Látogatóban a BNP Paribas-nál

Írtam a múltkor egy cikket, hogy milyen kimagasló kamatot kínál a BNP Paribas Bank, egész konkrétan akár 3,6% kamat 12 hónapra. (Itt a cikk)

Azon gondolkodtam a cikk után, hogy lehet az, hogy a világ hatodik legnagyobb bankja már 37 éve Magyarországon van és ennek ellenére tíz emberből tizenegy nem hallott még róla.

Mivel érdekelt, hogy mivel foglalkoznak és titkon reméltem, hogy valami olyan dolgot megtudok, ami sokak számára hasznos lesz (például náluk a legolcsóbb az értékpapír-vétel a lakosságnak), ezért kértem tőlük egy időpontot, hogy ha nem bánják, mutassák be, mit is csinálnak Magyarországon.

Úgyhogy kedden elmentem hozzájuk, ha úgy tetszik, interjút csinálni.

Az sajnos hamar kiderült, hogy nem véletlenül nem hallott róluk senki. Számlavezetéssel csak a legeslegnagyobbak felé foglalkoznak, így sem lakossági, sem a KKV ügyfelek nem a célcsoportjuk.

Privátbanki üzletáguk volt, de 2012-ben megszüntették.

A biztosítójuk, a Cardif sem közvetlenül értékesíti a termékeit a lakosságnak, hanem bankoknak, üzletláncoknak, mobilszolgáltatóknak kínál munkanélküliség elleni biztosítást, kiterjesztett termékgaranciát és ehhez hasonló dolgokat.

Autóflotta menedzselésével is foglalkoznak, de ezzel se sokat találkozik egy átlagember.

A legismertebb leányuk a Cetelem, ami lakossági fogyasztási hitelek kihelyezésével foglalkozik.

A Cetelem hitelein túl betétgyűjtéssel foglalkozik a bank, ez az egy szolgáltatás érhető el a lakossági ügyfeleknek. (Az így összegyűlt pénz is a Cetelemnél kerül kihelyezésre.)

Amint írtam, jelenleg 3,2%-ot adnak 500 ezer forint felett, 3,6%-ot pedig 10 millió forint felett.

Ha már ott voltam, megkérdeztem, hogy miért éri meg ilyen magas kamatot adni, amikor a mögöttük álló gigász, az “A+” adósbesorolású BNP Paribas bank nyilván a töredékéért is jutna forráshoz. (Összehasonlításul: a magyar államadósság a bóvli kategóriába sorolt “BB+”.)

Három dolgot említettek erre:

– Az egyik, hogy a banknak az a politikája, hogy minden országban helyben szerzi meg a kihelyezett hitelekhez a forrást. Erre egyébként részben a banki szabályozás is kényszeríti, ami nem engedi meg, hogy a forrás devizája nagy mértékben eltérjen a kihelyezett hitel devizájától, ami ugye a forint idehaza. (Ezt persze lehetne swap-ok használatával korrigálni, de ez egy másik történet.)

– Ezért gyűjtik helyben a betéteket és azért adnak rá ilyen magas kamatot, mert csak kicsit több, mint fél éve indultak és olcsóbb inkább magas kamatot adni indulásnak, így válni ismertté, mintsem reklámozásra elégetni a milliókat.

Elárulták, hogy várhatóan már szeptember elejétől jelentősen csökkenteni fogják kamatokat (addig siess, ha akarsz pénzt betenni 🙂 ), de akkor is az átlag felett lesz a kamat. Akkor fog átlagos szintre süllyedni a kamat, ha elérték a kívánt ismertséget.

Ezt csinálták Bulgáriában is és így fogják csinálni hamarosan Romániában is.

Megkérdeztem, hogy akarnak-e terjeszkedni, fiókokat nyitni az országban. Erre nem készülnek, mert szerintük a mai korban ez nem feltétlen szükséges és igen drága dolog. Internetbank és telefonos bankolás elérhető.

Ha valaki kellően nagy összeget akar elhelyezni náluk (ami lényegesen több, mint két-három millió forint), akár vidékre is elmennek hozzá személyesen, ahol helyben ki tudja tölteni a szükséges papírokat. Ők mennek, nem valami külsős ügynökhálózat, ami nem működik túl fényesen mondjuk a Cetelemnél.

Eurós betét talán lesz, annyira nagy igény nincsen rá.

A betéteket a francia OBA biztosítja, 100 ezer euró értékig. A számlavezetés díjtalan, visszautaláskor van egyedül költsége, a tranzakciós adó, ami 0,3%, maximum 6.000 Ft.

Ennyit sikerült megtudnom a BNP Paribas tevékenységéről, remélem azért találtál benne hasznos dolgokat.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

29 hozzászólás

 • okoska
  számlavezetés nélkül, ha lemennek átlagos kamatszintre senkinek sem éri majd meg velük vesződni, ha amúgy is van az embernek egy bankszámlája, ahol ugyanannyi a kamat…
 • gombócné teri
  Vagyis a PR ügynökségük adott 50.000 forintot. 🙂
 • Zedder

  Itt a németeknél elég sok bank jól elvan azzal, hogy nincs fiókjuk és csak kamatot adnak (tagesgeld vagy festgeld) a hozzájuk utalt pénzre. Akár a magyaroknál is működhet…

 • Kiszamolo
  Ne haragudj, elég volt az állandó negatív beszólásaidból. Mostantól az ilyen hozzászólásaidat mind ki fogom törölni. Tartok tőle, nem sok hozzászólásod fog megjelenni, mivel csak negatív dolgokat tudsz állandóan megfogalmazni. Még nem volt egy hozzászólásod se,amiben ne gyaláznál valamit vagy valakit. Erre itt nincs szűkség.

  Egyébként az újabb fikázásodra a válasz: képzeld, egy fillért sem fizettek, bármilyen hihetetlen ez annak, aki minden hozzászólásában magából indul ki.

 • okoska
  és ott a németeknél ugyanannyi kamatot ad a hozzájuk utalt pénzre, mint egy átlagos számlavezető bank?
 • Zedder

  Teri, te nem a Vass Barbi nővére vagy? Nálatok valami családi vonás ez a negativizmus?

  Hidd el, tönkreteszi nem csak a te, hanem a hozzátartozóid életét is. Egy energiavámpír lehetsz, keress fel egy szakembert, és talán segíthet rajtad.

 • Zedder

  A vicc az, hogy többet is, jóval többet. Ezek általában valamilyen multicég által gründolt bankok, akik forrást gyűjtenek. Gondolom olcsóbb, mint céges kötvényeket kibocsátani.

 • okoska
  az nem vicc, szerintem csak úgy tud működni, ha magasabb kamatot ad, mint máshol. Viszont ha elolvasod a cikket, abban az van, hogy a BNP itt azt tervezi hogy leviszi a kamatokat “átlagos” szintre.

  Én őszintén szólva nem értem hogy miért érné meg a számlavezető bankomból ide-oda utalgatni ha kábé ugyanannyi ott is a kamat.

 • reader
  “A betéteket a francia OBA biztosítja, 100 ezer euró értékig.”

  Ezzel kapcsolatban van egy témajavaslatom egy cikkhez: az utóbbi időben ugye többször volt hír, hogy a brókerügyek meg egyebek miatt megfogyatkozott az OBA pénze. Ennek kapcsán érdekes lenne egy cikk arról, hogy mely nálunk működő kereskedelmi bankoknál van hasonló, vagyis hogy a betétekre egy külföldi erős állam OBA-ja ad garanciát.

  Ez sem lényegtelen szempont bankválasztásnál, hogy tudod, hogy az ott levő pénzedet nem csak a megcsapolt forrású magyar OBA biztosítja.

  Remélem erről is lesz cikk. Előre is köszi.

 • Kiszamolo
  Az összes fióktelep külföldi obás: AXA, Citigroup, bnp Többet hirtelen nem tudok.
 • reader
  Én egyszer a Raiffeisent kérdeztem meg, és az egyik ügyintéző azt mondta, hogy a magyar OBA biztosítja, az oldaluk is ezt írja, pedig fióktelep ez is, nem?

  raiffeisen.hu/hasznos/orszagos-betetbiztositasi-alap-informaciok

 • Stanlee
  Altalaban tobbet fizetnek, mint a fiokkal rendelkezo bankok, most csak ugy raneztem, hogy ha a lakastol kb. 15 perc bicikliutra levo helyi bankba beteszem a zsetont, akkor ott kapok 0,05%-ot, mig a netes comdirect ugyanerre ad 0,2%-ot. Nem nagy egyik se, de azert negyszeres kulonbseg van koztuk…

 • Géza
  a németeknél nem tudok olyan bankot, amelyik csak Tagesgeld/Festgeld-el foglalkozna, és nem vezetne normal Girokonto-t. De mindezt valóbban többen csinálják fiók nélkül, olcsón. Őket szokás Direktbank-nak hívni.

  Pl. ha már a Paribas-nál vagyunk, akkor annak a németországi leánybankja a Consorsbank is ilyen. Új ügyfeleknek adnak magasabb kamatot az első évben, az most 1%, utána 0,4%. Festgeld-re 0,2-t ad. Nem túl sok, de az EUR alapkamathoz képest mégiscsak valami.

  Ezt egyébként német lakcím nélkül is gond nélkül megnyitották nekem, Girokontot (amihez kaphattam volna kártyát) viszont nem.

 • Panasonic
  A “magyar” Raiffeisen nem fioktelep, hanem leanyvallalat, tehat honi szabalyozas ala tartozik, igy obas.
 • vViktor
  Igaz nem bank, de a KBC is külföldi OBAs sztm
 • Zedder

  Annyira nem néztem meg részleteiben, de pl. a Renault direktbanknál nincs sima számlavezetés. A VW-nél tudom, hogy volt, mert azoknál ügyfél voltam az akciós időszakban, és állandóan bombáztak a girokontós levelükkel.

 • Kiszamolo
  S mivel nem bank, nem is OBA vonatkozik rá, hanem a BEVA. 🙂

  Egyébként valóban, a belga BEVA alá tartozik.

 • Várszegi Géza
  Kár, hogy nem akarnak terjeszkedni. Amióta olvastam, hogy az AXA a kivonulást fontolgatja, abban reménykedtem, hogy a BNP veszi meg, amivel kapna egy jól működő elektronikus rendszert+ügyfélkört.
 • xkp0
  Szerdán (08.26.) megtörtént a személyes azonosításom és a betétszámla szerződés aláírása.
  Szeretném megkérdezni a BNP betétszámlával már rendelkezőket, hogy ezután mennyi idővel vált használhatóvá a számlájuk? (Jó lenne még a mostani kamattal lekötni.)
 • fackalak
  “mennyi idővel vált használhatóvá a számlájuk”…

  Már ma, de legkésőbb holnap, úgyhogy meg lesz még a kedvezményes kamat:).

 • xkp0

  Valóban, már ma (08.27.) délben megkaptam a számlaszámot.
  Nem számítottam rá, hogy ilyen gyorsan megy.
 • Volto
  Kösz Kiszamoló! Ez a “elmennek hozzá személyesen” felkeltette a figyelmem, mert most akarok lakást eladni és baromira töröm a fejem a fizetési procedúrán, hogy ne kelljen 10M forinttal mászkálnom. (Sajnos, már az ügyvédi letétben sem bízom.) Szeptembertől 1 órás lesz a Giro utalás, talán az lesz a megoldás, de fel fogom hívni őket. THX
 • Kiszamolo
  10 millióért garantáltan kimennek számlát nyitni. De a pénzt utalnod kell majd.
 • xkp0

  Számlanyitáshoz házhoz jöttek (a regisztráció után 2 nappal), de kp.-t nem vehetnek el, ide csak utalni lehet (és csak az előre megadott folyószámládról).

  09.21.-ig maradnak az eddigi kamatok.

 • Tamás
  Sziasztok,

  Azt lehet tudni, hogy mennyi az elutalás és egyéb költség ha csak betétlekötésre szeretném használni?
  Nézegettem a honlapot és nem találtam..

  Kösz T

 • VAG
  @Tamás Másra nem is tudod használni. A számla ingyenes, a saját bankodhoz való visszautaláskor csak a tranzakciós illetéket kell fizetni (0,3%,de max. 6000 Ft).
 • azazello
  betet.bnpparibas.hu/future/offers/tariff
 • Kiszamolo
  Cga, már miért is lenne az oba csődje államcsőd? Sokkal inkább az Unió nem fogja engedni az államnak a bankok kimentését, ahogy az olaszoknak sem engedi.

  Ha csúcspontján volt 90-100 milliárd az obában a 15.000 milliárd forint állománnyal szemben, akkor kár azt gondolni, hogy ez a pénz mindenre elég.

 • Tibor
  : ez ugyanaz az erv, minthogy a Malev allami ceg igy nem csodolhet be, mert az allam van mogotte. Osztan amikor ezt megprobaltak a valosagban is, akkor jott az EU szabalyozas hogy nem lehet, es megis becsodolt…