Két ajánlott cikk

József ajánlott egy érdekes cikket, ami nemrég jelent meg, azonban maga az írás egy 1909-es újságcikkről szól, a fővárosi luxusról. Érdekes írás és aktuális ma is, itt tudjátok elolvasni.

Egy másik cikk az érintős bankkártyák biztonságát feszegeti, ha ilyen kártyád, van, akkor olvasd el itt.

Share

14 hozzászólás

 • Családfő
  Akkor még nem lehetett autóval villogni a szomszéd előtt, volt helyette házicseléd. 😀
 • Lasszo
  Jaj, régen nem volt mobil, inkább francia nevelőnő 🙂
 • Gejza
  A héten volt valami BB -t érintő kártyafelhasználás ázsiából, erről tudsz valamit? A BB szerényen azt mondta, hogy más is érintett, viszont ezt senki más nem erősítette meg, azóta is sunnyogás van. Na most ugye az államé lett a BB és ismerjük milyen “jó gazda” az állam. Nem szívesen mennék el onnan, mert sok csoportos beszedésem van, de ha muszáj akkor lépnék.
 • Tarzaan
  Én is ajánlok egy cikket:

  mandiner.hu/cikk/20150822_szabo_gergely_vegre_rajottek_hogy_a_magas_alapkamat_nem_csokkenti_az_inflaciot

  Jegybanki kamatpolitika.

  Szerintem nagyon jól magyarázza a dolgokat. Érdekelne a blogíró véleménye is.

 • Kiszamolo
  Elég felületes cikk. Például 2007-ben 5,25% volt az amerikai alapkamat is, ezért volt magas a magyar is.

  Most csak azért tud lenni alacsony, mert az euro és a dollár gyakorlatilag nulla.

  Ha a dollár kamata 3% lesz, tudod mikor lesz a magyar 1,35%.

  Az sem igaz, hogy az infláció, meg az alapkamat és az állampapírok kamata együtt mozog.

  De nem akarom kielemezni az egészet, annyit nem ér a cikk.

 • steckler
  A századeleji cikk is mutatja, hogy akkor is a pesti felvágós, rátarti volt. Az európai nagyvárosokhoz képest több cseléd volt háztartásokban, pedig a gazdasági helyzet ezt nem engedte meg. Az hitel akkor is virágzott az uzsoráról nem is beszélve, pl. az ír felmenőkkel rendelkező Egán Ede is ennek az áldozata lett a Munkács-Ungvár lovaskocsiúton.
 • Gergely
  Én szlovákiai vagyok és nálunk vidéken ugyan az a helyzet mint az 1909 es pesti (cseléd=új bmw,legdrágább okos telefon,okos óra….) szerintem ez inkább magyar mentalitás mint pesti
 • bklement
  Jézusmária.. szóval szerinte az államadósság magas kamata miatt több államadósság lesz, amitől több pénz, és ettől nő az infláció. Itt a szerző összekapcsolt két nagyjából helyes állítást, csak nagyon rosszul. Alapesetben igaz, hogy az államadósság növekedése inflációt generál, ha az állam elkölti közszolgáltatásokra. Na de a kamatok miatti növekedést nem közszolgáltatásokra költötték, hanem gyakorlatilag kifizetés helyett adtak egy újabb ígérvényt a – jellemzően – külföldi hitelezőknek. Ez pedig nagy kerek nulla inflációt fog generálni.

  A bankokon keresztül levezetett államadósság kamata – alapkamat kapcsolata végül is jól hangzik, érdekes módon mégis az mnb-s kiszorítósdi óta van sokkal több állampapír a bankok kezében. Végül is annyiban igaza van, a felpattanást a bankok extra kereslete enyhíteni fogja.

 • Györgyi
  Ez az érintőkártya egy agyatlanság, nem is értem, mire jó az egész. SMS nem jön az ilyen fizetésekről, ezt már tisztáztam a bankkal, miután felhívtam őket. Ráadásul napokkal később lesz lekönyvelve az összeg is, mert nem online megy a fizetés, így az ember még az egyenlegét sem tudja biztosan (tudom, össze lehet számolgatni a nyugták alapján, de akkor is!). Olvastam, hogy az egészet azért találták ki, hogy az ügyfél biztonságosan tudjon fizetni, anélkül, hogy a kártyát kiadná a kezéből. Ehhez képest a paypass-os helyeken is azonnal kikapja a pénztáros a kezemből a kártyát, és ő érinti a készülékhez. Szóval értelme semmi, viszont ha lenyúlják a kártyám, nyugodtan vásárolgathatnak vele, még csak meg sem tudom azonnal.
 • Györgyi
  Nem vagyok biztos benne, hogy nálunk a cselédtartás feltétlenül a jómód (vagy annak látszata) jele akart lenni. Valószínűbb, hogy annyi szegény paraszt jött fel tömegesen a fővárosba, hogy gyakorlatilag fillérekért lehetett cselédhez jutni. Olvastam, hogy Budapesten a századfordulón sokan pusztán ágybérletért is dolgoztak, olyan elterjedt volt a nyomor.
 • Alfa

  “Szerintem nagyon jól magyarázza a dolgokat.”
  Már csak az kérdés, hogy fogalmatlanságból vagy direkt megtévesztési célból írt tele 3 oldalt hülyeségekkel.
  Illetve persze nem tömény hülyesség, de lényeges összefüggéseket figyelmem kívül hagy, cserébe olyanokat fogalmaz meg, amik hamisak.
  Tipikus politikai cikknek néz ki…
 • Kiszamolo
  Hát igen. Az is tetszett amikor 229 forintról 315 forintra gyengül a forint, arra azt írja, hogy nem változott érdemben az árfolyam. 🙂
 • bklement
  Akkor “rossz” banknál vagy, nálam minden paypassos után jön sms. És a pénztárosnak esélye sincs elvennie a kártyám, csak kinyitom a tárcát, és úgy tartom oda. Kamera is esélytelen, azt se látja, milyen kártya.
 • omega

  Valóban, van néhány meseszerű fordulat a szövegben, de az alapmondanivalója igaz: nem azért volt magas az alapkamat, hogy az inflációt leszorítsák. Inkább az igazságot kellene kimondani: azért tartották magasan, hogy legyen elegendően nagy felár, és megvegyék a magyar államkötvényeket, a deviza tartalékot meg ne porszívózzák ki. Ez persze rögtön fölveti az előző vezetés felelősségét, hogy miért tartották még mindig magasan, amikor az USA és a D papírok hozama már a béke feneke alatt volt, hogy a 2008 őszi csetlés-botlásukról már ne is beszéljünk. De hát, tudjuk, amit tudunk.