Valami elkezdődött?

2009 óta relatív nyugodtak a pénzügyi piacok, igazi békebeli hangulat uralkodott az egész világon. Bármilyen értékpapírt vettél, hatalmasat kaszáltál vele, legyen az kötvény vagy részvény.

A tőzsdék újabb és újabb rekordokat állítottak fel, a kamatok szinte soha nem látott mélységekbe estek.

Mintha most valami vihar támadna fel, kezd minden a feje tetejére állni. Kína leértékelte a jüant, ezzel beismerve, hogy komoly gondok vannak a gazdaságban. Ez lejtőre küldte a nyersanyagárakat, ami magával rántotta a nyersanyag-kitermelő országok piacait és devizáit is, Ausztráliától Kazahsztánig.

Az összeomló devizaárfolyam további tőkekivonást generált ezekből az országokból, ezzel is tetézve a bajt.

Az amerikai részvénypiacon hatalmas eladások kezdődtek, a dollár is nagyot gyengült az elmúlt napokban.

A FED várható kamatemelése éppúgy felforgathatja a piacokat az egész világon, mint az, ha mégsem következik be most szeptemberben.

A kőolaj ára (WTI) egyenesen hordónként 40 dollár alá esett (ilyen olcsó csak a legutóbbi válság közepén volt egy rövid ideig), ráadásul két hónapja folyamatosan esik az ára, méghozzá a legnagyobb szezon kellős közepén. (A legtöbb kőolaj a nyári hónapokban fogy, ősztől jelentősen visszaesik a kereslet.)

Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy forró ősz elé nézünk, akár egy újabb nagyobb válság is elkezdődhet pár héten belül, de egy kiadós vihar szinte boritékolható. Érdemes lesz figyelni a híreket, mert valószínűleg tele lesz meglepetéssel ez az ősz.

Share

50 hozzászólás

 • Spidy
  Na most kellene a Nyilasi spekulatív alap 🙂

  Viccet félretéve, van bennem egy erős félelem, hogy mi lesz ebből. Mert lazítani nem tudnak már…
  Ha a kínai árnyékbankrendszer bedől, akkor az milliószoros Questor lesz. A német export is megroppan, kezdve az autógyártókkal. Nem lesz szép…

  napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_remhirek_erkeztek_bankvalsag_fenyeget.601943.html

 • hitel
  …nem beszélve a forrongó közelkeletről, Ukrán-Orosz konfliktus, Görögország, kezelhetetlen menekültáradat ésatöbbi. Nincs valakinek csillagkapuja? Úgy elmennék….
 • Gigi
  Oké, értem. A kérdésem pedig az, h akkor most hova mentsük a pénzt? Mibe érdemes most fektetni?
 • gombócné teri
  Ugyan kérem! Az egész maximum arra lesz jó, hogy a portfolio.hu és a többi hisztérikus gazdasági médium őrjönghessen egy újabbat, tovább gazdagodjon a reklámbevételből. A 2008-as nagy gazdasági világhisztéria hatása is jóval kisebb lett volna, ha a média nem őrjöngi túl az egészet – ami persze generálta a tájékozatlanabb befektetők idegességét is, és így az egész szépen tovagyűrűzött. Ha tudnátok, hogy milyen tájékozatlan emberek írnak Magyarországon és a világon gazdasági újságcikkeket….
 • Kiszamolo
  Ha egyszer nem fikáznál le mindent a hozzászólásaidban, biztos lennék abban, hogy nem te vagy, hanem valaki csak visszaélt a neveddel….
 • snasim
  Nem tudom, hogy vagytok vele, de egy ideje már figyelem a történéseket. Vártam, hogy jönni fog valami. Most ez a valami beköszönt( szándékosan nem írtam azt,hogy megérkezett). Én még nem mondanám, hogy medve piac, de ez úgyis csak később fog kiderülni.
  A meglévő befektetéseimet nem piszkálom. Inkább várok, hátha beesik még valami jónak tűnő.
 • egyikmasik
  akkor most kezdjek shortolni? 🙂
 • Gábor
  Magánszemélyként, csak az érdekel, hogy a nehezen összegyüjtött bankban örzött pénzem ne vesszen el, vagy értékelödjön le olyan szinten, hogy ne érjen semmit. Mert hát évek kemény munkája van benne.
 • csucs07
  Na és ez milyen hatással lehet Mo ra nézve?
  Esetleg további bankok mennek csődbe?
  Esetleg alapkamat emelés / csökkentés!
  Vagy netalántán tovább emelkedő ingatlanárak vagy a valahai válság utáni árcsökkenés?
 • tgwh
  , költsd el 😀
  Napelem, hőszivattyú, hőszigetelés, atombunker, amilyen sorrendben akarod. Az átlagember már régóta alacsony kamatokat ér el. Vagy pedig jön valami fordulat, és nem magyar politikus módjára állnak a témához, akkor talán valami megoldás is születhet. De ha azt nézzük, hogy milyen régóta nem történik semmi, akkor én sok jóra nem számítok. Aztán max örülök ha tévedtem 😀

  Várjuk a további cikkeket, mi várható ezek után. Érdekes, semmiből jött hír volt, kicsit meg is lepődem 🙂

 • szocske
  akkor itt az ideje szabadfelhasználású jelzáloghitelt felvenni fix alacsony kamattal hosszú távra, mert nemsokára az állampapír/bankbetét magasabb kamatot fizet a pénzre? :)))
  CHF hitelből is fektettek be páran Brókernetes csodákba, ahhoz képest ez még akár működőképes is lehet, fix kamatozással Ft alapon…
 • Maci
  Annyit tudok, hogy 2008-as válság idején, meg utána az arany értékelődött fel. Most banki kamatot nem fizetnek, emiatt fordultak sokan részvényekhez. Ha most ez is kiesik, akkor marad az ingatlan, meg a nyersanyag, főleg ha eleve olcsóak önmagunkhoz képest. Illetve részvények esésétől félve még az alacsony hozamú kötvényekben lehet érdemes parkoltatni a megtakarítást. Hozzá teszem, hogy nem vagyok szakember, ezt csak úgy józan észből állapítom meg, Miklós majd hátha mond még okosabbakat.
 • PöLö
  Én azon csodálkozom, hogy pénznyomtatással, a problémák szőnyeg alá seprésével ennyi éven át sikerült fenntartani a látszatot, hogy minden OK. 2008-ban kiborult ugyan a bili, mert túl sok volt az adósság, de nyugalom emberek, megoldottuk és csináltunk még sokkal-sokkal többet!

  Mostanában több helyen is idézték Ludwig Von Mises-t: “There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.”

  Szerintem fájni fog. Nem kicsit, nagyon.

 • szárnyas freivadász
  “igazi békebeli hangulat uralkodott az egész világon”

  Ezt talán egy kicsit túlzás. Az USÁ-n kívül máshol nem volt az olyan egyszerű menet. Az európai részvények pl. szépen zakóztak 2011-ben, az igaz, hogy azóta összeszedték magukat. A feltörekvő piacokon sem most borult ki a bili, hiszen már évek óta nem mentek ATH-ra.

 • Tarzaan
  Sajnos itt inkább háború szag van a levegőben. Az USA nyakig van az adósságban, amit valahogy el kell tüntetni – ugye a szunnita hatalmak sem férnek a bőrükbe.
 • Kiszamolo
  freivadász, minden zakózott 2011-ben, akkor volt az utolsó 10%-nál nagyobb esés az Usában is és igen, Dél-Afrika meg Indiaés még páran, de a fejlett piacokon nagyjából semmi komoly nem történt.
 • Gabor30
  Érdekes cikk, elgondolkoztató..De szívesen olvasnák valamilyen tanácsot vagy iránymutatást hogy mit tanácsolsz az olvasóknak. 🙂
 • Kiszamolo
  Gábor, ilyenkor az a nyerő, akinek készpénze van, mert tud majd olcsón vásárolni, amikor mindenki eladni akar. Ne add el, ami már megvan, de várj az új befektetésekkel.
 • Danee
  Majd akkor szolj ha vasaroljunk, koszi 😉
 • gombócné teri
  @kiszamolo: fogalmam sincs, mi a fikázás, ez a puszta realitás. emlékezz vissza, micsoda őrjöngő cikkeket közölt évekig a hazai sajtó (is), mint például:

