Lassan elfogy a zöld hitel

Több helyről hallottam, hogy egyre kevesebb bank fogad be zöld hitelre hiteligénylést, mert nem akarnak úgy járni, hogy a már bírálat alatt lévő igénylésekre sem tudnak forrást biztosítani.

Ezek egyelőre iparági pletykák csak, az egyik nagybank állítólag kedden fogja bejelenteni a hiteligénylés felfüggesztését, a másiknál csak a zöld hitelek bírálását végzik, minden más hitelt egyelőre félreraktak, hogy a meglévő igényléseket még ki tudják elégíteni.

(Update: azóta kiderült, hogy igaz volt a hír, a legtöbb bank ezen a héten fel is függesztette az új hitelek befogadását.)

Ezért ne vedd 100%-ra biztosra, sőt biztos marad még néhány hétig olyan bank, ahol lesz még keret. Elvileg bejelentik, ha a keret kétharmadát már lehívták a bankok (de ezt csak pozitív elbírálás után teszik meg), ez a bejelentés tudtommal még nem történt meg.

Tehát pánikba nem kell esned, de gondoltam szólok, mielőtt még lefoglalózol egy aranyárban épült új ingatlant a zöld hitelre alapozva. Még az is előfordulhat, hogy a jegybank további forrást fog biztosítani. (Bár remélem nem, így is több százmilliárdos vesztesége lesz a következő években a jegybanknak az ehhez hasonló kamatmentes hitelek kiszórása miatt. Ki gondolta volna, hogy nem marad örökké 0,6% az alapkamat? 🙂 )

(A zöld hitel az MNB által biztosított 0% kamatozású lakásvásárlási hitel, amire 200 milliárdot biztosított a jegybank. Ha a keretet nem emeli meg a jegybank, akkor ez a keret fog hamarosan kimerülni. A bankok maximum 2,5%-os kamattal adhatják tovább ezt a hitelt újépítésű, energiatakarékos ingatlanok vásárlására.)

Share

77 hozzászólás

 • Jani a hegyről
  Választásokig szerintem az MNB már nem fog ebbe több pénz tenni, utána pedig biztosan nem.
 • random okos
  Jani,

  Tévedsz.
  Ha valamibe, akkor ebbe önteni fogják a pénzt.
  Annak a világnak van vége, hogy a 40 éves GG energiaosztályú lakások ára triplázódik.

 • Atosz
  Én eddig azt hittem, amikor ilyen jellegű híresztelésekről olvastam, hogy csupán az ügyintézők (banki alkalmazottak, független közvetítők) paráztatják az ügyfeleket, illetve az ügyfelek egymást. Minden hónap első keddi munkanapján tesz közzé jelentést az MNB a keret kihasználtságáról, így április 5-én majd többet fogunk tudni.
  Amit viszont már most is tudunk, a legutóbbi jelentés alapján:

  “2022. február 25-ig a programban részt vevő hitelintézetek 2519 megkötött hitelszerződést* jelentettek mintegy 77 milliárd forint összegben**. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett –állomány több mint 22 milliárd forint.”

  Szerintem most arról lehet szó, hogy lassan közelít a 120 milliárdos mérföldkő, ami után a bankok már fix kvótákat kapnak az MNBtől az alapján, hogy az első 120 milliárdban mennyi a részesedésük. De hamarosan többet fogunk tudni.

 • Zöld hitelfelvevő
  Mi is ezt a fülest kaptuk, hogy iparkodjunk még márciusban leadni. Többek közt a választás miatt is.
 • hasznaltvsuj
  Én meg tegnap kétszer is szedtem a lecsóból, olyan finom lett!
  Kb. ekkora jelentősége van a dolognak, ugyanis semmit nem ér a kvázi kamatmentesség, ha cserébe jóformán passzívházat kell építened, s végül 4x annyi pénzt kifizetsz kitudjamilyen NASA-űrtechnikai szigetelésre (hogy megfelelj a kritériumoknak) mint amennyi a magasabb kamat lett volna egy másik hitelnél.
 • kisp113

  BB(ami egyébként a kötelező minimum)-nél 10%-kal kevesebb primer energia az elvárt. Ezt egy klíma és egy hőszivattyús bojler beépítésévekl teljesíted egy családi házra. (+600e Ft összesen)

 • Atosz
  hasznaltvsuj :

  pont az a lényeg, hogy túl sok extrát nem kell tudnia egy újépítésű ingatlannak ahhoz, hogy Zöld hitel képes legyen 🙂 Miklós már jól leírta ezt annak idején, amikor bemutatta ezt a hitelkonstrukciót.

 • Random épületgépész

  Az energetikai előírások azért alapvetően nem véletlenek. Egy korszerű házat korszerű technikákkal fenntartani olcsó. De persze ennek a jelentősége az alacsonyan tartott rezsiárak miatt csökken. Csak nem mindegy, hogy egy 10 ezres rezsi négyszereződik meg vagy 50 ezres.

 • TT
  Még az is jobb lett volna, hogy ha ezt a 200 milliárdot ráöntötték volna ingyen a lakosságra energetikai felújítási céllal.
  Amit most ebből a hitelből vesznek, az amúgy is felépült volna, ehelyett legalább csökkenthettük volna az elavult épületek fűtési költségeit, amit most a rezsicsökkentésnek hála közösen fizetünk.
 • én megmondtam

  Aha. Aztán választások után véget ér a rezsicsöki (vagy legalábbis erősen lekorlátozzák a támogatás mértékét), aztán majd sokan leshetnek. Nem tudom olvassátok-e a híreket, az EU éppen most drágítja meg évtizedekre a rezsit az “orosz befolyástól függetlenedés” címszóval.

  Építőipari alapanyaghiány miatt jövőben induló új projektek kuka, ha a mostani építkezések kifutnak, évekig nem érkeznek új építésű, valóban alacsony rezsijű ingatlanok szinte a piacra, miközben a rezsiárak, infláció az egekben.

  Aki még be tudta húzni a zöld hitelt, baromira jól járt. Kap egy értéktartó, kis folyó költségű ingatlant, rohamosan inflálódó hitel mellett. Kb. irreleváns is a pontos nm ár, 5 év múlva reálértékben a felét sem éri a rá felvett hitel.

 • csizkek
  “ha cserébe jóformán passzívházat kell építened,”

  a “zoldhitelert” semmi extrat nem kell epiteni. Standard aminek meg kell feelnie minden uj haznak. Nem veletlenul ez csak nevleg zold,amugy meg egy uccso rugas az ingatlanpiacba. Oruljon aki felvette.
  Megnezem mi lesz ha a THM bemegy a 8-10+%-ba.

 • csizkek
  “Annak a világnak van vége, hogy a 40 éves GG energiaosztályú lakások ára triplázódik.”
  Eppen ezert nem a sima standard energiaosztalyu hazakba kellett volna onteni a “zold hitelt”.
 • Foglalós
  Hahh moat hívott a bank már nem.fogadnak.be mától.új igénylést. Kb 10 nap múlva adtuk volna be.. 8, 42.milla foglalótól jelenleg búcsúzhatunk.. remélem lesz megoldás…
 • BlaZember
  A finanszírozott háznak legalább BB minősítésűnek kell legyen (ez a minimum elvárás az újépítésűekkel szemben), és primer energiaigénye 90kWh/m2/év alatt kell legyen. Ebbe azért az ingatlanok finoman szólva is elég nagy része fog beleférni.

  “Tehát pánikba nem kell esned, de gondoltam szólok, mielőtt még lefoglalózol egy aranyárban épült új ingatlant a zöld hitelre alapozva.”

  Azt hiszem írta Gábor is: lehet adásvételi nélkül is előminősítést kérni néhány banktól, aminek a vége egy hiteligérvény. Az alapján már lehet foglalózni. Nem sétáló ügyfélként ezt viszonylag gyorsan át lehet tolni a bankokon.

  Nagyon beteg állapot lesz, amikor egyszerre lesz a piacon 0%, 3% és 8+%-os kamatozású lakáshitel. Nekem tegnap mondta a hitelesem, hogy 6.5-7% alá már most is alig megy bank, és azok is emelnek kb 2 héten belül. Lehet arbitrálni rendesen, ha van az embernek pénze…

 • Nagy Medve Fiú
  Nagyjából 8 ingatlanos, 4 kivitelező, 2 hitelszakértő és 2 banki ügyintéző után azt kell mondanom: senki nem tud semmit, csak az MNB és remélhetőleg a havi jelentésben elárulják.

  Február vége óta éreklődünk kb naponta, hogy “na, van-e még”, de kétszer ugyanazt a választ még nem kaptuk – már akkor hallottuk, hogy már lehet jövőhéten elfogy, másoktól pedig az, hogy biztosan kitart még őszig, persze mindenki a saját malmára próbálja hajtani a vizet, így mást fog mondani egy kivitelező és egy banki ügyintéző.

  Mi a mai napon beadtuk az igénylést: és azt javaslom, hogy aki tervezi beadni, minél hamarabb tegye. Ha más nem, a gyomorgörcsöt megszünteti.

  Atosz úgy gondolom “spot on” van.

 • BlaZember
  Ha már foglalóztál, akkor sürgősen keress fel egy _tapasztalt_, jó kapcsolatokkal rendelkező hiteltanácsadót. Itt a blogon sokat vendégszereplő Gábort, vagy ha ő nem ér rá, sokan ismerünk szerintem jót, aki vitt már végig mások által halottnak hitt ügyeket is. Biztos tudnak segíteni.
 • ZöldHitelÉrdeklődő

  “Hahh moat hívott a bank már nem.fogadnak.be mától.új igénylést. Kb 10 nap múlva adtuk volna be.. 8, 42.milla foglalótól jelenleg búcsúzhatunk.. remélem lesz megoldás…”
  Megkérdezhetem hogy melyik bankról van szó?
 • Anna87
  melyik bank nem fogad már be hitelkérelmet? Nekünk OTP azt mondta, hogy hónap végéig még befogadják.
 • nyman

  ” ha cserébe jóformán passzívházat kell építened, s végül 4x annyi pénzt kifizetsz kitudjamilyen NASA-űrtechnikai szigetelésre”

  Nem vagy túl jól informált. Ha betartod a TNM rendeletet, lásd: net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0600007.tnm, akkor kb meg is felelsz a feltételeknek. Márpedig új építésnél be kell(ene) tartani.

 • Zozoven
  Foglalós: Melyik bank ?
 • Reménykedő
  Jövő héten adjuk be. Lehet, hogy csak a remény beszél belőlem, de úgy gondolom, hogy a 120 milliárdos határ környékén járhatunk. Egyszerűen lehetetlennek tartom, hogy az MNB nem adott volna ki nyilvános infót arról, hogy amúgy már rég átlépték a 120 milliárdot és már az egyéni kvótáikat használják a bankok…
 • Zöldike
  Melyik bank nem fogadja be a kérelmeket mától? Drukkolok, hogy legyen megoldás, esetleg érdemes más banknál próbálkozni majd!

  Nekünk is már csak napok kérdése, egy utolsó papír hiányzik csak…

 • Foglalós
  Nagy Medve Fiú ma?? Nekem már azt mondták mától semmit sem fogadnak be.. a választáaokig tuti nem… utána majd meglátják.. remek.. próbálom elfogadni csak papír a foglalóm… és nyugi.. csak lesz megoldás.
 • VSZM

  Itt mi is az arbitrázs helyzet pontosan?

 • Zsup234

  Melyik bank az, ha szabad kérdeznem? Mi pont jövő héten adnánk be.
 • Mdzsi
  Mi a héten adtuk be a zöld hitel kérelmet az OTP-nél. A bank szólt, hogy várhatóan március 31-ig fogad be kérelmet, utána napi szinten fognak szólni a fiókoknak, hogy lehet-e még befogadni zöld hitelt.
  A 2/3-os szabály valóban létezik, ezért is óvatos az OTP.
  Várhatóan április közepe-vége felé fog kimerülni a 200 mrdFt-os keret, de most, hogy gyakorlatilag minden bank tolja ezerrel, lehet, hogy előbb.
  Hogy lesz-e keret bővítés az MNB-nél, egyelőre nem tudni. Mindenki a választások eredményét várja. Ha lesz is bővítés, szerintem csak 2023-tól, mert idén a költségvetést kell rendbe tenni, arra kellenek a források.
  Aki most lemarad, annak egyelőre csak a remény marad…
 • Zöldhitel lesen
  A Zöldhitel napjai (hetei) meg vannak számolva. Nézhetitek ti nyugodtan az MNB statisztikakat arról, hogy mennyi Zöld hitel fogyott (tehát hogy mennyi hitelre SZERZŐDTEK le az ügyfelek), arról semmilyen statisztika nincs, hogy hány 10 milliárd igénylés van már előtted a “csőben” ami akkor is megeloz Téged, ha most adod be a sajátod.
  A héten tartott 101 milliardnal a keret a szerződött állományt tekintve, és most a keret a hírek szerint 10 milliárd per HÉT ütemben fogy (a bent lévő igénylések miatt).
  A legnagyobb bank márciusban fogadja be a hírek szerint az utolsó kérelmeket, más bankok azt mondják április közepe – végéig még talán lehet befogadni.
  Szóval ha még be tudjátok adni 1-1,5 héten belül hiánytalanul, akkor jó esélyekkel vagytok, utána minden nappal egyre kevesebb.
  Őszre már az emléke is kikopik, hogy volt egyszer ilyen.
 • Kengyel
  Ezért rohan mindenki a bankokba, mert ezt a butaságot terjeszti mindenki, hogy kimerül a keret.

  A 200 milliárd felénél járunk, a 120 milliárdos határhoz közeledünk, minden bank próbál a legjobb helyzetbe kerülni a maradék 80 milliárdra, emiatt végzik csak a zöld hiteleket, nem másért.

 • Jani a hegyről
  ha az EU-ban maradna Magyarország, akkor igen. Mivel pocaknak beragadt a mutyi pénze az orosz bankokban, hamarosan kilépteti Mo-t az EU-ból.
 • A csúf igazság
  Nem akarok senkit elkeseríteni, de ha nem lesz zöld hitel, esetleg még a családtámogatás is kifullad, akkor az ingatlanpiacnak vége. Tehát, ha most azért rohansz a bankba, hogy tényleg már a minden határon túlmenő áron vásárolj egy ingatlant, akkor csak gratulálni tudok. De legalább olcsó volt a hitel, az mindegy hogy amit vettél belőle azon elbuktad a többszörösét, amit az olcsó hitelen nyertél.
 • Petike
  @jani-a-hegyrol: fogadj rá nagy téttel. Abban legyen igazad, hogy marad pocak. Mert ellenkező esetben cudar világ vár ránk…
 • Ric

  Azért ne legyél ebben biztos, mert az államnak ez a sok kamatmentes és kamattámogatott hitel nem éri már meg, masrészt megszorításoktól kell inkább tartani meg 10 %-os inflációtól (építőiparban inkább 2-3x annyi).
 • Foglalós
  Budapest Bank aki nekünk lenne.. nem értem.. egyértelműen a Duna Houes hitelintéző 2x is tegnap azt mondta senki, egy bank sem fogad be tegnaptól.. ez őrület.. még kb 10 nap.lenne nekünk…
 • BlaZember
  Ha van pénzed és hitelképes vagy nagyobb összegű hitelre, akkor most úgy vehetsz újépítésű ingatlant, hogy te kapod a kamatot a hiteledért, nem pedig te fizeted. Felveszed az olcsó hitelt, a pénzedért meg veszel pl állampapírt. De most már lekötött betét is van szabad szemmel látható kamatra, ami hamarosan még több kell legyen, még az állampapírnál is kisebb kockázattal. A piaci hitellel is előállt már ez a helyzet, de a zöld hitellel és a jelen inflációval, meg ami kinéz a következő pár évre nagy kasza lehet jó sok embernek. Ezért mondták sokan az utóbbi időben, hogy nem éri meg nem eladósodni ingatlanban. Az egy dolog, hogy az ingatlanok ára csúcson van, de a hitel és a kockázatmentes hozam különbségén még így is lehet nyerni. Pláne, ha valakinek ténylegesen van lakáscélja, mert akkor az aktuális ingatlanár nem igazán érdekli.
 • Atosz
  K&H és UniCredit már hivatalos – most hétfővel (márc. 28.) leállnak. Utóbbi magát a terméket is megszünteti.
 • Jani
  neked nem kellene megszolalnod…rosszabb vagy mint egy brazil szappanopera….
 • Csabi

  Hol találtál erről hivatalos infót, hogy leállnak és megszüntetik?
  Én is naponta nézem, hogy jön-e ki hasonló, de semmi ilyet nem találtam.
 • Nagy Medve Fiú
  @Foglalós @Reménykedő
  Furcsa módon úgy jött ki, hogy én és bátyám is egy napon adtuk be a hiteligénylést (márc 25.) két külön banknál, és mindkettőnél befogadták, bár mindkettőnél adtak figyelmeztetést, hogy ez bitony már nem sokáig van, és más bankoknál már hallották, hogy nem lehet befogadni.

  A két bank OTP és Raiffeisen volt, tippre az OTP fogja a legtovább húzni – ha tudtok egy vadonatúj Adásvételit összerittynteni, meg mindent, ami kell, akkor lehet egy próbát megér. Még is csak +30-50 millióról beszélünk.

  Sok sikert, sajnos rengetegen lesznek, akiknek éppen elfogy – én sem érzem biztonságban magunkat, attól hogy bevették a kérelmet.

 • Miért
  Off, de tudja valaki, hogy miért tart ilyen sokáig az elbírálás? Gondolom, mindenhol van egy paraméterezhető scoring, amelyik a kérelmek zömét automatikusan, pillanatok alatt elbírálja a kérelmező vagy az ügyintéző által rögzített adatok alapján, és csak egy kis részt tesz sárgára, amit élő ügyintézőnek ad. Nyilván szűrőpróbaszerűen végeznek ellenőrzéseket, pl. felhívják a munkáltatót, hogy valódi-e az igazolás, de ehhez nem kell képzett vagy gyakorlott munkaerő sem. Mégis mi tart egy ilyen elbíráláson 3-5 hétig (CSOK-kal még tovább)?
  Ráadásul nem a zöld hitel tűnik a legrosszabb kockázatnak. A lakáshitel sem új termékkör, nem most kell kitalálni/bejáratni az elbírálás folyamatát. A “rohamra” pedig jó pár hónapjuk volt felkészülniük a bankoknak. Nem mintha olyan nagyon-nagy esetszámokról lenne szó…
 • Medve
  Nekünk végül hatalmas szerencsénk volt.

  Tavaly nyáron döntöttük el feleségemmel, hogy maradunk még 5-10 évre albérletben, mert a szemét állapotú ZZ-s ingatlanokat adták masszívan áron felül és kamatemelésbe kezdett az MNB. Szóval csak reggeli kávé helyett vagy szórakozásból nézegettem az ingatlanokat neten. Abszolút véletlenül láttam meg egyet, ami tetszett mindkettőnknek és zöldhitel-képes volt, vállalkozótól, szerkezetkészen, nagyjából annyiért, amennyibe egy használt lakás került akkor. (Persze a hitel akkori kamatkülönbségét nem számolva.) Pont akkora udvar, annyi nm, amennyit szerettünk volna, stb.

  Szóval mázli volt, mert foglalóztuk dec-ben, felét kifizettük, jan-ban leadtuk a kérelmet, közben megépült és most már csak a folyósításra várunk. A dolog szépséghibája, hogy szerkezetkész mivolta miatt, +8 milla volt befejezni.

 • CsV
  Miért kell úgy rohanni a zöld hitelért? A lakás árakaz egekben, ezeket a zöld hiteles lakásokat 10 évig el sem lehet majd adni, ki sem lehet bérbe adni… lakni meg 10 év alatt majdnem mindenkinek változik a lakáscélja….
 • Slumbery

  A Budapest Bank most olvad össze az MKB-val. Emiatt kimaradások is lesznek bizonyos szolgáltatásokban. Három napig zárva is lesznek a fiókjaik április elején. Lehetséges, hogy azért fékeztek be először ők a zöld hitellel, mert az egyesülési adminisztrációra irányították az erőforrásokat. Félnek a káosztól.

 • Gábor
  Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de az Unicredit Bank a partneri hírlevelében már tájékoztatott minket, hogy március 29.-től már nem vesznek át új Zöld Hitel kérelmeket.
 • Atosz
  : független hitelügyintézők és -közvetitők Facebook-csoportjaiban értesültem
 • Építész
  Nekem szakmabeliként az a véleményem az egészről, hogy kb. ez a zöldhitel elég lett volna a piacra, esetleg kisebb mértékben, csokkal kombinálva aztán csókolom. Nem ingyen tizenmilliókat adni, csak egy kiszámítható, 3% körüli finanszírozást. Nem fűtötte volna ennyire túl a piacot, nem lenne ekkora teher a költségvetésnek, kiszámíthatóbb lenne minden, bár a jelen kormánynak nagy ellensége a kiszámíthatóság.

  Ezen felül ennél is nagyobb mértékben öntötték az uniós pénzt is a piacra, aki jó káderként helyezkedett mindet felszívta, a piaci cégeknek maradt a morzsa. A mi cégünk is megnégyszerezte az árbevételét, így a dolgozók is kaptak egy kiemelkedő 15%-os emelést (nettó 300-400 közötti sávban). Hurrá.

  Aztán ha beüt a krach, akkor a kisemberek repülnek, a társadalom pedig elégedetten nyugtázza, hogy megérdemlik, mohók voltak.

  Eddig valami 1500 milliárddal támogatta a kormány az építőipart és rajtuk kívül mindenki megszívta. Hány bérlakást lehetett volna ebből építeni? Legalább 4-5 ezret. A bérlakások miatt olcsóbbak lettek volna a piaci bérlemények is, nem lett volna annyi befektetői vásárlás, a vásárlók is olcsóbban vásárolhattak volna maguknak ingatlant. Olcsóbb lenne bérelni, vásárolni is és lenne több ezer állami tulajdonú bérlakás is.

 • Lölö
  Stratégiai nyugalom kell ide.
  Senki nem maradhat eladósodási lehetőség nélkül.
  Ha a zöld kifut, majd lesz másik.
 • Attila87
  Az Unicredit honlapján már ez szerepel:

  “Tájékoztatjuk Önöket, hogy Bankunk 2022.03.29-től az NHP Zöld Otthon hitelkérelmek átvételét, valamint a termék további értékesítését felfüggeszti!”

 • Venom
  A Zöld hitel hirdetményben is szerepel már. Pl. Unicredit.
 • Atosz
  : ezt írod : “Még is csak +30-50 millióról beszélünk.” Itt mire célzol?
 • Dr Zendaya
  Már a portfolión is kinnvan a cikk, hogy a legtöbb helyen vége a befogadásnak.

  Egyébként jól járni az tudott, aki a legelején fel tudta venni, már kész házra/lakásra.
  Azóta bármelyik új projekt +10/15 millióval drágult amiket követetek, ez pont a kamatkülönbözet nyereség mértéke amivel az ember jobban jár 20 v 25 év alatt.
  Szóval most zöld hitellel finanszirozott vásárlásból csak a beruházó gazdagodik jobban, te nem igazán kapsz jobb dealt.