Offtopik: Arcmaszk téli kerékpározáshoz

2019-12-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ha már megint szóba került a kerékpározás és annak költsége a hozzászólásokban, leírom a tapasztalataimat az arcmaszkokkal kapcsolatban.

Kerékpározni nem csak nyáron lehet, a hideg ellen egyszerűen fel tudsz öltözködni (könnyebb, mint a nyári kánikula ellen védekezni), a hideg egy igazi kerékpárost nem riaszt el a testmozgástól. (Engem csak a jég és a kemény eső szokott. Mert más bőrig ázni 25 fokban és teljesen más 2-3 fokban.)

Azonban a levegő minősége komoly probléma. Szomorú módon nem is az autók hanem a fűtés okozza a legnagyobb gondot. Budapest felé át kell tekernem Budaörs óvárosi részén, ahol rengeteg házban mindenféle szeméttel fűtenek és a szemetet gyakran szó szerint kell érteni. Átérve Budapestre a lakótelepen érezhetően tisztább a levegő.

Ezért tavaly télen le is tettem a bringát, de idén nem akartam, így kerestem magamnak arcmaszkot, ami megszűri a levegőt.

Először vettem egy kifejezetten kerékpárhoz készült Respro maszkot aranyárban, ami roppant dizájnos, de nem volt kényelmes, egyszerűen túlságosan rásimul az orra és így a textil szó szerint kiszívja a taknyot az orrból. Elnézést, ezt nem tudom másként írni. A másik, hogy nem is felel meg semmilyen szabványnak, így csak remélni lehet, hogy tényleg elég jól szűr. Ráadásul se a maszk, se a csere szűrőbetétek nem olcsóak.

Ezután néztem ipari pormaszkokat, amiből jó sok féle van jó sok különböző minőségben. Többet dobtam ki azért, mert elszakadt a fejpántja vagy levált a ragasztó a szűrőről, mint amennyit elhasználtam.

Végre megtaláltam az igazit, de előtte jó sok pénzt elköltöttem a keresésre, ahogy sok-sok óra volt az utánaolvasás is. Ezért írok róla, hogy már neked ne kelljen keresgélni annyit. ("De most errő' mié' kellett írni? Ez nem is pénzügy!")

Az ipari pormaszkok három különböző kategóriában készülnek: FFP1. FFP2 és FFP3. Az egyes felejtős, a kettes már kiszűri a por 94%-át és a szivárgás nem lehet több 11%-nál. (Ha nem rendesen illeszkedik.) Az FFP 3 99%-ot szűr maximum 5% szivárgás mellett.

Az NR rövidítés a non-reuseable rövidítése, az ilyen maszkokat ipari poros környezetben 8 órán át lehet alkalmazni. Az R rövidítés jelentése reuseable, az ilyen szűrőt 24 órán át lehet használni. Városi közlekedésben természetesen hetekig használhatsz egyet, ha napi 1-2 órát tekersz, ott nem kap olyan porterhelést, mint egy ipari környezetben.

A D rövidítés a por általi eltömődés elleni jobb védelmet jelöli.

Ez még kevés, mert ez csak a por elleni védelem. Az aktívszenes védelem a gázokat és gőzöket is kiszűri, ez sokkal jobb városban a kipufogógázok ellen.

Mint említettem, sokat kipróbáltam és több volt a vacak, mint a jó. Elszakadó gumipántok, ormótlan forma, rossz zárás, kényelmetlen belső gumigyűrű, rossz orrpánt és a többi.

FFP3 aktívszenes szűrő úgy tűnt, hogy nem is létezik. Vagy FFP 2 aktívszenes volt csak, vagy FFP3, de aktív szén nélkül. Egyik bumfordibb, mint a másik.

S akkor néhány hét után véletlenül (na jó, több óra guglizás után) rátaláltam: Uvex Silv-air 5320+

Azt, hogy ebből két méret létezik, az sem tudta, aki forgalmazza, én is csak az Uvex francia oldaláról tudtam meg, sehol máshol nem írják. A nagy méret (L-XL) cikkszáma 8765321, a kisebbé 8765320. Erre figyelj oda, mint említettem a forgalmazók sem tudják, hogy két méret van belőle.

Egy álom. Alul-felül jól zár, rásimul az arcra és az áll alatti részre, jól állítható, nem szakadós, kellően vastag gumipánt, könnyű benne levegőt venni (nem hátrány hegyen felfelé kerékpározás közben), sőt még szemüveget is sikerült rávenni, bár hozzáteszem, nem vagyok szemüveges, csak kipróbáltam, tehát ezt inkább magad próbáld ki.

Az FFP3-as, aktívszenes 5320+ a drágább verzió, az itt volt a legolcsóbb, 1.920 Ft-ért. Az FFP2-es 5220-asnak pedig 1090 Ft darabja. Ha nagy méret kell, jelezd, hogy te a 21-es végződésű cikkszámmal kéred a terméket, nem a honlapon szereplő 20-ast!

A rossz hír, hogy 15 darab van egy dobozban, a jó, hogy volt megbontott csomag, így mégis tudtam venni pár darabot, ami elég erre a télre. Ha írsz a forgalmazónak és jelzed, hogy neked nem kell 15 darab, szerintem lesz bontott doboz, ha más nem akkor, amikor valaki más is hasonló igénnyel jelentkezik.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram