Zuhan az infláció, mint a kő

A vártnál kisebb lett az infláció májusban, mindössze szerény 21,5%-ot romlott a pénzünk egy év alatt. (Tavaly májusban 10,7% volt az infláció, így két év távlatában 34,5% lett az infláció, ennyivel kell többet fizetned átlagosan ugyanazért.)

Uniós módszertan szerint 21,9% lett az infláció, a maginfláció 22,8%.

A kormány a 2023-as költségvetésnél még 5,2%-os inflációval számolt, ezt idén tavasszal 15%-ra módosították, ennek elérése nem lehetetlen, de nagyot kell zuhanni az inflációnak, hogy ez megvalósulhasson éves szinten. (Hiszen lassan az év fele eltelt és az infláció 21,5-25,7% között mozgott eddig.)

2022 szeptembere óta 20% felett van az infláció Magyarországon.

Share

171 hozzászólás

 • RIDER
  Nem a további HUF erősödés kell az infláció letöréséhez. A forint már most is bődületesen erős, reálértelemben, márpedig középtávon az a mérvadó. Eurozóna átlag, vagy cseh, lengyel, és magyar halmozott infla kólönbséggel számolva a forint helye reálértelemben nem itt van. Felépült egy jelentős poizícionáltság a brutál magas kamatra játszva, illetve amiatt, hogy mégsem lett világvége, és az energiaszámlánk és így a fiz mérlegünk visszatérőben a normálishoz (valamelyest többletes), de ez a hosszabb távon épülgető pozícionáltság forró pénzekből áll. Nem kell ellenünk játszani, pusztán ezek rel. gyorsabb zárása is éles hirtelen forintgyenüléssel járhat (és szerintem fog is jáni. FX spek tőke játékszerei vagyunk, gyenge láncszem, kis összvolumen, törökök mellett velünk lehet legkönnyebben szórakozni kisebb összegekkel is.)
 • D
  ,
  A pontos súlyozást és a mintavétel helyét/módját nem ismerem, de azt hiszem ezek a nyers adatok:
  ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0044.html
  ez pedig a kategóriák szerinti bontás:
  ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0043.html

  Vannak furcsaságok a listában

 • eLemlámpa
  Jajj annyira unalmas ez a job hopper bullshit. Meg a többi is persze. Ha valahol azt mondják hogy job hopper vagy akkor csak válassz egy másik céget a 200-ból, majd ott örülnek neked. hreske tetszik lenni ugye?
 • untermensch4
  Aki tudja hogy hol vásárol a KSH instant kakaóport és milyen márkát az ne tartsa vissza az infót, amerre én nézelődtem még a kínaiaknál is 100% az inflációja.
 • RIDER
  Az infláció tényleg elképzetlhető, hogy élesen csökken majd. Bázishatás mellett való gazdasági lefékeződés miatt is. Állam tengernyi beruházást leállít a pénzhiány miatt. Hitelezés földbeállt. Combos lassulás lesz itthon, de mindemellett rengeteg olyan termék, nyersanyag ára csökkent (tehát nem stagnált, hanem csökkent) jelentősen az energiahordozók mellett. ami nagyon megdobta a korábbi inflát.
  Élelmiszereknél, tejtermékek, építőanyagok. Kerékpárak árai is lejjebb mentek és fognak menni 10-15-20 % -kal. Használt autók rárohadnak a kereskedőkre, stb.stb stb
 • gaborr
  Állj! Ha a szankciók/háború/nyugat/soros miatt futott fel ennyire az infláció, akkor most miért csökken?

  Továbbra is vannak szankciók, a “háború durvul”, nyugati liberálisok egyre keményebben lépnek fel az ország ellen, stb. Mi történt? Vagy mivel lehet akkor az eddigi magas inflációt magyarázni, ha minden rosszabbá vált, mégis esik? Főleg ha egy számjegyűvé válik?

 • reference
  IDSx :
  értem az álláspontodat. Habár nem vagyok idősebb sem, de oké.
  (Megjegyzem szerintem én versenyképes vagyok – az eddigiek igencsak ezt támaszottták alá…)
  De talán egy kiszámoló találkozón összefutunk, ha Miklós rendez egyszer ilyet és egy sör mellett jól megvitatjuk 😀

  @eLemlámpa:
  Én sem személyeskedtem, kérlek Te se tedd.

 • Rubasov nertárs

  “Én veled vagyok, ne foglalkozz a károgókkal. Én is kezdetben vad ötletnek tartottam a hitelből állampapír mechanikát, de aztán elkezdtem számolni (elvégre kiszámoló olvasó vagyok) és nekem is bőven kijött a matek és belevágtam.”

  Nem azzal van gond, ha valaki kockáztat. De! Ha már magas a kockázat, akkor a nyereség is legyen az. A hitelből állampapírral az a gond, hogy az ideális esetben nyerhető összegnek többszöröse (alsó hangon 5-6 szorosa) a kockázat. A másik kérdés, amit egy tényleg vagyonos ember feltesz, hogy van-e értelme, érdemben előre visz-e a manőver. Mi értelme van mondjuk 500M vagyonnal 10M jelzálogot fölvenni és állampapírt venni belőle? Mennyivel van előrébb emberünk jó esetben 500-600k nyereségtől? Ha én belevágnék ebbe, akkor nagyon max. feleannyi lóvét tudnék nyerni, amit enélkül is összehozok, mindenféle rizikó nélkül egy év alatt.

 • Csupakosz
  : mert a mi Nagy Bölcs Vezérünk ezt is megoldotta.
 • szamolo
  RIDER:
  Combos lassulás lesz itthon, de mindemellett rengeteg olyan termék, nyersanyag ára csökkent (tehát nem stagnált, hanem csökkent) jelentősen az energiahordozók mellett. ami nagyon megdobta a korábbi inflát.

  kerlek soroljad ezeket a termekeket…

 • Rago

  Nagyon egyszerű, ha felfele megy az infla, vagy gyengül a forint, akkor brusszelsorosszankciomigransok.
  Ha javulnak a mutatók, akkor azt A Párt intézi.
 • Incognito
  @féllábas

  Hadd szemezgessek neked az elmúlt egy év IT híreiből.

  Leépítések:
  – Facebook (Meta): 11 000 ember
  – Twitter: 22 000 ember
  – Amazon: 27 000 ember
  – Microsoft: 12 000 ember
  – Google: 12 000 ember
  – Zoom: 1 300 ember
  – Disney: 7 000 ember
  – Alphabet: 12 000 ember
  – LinkedIn: 716 ember
  – Spotify: 200 ember
  – DKF: az állomány fele

  Játékipari elbocsátások:
  – EA: 206 ember
  – Microsoft
  – Riot
  – Unity
  – Ubisoft
  – Zenimax
  – Gameloft: 90 ember

  Az IT azért jelenleg nem a legvidámabb barakk.

 • Pampalini
  Minden alkalommal a hányinger kerülget, mikor elmondja, hogy év végére egyszámjegyűre “szorítják le” az inflációt. Simán kiülik, amíg a bázishatás és a földbe álló gazdaság teszi a dolgát.

  Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a Kuszaszem-Marci dreamteam hogyan csökkenti majd úgy az alapkamatot, hogy a forint 400-420 körül megálljon, és ne menjen 500 fölé. Mert akkor jövőre is bőven kétszámjegyű lesz az infla.

 • tumpara
  Szóval már csak 20%-kal ér kevesebbet a fizetésünk. Nagy segítség ez minden magyar családnak. Mint az uniós pénzek, amelyek kapcsán már 1 éve folyamatosan 99%-osan megegyezett Navracsics. Van még egyéb jó hír? Legalább a meleglobbit visszavertük és győztek a hagyományos magyar (értsd szegény) értékek?
 • Lusta vagyok kikeresni
  Eddig csak dkj-m volt. Most van 2030/J-m. Hogy lesz? Minden évben március 20.-an megjelenik az éves kamat a számlákon és azt csinálok vele ami akarok? Persze jobb lenne, ha visszafektetodne 2030/J-be, de sajna nem így lesz igaz?
 • oliver
  Tökmindegy milyen számokat írsz ide, az IT egy igazi burokban lévő terület, ahol még mindig a munkavállalók diktálnak, méghozzá olyan szinten, hogy csak az éves fizetésemelése akkora egy jó programozónak, mint bármelyik n+1-edik jelenleg döglődő autóipari beszállítónál egy fél mérnöki fizetés. Ha valaki fel akar mondani, annak a főnök azt mondja, hogy “mondj egy számot, amit nem szégyellsz, az lesz a fizud!”
  Az IT szektorban semmi látnivaló, miközben a többi iparágban már a fű se nő ki, létszámstop, szabira küldések, fizetetlen túlóra hegyek, 0 Ft prémiumok, minden ami a recesszióra jellemző. Mindeközben már a légiforgalmi irányítók is lassan csak álmondni mernek az IT-s fizukról, ez az igazság. (Persze nyilván nem egy 10 fős magyar zugcég legutolsó kezdő programozójáról van szó)
 • usespanner
  Nekem az a problémám, hogy a BUX index nem igazán szárnyal, azaz nominálisan (grafikonon nézve) jól mutat a 4%-os emelkedés 2 év alatt, de 10x akkora infláció volt.

  Azaz ha EUR-ban számolok, akkor nekem a 2008-as válsággal megegyezően zuhant a befektetésem.

  De hát nem érdemes könnyeket hullatni, eddig degeszre kerestem magam, most ennek az extra nyereségnek a jó részét elégette az infla, a nyereségét pedig a Richteremre kivetett szektorális különadó.

  Magyar részvényem leginkább azért van, mert osztalékadó-mentes.

 • Főherceg
  Félelmetes olvasni a Kiszámoló egyes hozzászólóit, akik szerint az infláció csökkenése az árak csökkenését jelenti.
 • Athos
  Nem szép dolog úgy kritizálni a Minielnök Uraságot és kis Csipet-Csapatát, hogy még arra sem veszed a fáradságot, hogy értékes gondolataikat befogadd – ha ugyanis így tettél volna, akkor tudnád, hogy a néphez intézett pénteki rádiós szózatok között néhány hete világosan közhírré tétetett, hogy be lett adva a háborús infláció elleni vakcina!

  Ökonovirológiában kevésbé jártas Kiszámoló olvasók kedvéért elárulom, hogy ez egy kétkomponensű vakcina, melynek hatóanyagai: a bázishatás és a gazdasági recesszió.

  Arról egyelőre nincs információ, hogy ki-e töltötte-e ő-Géniuszsága a hozzájárulási nyilatkozatot, amelyben vállalja a felelősséget az esetleges mellékhatásokért… (Melyek többek közt: költségvetési hiány, elbocsátások, adóemelések, stb.)

 • IDSx
  ezen cégek túlnyomó része azért az IT-ban is a “ha kell 2 év remote work és évi 100kUSD kevés melòval” hirü volt. Illetve a leépitettek jelentös része is igazából a periféria: ilyen-olyan business analyst, product owner, project manager, stb-stb. Akiket eddig megbirt a hajó, de rájött a szakma: diszfunkcionális pozik, és sokszor csak nehezitik a dolgokat, vagy épp egy 10 éve azonos termék/szolgáltatásnál nem sok dolguk akad. (De legalább sokszor világközepe arcok) Nem állt meg egyik cég se, nem estek be a kapacitások, stb. Ezek a pozik azért nem az “IT”, hiába szeretik azt mondani magukról

  Itthon is egyébként ez volt tavaly a tendencia, csak kicsiben.

  A fejlesztök/tech arcok közül meg akit vitt a fünyiró és 3 hónap után is csak sirt az interneten, az magáért beszél – bigtech háttérrel nem találni munkát…? Lehet, hogy TÉNYLEG nem is csinált semmi extrát évekig?

 • IDSx
  nagyjából ezekböl a számokból azt mondani, hogy egy jó IT mérnök/fejlesztönek nincs ma helye és alkupozija, az olyan, mintha a gyártósori elbocsátásokból azt mondani: a képzett, magas hozzáadott értékü logisztikai folyamatmérnök pozi haldoklik.

  Arról van szó, hogy egyszerüen az IT hajója már mindenkit megbirt, mindenki kitalálta, öneki milyen mondvacsinált poziban kell az IT körül fontoskodnia, valódi IT tudás nélkül. Hint: ezeket lehet felismerni arról, hogy linkedinen meg “IT” konferenciákon körbeszopják egymást hogy önélkülük aztán a Föld se forogna, stb. Azt meg tudjuk, mit jelent, ha valakinek folyamatosan igazolnia kell a létjogosultságát, és csak hasonszörüek társaságát keresi 🙂

 • Nightrunner
  Kérdés: ekkora inflációnál mit tegyünk? Szidjuk az aktuális kormányt és várjuk, míg egy számjegyű lesz megint az infla vagy vegyünk vissza picit a fogyasztásból és vállaljunk plusz munkát plusz pénzért?

  A szemedben tényleg nagy elvárás a kormánnyal szemben, hogy ne szakadékba vezesse az országot és vállaljon felelősséget a tetteiért? Az ember először nem érti, hogyan tudták újra választani a török elnököt, miután teljesen tönkretette és szétlopta az országot húsz év alatt. Hát így.

 • BlaZember
  A kérdés az, hogy miért tartana tovább a magyar IT munkabérek meredek emelkedése. Ki fogja kifizetni? Bátran emeltek, amikor folyamatosan egyre olcsóbbá vált a magyar munkaerő a forint zuhanása miatt, covid volt, még az outsource-olást is outsorce-olták. De most visszaerősített a forint, meglátjuk meddig es mennyire. Így mennyire várható, hogy a valószínűleg növekedő TAO, meg egyéb szivatások mellett egy politikailag, gazdaságilag, oktatásügyileg lenullázott, és emiatt IS kockázatos országba lóvé tömegeket toljanak, amikor ott van egy hatalmas lengyel, cseh hub, olcsónak meg Bulgária stb? Ukrajna is ott lenne, de az most ugye kilőve.

  Emellett természetesen az IT béreket se emelték inflációval megegyezően, ahogy egyik iparágban se tettek így a fizukkal. Nem is tudnák megtenni. A fák nem nőnek az égig ugye…

 • Buy & Hold

  Pedig már Miklós is megmondta az akadémián, hogy beszélő név a BUX index.. 🙂

 • 404? 440.
  “ akik szerint az infláció csökkenése az árak csökkenését jelenti.”
  Ha negatívba csökken akkor ugye…. 🙂
 • Zoli85
  Hátha..

  Kicsit off, de tanácstalan vagyok…
  Ülök kb 10milla forinton PMÁP-ban, meg kb 10 millió forintnyi PEMÁP-ban. Néhány munka Euróban fizet, nem én váltottam ennyit át.
  Van 3,6 milla forintnyi euróm amit nem szívesen raknék a Kincstárba..egyrészt mert vésztartalék..másrészt rosszabbul kamatozik..mivel a PMÁPmost többet hoz…ti átváltanátok egy részét, vagy beraknátok vhova ahol viszonylag likvid de hoz valamennyi hasznot? Gondolkodom a váltáson mert a PMÁP kamata jól hangzik és jól jönne…nincs szükségem ennyi euróra, de nyilván jó ha valamennyi mégiscsak van…egyenlőre egy széfben pihen a pénz….mit csináljak? Van más euró alapú viszonylag likvid vagy rövid távú lekötési forma? KÖSZÖNÖM NEKTEK!!

 • .....
  Pont ezt olvastam az indexen, amiért inkább ide jöttem… gondoltam, hogy írsz erről a hatalmas javulásról. Nálunk lassan többet javul az infláció, mint amennyije az euró övezetnek összesen van. 😀
 • IT Béla

  Hát azért ez általánosan biztos nem igaz. Én is abban dolgozom és a baráti kör nagyrésze is.
  Van példa mindket oldalra, akit leépítettek és aki infla felett kapott. Én személy szerint azt látom, hogy a mégkeresések kb felére vissazestek és összegben is mondjuk egy 30%-ot. MO val nem nagyon foglalkozom de az onnan bejövő megkereséseknél is azt látom, hogy míg tavaly év elejen 90-120k napidíjj között voltak a sávok (contractor), addig idén 100-130k amikkel megtalálnak és hát ez nem 20-25% különbség…
  Külföldire példa, hogy míg tavaly több 400-550 eur napidíjjas megkeresés is volt addig ez idén lement 0 ra és a max eddig 350 eur volt jan.
  De alkalmazottira is a tavalyi 1.6-1.8 ra idén 1.6-2.0 amit látok, és az ismerősöktől is hasonlo számok jönnek vissza.
 • Szekus
  Sanszosan a techcégektől a nagy “ világmegváltó innovációktól” -mint a metaverzum- lett megvonva a budget és az ezeken dolgozókat menesztették.

  BTW nem csak programozókból áll a szakma, jelentem cloud és most már security engineerként havi folyamatosan érkeznek a megkeresések linkedin-en, én nem érzékelem, hogy bármi vàltozott volna az elmúlt 1,5 évben és ahhoz képest, hogy ősszel kezdtem a mostani helyemen, 15% fizuemelés is volt januárban, tehát biztos van olyan IT-s meló, ahol most nem annyira jó, de piacképes tudással továbbra is lehet válogatni.

 • expertise
  Van némi erkölcsi ellenérzésem azzal kapcsolatban, hogy egy átlag 50 m2-es budapesti panel árát állampapírban tartva a jövő évben 2 tanár éves fizetését fogja Nekem az állam azaz az adófizetők kifizetni
 • Kristóf

  Szépek ezek a tech elbocsátások, de tudod kiket küldtek el a cégeknél (hány % volt konkrétan IT)? Na ugye hogy ugye. Sok diversity manager, és hasonló került lapátra, aki maga sem tudta mit csinált, de keresett 400k USD körül évente (true story).

 • rtg

  erkölcs off: Evolúciós értelemben sikeresebb vagy náluk, élvezd az életet
  erkölcs on: a helyzet nem igazságos
 • porthosz
  Idsx: hozzank az utobbi par hetben mar jo par olyan jelolt jott, aki leepites aldozata lett es elkuldtek sajat bevallasa szerint
  Ilyen korabban szinte sosem volt, es ennek mindig alaposan utanajarunk (mert jo it szakembert senki nem kuld el ok nelkul jellemzoen).
  De most amikor ennek utanamentem, az derult ki hogy tenyleg leepites van, IT vonalon is (programozok, tesztelok) tobb cegnel is (Magyarorszag).
  Persze nekunk ez kapora jon, de ettol meg ez nagyon szokatlan.
 • Pampalini
  370-es árfolyamon biztos nem váltanék EUR-t HUF-ra. Egy határ menti osztrák vagy szlovák bankszámla, vagy EUR brókerszámla nyugodtabb alvást biztosít, ha amúgy a pénzed nagyobb része a magyar államkincstárban van.
 • .....
  jól látod. És 2022-ben nyáron ugrott nagyot az infláció. Szóval azért csökken nost a növekedése. Haladunk a 2022-es megszaladás felé. 😀
 • Helyzet

  Ne legyen! Az adófizetők bármennyit kifizetnek, csak ne operálják át a balosok őket és a gyerekeiket egy fűtetlen oviban hímnős ukrán partizánná.
 • örök ellenzéki

  Egyrészt értem, hogy szerinted sokan túlreagálják a helyzetet, és te képes vagy a hidegvéredet megőrizve szemlélni a gazdasági eseményeket. De tedd fel magadnak a kérdést, hogy 2008 környékén is elintézted a gazdasági világválságot és a magyarországi helyzetet egy vállrándítással, vagy akkor voltak erősen negatív érzéseid a kormánnyal szemben. Ha az utóbbi, akkor nem az objektív nézőpontod miatt vagy most nyugodt, hanem pont az elfogultságod miatt.

 • Csoki

  És gonoldj bele, hogy a 2 tanár menynit adózott, hogy megkapja a fizetését (bruttó+”szuperbruttó”, amit a munkáltató fizet), és te mennyit fizetsz a tőkejövedelem után.
  (Most nem a 28%-os kamatadó mellett érvelek, csak érdekesek a nagyságrendek.)
 • Jasminite
  Én vezetői pozícióban, idén 30% emelést kaptam, tavaly 20% körül, évközben 1 hónap bruttót 6 hónapra elosztva (~16%), illetve ez még idén is tart, tehát 2*6hónap, de nyilván ha nem épül be a bérbe az nem kellemes.
  Illetve nyáron még tartom a markom továbbra is. Infla, az infla.

  Ellenben beosztottjaim 0-5% (!!!) emelést.
  Az inflát nem lekövető emelés leginkább a kékgalléros munkavállalói körökben igazán súlyos, de nem is értik igazán az egészet.
  A kevésbé edukált társadalmi rétegnek nincs választása hova menekülni előle, a tanultabb réteghez pedig a cégek ragaszkodnak, így eltolódott a béremelési súlyozás.

  EURHUF
  Szvsz állampapírba terelnek a nagyobb kamatcsökkentés előtt, hogy ne legyen tömeges Euróvételi hullám, ha az MNB gyorsít a kamatvágáson, a devizapiac pedig nem tolerálná öngerjesztően.
  EU forrásokról lemondtak, habár nyugtatják a médiát vele továbbra is.
  Lehet tervezni.

 • Belavoltam
  Az elmult evek massziv inflaciojara az elozo cegemnek volt egy verszegeny 10%-os ajanlata. Aztan amikor volt az iden egy erdekes teljesitmenyertekelesem, akkor szamomra egyertelmu lett, hogy ez ennyi volt, leirtam magamban a ceget, es elkezdtem aktivan keresni. Mivel elegge keresett a szakteruletem, kapok pont eleg megkeresest linkedin-en, igy nem okozott nehezseget par ceggel parhuzamosan interjuzni. Vegul, mire kenyertoresre kerult a sor, mar kezemben volt egy ajanlat. Az uj ceg kompenzacioban, mentalitasban sokkal jobbal. Szoval azota vissza se nezek a korabbi cegem fele, nem sirom vissza oket.
 • Nevem
  Azért az IT-t egy kalap alá venni nem bölcs dolog. De pl. autóipari sw-fejlesztés területén van jó néhány nagyon nagy és kisebb cég akik nagy erőkkel keresnek kollégát, jelentősen magasabb bérekért mint ami most általános. Konkrétan annyi project van hogy nincs elég ember.
  Az hogy világszinten hány embert küld el egy multi az az itthoni lehetőségek téren nem feltétlenül releváns.
  Mondjuk arra kiváncsi vagyok, meddig megy még az európai autóipari szekere. Most még próbálnak előremenekülni, vagy inkább nem lemaradni a kínaiakat mögött. Azt gondolom hogy ez a sok új szabályzás (pl. kötelező felszereltség) talán csak azért van hogy ne legyen idejük a távol-keletieknek lemásolni a fejlesztéseinket.
 • Sándor_XY
  “Ne legyen! Az adófizetők bármennyit kifizetnek, csak ne operálják át a balosok őket és a gyerekeiket egy fűtetlen oviban hímnős ukrán partizánná.”

  Húha, ezt akarják? Beszéltél az összes szabadkőműves gyíkember barátoddal, mind megerősítette?
  Vigyázzon a te gyerekedre a Kaleta/Szájer páros, és a Böjte Csaba szervezze az ellenőrzésüket.

 • Cinikus

  Eddig dőzsölés vagy megtakarítás volt. Ennek megfelelően most éhínség vagy takarékoskodás van. Ha én tudtam a másodikat választani, akkor a kormány (ahol tengernyi szakértő dolgozik a politikusok keze alá), miért az elsőt választotta? Ezért igenis állják a kritikát. Amikor volt miből, két kézzel szórták. Most meg a semmit gereblyézik össze.
 • Én is

  Azért fizeti ki az állam, hogy amit elcseszett, részben kompenzálja, ne romoljon annyit a megtakarításod reál értéke. Szóval lósz@rt nem fizet, így is rosszabbul jársz. Akinek meg nem volt megtakarítása, úgyis mindegy, már elköltötte számára hasznosabb dolgokra kisebb nominális értéken.
  Nem neked fizetnek ki két tanárnyi fizetést, hanem egy kicsit vesznek el a megtakarításodból, mástól meg elveszik a fizetése reálértékének egy jelentős részét.
 • Math-head
  Rájöttem! Az 1 számjegyű infláció a következő számítási módon lesz elérhető:
  2023.12.27. és 2023.12.31. között, TEHÁT ÉV VÉGÉN egyszámjegyű lesz az infláció.
  Arról nem beszéltünk, hogy előtte és utána mennyi lesz.
  Világos?
 • Nightrunner
  örök ellenzéki

  2008-ban épp külföldön dolgoztam, mert néhány évvel azelőtt nagy hangon hirdették, hogy Bécsben lehet cukrászdát nyitni. Akkor is, most is azt mondom, alkalmazkodni kell. Aki teheti (márpedig teheti), keressen jobban fizető állást, képezze tovább magát, jobb híján vállaljon több munkát, de a nihil, a semmitevés, az ebből automatikusan következő, mindent elborító, bicskanyitogató, szánalmas NER-ezés ne legyen már követendő példa.

  Kiszámoló figyelmébe pedig, hogy mi a helyzet a törököknél, miért választották megint Erdogant a 100%-os infláció ellenére, egy saját élmény: Isztanbulban a bazár előtt elegyedtem szóba egy helyi férfival. Kérdeztem tőle hogyhogy lehet látni nőket fejkendőben és anélkül is. Iszlám országról van ugyanis szó. Erre mosolyogva a szemembe nézett és ezt mondta: “They can decide. This is freedom”…

  S ebből azt a következtetést vontad le, hogy az egyre inkább vallásos húrokat pengető autokratára szavazott, igaz? Azt nem kérdezted tőle, hogy mit szól ahhoz, hogy a fizetése a felét sem éri, mint 10 éve vagy hogy a líra a tizedét éri, mint néhány éve?

 • Zoli85

  Köszi. Nekem magyar számla is megfelel ha kamatozik vmit.. ismersz ilyet esetleg?

  Köszönöm

 • Felhasználó99
  “a tanultabb réteghez pedig a cégek ragaszkodnak”
  Ez gondolom nem hazai cég, vagy esetleg egy párhuzamos univerzum, Az én tapasztalatom alapján a magyar cégek vezetői kizárólag náluk butábbakkal tudnak “együtt dolgozni”.
 • Mákony
  Számomra mindenféle politikai vagy pénzügyi baklövésnél bántóbb, hogy sikerült olyan szinten elbutítani, közönyössé tenni az embereket, hogy ki-ki csak a saját érdekeit, pénzügyi hasznát nézi a dolgokban. Ha sok lesz az infla sok kamatot kapok az állampapira. De jó lesz neked kamatosGábor8. Közben több száz ezer honfitársad meg éhezik és csúszik le a lejtőn. Tönkre megy az oktatás az egészsegügy. Nincs kultúra, nincs média. Lassan kiraknak az eubol. Milyen jól ki van találva a rendszer nem? Én tiszta szívből kívánom neked Gábor8 hogy legyen sok pénzed és élj olyan színvonalon mint a mészáros,de tudnod kell pénzen észt, emberséget, empátiát nem kapsz a Lidl-be.
 • Rosszul számolsz

  Dehát én nem neked írtam, azzal egyetértek. 🙂 (A te hozzászólásod nem is láttam amúgy.) A blogcikk szerzője írta rosszul a bejegyzés szövegében, az első bekezdésben. Azóta javította is erre: “így két év távlatában 34,5% lett az infláció, ennyivel kell többet fizetned átlagosan ugyanazért.” Korábban itt valami olyasmi állt, hogy “így két év távlatában 34,5%-al ér kevesebbet a pénzünk.” Ez helytelen volt, tárgyi tévedés. Örülök, hogy a kiszamolo javította.