóként.

  De azért bízok kormányunk felkészültségében, és remélhetőleg még dec 31-ig benyújtják és azon nyomban elfogadják a módosító indítványt, tűrhetetlen hogy így megnyomorítjuk a nemzet alappillérjeit.

  ui: bármennyire is ironikus, ha lehetne erre fogadni, én most szívesen feltennék rá egy kisebb összeget…

 • McDennis

  Mi lenne testvér ha érvelnél eme fantasztikus kormányzati intézkedések mellett, nem csak fröcsögnél, hogy mindenki ellenzéki?

  Mi

 • indulagorogaludni
  Kerdes: Ha nem eltem a moratoriummal. Es most sem szeretnek, azt ismet be kell jelenteni. Koszonom elore is, aki tudja valaszt.
 • Gábor
  A legjobbat még nem is írtam, most beszéltem a feleségemmel: az 5 napja beadott bértámogatási beadványukat a mai napon(!) hiánypótlással visszautasították, ugyanis azóta(!) változtattak a nyomtatványon (plusz egy rublika). Szerintetek hány cég fogja ezt elbukni, mert már nem dolgozik benn pénzügyes ember, vagy éppen a (külső céges) könyvelő, illetve alá kellene íratni a munkavállalóval is, aki lehet másik megyében él és fura mód szabin van.. Azt mondta a páromék könyvelője, hogy érdekes mód, amely cég csak 1-1 emberre kérte, azokat mind elfogadták, a több emberes (nagyobb összegű) támogatásokat mind visszadobták..
  Gazdaságvédelmi program, mi? Adnak is meg nem is.. Ez sem lesz benn a TV-ben, sem a plakátokon. 😉
 • okosban megoldjuk

  árverezés alatt álló félkész házat néztem ki. Amit írtál, az menne ugyanilyen árveréses lakóházzal, de olyannal, amire már volt használatba vételi engedély és laktak banne? Megveszem bejelentkezem tartózkodási helyre és 1 év múlva igényelhetem a kölcsönt? Miközben csokos lakásban lakok?
 • Igazmondó
  Ha így megy tovàbb, a bitcoin bànyàszat àramszàmlàjàt sem tudjàk kifizetni az önkormànyzatok…
 • H. Péter
  de durva, nálunk még a legkisebb cégek is kihasználták a covid támogatást, és 4 napos munkahetünk volt a nyáron. Természetesen előtte a gyengéket (rossz telj. Értékeléssel rendelkezőket és kölcsönzött munkaerőket) mi is kiszórtuk a munkaerőpiacra egyik napról a másikra..
  Sajnálom, rossz lehet megélni a kirúgást, kicsit mindig tartok tőle én is, nem anyagiak hanem morális megélés miatt…
 • lakásfelújításos
  Kormány otthonteremtési, lakásfelújítási támogatása, jövő év jan 1-től, kérdés:
  ha az én 100% tulajdonomban lévő családi házba én csak ideiglenes lakcímmel vagyok bejelentve, feleségem (0%ban tulaj) állandóra, s gyerekünk is, akkor ilyen körülmények mellett kihasználhatom a törvény szerint a max 6M Ft után járó 3M Ft lakásfelújítási támogatást?
 • Névtelen
  Aha, aki nem dicsőíti az intézkedéseket, az ellenzéki… Aki nem templomba járó, az tuti rossz ember. Tele a papucskám ezzel a faék egyszerűségű gondolatmenettel. Meg a védelemmel is.

  A megvédett gazdaságunk, szuper járványkezelésünk és nagyszerű oktatásunk baromi nagy bajban van. A szentestei kijárási tilalom feloldását sem értem, azt sem, hogy a 14 év alattiak miért is nem számítanak bele a létszámba…
  A boltokban úgy látszik, mintha divatból kellene csak hordani maszkot. Közben az eü jelentő része csak távgyógyít.
  És eközben a többség fél.
  Egyetlen pozitívum (azon túl, hogy még élünk), hogy látványosabb, ki milyen. Mintha ez a helyzet egy nagyon erős reflektor lenne, megmutatja a porcicákat is a bútorok alatt, de még a csontvázakat is félig kinyitott szekrényekben.

 • Petike
  McDennis: pont hogy a cikkhez megfelelő hozzászólás volt csgery-é. Ha Orbán egyszemélyben hoz döntéseket, akkor csúnya diktátor, míg ha Karigeri, akkor neki muszáj. :DDD Néha le kéne venni azt a vöröscsillagos szemüveget. 🙂

  Itt igazából az fáj az orbánelleneseknek (nem, nem ez az ellenzék), hogy Orbán lopja el majd azt, amit a vezéreik akartak. De hát, erősebb kutya tudjukmitcsinál.

 • Kiszamolo
  Petike, haggyuk má’

  Lassan mondva: NEM ÜLHET ÖSSZE semmilyen önkormányzati döntőbizottság A JÁRVÁNY MIATT. A kormány intézkedése miatt.

  Szerintem IQ 70 elég, hogy valaki felfogja….

 • Petike
  : aha. :DDDD Milyen kár, hogy távolból ezeket a megbeszéléseket, szavazásokat nem lehet megtartani, sajnos még nem tart ott a technika. 😀

  Hihetetlen, mennyire beveszitek a propagandát, pedig ehhez is elég lenne 70-es IQ… De ha nektek jó lesz megint Gyurcsány, lelketek rajta.

 • Kiszamolo
  Petike, ja, te ott voltál, onnan tudod, hogy nem volt egyeztetés?????? Azt nem mondtad, hogy végig jelen voltál.

  Aki megeszi a propagandát, mi?

  Abbahagytuk a témát.

 • lekváros_kenyér
  Szomorúnak tartom, hogy az emberek többsége így él, így gondolkodik az országban. Csak fekete és fehér, igen és nem. Ha valaki nem az egyik oldalon áll, akkor biztos a másikon. Az elmúlt és aktuális rendszereknek sikerült alaposan megmérgezni a társadalmi gondolkodást. Orwell és még páran nagyon jól látták előre a jövőt.
  Azért vannak, akik egy harmadik csoportot képviselnek, ők szeretnének egy élhetőbb országban élni, ahol elszámoltathatóak a politikusok, a közpénzt nem úgy kezelik, mintha nem is a nép fizette volna be. Ez már olyan utópia, hogy a Kacsamesék is reálisabbnak tűnik 🙂

  A cikkhez: második bekezdés a hitelfizetési moratórium meghosszabbodik, a harmadik államilag támogatott hitelt lehet felvenni. Az egyik vödörből vizet, a másikból olajat öntenek arra a bizonyos erdőtűzre. Átgondolt ez kérem.

 • Kebab
  Na megérkeztünk, végre egy kis Gyurcsányozás. Imádom, hogy nálatok aki nem fideszes az Gyurcsány imádó. Jó kis egybites gondolkodás, bár többet nem is vártam. Viszont elkövettél egy hibát, egyszer sem írtad még le, hogy az elmútnyócév. Szerintem ki fogsz kapni ha nem pótolod gyorsan.
 • McDennis

  Veled ellentétben nem vagyok egyik törzs tagja sem, és veled ellentétben soha nem szavaztam rájuk. Nem akarom sem a 2010 előtti sem az elitet hatalomba látni.

  Viszont ez egy gazdasagi weboldal, gazdasagot erinto cikkekkel, viszont Te és pár haverod nem egy téma mellett érvelsz hanem szektás, törzsi szövegedet nyomod ahelyett, hogy leírnád nekünk végre hogy miért jó nekünk eme nagyszerű intézkedés 🙂

 • Krisz
  Sziasztok

  ha vettem fel személyi kölcsönt két hónappal ezelőtt, akkor most érvényes lesz rám is a kitolt moratórium Júni 30 ig?

  köszi

 • Grand
  Krisz,
  Bar a Kozlony meg nem jelent meg, de a moratorium csak a 2020. marcius 19-ig felvett hitelekre vonatkozik.
 • Petike
  Köszönöm! 🙂 Pont erre az agresszív válaszokra voltam kíváncsi. 🙂

  Befejeztük a témát, mind érzitek hogy ugyanazt, amit a másiknál országos problémának találjátok, a sajátotoknál “sajnos ez így van” lesz. 🙂

  Csak majd ne csodálkozzatok, hogy nem Budapestből áll az ország, és nem csak a londoni mosogatók lesznek tele magyarokkal 2022. után, hanem a vidéki mérnökök, programozók mennek majd el. De ti tudjátok, szavazzatok a ballibre (aztán majd Dobrevnek hívják Gyurcsányt). 🙂

  Jöhetnek a gyűlölködések! 🙂

  Nem Petike, ezt a hülyeséget befejeztük. Sajnálatos, hogy az ország olyanokkal van tele, mint te, mindkét oldalon. Ezért utálnak sokan ebben az országban élni. Aki nem velünk és a főnökkel ért egyet, az ellenség. Vagy fordítva, ha bárki valamiben egyetért a főnökkel, azt meg kell kövezni.

  Ha valaki a főnököt kritizálni meri vagy bármit, amit tett vagy nem tett, az az ellenséggel van.

  Ha valaki véleményt mond egy adózási kérdésről és nem tetszik neki, amit a kormány nagyon átlátszóan művel, hogy kicsinálja azokat a városokat, ahol elvesztette a választásokat, akkor az ballibsi okádék.

  Ha nem a főnök marad hatalmon, akkor eljön a nemzethalál és a gonosz varangytestű ősellenség kezébe kerül az ország, ami maga lesz a vég.

  Remélem, egyszer majd megjön az eszed neked is, meg a rengeteg hozzád hasonlónak. Te csak eszköz vagy a hatalom kezében, pont azt csinálod, amit szeretnék, hogy csinálj. Pont azt mondod és pont úgy gondolkodsz. S ezért kár érted.

 • Grand
  indulagorogaludni,
  Valószínűleg már te is találkoztál a válasszal, de azért: csak annak kell csinálnia bármit is, aki a most lejáró, első moratoriumhoz képest változtatna.
 • L
  ,
  Miert engeded at ujra es ujra a jobboldali gyulolkodest? Szerintem nagyon szepen kifejtetted a multkor, hogy miert kell az ilyeneket cenzurazni. Azert, mert minden ertelmes ember kedve elmegy a kommentek olvasasatol, es igy akar be is szuntethetned.
 • Interest
  Gyerekek! Imádom ezt olvasni! Bár csak nekem is lenne itthon olyan tudatmódosítóm, mint amilyet a várban osztogatnak nektek!

  De Porthosz helyesen szólt, van itt még mit tenni. Csak pár, gazdaságilag megalapozott ötlet (a tieid is jók):
  – járda adó: NAV vonja, de 65 fölött ingyenes (helyi önkri állja)
  – levegő adó: ezt az önkori fizeti az államnak, ha túl magas co2 koncentrációt mérnek (lélegeztető gépeket át lehetne építeni e célra)
  – charitas adó: ezt az fizeti, aki az egyházon kívül önkéntesen másoknak segít
  – hitelmentességi illeték arra az esetre, ha olyan szegény lennél, hogy a Cofidis sem ad hitelt
  – alternatív szórakozási járulék: ha épp van magyar focimeccs, de te nem nézed
  – krumplijárulék, ha esetleg nem fogadod el az ajándékot
  – krumplijárulék, ha mégis elfogadod

  Boldogulj Évet Mindenkinek! (From Hofi)

 • Tamás
  “ha az én 100% tulajdonomban lévő családi házba én csak ideiglenes lakcímmel vagyok bejelentve, feleségem (0%ban tulaj) állandóra, s gyerekünk is, akkor ilyen körülmények mellett kihasználhatom a törvény szerint a max 6M Ft után járó 3M Ft lakásfelújítási támogatást?”

  Szerintem így nem.

  hitelnet.hu/lakasfelujitasi-tamogatas/comment-page-5/#comment-165603

  A felújítani kívánt ingatlan már több, mint 1 éve a tulajdonunkban van, de csak most jelentkeztünk át, akkor már igényelhetjük a támogatást

  Nem, a támogatás igénylésnek a feltétele, hogy legalább 1 éve az igénylők részéről állandó bejelentett lakcímmel rendelkezzenek a felújítani kívánt ingatlanban.

  Olvasd végig, a végén is megerősítik ezt egy másik kérdésnél.

 • Körtefa
  Szerintem nem az emberek változtak, egyszerűen csak több ember jut internethez, mint mondjuk 10 éve, így az átlag választópolgár véleménye is eljut hozzánk, ettől úgy tűnik, hogy jelentősen romlott a színvonal. Pedig az ilyen volt akkor is, csak nem láttuk. (Jómagam már 1999 óta használom az internetet rendszeresen, és érezhető, hogy ahogy egyre több ember jelenik meg, drasztikusan csökken a színvonal. Mondjuk emiatt nem is szeretem a mai internetet, jobb volt, mikor még privilégium volt, és csak az értelmesebbek/élelmesebbek használták.) Persze ettől még megdöbbentő, mennyire bizonygatják egyesek, hogy 2+2 bizony 6, de ha a “másik”-ról van szó, akkor az legfeljebb 1.
 • jami

  Még elég sokat ftp-tem, telnet, Netscape volt a böngésző… Évekkel később, mikor már pár éve dolgoztam, regisztráltam a vaterán – 2000-ben 😀

  Igen, a színvonal mostanra a béka popója alatt. És riasztó. Az az egyik oldala, h megvolt ez a szint régebben is, csak nem látszott. A másik, hogy pont mert látszik – erősödik is. Há’ mások is így gondolják, akkor tuti igazam van vonal. És erre erősítenek rá még a bérkommentelők.

 • Csaba
  Ha valodi segitseget akartak volna adni, akkor az elomunka utani adokat elengedhettek volna vagy minimum csokkentettek volna. Nem ilyen 70-30 kamuhulyeseggel, hitelbaromsagokkal meg nyelvvizsgaelengedessel jonnek. “Nesze semni, fogd meg jol.”
 • F. Gergő
  Nem találtam a kommentek között említve, de a “másképp gondolták”-os link nekem már be sem tölt. Valakik igyekeznek “a múltat végképp eltörölni”.