Ez történt a héten 06.11

2023-06-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mivel a világvége elmaradt és minden akadály elhárult az amerikai államadósság tetszőleges növekedése útjából, a tőzsdék is pluszosak voltak mostanában. Az S&P 500-as amerikai tőzsdeindex augusztus óta a legmagasabb szintjére került.

Nem a kripto"tőzsdék" hete volt a mostani, a két legnagyobbnak ment neki az amerikai tőzsdefelügyelet. A vádak elég erősek.

Az amerikai kormány csökkenteni akarja a függőségét Kínától, ezért komoly támogatásokat ad akkumulátorgyárak, napelemgyártó üzemek és hasonló beruházások létrehozásához. Ez is meg is látszik a statisztikákon, bő kétszer annyit ruháztak be gyárakba és termelőüzemekbe idén áprilisban a helyi cégek, mint egy éve.

Az USA ázsiai importjának 70%-a Kínából származott 2013-ban, tavaly már csak 50% volt az arány. Azonban a többi ország (Vietnám, Malajzia, Thaiföld stb.) nagyban támaszkodik a kínai behozatalra a termelés során, így a függőség csökkenése nem annyira egyértelmű, inkább csak áttételesebb lett.

A kanadai erdőtüzek miatt az USA északkeleti részén lévő napelemfarmok termelése a felére esett az elmúlt héten.

A csökkenő reálbérek és a magas infláció miatt bár 14%-kal nőtt a nemfizető lakáshitelek miatti végrehajtások száma az USÁ-ban az elmúlt évben, számszerűen még mindig nem túl magas ezek száma. A legmagasabb Floridában az árverezések száma, minden 1.361-edik ingatlant árverezik el.

Dél-Korea is igyekszik csökkenteni a függőségét Kínától, nem csak az import, de az export tekintetében is. Ennek következtében Kína aránya a koreai exportból a 2020-as 25,9%-ról mostanra 19,5%-ra csökkent.

Még a századforduló előtt csökkenhet a Föld lakosainak a száma, ilyen nem történt a 13. századi pestisjárványok óta. Ennek oka a termékenységi ráta csökkenése szerte a világon. (2000-ben még 2,7 gyerek/nő volt a termékenységi ráta világátlaga.)

A görög államháztartás évtizedes szigora kezdi meghozni a gyümölcsét, a tízéves görög állampapírok 3,63%-os kamat mellett mennek el, így olcsóbban finanszírozza magát a görög állam, mint például az Egyesült Államok vagy Nagy Britannia, esetleg Olaszország. A görög infláció mértéke is 2,8%-ra szelídült májusban.

A választás után a török jegybank megszüntette (csökkentette?) a török líra árfolyamának aládúcolását. Ezért komoly esésben van azóta a török líra. (15 éve még 0,58 eurót ért egy líra, ma már csak 0,04 eurót.)

Megszüntették idehaza az árstopot. Sajnos csak a gázpalackoknál, mert bő másfél év után rájöttek, hogy semmi értelme. Szigorúan előírták, hogy mennyiért kell adni a hagyományos 11,5 kilogrammos PB gázpalackot, erre a rendszer ellenségei, a sötétben bujkáló, imperialista ügynökök megszüntették a 11,5 kilogrammos palack töltését és helyette 10,8 kilogrammos kiszerelésben forgalmazták csak a gázt, természetesen jóval drágábban. Lassan a kormánynak is leesett, hogy akkor ennek így semmi értelme, ezért visszavonták a rendeletet.

Drágulnak a helyközi menetjegyek, minél rövidebb távra szólóak, annál jobban. Az eddigi 10 kilométeres jegy 250 forintról 400 forintra drágul, a 30 kilométeres jegy ára 560 forintról 600 forintra emelkedik.

Mivel a menetjegyek árai is be vannak fagyasztva 2013 óta (csak az inflációt nézve közel a duplájába kellene kerülnie ezeknek a jegyeknek), így ez egy pozitív fejlemény, még ha nem is esik jól azoknak, akiknek mostantól többet kell fizetni a jegyekért. Cserébe ott a vármegye bérlet, a legtöbb ingázó jobban jár a havi bérlettel. (Valószínűleg ezzel a döntéssel azokat akarják bérletvásárlásra "buzdítani", akik rövidebb távra utaztak, így nem váltották ki az új bérletet.)

Tavaly 17,2%-kal több adót szedett be a NAV, mint előtte egy évvel. Az emelkedés nagy részéért természetesen az infláció felelős, a többi az adóemelések hatása.

Az első négy hónapban 4,3%-kal csökkent az ipari termelés idehaza 2022-höz képest, annak ellenére, hogy a járműgyártás és a villamos berendezések gyártása is nőtt. Áprilisban még rosszabb lett a csökkenés, 8,3%-os (naptárhatást figyelembe véve 5,8%-os) mínuszt ért el az ipari termelés tavaly április óta.

2024-től ha minden jól megy, már online is át lehet majd íratni az autókat vásárlás után, sőt talán még kötelező biztosítást is lehet majd kötni az átírási folyamat közben. (Reméljük, nem egy adott alkuszcégen keresztül.)

Nagyot estek a magyar állampapírok hozamai, valószínűleg nem függetlenül a kormány legújabb előírásaitól. Az egyéves hozam majdnem három százalékponttal alacsonyabb, mint május elején, a tízéves hozam pedig még 7% alá is benézett.

Májusban csak 58,1 milliárd forint hiányt hozott össze a költségvetés, ami nagyon jó hír az eddigi hiányok után, bár még így is 81% feletti a költségvetés hiánya az éves tervhez képest. Erősen kérdéses, hogy tartható lesz-e az idei hiánycél további komoly megszorítások nélkül.

Már harmadik hónapja pluszos a külkereskedelmi mérleg, ennek legfőbb oka az energiahordozók árának nagymértékű esése. Szintén hozzájárult a javuláshoz az import 4%-os csökkenése, ami a recesszió és a vásárlóerő csökkenésének természetes velejárója.

A Digi ügyfelei már a Vodafone hálózatát használhatják (egy cég a kettő már egy ideje), ami sokat dobott a lefedettség minőségén. Rossz hír, hogy csak december végéig marad az igen kedvezményes Digi díjszabás.

A Magyar Államkincstár ügyfélszolgálata már régóta emberhiánnyal küzd, tudja ezt mindenki, aki valamiért személyes ügyintézésre kényszerült. Most további 661 embernek mondtak fel a takarékosság jegyében.

Eddig sem lehetett tudni, mi is a pontos értelme a külföldi élelmiszerláncoknak kötelező adatszolgáltatásának, amiket egy júliusban induló állami oldal adataihoz kell feltölteni. Most kiderült, hogy 62 termék(csoport) árát kell felvinni a központi oldalra. Izgatottan várjuk, használható lesz-e az adatbázis a lakosság számára. Ha igen, sok értékes infót lehet majd idővel kinyerni onnan.

Újabb akkumulátorgyárak jönnek Kínából Magyarországra. A legnagyobb befektetők idén a kínaiak lesznek Magyarországon. Míg Európa határozottan távolodik a kínai befektetésektől, Magyarországon pont ellentétes az irány. A kínai cégek teljes európai befektetéseinek ötöde Magyarországon valósul meg, ebből is látszik, hogy a gazdaság méreteihez képest bőven felülreprezentáltak idehaza a kínai cégek.

Végrehajtónak lenni továbbra is jó üzlet, az RTL írása erre. Régi vita tárgya, hogy miért szervezték ki a végrehajtást külsős cégeknek, ami sok visszaélést szül(het). A motiváció valószínűleg a hatékonyság növelése volt, az eredménye egy drágán dolgozó, sok visszaélésre lehetőséget adó rendszer lett.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram