27 hozzászólás

 • Andras
  Naluk vagyok 5 eve.
  Megprobaltam az ugyfelszolgalatot felhivni egy pentek delelott (munkanapon)
  36 perc varakozas. Ez alapjan dontottem en ide egy forintot nem teszek be olyan ceghez, aki ennyire nem ad ugyfel kiszolgalasra…
 • attila
  tipp: emailen nagyon gyorsan válaszolnak mindig 😉 ( én azért szeretek emailezni mert annak számomra is gyorsan visszakereshető nyoma van )
 • Ferke
  Én a múlt héten hívtam fel őket, de fél percet se kellett várnom. Nem védeni akarom őket, csak hogy lássuk a másik oldalt is.
 • Songohan
  Jól látom hogy a Patika 1M-t fizet ki születésre az Izys meg 2M-t?
 • Peti
  @Andras:

  Én meg augusztusban egy olyan EP-be – is – beléptem, amelyik eddig egyetlen fillér tagdíjat sem szedett be inkasszóra (nemrég vettem csak észre). Kíváncsi vagyok, hogy mikor jönnek rá a létezésemre, és hogy kapok-e majd egyáltalán valami féle felszólítást. Elsőre szimpatikusnak tűntek, sokkal rugalmasabbnak a többi pénztárhoz képest. De ezek után valószínűleg idő előtt otthagyom őket.

  A Patikával viszont nekem még nem volt problémám, és a novemberi akció miatt továbbra is ők a favorit. Ilyen kedvező lehetőség egyetlen más pénztárnál sincs. Ritkán kerestem őket telefonon, de emlékeim szerint akkor nem várakoztattak meg túlságosan.

 • Andras
  Koszonom

  Alszom ra egyet es teszek egy uj probat

  Email: a form kartyaszamot ker ami lejart igy nem lehet elerni oket “nem valid” kartya miatt….

 • Dán
  Nem vagyok tag sehol, de most lenne sok SZJA-m amivel kellene kezdeni valamit.
  Lépjek be a Patikába? Vagy lesz máshol is akció novemberben?
  (elkölteni el tudok sokat, vannak saját gyerekeim és várhatóan még születni is fog pár a családban)
  Melyik a legolcsóbb pénztár idén ősszel?
 • PL

  Az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu email címre küldéshez nem kell form, és elfogadhato időn belül válaszolnak.

 • Peti
  @Dán

  Ha minden évben kivárod a novemberi akciót, és akkor fizetsz csak be a nagyobb összeget, akkor a Patikánál kedvezőbbet nem fogsz találni…már, ha a minél kisebb mértékű költség a lényeg, mert szolgáltatásban azért van a Patikánál rugalmasabb pénztár is.

 • combo
  @Dán: Attól függ, mennyit fizetsz be. Egy kommentelőtársunk csinált erről egy táblázatot: https://docs.google.com/spreadsheets/d/147ziYNyFBQSCUbqNqLVly2eDR-2AM9JQc6t-uySsBQs

  Ebből látod, hogy ha van rá havi 10 ezred (és akarsz annyit berakni), akkor az Új Pillér a legolcsóbb. (Ami egyébként a Patika prémium változata.) Ha kimaxolod a novemberi akciót (minden hónapban a minimumot fizeted be, novemberben az összes többi tagdíjat), akkor a Patika.

  De attól is függ, milyen szolgáltatásokat szeretnél, pl. a gyerekszületésre fizetett összegben és a rugalmasságban is van különbség; illetve a kártyaelfogadó helyek számában is.

  Illetve van még egy szempont, ami nekem fontos volt (vidéki vagyok): A számlákat (és még jó néhány iratot) eredetiben kell eljuttatni a pénztárnak, és sokszor csak egy ügyfélszolgálat van (Budapesten), az ajánlott levél meg drága…

  Folyt. köv.

 • combo
  Tehát valamennyire azt is jó lenne tudni, hogy mire akarod használni. Ha pl. van egy rendszeres szolgáltatás, amit úgy finanszíroztatsz, hogy számlát kérsz róla, és azt eljuttatod a pénztárnak, akkor lehet, hogy a postaköltségen megspórolsz annyit, hogy a “drágább”, de személyesen intézhető pénztár jobban megéri. Ha csak a kártyát használnád, akkor ez nem annyira szempont.

  A városomban a következő pénztáraknál lehetett személyesen leadni a dolgokat: MKB, Allianz, Generali. (Az OTP-nél nem!) Az MKB-t láttam a legkedvezőbbnek, de oda elvből nem mentem, a Generalin gondolkodtam még (sok befizetésnél nem olyan vészes [bár én nem tervezem kimaxolni a 750 ezret], de a közzétett beszámolóik + a szolg.partnereik száma nem győzött meg).

  Végül egy levélküldözgetős, inkább “kispénzűekre optimalizált” pénztárat választottam, a Vitamint. Két hete várom, hogy megérkezzen a kártyám (és a tagkódom).

 • Peti

  Én is vidéki vagyok, és egy ideig szintén dillemáztam ezen a kártya vagy készpénz használaton. Végül a készpénzes számla mellett döntöttem. Szóval javarészt minden vásárlásról számlát kérek, és év végén küldöm be a számlákat a Patikának (a biztonság kedvéért azért előtte lefénymásolom őket).

  Ennek több oka is van, például:
  1. Nem kell hosszabb ideig feleslegesen, nagyobb összeget “parkoltatni” az EP számlán, vagy ellenőrizgetni, hogy épp van-e rajta elegendő keret.
  2. Ha önsegélyező szolgáltatást is igénybe veszel (pl. havi lakáshitel támogatás), szintén nem kell figyelned, hogy a 6 hónapos kereten felül van-e még rendelkezésre álló összeg a számládon.
  3. Ha van hitelkártyád, és azt használod az EP kártya helyett, akkor lefaraghatsz az EP levonásaiból (akár le is nullázhatod, sőt, összességében pluszosan is kijöhetsz vele).

 • Peti

  A Vitamin EP-ről: a korábbi pénztárválasztáskor nekem ő onnantól kezdve ki is esett a látókörömből, hogy nem alkalmaz külön vagyonkezelőt, hanem saját maga fekteti a pénzeszközeit. Na nem mintha a többi pénztár biztosíték lenne bármire is, de azért ez nem egy elhanyagolható szempont.
  A költségek tekintetében nincs nagy különbség a többi pénztárhoz képest. Az egyedüli pozitívum, hogy nem számolnak fel külön kártyadíjat, de ez olyan jelentős megtakarítást nem hoz, hogy emiatt őket válasszam.
  Én alapvetően a banki hátterű, nagyobb létszámú pénztáraknak több bizalmat szavazok, úgyhogy hosszabb távon oda kerülnek majd a befizetéseim (több EP-nél vagyok pénztártag).

 • combo
  @Peti: Jogos, én sem tervezek ott vagyonokat tartani, nem befektetési céllal lettem tag. (Sajnos) alapvetően arra használom, amire ki lett találva (eü kiadások). A Vitamin szolgáltatási szabályzatát elég rugalmasnak találtam (pl. gyógytorna finanszírozásában, ami kell a családban). Plusz a kártyáját egy kedvezménykártyának tekintem gyógyszerekre, ennyi. Az önsegélyező részt nem is tudom, hogy mennyire fogom igénybe venni, a 20-féle formanyomtatvány nem igazán motiváló, nem sok értelme van ennek az önsegélyező rendszernek így…

  Vagyonkezelő: Jogilag nem tudom, hogy mennyi biztonságot jelent, de annyival is kevesebb költség. Ahogy néztem, mindegyik pénztárnak tök konzervatív a befektetési politikája, ahhoz azért nem kell akkora szakértelem szerintem.

  A biztonság miatt majdnem OTP-s lettem (ott bankolok, tehát a kártyadíjat is elengednék), de az ügyintézőjük füllentett, ami rosszul esett

 • combo
  @Peti: Olvastam ezt a kártyamentes hozzáállást itt a kommentek között, de ilyen kevés megtakarításért nekem nem éri meg ennyi pluszmunkát adni magamnak (és a pénztári ügyintézőknek). Szerintem a Vitamin is ezért adja “ingyen” a kártyát, mert ezzel is csökkenteni akarja ezt a gyakorlatot. (Telefonon amúgy azt mondták, hogy lehet több számlát / formanyomtatványt küldeni egyszerre, de azért please ne év végén egyszerre az összeset, mert nem győzik.) A postázásban is a macera is zavar, már miután kiirtottam a sárga csekkeket az életemből, most újra járkáljak a postára a saját pénztáramtól szolgáltatást igénybe venni, amikor a 21. században már milliókat is utalhatok pár kattintással? (Ha meg már valahová be kell valahová menni személyesen, akkor inkább ügyfélszolgálat, ahol kérdezni is lehet.)

  Lehet, hogy rosszul döntöttem amúgy… Te melyik pénztáraknak vagy tagja, és mik a tapasztalatok?

 • jami
  Nekem Generali van (más volt, de azt felvásárolta a G). Alapvetően szeretem, mert számlára gyorsan utalnak; a kártyakp-ban látom a számlatörténetet és az egyenleget is; de ami nekem szempont: önsegélyező is, amit tudok használni a hitellel.
  De nem ez a legolcsóbb ep.
 • Peti

  Gyógytorna: szerintem bármelyik pénztárnál igénybe vehető, elvileg nem szükséges hozzá még szolgáltatói szerződés sem.

  Ingyenes EP kártya: ez valóban pozitív dolog, de ahol pénzbe kerül, ott sem kell nagy költségekkel számolni (a Patikánál pl. az első 4 év után 250 Ft/év).

  A EP kártyahasználatról: ami nekem nagyon nem tetszik, hogy – leszámítva talán a Tempót – nem lehet PIN kódot hozzárendelni. És hiába írják, hogy biztonságos, mert x összegű vásárlás felett személyazonosságit kérnek, nálunk eddig erre még nem volt példa, több tízezres vásárlás után sem. Elég csak egyszer elhagynom a kártyát…
  Ami viszont pozitívum, hogy itt is vannak jó irányba tartó fejlesztések, például a Prémium EP-nél a bankkártyával összefűzhető ‘csodakártya’.

  Önsegélyező: elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de ha ki tudod használni, akkor érdemes áttanulmányoznod.

 • Peti
  Kp-s számla: elég, ha csak egyetlen helyen nem tudsz kártyával fizetni (pl. fogorvos), és máris rákényszerülsz a postára. 1 db számla feladása pedig ugyanannyi idő és pénz, mint egyszerre 50 db-é.

  Amúgy ha csak az egészségügyi kiadásaid miatt választottad a Vitamin EP-t, és nincsenek nagy összegű éves befizetéseid, akkor arra tökéletesen megfelelnek ők is. Ahhoz képest, hogy viszonylag kis taglétszámú pénztár, elég népszerű, és nagyon sok szolgáltatóval szerződtek.

  Én a Patikát, MKB-t, Izys-t választottam.
  A Patikát egyértelműen a novemberi akció miatt. Ide mennek év végén a nagy összegű befizetések.
  Az MKB-t a – látszólag – biztonságos banki háttér miatt válaszottam. Nem túl rugalmas pénztár, de itt nem is ez az elsődleges cél, hanem az önfenntartó rendszer elérése.
  Az Izys előnye meg ott mutatkozik meg, hogy mind közül náluk intézhető legrugalmasabban az önsegélyező szolgáltatás.

 • combo
  @Peti: Köszönöm az infókat.

  Hát, majd kiderül, mennyire válik be a Vitamin. Illetve azért majd nézegetem az önsegélyező szolgáltatásokat is.

 • Garázs
  #combo!
  “A biztonság miatt majdnem OTP-s lettem (ott bankolok, tehát a kártyadíjat is elengednék), de az ügyintézőjük füllentett, ami rosszul esett”
  Kifejtenéd bővebben ezt a kártyadíj elengedést?
  Előre is köszönöm!
 • birzol

  Írod, hogy Patikád a nagy összegű befizetések miatt van.
  Másrészt MKB az önnfenntartó rendszer elérése miatt.
  Ez a kettő hogy jön össze? Patikából valahogy át transzferálod a pénzt az MKB-ba?
 • combo
  @Garázs: Nekem Smart számlacsomagom van, és a otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTP_Smart_H_20150101_utan_20181007.pdf hirdetményben szerepel egy ilyen:
  “A Smart ajánlat részeként OTP banki és csoporttagi kedvezmények vehetők igénybe (13)” (1. oldal alja).
  És a 3. oldal alján (13) részletezésénél: “Díjmentes egészségpénztári főkártya, az OTP Egészségpénztárba történő belépés esetén.”

  Részleteket nem tudok, és lehet, hogy rosszul értelmezem, de szerintem ez azt jelenti, amit írtam. (Az ügyintéző nem említette ezt. Bár ő a befizetésből történő levonást sem mondta, miután rákérdeztem a költségekre. :D)

 • combo
  @Peti: Na, pont ma érkezett meg az első levelem a Vitamintól. Visszaküldték a belépési nyilatkozatot aláírva, illetve ráírták a tagkódom. Se egy “köszöntjük pénztárunkban” mellé, semmi. 🙂

  Pozitívum, hogy a honlapon ránézésre elég sok dokumentumot fel lehet tölteni elektronikusan, önsegélyező kérelmeket is. (Persze az ördög a részletekben rejlik: Ha a jogosultságot igazoló papírokat meg eredetiben kérik, akkor ez nem sokat oszt-szoroz.)

 • Peti

  Egyszerű: adóbevalláskor kiválasztható, hogy melyik pénztárba írják jóvá az adóvisszatérítést, és én MKB EP-be kérem. Ezt a 150 ezer forintot talált pénznek tekintem, és nem használom fel, hanem egy összegben lekötöm, és a kamatokkal együtt magam előtt görgetem. Azon felül, a későbbiekben lesz majd “áttranszferálás” is, hiszen hosszabb távon nem kívánok több pénztárat fenntartani.

  Én az Izys-el jártam ugyanígy. Azt sem tudom, hogy az eltelt fél év alatt egyáltalán rögzítettek-e a rendszerbe, tagdíjat ugyanis eddig egy fillért sem vontak le (pedig beállítottam az inkasszót). Nálam az MKB, de főleg a Patika küldött belépéskor egy elég korrekt tájékoztatót, még kitöltetlen csekkeket is mellékeltek.

 • tomib
  Miért éri meg több EP-t fenntartani? Miért nem jó 1-be fizetni? Hisz az adóvisszatérítés így is úgy is max. 150eFt.
 • Kolompos
  Ezt én sem teljesen értem… esetleg a hozam miatt. Nagyobb benn lévő összegnél ez hosszú távon, ilyen alapkamatok mellett, évi 1-2%-ot jelenthet. Pl.: 2017 éves Generali 2.4, Patika 1.46, Új Pillér 1.18%. Évekre visszamenőleg is megmarad arányaiban a különbség. Tehát nagyobb hozam esetén, pl. 2014: 5.57, 3.77, 3.4. Lehet, a vagyonkezelés költségeiben van a magyarázat. Egyik pénztárnál sincs most érdekeltségem, csak éppen ezeket a hozam adatokat tudom.
 • tomib

  Értem. Köszönöm.