  SZAKAD A FORINT! (1.5 Ft-os elmozdulás negatív irányba),
  ROSSZ NAPJUK LESZ A DEVIZAHITELESEKNEK (reggel minimális esés…)

  nem csoda, hogy az emberek először végtelenségig felhergelődtek, utána pedig belefásult az egész helyzetbe, amire még rátett a politika is. valójában a részvény és a devizapiacokat jórészt a pletykák, a hisztéria, időnként jegybanki nyomás – de legfőképpen a brókercégek jutalékigénye mozgatja. ebben sem tudom, mi a fika…:fáj a valóság? 🙂

 • Kiszamolo
  Na, keress egy olyan hozzászólásodat meg, ahol nem negatívan írsz bármiről. Hát erről beszéltem.
 • PöLö
  Vakmajom közöl egy érzékletes adatot, ami jól mutatja a kínai gazdasági expanzió mértékét: 2011-2013 között közel 50%-al több cementet használtak fel, mint az USA az egész XX. században.Ez még akkor is nagyon durva, ha tudjuk, hogy nagyobb az ország területe és a lakosság létszáma is.

  Bizonyára már mindenki látott olyan képriportokat a hírportálokon, amelyek frissen épült, de be nem népesített kínai szellemvárosokat mutatnak be. Na, most – többek között – az a helyi hatóságok számára is átláthatatlan árnyékbankrendszer roggyant meg, ami ezt az őrületet finanszírozta. Úgy tűnik, nem sikerült levonniuk a tanulságokat 2008-ból és most előállítottak egy hasonló problémahalmazt, csak nagyobb méretben.

 • PöLö

  Te összekeversz két dolgot: az egyik, a bolhából elefántot csináló, szenzációhajhász és kattintásvadász firkász hozzáállás, amire te is hoztál példákat. Erre nem kell rákattintani és kész. A másik, meg azok a a valós és komoly problémák, amelyek attól függetlenül léteznek és befolyásolják az életedet, hogy hozzá nem értő emberek, bulvár stílusban írnak róla, már ha írnak egyáltalán. A gond az, hogy aki hisztit csinál a semmiből, annak nem fogod komolyan venni a valós problémákat feszegető írását sem, mert komolytalanná, hiteltelenné tette magát.

 • gunnerwatter
  A forinttal kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Egyrészről a devizahitelek leépítése a gyengítés irányába mutat, viszont nagy mennyiségű deviza államkötvény van még forgalomban, ennek ténye viszont nem engedheti a jelentős gyengülést. Most kellene okosnak lenni… 🙂
 • snasim
  Szerintem nincs értelme Kiszámolót arra kérni, hogy adjon tippet mikor vásároljunk. Ezt mindenkinek magának kell eldönteni és vállalni érte a felelősséget. Nem tudja senki előre hol lesz a mélypont, illetve a forduló.
 • Spidy
  gombócné teri:
  Ez most nem a sajtó által felkapott válság, sőt, ők eléggé le vannak maradva.
  Én egy-két hónapja, a kínai tőzsde balhé kezdete óta ideges vagyok, hogy mi lesz, és most már sokan mások is azok.
  A sajtó hallgat (Mo-n), bár állítólag az USA-ban tényleg ezen pörögnek egy ideje.

  Szennylapokat pedig ne olvass, inkább kiszamolo.hu-t és zsiday.hu-t (pénzügy), diplomaci.blog.hu-t (külpolitika)

 • szárnyas freivadász
  @tarzaan: “Az USA nyakig van az adósságban, amit valahogy el kell tüntetni – ugye a szunnita hatalmak sem férnek a bőrükbe.”

  Háborúval adósságot eltüntetni? A háborúsdi inkább generálja az adósságot. Pl. a II. VH után az USA adóssága a GDP 110% volt.
  en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States

  Szóval egyszerre kellene szitává bombázni Kínát, Japán, meg még egypár kötvénybefektetési alapkezelő székhelyét.

 • Kamiy
  Összeesküvés-elméletes oldalakon már talán tavaly olvastam, hogy idén ősszel brutális gazdasági világválság lesz. A forrásoldalakra már nem emlékszem sajnos.
  Állítólag van egy mondás felső körökben ami valami olyasmi, hogy ahhoz, hogy ha olyan változást akarsz végbe vinni a világban, amit az emberek normális körülmények között nem fogadnának el, akkor kell egy nagy válság és maguktól fogják kérni.

  Remélem, hogy nem így lesz!

 • Suto Eniko, pek
  Koszi a linkeket. A diplomaci-t nem ismertem.
 • Zedder

  Hagyd, az már túl bonyolult, a tények csak megzavarják. A lényeg hogy gonosz a zusa, meg háborúzni akar, mert az olyan jó.

 • olyan feri
  en is mar jo 3 honapja varok valami balhet szeptemberre, es a görög para alatti idöszakban is inkabb figyeltem kinara. izgalmas idöszak jön!

  multkor irta valaki (akkor olyan 60$ körül volt az arfolyam), hogy eppen befektetett olajba. ezuton szeretnek neki gratulalni.

 • Janos82
  :

  Azoknak az oldalaknak az a lenyege, hogy eleg gyakran josolnak valami armegadont… neha bejon, es akkor johet a sok kattintas es nagy bevetel..:)

 • profiterror
  Amatőr kérdés, de ha a fed elkezd kamatot emelni akkor az önmagában a dollárt gyengíti?
 • Gom
  A legtutibb befektetés: CIGI

  Ha nem lesz mit enni, inni, atomvihar söpri el a világot, cigizni akkor is fognak.. 🙂

 • debora
  olyan feri: utólag mindenki tud okosakat mondani. ( Amúgy nem én voltam. Már aki olajba fektetett. )
  Valószínű, hogy nem két hétre tervezett .
 • smartdrive
  @PöLö: az usában jellemzően könnyűszerkezetesek a házak, persze ez sem indokolna ekkora különbséget
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/hogyan-lehet-befektetni-olajba/
 • hitel
  Gom, milyen igazad van. Nézzünk bármilyen riportot nagyon szegény videkről, nos a bagó ott lóg a legtöbb szájból. Arra valhogy jut….
  Amúgy a háború aggaszt engem is mint lehetőség. Enstein mondta talán hogy nem tudja a 3. VH-t mivel vívják de a IV.-t kővel meg botokkal.
 • PöLö

  Zsiday dolgai megjelennek az alapblog.hu-n is, a többi Concorde-os megfejtő írásaival egyetemben. Energetika és gazdaság témakörben még ezeket is követem: gurulohordo.blog.hu, peakprosperity.com (Ez utóbbin már június végén félreverték a harangokat Kínával kapcsolatban…)

 • sokfa@gmail.com
  aki ert hozza, azt mondjatok meg, h a forint miert allja ilyen jol a sarat?
  EURHUF, USDHUF, de meg a NOKHUF is inkabb erosodott -stagnalt, semmi nyoma egy izmos leertekelodesnek

  koszi!

 • Kiszamolo
  310-ről 315-re ugrott az euró. miért nem elég az?

  A dollár rengeteget gyengült, ott azért nem tűnik fel, hogy a forint is gyengébb lett.

 • Laci
  hitel: kovel meg botokkal aligha vivnak vilaghaborut…
  persze a lenyeget ertem.
 • azt is vedd figyelembe, hogy a legtobb esetben az euro arfolyamatol fugg, hogy mennyibe is kerul az adott deviza Ft-ban. Szoval most gyengult a forint az euroval szemben, de a dollar is csoppet gyengult az euroval szemben. 1 USD=270,43HUF, 1 EUR=312,76 HUF, 1 EUR=1,1564USD. 312,76/1,1564=270,46. Mar maskor is irtam, hogy a HUF arfolyama nagyban fugg attol, hogy a masik devizaparnak milyen az arfolyama az eurohoz kepest, mivel a valtas ugy megy hogy eloszor euro-ba, majd onnan forintba es vissza. Persze lehet, hogy hulyesegeket irok 🙂
 • András
  sokfa

  A NOKHUF nem csoda, hogy erősödött: Norvégia a világgazdaságban főként olajexportőrként szerepel. A mostani “viharban” tovább csökkenő olajárra számítanak, ami a NOK-ot nagyjából minden máshoz képest gyengíti.

 • Uff
  : Egy témajavaslat boncolgatásra, ami a poszt olvasásakor jutott eszembe:

  Hátha mások fanzáiáját is birizgálja tőzsdei olajárak és a magyarországi üzemanyagárak eltérő irányú, arányú mozgása. Gondolok itt arra, hogy amikor évekkel ezelőtt számottevően magasabb volt az olaj világpiaci ára, a honi benzinárak lényegesen alacsonyabbak voltak. Most, hogy az olajár a kút mélyére esett, még annak kéne a médiát olvasva örülnünk, hogy “csak” 350 körül kell már a benzinért fizetni.

  Nyilván bejátszik az USD/Ft árfolyam derekasan, de első látszatra a ma relatív gyenge Ft messze nem indokolja, hogy 40 dolláros olajár mellett még mindig 350 Ft a benzin. Hátha mások is érdeklődve olvasnák van-e turpisság a MOL árképzésében, vagy mi más tényezők játszanak közre…..

 • kridli
  volt ám áfa és jövedéki adó emelés is.
 • Családfő

  Fontos elem – a Kridli által említettek mellett -, hogy a nyersolaj ára önmagában nem jelent sokat. A 90-100 dolcsis nyersolajár mellett a legtöbb esetben masszív ráfizetés volt a finomítás. Ekkor az integrált olajvállalatok az előbbivel fedezték az utóbbit, a csak finomítósok meg szívtak és kitartottak, vagy feladták. Mostanság viszont a finomítás a jó biznisz az olcsó input miatt, és mindkét fajta szereplő élvezi ezt a helyzetet és a vele járó margin-t, eszük ágában sincs árat csökkenteni. A kereslet pedig elegendően nagy, nincs árnyomás. Bár az integráltak várják vissza a korábbi olajárat nagy szeretettel, az upstream-mel sokkal nagyobbat kaszáltak. 🙂
  Ha Miklós tud más hatásokról is, szívesen olvasok majd róla.
 • Kiszamolo
  Aztán ott van még a 120 vagy 150 forintos jövedéki adó, ami fix, az olaj árától függetlenül. Erre “természetesen” rájön még az ÁFA, mert miért ne adóztatnánk meg egy másik adót is. Plusz a mindenféle egyéb készletezési adó, meg a többi.

  Ha ingyen adnák a kőolajat, a kutakon akkor sem lenne 220 Ft-nál olcsóbb a benzin

 • Uff
  Mindez igaz, ennek ellenére egy laikus felhasználó számára gyanúsnak tűnik, hogy kb 80 dolláros olajár mellett korábban pl. 280 Ft volt egy liter benya, ma pedig 40 dolláros tőzsdei ár mellett sem tud 340 Ft alá menni egy lityi. Óhatlanul felötlik a magyarosch turpisság árnyának furmányos szelleme a délibábos horizonton, hátha a kiemelt mammut vállalat és a mindenkori kormányok államérdekre hivatkozva összejátszanak az asztal alatt. A lényeg a transzparencia lenne, és akkor minden rendben.
 • F.Timi
  @Kiszámoló Örömmel olvasnék róla, így bő egy év távlatában mi a véleményed és hogy látod a jelenlegi helyzetet. Csak nem akar igazán kipukkadni az a lufi hiába szól mellette a józanész. Brexit, Trump, Olasz népszavazás, és csak mennek felfelé (na jó, németek inkább oldalaznak).
  Érdemes tovább várni az esést a részvény vásárlással (de az már időzítés lényegében, amit nem szoktál javasolni)?