Heti hírek

2020-12-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Amíg nálunk kényszerrel kell rávenni az üzleteket, hogy fogadjanak el a készpénzen kívül mást is, Kínában épp ellenkező a probléma: annyire elterjedtek a digitális fizetések, hogy rengeteg üzlet egyszerűen nem hajlandó készpénzt elfogadni annak költsége és kényelmetlensége miatt. A kínai jegybank újra megfenyegette a kereskedőket komoly szankciókkal, ha elutasítják a készpénz elfogadását.

Az amerikai dollár tavaszi erősödése komoly gondba sodorta a dollárban eladósodott feltörekvő országokat. Most fellélegezhetnek, mivel úgy tűnik, a dollár tovább fog gyengülni az elkövetkező időben.

A FED újra megfogalmazta, hogy várhatóan 2023-ig fenntartja a nulla százalék közeli alapkamatot és a kötvényvásárlási programot is (minimum 80+40 milliárd dollár értékben havonta). A következő 3-6 hónapot még fájdalmasnak látja a gazdaság szempontjából, de 2021 egészére az eddigi 4% helyett már 4,2%-os gazdasági bővülést vár.

A Coca Cola a 9%-os bevételcsökkenés miatt az amerikai dolgozóinak jelentős részétől kénytelen megválni, a 10,4 ezer emberből 2,2 ezret bocsátanak el. A visszaesés legfőbb oka a vendéglátóhelyek kieső kereslete miatt van.

Az előrejelzések szerint idén 15,5%-kal fog csökkenni az eladott személyautók és kisteherautók forgalma az Egyesült Államokban a 2019-es értékekhez viszonyítva. Ennyi autót utoljára 2012-ben adtak el.

A szegénységi ráta az Egyesült Államokban az év eleji kicsit több, mint 9%-ról 11,7%-ra ugrott, ez a legnagyobb növekedés egy éven belül. Azonban ez a szám nem annyira vészes, mint amilyennek tűnik, 2002 és 2018 között mindig magasabb volt ennél az értéke, 2010-ben a válság utóhatásaként alig maradt valamivel 16% alatt a szegénységi ráta. Nagy segítséget egyértelműen az állami pénzosztás jelentett az év során.

A második legnagyobb európai ruházati lánc, a H&M éves forgalma 20%-kal csökkent az elmúlt évben. Mivel az egyik legnagyobb ruházati láncról van szó, ennyivel kevesebbet költhettünk ruhára tavaly november óta, mint az előző évben.

Az Államadósságkezelő központ ismertette a jövő évi terveit az államadósság-kezeléssel kapcsolatban. Itt lehet elolvasni.

2009-ben 100 hónapnyi budapesti átlagbér kellett egy budapesti 60 nm-es lakáshoz, ez most 123 hónapra nőtt. További adatok a hvg cikkében erre.

Elektromos Mercedeseket fognak gyártani Kecskeméten, az 50 milliárdos beruházásból 15 milliárdot áll a magyar állam.

A 2015 előtt készült húszezer forintos bankjegyeket már csak a hónap végéig lehet ingyen beváltani a postán és a bankokban, utána díjmentesen már csak az MNB-nél lehet kérni a cseréjét. Ha rendelkezel még ilyen régebbi bankjeggyel, érdemes még az idén megszabadulni tőle.

A forintnak voltak jobb pillanatai a héten, de sajnos megint közel 358 forintot kell adni az euróért, úgy látszik, nem tud tartósan erősödni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram