Lassan elfogy a zöld hitel

2022-03-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Több helyről hallottam, hogy egyre kevesebb bank fogad be zöld hitelre hiteligénylést, mert nem akarnak úgy járni, hogy a már bírálat alatt lévő igénylésekre sem tudnak forrást biztosítani.

Ezek egyelőre iparági pletykák csak, az egyik nagybank állítólag kedden fogja bejelenteni a hiteligénylés felfüggesztését, a másiknál csak a zöld hitelek bírálását végzik, minden más hitelt egyelőre félreraktak, hogy a meglévő igényléseket még ki tudják elégíteni.

(Update: azóta kiderült, hogy igaz volt a hír, a legtöbb bank ezen a héten fel is függesztette az új hitelek befogadását.)

Ezért ne vedd 100%-ra biztosra, sőt biztos marad még néhány hétig olyan bank, ahol lesz még keret. Elvileg bejelentik, ha a keret kétharmadát már lehívták a bankok (de ezt csak pozitív elbírálás után teszik meg), ez a bejelentés tudtommal még nem történt meg.

Tehát pánikba nem kell esned, de gondoltam szólok, mielőtt még lefoglalózol egy aranyárban épült új ingatlant a zöld hitelre alapozva. Még az is előfordulhat, hogy a jegybank további forrást fog biztosítani. (Bár remélem nem, így is több százmilliárdos vesztesége lesz a következő években a jegybanknak az ehhez hasonló kamatmentes hitelek kiszórása miatt. Ki gondolta volna, hogy nem marad örökké 0,6% az alapkamat? 🙂 )

(A zöld hitel az MNB által biztosított 0% kamatozású lakásvásárlási hitel, amire 200 milliárdot biztosított a jegybank. Ha a keretet nem emeli meg a jegybank, akkor ez a keret fog hamarosan kimerülni. A bankok maximum 2,5%-os kamattal adhatják tovább ezt a hitelt újépítésű, energiatakarékos ingatlanok vásárlására.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram