Háromheti

2021-01-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nem írtam heti összefoglalót az elmúlt hetekben, hiszen ilyenkor legtöbbször a fű se nő, de most bepótlom. 🙂

Megszavazták az új támogatásokat az Egyesült Államokban, először csak rongyos hatszáz dollárt akartak adni a népnek fejenként, de aztán ebből lett kétezer dollár. Cikk. A nagy pénzosztás jót tett a tőzsdének, újra rekordokat dönt az árazás, az S&P 500 amerikai tőzsdeindex már 3.800 pont felett jár.

Az ilyen pénzosztások nem tesznek ennyire jót a dollár árfolyamának, az már hosszú ideje folyamatosan csökken az összes komolyabb devizához képest. Idén (a szeptember végéig tartó pénzügyi évben) az Egyesült Államok államháztartási hiánya várhatóan a GDP 10%-át fogja kitenni, összegszerűen 2,3 ezer milliárd dollárt, a 2020-as 3,1 ezer milliárd dolláros hiány után.

Az arany ára továbbra is az 1800-1950 dolláros sávban mozog nyár közepe óta, a gyengülő dollár ellenére is. Most éppen 1.849 dollárt kell adni egy unciáért.

Közben a járvány tovább erősödött, soha nem haltak meg még ennyien az Egyesült Államokban koronavírusban, mint az elmúlt héten és ennyi új beteget sem jelentettek. Az oltás léte még nem megoldás, azt le is kellene gyártani és be is kellene adni az embereknek, ami nem megy annyira gyorsan, ahogy az várható is volt.

A munkavállalók száma 10 millióval kevesebb most az Egyesült Államokban, mint 2020 februárjában volt, jelenleg 142,6 millióan vannak. Decemberben nem a növekedés állt meg, hanem egyenesen 140 ezerrel kevesebben voltak állásban, mint az előtte való hónapban, erre nem volt példa tavasz óta.

Közben az amerikai 30 éves fix kamatozású lakáshitelek árazása újabb rekord alacsony kamatra esett, most éppen 2,65%, de ezt már annyira uncsi leírni, hiszen idén megállás nélkül estek a kamatok.

A társadalom anyagi megosztottsága soha nem volt még akkora, mint mostanában, az alábbi ábrán az amerikai társadalom alsó felének (50%-ának) vagyonát a kék szín ábrázolja.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajkitermelője önkéntesen napi egymillió hordóval csökkentette az olajtermelését, hogy némileg alátámassza a lezárások miatt továbbra is gyengélkedő olajárakat. Ennek hatására az olaj márciusi határidős ára újra elérte a tavaly február végi, lezárások előtti árazását, sokak nagy bánatára.

A világon egyre több helyen jár rá a rúd a nagy internetes monopóliumokra, most hétvégén Kína is bejelentette, hogy harcolni fog a monopóliumok és a tiszteségtelen verseny ellen 2021-ben.

Az amerikai autópiac újra magára talál, az új autók átlagára új rekorddal 40.573 dollárra nőtt, amihez a vásárlók átlagosan 35.373 dollár hitelt vesznek fel. Az eladások fele SUV, további 20%-a az arrafelé nagyon divatos pickupok voltak. Cikk. Közben az Egyesült Királyságban utoljára 1992-ben adtak el ennyire kevés új autót, mint tavaly, Európában is majdnem 20%-kal csökkent az eladások száma.

A Tesla néhány ezer darab híján elérte az éves 500 ezer eladott autót, ahogy azt Musk megígérte. Igaz, 2018-ra ígérte ezt még 2017-ben, 2019-ben 2020 végére egymillió önvezető Tesla taxit ígért,  illetve évi egymillió legyártott autót, de akkor is nagy előrelépés az eladott autók darabszámában. Mivel idéntől már kapható a legolcsóbb Model Y és a hétüléses változat is, a mostani negyedév is várhatóan erős lesz eladott darabszám tekintetében.

Ennek megfelelően az eddig is őrült részvényárak még tovább emelkedtek, a Tesla piaci értéke jelenleg 814 milliárd dollár, ez önmagában majdnem duplája, mint az ÖSSZES, jelentősebb autógyár együttes piaci értéke. Ha majd egyszer a Tesla eléri a VW darabszámait és jövedelmezőségét, akkor is még több, mint tízszer többe fog kerülni a jelenlegi árazás mellett.

Ha pedig az árazás azt tükrözné, hogy az önvezető taxikkal lesz az Uber ellenfele, amelyet 100 millió utas használ havonta, akkor is kérdéses az árazás, mert az Ubert sem értékelik még 100 milliárd dollárra sem. (Ami szintén elég elgondolkodtató árazás, a 2019-es közel kilencmilliárdos veszteség és 14 milliárdos árbevétel mellett, de ez már egy másik kérdés.)

Persze érdekes árazás máshol is megfigyelhető, a 2020-as év másik nagy nyertese az Airbnb, amit úgy értékelnek közel 100 milliárd dollárra a piacon, hogy saját ingatlanai nincsenek (szemben másokkal, például hotelláncokkal), még soha nem volt nyereséges, a bevétele még 2019-ben, a legjobb évében sem érte el az ötmilliárd dollárt és ehhez 674 milliós veszteség társult. Egy jó cikk erről erre.

Az elmúlt év sem a forint éve volt, újra a legrosszabb deviza lett a térségben, közel 10%-ot veszített az értékéből 2020-ban, miközben a román lej csak 2%-ot, a cseh korona pedig 3%-ot.

Magyarországon a netes vásárlás volumene 2020-ban 43,2%-kal bővült, ami rengetegnek tűnhet, de 2019-ben is 38%-ot elért a növekedés. Közben a kiskereskedelmi forgalom is magára talált, az élelmiszerüzletek forgalma némileg nőtt a 2019-es adatokhoz képest, a nem élelmiszer jellegű üzletek pedig csak 1% körüli veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Karácsonykor sem fogyott kevesebb élelmiszer, mint 2019-ben, ami legalábbis érdekes, ha az emberek komolyan vették a figyelmeztetést és nem jártak vendégségbe.

A lezárások jót tettek a bűnügyi statisztikáknak, 9-32%-kal csökkentek a bűnelkövetések száma, különösen a kültéri eseteké. (Legkevésbé a betörések száma csökkent.)

A válság ellenére nem csökkent a magyar kormány adóbevétele, sőt még emelkedett is 142 milliárd forinttal az első három negyedévben 2019-hez képest. Azonban a kiadások növekedése miatt már novemberben is 2.778 milliárd forint volt az éves hiány.

A szokásos év végi bőkezű pénzszórást annak ellenére megtartotta a kormány, hogy nagyon régen zárt ennyire rossz évet a költségvetés. Igaz, a 2019-es kétezer milliárdos pénzégetés helyett 2020 végén még a 900 milliárdot sem érte el a szokásos decemberi pénzeső. Szűkös év volt, na. Hogy ez konkrétan mit jelent a te zsebednek, arról már itt írtam:

Mit csinálnak a pénzemmel?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram