Heti hírek

Amíg nálunk kényszerrel kell rávenni az üzleteket, hogy fogadjanak el a készpénzen kívül mást is, Kínában épp ellenkező a probléma: annyire elterjedtek a digitális fizetések, hogy rengeteg üzlet egyszerűen nem hajlandó készpénzt elfogadni annak költsége és kényelmetlensége miatt. A kínai jegybank újra megfenyegette a kereskedőket komoly szankciókkal, ha elutasítják a készpénz elfogadását.

Az amerikai dollár tavaszi erősödése komoly gondba sodorta a dollárban eladósodott feltörekvő országokat. Most fellélegezhetnek, mivel úgy tűnik, a dollár tovább fog gyengülni az elkövetkező időben.

A FED újra megfogalmazta, hogy várhatóan 2023-ig fenntartja a nulla százalék közeli alapkamatot és a kötvényvásárlási programot is (minimum 80+40 milliárd dollár értékben havonta). A következő 3-6 hónapot még fájdalmasnak látja a gazdaság szempontjából, de 2021 egészére az eddigi 4% helyett már 4,2%-os gazdasági bővülést vár.

A Coca Cola a 9%-os bevételcsökkenés miatt az amerikai dolgozóinak jelentős részétől kénytelen megválni, a 10,4 ezer emberből 2,2 ezret bocsátanak el. A visszaesés legfőbb oka a vendéglátóhelyek kieső kereslete miatt van.

Az előrejelzések szerint idén 15,5%-kal fog csökkenni az eladott személyautók és kisteherautók forgalma az Egyesült Államokban a 2019-es értékekhez viszonyítva. Ennyi autót utoljára 2012-ben adtak el.

A szegénységi ráta az Egyesült Államokban az év eleji kicsit több, mint 9%-ról 11,7%-ra ugrott, ez a legnagyobb növekedés egy éven belül. Azonban ez a szám nem annyira vészes, mint amilyennek tűnik, 2002 és 2018 között mindig magasabb volt ennél az értéke, 2010-ben a válság utóhatásaként alig maradt valamivel 16% alatt a szegénységi ráta. Nagy segítséget egyértelműen az állami pénzosztás jelentett az év során.

A második legnagyobb európai ruházati lánc, a H&M éves forgalma 20%-kal csökkent az elmúlt évben. Mivel az egyik legnagyobb ruházati láncról van szó, ennyivel kevesebbet költhettünk ruhára tavaly november óta, mint az előző évben.

Az Államadósságkezelő központ ismertette a jövő évi terveit az államadósság-kezeléssel kapcsolatban. Itt lehet elolvasni.

2009-ben 100 hónapnyi budapesti átlagbér kellett egy budapesti 60 nm-es lakáshoz, ez most 123 hónapra nőtt. További adatok a hvg cikkében erre.

Elektromos Mercedeseket fognak gyártani Kecskeméten, az 50 milliárdos beruházásból 15 milliárdot áll a magyar állam.

A 2015 előtt készült húszezer forintos bankjegyeket már csak a hónap végéig lehet ingyen beváltani a postán és a bankokban, utána díjmentesen már csak az MNB-nél lehet kérni a cseréjét. Ha rendelkezel még ilyen régebbi bankjeggyel, érdemes még az idén megszabadulni tőle.

A forintnak voltak jobb pillanatai a héten, de sajnos megint közel 358 forintot kell adni az euróért, úgy látszik, nem tud tartósan erősödni.

Share

37 hozzászólás

 • Tamás
  A Coca Colának már hosszú évek óta csökkennek a bevételei, részben ezért sem vettem Coca Cola részvényt.
 • Szabó Gábor
  többször is jártam már úgy, hogy kólát akartam venni (coca cola) és nem volt az üzletben!! Egyszerűen nem volt a polcon. Csak a tetves, nyűízű cukormentes szutyok, de abból raklapszámla.
  Azt a poloskaízű keserű löttyöt nyomják, nem csoda, hogy csökken a bevétel. Megérdemlik.
 • L
  “2009-ben 100 hónapnyi budapesti átlagbér kellett egy budapesti 60 nm-es lakáshoz, ez most 123 hónapra nőtt.”

  Ezt raadasul a gazdasag allitolagos feheritese utan, tehat allitolag korabban valojaban magasabb (eltitkolt) jovedelmi viszonyokhoz viszonyitva = meg nagyobb a kulonbseg.

  (Off: melyik orszag “az orszag”, aminek a fovarosat be kell irni az ellenorzo kerdeshez? 😉 )

 • Surci
  “A FED újra megfogalmazta, hogy várhatóan 2023-ig fenntartja a nulla százalék közeli alapkamatot és a kötvényvásárlási programot is.”

  Akkor még 3 évig mehet tovább a lufi-buli. Szerintem tovább is, mert mint látható, annyira rákaptak a drogra 10 év alatt hogy képtelenek elengedni. Nem is csak a mostani koronaválságra válaszul érkező végtelen QE a bizonyíték, hanem a 2018 végi korrekciós kísérlet: teljes békeidőben a tízéves lufi miatt teljesen természetes korrekció kezdett kialakulni – a korábbi QE-pénzek ellenére is. És egy pontnála FED mesterségesen beavatkozott – megint. Pont úgy mint a nagy márciusi zuhanásnál. Érdemes elolvasni ezt a cikket, főleg a 200 hetes mozgóátlagról, ha az alá esik a tőzsde, a FED szinte automatikusan beavatkozik. Majd biztos 2023 után fogja abbahagyni.

  lustaport.wordpress.com/2020/03/07/korrekciok-lelkivilaga-2/

 • CSOK károsult
  “2009-ben 100 hónapnyi budapesti átlagbér kellett egy budapesti 60 nm-es lakáshoz, ez most 123 hónapra nőtt.”

  Az nem is olyan egetrengetően nagy különbség. Ha mellévesszük az igénybe vehető állami támogatásokat, vagy hogy mennyivel alacsonyabb kamaton hajítják most az ember után a (forint) jelzáloghitelt, akkor összességében az átlagbért kereső még BP-n se jut szignifikánsan nehezebben lakáshoz, mint 2009-ben.

  Vidéken, vagy átlag feletti keresettel a cikk alapján (+a fentebb írtakkal együtt) még könnyebb is a helyzet.

  Van itt még tér a növekedésre szvsz.

 • Tee Bee
  Nem a kiszámolón is sokat ekézett Tesla részvényei a túlárazottak hanem pl a kóláé.

  Ép ésszel felfoghatatlan, hogy a magát a tápláléklánc csúcsára helyező kopasz majom pénzt ad cukros vízért…

 • Dani21

  Én a Cola Lightot szeretem, és a Zero Colát is megiszom még, de valamiért a SPAR-ban csak nagyon ritkán van ezekből. Szinte kizárólag sima kólát tartanak. Mondjuk a világ legrosszabb SPAR-jába járok (Vörösvári út), lehet ez az oka, de az Intersparban is vadászni kell a nem-piros és nem-citromos kólákat.
 • Matek
  Coca Cola: gyors matek 9% bevétel csökkenés miatt 20% munkaerő csökkentés… szóval akkor covid nélkül is gépesítettek volna…
 • Randomname
  “2009-ben 100 hónapnyi budapesti átlagbér kellett egy budapesti 60 nm-es lakáshoz, ez most 123 hónapra nőtt.”

  Nem tudom honnan van ez az adat, de nem tűnik validnak. Azóta a lakásárak nagyjából megháromszorozódtak, az fizetések meg kb. csak duplázódtak.

 • k
  amúgy elképzelhető lenne egy olyan ország, ahol nincs készpénz? a digitális fizetőeszköz a hivatalos, és nem nyomnak papírpénzt? nyilván vannak praktikus problémák vele, de lenne ennek jogi/közgazdasági/stb. akadálya?
 • Pistu
  Fesztiválok és szórakozóhelyek megcsappant forgalma miatt volt a bevételcsökkenés, a sörgyáraknak is csökkent a bevétele.
 • Nemértem mileszitt
  Hát az elmúlt év alapján nem tudom mi tévő legyek… Amikor beindult a pánik, akkor mindenhol azt lehetett olvasni, hogy itt a vég rosszabb lesz mint 2008… Aztán nem ez történt, hanem gyors vissszapattanás… Persze elején az emelkedést csak a ‘hülye robin hooderek’ miatt lehet, mindenki ezt írta, kezdő befektetők lovagolnak csak, stb… aztán nőtt tovább a sp500… A pénzt öntik továbbra is… Viszont a nagy befektetők miért nem vásároltak be tavasszal? Buffet?

  Szóval most mibe érdemes fektetni? 😀 Megyünk tovább a végtelenbe, mert úgy is dől a lé?

  Szóval egy szó mint 100, a tavaszi bepánikoltatás, hogy Cash is the king, csúnyán visszanyalt… De lehet ez egy jó indikátor, amit itt és egyéb magyar pénzügyi oldalakon olvas az ember egy ‘átlagos’ hozzáértők gyülekezetétől, annak a homlokegyenesét kell csinálni…

 • Viktor
  @csok-karosult: 2009-ben még bőven az egekben volt a magyar lakáspiac, és csak később reagált az ingatlanbuborékra, a mélypontot csak utána pár évvel értük el. Vagyis a mostani árak hasonlóak (vagy még drágábbak) az akkori árakhoz képest, persze a körülmények teljesen mások.
 • Hiteles András
  hát ez a lufi buli érdekes kérdés…. korábbi tapasztalatok szerint valamikor várható nagyobb – és tartósabb – esés a piacokon, azonban ez már egy új világ. Ilyen erőteljes gazdasági beavatkozásra nem volt példa, nem tudjuk/tudják, hogy mi lesz a vége.
  Emlékszem 2017-ben nagyon sokan mondták, hogy ez mekkora lufi és hogy sokaknak fog fájni, ha kipukkan. Most már ott járunk, hogy lesz egy jelentősebb esés, akkor is oda érünk a 2017-es árakhoz, vagy nem sokkal alá… És akkor tényleg lufi volt 2017-ben?
  Ha most még 3 évig emelkednek az árak, akkor most tényleg lufi van?
  Persze ha elzárják a pénzcsapot, akkor bármi megtörténhet.
  Majd csak utólag tudjuk levonni a következtetést és majd csak utólag lehet végigkövetni, hogy mi miért történt.
 • Sanyi
  A Coca Cola forgalom csökkenése nem meglepetés. 1-2 havonta egyszer érzek késztetést, hogy kólát igyak. A Coca 1.75 literes drágább, mint a Pepsi 2.25.
 • Gergő
  H&M -nek nagyon jók az online megoldásai. Mi idén szinte csak ott vásároltunk. Szerintem ott kisebb kellene legyen a visszaesés, mint az átlag. Én szinte semmi ruhát nem vettem a home office miatt, csak 1 melegítőt.
 • Családfő
  “…Kínában… annyira elterjedtek a digitális fizetések, hogy rengeteg üzlet egyszerűen nem hajlandó készpénzt elfogadni…”

  Első utam Kínában mókásan is indult. Egy kollégával mentünk üzleti útra Pekingbe. Esti érkezés, szállodai szobe elfoglalása után irány a város, hogy majd beülünk egy szimpatikus helyi étterembe. Ahogy azt mi elképzeltük… egy tucatnyi helyen próbáltunk bankkártyás fizetés iránt érdeklődni – turistákkal tömött részen! -, de egyik sem fogadta el egyik nemzetközi kártyánkat sem (MC, Visa, AMEX). Valami helyi kártyát elfogadtak volna, de olyan csak a kínaiaknak van, készpénz meg nem volt nálunk. Végül beültünk a menő szállodánk szokásos, sznobizmussal kevert nemzetközi konyháját “élvezni”. Nesze neked helyi ízek. 😀

  Másnap kollégák segítettek olyan helyeket találni a környéken, ahol tudtunk kártyával fizetni, így a maradék napokban eljutottunk helyi éttermekbe.

 • Joe Black
  “A FED újra megfogalmazta, hogy várhatóan 2023-ig fenntartja a nulla százalék közeli alapkamatot és a kötvényvásárlási programot is…”
  Nagyon optimisták a FED-nél. És mi lesz akkor, ha előáll egy olyan helyzet hogy nem tarthatják nulla közeli szinten az alapkamatot és a QE-nek is befellegzik? Nem konkrétan az inflációra gondolok, hanem arra hogy szép lassan megnyirbálják a dollár világpénz szerepét, és az évente nagy százalékkal megnövelt dollármennyiség majd nagy problémát jelent (túl sok lesz a dollár de már kevesebb szereplőnek kell csak…) és erre egy külső hatalom még szépen rá is segít. A hiperinfláció az nem lehet a válasz, mert az vagy világháborúhoz vezetne, vagy a helyzet stabilizálásához idegen pénzben kellene brutálisan eladósodni és akkor nem csak a dollárnak mint világpénznek vége, hanem az USA-nak is mint szuperhatalomnak.
 • Zabalint

  Egyszer rendeltem a H&M-ből, igazából nem látom, hogy jobb lenne online vásárlásban bármelyiknél. Azt hiszem a kiszállítás ingyenes volt, de csomagpont mint lehetőség nem volt, ezzel kb. tökátlagos, vagy az alatti, miben látod jobbnak a többinél?
 • Surci

  Szerintem ez nettó spekuláció. A FED és a kormányzat a társadalom felső 10%a miatt érdekelt abban, nehogy a tőzsde bezuhanyjon, így mindent megtesz hogy megtámassza az árfolyamot. Hogy ennek reálgazdasági alapja nincs, az senkit nem érdekel, csak valamiért ezt szeretik megideologizálni, most új gazdasági paradigma meg MMT néven fut. Akkor jönnek az olyan nonszenszek mint a Tesla a legértékesebb autógyár úgy hogy sosem termelt profitot és sanszos hogy egy jódarabig nem is fog, a nettó veszteséges és mindenhol utált AirBnB 50 milliárd kezdésnek, 25ezer egy játékfabatka (BTC) meg a többi nonszensz. Persze lehet ezzel pénzt keresni, kissé sajnálom is hogy ennyire földhözragadt vagyok mert pont emiatt maradtam ki ebből, de ettől nem lesz ez más mint vegytiszta spekuláció. Ha érdekelt lennék az emelkedésben is tisztában lennék ezzel, ergo ennek valamikor vége lesz.
 • SzaboZ

  “(Off: melyik orszag “az orszag”, aminek a fovarosat be kell irni az ellenorzo kerdeshez? )”

  Nyilván egy magyar blognál “az ország” = Magyarország, ahogy pl. “Budapest”-en is a Magyarországon lévő Budapestet értjük, és nem az amerikait.

 • Majsz
  Van egy deloitte property index éves jelentés, ami szerint 2019-ben 7, 6 évnyi bruttó fizetésből megvehetsz egy új 70 négyzetméteres lakást. Ezzel valahol a sor közepén állunk, elől a csehek 11 évvel, vagy az osztrákok tízzel. Megelőzzük a briteket, olaszokat, németeket, akik elvileg sokkal hamarabb tudnak lakást venni, mint mi. A legolcsóbbak a belgák, és a portugálok.
  Érdekes ez a tízéves összehasonlítás, valahogy sokkal többre gondoltam.
 • Menyus
  Szerintem érdemes a grafikonokat nézegetni. Azokból általában kdierül a legtöbb dolog, a többi hírportál meg csak úgyis utólag belemagyaráz dolgokat az esésekbe/hájpokba… Szóval aki tanácstalan, az tanuljon meg saját kútfőre grafikonokat olvasni, minél több saját tapasztalat, annál biztosabb lesz az ember benne. Mindegy az időtáv. Kis világlátás+grafikon bőven elég, a gurukat, meg a nagy megmondókat meg lehet hallgatni, nézni, de 99%-ban semmi értelme.
  Jobb elolvasni egy-két könyvet. A régi befektetős könyvekkel is az a baj, hogy mára lényegében az “értékalapú” befektetés nagyon nem úgy van, mint régen. A pénznyomtatás és a nulla kamat mindenkinek új a világon, akármekkora sztáralapkezelő bárki is.
  Ilyenkor sokkal jobb kis pénzzel játszani, mert mi megtehetjük, hogy kiszállunk egy rossz üzletből, annyi likviditás még van a piacokon, de a nagy alapkezelőknek oltári szívás…
 • folti
  jogi akadálya a helyi törvényhozástól függ elsősorban. Más akadálya inkább az infrastruktúra szokott lenni (nincs mindenkinek kártyája, telefonja, POS terminálja, bankszámlája, stb), illetve a nagy kérdés hogy a fekete/szürke gazdaság mekkora részét képezi a gazdaságnak, és ők milyen hamar robbantanák fel a jegybankelnök kocsiját, ha megpróbálná kivezetni a fizikai pénzt.

  Perpill ezekre a kérdésekre kb mindenhol az a válasz, hogy még messze vagyunk a teljes lefedettségtől és rendelkezésre állástól, így a fizikai pénz mindenhol megmarad országszinten. A legközelebb a teljesen digitális pénzügyekhez Norvégia jár, ahol kb 13%-a az (ismert) tranzakcióknak fizikai pénz, de ez inkább az ő speciális körülményeiknek köszönhető (jegybank agresszivan szorítja vissza a fizikai pénzt, elég gazdagok hogy legyen mindenhol termnál, mobilnet, bankszámla stb), nem megkerülhetetlen trend.

 • Moltiszanti
  Hogy mibe érdemes fektetni?
  Most kaptatok pár tippet.
  Coca Cola, sörgyárak.-;)
  Olyanba ami a járvány után fog felfutni, gyaníthatóan, amelynek korrigált az árfolyama és jó beszállo kínálkozik.
 • Gergő
  : feleségemnek bejön a h&m alkalmazás, rendelt annyit, h ingyenes a szállitás. Nekünk bejött, de igazából nem sok mást próbáltunk. C&A pl. nincs is online. Mi többet költünk a h&m-ben, mint eddig, de lehet csak mi vagyunk ezzel így.
 • Copywriter
  Te erősen érdekelt vagy az ingatlanbizniszben, mert ebből élsz. Az ügyfeleid kifizetik az ingatlanokat a mostani áron, de attól még nem ez a réteg jeleníti meg a magyar valóságot. A lakhatásnak alanyi jognak kell lennie, ez ma Magyarországon sem az ingatlanvásárlásnál, sem a bérlésnél nem teljesül. Akkor teljesülne, ha egy havi albérlet nem lenne megegyező a minimálbérrel, az elszállt, komolytalan ingatlanárakról meg ne is beszéljünk.

  Húgomék most intézik Burgenlandban a házvásárlást, 30 millió forint átszámolva a vételár. A város szélén van, csak kicsit kell felújítani. Persze, Burgenland paraszt vidék, meg nincs igazi város, de azért a gyárban ketten megkeresnek 3000 eurót. Múltkor itt néhány kommentelő leírta, ez “csak” minimálbér, és nem elég semmire. Ezzel szemben azért házat lehet venni belőle hitelre. Nálunk a minimálbér alig elég 1 havi albérletre. WTF?

 • V.A.Laki
  : Ha ennek egyszer vege lesz, akkor nem az lesz az eletedben a fo kerdes, hogy je, vegre, beszakadt a tozsde, melyik brokercegnel nyissak szamlat, itt a beszallasi pont, hanem hogy hol talalsz fegyvert es hogy verekedsz el a legkozelebbi ovohelyig.

  Pontosan tudjuk, hogy ez a vonat nem fog se lefekezni, se vaganyt valtani. Termeszetesen lehet gondolni, hogy a valosag majd eszre teriti a felso 10%-ot, de erre en nem vennek merget. Egyreszt a felszin alatti strukturalis valsagok senkit sem erdekeltek soha (senkit sem erdekel, hogy az amerikai diakok evtizedekig nyogik a diakhitelt vagy hogy az egyedulallo anyaknak nincs mit enniuk). A lokalis valsagok detto (ott laksz, igy jartal, megszivtad). Ha valami globalisan reccsen meg, akkor meg egyszeruen nem lesz, aki korrigaljon. Ilyen ertelemben ezt tenyleg az utolso utani pillanatig lehet csinalni.

 • Ekvi
  – a KO árfolyama és a kilátásai is zuhantak. Gyenge az ár-érték arány: 4.65 PEG Ratio (5 yr expected). Boomer energiaital.
 • Hazavágyó
  még 1000 téma alatt leírhatod ezt a túlegyszerűsített osztrák példádat, akkor se lehet komolyan venni. Én is tudok ilyen mo-i példát: menj el Mélykútra a kacsafeldolgozóba az átlagbér 267 ezer a fizikai állományban. Dél-Bácskában fillérekért lehet “csak kicsit kell felújítani” házat venni, és nem két falu van Mélykút körül, sőt a határ sincs messze, úgyhogy áfázhatsz a szabadkai piacon vett cuccaiddal. Valamiért mégis indiaiakkal töltik fel az állomány évek óta, pedig a matek ugyanolyan jó, mint a te burgenlandi példádban.

  Na, vajon miért? A választ rád bízom.

 • skrilly
  “a Tesla a legértékesebb autógyár úgy hogy sosem termelt profitot”
  Ez tényszerűen nem igaz (mennyi is volt a veszteség az elmúlt négy negyedévben?). Ezzel jól be is áraztad a hozzáértésed – a negatív tartományba.
 • dddoni
  Azzal is vitatkoznék hogy a lakhatás alanyi jog, de Budapest belvárosában lakni biztosan nem alanyi jog. Burgenlandot nyugodtan hasonlítsd mondjuk a Békési árakkal és rájössz hogy magyar minimálbérből is lehet házat bérelni. Sőt kicsit felújítandót is venni a Burgenlandi ár ötödéből. Csak épp Békésben.

  Ha szerinted rossz a magyar helyzet, nézz rá numbeo-n mondjuk Kijevre (fele fizetés, azonos lakbér) vagy Pekingre (kicsit magasabb fizetés, ötszörös négyzetméterár). Sokkal rosszabb átlagbér/lakásár arányt látsz a világ legtöbb pontján. Ezért teljesen feleslegesek ezek az átlagbérhez való viszonyítások. Ha te valahol magasabb életszínvonalon tudsz élni, akkor uccu neki, nyavajgás helyett próbálj szerencsét. Aztán lehet arra is rájössz hogy a kint félretett pénzből mennyivel egyszerább itt lakást venni, mint ahol megkerested.

 • Joe Black
  Olyan példákat ragadsz ki amik nem igazán relevánsak nálunk. Sem Kijev, sem Peking nem jellemző célpont a magyar kivándorlóknál. Itt a numbeos property price index térkép:
  numbeo.com/property-investment/gmaps_rankings.jsp?indexToShow=getHousePriceToIncomeRatio&title=2020
  Ebből kb az látszik, hogy a nyugati világnak számító országokban (amik jellemzően a kivándorlók célpontjai) a legtöbb helyen jobb az átlagbér/négyzetméterár arány mint Budapesten. Nyilván a kivándorlók többsége nem keresi meg az ottani helyre jellemző átlagbért, gondolom ezért is elterjedt az a hiedelem hogy nyugaton soha nem vesz az ember magának lakást.
  Btw, a fenti linken lehet váltogatni az évek között és tisztán látszik hogyan kezdett romlani a helyzet Budapesten az elmúlt években (kb 2016-17-től már látványosan).
 • xyz
  Burgenland fényévekkel van előrébb, szóval ha még arányosak is az árak, ár/érték arányban messze vezet Ausztria.
 • Surci

  Akkor értsd jól: annyit nem hogy értékesebbre legyen árazva mint az összes többi autógyártó együttvéve.
 • dddoni
  Lehet más térképet olvasunk, mert nekem az jön le belőle, hogy Budapest az európai (és világ) középmezőnyben van. Szinte az összes nagyobb városban rosszabb a helyzet (London, Párizs, München, Milánó, Róma, Moszkva), sok hasonló adottságúban is (Lisszabon, Prága), a kivételek kb az erősen torzított bérleti piacú helyek (Berlin, Bécs). Vagy persze hasonlíhatjuk Svájchoz vagy Skandináviához magunkat, csak…

  A mondanivalóm lényege egyébként, hogy költözz oda, ahol magasabb az életszínvonalad. Mert a panaszkodástól nem fognak lentebb menni az árak, csak ha tömegesen választják a nyugatot/vidéket. Aztán beáll az egyensúlyi ár. Economics 101. De valamiért mégis rengetegen választják Budapestet. Külföldiek is.

  nekem aztán egyik se rúg labdába, de “világvárost” faluval összehasonlítani nagyon nem fair

 • attila
  Infláció nem lesz mert élelmiszer van bőven, tehát a fejlett világban nincs ebből hiány. A termelése nagyrészt robotizálva van. Az eszközár emelkedés oka az hogy a covid válság miatti támogatásokat nem tudták célzottan adni így rengetegen kaptak olyanok is akik nem voltak rászorulva, mivel a megkeresett pénzt amúgy is szórakozásra, utazásra, étteremre költötték volna nem pedig az éhenhalás ellen kellett vna nekik. Ez a pénz most lévén a bankban nem hoz semmit, a tőzsdére vándorolt. Ha az átoltottság már megfelelő lesz akkor a lazítás miatt beindul a turizmus és akkor visszaáramlik a pénz egy része a reálgazdaságba. Bár szerintem ez csak arra lesz elég hogy ne menjen felfelé arra nem hogy komolyabban beessen. Ha beindul a turizmus akkor rövidebb távon lehet egy komolyabb olajáremelkedés ami megakaszthatja a tőzsdéket. Kérdéses hogy mikorra lesz meg az a szintű átoltottság…..