Háromheti

Nem írtam heti összefoglalót az elmúlt hetekben, hiszen ilyenkor legtöbbször a fű se nő, de most bepótlom. 🙂

Megszavazták az új támogatásokat az Egyesült Államokban, először csak rongyos hatszáz dollárt akartak adni a népnek fejenként, de aztán ebből lett kétezer dollár. Cikk. A nagy pénzosztás jót tett a tőzsdének, újra rekordokat dönt az árazás, az S&P 500 amerikai tőzsdeindex már 3.800 pont felett jár.

Az ilyen pénzosztások nem tesznek ennyire jót a dollár árfolyamának, az már hosszú ideje folyamatosan csökken az összes komolyabb devizához képest. Idén (a szeptember végéig tartó pénzügyi évben) az Egyesült Államok államháztartási hiánya várhatóan a GDP 10%-át fogja kitenni, összegszerűen 2,3 ezer milliárd dollárt, a 2020-as 3,1 ezer milliárd dolláros hiány után.

Az arany ára továbbra is az 1800-1950 dolláros sávban mozog nyár közepe óta, a gyengülő dollár ellenére is. Most éppen 1.849 dollárt kell adni egy unciáért.

Közben a járvány tovább erősödött, soha nem haltak meg még ennyien az Egyesült Államokban koronavírusban, mint az elmúlt héten és ennyi új beteget sem jelentettek. Az oltás léte még nem megoldás, azt le is kellene gyártani és be is kellene adni az embereknek, ami nem megy annyira gyorsan, ahogy az várható is volt.

A munkavállalók száma 10 millióval kevesebb most az Egyesült Államokban, mint 2020 februárjában volt, jelenleg 142,6 millióan vannak. Decemberben nem a növekedés állt meg, hanem egyenesen 140 ezerrel kevesebben voltak állásban, mint az előtte való hónapban, erre nem volt példa tavasz óta.

Közben az amerikai 30 éves fix kamatozású lakáshitelek árazása újabb rekord alacsony kamatra esett, most éppen 2,65%, de ezt már annyira uncsi leírni, hiszen idén megállás nélkül estek a kamatok.

A társadalom anyagi megosztottsága soha nem volt még akkora, mint mostanában, az alábbi ábrán az amerikai társadalom alsó felének (50%-ának) vagyonát a kék szín ábrázolja.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajkitermelője önkéntesen napi egymillió hordóval csökkentette az olajtermelését, hogy némileg alátámassza a lezárások miatt továbbra is gyengélkedő olajárakat. Ennek hatására az olaj márciusi határidős ára újra elérte a tavaly február végi, lezárások előtti árazását, sokak nagy bánatára.

A világon egyre több helyen jár rá a rúd a nagy internetes monopóliumokra, most hétvégén Kína is bejelentette, hogy harcolni fog a monopóliumok és a tiszteségtelen verseny ellen 2021-ben.

Az amerikai autópiac újra magára talál, az új autók átlagára új rekorddal 40.573 dollárra nőtt, amihez a vásárlók átlagosan 35.373 dollár hitelt vesznek fel. Az eladások fele SUV, további 20%-a az arrafelé nagyon divatos pickupok voltak. Cikk. Közben az Egyesült Királyságban utoljára 1992-ben adtak el ennyire kevés új autót, mint tavaly, Európában is majdnem 20%-kal csökkent az eladások száma.

A Tesla néhány ezer darab híján elérte az éves 500 ezer eladott autót, ahogy azt Musk megígérte. Igaz, 2018-ra ígérte ezt még 2017-ben, 2019-ben 2020 végére egymillió önvezető Tesla taxit ígért,  illetve évi egymillió legyártott autót, de akkor is nagy előrelépés az eladott autók darabszámában. Mivel idéntől már kapható a legolcsóbb Model Y és a hétüléses változat is, a mostani negyedév is várhatóan erős lesz eladott darabszám tekintetében.

Ennek megfelelően az eddig is őrült részvényárak még tovább emelkedtek, a Tesla piaci értéke jelenleg 814 milliárd dollár, ez önmagában majdnem duplája, mint az ÖSSZES, jelentősebb autógyár együttes piaci értéke. Ha majd egyszer a Tesla eléri a VW darabszámait és jövedelmezőségét, akkor is még több, mint tízszer többe fog kerülni a jelenlegi árazás mellett.

Ha pedig az árazás azt tükrözné, hogy az önvezető taxikkal lesz az Uber ellenfele, amelyet 100 millió utas használ havonta, akkor is kérdéses az árazás, mert az Ubert sem értékelik még 100 milliárd dollárra sem. (Ami szintén elég elgondolkodtató árazás, a 2019-es közel kilencmilliárdos veszteség és 14 milliárdos árbevétel mellett, de ez már egy másik kérdés.)

Persze érdekes árazás máshol is megfigyelhető, a 2020-as év másik nagy nyertese az Airbnb, amit úgy értékelnek közel 100 milliárd dollárra a piacon, hogy saját ingatlanai nincsenek (szemben másokkal, például hotelláncokkal), még soha nem volt nyereséges, a bevétele még 2019-ben, a legjobb évében sem érte el az ötmilliárd dollárt és ehhez 674 milliós veszteség társult. Egy jó cikk erről erre.

Az elmúlt év sem a forint éve volt, újra a legrosszabb deviza lett a térségben, közel 10%-ot veszített az értékéből 2020-ban, miközben a román lej csak 2%-ot, a cseh korona pedig 3%-ot.

Magyarországon a netes vásárlás volumene 2020-ban 43,2%-kal bővült, ami rengetegnek tűnhet, de 2019-ben is 38%-ot elért a növekedés. Közben a kiskereskedelmi forgalom is magára talált, az élelmiszerüzletek forgalma némileg nőtt a 2019-es adatokhoz képest, a nem élelmiszer jellegű üzletek pedig csak 1% körüli veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Karácsonykor sem fogyott kevesebb élelmiszer, mint 2019-ben, ami legalábbis érdekes, ha az emberek komolyan vették a figyelmeztetést és nem jártak vendégségbe.

A lezárások jót tettek a bűnügyi statisztikáknak, 9-32%-kal csökkentek a bűnelkövetések száma, különösen a kültéri eseteké. (Legkevésbé a betörések száma csökkent.)

A válság ellenére nem csökkent a magyar kormány adóbevétele, sőt még emelkedett is 142 milliárd forinttal az első három negyedévben 2019-hez képest. Azonban a kiadások növekedése miatt már novemberben is 2.778 milliárd forint volt az éves hiány.

A szokásos év végi bőkezű pénzszórást annak ellenére megtartotta a kormány, hogy nagyon régen zárt ennyire rossz évet a költségvetés. Igaz, a 2019-es kétezer milliárdos pénzégetés helyett 2020 végén még a 900 milliárdot sem érte el a szokásos decemberi pénzeső. Szűkös év volt, na. Hogy ez konkrétan mit jelent a te zsebednek, arról már itt írtam:

Mit csinálnak a pénzemmel?

Share

99 hozzászólás

 • tomsum
  “A válság ellenére nem nőtt a magyar kormány adóbevétele, sőt még emelkedett is 142 milliárd forinttal az első három negyedévben 2019-hez képest.”

  Itt csökkentet akartál írni, nem? Köszi, megint egy remek összefoglaló lett.

 • Kiszamolo
  jóvanna, javítom. 🙂
 • Copywriter
  Vajon mikor értik meg az emberek, hogy a jelenlegi politikai elit globálisan azon van, hogy a pénzügyi elitet gazdagítsa, miközben az átlagember meg lesüllyed a rabszolgák szintjére? És vajon van-e erre valamilyen megoldás, ami nem vezet olyan vadhajtásokba, mint a kommunizmus?
 • Gergő
  Tudom, hogy írtál már korábban a Bitcoinról, és megvan a “véleményed” róla, de esetleg egy frissítés várható annak tekintetében, hogy mennyit változott a megítélése a pénzügyi szektorban?
  (Nem BTC párti vagyok csak érdekel)
 • Unemployed
  Talán még kimaradt, hogy élesedett a Brexit.
  Eyg haver “halászta”, hogy a skót halászok szembesültek a Brexit “hard” következményeivel, amíg beszerzik a tengeri herkentyűik EU-s exportjához szükséges dokumentumokat, azok megromlanak. Nyilván az EU nem is segíti elő a piacra jutásukat innentől kezdve.
  reuters.com/article/uk-britain-eu-scotland-fishing-exclusive/exclusive-ts-a-catastrophe-scottish-fishermen-halt-exports-due-to-brexit-red-tape-idINKBN29D0U0
  Gondolom az eset nem egyedi, ellenkező irányban sem és egyre több szektor fog rádöbbenni a szabad kereskedelem leépülésének korlátaira.

  Én egyébként továbbra is azt gondolom, hogy az angol kisemberek bölcsen döntöttek a Brexit mellett, elviselhetetlen volt a bevándorlás (hogy a britek nem piszkolják be a kezüket alja munkával marhaság, propaganda), levitte a béreiket, egekbe az ingatlanok árát. Hátrányok is vannak persze

 • Kiszamolo
  Gergő, a bitcoinnak továbbra sincs értéke, csak ára, semmi nem változott, csak most éppen magasabb az ára.

  Sokan beszállnak spekulációs céllal, akár nagyobb cégek is, de ez megint csak nem változtat semmin. Nyilván nem érték alapon szállnak be, mert ahhoz valami minimális értéknek kellene lenni mögötte.

  Egyébként sem lehet róla írni, mert megjelennek a bitcoin trollok, akik égő arccal lapultak, amikor 19 ezer dollárról 3.500 dollárra esett az ára, de most megint akkora a képük, hogy nehéz elviselni őket. Ha csak egy szót is írnék róla, akkora troll-parádé lenne itt, hogy nézni is rossz lenne.

 • Petrence
  Ha kb. 10%-ot gyengült a forint a külföldi devizákhoz képest, akkor hogy lehet, hogy 3% körül van az infláció? Az inflációnak és az árfolyamnak szabad piacok mellett nem kellene jobban közelíteni egymáshoz?
 • Norbi
  “Az elmúlt év sem a forint éve volt, újra a legrosszabb deviza lett a térségben, közel 10%-ot veszített az értékéből 2020-ban, miközben a román lej csak 2%-ot, a cseh korona pedig 3%-ot.”

  “Ha kb. 10%-ot gyengült a forint a külföldi devizákhoz képest, akkor hogy lehet, hogy 3% körül van az infláció? Az inflációnak és az árfolyamnak szabad piacok mellett nem kellene jobban közelíteni egymáshoz?”

  Pont ezt akartam kérdezni én is.
  Szóval mihez képest veszített 10%-ot?
  Vagy már közismerten ekkora kamu a hivatalos inflációs adat? 🙂

 • Nehezen elviselhető méretű képű btc troll
  A b1tco1n értékét még mindig az adja, hogy az egyetlen garantáltan véges számosságú dolog a világon, miközben a pénznyomtatás egyre erőteljesebben zajlik. Lehet ezt tagadni, nem érteni, nincs semmi baj vele. Nem mindenki érthet meg mindent, ezért vannak sikeres és sikertelen emberek a világon.
 • KommentElek

  M1 nézőkön kívül kb. senki se hiszi el, hogy 3% az infláció. Főleg azok, akik járnak boltba és látják az áremeléseket.
 • naa
  Nyilván nem megvalósítható (hiszen azonnal bezuhanna az árfolyam, de az image miatt se), de Musk a részvényei jelenlegi árazása alapján most kb. megvehetne pár konkurens autógyártót és mindjárt megnövekedne papíron a Tesla “csoport” által gyártott autók száma és a profitabilitás is, ami tovább lőné a részvényárfolyamokat felfele 🙂

  Ez szerintem pont nem annyira a politikai elit miatt van, hanem valamennyire az “átlagember” saját döntéseinek következménye. Pl. hogy megveszi -e átlag 40e$-ért az autót, 35e hitel mellett. Mit kezd az életével, mit tesz azért, hogy anyagilag előbbre jusson. Persze rengeteg az igazságtalanság, de azért a jelenlegi “rendszer” a nyugati országokban nem említhető egy lapon a rabszolgasággal stb., vagy akár azzal, ha az ember egy indiai nyomornegyedbe születik. Igen, van gettó nyugaton is, az egyén lehetőségei mégis összehasonlíthatatlanul jobbak.

 • csizkek
  Mar hianyoltam a heti osszefoglalokat:)
  Ingatlan piaccal, HUF-al mi lesz szerintetek?
 • Nándi

  Ki szerint van 3% körül az infláció?
  A ksh szerint, aki 5%-ot számol lakbérre? 🙂
  Plusz olaj ára is lenyomja, amiből most kevesebbet veszel, azért is ment le az ára, viszont a kosárban nem változott a súlya.
 • Nándi
  + Egy személyes példa.
  1 éve 105.000-ért vettem a telefonomat, fél évesen 1.5 év garival.
  Használtam egy évig, maradt még fél év a gariból.
  Most 110.000ért tudnám eladni.
  Tipikusan alacsony inflációs jelenség…ja nem.
 • Kiszamolo
  troll, igen, apró különbség, hogy minden valódi deviza mögött ott áll egy teljes ország teljes termelése és szolgáltató szektora, ami az értékét adja az adott devizának, míg a közel kilencezer semmiből előkapott “kriptopénz” mögött semmi nincs az ég egy adta világon é bárki létrehozhat a semmiből még egy újabbat és létre is hoz.

  Egy meglévő értéket lehet hígítani, egy soha nem létezőt tényleg lehetetlen.

  De ezt már százszor megbeszéltük, most sem kezdünk bele. Tényleg nem érthet mindenki mindent.

 • Nándi

  “….az egyetlen garantáltan véges számosságú dolog a világon.”

  Ő…mi?
  Mert Picassot bármikor megkérhetjük, hogy fessen még pár Mona Lisát.
  Kőolajból is köztudottan végtelen mennyiséget lehet kitermelni.
  Annyira abszurd ez a kijelentés, hogy tényleg nem is tudom merre lehetne innen elindulni.

 • Nehezen elviselhető méretű képű btc troll
  Nem a 9000 semmiből előhúzott kriptopénzről beszéltem. Akkor hozzávehetnénk a Gazdálkodj Okosan jatékban kinyomtatott összes játék forintot is, ami valahogy mégsem higítja az igazi forintot, pedig nagyon hasonlít hozzá. Tehát megint: bitcoinból van véges számú, semmi másból nincs. A beszálló spekuláló nagy cégek bitcoint vesznek, nem 9000 féle kriptopénzt.
 • Értetlenkedő
  “A társadalom anyagi megosztottsága soha nem volt még akkora, mint mostanában, az alábbi ábrán az amerikai társadalom alsó felének (50%-ának) vagyonát a kék szín ábrázolja.”
  Ez a világra, vagy Amerikára nézve?
 • A
  Infláció:
  1 éve vettünk kanapét az egyik debreceni bútoráruházból. Most átnevezték, benéztünk. A kanapénk egy év alatt kereken 40%-al drágult!
 • Kapi

  Mondok en bitcoin hireket:

  Aktivaltak a taprootot mostmar, szoval a bitcoin is egyre jobban tart abban az iranyba h konnyen lehessen ra smart contractot irni.

  Egyre tobb egyetemen van crypto/blockchain oktatas ( az MIT-n mar azt hiszem 2016 ota van )

  Egyre jobban nol a lightning network.

  Semmi se valtozott, a fejlesztes ugyanugy megy mint eddig, csak annyi kulonbseggel h most dragabb egy coin.

 • Nbazs
  “Karácsonykor sem fogyott kevesebb élelmiszer, mint 2019-ben, ami legalábbis érdekes, ha az emberek komolyan vették a figyelmeztetést és nem jártak vendégségbe.”

  Ez miért meglepő? Ugyanannyi ember, ugyanannyi napig ugyanannyit eszik, függetlenül attól, hogy ezt otthon, vagy másnál teszi meg.

 • Kiszamolo
  Nbazs, mást és más mennyiséget csinálsz, ha te otthon ebédelsz vagy vendégséget csapsz.
 • Kiszamolo
  Értetlen, USA
 • SharkRider
  Mi 11 honapja vettunk uj autot, 4,5 M Ft helyett 5,4 M Ft most. Nehany home office muszaki cikk is pofatlanul dragult, de az inkabb a hihetetlen meretu kereslet miatt van.
 • Zee
  Miklós,

  Ünnepekkor ugyanazt főzöm a családnak mintha vendégek jöttek volna, kell legalább vmi apró hangulat. Szerintem ‍♀️

 • Nehezen elviselhető méretű képű btc troll

  “Mert Picassot bármikor megkérhetjük, hogy fessen még pár Mona Lisát.”

  Igazad van, ez is jó példa a virtuális értékre. Bár 0-nál picivel nagyobb a valószínűsége, hogy előkerüljön egy másik Mona Lisa, amit Picasso festett, gyakorlatban kimondható, hogy véges.

  Kiszámoló értékelése alapján viszont, mivel a Mona Lisa egy összekoszolt vászondarab, még annyit sem ér mint egy tiszta vászon, amivel még lehet kezdeni valamit.

 • KL
  “Megszavazták az új támogatásokat az Egyesült Államokban, először csak rongyos hatszáz dollárt akartak adni a népnek fejenként, de aztán ebből lett kétezer dollár.”
  Még nem lett, a linkelt cikkben sem ez van, csak valószínűleg lesz. Egyelőre 600, a szenátus elkaszálta a 2000-et. Amikor többsége lesz a demokratáknak (az új szenátorok még nem esküdtek fel), akkor majd áttolják. Vagy nem:

  forbes.com/sites/shaharziv/2021/01/05/if-dems-take-georgia-heres-how-2000-stimulus-checks-could-play-out/?sh=4a2d6067a31a

  “A világon egyre több helyen jár rá a rúd a nagy internetes monopóliumokra, most hétvégén Kína is bejelentette, hogy harcolni fog a monopóliumok és a tisztességtelen verseny ellen 2021-ben.”
  Ironikus.

 • skrilly
  Neked nem ég az arcod, hogy még mindig nem ment le nullára, és be sincs tiltva, holott 8 éve ezt jósoltad?
 • Nehezen elviselhető méretű képű btc troll
  Egyébként Leonardo festette a Mona Lisát.
 • valtozas
  Érdekes lenne egy felmérés, 2021 katás vállalkozók milyen irányba mennek el.Természetesen az egy megrendelőnek magasabb mint 3M-et számlázók szempontjából…
 • Prin
  Kis korrekcio, a jelenlegi, meg szenatusi tobbseget vezeto, McConnell megvetozta a 2000 dollaros stimulust, igy az nem került megszavazasra az USA-ban. Egyelore csak a 600 dollart sikerult keresztulvinni a Kongresszuson. Az uj adminisztracio viszont kijelentette, hogy a beiktatas utan elsodleges feladatuk lesz annak megszavazasa, amit valoszinu kulonosebb nehezsegek nelkul veghez is fognak vinni, mivel akkor mar mind a Kepviselohaz es mind a Szenatus demokrata tobbsegu lesz.
 • Nicholas
  elviselhető méretű képű btc troll
  Nándi is kifejtette már, de konkrétan a periódusos rendszer összes elemére igaz, hogy csak végessokhoz tud belőle az emberiség hozzáférni, legyen az az arany, ezüst, vas, réz, cink vagy akár az urán.
  Bármely festő festményeire is igaz, hogy csak végessok van belőle.
  Persze információt tárolni és cserélni (ami a bitcoinnal való fizetéshez kell) egyszerűbb és gyorsabb, mint pl. aranyat utaztatni fizikailag és a mostani fiat-pénzrendszer szerintem is egy szr meg mostanra egy viccé vált az egész, hogy politikusok annyit nyomtatnak belőle, amennyit akarnak. Innen nézve a dollár meg többi fiat-pénzek is mind játékpénz.
  Ugyanakkor miért pont a bitcoin lenne a jó alternatíva és miért nem a másik 1000 kriptopénz közül valamelyik? Nagyon pazarló a bányászata és a véges kínálat sem biztos, hogy pozitívum. folyt.
 • Nicholas
  …folyt. Szerintem egyébként maradhatnának a fiat-pénzek, de Milton Friedman szabályai alapján, vagyis a jegybank a pénzkínálatot egy számolt értékkel növelje minden évben, függetlenül a gazdasági ciklusoktól:
  “Friedman proposed a fixed monetary rule, called Friedman’s k-percent rule, where the money supply would be calculated by known macroeconomic and financial factors, targeting a specific level or range of inflation.
  Under this rule, there would be no leeway for the central reserve bank, as money supply increases could be determined “by a computer” and therefore business could anticipate all monetary policy decisions.”
  Sokkal kisebb tere lenne az ilyen kontárkodásoknak, amik most mennek és a pénz is kontrollált formában, lassan inflálódhatna.
 • Richmond
  Egyébkénta forint gyengélkedése tény, viszont tényleg van közgazdasági oka? – jó, tudom, hogy van, de itt történelmi mélységekről beszélünk, ami általában csődbe ment, vagy/és politikai válságok által sújtott, esetleg anarchia felé tartó országok sajátossága. Azért legyünk őszinték, Magyarország pont nem ez.
  Vagy fogadjuk el tényként – lásd még: a BTC/Tesla árfolyama újabb rekordot döntött -a rajongókat leszámítva mindenki tudja, hogy irreális magasságokban vannak. A forint ilyen mértékű gyengélkedése nem irreális?
  Tényleg kiváncsi vagyok, messze álljon tőlem a kormány mosdatása.
 • Gábor
  Az ingatlan piaccal mi a helyzet, nem eset róla szó, mennyire és mennyiben érintette a Covid?
  Személy szerint a lakóhelyemen azt tapasztaltam, hogy nincs összefüggés, mert errefelé tovább emelkedtek az ingatlan árak.

  A munkahelyemen (gyártás) a tavaszi megszorítások után, az év végén nagylelkű volt a dolgozóivak a munkaadó, mert nem reméltük, mégis adott minden dolgozójának év végi prémiumot. Persze mondhatnám, hogy a tavasztól tartó megszorításokkal többet nyert, mint amit vissza adott, de mi dolgozok nagyra értékeltük az év végi prémiumot.

  A forint értékének a romlását mindenki érzi (kollégák, dolgozok, rokonok, barátok) és szánalmasnak tartjuk, hogy ennyire pocsék a forint árfolyam, főleg az Euro-hoz képet.

  Az oltás kérdésben a környezetemben több a kétkedő, a pesszimista, mint aki oltás párti. Nincs bizalom, valamit nem látni, hogy ezzel valóban megszűnne a kialakult helyzet.

 • Jamroll
  elviselhető méretű képű btc troll. A tobbi shitcoin ugyanezt eltudja mondani magarol, hogy garantalt a vegessege. Akar en is utnak tudnek inditani egy ilyet. Ertjuk mi ezt a reszet rendesen. Nem kell ra kulon felhivni a figyelmet.
 • tumpara
  A: Jó lesz az 40%-kal is. Csak mondd ki: százalék, százalék-KAL. Másoknak hasonlóan kiszólva: HUF-fal.

  Ez a lufi csak fújódik és sose lesz vége. Persze mindig vége van egyszer, de most ott áll egy jegybank, ami annyi pénzt nyomtat, amennyit akar. Mi baj történhet? Senkit nem érdekel, hogy a tőzsde elszakadt a valóságtól, a jegybank úgyis megment. Mánia van, hype, nagy lóvé. Aki kimarad, lemarad.

 • Kiszamolo
  Skrilly, olvass már utána, mit írtam, utána okoskodj.

  https://kiszamolo.hu/a_bitcoinrol_meg_egyszer/

  Sőt, én mondom neked, ismerve az emberek bolondságát, butaságát és mohóságát, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 150 ezer dollár lesz jövő ilyenkorra a Bitcoin. De nem azért mert annyit ér, hanem mert sok a mohó ember, aki úgy érzi, kimaradt a tutiból, de még nem késő beszállni.

  Szabályozni pedig érthetetlen módon még nem szabályozták, abból még lehetnek mókás meglepetések.

 • Kiszamolo
  Bitcoin téma befejezve, innentől törlöm.
 • m
  (Azért az k#rva jó volt, hogy aszittem vicc a Picasso+Mona Lisa. Erre kiderült, hogy nem.)
 • Szabolcs
  m
  2021-01-10 at 19:55

  Mér, szerinted van még rá sansz, hogy fessen egyet Picasso is? 🙂

 • Én is akarok kommentelni...

  Ismerősi körben van 4 könyvelő akiknek kb. 100+ KATÁs vállalkozója (tudom, nekik nem kell könyvelő) év nov-dec ment az számolgatás a merre hogyan továbbot illetően. Lesz meglepetés a betervezett plusz bevételt illetően a PM-ben, ugyanis habár nem reprezentatív a minta, de akiket érintett a dolog (speciális a minta, mert csak keveseket nem érintett) kb. 90% megoldotta a több felé számlázást, 2-3% a költség átalányt választotta, 2-3% céget csinált és azon keresztül húzza ki a pénzt vett számlákkal, a maradék befejezte a vállalkozósdit, visszament teljesen feketébe. Nincs senki, aki bevállalta volna a 40%-os mizériát.

  Vicces újdonság amúgy január 1-től, hogy a KATÁs vállalkozóknak szerződéskötés előtt kötelező tájékoztatniuk az ügyfelüket az adózási módjukról, ha pedig a szerződés jan. 1 előtti, a kifizető felé a nyilatkozatot jan. 15-ig meg kell tenni.

 • Mr.Fawlty

  “Én egyébként továbbra is azt gondolom, hogy az angol kisemberek bölcsen döntöttek a Brexit mellett, elviselhetetlen volt a bevándorlás (hogy a britek nem piszkolják be a kezüket alja munkával marhaság, propaganda), levitte a béreiket, egekbe az ingatlanok árát. Hátrányok is vannak persze”

  szerencsere a Brexit megoldotta a bevandorlasi “problemat”: ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/internationalmigration/bulletins/migrationstatisticsquarterlyreport/august2020
  Ha nincs EU migracio, van helyette non-EU.

 • Vladislav
  Piac úrnak jó kedve volt az elmúlt 2 hétben. 🙂
 • usespanner
  Izrael már minden 70 év feletti lakost beoltott (aki kérte), de ennek semmi hatása nincs még, a második löketet a hónap végéig beadják, így elvileg kialakulhat az immunitás.

  Azaz csaknem 3 hét és elvileg megszűnhet a koronavírus terjedése az emberi jogokat hírből sem ismerő, de remek (centralizált) egészségügyi rendszerrel működő zsidó államban.

  Az oltásért kampányolás hatamas divat lett itthon is, aminek semmi értelme, mert azokat sem tudtuk beoltani, akik kérték.

  ,
  Ebben teljesen igazad van, de az átlagember nem takarít meg és az életcélja a fizetése minden áron való eltapsolása, hogy minél jobban éljen. És ha ettől nem boldog, akkor még többet költ, hogy hátha boldogabb lesz.

 • Petya

  Az egész világ gazdasági berendezkedése a növekvő mértékű fogyasztáson alapul. Ezt kell szolgálnia a fiat pénzeknek is. A fiat pénzek inflációja ebben a rendszerben kifejezetten kívánatos. Persze ez rossz annak, aki fiat pénzben akarja tartani a megtakarítását, de a pénz nem felhalmozásra, hanem fizetésre való. Felhalmozni aranyat, értékpapírokat, műtárgyakat, ingatlanokat kell. Ha van felhalmozni kívánt fölös pénzed, akkor vegyél belőle valamit, ami várhatóan nemcsak tartja, hanem növeli is az értékét. De akár egy új vállalkozás kezdőtőkéjének is felhasználhatod. (A cikkben szereplő ábrán pirossal jelölt szupergazdagok sem bankbetétben tartják a vagyonuk döntő részét.) Az elköltött pénzed pedig hagy tegye a dolgát: forogjon a gazdaságban.
  Ja, hogy a bankbetét biztonságos, likvid és kényelmes? Akkor fizesd meg az árát az infláción keresztül.
 • Valtozas

  Több felé számlázáshoz azért már kell könyvelő,legalábbis a kapcsolatok.
  Vagy marad a külföldi vállalkozás…
 • untermensch4
  Van értelme csak az nem az oltás. 444.hu/2021/01/09/aki-nem-regisztral-a-kormanynal-az-nem-kaphat-oltast
  444.hu/2020/12/08/aki-regisztral-oltasra-az-uj-kormanyzati-vakcinaoldalon-az-rogan-antaleknak-adja-meg-az-adatait
 • jani129
  A forint árfolyamának talán az tesz rosszat, hogy az USA-ban várható erőteljes balliberális fordulat nem kedvez a nemzeti kormányoknak, amilyen minálunk van. Eléggé sikerült kitűnni a mezőnyből a kötelező betelepítési kvóta egyelőre sikeres elgáncsolásával. Ezért mindenféle nyomásgyakorlás lehetséges, ezt árazza a piac. Én azt mondom, továbbra se engedjük be a migránsokat, inkább essen kicsit a forint.

  Jani, nincs az az őrült “migráns”, aki ide akarna jönni. Eddig se volt, ezután sem lesz. Megy tovább a magyarok után Németországba.

 • Petrence
  Sajnos az Államkincstár a hivatalos adatok alapján számol, ez alapján kapom a PMÁK kamatát. Ez a baj.