04.09

Ünneplés van a tőzsdéken szerte a világon. Az elmúlt két hétben már nem tudták, hová emelkedjenek a tőzsdék. Ha a tőzsdei árazásnak bármi köze van a való  világhoz, akkor ezek alapján mindenki roppant optimista és mindenki szerint újra robogni fog a világgazdaság expressze. Mással nem lehet magyarázni ezt az emelkedést. A tőzsdék a mindenkori maximumaikon voltak a válság kitörése előtt, most oda emelkednek vissza a tőzsdei árak.

Mindeközben  három hét alatt 16 milliónál több amerikai vesztette el a munkáját, hetente 3,2-6,8-6,6 millió ember jelentkezett be munkanélküli segélyért és nem nagyon lehet látni, miért lenne ez sokkal másként az elkövetkező hetekben.

Hogy tudjuk ezt hova tenni, a 2008-as válság legsötétebb heteiben ez a szám az eheti értéknek és a múlt heti értéknek is a huszada(!!!!) volt. Most három hét alatt több ember veszítette el a munkáját, mint az előző válság alatt összesen. S ez még csak az első három hét, a karantén bizonytalan ideig folytatódik.

A munkanélküliségi ráta 13%, de van, aki szerint a reális érték már most is 14,7%, ez a legmagasabb érték 1940 óta és még csak az elején vagyunk.

Senki nem meri még csak megtippelni sem, mikor fog visszatérni az élet ha nem is a normális, de a normálishoz közeli állapotba. Kínában a vírus második hullámára készülnek, a FED elnöke 25%-os GDP zuhanást vár (ez az 1929-es Nagy Depresszió értékéhez áll a legközelebb), a tőzsdei cégek mélyen hallgatnak arról, milyennek látják a kilátásaikat a következő negyedévekre.

Mindegy, ennek ellenére fesztivál van a tőzsdéken, mindenhol bőszen menetelnek fel az árak. Brókercégek első negyedéves jelentéseikben hatalmas forgalmakról és rengeteg új számláról tesznek jelentést.

Hát így állunk április kilencedikén, a válság mondjuk negyedik hetében.

Share

88 hozzászólás

 • Lala
  Azt látom én itt problémának, hogy te meg akarod érteni a tőzsdét. A tőzsdét nem lehet megérteni, csak azt lehet látni némi gyakorlattal, hogy merre akar menni és felszállni a tőzsde vonatra meg leszállni. Ha jó az időzítés, akkor nyerünk. Az egyéb tőzsdei huncutságok, a shortolással kezdve, nekem soha nem voltak szimpatikusak.
  Azt azért elég jó hatásfokkal el lehet találni, hogy mikor akar örülni a tőzsde.
  Kiadták a vezényszót, hogy olcsóak a részvények és zsákolni kell most. A jóemberek meg özönlenek a brókerekhez és veszik, mindent megvesznek.
  Ezt nem megérteni kell, hanem jó időben felszállni a tőzsdevonatra és megpróbálni jó időben leszállni róla.
 • Kiszamolo
  Lala, akarja a fene. Csak rá szerettem volna világítani, hogy mintha a tőzsde egy párhuzamos univerzumban létezne, nem abban, amiben az emberek élnek.
 • Tibor
  “Brókercégek első negyedéves jelentéseikben hatalmas forgalmakról és rengeteg új számláról tesznek jelentést.”

  Azzal önmagában semmi baj, ha valaki számlát nyit. Te is ugye azt szoktad mondani, hogy a piacot nem lehet megtippelni, ezért nem kell időzíteni. Ha valakit ez az esés motivál, hogy belekezdjen, az nem baj, csak az a fontos, hogy ne tegye bele minden pénzét, hanem csak annyit, amiről tudja, hogy 10-15 évig is nélkülözni tudja, ha kell.

  Valahol olvastam régebben, hogy megnézték, és nincs lényegi különbség aközött, hogy valaki átlagolva, vagy egy összegben száll be a piacba, csak az időtáv a lényeges, hogy hosszú időtávra tervezzen.

 • Joe
  “mintha a tőzsde egy párhuzamos univerzumban létezne, nem abban, amiben az emberek élnek.”

  Mióta a FED meg többi nyomatja bele a pénzt, hogy nehogy essen, azóta a tőzsde teljesen elszakadt a valóságtól. Most már pénzügyi zsonglőrködés folyik, hogy egyben tartsák a rendszert.

 • Art Vandelay
  Miklós, azt tudod hogy mi a közvetlen (negativ) következménye annak ha a Fed ETF-eket vásárol, hogy stabilizálja a piacot?

  thestreet.com/.amp/opinion/federal-reserve-buy-stocks

 • bicskanyitogato
  This is the beginning of a Big Szopás – vörldvájd…
  Köszi Miklós! – mármint szokás szerint a blogot, a munkádat, meg a kommenteket.
  Aki csak teheti, higgadtan, 2 lépést hátralépve szemlélje az eseményeket!
  Már az elmúlt hetekben is a (nemhogy költség visszavágás, de) veszteség minimalizáláson volt az eszem, miközben kaptam új megbízásokat is, amiken szívesen dolgozom, az se vág földhöz, ha vmiért nem fizetik ki (pszt!), lévén úgysincs más dolgom a kerten kívül…
  Tartalék bekészítve (még nem kellett hozzányúlni), marmon kannák tele (nem számítok további ü.a. ár csökkenésre), jópár hónap belefér, ha a céget finanszírozni kell, de ha úgy alakul, akkor simán “Dobó István” – már, ha értitek. Aztán majd újra kezdjük és megkérdezzük a még élő időseket, hogy hogy is kell ezt… (meg, hogy hogy kell lelkileg/erkölcsileg/családilag ezt feldolgozni, mert ők azok, akik ezt még tudják).
  Óvattal!
 • nobody
  Minden válságba volt ilyen. A kezdeti sokk után felpattan a tőzsde. kb az esés felét ledolgozza, hogy aztán onnan szakadjon be.
  Még a tőzsde körforgása ábrán is benne van ez. Érdemes rápillantani.

  gyazo.com/6f0a01bd28c7331d91dd9fb81ad77ca5

  Persze nem garancia, hogy most fog jönni a nagy zuhé, de érdemes tanulmányozni.

 • Kiszamolo
  Art, miután a FED megsemmisítette a kötvénypiacot, 10 éve az árak köszönőviszonyban sincsenek a kockázattal, most ezt elkezdi a high yield bond piacon is és pletykálják, hogy esetleg a részvényeknél is, ahogy a japán jegybank teszi.
 • lvjtn
  a tőzsde mindig is impulzívabb, szeszélyesebb terepe a gazdaságnak. eleve nem a jelenről szól, hanem a közeljövőre (fél-egy év) vonatkozó várakozásokról, amit a félelmek és a vágyak legalább annyira mozgatnak, mint a gazdasági fundamentumok. most a nagy ijedtség után egy hurráoptimizmus van: majd a nemzeti bankok és kormányok nyomtatnak annyi pénzt, hogy minden jó lesz stb. lehet, hogy pont ebből lesz egy igazi pénzügyi válság, mondjuk ősszel, mikor a vírus remélhetőleg már múlt idő lesz, a gazdasági problémák viszont fókuszba kerülnek

  emlékszik még valaki a 2008-2009-es válságra? igazából 2007-ben kezdődött, a Lehman Brothers bedőlésével, és majd egy évbe telt, mire a csontvázak kiestek a szekrényből, mikorra mindenki belátta, hogy ez nem egy bank, szektor, ország problémája, és nem oldódik meg gyorsan. na akkor zuhhantak 80%-ot a tőzsdék, mikor erre rájöttek 2008-ban

 • egy laikis
  Vannak azért jó hírek is: a győri Audi gyár jövő héten indul újra.
  Kínában a Volkswagen konszern (saját honlapjuk szerint) már teljesen újraindult, a kereskedések nyitva vannak, a vevők érdeklődése visszatért.

  Szerintem “csak” a turizmus, a vendéglátás és a légi közlekedés ahol kilátástalan, mikor lesz olyan az élet megint mint régen.

  Nem lehet hogy ezt arazta be a tőzsde a héten, hogy kb két hónap és minden termelés újraindul?

  Aztán ha lesz második vírus-hullam, akkor jöhet a következő nagy zuhanás, ha nem lesz, akkor ennyi volt…

 • stingy
  Van egy elméletem, h mi lehet a háttérben – persze csak ötletelés, aztán meglátjuk mi lesz:) Szóval: amúgy is túl volt már húzva a piac, de a vírus túl gyorsan jött, ezért a nagyok nyakig rv-ben estek bele a crash-be. Márc.végén megfogták a piacot -kaptak hozzá ingyen-pénzt-, és azóta tömik a kicsiket- lásd a cikk.Most leépítik a kitettségüket, és szép lassan átmennek nettó shortba – ez eltarthat pár hónapig, és felhúzhatják pl. az SP500-at fibo 61,8-ig, kicsit fölé, hogy hulljanak a stop-ok.Jó kis short squeeze, egyben bulltrap.Nos, miután kitömték a kicsiket,és jól megszivatták a shortos spekiket, jöhet az esés a mostani aljak alá. Ez addig tart, amíg a FED-nek annyira fáj, hogy elkezd direktben rv.etf-eket venni.(ezt olyan 1700 körüli SP500-ra tippelem) Itt a nagyok is zárják a shortot (don’t fight the FED) kicsavarják a rv-eket a gyenge kezekből.És indulhat is a köv. bullmarket…
 • stingy
  folyt.
  felhívom a figyelmet, h ez nem bef. tanács, csak egy esti eszmefuttatás, én sem ezt kereskedem, csak most olyan logikusnak tűnik.
 • Tamás4
  Most lehet aztán “bezzeg én megmondtam két héttel ezelőtt, hogy most kell beszállni” dumákat tolni… Szerintem ez csak oldalazgatás… Majd akkor fog igazán mozdulni a tőzsde, ha kiderül, hogy mennyire lesz nehézkes vagy könnyű a talpra állás. Egy olyan iparágban dolgozom, ahol egy-egy projekt alkalmával hónapokra átköltöznek az országba a szakemberek. Most olyan pletykákat hallok, hogy elég nagy para van az amcsiknál és ha el is kezdenek visszaállni a normál hétköznapok, megpróbálják a lehető legtöbb dolgot otthon megoldani és addig maradni fenekükön, amíg lehet. Ha ez így csapódik le az eddig boldogan utazgató hétköznapi emberekben is, akkor a turizmus és vendéglátás sokáig sz.pni fog… Persze, ettől minden más helyre állhat. Sőt, talán a tömegközlekedésről egyre többen fognak átülni autóba, így tán az autóipar örülhet… A bp-i közlekedésben viszont apokalipszis várható…
 • András György
  A Degiro számlák hasonló mértékben nőnek egy ideje:
  statista.com/statistics/963078/degiro-accounts/
  El kéne már felejteni ezt a “vérszemet kapott kisbefektetők mozgatják a piacot” narratívát. Kerekítési hibát jelentenek. Arról nem is beszélve, hogy sok kisbefektető azt hiszi, most fog megtanulni shortolni. Legalábbis azoknál a részvényeknél, amiket longolok, tömegével látok teljesen fogalmatlan, stocktwiten nyomuló shortosokat.
  Azért emelkedünk, mert New Yorkban elmaradt a beharangozott Armageddon, és a FED megtámasztotta a kötvénypiacokat, így sok cég kikerült a közeli csődhelyzetből. Nyilván lesz majd kijózanodás.
  Most pontosan ugyanolyan rosszul áraz a piac, mint két hete a mélyponton. Akkor se lehetett tudni semmit a jövőről, most se lehet. Akkor túlparázták, most korrigálnak. Ilyen a tőzsde.
 • Penge
  Csúnya dolgot fogok írni, de ellentétben a 30-as évekkel, manapság 500 millió emberrel boldogan elficegne a Föld bolygó.
  B O L D O G A N

  Helyette több, mint a fele ( ~4 milliárd) nyomorog kisebb-nagyobb mértékben.

  A fogyasztás pedig a szolgáltatóipar felvirágzása óta a legkevésbé sem függ az embermennyiségtől. Nagyon kevesek által előállított “értéket” fogyaszt potenciálisan végtelen számú ember (akinek van rá pénze).

  Amúgy az jutott a napokban eszembe, hogy mostanában mindenki annyira rá van pörögve a digitalizációra meg home officera, hogy a klímaválság meg a világjárvány után már csak egy napkitörés tenné be a sakk-mattot. (És ezzel nem akarok tippeket adni a gyíkembereknek). 😀

  Meg lassan már a legbutább is belátja, hogy a vírus egy sima influenza (pszt), csak a média nagyítóján keresztül szemléljük + rá lehet fogni mindent IS. A gazdaság KÜLSŐ OK miatti bedöntése volt a lényeg.

 • Ekvilibrium
  “mindenki roppant optimista és mindenki szerint újra robogni fog a világgazdaság expressze. Mással nem lehet magyarázni ezt az emelkedést.”

  De lehet. Azért is emelkedhet az amerikai tőzsdeindex, mert a nemzetközi porondon mindenki roppant pesszimista, és ez egy flight-to-quality jelenség. Csak most nem USA államkötvényekbe, hanem USA részvényekbe menekítik tőkéjüket a befektetők. A bizalom megingott az állammal szemben. A hozam nem érdekli őket. Örülnek, ha a tőkéjük egyáltalán valamelyest megőrzi a vásárlóerejét.

  Ez az elmélet Martin Armstrong-tól származik:
  armstrongeconomics.com/

 • csizkek
  Mindekozben az IMF arrol beszel hogy 100eve nem latott valsag varhato.. Az osszes ertelmes tanacs azt szokta mondani, hogy ha az usa hozamgorbek keresztezik egymast.. ha elkezd felepulni a munkanelkuliseg.. Akkor johet a medve. Erre mindenki veszi a reszvenyt mintha nem lenne holnap. Szep es jo higy a vw mar ujraindult Kinaban. Csak epp Nemeto.-ban eppen 80e munkavallalojat teszi Kurzarbeitra. Nemeto-ban is lett hirtelen 0,5m Kurzarbeitos es joval tobbre terveznek mint 2008ban. 2,1m-rol cikkeznek. Es akkor mi lesz? Munkanelkuli Tesla reszvenyt fog venni kenyer helyett? Vagy iphonet? Tudja vki mikor jonnek az elso Q1 gyorsjelentesek?
 • Csizkek
  Tegyuk hozza hogy a 3 het munkanelkulisegi adataiban nincs benne a mostani het. A legujabb 6,6m az meg a mult heten jelentkezett be.
 • Zabalint
  Amíg a banki tőkeáttétek nem sérülnek, és ráadásul a jegybankok ontják a pénzt, addig nem tud tartósan esni a tőzsde, ahhoz meg kell történnie a tömeges csődöknek is. Az ia lehet, hogy ez lesz az első válság, ahol nem hogy deflació, de infláció lesz, és még a részvények is nagyrészt reálértéken esnek majd. Vagy lesz egy második hulláma az esésnek, mikor jönnek a gyorsjelentések.
 • Sablon
  Szerintem a q1-től még nagy zuhanást nem kell várni. Lehet 1-2 éves esés jön és nem hirtelen leszúrás és onnan pattanás fel.
  Én se hiszem, hogy minden megy tovább.
  Ha csak turizmus állna le már akkor nagy probléma lenne.
  Itt nálunk a strandon már most elkuldtek 16 embert, csak pár karbantartót alkalmaznak tovább.
 • Kepe
  Érdekesek ezek az adatok. Én azt néztem hogy 2009 Februárjától kezdek el anno emelkedni a tőzsdék. Viszont az amerikai munkanélküliség akkor állt 8.2%-on . Viszont 2012 Februárjában is ugyan ott állt a munkanélküliség. Közben kicsit nőtt majd visszacsökkent. Nem igazán látok erős összefüggést. Link:
  data.bls.gov/pdq/SurveyOutputServlet
 • Pampalini
  “Vannak azért jó hírek is: a győri Audi gyár jövő héten indul újra.
  Kínában a Volkswagen konszern (saját honlapjuk szerint) már teljesen újraindult, a kereskedések nyitva vannak, a vevők érdeklődése visszatért.”

  Vajon ki fogja megvenni ezeket az autókat? Ki fog egyáltalán idén autót venni Európában? Akinek annyi pénze van, hogy nem számít a válság, meg akinek a túléléshez elengedhetetlen.

  40% visszaesés? Vagy 60%?

 • Treil
  Minden kisbefekteto teszi át kötvényekbol a pénzét. Ez az emelkedés szerintem ennek a hatása, heteken belül kifullad. Remélem nem lesz hosszú válság, mert akkor a sok kisbefektetot is meg kell majd menteni.
 • Husz János Puszita
  Ausztriában a kurzarbeitot az ams közvetíti, tehát be kell jelenteni a munkavállalókat, a cégek a munkaügyi hivatallal kötnek szerződést. Ez torzithatja az adatokat. Minden országban bevezetésre került szinte, máshol nem tudom mik a technikai megoldások. Vendéglátás, turizmus erősen szezonális, a különbség annyi, hogy egy csapásra ért véget a szezon mindenhol. Gondolom arra számít mindenki, hogy gyorsan megszűnnek a korlátozások, az állam helyt áll addig is, a fogyasztás nem fog érdemben csökkenni. A jegybankok vad eszköz vasarlasba kezdtek, szinte ingyen pénzzel árasztották el a piacokat. Látszólag minden rendben, mindenki happy.
 • tsktsk
  Aki szerint ez csak egy egyszerű influenza, gondolkozzon el egy kicsit. Csak a lezárt eseteket tekintve hivatalosan van kb 350 ezer gyógyult és 95 ezer halott, ez 21% halálozási arány (worldometers). Ha feltételezzük hogy minden vírusos halottat regisztráltak de a gyógyultak csak 1%-át találták meg (mert 99%-a enyhe tünetekkel átesett rajta) akkor a számok: 35 millió gyógyult, 95 ezer halott, 0,27% halálozási arány. Nos az a vírus ami 0-áról 5 hónap alatt világ minden részén 35 milliót embert megbetegített, nem fog megállni míg a el nem éri a teljes népesség 70-80%-át. Ekkor a halottak száma: 7,7 milliárd 70%-ának a 0,27%-a, ami 14,5 millió ember (normál influenza: évente kb. 1 milliárd eset / 1 millió halott). Ezek a legoptimistább számok a koronavírussal kapcsolatban, ettől sokkal rosszabb eshetőségek is benne vannak a pakliban.
 • Michaelknight23
  Kérdésem lenne; mennyire elvetemült ötlet hogy a 4 éve vásárolt ingatlanomat eladom ( 40m) és 1-1,5 evett albérletben “csövezve” kivárjak,mire leesnek az árak annyira, hogy egy a számomra megfelelőbb, jelenleg drágább (50-55m) ingatlant vegyek? Hozzáteszem van két gyermekem, tehát nagy hülyeséget nem akarok csinálni. Úgy gondolom, hogy most a csúcson vannak az árak és akár 20-30 százalékot is eshetnek a következő 2 évben. Egyébként el akartam adni mindenképpen,csak most ez a helyzet kapóra jött…
 • hemond
  @András György:
  Kérdésem lenne feléd: mit tanácsolsz kezdő tradernek, milyen könyveket olvasson el?
  Régi blogodat végig olvastam, passzív befektetési könyveidet ismerem.

  Amit össze sikerült gyűjtenem eddigi anyagaidból:
  Market Wizards sorozat
  Professional stock trading systems design…
  Ultimate trading guide
  Right Stock and at right time

  Még javasoltad az art of tradinget is, de ez nem volt egyértelmű, mert ilyen cimmel több könyv is van.

  Most hogy van Scribd neki is tudok állni

 • Henriksen
  “miután a FED megsemmisítette a kötvénypiacot, 10 éve az árak köszönőviszonyban sincsenek a kockázattal, most ezt elkezdi a high yield bond piacon is és pletykálják, hogy esetleg a részvényeknél is, ahogy a japán jegybank teszi.”
  Csak érdeklődöm, hogy így érdemes lesz-e mostantól részvénybe fektetni (pl. 20-30 éves időtáv alatt)?
  Válaszod köszi előre is!
 • gaborr
  ha megnézed ezen a fórumon is kb mindenki shortolna, mert jön a világvége, munkanélküliség, kipusztul a föld stb… mert épp olyan a hangulat. vagy csak várja a még nagyobb esést, hogy beszálljon. majd az alján beszáll.. aha.

  továbbá szerintem USA-nak a részvénypiac megtámasztása olyan, mint nekünk a 13. havi nyugdíj. 7 hónapra vagyunk a választásoktól…

 • usespanner
  Az is benne van a hurráoptimizmusban, hogy hiába esik a világgazdaság idén 10%-ot, (hacsak nem sikerül protekcionista intézkedésekkel kinyírni a globális kereskedelmet) akkor ezt követheti egy 10%-os GDP növekedés is.

  Erre rengeteg példa van, például Líbiában 50%-os GDP növekedés is volt a háborút követő szénhidrogén termelés helyreállításával.

  A teljes világgazdaságot kissé nehezebb helyreállítani, mint néhány olajkutat újranyitni.

  A másik probléma, hogy Líbiában visszatért a polgárháború.
  Lehet felkészülni. Egyelőre én is kivárok a tavalyi TBSZ újra befektetésével, 1-2 hónap megfigyelés jön.

 • Családfő
  lvjtn,

  Olyan rég volt, hogy már te sem jól emlékszel. 😛
  Más is keverte már, mert korábbi cikkek alatt is volt, aki 2007-et írt. Pedig 2007-ben minden rózsás volt, a fák éppen az égig nőttek a lakásárakkal és a CHF hitelekkel együtt.

  A LB ugyanis 2008-ban dőlt be, tisztán emlékszek a szép szeptemberi napra. Utána robbant a válság. Az OTP részvény pl. 2009 tavaszán volt mélyponton, amire azért emlékszem, mert vettem a részvényből. Mint a legtöbb mazsola, nem is tartottam sokáig, kb. duplázás után kiszálltam. A többit tudjuk.

 • Micawber
  Ahogy mások szebben megfogalmazták, ez csak egy gigantikus fake-out. Most a nagykutyák ráöntik a piacra a papírjaikat, a sok marha Average Joe jól bevásárol a kisker brókereknél, aztán esik majd tovább.

  OFF (mert a régi bejegyzések le vannak zárva): a szemét Paypal most már teljesen megszüntette azt az opciót, hogy mi állítsuk be, a bank vagy a PP intézze az átváltást. Az eddigi automatic payment már pre-approved payment néven fut, de hiába választjuk ki a funding source-ot, már nincs többé ott a conversion options. Még közvetlen linket is találtam hozzá, de az is ugyanide irányít, mert a régi PP-es felület már megszűnt.
  Olyan hsz-t is találtam a neten, hogy most már minden egyes fizetésnél beszélni kell a PP supporttal és ők átállítják. A kifogás meg az, hogy így egyszerűbb intézni az esetleges visszafizetési vitákat (és jól lehúzni az embert az árfolyammal).

 • Kenrich
  Egy kérdésem van. Tegyük fel, hogy május 20-áig végleg lecseng a járvány. Nincsenek újabb fertőzések, a meglévőket jól kezelik stb. A korlátozásokat feloldják, lehet megint dolgozni, ki-be menni. Indul az élet. Tudom, nem lesz ilyen, de tegyük fel. Nos. Ha május 20-tól indulna az élet, akkor szerintetek az elmúlt 3 hónap történései milyen nyomokat hagynának? Robbanna a tőzsde, pörögnének a plázák, a visszafogott fogyasztás is felpörögne vajon? Én azt látom, hogy az emberek elég jól elvannak még, már ami az anyagiakat illeti.. Szóval ezt az esetet vehetnénk akár egy pangósabb/lazulósabb előrehozott nyári szünetnek is, nem? A kiesett hiányok néhány pörgősebb hónap után de kiegyenlítődhetnének akár? Leszámítva 1-2 dolgot, vajon ez a 3 hónap okozhatott-e helyreállíthatatlan károkat bármely szektorban? Nagyon érdekelne a véleményetek!
 • Kiszamolo
  Kenrich, Kínában úgymond visszatért az élet a normális kerékvágásba. Ez azt jelenti, ha külföldre mész, utána két hetet egy kijelölt hotelben egy szobában kell eltöltened, a saját költségeden.

  Ha Kína másik részére mentél, ugyanez, annyi kedvezménnyel, hogy a lakásodba is lehetsz bezárva. A kötelező mobil applikációban ilyenkor piros a státuszod, egyébként sem tudnál sehova menni, mert azt mindenhol ellenőrzik. Ezért a kínaiak még a városon kívülre se nagyon mernek kimenni, nemhogy akár belföldi, akár külföldi turizmuson gondolkodnának.

  Egyetlen étteremben sem lehet X embernél több, egy csoport nem lehet nagyobb, mint 8 fő.

  Szájmaszk kötelező, még akkor is, ha egyedül ülsz egy kihalt parkban este tízkor.

  Hőmérőzés minden bejáratnál, legyen az üzlet vagy lakóház.

  Senkit nem engednek be a társasházakba, ha nem ott lakik. Így házibuli kizárva.

  Sok bolt még mindig nem nyitott ki.

  Emellett már a második hullámra készülnek teljes gőzzel. Ja, ez nem Vuhan, hanem Peking, ahol állítólag nem is volt járvány.

  Mindezt úgy érték el két és fél hónap alatt, hogy nem kispályáztak, mindenkit bezártak a lakásába és még élelmiszerért sem lehetett kimenni, futárok hordták házhoz azt is.

  Nehéz elképzelni, hogy ha ez a normális élet, akkor a gazdaság tovább fog dübörögni és az emberek ugyanolyan önfeledten fognak költekezni hitelből, mintha mi sem történt volna

 • Attila

  Add el a lakást! Vagy mégse! Ha bárki tudja mi lesz, az látnok vagy a jövőből jött vissza. Minden esetre, ha ez az egy ingatlanotok van, amiben laktok, ne így akard előteremteni a nagyobbra a pénzt, mert könnyen mama hotel vagy utca lesz a vége a gyerekekkel együtt.

 • zsbacsi
  Nem tudok levonni messzemenő következtetés ezekből a nagy munkanélküliség számokból. Pontosan azért, mert ha újarindul az élet akkor ezek az emberek gyorsan visszatérnek a munkába (visszamennek a gyárba, ahonnan kényszerszabira küldték őket). A kérdés inkább az, hogy mennyi cég csődölt be vagy nem tud újraindulni. 2008-as válságban egyszerűen tönkrementek a cégek, azok a dolgozók nem tudtak hova “visszamenni”. Ha újraindulunk, ez a sok munkanélküli nagyrészt munkába áll és ez igaz a vendéglátásra is. Lehet nem 5 pincért vesznek vissza, hanem csak 3-at.
  A tőzsde egyértleműen a járványt árazza és nem a világgazdaságot. Látszott, hogy a csillió pénzszórásra úgyanúgy zuhantunk tovább. Akkor álltunk meg, amikor jöttek a pozitívabb hírek pl. Kína, stb. Az embereket már nem érdekli hogy 800 vagy 1200 ember hal meg egy nap Spanyolországban.
 • Kiszamolo
  Zs bácsi nem mentek tönkre a cégek, csak 10%-kal kevesebb autóhoz, bútorhoz meg mindenhez elég 10%-kal kevesebb munkás is.
 • lvjtn
  de bizony en emlekszem jol. 2007. augusztusaban jelentett eloszor a LB, hogy a csomagolt subprime vackain komoly vesztesege lesz. 2008. szept mar csak az exitus volt. a haldoklo utolso lehellete. a tozsdek csucsa is 2007. koraosze volt, ahonnan 20-30% bukas utan szepen 2008 nyarara a bukas felet ledolgozta, hogy aztan 2008 koraoszen a nyeletlen balta stilusban essen

  ha mar pontoskodni akarsz, maradjunk a tenyeknel!

