Újra Otthon Melege program

Újra meghirdették az Otthon Melege program keretén belül a lakossági nagygépek (hűtő, mosógép, fagyasztó) energiatakarékosra való cseréjének támogatását.

Én még nem találkoztam olyannal, akinek sikerült kihasználni a lehetőséget, mivel a keret szempillantás alatt ki szokott merülni, de hátha most szerencséd lesz.

Régiónként egy nap négy órája áll rendelkezésre, hogy ügyfélkapun keresztül benyújtsd a pályázatot, amíg ki nem merül a keret az adott régióra. Összesen kétmilliárd forintot osztanak szét országosan, gépenként 25-45 ezer forint kérhető az energetikai besorolás függvényében. (A+, A++, A+++) Megkötés, hogy csak a résztvevő kereskedőknél lehet vásárolni.

Bővebb infó ezen az oldalon elérhető, a letölthető dokumentumokat és dátumokat is itt találod meg.

Köszönjük Gábornak a hírt.

Share

145 hozzászólás

 • Szakértő
  A kereskedők teljes listája és a megvehető készülékek katalógusa fenn van a hgcs2017.nfsi.hu/ oldalon.

  Ha nem akarsz bogarászni, akkor röviden: Gyakorlatilag minden ma kapható A+, A++, A+++ hűtő és mosógép rajta van a listán, tehát megvehető támogatással. Kombinált mosó+szárítógép egyáltalán nincs a listán. Az nem támogatott ! A pályázati kiírás megtévesztő, mert annak szövege még megemlíti ezt a kategóriát. Érdekesség, hogy tavaly az első kiadott listán még rajta volt három mosó-szárítógép is, de a pályázást megelőző hetekben kiadtak egy új listát, amiről már levették ezeket és azóta se kerültek vissza.

  A nagyobb kereskedő láncok, akik elfogadják a támogatói okiratot: Auchan, Tesco, MediaMarkt, Euronics, Edigital.hu, BestByte.hu. A kisebbeket nem sorolom fel, mert sok van.

 • AAA
  @Ákos
  Szerintem senkinek sem az energiahatékonysággal van baja, hanem a gátlástalan marketing kamuzással. Pont mint az autóknál, megnézed a prospektusokat, jaj de jó mennyivel kevesebbet esznek a mai kocsik, mint a 10-15 évvel ezelőttiek. Aztán a gyakorlatban meg pont ugyanannyit, csak a gyártók optimalizáltak a mérési ciklusra. Mérési ciklus szerint meg senki nem vezet a való életben, mert lomhábban haladna mint egy kerékpáros. Mosógépeknél is ez van, olyan program tudja az A+++-t, amit kb. az életben nem fogsz használni vagy max. a felhasználók 1%-a, tehát nem jelent valós megtakarítást. Főleg ha figyelembe veszed annak a gépnek a gyártásához, forgalmazásához felhasznált energiát is.
 • Ákos

  OFF: Lszi ne ragadj ki 1 paramétert az autó összes paramétere közül. 2000-ben az autók 90 lóerő körül voltak, ma meg 140 körül és ezzel együtt fogyasztanak ugyanannyit. Ha még megyünk vissza az időben, akkor a ’80-as években 50-60 lóerős autók fogyasztották ugyanazt a mennyiséget. Jól látszik, hogy 20 évente másfélszeresére nő a teljesítmény.

  ON: Hűtőnél milyen programot tudsz választani? És fagyasztónál?

  Értem én, hogy lehet konteókat gyártani a gaz mosógépgyártókra, amik csak papíron hoznak megtakarítást, de esetemben ez a papír a villanyszámla. Tavaly vettünk hűtőt és mosógépet is (utóbbit OM programban), a kettő együtt meglátszik (4.614 vs. 2.836). Ismét hangsúlyozom, nekem -személy szerint- nem tud megtérülni anyagilag (10+ év kellene hozzá), nem is ez motivált.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Az nem számít, hogy a csúcsteljesítmény nagyobb, ha a tömeg hasonló és a dinamikával is, amivel haladunk. A ténylegesen felhasznált teljesítmény hasonló lesz. Ha meg kihasználjuk a nagyobb teljesítményt, akkor a fogyasztás is magasabb.
 • LSV
  Fagyasztószekrényt vennék a régi láda helyett. Összesen 9db van a listán; Indesit, Haier, OK, Savaria márkák melyekből egyiket sem venném… Jól értelmezem hogy bármilyen másik de a pályázaton benyújtott energiaosztályú hűtőt is meg lehet venni, nyertes pályázat esetén?
 • Anita

  Nem, szerepelnie kell a listán.
 • Peti

  Az új hűtőszekrény nem a technológia fejlődése, hanem az új kompresszor, és az új, jól záródó ajtótömítés miatt fogyaszt kevesebbet.
  A+++ os hűtőknél csak akkor érzed meg az energiahetékonyságot, ha nem túl gyakran nyitogatotd a hűtőajtót. Egy nagycsalád esetében nem lenne kézzel fogható előnye.

 • AAA
  @Ákor
  Kálmán leírta a lényeget. Amúgy csak arra próbáltam utalni, hogy sok esetben mekkora szakadék van a prospektus adat és a valóság között. A hűtőknél pl. nem tudom hogyan keletkezik a prospektus adat, be van-e úgy építve mint a valóságban vagy szabadon áll (meleg levegő távozása miatt nem mindegy). Hány fokra van állítva? Stb. stb. De ha nálad tényleg kimutatható a megtakarítás, az szuper. Én kiszámoltam, hogy egy hűtő cserével _elvileg_ annyit tudnék megtakarítani, ami kb. 10 év alatt térülne meg (és akkor az állampapírok kamatával még nem is számoltam), emiatt nem sok értelmét látom belevágni, amíg megy a mostani hűtő, használom ezt. Amikor majd cserélni kell, veszek egy még modernebbet annál is, mint amit most vennék. Összességében talán még több megtakarítás, ha addig használjuk az eszközöket amíg csak lehet.
 • Adrienn
  Sziasztok! Nem, a mosógépeket nem árazzák fel a pályázat miatt, hiszen a verseny megmarad a boltok között a beváltás ideje alatt is, ami elég hosszú ideig tart, mely idő alatt nem akarnak sztenderd (pályázat nélküli) vásárlókat sem veszíteni a kereskedők. Én 2x pályáztam, 2x nyertem, a vágyott típust mindig az arukereso.hu szerinti legolcsóbb helyen vettük meg akciós áron + állami támogatással. Pályázáskor az érkeztetési sorrend számít, 10:00-kor mindenki géphez!
 • Kiszamolo
  Adrienn, régebben néhány hét alatt kellett elkölteni a pénzt, akkor bizony volt ilyen. Most már túl hosszú az időablak, ezért nem tudják megcsinálni.
 • Tamás
  Milyen üzleteknél lehet felhasználni a pályázatot? Vajon akciós termékekre is vonatkozik?
 • Gabor
  Ez a program mennyi idő alatt fut le?
  Azaz ha nov közepe a benyújtás.
  Akkor abból van esély h decemberben lesz ebből mosógép?
  Vagy csak február a reális.
  Mert ha jól értem 90 nap van elbírálni a dolgokat
 • 4drián
  Sziasztok!
  Valaki kitöltötte már a pályázati adatlapot? Nekem egyelőre nem sikerült.
 • SzS
  Kiszámoló:
  “Nyerési esélye az internetet és az ügyfélkaput rutinosan használó, a pályázgatástól nem elrettenő, az átlagnál sokkal tájékozottabb, információban naprakész középosztalybeli állampolgárnak van.”

  -Egyik sem vagyok. Talán információban naprakész, ha igaz. Erre használom az internetet, igyekszem tájékozódni.

  “Rászoruló szegény vagy nyugdíjas, esetleg falusi egyszerű ember labdába se rúghat.”

  -Nem szociális segély.
  Mindamellett hogy nem vagyok szegény, azért igen messze a jómódtól, és még tanyasi is vagyok.
  De kitöltöttem, amit ma már ki lehet, labdába rúghatok, úgy látom.

  “Nem lenne egyszerűbb csökkenteni a jobb energiaosztályú termékek áfáját pályázgatás helyett?”

  -Egyszerűbb lenne, de az ÁFA-csökkenés a terelők/kereskedők előmozdítását célozza, árrést emel áremelés nélkül, -ha jól működik, el sem jut a fogyasztóig.

 • SzS
  Szerintem aki cserélni akarja a régi gépét, töltse ki, pályázzon.
  Nagyon egyszerű, szinte végigvezet mindenen. egyszerűbb még a régi papír SZJA bevallásnál is.

  Ha mégis szociális szempontból néznénk: a gép egyharmadát ingyen adják (az én esetemben például: 70000Ft-ból 25000). Ha egy “rászorulónak” mégsem jön össze az előírt 150 napon belül a maradék, semmi baj, -nem használja fel az utalványt. De ha összejön, 25000 Ft-tal “segély”-tek

 • Anita

  Decemberben nem lesz belőle mosógép. Eddig mindig “kihasználták” az elbírálási időt, kétlem, hogy idén ez változna.

 • G
  Azért ha a 10 éves hibátlan mosógéped lecseréled – ahogy mi is tervezzük most nagyszülőknél – és veszel helyette mondjuk egy beko-t amire adnak 5 év garanciát az már nem annyira rossz. Főleg mivel előbb utóbb úgyis megeszi a vízkő, meg a fűtőszál is cserés lenne..

  Eladjuk a mostani Indesit mosógépüket 10 ezerért ismerősnek, akinek a régi mindenhol folyatós 25 éves hajdúját átvesszük ingyen és azt adjuk le… Így ő is örül mint majom a farkának meg mi is..

 • G

  Örülök ha olyan anyagi helyzetben vagy, hogy nem számít neked ez a “csekély” összeg, de 2 nyugdíjas nagyszülőm nagyon fog örülni, ha a 90 ezres mosógépet 35 ezerért (45 állami – 10 a régi mosógép ára amit szomszéd átvesz) megkapjuk, amivel az 5év garancián túl A+++ -nak köszönhetően még spórolnak is a rezsin.

  Ha megnézted volna a beváltóhelyeket akkor látod hogy ott van pl az edigital, és a mediamarkt is. (mostmár azért egyik sem
  ad olyan rossz árat, hogy 20 ezerrel drágább legyen egy másik üzletnél.. plusz hogy náluk váltsd be az összeget ingyen házhoz viszik miután elintézted személyesen a papírmunkát..)

  Szóval összegezve ez megint egy kacsa duma egy lusta embertől aki az interneten akar okos lenne / akar nagyot mondani..

 • Michael Knight
  Pályázhatok úgy, hogy van egy 9 millás Navos tartozásom? 🙂 Illetve megnyerhetem-e….
 • L70

  Sok sikert mindenhez.

 • L70

  Most sem Beko vagy Indesit van, ezután sem tervezek Beko-t vagy Indesit-et venni. Biztos kiváló márkák, de a miénk egy picit ennél kiválóbb.

 • jami
  A Beko lottó, ha már az 5 év a fontos, akkor rendeljetek innen Gorenjet pl: onlinemarkaboltok.hu
 • Karl
  Lecserélnék egy régi, 14 éves Zanussi hűtőt.
  Ha törött a fagyasztó résznek a fogantyúja, az kizáró ok?
  Valahol olvasta, hogy csak hibátlan állapotú, nem sérült hűtőt lehet leadni majd.
 • SzS
  Karl:
  Nem kell sem hibátlannak, sem sérülésmentesnek lennie.
  Üzemképes legyen, és legalább 10% energiamegtakarítás keletkezzen a cseréből.
  Ennyi a gépre a kitétel.

  És amikor majd beviszed a cseregépet, szerinted a kereskedő becipeli egy konnektorhoz, hogy tényleg beindul-e? Alig hiszem.
  De azt biztosan nem várja ki, hogy valóban hűt-e…

 • Karl
  Köszi!

  Még egy kérdés, hogy amikor veszem és viszem az újat, egyből vinni kell a régit leadni vagy ráér másnap vagy 2 nap múlva is a régi leadása?

 • 2018
  origo.hu/gazdasag/20181105-otthon-melege-palyazat-huto-mosogep-csere.html
 • SzS
  Karl:
  Kereskedőjétől függ.
  Én háztartási gépeket fuvarozgatok kis üzletekbe és nagy áruházakba. Sok helyen az árutól nem férnek, a behordott cseregépek csak nyűg, púp a hátukon.
  Most ebben a pályázatban le KELL adni a régi gépet, de könnyen találkozhatsz olyan kereskedővel, aki megcsinálja a “cserét”, és örül is, ha a régit nem hagyod a nyakán….
 • SzS
  Karl:
  de a hosszú írásomban lehet, hogy elveszett az:
  Igazából ott és azonnal kellene átadni/ átvenni a cseregépet.
 • ascii

  “Most sem Beko vagy Indesit van, ezután sem tervezek Beko-t vagy Indesit-et venni. Biztos kiváló márkák, de a miénk egy picit ennél kiválóbb.”

  Ugyan mi baj a két márkával? Indesit mosógépet gyilkolok 15 éve, Beko szárítógépet meg 3 éve, utóbbi legjobb ár/érték arukereson.

  Nem kívánhatnék jobbat senkinek se ha akarnék.
  Amúgy az összeszerelés máshol és más logo alatt történik, de a beszállítók ugyanazok.

 • Timi
  Sziasztok. Ha megnyertem a támogatást muszáj azt a gépet megvenni amit bejelöltem vagy lehet másikat is a felsoroltakból?
 • Anita
  Timi
  Nem kell, csak az energiaosztály stimmeljen.
 • SzS
  Timi:
  Mondjuk ez is bele van írva a pályázati kiírásba. De szívesen válaszolok, hiszen nekem is háromszor át kellett olvasnom, mire minden kérdésemre megtaláltam a választ 🙂

  Lehet végül másik is (az egyébként is támogatottból), ha:
  -a 10% energiamegtakarítás és a 20% széndioxidmegtakarítás teljesül,
  -az energiaosztály ugyanaz(a+, a++, a+++). Ha kisebb osztályú, akkor csökken a támogatás, ha nagyobb, az utólagosan nem növeli.

 • Timi
  Nagyon köszönöm a válaszokat .
 • Szilárd
  Sziasztok!

  A benyújtás (nyilatkozattétel) vagy a véglegesítés időpontja a döntő?
  Tehát: ha valaki időben benyújt, még van 5 nyugodt napja, hogy feltöltse a mellékleteket, és jó eséllyel támogatást kapjon?

 • Átvernek a reklámmal
  Azért az nagyon magyarosch, hogy a 10.00-kor nyitó pályázat 9.55-kor forráshiány miatt már lezárul.
 • hapcibeno
  Az adatlapot még tegnap kitöltöttem, elmentettem. Tíz óra előtt jóval (Budapest, utolsó régió) a gép előtt ültem, hogy pontban tízkor beküldhessem a pályázatot. Tíz óra után pár másodperccel – miután a lapfrissítésre vártam – azt a visszajelzést kaptam, hogy a régióban lezárták a jelentkezést. 🙁 Nem tudom, ennél miként tudtam volna gyorsabb lenni… (Ennél még az is korrektebb lett volna, ha a támogatottakat – azok közül, akik beküldik a megadott időben a pályázatot – kisorsolják.) A felület azóta már be sem tölthető.
 • I
  10 után egy nappal visszadátumozták a beküldési időrést, majd 20 perc DDOS után ezt írták ki 😀
  “Mai napon az ELMŰ-ÉMÁSZ karbantartási munkálatai miatt áramszünet lesz, ezért a közép-magyarországi régió lakosai részére a pályázatbeadás egy későbbi időpontban lesz lehetséges.”
  Köszönjük Magyarország, imádom 😀
 • Rena1301
  Ma lett volna a Közép- magyarországi pályázatbeadás 10 órától.. 9.58-tól nem jeleníthető meg az oldal, folyamatos frissítés mellett fél óra múlva ez jelent meg a honlapon:

  Tisztelt Pályázók!

  Mai napon az ELMŰ-ÉMÁSZ karbantartási munkálatai miatt áramszünet lesz, ezért a közép-magyarországi régió lakosai részére a pályázatbeadás egy későbbi időpontban lesz lehetséges.

  Együttműködésüket köszönjük!

 • Névtelen
  Sziasztok! Titeket is ez az oldal fogad:

  “Szolgáltatói karbantartás-külön pályázatbeadási nap
  Tisztelt Pályázók!

  Mai napon az ELMŰ-ÉMÁSZ karbantartási munkálatai miatt áramszünet lesz, ezért a közép-magyarországi régió lakosai részére a pályázatbeadás egy későbbi időpontban lesz lehetséges.

  Együttműködésüket köszönjük!”Somi

 • Lala
  A későbbi időpont mi lesz? 2 óra múlva, délután, másnap? A rövid beadási idő miatt ez nagy kib.szás lehet, ha például délutánra beteszik, de akárhogy is kib.szás azokkal, akik szabadságot vettek ki. Vajon melyik zseninek volt a találmánya ez a rendszer, ahelyett, hogy adtak volna egy hoszabb időkeretet és sorsoltak volna akár még úgy is, hogy fele ment volna sorsolásra mindenkinek másik felét meg a rászorultak között és a rászorult így 2x vehetett volna részt a sorsoláson, ha először nem nyert. Jó, tudom, a vállalkozó a hivatalos nulla közeli jövedelmével is rászorult lenne és azon problémázna, hogy nem fér be a mosógép a teknőshátú bmw-jébe, de hát ezzel sajnos nem lehet mit tenni, ők “rászorultak” papíron.
 • Skip
  Most komoly? nem tudtak előre egy karbantartást?
  Úgy érzem, hogy ez csak valamiféle terelés lesz.
  Kíváncsian várom, hogy mikor lesz a következő időrés. Vajon visszadátumozzák még korábbra?
 • Zsolt
  Fantasztikus! Igazán büszke vagyok erre az országra, gratulálok! Taps és ováció! Biztosan nem lehetett tudni a szolgáltatói karbantartást tegnap este, sőt még ma reggel sem. Valahogy pont 10 órakor derült ki minden.
 • Szaky
  hapcibeno
  2018-11-19 at 10:11

  Teljesen ugyan az nálam is.
  10:00:02-kor a pályázat lezárult :)))))

 • jami
  11.21. 10.00-14.00, most írták az Indexen 😀
 • Ggg
  portfolio.hu/unios-forrasok/uzletfejlesztes/itt-a-nagy-dontes-minden-palyazo-kap-ingyenpenzt-hutore-mosogepre-fagyasztora.305271.html?amp