Valami elkezdődött?

2015-08-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

2009 óta relatív nyugodtak a pénzügyi piacok, igazi békebeli hangulat uralkodott az egész világon. Bármilyen értékpapírt vettél, hatalmasat kaszáltál vele, legyen az kötvény vagy részvény.

A tőzsdék újabb és újabb rekordokat állítottak fel, a kamatok szinte soha nem látott mélységekbe estek.

Mintha most valami vihar támadna fel, kezd minden a feje tetejére állni. Kína leértékelte a jüant, ezzel beismerve, hogy komoly gondok vannak a gazdaságban. Ez lejtőre küldte a nyersanyagárakat, ami magával rántotta a nyersanyag-kitermelő országok piacait és devizáit is, Ausztráliától Kazahsztánig.

Az összeomló devizaárfolyam további tőkekivonást generált ezekből az országokból, ezzel is tetézve a bajt.

Az amerikai részvénypiacon hatalmas eladások kezdődtek, a dollár is nagyot gyengült az elmúlt napokban.

A FED várható kamatemelése éppúgy felforgathatja a piacokat az egész világon, mint az, ha mégsem következik be most szeptemberben.

A kőolaj ára (WTI) egyenesen hordónként 40 dollár alá esett (ilyen olcsó csak a legutóbbi válság közepén volt egy rövid ideig), ráadásul két hónapja folyamatosan esik az ára, méghozzá a legnagyobb szezon kellős közepén. (A legtöbb kőolaj a nyári hónapokban fogy, ősztől jelentősen visszaesik a kereslet.)

Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy forró ősz elé nézünk, akár egy újabb nagyobb válság is elkezdődhet pár héten belül, de egy kiadós vihar szinte boritékolható. Érdemes lesz figyelni a híreket, mert valószínűleg tele lesz meglepetéssel ez az ősz.

Previous Post
Két ajánlott cikk

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram