Napi 11.03.

A balek tényleg nem fogy el soha. Most éppen a Civis Global Brókerházról derült ki, amit minden épkézláb embernek tudnia kellett volna, hogy átverés az egész.

A cég évi 18% hozamot, az ügynököknek további minimum 12% jutalékot ígért, a befektetés mibenléte üzleti titok volt. A PSZÁF már régóta kiadott figyelmeztetést a cégről, de ez mit sem érdekelte azokat, akik ennek ellenére “befektettek” a cégbe.

Amíg volt elég belépő balek, az üzlet jól ment, volt miből fizetni a kamatokat, de másfél év után vége lett a mutatványnak, mintegy négymilliárdos kárt hagyva maga után, eltűnt a cég. Az origo összefoglalója itt. A témáról már sokszor írtam, például itt és itt is.

****************************************

Most már az állami tulajdonú MVM Zrt. áramnagykereskedő is kiveszi a részét a rezsicsökkentésből, csökkenti a lakossági szolgáltatók felé az átadási árat. Ez egyrészt üdvözölendő, hiszen jogos volt a kérdés, hogy ha az állam rezsicsökkentést akar, miért nem a saját, állami tulajdonú elosztóinál csökkent árat, másrészt viszont azt jelenti, hogy mintegy 20 milliárddal kevesebb bevétele lesz az államnak, amit majd más adóként kell beszednie a lakosságtól (vagy mondjuk emeli megint a telefon-különadót, amit majd a szolgáltatók továbbhárítanak a lakosság felé, de végső soron az eredmény ugyanaz.)

A Világgazdaság cikke itt.

***************************************

Szerbiában is csökkentik a gáz lakossági árát, annak ellenére, hogy a szolgáltató idén már egymilliárd euró (közel 300 milliárd forint) veszteséget szenvedett el. A Tőzsdefórum cikke itt.

***************************************

Pénteken csúnyán elbántak a forinttal, újra 297 forint fölé emelkedett az euró ára.

**************************************

Megjelentek az új kötelező gépjárműbiztosítási tarifák. Ha neked még év végén van fordulónapod (az autók kétharmadának még akkor van), akkor november 30-ig van időd bejelenteni a jelenlegi biztosítódnál a változtatási igényedet. Ha az elmúlt pár évben vettél autót, akkor már év közben van fordulónapod.

Az már most látszik, hogy szinte minden biztosító emelt árat és sokan szabadulnának a kárt okozó autósoktól. Szánj rá pár percet és kalkulálj valamelyik online összehasonlító oldalon, érdemes-e biztosítót váltanod. Ilyen oldal például a netrisk, vagy a biztositas.hu, esetleg a Mabisz által üzemeltetett dijnavigator.hu.

*****************************************

A Volksbank péntektől Magyarországon is felvette az új tulajdonosának, az orosz Sberbanknak a nevét. A magyar leányvállalatnak 39 ezer lakossági és mintegy 13 ezer céges ügyfele van, a tavalyi adatok alapján még mindig veszteséges, de csökkenő mértékben. Az anyabank a legnagyobb orosz bankmamut, ez jó háttérnek tűnik.

****************************************

Magyarország gyorsuló ütemben marad le a szomszédaitól szinte az összes felmérés szerint. Nemrég jött ki egy felmérés, miszerint az összes versenytársunk között itt a legalacsonyabb az elkölthető nettó jövedelem, most pedig a napi közölt egy újabb felmérést a témában itt.

Share

31 hozzászólás

 • pdw
  Ez a kötelező nagy vicc.
  3 éve mást se hallok hogy mindenkinek csökken a díja. Nekem speciel ugyanúgy 40ezer volt évente.
  Most megneztem csak ugy az Allianznal (eddig is ott voltam) es 24ezret hoz ki. Teljesen marhasag ez az egesz dijszamitas.
 • én
  “3 éve mást se hallok hogy mindenkinek csökken a díja. Nekem speciel ugyanúgy 40ezer volt évente.”
  magától nem feltétlenül csökken csak Magától, mármint Tőled…
  vagyis ha évente megnézed jobbak az esélyeid…

  ugyan nem kötelező kötelezőt váltani ! de ha a netrisken kiszámolod és jóval olcsóbb, gondold át mire tudod elkölteni a különbözetet…

 • N.
  Én minimum 5 éve eddig minden alkalommal tudtam jobb ajánlatot találni, mint az aktuális biztosító megajánlott következő éves ára. Két alkalommal váltottam kis biztosítóra, tavaly mivel 100 Ft körüli éves nyereség szólt volna a kicsi mellett, inkább maradtam a nagynál. Megjegyzem, a nagy biztosítónál is minden évben újra kellett kötni, mert az újrakötés miatt alacsonyabb díj járt (ez amúgy fura: az újrakötés miatti többletmunka és az alkusznak fizetett jutalék (ha van) mellett vajon miért éri meg a biztosítónak ez?).

  Idén van az első alkalom, amikor nincs díjcsökkenés, hajszálra annyi a 2014-es díj, mint a 2013-as ugyanannál a biztosítónál, és még az újrakötés sem csökkenti. Igaz, már a bonus malus sem segít, tavaly óta megvan a B10.

 • milyen feri?
  most te nem erted a kgfb-t, vagy en teged? ha nem kötöd ujra a szerzödest, akkor persze, hogy 40 marad.
 • kp
  … és azt sem értem mit rezegnek annyit az üzemanyagáron: én évek óta 10 ezerért tankolok…

  Csak hogy értsd is: ha megnézted volna az elmúlt 3 évben, valszeg a 40-nél kevesebbet fizettél volna eddig is. De persze a biztosítónak is élni kell valakikből, szal szerintem ne ugrálj most se.

 • pdw
  Termeszetesen evente felmondtam es ujrakotottem (ugyanott) es megsem valtozott semennyit. Oke, kozbe bejott ez a biztositasi ado, de az csak 1 ev a harombol.
 • mtoma73
  Nekem is csökkent folyamatosan ráadásul úgy, hogy volt, hogy újrakötöttem, és nem 500 ft-tal. Néhány klikkelés és más dolgom nem is volt.
  Most éves szinten 1300 ft-tal lenne kevesebb, ha újrakötném, ez most nem nagy kaland.
 • fater
  az Allianz egy vicc..én is náluk voltam, B2-ben vagyok, 40 felett lett volna 2014-re. nem tudom a többi biztosítónál mi a helyzet, de ha nem figyelsz és nem váltasz nagyon lerántanak.
  lemondtam, MKB-nál újrakötöttem, baleseti adóval együtt 13k. röhej..
 • Krux
  Csak azt ne mondd, hogy sose nézted meg évente hogy mennyi lenne, ha váltanál, csak hörögtél hogy “nekem nem lett olcsóbb”???
  Basszus, váltani kell évente, attól lesz olcsóbb… Nem, a bónusz sem veszik el.
  Cascot is érdemes megnézni, lakásbiztosítást is. (Nekem pl. ugyanazzal a paraméterrel a lakásbiztosítás most 10-15%-kal drágább lenne, mint a kalkulált jövő évi díj (tudom, hogy az alapvetően nem jan 1., de nekem pont az a forduló))
 • jurta
  “Most éppen a Civis Global Brókerházról derült ki, amit minden épkézláb embernek tudnia kellett volna, hogy átverés az egész. […] Az origo összefoglalója itt.”
  >>
  “azzal ösztönözték terjeszkedésre, hogy […]. Ez ugyan hasonlít a multi level marketing rendszerek logikájára, de az Origónak nyilatkozó közvetítő szerint a CGB vezetése nagyon figyelt arra, hogy hivatalosan ne minősüljön annak, mert az tiltott.”

  Tájékozatlan az újságíró, vagy pedig MLM = piramisjáték a Btk. fogalmai szerint?

 • BkSp
  érdekes módon nem ua. az ár a netrisken és a biztosító saját oldalán. pl. astra, allianz. próbáltam a kedvezményeket is beállítani.
 • robika
  A KGFB-t adott biztosítónál is ujra lehet kötni, én ezt játszom már egy ideje. Tavaly is volt 10% csak azért mert pl megadtam (egy) emailcímet, vagy beírtam a lakásom m2 és irányítószámát. Idén is vannak elektronikus kedvezmények, és már most látom, hogy a jelenlegi biztosítómnál ha újrakötöm akkor kerek 783Ft-t spórolok éves szinten 🙂 Lehet idén nem foglalkozok az újrakötéssel 🙂 😀
 • mtoma73
  A biztosítónak valószínüleg azért éri meg mert viszonylag kevesen kötik újra lustaságból, stb. Ezért van, hogy valaki több ezreket fizet bankszámláért és fogalma sincs, hogy lehetne olcsóbb is akár ugyanannál banknál, mert nem szán erre időt. A lustaságnak, érdektelenségnek is ára van.
 • milyen feri?
  “Tájékozatlan az újságíró, vagy pedig MLM = piramisjáték a Btk. fogalmai szerint”
  ha az origoval kapcsolatban barmikor felmerül ilyen kerdes, nyugodtan tetelezd fel az elsö lehetöseget, azzal nem nyulhatsz melle.
 • Andras
  “Basszus, váltani kell évente, attól lesz olcsóbb…”
  Kiváncsi vagyok, hogy kiszámolta-e valaki már, hogy mennyi felesleges munkaóra ez az évenkénti kötelező-újrakötés? Mennyi hasznot hozna, ha mindenki valóban valami értelmes dologgal töltené inkább az idejét kattingatás helyett? Rajtam kívül senkit sem dühít, hogy ilyen marhaságokkal rabolják az idejét azok, akiknek elvileg szolgáltatni kellene? Be kellene tiltani az új kötésre adott kedvezményt, mint tisztességtelen piaci magatartást.

  (Persze valójában semmit nem nyernénk össztársadalmi szinten, mert úgyis mindenki csak kávézgatna helyette. 🙂

 • pdw
  Mint irtam lentebb, te engem 🙂
  Ujrakotottem mindig (raadasul ugyanazoknal) es megis +/- egy ezressel ugyanannyi volt a dija.
 • pdw
  En ugy kezdem h az alkuszoknal kalkulalok. Utana direktbe megkotom a legjobb biztositoknal. Nekem pl. az Allianz adta mindharom evbe a legjobb dijat (ami 40ezer korul volt).
 • mesterséges unintelligencia
  Ez is aktuális hír:

  vg.hu/penzugy/penzuk-10-szazalekat-elveszithetik-a-betetesek-az-imf-miatt-415129

 • Zenokutya
  Engem is meglepett a biztositási kalkuláció, de pont a dijcsökkenés miatt.
  Igy váltási időszakban 2 évben is külföldön voltam, igy nem tettem semmit, csak hagytam a biztositó által felkinált következő évi összeget.
  Most itthon vagyok és épp ma nézem a biztositok pont hu oldalát, erre a volt Postai 23 ezer helyett 9 ezer alatt lenne az éves dijam (adóval). Ez elég hihetetlen igy elsőre.
  Létezik ekkora csökkenés? Ráadásul a 9 ezret az Allianz adja…
  Ha ez valós összeg, kötöm is ügyesen, mint nagymama a sálat! 🙂
 • Egy másik Zoltán
  Mit tudsz a Fortressről?
  Úgy emlékszem, mintha régebben írtál volna róluk, de nem találom a cikket.

  A héten már ketten érdeklődtek róla nálam, és nem akarták elhinni, hogy egy újabb átverés az egész.

 • Egy másik Zoltán
  Ha nem akarsz nyilvánosan válaszolni, privátba is jöhet.
 • Egy másik Zoltán
  Ezek szerint semmit vagy hallgatási fogadalmat tettél? 🙁
 • Janos

  ha veletlenul lesz szerzodesuk toled, akkor legyszi kuld el nekem e-mailban.
  hmm_joo kukac freemail pont hu cimre.

  koszi.

  Amugy par helyen fent van egy eleg reszletes kivesezese a cegnek, hogy mit kovettek el. eleg csak rakteresni a nevere + atveres szora.

 • Janos
  allitolag mar feljelenetes is tortent, es nyomozas is indult, de en ennek a nyomat csak egy forumcommentben talaltam.
 • Egy másik Zoltán
  Az összefoglalót én is megtaláltam a portfólión, de mivel névnélküli, így nem fogadom el megerősítés nélkül.

  Állítólag feljelentés oda vissza történt, de egyiknek sincs írásos nyoma.

  Engem kísèrtetiesen emlèkeztet a csehországi bejegyzésű cègre, amely pár éve dőlt be, miután a tulajdonosok leléptek az összegyűjtött milliárdokkal.

 • Janos
  az nem kerdes, hogy megint sokan befaragnak. A kerdes inkabb csak az, hogy mikor… Nekem egy ismerosom kb 1 eve mondta, hogy talalt egy befektetest havi 10 %os hozammal… a szomoru az, hogy azota semmilyen hivatalos nyoma nincs annak, hogy barmi is tortent volna. Amikor irtam a PSzAF-nak, akkor ok annyit irtak, hogy a nevezett ceg semmilyen penzugyi tevekenyseget se folytat, mint ahogy az oldalan is latszik. ( Tenyleg ki van irva… ) Ezert szeretnek egy szerzodesmintat szerezni, hogy hatha azzal mar elkezdodne a nyomozas.
 • Egy másik Zoltán
  Ezt ma kaptam:

  Feladó: Lugosi Zsolt <lugosizsolt@
  Tárgy: Amire vártunk 🙂

  Kedves Barátaim!

  Ez volt a 2 link:

  gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__banki-ugyek-kamat-hitel__4170987-fortress-insurance-investment-company-ceggel-kapcsolatban-van-valakinek-tapasz

  gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__banki-ugyek-kamat-hitel__4087083-volt-mar-valakinek-dolga-a-fortress-investment-group-llc-nevu-befekteto-ceggel-__oldal-6

 • Egy másik Zoltán
  Ez volt az ügyvédi felszólításra a válasz:

  From: WebMinute Kft. [mailto:info@webminute.hu]
  Sent: Thursday, November 14, 2013 1:28 PM
  To: “Dr. Pálinkó Ilona”
  Subject: Re:

  Tisztelt Dr. Pálinkó Ilona!

  A kifogásolt tartalmakat weboldalunkról eltávolítottuk.

  A felhasználókról sajnos csak a rendőrségi, vagy bírósági hivatalos megkeresésre tudunk adatokat szolgáltatni. Amennyiben a bejegyzéseket tévő felhasználókkal szemben megteszik a feljelentést, a rendelkezésünkre álló adatokkal készséggel segítjük a nyomozóhatóság munkáját.

  Üdvözlettel:
  Farkasné T. Gyöngyi
  Webminute Kft.
  ———————————————————————————————————————————————–

 • Egy másik Zoltán
  Ezzel kapcsolatban két kérésem lenne.

  1. A készülő eljáráshoz kérem segítségetek az említett, minél több, kézzel írott elégedett ügyfél nyilatkozat összegyűjtésében.

  2. A jövőben bárhol, bármikor, bármilyen sértő tartalmat küldenek Nektek, azonnal továbbítsátok a linket nekem, hogy az Ügyvédnő gyorsan, precízen intézkedhessen!

  A portfolio.hu fórumáról tudok, kézhez kapták az ügyvédi felszólítást, a várható reakció hasonló lesz a fentiekhez.

  Üdvözlettel és a segítségetek előre is megköszönve

  Zsolt

  Azaz meg sem próbálja a “vádakat” tisztázni, hanem fenyegetőzik és megpróbálja az ellenvéleményt elhallgattatni.

  Számomra ez azt jelenti, hogy komoly valóságtartalma lehet annak, amit a Fortressel kapcsolatban megfogalmaztak.

 • Mugerin
  Hoppá! Fortress témára rákeresve rövid úton eljutottam ide:
  fortress-atveres.tumblr.com/

  Megemlítik a kiszámoló blogot és az itt írtakat is. Akinek megvan a tartalom az szerintem neki beküldhetné.

  A mai világban vicc, hogy ilyenekre van szükség.