 • Ekvilibrium
  Pillantsunk bele újra YTD az S&P500 index-verő részvénykosárba (WTRG, ATO, UNP, NEE, WM), amit nevezzünk csak Anomáliának.

  Anomália -> -7%
  S&P500 -> -14%

  Anomália egyelőre nyerésre áll.

 • porthosz

  Megmondom a tutit (meg azt is hogy miért téved az összes szakember, és miért hatástalanok az intézkedések)
  Ez a vírus egyáltalán nem halálosabb mint az influenza. Ellenben sokkal-sokkal magasabb a fertőzési rátája (és ezt titkolták a kínaiak, a who meg benyalta, a mai napig!).
  Én már két hete is megmondtam (visszakereshető) hogy a nem olyan magas a halálozási ráta az olaszoknál,csak épp minimum 10 millió fertőzött van és nem 100 ezer (persze le lettem ugatva). Pár napja olvasom az indexen, hogy már a szakemberek azt tippelik legalább 6-7 millió fertőzött van… (ennyit a szakértőkről…).
  És ez a magyarázata hogy a lassan másfél hónapja tartó olasz kijárási tilalomnak ellenére, miért nem csökken a fertőzöttek száma. Mert már a fél ország elkapta. És igen, influenzában is meghalna ennyi olasz, ha azt is elkapná 10 millió vagy több pár hónap alatt.
  folyt

 • porthosz
  folyt.
  és itt az igazi bibi:
  ez a vonat már elment, tavaly decemberben amikor bekerült európába (olaszoknál már januárban volt egy “rejtélyes” tüdőgyulladás járvány).
  Most már, egy ilyen agresszíven terjedő vírust nem lehet megállítani semmilyen korlátozással. Ismételném, nem a halálozási ráta miatt kell parázni, azt apróság.
  a probléma az hogy ezt el fogja kapni a lakosság 60-70%-a akkor is ha tótágast állunk.
  És nem, lehetetlen időben úgy elhúzni hogy az eü bírja. Ahhoz az elmúlt 10 évben sokkal többet kellet volna eü-re költeni, meg az embereknek odafigyelni az egészséges életmódra.

  Pár napja is mit látok? Jön ki valaki a Camponából, fején egy ilyen csernobili maszk, beül a mellettem lévő autóba, leveszi a maszkot és azzal a lendülettel rá is gyújtott… Gondoltam magamban, még hogy jó hogy aggódunk a tüdőgyulladás miatt, ahhoz képest a tüdőrák csak móka és kacagás…

 • örök körök

  Az ötleted alapvetően hibás már ott, hogy nem most vannak csúcson az árak, hanem tavaly voltak, a MÁP+ bejelentése előtt. Utána már csak oldalazás/enyhe esés volt, mostanra meg zutty, már nem csak a befektetői oldalról tűnt el a kereslet. A “listaárakban” ez talán még nem látszik (bár van, hogy már ott is…), de 20% alku nélkül a járvány végéig nem sok lakás fog gazdát cserélni…

  A másik oldalról nézve mennyit nyerhetnél az ügyön, ha minden jól megy? 5-6 millát? Ez egy fapados új autó ára kb. Vagy +15nm? Az gyerekkel még mindig egy luk. Neked megérné a kockázat, beletolt energia, több hónapos/éves idegeskedés? Mert ha nem jön be a buli, mivel esetleg a várt V felpattanás után újra robban az ingatlanpiac, akkor könnyen lehet búcsút mondhatsz a saját 40nm lakásban élésnek is, végleg kiárazódsz az ingatlanpiacról.

 • mifolyikitt
  Miklós, egy kis kiegészítés a “szigorú kínai korlátozásokhoz”:
  24.hu/kulfold/2020/04/06/kina-koronavirus-tomeg-enyhules/

  Ez mostanában volt a kínai halottak napja alkalmából (munkaszüneti nap), amikor is a nép útra kel vagy a temetőkhöz, vagy pedig egyszerűen csak kirándulni.

 • Családfő
  lvjtn,

  Azt írtad: “…igazából 2007-ben kezdődött, a Lehman Brothers bedőlésével,…”

  A LB 2008. szeptember 15-én (most kigugliztam, mert csak szeptember közepe volt meg fejből) kért csődvédelmet. Ez tekinthető bedőlésnek. 2007-ben még élt és virult, még ha jelzett is problémákat. Amiket senki nem vett komolyan, vagy legalábbis nem tettek semmit. Főleg nem nálunk, itt minden dübörgött. 2008. nyarán érdemes volt az USA-ba utazni, cirka 150 Ft-ig ment le a dollár árfolyama – miközben pl. 2001-ben 300 felett is volt.

  2008. szeptember 15. után jött az igazi “buli”, indult lejtmenetbe a CHF árfolyama, jöttek a további csődök, a hatalmas bukták egyik napról a másikra stb. – ahogy írtad is, a nyeletlen balta.

 • Q

  Nem tudom, van-e igazság abban, amit mondasz, de már egy ideje én is azon töröm a fejem, hogy az olaszoknál a szigorú karantén ellenére, miért nő ilyen gyorsan a fertőzöttek száma, mikor alig találkoznak egymással, és a max. lappangási idő az ugyan 2 hét, de jellemzően csak 5 nap.

  Két dologra tudok következtetni: ahogy te is mondod, már korábban sokkal többen elkapták, csak nem tudnak róla, vagy a másik, hogy egyszerűen a fertőzött tünetmentesek kilélegzett levegőjével is terjed a vírus, és ottmarad (lebeg) a levegőben, amit később bárki belélegezhet. És az ellen sem az egyszerű szövetmaszk, sem a távolságtartás, DE A KÉZMOSÁS SEM véd, csakis a komolyabb légszűrő maszkok. Ez utóbbiról szinte alig esik szó a médiában, vagy ha igen, akkor egymásnak ellentmondó infók vannak ezzel kapcsolatban, hogy képes-e a levegőben ottmaradni a vírus, vagy nem.

 • András György

  amazon.com/Tony-Oz/e/B004LTB5AA/ref=dp_byline_cont_book_1
  amazon.com/Art-Science-Technical-Analysis-Strategies/dp/1118115120
  amazon.com/Fire-Your-Stock-Analyst-Analyzing/dp/0137010230
  hlamazon.com/Technical-Analysis-Works-Institute-Finance/dp/1626543488
  amazon.com/Professional-Stock-Trading-System-Automation/dp/0971853649
  amazon.com/Come-Into-My-Trading-Room-ebook/dp/B000VIBV3Q
  amazon.com/Encyclopedia-Trading-Strategies-McGraw-Hill-Traders-ebook/dp/B006B7LOUQ
  amazon.com/Tradings-Systems-That-Work-McGraw-Hill-ebook/dp/B000U8WRAI
  investopedia.com/articles/personal-finance/090916/top-5-books-learn-technical-analysis.asp
  thebalance.com/essential-trading-psychology-books-1031445
 • guni

  – Azt kihagyod az egyenletből, hogy most már valószínűleg Te is csak komoly engedménnyel tudnád eladni a lakásod.
  – Az sem biztos hogy esni fog. Lehet hogy egy esetleges döglődő részvénypiac/elszaladó infláció miatt durván visszaeső reálhozamok miatt, megint elkezdenek az emberek ingatlanba menekülni és akár emlkedhet is.
  – A két év is csak hasraütés, pl 2008 után 2013-ban érte el a piac a gödör alját. Ez öt év! Erről nagyon kevesen megfeledkeznek, akik itt is tömegével vizionálják a féláras lakásokat már pár hónapon belül
  – Mennyit ér meg neked egy esetleges többszörös költözés (mert az albérletnél előfordul) annak minden nyűgjével és költségével úgy hogy még gyerekeid is vannak.

  Szóval nem teljesen lehetelen amit elképzelsz, de elég sok ha van benne és simán kijöhetsz a végén sokmilliós buktával is. Én az egyetlen lakásommal családosként biztosan nem hazárdíroznék.

 • András György
  XLU (Utilities sector) -4.5%, ez a releváns benchmark, de egész pontosan mit akarsz mondani néhány hónapos teljesítmények hasonlítgatásával? Bizonytalan vagy? Lehetsz is, hosszútávon a részvények meglehetősen kis százaléka felelős az indexek hozamáért. Gondolod eltaláltad? Akkor semmi szükséged ezekre a győzelmi jelentésekre.
 • Zsolt
  “Art, miután a FED megsemmisítette a kötvénypiacot, 10 éve az árak köszönőviszonyban sincsenek a kockázattal, most ezt elkezdi a high yield bond piacon is és pletykálják, hogy esetleg a részvényeknél is, ahogy a japán jegybank teszi.”

  Miklós, hogy ezt a magamfajta rookie-k is megértsék, van esetleg erre a blogodból és/vagy máshonnan egy link/linkek korábbi cikk(ek)ből?

  Előre is köszönöm!

 • usespanner
  ,
  kicsit túloztál, ha olaszországban 10 milió fertőzött lenne, akkor azt elég gyorsan kilehetne szűrni mondjuk 10 db teszttel, így nem lenne titok a fertőzöttek száma.

  Izland szigetén (turisztikai célország) a lakosság 10%-át tesztelték már, de a tesztelt emberek között csak minden kétszázadik (!!!) ember volt fertőzött.
  Ez mindössze a lakosság 0,5%-a.