Piramisjátékok: mit lehetne tenni az átverések ellen?

Az elmúlt év legnagyobb átverése, a Kairos már a végét járja, a hírek szerint már július óta akadoznak a kifizetések, tüntetik el a nyomokat, videókat a netről.

(Akit érdekel, itt nyomon követheti a végstádiumot. Egyébként azt észrevettétek, hogy leszedették a Google-lel a kritikus cikkek találatát? Eddig, ha beírtad a “Kairos” szót, több negatív cikk volt az első 10 találatban, most az én cikkem, ami az első volt, nincs az első ötvenben sem. Nem tudom, miért csinálta ezt meg nekik a Google, de ezúton is gratulálok nekik.

Update: újra megjelentek a találati listában a kritikus cikkek. Pár napja még csak akkor jelentek meg ezek a cikkek, ha Kairos átverés, vagy valami hasonlót írtál be, a sima Kairos keresésre semmi hasonló.)

550x104-cikkekbe

Hiába omlott össze az egyik ilyen átverés, folyamatosan jönnek az újabb és újabb csalások. Nem sűrűn szoktam írni ilyenekről, de itt van néhány csak az elmúlt hetekből: Gazdagodj meg szemétből, Ingyen autót midenkinek, Közösségi napelempark. De még talán mindenki emlékszik az Emgoldex-re, Botanoo-ra, Fren-re és az összes többire.

Amikor azt hinnéd, hogy már minden ostobasággal lehúzták a szerencsétlen embereket, újabb és újabb átverés indul el.

Ezeknek az átveréseknek a sikere azon múlik, hogy sikerül-e azokat a “hálozatépítőket” megnyerni, akik már több ilyen piramisjátékot sikerre vittek. Még ki sem hűlt az egyik tetem, ugyanazok az emberek már a következőbe szervezik be az embereket.

A bírósági tárgyaláson aztán széttárják a kezüket, hogy honnan tudták volna, hogy azok a csúnya emberek, akik offshore cégek mögé bújtak a távoli Angliában, Dániában, Németországban, rosszhiszemű emberek. Ők ártatlanok, ők semmi rosszat nem csináltak, nem tudták, hogy ez piramisjáték és nem MLM. Hiszen csak évek múlva derül ki egyértelműen, hogy a rendszert egyedül, vagy főleg csak az új befizetők pénze tartja életben, mint a piramisjátékokat, vagy az új befizetők pénze nélkül is működőképes-e a rendszer, mint a valódi MLM rendszerek.

Az átverések áldozatai pedig azok az általában alacsony iskolázottságú emberek, akik a kitörés lehetőségét látják az összes ilyen átverésben. Ők azok, akik könnyen megvezethetőek, nem látják át a rendszer lényegét és még egy internetes keresést sem tesznek a “befektetés” előtt.

A hatóságoknak sincs könnyű dolga. A pénzügyi felügyelet csak akkor léphet fel, ha konkrét befektetésnek minősül az átverés, amit engedély nélkül szerveznek, de a piramisjátékok nagy része ügyel arra, hogy nehogy klasszikus befektetésnek láttassa magát.

A rendőrség is tehetetlen, hiszen bűncselekmény hiányában mi ellen nyomozzon? Amikorra pedig az eset bűncselekménynek minősül, már régen mindegy.

Melyik hatóság mondja meg előre, hogy nem reális az üzleti terv, hogy például szemétszállításból nem lesz évi 250%-os haszon? Milyen jogon mondja meg? És évi 30% haszon reális? Vagy 50%? Ki döntse el előre?

Sokat gondolkodtam, mit lehetne tenni, mert tenni kell valamit, az egyértelmű.

Néhány ötlet:

– Tilos legyen olyan MLM rendszert indítani, ahol a csatlakozás feltétele pénz befizetése, vagy “indulócsomag” megvásárlása, esetleg egy drága tanfolyam elvégzése. Mivel a piramisjátékok az új befizetők pénzéből élnek, legyen tilos pénzt kérni azért, hogy valaki “üzletkötő”, “üzleti partner”, “gyémántfokozatú értékesítő” válhasson. Továbbá legyen tilos pénzért árulni előnyöket a rendszerben. (“Ha befizetsz 200 ezret, egyből öt szinten előre ugrasz.”) Egy valódi MLM rendszernek akkor is működnie kell, ha az üzletkötők ingyen csatlakoznak a rendszerhez és csak a valódi értékesítésből van bevétel. Egy piramisjáték viszont enélkül működésképtelen.

– Kötelező legyen regisztrálni minden MLM értékesítő hálózatot és engedély nélkül legyen tilos ilyet szervezni. Minden előadáson, tájékoztatón, netes reklámon kötelező legyen ezt az engedélyszámot feltüntetni. A bejegyzést kérelmező magánszemély a teljes vagyonával feleljen a rendszerért és rendelkezzen felelősségbiztosítással is.

– Csak Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cég szervezhessen MLM-t.

– Legyen kötelező felhívni a pénzügyi kockázatokra a belépők figyelmét és például az adózásról is kötelező legyen a tájékoztatás. Legyen kidolgozva, mit kell tartalmaznia egy ilyen tájékoztatásnak, amit alá is kell íratni a belépőkkel.

– Legyenek olyan személyek valamelyik hivatalnál, amelyek csak ezeknek a rendszereknek a figyelésével foglalkoznak, lementik a csodavideókat, weboldalakat a későbbi bizonyítás miatt, elmennek a beszervező szeánszokra. Legyen jogi következménye, ha valaki olyat mond egy ilyen előadáson, ami nem fedi a valóságot, vagy például elhallgatja a kockázatokat.

– Legyen olyan állami weboldal, ami az állampolgárokat tájékoztatja. Az ausztrál minta itt.

Ha van még valami tipped, írd meg a hozzászólásokban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

174 hozzászólás

 • Blaci
  Köszönöm, hogy megírtad, jó lett!
 • joska87
  Rakerestem a kairos-ra kulon (bar egyertelmu hogy mi), es talaltam egy nagyon jo oldalt, amit ajanlhatnal erdekessegkeppen itt hogy akit erdekelnek ezek az atveros sztorik, inkabb csak szorakoztatasbol, mert aki itt nalad olvasgat szerintem ugysem menne bele, van annyira intelligens a tobbseg, szoval ez itt: ethanvanderbuilt.com/ — a ficko a scam-ekre allt ra, piramisok mlm-nek alcazva, stb. erdekes.
 • pitcairn
  nem kell semmit tiltani, a tájékoztatásra kell helyezni a hangsúlyt

  pl. a saját eszközeiddel te is tettél ezért

 • woodpecker
  OFF:
  ” Egyébként azt észrevettétek, hogy leszedették a Google-lel a kritikus cikkek találatát?” – ne viccelj, a Google már hosszú ideje a személyes preferenciákat is figyelembe veszi a végleges találati lista kialakításánál. Nagy összeget mernék rá tenni, hogy a kiszámolós userek döntő többségénél még mindig a kiszámolós link az első. 🙂
 • Andreana
  És persze ilyenkor a “kedves régi barátom”, akivel anno majdhogynem vérre menő vitát folytattunk és persze mindenki hülye volt, aki figyelmeztette és nem értett hozzá semmit, tegnap ezt tette fel a honlapjára:

  Gyerekek! Át lettünk verve.

  Az hagyján, de én is jól átejtettelek titeket. Na én húzok, hátha megúszom a sittet. Inkább vissza adok minden lóvét mindenkinek.

 • V
  “Kötelező legyen regisztrálni minden MLM értékesítő hálózatot és engedély nélkül legyen tilos ilyet szervezni.”

  errol a casino-ügy jutott eszembe 🙂
  persze valahogy nem artana megfekezni ezeknek a terjedeset de talan eleg egy lazabb szabalyozas es inkabb legyen a tajekoztatason a hangsuly.

 • mriegler

  dehogynem kell betiltani! ez egy büncselekmény! mit szólnál ahhoz, hogy bárki nyugodtan elviheti az autódat, mert te tájékoztatva lettél, hogy tartsd mindig garázsban? érdekes, hogy eddig nem lépett ezügyben senki…
 • QTT
  @pictarin:
  A tájékoztatás önmagában kevés. Nézd meg, hogy a blogon lévő ilyen jellegű bejegyzések alatt mi megy. Van a kiszámolós “törzsgárda” aki írja a kommentekben, hogy átverés és van 3x annyi idekóválygó egyszeri kommentelő, aki beírja, hogy ő márpedig beszállt és tuti biznisz, a cikk meg felületes, az írója meg tájékozatlan. Sajnos ezek az emberek olyan szinten képtelenek gondolkodni, hogy egy összetett mondat értelmezése is problémás (és az még nagyobb baj, hogy ez sokszor iskolai végzettségtől teljesen független). Ha nem téped ki a kezéből a lehetőséget, akkor nem ér semmit az egész. A tájékoztatás nagyon nem elég.
 • Warrior

  ott a pont, nálam a Kairos szóra keresésnél első helyen a “Kairos: lehetőség vagy átverés? | Kiszámoló – egy blog a pénzügyekről” találat szerepel.
 • uzsolt
  A legfontosabb, hogy aki valamit tud tenni az ilyenek ellen, a szomszédját, haverját, rokonát meggyőzni, az tegye meg. Sok kicsi sokra megy.
  Némi eszközzel én is küzdök ellene, ui. némi pénzügyi-gazdasági ismereteket KELL oktatni a középsulikban (igaz, összesen kb. öt óra, de a semminél több), amit én be is vállaltam.
  A Kairos-ról: uzsolt.hu/edu/eco/ – a 40. feladatot nézzétek meg (a diákok rájöttek, hogy mi lehet, tehát azért nincs minden veszve).
 • Tibor
  Remelem olvassa valaki a kormanybol es csinal ra valami torvenytervezetet.

  Amugy mivel ezek a rendszerek a legstabilabb es legszelesebb korben jelenlevo nyersanyagbol elnek, az emberi ostobasagbol, igy sose fognak eltunni.

 • Maczik
  – Csak Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cég szervezhessen MLM-t.

  azért ez igy kemény lenne a NAGY mlm cégeknek….

  üdv : Maczik Z.

 • QTT
  Emlékszem, 24 éves koromban elkapott a kíváncsiság, hogy mivel mossák az ismerőseim agyát az ilyen “üzletemberképző” előadásokon. Elmentem egyre, hogy lássam. A CIG Pannónia életbiztosításáról szólt az előadás. Hogy ott mi volt…. Mindenki felkapta a 8 éve kinőtt öltönyét és átszellemült fejjel ültek, mintha csak egy világvállalat igazgatótanácsának tagjaként hallgatnák a MESTEREK PowerPointos előadását. A lényeg az volt, hogy a legmagasabb összegű biztosítási díjjal szállj be, mert utána akikre rá tudsz melegíteni ilyen terméket, akkor Te utánuk jóval több pénzt kapsz. Repkedtek ott az ábrákon a szintek, meg az A8-as Audik, meg a magasztos dumák. Az előadás végét övező tapsvihar után a mosolygós hölgyek kiosztottak mindenkinek egy A4-es papírt, amin máris megköthetted a biztosítást (sokszor elmondva, hogy a legmagasabb összeggel kösd, mert úgy lesz neked nagyon jó). Folyt…
 • Kiszamolo
  Újra az én cikkem az első. Napokig sehol nem volt sem ez a cikk, se több hasonló.
 • Kiszamolo
  MAczik, miért is? Az Oriflame biztos tudna gründolni egy magyar céget, sőt biztos, hogy van is neki. A magánszemélyeken esetleg lehet finomítani, de azt nem szabad megengedni, hogy egy ötszörös áttételű offshore cég csináljon egy magyar céget.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Pár napja valóban nem volt az első találati oldalon a cikk nekem sem; most ismét az első helyen áll.
 • Sala
  Teljesen reménytelen ezt szabályozni. Betilthatod az éppen aktuális módszereket, de pillanatok alatt új módszert fognak kitalálni. Nem véletlenül nem pont ugyanúgy csapják be az embereket most, mint 20 éve.

  A tájékoztatás (mint ez a blog pl.) segíthet, de csak azokon akik legalább utánanéznek, hogy mit csinálnak.

  De azok akik el akarják hinni, hogy valaki majd nekik havi 10% kamatot fizet és nem hallgatnak senkire aki figyelmezteti őket (sőt még meg is sértődnek) azok eléggé menthetetlenek.

 • QTT
  Szóval, ha kötöttél biztosítást, akkor már jogosult lettél rátukmálni a terméket további emberekre, amiből neked majd nagyonsok pénzed lesz, főleg ha az alattad lévők is hoznak madarakat.
  Akik nem töltötték ki a lapot (elég kevesen voltunk) azok mellett ott termett 2 mosolygós néni dísznek, meg a nagy főfőnök és először kedvesen próbálta elmondani, hogy kösd meg, mert életed lehetősége. Ha látták, hogy ez nem elég akkor elővették a pszichológiai terrort és azt sulykolták beléd, hogy életed végéig egy csóró lúzer maradsz, bezzeg a melletted ülő aki szépen belépett, egy felelősségteljes és intelligens ember…
  A végén akik beléptek, kezet fogtak a főfőnökkel, aki úgy köszönt el tőlük, hogy “Dőljön a lé!”. Én csak álltam ott és nem hittem el, hogy ilyen van. Mint egy szekta, szinte már féltem, hogy elásnak. Akkor megtanultam, hogy aki nekem valaha nyugdíjbiztosítást ajánl, attól menekülök.
 • Imre
  Szerintem nem kellene szabályozni.

  Meg kellene már tnaulni az embereknek, hogy a saját életük az ő felelősségük.

  Milőtt belép bármibe, tájékozódjon, stb.

  Az “áldozatok” vastagon benne vannak abban, hogy áldozattá váltak. Hagyják magukat átejteni, a kapzsiságuk és az alaptalan bizalmuk a beszervezőben ide vezet.

  Azt támogatom, hogy legyen már az alapfokú képzésben pénzügyi oktatás és “Hogyan éljük túl az életet” tantárgy, de a szabályozás önmagában mit sem ér.

  (Megjegyzem, én is átéltem ezt a lelkiállapotot. Egy szép napon egy addig hiteles és megbízhatónak tartott ember felkínálta nekem a Fortress-féle “befektetést”. 10 percig eksztázisban voltam, a “Végre én is megélem a hatalmas sikert” és “Én is gazdag leszek” álomvilágában ringatóztam. Aztán elkezdtem gondolkodni. De simán lehet, hogy aki áldozattá tette magát, az folyamatosan ebben a lelkiállapotban marad.)

 • Janos82
  A belepesi dij tiltasa onmagaban keves, es nem is biztos, hogy indokolt. Inkabb a maximalizalasa lehet celravezeto.

  A masik dolog a termek…. Ha en inditok egy olyan “MLM”-et, ami 100*os aron arul valamilyen termeloeszkozt, es az ertekesitoknek komoly “eletjaradekot” ad minden egyes eladott aru utan, akkor nincs szuksegem belepesi dijjra, bar jol latszik, hogy a rendszer fenntarthatatlan.

  Mi a realis hozam? Szerintem a legcelravezetobb az lenne, ha egy kelloen alacsony szint felett kulon vizsgalna az MNB. Ha pl valaki MNB alapkamat + 10-20% felett iger. 20% mar elegge sok, afelett nagy a kockazat, es en ritkan latok “akar 20%” hozamigereteket. Eves 20% viszont nem hozza lazba a celkozonseget, ugyhogy az egy kelloen jo szint lehet.

 • Janos82
  :

  A tajekoztatas nem eleg itt se. Pont ugyanugy nem eleg, ahogy a termekekre se eleg rairni, hogy romlott. Azokat le kell venni, es ha a kereskedo nem veszi le, akkor meg kell buntetni.

  En amugy csak azokat buntetnem kulon, akik a 2. vagy 3. piramisjatekukba ugranak bele. Persze az elso utan figyelmeztetnem oket, hogy a kovetkezonel mar nem aldozatok, hanem elkovetok…

 • Zabalint

  Ha mindent agyonszabályozol, attól még át fogják verni ugyanazokat az embereket, csak más módon. A szigorú szabályozás rövidtávon látványos eredményeket hoz, de hosszútávon újratermeli a legkönnyebben átverhető réteget. Aki meg a saját kárán sem tanul, azt nem lehet sehogy sem megmenteni, felnőtt embereknek nem foghaton folyton a kezét, ha meg mindenkinek fogják a kezét, akkor egyre többen hozzá is szoknak.
 • Warrior
  Van benne ráció, hogy mindenki tanuljon a saját kárán, ugyanakkor a szabályozást én is támogatnám. Minimalizálni kellene a lehetséges trükkök számát, ha úgy tetszik, minimalizálni a tanulópénz nagyságát.

  Én is lebegtem már virtuális milliókban pár óra hosszat, amikor felhívott egy rég nem látott ismerős, hogy “jó képességű emberre lenne szükségünk a csapatba, rád gondoltunk”. Egy csecsemőnek minden vicc új, ugye 🙂 De este leültem a net elé és másnap visszahívtam, köszönöm, de kihagyom ezt a csodálatos lehetőséget.
  Két dologban láttam fantáziát, érdekelt, ott bele is tettem némi szabadidőt és egy kevés pénzt, elmentem két-három előadásra, majd közöltem a “vezetőmmel”, hogy vannak kérdéseim, ezekre várom a választ legkésőbb a következő 2 szeánsz egyikén, ha nem kapom meg, részemről ennyi. Mivel továbbra is csak MLM körítés és vetítés ment, két alkalom múlva udvariasan elköszöntem…

 • Paprikajancsi007
  Ismerös ebbe probalt meg beszervezni par eve:
  youtube.com/watch?v=Kkizat723xE

  Egy 40-50 eves ember kicsit sem gyanakodott miutan megnezte a video elsö 20 masodpercet? Szomoru..

 • Janos82
  Viszont szabalyozassal is csak a “szem elott” levoket lehetne megfogni, vagy a terjedesuket akadalyozni.

  A Fortress peldaul havi 6-8%ot igert mint befektetes engedely nelkul. Aki megnezte az e-cegjegyzekes engedelyeit, az mindenfelet talalt ott. A PSzAF is csak annyit tudott rola, hogy valamikor kapott figyelmeztetest az engedely nelkuli betetgyujtesert, de semmi tobbet.

  Naluk talan az volt a gond, hogy tul lasan reagalt a PSzAF, es a frankfurti szekhelyu , nem kamu Fortress se irt egy kozlemenyt, hogy nekik semmi kozul ahoz a ceghez.

 • sz.krisz
  A tőke szabad mozgásának nem felel meg, minimum az EGK-t bele kell venni. Ennyi erőből ki lehetne kötni, hogy kizárólag 30 és 55 év közötti diplomás budapesti férfiak lehetnek csak tagok.
 • Kiszamolo
  sz.krisz, a legtöbb országban nemes egyszerűséggel be van tiltva minden MLM. Az hogy fér bele a tőke szabad mozgásába?
 • B. Péter
  Amikor először találkoztam ilyen átveréssel, és próbáltam meggyőzni az ismerőst, hogy NE lépjen be, akkor elgondolkodtam; meddig védhetjük meg az embereket saját maguktól ?
  Van olyan ismerős, aki belépett egy ilyenbe, aztán a bukás után a következőbe.

  A felfutó szakaszban mindenki hülye, aki nem lép be, aki nem hisz benne az irígy, stb.

 • Imre
  @Kiszamolo: Hol van betiltva MLM? Biztos, hogy a legtöbb országban? Hol van erről forrás?
 • Gábor
  Az uzsorakamat is tilos, mégis működik.
  A lányok ősi szolgáltatása is tilos, mégis működik.
  Amire van igény, arra mindig lesz szolgáltató.

  A tájékoztatás az egyedüli jó megoldás.
  Pl. a Barátok közt-be kéne beszőni egy ilyen sztorit, azt ép a célközönség nézi.

 • Tünde
  Én csak egyet nem értek. Ilyen buta, tájékozatlan, minden hülyeségnek bedőlő embereknek honnan van annyi (néha egészen sok!) pénzük, hogy be tudjanak szállni ilyen tutibizniszekbe, és ha nekik van, akkor nekem miért nincs?
 • uzsolt

  “Az “áldozatok” vastagon benne vannak abban, hogy áldozattá váltak.”

  Tehát ha megyek az utcán, és megver két szekrénybácsi, akkor én is benne vagyok vastagon, mert miért nem gyúrtam annyira, hogy én is szekrény lehessek, meg egyáltalán, minek is mentem egyáltalán az utcára???

  Vannak hiszékeny, ill. “tudatlan” emberek.
  Ha a felelősség tekintetében mindenki a másikra mutogat, és az áldozatot hibáztatja (ld. kb. két éve a rendőrség reklám-kampányát a szex. erőszakok ellen), egy helyben toporgunk (sőt, az áldozatokat akár meg is kell menteni, ami szintén nem ingyen van, azaz inkább hátrafelé lépünk).
  Ha mindenki tenne valamit (akármekkora kicsit is – ld. “sok kicsi sokra megy”) az ilyenek ellen, sokkal előrébb lehetnénk, mint az áldozatok hibáztatásával.

 • Nűnű
  Az MLM-nek is ki kéne már halnia. Ha egy kozmetikumot nem kapok meg a boltok polcain, akkor felmerül bennem a kérdés, hogy miért nem? Gagyi? Vagy túlárazott? Lényeg, hogy nem állja meg a versenyt a polcon, csak tukmálással fogy.
  Ugyanez pénzügyi termékekkel. Ha magamtól nem látom át, hogy egy biztosítás nekem jó, annyira, hogy bemenjek az adott céghez, megkötni, akkor miért gondolnám azt, hogy a tukmált beválik.

  A piramisjátékokkal meg az a baj, mint a Kiszámoló legtöbb cikkének tárgyával. Arról szól, hogy egy kockázatos befektetés. Mi a kockázat? Az, hogy odaadom a pénzemet, és NEM KAPOM VISSZA. Ezt meg hogy? Mi az, hogy valaki nem adja vissza a pénzemet?
  Erre kéne globálisan törvény. Olyan nincs, hogy valaki vagy valami nem adja vissza a pénzt, amit kapott. Sem magánszemély, sem bank, sem részvénytársaság.

 • NAR
  A hatályos BTK 412. paragrafusa így szól: “Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Jelenleg is explicit tilos olyan szerveződés, ahol az új befizetők pénzéből kapnak a régiek pénzt, ennek ellenére láttam olyan előadást, ahol pontosan ezt magyarázta az előadó. Csak valahogy nem volt rendőr a nézőközönségben, hogy letartóztassa az előadót… Ami igazán hiányzik, az a bejelentés egyszerű lehetősége.

  A BTK: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200100.TV

 • BéGéza
  Két dolgot látok a kommentekben összekever(ed)ni, a befektetéseket és az MLM-et. Az MLM a legritkább esetben befektetés. Sokkal inkább munka, abból is az a fajta, amit a legtöbb ember nem szeretne elképzelni sem, nemhogy végezni: értékesítői munka. Merthogy ha valaki értékesítő, akkor nem az idejét fizetik meg, hanem a teljesítményét. Pontosan annyi a jövedelem, amennyit megtermel.

  Ezért ugranak sokan az “itt nem kell csinálni semmit, csak befizetsz ennyit meg ennyit, hátradőlsz és dől a lé” típusú ajánlatokra.

  Előbbi MLM, azaz network/hálózati marketing, teljesen legális, viszont a két kezemen meg tudom számolni, hány olyan cég van Magyarországon jelen, amelyik ebbe a kategóriába tartozik, s egy kezemen is bőven meg tudom számolni azokat a cégeket, amelyekkel érdemes együtt dolgozni.

  A tiltás egyébként nem sokat ér, a szemléletváltás, a pénzügyi intelligencia a valódi megoldás.

 • BéGéza
  @Nünü: Az MLM-nek nem kell kihalnia. Az MLM attól működik, hogy a termékhez kapsz egy szolgáltatást, aminek az a neve: vevőgondozás. A tanácsadó, akinek ez a munkája, jól ismeri azt a néhány vagy néhány tucat terméket, amelyet a cége gyárt és forgalmaz, tehát a legkorrektebb tájékoztatást tudja adni.

  Sem egy drogériában, sem egy patikában nem kapod meg ezt a többletszolgáltatást. Egyrészt nincs rá személyzet,, a meglevő személyzetnek nincs rád ideje, a hátad mögött a türelmetlen sor, s még ha minden körülmény kedvező lenne is, sok ezer terméket egyetlen eladó sem fog megtanulni. Kérdezel valamit, s fogalma sincs, még csak arról sem, hogy van-e az a termék, nemhogy a tulajdonságairól tudna valamit mondani.

 • Imre
  uzsolt: vannak fokozatok. Ha csak úgy brahiból megvernek, akkor nem vagy hibás.
  Az áldozat akkor hibás, ha döntési helyzetben van és a viselkedésével elosegiti, hogy áldozattá váljon.
  Pl. elmegyek egy rossz hírű környékre, villogtatom a Rolexem a csuklomon, szemmel láthatólag tele vagyok pénzzel és még mondjuk picit részeg is vagyok, akkor én is elosegitem, hogy kiraboljanak.
  Jogilag nyilván nem vagyok érte felelős, de jó eséllyel megelőzhettem volna.
  A pszichológia is ír olyan emberekről, akik gyakrabban, könnyebben válnak áldozattá. Van ilyen viselkedés.
 • BéGéza
  Piramis/pilótajáték szervezése egyértelműen tiltott, illegális, börtön jár érte. Az MLM egyértelműen legális, az egyik legkorszerűbb kereskedelmi elosztási rendszer.

  Pontosan annyi a különbség, mint az orvos és a kuruzsló között.

  Vagy mint a hivatalos márkaszerviz és a cég/cégtábla nélküli tuningsufni között, utóbbiban van valaki, aki “ért hozzá”.

  Tehát, szabályozva van a piac, az már egy másik történet, hogy az emberek többségének fogalma sincs, hogy mi a különbség a két dolog között, s még ha esetleg meg is tudják különböztetni az illegálist a legálistól, akkor pedig fogalmuk sincs, hogy milyen szempontok alapján válasszanak céget, amelyikkel majd együttműködnek, azon belül pedig mentort, aki majd segíti a munkájukat.

  Szóval, ahhoz, hogy az emberek ne ugorjanak pele pilótajátékokba, mindenképpen a fejekben kell(ene) rendet tenni.

 • B. Péter
  @Gábor:
  “A lányok ősi szolgáltatása is tilos, mégis működik.”

  Nem tilos!

 • Warrior
  @Tünde
  Ez a kérdés már sokszor megfogalmazódott bennem is, én is kíváncsi lennék. Közvéleménykutatást nem végeztem, csak pár ötlet, ami biztosan nem fedi a valóságot:
  -“okosságokból” és turpisságokból lett valamennyi pénz (ez egyben magyarázná, miért dőlnek valami “okosságnak”: pénzt remélnek belőle, csak most ők lesznek a rosszabbik végén)
  -örökség
  -hitel, kölcsön (tutira van, aki a bomba üzlet reményében hitelt, uzsorakölcsönt vesz fel)
 • NAR
  @BéGéza: a vevőgondozáshoz nem kell hálózatot szervezni, főleg nem olyat, ahol az “alsó szintű” tanácsadók fizetnek a felsőbb szintűeknek. Tanácsadáshoz a XXI. században elég egy telefonszám és egy weboldal, a termék kiszállítását pedig elvégzi kismillió futárszolgálat. Ha nagyon akarja az ügyfél, még házhoz is jön az ügynök.
 • QTT
  @Warrior:

  A fentebbi unit-linkedes szeánszos sztorimban az ismerősöm például hitelt vett fel, hogy be tudja fizetni a nyugdíjmegtakarítást….. Mondjuk ez még a szerencsésebb eset, mert ebben a sztoriban legalább nem pilótajátékra vett fel hitelt, hanem egy gusztustalan módon terjesztett és rossz konstrukciójú megtakarításra. Így legalább nem minden pénze ment a levesbe, de az mit érezhet, aki hitelből beszáll a pilótajátékba, a pénzt bukja, de a személyi kölcsönt fizetheti.

 • BéGéza
  @NAR: Normális MLM-ben “az alsó szintű tanácsadók” NEM “fizetnek a felső szintű tanácsadóknak”.

  Sőt, normális MLM-ben a tanácsadók még termékeket sem árusítanak. A vevők (=felhasználók) közvetlenül a gyártó cégtől vásárolnak, s közvetlenül a cégnek fizetik ki a vásárolt termékeket.

  Az elégedett felhasználók pedig marketingtevékenységet végez(het)nek, amiért cserébe a cég az általa kiírt díjazás szerint jutalékot fizet.

  A termék kb. ugyanannyiba kerül, mintha a hagyományos kereskedelemben lenne kapható, csak a profit felosztása másképp történik. Amit méregdrága reklámokra és felesleges, árnövelő logisztikára költene a cég, azt inkább azoknak az elégedett felhasználóinak osztja vissza, akik hajlandóak némi marketingtevékenységgel vevőket irányítani a céghez.

  Piramisjátéknál pedig nincs termék, vagy csak valami virtuális, megfoghatatlan dolog, terméknek álcázva. Ég és föld a különbség

 • Axus
  Érdekesek a javaslatok. Szerintem az új tagokat kell védeni, hogy ne kelljen áldozatot hozniuk, bármikor kiszállhassanak nagyobb károk nélkül. Sok szervezet (sokszor a szekták is) épít arra a jelenségre, hogy a tagok nehezebben lépnek ki, ha sok időt, pénzt, energiát, hitet öltek bele. Általánosan tiltani kéne az összes ilyen tagszervezést, az MLM-en kívül is.

  MLM-re pedig létrehoznék az MNB-n belül egy külön osztályt, ami folyamatosan auditálná, értékelné és rangsorolná az ilyen szervezeteket. Az értékelés egy minősítést adna egy pozitív-negatív skálán (a hálózatot minősítené, nem a tevékenységet). A gyanús cégek nagyon rossz értéket kapnának. Bejelentési kötelezettséget írnék elő a törvényben, az értékelési adatbázist pedig publikussá tenném, online elérhető formában, ill. okostelefonos appokon keresztül is. Nem véd meg mindenkit. De jelentős hatása lenne, és szerintem ez a cél.

 • uzsolt

  “Jogilag nyilván nem vagyok érte felelős, de jó eséllyel megelőzhettem volna.”
  Azzal, hogy nem megyek arra a környékre, és nem a Rolexemet húzom fel? Nem mehetek oda békésen egy közterületre? 🙂

  Persze a példám erősen sarkított, de sokszor a sarkított példákon keresztül lehet megérteni a gondolatot. De a példádat gondolva: ha az adott városban nem vagyok ismerős, és az “izgalmas” környéken olcsók és hangulatosak(?) a kocsmák, és ott iszok (“enyhén részeg”), majd ott kirabolnak, akkor vajon “számon kérhető” rajtam, hogy miért nem tettem valamit a baj megelőzése érdekében?

  Azt akarom mondani, hogy nem az áldozat a hibás, hanem a bűnös (aki visszaél a helyzettel – szekrénybácsik, szexuális erőszak, gyengébb kirablása, tájékozatlanság kihasználása, stb.).
  A (potenciális) áldozatnak meg segítsünk, hogy (legközelebb) ne legyen áldozat. És meglesz a napi jócselekedeted is 🙂

 • Ildikó
  Az áldozathibáztatásba talán ne menjünk bele. Attól, hogy valaki bemegy egy rossz hírű helyre még nem kell kirabolni és ezért nem is ő a hibás.
  A pilótajátékok veszteseit pedig egy percig sem sajnálom, mert nem a tudatlanságuk, hanem a kapzsiságuk hozza őket ebbe a helyzetbe. Akinek csak a pénzjegyek vannak a szemei előtt és a józan esze elszáll az megérdemli, hogy átverjék, viszont ő nem áldozat.
 • Kiszamolo
  Bégéza, ez a marketing rizsa.

  Anyósom bő 800 ezer forintos lux porszívójánál jobbat vettünk 70 ezer forintért.

  A lux porszívó árából 70 ezer volt a porszívó, 750 ezer forint meg az, hogy 10 ember akar megélni abból, hogy eladnak havonta egy porszívót.

  A dm-ben fele annyi a 100% aloe vera, mint a forever livingnél.

  Az összes amway terméket is olcsóbban megkapod a boltban.

 • Jersey
  A onecoin szerintetek ilyen MLM? Nekem annak tűnik, mert illik rá ~minden, amit itt olvastam, bár azt állítja magáról, hogy a következő bitcoin lesz. Ismerősöm (állástalan) nyomatja ezerrel, beszervezett már vagy 5-10 ismerőst…

  Szerintem pofára fognak esni, de aki pénzügyes, nyilván jobban ismeri a kriptovaluták világát. Én már láttam két másik ismerősömet kis és milliós összeget is bukni ilyen “gyere, ez nem átverés. gazdag leszel” üzleten.

 • vgaborka
  Ez 403-at ad: internetker.hu/
  Pedig: kairos-figyelo.blog.hu/2016/08/26/az_internetker_hu_valaszai_viszontvalaszok
  Ez meg 404-et: internetker.hu/a-kiszamolo-blog-hamis-allitasai/
 • Feri78
  Pár éve elmentem “T.A.” befektetési tanácsadóhoz, volt egy jó weboldala, írt okos dolgokat is.

  Az a durva, hogy a beszélgetést szinte tökéletesen két külön részre lehetett osztani.

  Az első részben pontosan felmérte a vagyoni helyzetemet, hol állok a karrieremmel, milyen pénzügyi nehézségek lesznek előttem. Tök értelmesen elmondta, mit kellene csinálnom, minden szava igaz volt, jó tanácsokat adott.

  Aztán, mintha húztak volna vonalzóval egy vonalat, kezdődött az értékesítési duma. Múltbeli hozamok alapján, inflációval nem korrigált hozamokkal akart elképesztő költségű bef alapokat rámsózni. Nagyon amatőr dolog volt, elköszöntem és húztam is el. Párszor még hívogattak az emberei, lepattintottam őket.

  Szerintem egy naivabb, pénzügyileg képzetlen embert simán megvezettek volna az ügynökei, és meg is tették. Volt később a hír, hogy letartóztatták, mondjuk arra azért nem számítottam.