Látogatóban a BNP Paribas-nál

2015-08-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Írtam a múltkor egy cikket, hogy milyen kimagasló kamatot kínál a BNP Paribas Bank, egész konkrétan akár 3,6% kamat 12 hónapra. (Itt a cikk)

Azon gondolkodtam a cikk után, hogy lehet az, hogy a világ hatodik legnagyobb bankja már 37 éve Magyarországon van és ennek ellenére tíz emberből tizenegy nem hallott még róla.

Mivel érdekelt, hogy mivel foglalkoznak és titkon reméltem, hogy valami olyan dolgot megtudok, ami sokak számára hasznos lesz (például náluk a legolcsóbb az értékpapír-vétel a lakosságnak), ezért kértem tőlük egy időpontot, hogy ha nem bánják, mutassák be, mit is csinálnak Magyarországon.

Úgyhogy kedden elmentem hozzájuk, ha úgy tetszik, interjút csinálni.

Az sajnos hamar kiderült, hogy nem véletlenül nem hallott róluk senki. Számlavezetéssel csak a legeslegnagyobbak felé foglalkoznak, így sem lakossági, sem a KKV ügyfelek nem a célcsoportjuk.

Privátbanki üzletáguk volt, de 2012-ben megszüntették.

A biztosítójuk, a Cardif sem közvetlenül értékesíti a termékeit a lakosságnak, hanem bankoknak, üzletláncoknak, mobilszolgáltatóknak kínál munkanélküliség elleni biztosítást, kiterjesztett termékgaranciát és ehhez hasonló dolgokat.

Autóflotta menedzselésével is foglalkoznak, de ezzel se sokat találkozik egy átlagember.

A legismertebb leányuk a Cetelem, ami lakossági fogyasztási hitelek kihelyezésével foglalkozik.

A Cetelem hitelein túl betétgyűjtéssel foglalkozik a bank, ez az egy szolgáltatás érhető el a lakossági ügyfeleknek. (Az így összegyűlt pénz is a Cetelemnél kerül kihelyezésre.)

Amint írtam, jelenleg 3,2%-ot adnak 500 ezer forint felett, 3,6%-ot pedig 10 millió forint felett.

Ha már ott voltam, megkérdeztem, hogy miért éri meg ilyen magas kamatot adni, amikor a mögöttük álló gigász, az "A+" adósbesorolású BNP Paribas bank nyilván a töredékéért is jutna forráshoz. (Összehasonlításul: a magyar államadósság a bóvli kategóriába sorolt "BB+".)

Három dolgot említettek erre:

- Az egyik, hogy a banknak az a politikája, hogy minden országban helyben szerzi meg a kihelyezett hitelekhez a forrást. Erre egyébként részben a banki szabályozás is kényszeríti, ami nem engedi meg, hogy a forrás devizája nagy mértékben eltérjen a kihelyezett hitel devizájától, ami ugye a forint idehaza. (Ezt persze lehetne swap-ok használatával korrigálni, de ez egy másik történet.)

- Ezért gyűjtik helyben a betéteket és azért adnak rá ilyen magas kamatot, mert csak kicsit több, mint fél éve indultak és olcsóbb inkább magas kamatot adni indulásnak, így válni ismertté, mintsem reklámozásra elégetni a milliókat.

Elárulták, hogy várhatóan már szeptember elejétől jelentősen csökkenteni fogják kamatokat (addig siess, ha akarsz pénzt betenni 🙂 ), de akkor is az átlag felett lesz a kamat. Akkor fog átlagos szintre süllyedni a kamat, ha elérték a kívánt ismertséget.

Ezt csinálták Bulgáriában is és így fogják csinálni hamarosan Romániában is.

Megkérdeztem, hogy akarnak-e terjeszkedni, fiókokat nyitni az országban. Erre nem készülnek, mert szerintük a mai korban ez nem feltétlen szükséges és igen drága dolog. Internetbank és telefonos bankolás elérhető.

Ha valaki kellően nagy összeget akar elhelyezni náluk (ami lényegesen több, mint két-három millió forint), akár vidékre is elmennek hozzá személyesen, ahol helyben ki tudja tölteni a szükséges papírokat. Ők mennek, nem valami külsős ügynökhálózat, ami nem működik túl fényesen mondjuk a Cetelemnél.

Eurós betét talán lesz, annyira nagy igény nincsen rá.

A betéteket a francia OBA biztosítja, 100 ezer euró értékig. A számlavezetés díjtalan, visszautaláskor van egyedül költsége, a tranzakciós adó, ami 0,3%, maximum 6.000 Ft.

Ennyit sikerült megtudnom a BNP Paribas tevékenységéről, remélem azért találtál benne hasznos dolgokat.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram