Offtopik: Arcmaszk téli kerékpározáshoz

Ha már megint szóba került a kerékpározás és annak költsége a hozzászólásokban, leírom a tapasztalataimat az arcmaszkokkal kapcsolatban.

Kerékpározni nem csak nyáron lehet, a hideg ellen egyszerűen fel tudsz öltözködni (könnyebb, mint a nyári kánikula ellen védekezni), a hideg egy igazi kerékpárost nem riaszt el a testmozgástól. (Engem csak a jég és a kemény eső szokott. Mert más bőrig ázni 25 fokban és teljesen más 2-3 fokban.)

Azonban a levegő minősége komoly probléma. Szomorú módon nem is az autók hanem a fűtés okozza a legnagyobb gondot. Budapest felé át kell tekernem Budaörs óvárosi részén, ahol rengeteg házban mindenféle szeméttel fűtenek és a szemetet gyakran szó szerint kell érteni. Átérve Budapestre a lakótelepen érezhetően tisztább a levegő.

Ezért tavaly télen le is tettem a bringát, de idén nem akartam, így kerestem magamnak arcmaszkot, ami megszűri a levegőt.

Először vettem egy kifejezetten kerékpárhoz készült Respro maszkot aranyárban, ami roppant dizájnos, de nem volt kényelmes, egyszerűen túlságosan rásimul az orra és így a textil szó szerint kiszívja a taknyot az orrból. Elnézést, ezt nem tudom másként írni. A másik, hogy nem is felel meg semmilyen szabványnak, így csak remélni lehet, hogy tényleg elég jól szűr. Ráadásul se a maszk, se a csere szűrőbetétek nem olcsóak.

Ezután néztem ipari pormaszkokat, amiből jó sok féle van jó sok különböző minőségben. Többet dobtam ki azért, mert elszakadt a fejpántja vagy levált a ragasztó a szűrőről, mint amennyit elhasználtam.

Végre megtaláltam az igazit, de előtte jó sok pénzt elköltöttem a keresésre, ahogy sok-sok óra volt az utánaolvasás is. Ezért írok róla, hogy már neked ne kelljen keresgélni annyit. (“De most errő’ mié’ kellett írni? Ez nem is pénzügy!”)

Az ipari pormaszkok három különböző kategóriában készülnek: FFP1. FFP2 és FFP3. Az egyes felejtős, a kettes már kiszűri a por 94%-át és a szivárgás nem lehet több 11%-nál. (Ha nem rendesen illeszkedik.) Az FFP 3 99%-ot szűr maximum 5% szivárgás mellett.

Az NR rövidítés a non-reuseable rövidítése, az ilyen maszkokat ipari poros környezetben 8 órán át lehet alkalmazni. Az R rövidítés jelentése reuseable, az ilyen szűrőt 24 órán át lehet használni. Városi közlekedésben természetesen hetekig használhatsz egyet, ha napi 1-2 órát tekersz, ott nem kap olyan porterhelést, mint egy ipari környezetben.

A D rövidítés a por általi eltömődés elleni jobb védelmet jelöli.

Ez még kevés, mert ez csak a por elleni védelem. Az aktívszenes védelem a gázokat és gőzöket is kiszűri, ez sokkal jobb városban a kipufogógázok ellen.

Mint említettem, sokat kipróbáltam és több volt a vacak, mint a jó. Elszakadó gumipántok, ormótlan forma, rossz zárás, kényelmetlen belső gumigyűrű, rossz orrpánt és a többi.

FFP3 aktívszenes szűrő úgy tűnt, hogy nem is létezik. Vagy FFP 2 aktívszenes volt csak, vagy FFP3, de aktív szén nélkül. Egyik bumfordibb, mint a másik.

S akkor néhány hét után véletlenül (na jó, több óra guglizás után) rátaláltam: Uvex Silv-air 5320+

Azt, hogy ebből két méret létezik, az sem tudta, aki forgalmazza, én is csak az Uvex francia oldaláról tudtam meg, sehol máshol nem írják. A nagy méret (L-XL) cikkszáma 8765321, a kisebbé 8765320. Erre figyelj oda, mint említettem a forgalmazók sem tudják, hogy két méret van belőle.

Egy álom. Alul-felül jól zár, rásimul az arcra és az áll alatti részre, jól állítható, nem szakadós, kellően vastag gumipánt, könnyű benne levegőt venni (nem hátrány hegyen felfelé kerékpározás közben), sőt még szemüveget is sikerült rávenni, bár hozzáteszem, nem vagyok szemüveges, csak kipróbáltam, tehát ezt inkább magad próbáld ki.

Az FFP3-as, aktívszenes 5320+ a drágább verzió, az itt volt a legolcsóbb, 1.920 Ft-ért. Az FFP2-es 5220-asnak pedig 1090 Ft darabja. Ha nagy méret kell, jelezd, hogy te a 21-es végződésű cikkszámmal kéred a terméket, nem a honlapon szereplő 20-ast!

A rossz hír, hogy 15 darab van egy dobozban, a jó, hogy volt megbontott csomag, így mégis tudtam venni pár darabot, ami elég erre a télre. Ha írsz a forgalmazónak és jelzed, hogy neked nem kell 15 darab, szerintem lesz bontott doboz, ha más nem akkor, amikor valaki más is hasonló igénnyel jelentkezik.

Share

81 hozzászólás

 • malac
  3m 6200, ipari maszk, strapabíró cserélhető szűrővel, évek óta használom.
  Ok nem ocso, de fasza, ujrahasználható:)
 • Kiszamolo
  malac, elég nagy darab kerékpározáshoz. Én is néztem, de megriasztott a mérete.
 • Peti
  Kipróbálom, köszi! A térdmelegítőkkel ugyanez a helyzet: hatalmas a kínálat, de nagyon kevés a használható darab.

  Nekem ez a magyar gyártású vált be legjobban:
  bikecenter.hu/webaruhaz/38-Labmelegito/2101-Magyar-Termek-Terdmelegito

  Nem olcsó, de nálam már a sokadik szezont húzza, úgyhogy megérte az árát. A sajátos tépőzáras megoldásnak köszönhetően, nagyon biztosan tart a lábon; még akkor is, ha a farmernadrágra teszem fel. Ha kímélni akarod a térded, akkor nagyon jó szolgálatot tesz, főleg a mínuszokban.

 • Alex
  @Miklós! Légy szíves írd át a fotó feletti link szövegét “silv-Air”-re, mert nem “silver”. Csak nétem, miért nem találja a gúgli. 😀
 • Ez is jó maszk
  Ez is jó maszk, sokan dícsérik:
  nesler.hu/biciklis-maszk-legzesvedo-felalarc-szagszurovel-elipse-szmog-maszk-kerekparosoknak-t401643
 • tré
  Köszi, elmentem a bejegyzést. Ha legközelebb rendelünk a laborba pormaszkot, átnézem újra. Alkalmanként, egy-egy órára viseljük, és ami most van, az nem illeszkedik tökéletesen.
 • szenyora
  A bicikli jó dolog, de ebben egy gyötrelem lenne az élet, a sisakot is utálom. Leveszem, hova tegyem, hova tettem, stb. Inkább várok a nyárra. Ráadásul eldobható, azt hivatalból üldözöm.
 • Bogleheadwannabe
  Én is a 3M ipari maszkot használtam évekig, amíg napi szinten bejártam a központba. Nagy előnye, hogy a két szűrő miatt nagy felületen jön be a levegő, szinte ellenállás nélkül.

  Persze nem egy divatos bicikli kellék, kevesen merik hordani.. 🙂

 • ZX71
  Köszönjük szépen 🙂
 • Gauchos

  Köszönöm a linket, ilyet keresek már egy éve! Egyáltalán nem vészes az ára. Nekem most a nadrág alá vehető van, ami sennél még drágább is volt egy kicsit. Elég jó, alapvetően szorosan illeszkedik a lábra, de ha sokat sétálok, előbb-utóbb lejjebb csúszik, na meg nem annyira kényelmes egész nap abban ülni.
 • András
  1-2 telet letoltam bringával, nekem nem éri meg mert nem komfortos. Túl sokat kell öltözni, nehéz belőni a megfelelő rétegszámot, hidegben szar az izületeknek, ha meleged lesz akkor meg nagyon megizzadsz. Eső ellen nekem egyébként nagyon bevált a dechatlon drágábbik esőnadrágja (beépített cipőkamásilval vagy mi a neve?), egy jó esőkabát és táskára esőzsák. Ebben bármilyen nyári zápor után is teljesen száraz maradok, max a kezem vizes. Ja és egy 350ftos munkavédelmi átlátszó szemüveg.
  10 fok alatt kell már a térdmelegítő, amit Peti is írt, bikecenterben kapható, minden fillért megér. Könnyű, fogja a szelet, melegen tartja a térdet és magyar termék egyébként.
 • hitel
  Én bajban vagyok, mert sokmindent kipróbáltam már, de az alapvető baj az, hogy fuldoklom, öklendezem bármi kerül az arcomra, főleg a szám közelébe, azt érzem megfulladok…pár percet bírok ki..
  SZerencsére félóra reggel, félóra délután, nem több, ilyenkor telente. Viszont tényleg brutálisan érezni a szmogot ilyenkor, igaz amerre járok, inkább a dugó okozta “illat” lengi be a környéket kevés a kertes övezet
 • Kiszamolo
  szenyora és miért is jobb egy műanyag szűrőház, ami nem bomlik le háromezer évig, mint egy eldobható papírszűrő? Ráadásul a betét abban is eldobható….

  S ha nem tudsz eltenni egy összehajtható papírálarcot, ami alig vastagabb, mint néhány zsebkendő…

 • Greg
  , melyik Respro maszkot vetted?
 • Kiszamolo
  hitel, jó maszkban, ami nem ér az orrodhoz, meg a szádhoz, nem fogsz fuldokolni.

  Kifújásnál pedig erősebben fújsz, akkor a használt levegő mindjárt kimegy a szelepen keresztül, nem azt lélegzed vissza.

 • Kiszamolo
  Greg, Cinqro-t.

  Van egy eladó féláron, egyszer használt, plusz egy új betét, ha érdekel. 🙂

 • Greg
  , forumos tippek alapjan en is cinqrot rendeltem, epp uton van… Megy vissza az eladohoz, koszi a silv-air tippet!
 • Kiszamolo
  Greg, az enyém nem kell féláron? 🙂
 • Greg
  Hasznaltat nem szivesen vennek, mert: “a textil szó szerint kiszívja a taknyot az orrból” 😀 Uvex lesz, arban is sokkal baratsagosabb.
 • Kiszamolo
  Greg, de a másik szűrő bontatlan…

  Esetleg valakinek ingyen?

 • Gyakorlott bicajos
  3M 6000 sorozatú maszkot használok 6+ éve 3M 2138-as betéttel. (6200: közepes, 6100: kicsi, 6300: nagy) Aliexpressen most olcsó a maszk (tüntetések HK-ban?), a szűrőbetét drága. Ha feltesszük, hogy az ár a valós értékkel arányos, akkor jobban kell járj, hogyha csak a szűrőt cseréleted, a maszkot nem. Viszont a maszk is tönkremegy 1-2 év alatt (a szűrőbetét kb fél év alatt), mert a zsír, naptej, arckrém, UV szétszedi a műanyagot, a gumipántok meg megnyúlnak.
 • Kiszamolo
  bicajos, én is néztem munkavédelmi boltban, de az a két szűrővel irgalmatlan ormótlannak tűnt. Mint valami csernobili mentőmunkás. 🙂

  Elrakni is nehéz (nehezebb) használat után.

  Nem zavaróan nagy és/vagy feltűnő?

 • jami
  Én leraktam a biciklim: fázik a térdem és brutál rossz a levegő már; de inkább a fagyzugos részek/síkos területek/eső-olvadás miatt nagy pocsolyák (amit rámcsapnak a kocsik) miatt. Márc. elején ülünk majd vissza, addig tömegk/kocsi.

  Ami durva, hogy futni sem jó a levegő miatt 🙁

 • Izolda
  Van bármi, ami szakállal is működik? (A férjemnek kéne. :D)
 • Bro
  Munkahelyen (iparban) több, mint 4 éve használok 3M 7500-as maszkot 6038-as szűrővel. A maszknak semmi baja, nyilván nehezebb, mint egy, a cikkben említett maszk, de jóval kényelmesebb (3M 6000 szériát is próbáltam, annál is). Lehet, hogy nagyobb, de könnyebb benne lélegezni is és jobban felfekszik az arcra. 6038-as szűrővel szűri a szagokat is (és persze szilárd, folyékony részecskéket is 99%+). Próbáltam a sima, eldobhatós 3M maszkokat is, jóval kényelmetlenebbbek.
 • Baltazar
  Sziasztok

  Nincs valami ötletetek arra, hogy hogyan lehetne elérni, hogy a hatóságok komolyan vegyék a feladatukat a vegyestüzelés kérdéskörben? Kevés dologra vagyok mozgósítható mint önkéntes, erre viszont igen.
  A vidéket megfolytja a környezetszennyezés. Égetnek mindent ami éghető…

 • Tamás74
  offtopikhoz off hozzászólás:
  Miért lett leszedve a F.I.R.E. post?
 • Kiszamolo
  Tamás, állítólag kalózpéldány volt. Mivel nem tudom, inkább leszedtem.
 • Tamás74
  : az a vimeos link igazi volt, a saját weblapjukon is oda linkelnek.
  playingwithfire.co/the-documentary

  Az más tészta, hogy esetleg a password birtoklása nem volt legális 🙂

  Kár, hogy nem maradt kint, vitázni jó lett volna róla.
  Számomra volt 1-2 dolog, amitől a hajam az égnek állt, de “jó” volt a pár vergődését látni, ahogy többször mérlegelték a dolgokat.

 • TTT
  OFF:

  penzcentrum.hu/hitel/igy-csinalnak-a-semmibol-milliokat-rafkos-magyarok-neked-is-konnyen-menne.1086229.html

  vélemény? 🙂

 • Kopter Géza
  Szerintem lehetne egy bicaj költséges cikk is. Nekem 2000km-en 50Eur ment el kopó-fogyó dolgokra, 10Eur bike fittingre és olyan 15 Euró olajra, szilikonszprére, láncmosóra. A ruhát külön nem számolom bele, mert hétköznap is használható ruhákat vettem. Túranadrág a Decathlonból, felsők a Lidl-ből, Muddyfox SPD cipő, amiben lehet járni is a SportsDirectből.
  Amúgy egy 300 Eurós Romet Orkan 1M cross / trekking bicajról van szó, amivel munkába, túrázni, erdőbe, enyhébb terepre szoktam járni, és nem gyök kettővel szerencsétlenkedek.
  A bicaj szerelőt nem látott, és valszeg már nem is fog, mert jövőre cserélem egy Gravel Bike-ra, mivel 100+km-es túrákon nagyon kellemetlen az egyenes, széles kormány, szembeszélben meg veszélyes superman pozícióban tekerni.
 • Kopter Géza
  Ja, és még annyit, hogyha az embernek van kb. 20 eurónyi szerszámkészlete, a legtöbb dolgot maga is meg tudja csinálni. Az Alzáról rendeltem a bicajt, és konkrétan SEMMI nem volt jól beállítva.
  Magam állítottam be az első és hátsó tárcsaféket, az első és hátsó váltó határértékeit, indexelését, láncfeszítést, valamint cseréltem láncot, fékpofát és gumit, szétkaptam, kitisztítottam és összeraktam láncfeszítő görgőket, satöbbi. Ja, magam raktam megfelelő helyre és szögbe az első váltót, mert persze az sem volt jó helyen. 🙂
  Szerelőhöz akkor vittem volna, ha cserélni kell az első vagy hátsó váltó fogaskerekeit vagy csapágyakat. De ezek elkopásához vagy 6000km+ szükséges vagy nagyon trehány tulaj.
  Szóval nem értem a horror szervízköltségeket. Jómagam a youtuberól tanultam, leginkább a Park Tool szájbarágós videói segítettek:
  youtube.com/user/parktoolcompany/videos
 • a legkemenyebb legeny
  Ugy tiz eve az osszes felhozott temat ezerszer atvitatkoztak a criticalmasson (nyugodjek bekeben).

  A respro mindig is marketing cucc volt. Amikor itthon megjelent, azonnal belopta magat a szivembe a katonai cuccos beszallito marketingjevel es nulla specifikacioval.
  Regen a 3M 8835 volt az ultimate budget megoldas, de a modellfrissitessel el… szurtak.
  A szilikonos maszkok legozhato szurokkel ijesztoek, de az a legjobb megoldas jelenleg.
  Amugy igazi teli hidegben a szuksegszeru kopkodes es a maszk viseles uti egymast. Ha csellendzseled megis es lassu vagy, jon az arcureggyuszi. Na erre lehetne egy startupot csinalni.

  A terdmelegitokkel vigyazni! A tul meleg sem jo, a kelletenel szorosabb (a terdizuleteket egymashoz preselo) pedig kimondottan artalmas. En az elso telem utan eldobtam es koszonom, kutya bajom.

 • Nyomd a gázt!
  az állampapír kalkulátor elérhetetlenné vált. Meg lehetne oldani hogy ismét lehessen használni? Köszi
  https://kiszamolo.hu/premium-allampapir-vagy-allampapir-plusz-kalkulator/
 • Kiszamolo
  Folyamatban. Túl sokat használtátok, úgyhogy most fizetnem kellett hétezret, hogy újra működjön. Hamarosan jó lesz.
 • rege
  Ha már kerékpározás, tud valaki ajánlani olyan biciklis szemüveget aminek cserélhető a lencséje (van áttetsző és színezett is) jól illeszkedik az archoz és nem törékeny a kerete? Az sem baj ha nem túl drága. Force Calibre-t próbáltam, de kb 5 lencsecsere után eltört a keret. természetesen csak keretet nem kapni…
 • Aki
  Anno, amikor a Lágymányosi hídon gyalogoltam reggelente, egy hét után vettem egy 3M 9926-os aktív szenes félarcmaszkot. Brutális légszennyezés és olyan szmog, hogy a következő hidat alig láttad. Vicces volt ebben a szerelésben a munkahelyi megérkezéskor egymásra nézni valakivel, aki ugyanebben a levegőben éppen kint cigizett. Ha néha villamossal mentem, akkor is csak én viseltem ilyen maszkot a négy sávnyi dugó között lévő megállóban, ami elég szomorú.

  Jónak néz ki ez a félarcmaszk, érdemes lehet egy-egy pillanatra levenni menet közben, ha némi meggyőző erő kéne, hogy valóban érdemes ezt viselni :).

  Otthonra (festéshez, folyasztószeres forrasztáshoz, famunkákhoz stb.) pedig a 3M 7500-as szériát javaslom; nagyon kényelmes. A 2097-es szűrő szinte minden ilyenre elég, de kapható még erősebb szűrő változat is.

 • józsenzbazsen
  ,

  “jól illeszkedik az archoz”

  AZ archoz? Szerintem különbözőek az arcok, ilyenre nincs OSFA megoldás : próbálni kell.
  Nekem keskeny az arcom, a szemüvegek 95%-ánál három ujjam befér a keret és a szemem külső sarka közé.
  Másnak másért nem jó ugyanaz a szemüveg.

 • Unemployed
  PVC, gumipapucs, bálás ruha, PET palack a leggyakoribb. Lefojtva, hogy alacsony hőmérsékleten és lassan égjen.
  Elképesztő ország, hogy ezt lehet és hogy semmi jogi következménye nincs, sőt lassan ez az etalon. Budaörs kifejezetten elit környék, ha ott is ez megy, mi mehet Borsodban vagy Baranyában.
  Egy ismerősöm Norvégiában él és figyelmeztették, hogy a fát ne papír gyújtóssal indítsák be, mert látszik a kemény lerakódásán és sok milliós bírságot fognak kapni. Nem opcionális a vizsgálat, ha pedig valakit feljelentenek, fél óra múlva a házban már a rendőrség vesz mintát a kéményből, kazánból stb.
  Nem vagyunk európai emberek európai értelemben, ezt ki kell mondani. Marad az arcmaszk.
 • Éva
  Ha valakinek szüksége van profi tanácsra, kérdezhet tőlünk. Párom munkavédelmis, szemüvegekhez, maszkokhoz is ért. Azt hiszem, az Uvex hivatalos Mo-i viszonteladói is (bár főként nagykereknek adnak el, akinek Nagytarcsa-fele akad dolga, bemehet 1-1 termékért is).

  Azt látom rajtuk, hogy elég alaposan utána járnak a dolgoknak egy e-mailes megkeresés kapcsán is.

  Szívesen viszonozzuk a sok kiszámolós segítséget 🙂

 • Zabalint
  Pénzt kér még a reklámjáért is a gyerek? Azért csinálta a kalkulátort, hogy utána kisebb php-s munkákat vállaljon jó áron. Vagy a hostüzemeltető tartja a markát?
 • wtf
  Halo,

  Most lebuktatok. Eddig úgy volt, hogy a kiszámoló közönsége milliomos IT szakember, akik hibrid Toyotákkal járnak. Most meg kiderül, hogy nagy részük autófényező, aki bicajjal jár…

 • Rghnck
  “Kifújásnál pedig erősebben fújsz, akkor a használt levegő mindjárt kimegy a szelepen keresztül, nem azt lélegzed vissza.” Es semmi mas nem marad a helyen, csak legures ter 🙂
 • Viktor
  Hello!

  Én is egyre többször gondolkodom, hogy jó lenne télen is bicajjal járni. De bizonytalan vagyok, mert a gyereket is én viszem oviba, és ha csak egyszer is emiatt fázik meg, akkor már nem éri meg. Van aki így is bevállalja? Mik a tapasztalatok?

  Köszi: Viktor

 • BTM
  „és így a textil szó szerint kiszívja a taknyot az orrból. Elnézést, ezt nem tudom másként írni.”

  Akkor segítek!
  „A textil maszk használata az orrnyálkahártya mirigyei által termelt váladék képződését erősítheti, illetve a sűrűbb halmazállapotból a hígabb állagúvá történő átalakulásnak köszönhetően a könnyebben folyó szubsztancia távozása az orrnyílásokon keresztül fokozottabbá válik, mely kellemetlen komfortérzetet okoz a viselője számára.”
  😉 Teszek vigyort, mielőtt valaki komolyan venné.

  Nekem a kellemetlen tapasztalatom a bringás maszkommal (a márkájára már nem emlékszem), hogy a kifele fújt levegő az orr mellett lévő réseken felfelé szökött a maszk alól, amitől párásodott a szemüvegem. Úgy kellett lélegeznem, hogy lefele fújjam a levegőt, amikor épp nem felejtettem el. Valakinek jobb megoldás?

 • Mate12345
  Szia Miklós,

  nagyon durván off az arcmaszkhoz, de a 120.000$-os banánról nem akarsz írni valami magyarázatot? Egyszerűen nem tudok elképzelni olyan pénzügyi tranzakciót, ahol ennek lenne értelme. Adóvisszatérítésre hajtanak vagy mire? (Persze nem a konkrét banánról, mert még a végén valaki feljelentene rágalmazásért, de mondjuk egy fiktív, 120.000$-osra értékelt, fiktív műművészeti termékről. 🙂 )

 • SzaboZ

  ” Az Alzáról rendeltem a bicajt, és konkrétan SEMMI nem volt jól beállítva.”

  Az Alzával vigyázni kell. Kedvezőek az áraik, de a garanciális ügyintézésük horror.


  “Nincs valami ötletetek arra, hogy hogyan lehetne elérni, hogy a hatóságok komolyan vegyék a feladatukat a vegyestüzelés kérdéskörben”

  Csatlakozom, ez szerintem is fontos kérdés!
  Az ember kiköltözik a belvárosból a kertvárosba, pont azért, hogy tisztább levegőz szívjon, erre egy-egy csípősebb reggelen már benn a szobában érzem, hogy “vegyessel” (vegyes szeméttel) tüzelnek a környéken.. 🙁

 • Gyakorlott bicajos

  A zsebem tartalmát nehezebben vizsgálom a maszkkal az arcomon, de a közlekedésben egyáltalán nem zavar. Ami még tetszik benne, hogy nagyobb a hőtehetetlensége és a benne lecsapódó pára miatt párásabb és langyosabb levegőt szívhatok be, mint vékony papírmaszkban. Használat után a lecsapódott vizet ki is “önthetem” a maszkból, így nem issza be a papír.

  A 3M 6000-es maszkok merevsége elég ahhoz, hogy be tudjam dobni a táskába, míg a papírmaszkok össze-vissza gyűrődtek, ami miatt az illeszkedése hamar elromlott (az orrnyereg-merevítők nem bírták a sok alakítást). Feltűnőnek már a műtős maszk is feltűnő (azzal kezdtem). Amúgy meg nem zavar, ha az autósokban az képzet merül fel a látványom miatt, hogy élhetetlen minőségű levegőt teremtenek a kocsijukkal, mert ez nem áll távol a valóságtól.

 • Karcsika
  OFF

  4iG-t valaki?

 • Adamo
  Nekem nem a maszkkal van bajom, hanem a szemüveggel, mindegyik párásodik (oké sima neoprém maszk miatt a saját leheletem is besegít). (Amíg télen végig robogóztam király volt a bukósisak, az mindent kiváltott) Milyen szemüveget használtok?
  Térdmelegítő helyett sima sínadrág nekem bevált, ugyan mókolni kellett, mert azoknak nagyon bő alapból a szára, de -20-tól +5-ig tökéletes, akár farmerre is ráhúzható, így az öltözés pár másodperc.
  Kicsit elkényelmesedtem idén, vettem egy összecsukható kerékpárt, ez szállítható BKV-n díjmentesen, így csak a köztes utakon tekerek.