Ilyen állapotban vágtunk bele a válságba

Olvasom, hogy az Iparkamara elnöke nyilatkozik, hogy annyi ember ment tönkre a válságban, hogy azzal már kezdeni sem tudnak mit. Abban a válságban, ami még csak kemény négy hete tombol.

Kijött a FED felmérése az amerikai kis és közepes vállalkozásokról, ami sok mindent megmagyaráz, miért van annyi cég kétségbeesve a leállás első két-három hetében is.

A felmérés szerint 2019-ben a cégek 56%-ának nőtt a bevétele és csak 22%-ának csökkent, 69%-uk további emelkedésre számított az előtte álló egy évben és csak 11 százalék várt csökkenő árbevételt.

57%-a nyereséges volt és csak 24%-a veszteséges, 36%-a több embert alkalmazott, mint egy éve és csak 15%-ánál csökkent a létszám, 44% szerint nőni fog a létszám a következő évben és csak 6% várt csökkenést.

A cégek 30%-a fejlődött 2019-ben egyszerre mind bevételben, mind létszámban.

Eddig ezek nagyon szép számok. De most jön a de.

A cégek 35%-a számít pénzügyileg egészségesnek: nyereséges, jó hitelminősítése van és a pénzügyi igényeit maga tudja fedezni, nem kell a tulajdonosok személyes vagyona vagy kezességvállalása hozzá. 35% megfelelő állapotú (három feltételből csak kettő teljesül) 23% kockázatos, 6%-a csődközeli állapotú.

Az elmúlt évben az 1-500 főt foglalkoztató cégek 66%-a került szembe anyagi kihívásokkal, 43% a cég folyó költségeinek fizetésével küzdött, ide értve a fizetéseket is, 33%-a hitelfelvétellel voltak gondjai, 30%-nak a hitelfizetéssel, 19%-nak a beszerzés anyagi vonzatával, 8% egyéb pénzügyi gondokkal szembesült.

Ha két hónap bevételkiesése lenne a cégeknek, 86%-ának kellene valami lényeges lépést megtenni. 47% a tulajdonos tőkeemelésére számíthat, 17%-nak két hónap kiesés esetén be kellene zárnia. Mindössze a cégek 14%-ának nem kellene semmit tennie, elélne a cég tartalékaiból két hónapig. Még az egészséges cégeknek is csak a 20%-a üzemelne el a tartalékaiból két hónapig és még ezeknek a cégeknek a 8%-a is bezárna egy rövid bevétel-kiesés esetén. S még egyszer: nem csak kisvállalkozásokról, hanem akár többszáz fős vállalkozásokról is szó van.

A cégek 32%-a rendelkezik legalább 100 ezer dollár adóssággal és csak 29%-a hitelmentes. A cégek 43%-a igényelt újabb hitelt az elmúlt évben, de csak ezek fele kapta meg az igényelt összeget, leginkább túlzott eladósodás, rossz pénzügyi eredmények voltak az elutasítás okai. Ráadásul a cégek oroszlánrészénél a tulajdonos személyes felelősséget vállalt a cég hiteleiért.

Hát ez a gond még az Egyesült Államokban is. A viszonylag nagy, akár 500 fős cégek komoly részét is térdre kényszerítené egy kéthónapos leállás. (Amikor a felmérés készült, még senki nem tudott semmit a járványról, csak úgy megkérdezték.)

Ráadásul a cégek bár szép számokat mutatnak a növekedés és bevétel területén, azért kicsit megpiszkálva nem annyira szép a kép. Csak a cégek harmada számít pénzügyileg egészségesnek, kétharmada anyagi problémákkal szembesült az elmúlt évben, a legtöbb cég többel is, miközben úgymond szárnyalt a gazdaság.

A cégek hitelei mögött legtöbbször a tulajdonos kezességvállalása vagy magánvagyona is ott van fedezetül, így a cég csődje a tulajdonosok csődjét is jelenti a legtöbb esetben.

Vagyis pénzügyi tekintetben a legtöbb cég eddig is pengeélen táncolt, hiába volt a lehető legideálisabb minden feltétel a gazdaságban, még a legjobbak se voltak válságállók egyáltalán. Ezek a cégek semmivel sem jobbak, mint az átlagember, aki ha bónuszt kap és a munkaerő-hiány miatt nő a fizetése, akkor minden pénzt boldogan elver, sőt hitelt vesz fel, hogy minél nagyobbra nőjön. Amikor kicsit visszaesik a fizetés vagy munkanélküli lesz, akkor pedig azonnal kétségbe van esve, hogy miből fogja fizetni a számlákat.

S ez volt a helyzet 2019-ben, amikor az amerikai gazdaság szárnyalt és mindenki rózsaszínben látta a jövőt. Ha a probléma elhúzódik, lesz itt vérengzés a kkv szektorban.

Share

66 hozzászólás

 • Mókabéla
  A nemzetközi cég, ahol dolgozom 1mrd dolláros bevétellel rendelkezik. 35 millió dollár szabad pénze volt, ez konkrétan egy hónapra sem elég, hogy a fizetések kimenjenek, nem beszélve a többi kiadásról. Az első dolguk volt, hogy felvettek 170 millió dollár hitelt, és csökkentették a fizetéseket 20%-al. És ez még egy enyhe lépés volt, miközben az ázsiai termelésünk újra működik.
 • Bence
  “Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”
  Minden 5000 Ft jó helyre megy minden évben!

  Majd még inkább kimennek külföldre dolgozni a magyarok, ha itthon nem tudnak velük mit kezdeni: alapblog.hu/uj-ausztriai-allashirdetesek-indultak/

  “Mivel az osztrák állam nagyon komoly pénzekkel és gyorsan mentette a munkahelyeket, az ausztriai munkaerőpiac nem omolhatott úgy össze, mint a magyar. Valószínűleg a munkanélküliség és a recesszió is jóval kisebb lesz és a kilábalás is gyorsabb, ezért a honi tömeges állásvesztések miatt újabb nagyon komoly kivándorlás várható Ausztriába (és Nyugatra) a szabad mozgás visszatérte után.”

 • snorbi
  Iparkamara: de az éves díjat azért bevasalták, hogy nekik ne legyen szűk esztendő…
 • Gunnerwatter
  Magyarország ugyan ez.
  Minket mindenki hülyének nézett, hogy nincs hitelünk, meg alapvetően spórolunk a cégeknél. Ha nulla a bevételünk, akkor is legalább 18-20 hónapig semmi problémánk nincs. Marad mindenki, bért nem csökkentek senkinek.
  A napokban derült ki, hogy ezzel kb. egyedül vagyunk az ismeretségi körben.
  A vicc az, hogy már egy éve kb. Kellemetlenül kezdtem érezni magam, mert nem hitelből fejlődünk és mindenki ezt sulykolta.
  Hogy ez jó vagy rossz, majd kiderül…
 • flasgordon
  Egyyébként egy normál teszem azt 50-100 fős üzem esetében kitermelhető 6 havi tartalék ha beüt vmi?
 • Dörnyei József
  Erősen szektorfüggő. Ezekből az adatokból kb. semmit sem lehet következtetni.
  Van olyan szektor, ahol minden cég csődbe fog menni, ha nem kap valamilyen segítséget az államtól. Ilyen a légi közlekedés és kapcsolódó cégek.
  Van olyan szektor, ami nagyon csúnyán meg lesz tépázva, de nem megy csődbe. Pl. a szállásadók. De át kell állniuk helyi vendégekre. Lesznek helyi vendégek, mert külföldre nem tudnak menni.
  És van, akinek jobban megy a válság során. Pl. kereskedelmi cégek. A kereslet náluk landol. Szvsz. a forgalmuk és nyereségük a jelenlegi duplájára nő most egy ideig.
  A gyártó cégek, amik mindennapi cikkeket gyártanak, most annyit tudnak eladni, mint eddig, csak máshogy kell csomagoljanak.
  A csomagolás iparág pedig jól jár, duplázza a bevételét/profitját.
  EÜ beszállítók is jól járnak, ők keresnek az egészen a legtöbbet.

  Szóval szektor függő… Helikopterről lehet próbálkozni,de futile

 • Guest
  A tíz+ éves bika piac megtanította a cégeket hogy az agresszív növekedés a nyerő, aki óvatos az lemarad. A medve majd valami mást fog nekik tanítani… de attól felek sokan megbuknak majd a vizsgán.
 • GrandMasterB
  A Goldman Sachs már igen erős fényt lát az alagút végén és a részvények vásárlását javasolja.
  (forrás: marketwatch.com/story/heres-what-goldman-sachs-is-telling-wealthy-clients-to-do-in-this-market-2020-04-08)

  A FED márciusi közepi megbeszélésén elhangzottak szerint pedig az is elképzelhető, hogy csak jövő évben kezdhet el talprállni az amerikai gazdaság.
  (forrás: marketwatch.com/story/fed-staffs-worst-case-scenario-no-major-recovery-until-next-year-minutes-2020-04-08)

  Valakinek biztosan igaza lesz…

 • Családfő
  Egyik érdekes eleme a statisztikának, hogy a “csődközeli” (distressed) vállalatok ~7%-a gond és tennivaló nélkül (no action, use cash reserves) átvészelne két hónapot… többen , mint a kockázatosak. Az ördög a részletekben rejlik bizonyosan.
 • Cégvezető
  @kiszámoló
  Szerintem azért nem szabad negatívan beállítani a cégeket, akiknek nincs 2 hónapnál több tartaléka.
  Nyilván legtöbben hasonló minőség mellett az olcsóbb termékeket/szolgáltatást választják (mint ahogy te és én is), és így nehéz versenyezni tisztességesen a multikkal és a feketézőkkel, és optimális minimum 4-6 havi tartalékot képezni.
  Nyilván mondhatjuk, hogy akkor nem működik az alap ötlet, ha nem éri meg ennyire, de sokan így is belevágnak.

  Persze nem védeni akarom azt a sok céget, ahol a tulajok sok-sok éven át habzsoltak az osztalékban tartalékképzés helyett, de ez sem annyira fekete fehér.

  (Egy 3 éves, 25 fős cég vezetője kb fél éves tartalékkal)

 • Rosen
  “EÜ beszállítók is jól járnak, ők keresnek az egészen a legtöbbet.”

  Fenét. Csak azoknak megy jól, akik a koronavírus kezeléséhez használt eszközt gyártanak. A többinek coki. Ki vesz most fogászati implantátumot, mankót, szemüveget? Ráadásul az egészségügyi kassza zárt, ezért ha elköltik röntgenre és lélegeztetőgépre a pénzt, akkor nem marad MRI-re és ultrahangra.

  Már csak hab a tortán, hogy azzal szívatta a kormány az eszközbeszállítókat, hogy nem fizeti ki a kórházi tartozásokat egy éve. Képzelheted mennyire tudtak/akartak készletezni ilyen helyzetben, aztán meg szállítsanak egymillió maszkot a semmiből.

 • L
  Nem ertem, miert gond az, ha tartalek hianyaban egy ceg csodbe megy. Ha nyitok egy utcai hamburgerezot, nyilvan nem fogok csak azert tartalekot kepezni, es plane nem fogom a tartalekomat a ceges tevekenyseg ketetben felelni, ha nulla bevetellel kecsegtet a kovetkezo masfel ev. Mi a fenenek folytatnam a tevekenyseget? Minek fizetnek akar egy forintot is a folytatasert? Vege, kesz. Majd ha megint rentabilisnek tunik a biznisz, akkor ujra visszaterunk ra.

  Es ugyanigy van ezzel az is, aki kiadja nekem a helyiseget, meg akitol beszerzem az alapanyagokat.

  Ugyanezert nem is kell ezeket a vallalkozasokat adofizetoi penzbol “megmenteni” (=tetszhalott allapotban tartani) sem, of course.

 • Kmiki
  Nekem a vallalkozasomban az elmult 15 evben az volt a megtanult taktikam, hogy merni kell kicsinek maradni es megelegedni az eros kozeposztalybeliseggel. Eddig nagyon bejott. Korrekt, stabil, kicsi de minosegi ugyfelkorrel birok, ami szerintem nagy szo. A fo megrendelom nemreg azzal keresett meg, hogy fizetne valami keszenleti dijat, amig rendezodnek a dolgok. Most konkretan zero munkaval is penzt keresek.
  Lemondok az aggressziv terjeszkedesrol es a komoly vagyonepitesrol. Cserebe van boven ido a csaladra, a hobbira es nem kell hulyere sem dolgoznom magam.
  Nyilvan ez nem minden szektorban vegrehajthato, mert megesznek. Nem irigylem azokat, akik a mokuskerekben porognek.
 • pléhboj
  A válság eltakarítja a “komolytalan”, felelőtlen, nyerészkedő cégecskéket… jól van ez így, akárcsak a munkavállalókkal… utóbbi pár évben már nagyon elpofátlanodtak igények és bérezés tekintetében, hát most a “helyükre” kerülnek szépen…
 • Csendes olvasó
  Nem az első olyan poszt ez, ahol az a konklúzió, hogy a cégek nagy része nem képez elég tartalékot, vagyis nem “válságálló”. Előttem már páran leírták, hogy ez nem életképes szemlélet: Senki nem fog ilyen terméket / szolgáltatást venni drágábban, csak hogy a szolgáltató tartalékot tudjon képezni. Az marad talpon a kapitalizmusban, aki jobban ki tudja szolgálni a vevők igényeit. A vevőknek meg ritkán van igényük arra, hogy a szolgáltató hosszú távon túléljen…
 • expect

  +1
  Én sem igazán értem mi ez a rossz szemmel nézés, hogy egy cégnek nincsenek fél évre nulla bevétel melletti tartalékai. Miért kéne, hogy legyenek? Ha nincs bevétel, akkor becsukja az üzletet. Nyilván vannak olyan esetek, hogy lecsökkent bevételek mellett is érdemes működni, akár veszteséggel is, mert átmeneti a dolog, többe kerülne később új állományt felvenni, betanítani, gyorsabban tudsz aktív állománnyal reagálni a fellendülésre, akár piaci részesedést is növelhetsz…stb Végső soron ez egy mezei beruházás. De hogy egyetlen cégben sem képzünk azért tartalékot, hogy “mi lesz, ha fél évre leáll a világgazdaság és mindenki karanténba vonul, nekünk meg nulla lesz a bevételünk, mert hatóságilag így-úgy betiltják a működésünk” az egészen biztos.
 • kékfrankos

  A gond főként azzal van, hogy a vállalkozók többsége mindent egy lapra tesz fel, vagyis nincs diverzifikálva a befektetett tőke. Egy csőd mindent visz. Akár magánéletileg is.

  Ellenben, ha van egy éttermed, egy fodrászszalonod meg egy pékséged, akkor az a jelen válságban egy elég jó portfóliót jelent, mert az étteremnek ugyan totális kiütés, a fodrászszalonban kicsit kevesebbet csattog az olló, de a pékség arat.

  Ez a szemlélet, hogy úgy kezeljük a cégeket, mint egy befektetési alapot, nagyon nem elterjedt itthon. Ez is hozzájárul, hogy aztán menteni kell őket, mert együtt “túl nagyok, hogy elbukjanak”.

 • matetoth
  én azt nem értem, hogy miért aggódik mindenki, hogy csődbe megy pár (vagy az összes) cég (többen is írják, hogy a termelési kapacitás csökken), pedig a termelési kapacitás a valóságban alig változik, hiszen a csőd nem azzal jár, hogy felgyújt minden eszközt a cég az utolsó napon. A légitársaságok csődje sem komoly baj.

  Egy cég fizetésképtelenséget jelent –> a napi ügymenet tovább zajlik. Ha a csődeljárás, ami nem holnap ér véget, nem sikeres (a fizetésképtelenség nem szűnik meg), akkor felszámolás indul, de ekkor éppen olcsó bevásárolni cégből, ezt megteheti valami befektető vagy üzleti angyal, de ha ez nincs, akkor sem dobják ki a gépeket, hanem eladják őket (általában nyomott áron). Tehát a rossz cégeknek összességében csak a tulaja és esetleg a hitelezői járnak rosszul, más nem.

  Szóval miért mentünk meg mindenkit, kinevelve a felelőtlen cégeket továbbra is?

 • Economyblackhole
  Olyan tuz fog itt egni amilyen meg sose
  Aztan meglatjuk mi no ki a romokon
 • snorbi
  “A válság eltakarítja a “komolytalan”, felelőtlen, nyerészkedő cégecskéket”

  És? Amíg létezik olyan, hogy “korlátolt” felelősségű társaság, addig mindenki a hajunkra kenhetünk. Megszünteti ma, a tartozásait nem kell kifizetnie, majd alapít egy újat egy-két hónap múlva.

 • Surci
  “A Goldman Sachs már igen erős fényt lát az alagút végén és a részvények vásárlását javasolja.”

  Hát persze, hiszen a Goldman befektetési bank, abból él hogy elad (vagy vetet) az ügyfeleivel.

  concordeblog.hu/2020/04/02/a-betuk-hatalma-a-matematika-es-a-valosag/

 • Kiszamolo
  Az, hogy egy cég nem készül fel arra, hogy munka nélkül marad, vagy bármi beüt, hanem máról holnapra él, amikor van profit, akkor mindent elver, amikor az elmarad, akkor meg sikítozik, hogy mentsék meg, az pont ugyanaz, mint amikor az alkalmazott él ugyanilyen felelőtlenül.

  Az nem igaz, hogy egy cégből ki lehet venni a fellendülés idején milliárdokat profitban, de két havi leállásban már tönkre is ment a cég.

  Ha pedig az aranykorszakban sem tudott a cég annyi profitot termelni, hogy legyen tartaléka, csak a fellendülés miatt maradt egyáltalán életben, azért a cégért nem is kár.

 • Puding
  Azért kíváncsi lennék, a cégek mennyire vannak annak tudatában, hogy most ők is vizsgáznak, ami meghatározza majd a jövőjüket.
  Mert a válságnak egyszer vége lesz, és akkor a munkavállalók (aki új állást szeretne, aki váltana, de akár a többiek is) meg fogják nézni, hogy ki hogyan bánt az alkalmazottaival, amikor baj volt; hogy felelősen gazdálkodott-e vagy csak a csillivilli image volt a lényeg. Lehet bullshitelni az employer brandingről sokat, de most kiderül, mi van mögötte igazából.
 • Naidden
  Offtopic
  @kiszámoló
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a kiszamolo akadémia haladó verziójából készült-e videós anyag, amit meg lehetne vásárolni? A bevezető kurzus végén van talán olyan említést, hogy akit jobban érdekel az menjen a haladó tanfolyamra.
 • Unicredites
  Szerintem az egyéneknek nem szükséges olyan ütemben növekedni anyagilag, mint egy cégnek (nagyobb ingatlan, drágább autó, több nyaralás), ahhoz, hogy sikeres legyen, ellenben sokkal fontosabb felkészülnie a váratlan helyzetekre és az a rémisztő, hogy ennyien élnek fizetéstől fizetésig.

  Más: én abban bízok, hogy az alkalmazottakat/szakmunkásokat helyreteszi ez a válság: az egy dolog, hogy drágán dolgoznak, de cserébe sz@rul is és ők tesznek szívességet, hogy eljönnek dolgozni. Nekem sok olyan alkalmi munkavállalóm van/volt, akiket csak azért nem küldtem el, mert akkor nem lett volna meg a szükséges létszám. Remélem, hogy javulás lesz ebben is.

 • Kiszamolo
  naidden, azzal még adós vagyok. De most van időm, lehet, megcsinálom.
 • jami
  Jól hangzik, hogy de ha nincs semmi bevétel, miért is vesztegetné a pénzét a tulajdonos, majd csinál másik céget, ha beindul a bolt – csak épp ez egy gyönyörű domonó. Ha sorra, pár hetes lassulás után, sokan munkanélküliek, akkor hamar el lehet oda jutni, hogy SENKI nem fogyaszt olyat, amit nem muszáj. Aki minka nélkül van, nyilvánvaló okokból, a többiek óvatosságból. És bedőlnek majd azok is, akik egyébként pont áthidalhatták volna ezt az időszakot; újraindulni pedig még nehezebb. Ha alig van ügyvéd, bíróság – hogy lesz hirtelen x cég?
  Igen, pár hónap akár állásidővel/szabival/csökkentett működéssel ésszerű. Nem mellesleg, hová mennek/hol maradnak majd szívesebben a munkatársak, mikor lesz választásuk? Akkor majd jöhet a sírás arról, milyennek ezek a mai dolgozók.
 • Egy kisvállalkozó a sok közül
  Egy több mint 20 éve működő, 10-15 fő közötti KKV tulajdonosa vagyok, évi 150-200M körüli árbevétellel. A mi szektorunkat (turizmus) nagyon erősen érintette a járvány. A 2008-as válságban kb a dolgozóink 50%-át előbb-utóbb el kellett küldenünk ahhoz, hogy a cég működjön. A saját fizetésem és az osztalékom is töredékére – volt amikor nullára – esett.

  Most a helyzet máris sokkal rosszabb: a bevételek gyak. nullára csökkentek, a kiadások ellenben szinte teljesen megmaradtak. Már 3 hete folyamatosan küldjük el az embereinket, egyetkedünk velük munkaidő csökkentésről,stb. Próbáljuk csökkenteni a kiadásokat – de egy bizonyos szint alá menni lehetetlen (fix bérelti szerződések, vállalkozási szerződések, bérek). Az állami bértámogatás a bevétel nélkül maradt kiadásaink töredékére sem elégségesek. Úgy néz ki most egy hónapunk hogy havi 2-3 milliót(!!!!) kell beletenni a cégbe… (folytatás)

 • Gabor
  Bence: alapblog.hu/uj-ausztriai-allashirdetesek-indultak/

  Csak kivancsisagbol megneztem egy ilyen hirdetest, ezt talaltam:
  “Auf 2150 Meter macht man keine halben Sachen, deshalb suchen wir für die Wintersaison ab _11 November 2019_ einen qualifizierten und motivierten Demichef de Partie (m/w) für unser Team. ”

  Magyarul ezek meg az elozo szezonbol ragadtak itt.

  A valosag az, hogy itt Ausztriaban is tobb szazezren lettek munkanelkuliek, es a vendeglatas is teljesen meghalt. Senki nem tudja, meddig fog ez tartani es milyen gazdasagi kovetkezmenyekkel jar, milyen lesz a kovetkezo szezon, lesz-e vendeg, ha lesz, mennyivel lesz kevesebb, mint elotte. Siman elkepzelheto, hogy az osszel egy ujabb jarvanyhullam jon…

  Ez a “blog” egyszeruen hangulatot szit, remhirt terjeszt, a valosaghoz semmi koze nincs. Nem kell mindent elhinni, amit az interneten olvasol.

 • Egy kisvállalkozó a sok közül
  (folytatás)
  Hamarosan el kell döntenem hogy a sok évnyi személyes megtakarításomból mennyit merjek még kockáztatni a cég fenntartása érdekében. Egy-két hónapra 4M – ez rendben. 6 hónapra 12M: erősen meggondolandó. 12 hónapra 24M – csak ha kockáztatom a lakhatásomat is. És az én cégem egy sok éve nyereséges vállalkozás volt… ennél a kisebbek, a párszemélyes cégek sokkal rosszabb helyzetben vannak!

  Ha a cégünk megszünik akkor 10-15 ember kerül az utcára – szerintem ez sokkal nagyobb veszteség lenne állami szinten mint VALÓS és AZONNALI pénzügyi segítséget nyújtani a KKV-nak. Én meg fogok tudni élni és ha kell tudok majd munkát találni két felsőfokú nyelvvel (bár valószínű hogy külföldön); de a dolgozóink közül jópárnak felkopik majd az álla. És nem lesz máshova sem menniük ha “egy férges cég elhullik”, mert az ÖSSZES elhullik és különben sincs kereslet, minek új embert felvenni…

 • usespanner
  3 hét alatt csaknem duplázódott az osztrák munkanélküliek száma (Ausztria: tavalyi 6,5%-ról 12,2%) ez a mácius vége.
  Nem lepődnék meg 20%-os (hivatalos) munkanélküliségen sem 3 hét múlva.

  Feltehetően Mo-on sem jobb a helyzet.

  Itt a pompás lehetőség azonban hiányszakmák felé orientálódni.
  A kormánynak “diákhitelt” kéne biztosítania a felnőttképzésre is.

  Fiatal könyvtárosból informatikust vagy ügyfélszolgálatost, kozmetikusból-manikűrösből nővért, aztán majd csak a piac beárazza a keresetet.

 • kodex
  na, ennyit erről: “A moratórium ideje alatt, illetve a moratórium lejártát követően kérelmezett előtörlesztések esetén az előtörlesztés összegét elsősorban a moratórium ideje alatt meg nem fizetett kamatra, illetve a moratórium lejártát követően esedékes egyenlegre kell elszámolni.”

  csak mert voltak akik tőkét akartak csökkenteni ebből.

 • Valezius
  Ideje lenne a Kiszámolónak megírni a kisvállalkozóknak szóló beígért könyvet. 🙂
 • jami
  Ausztriából, Olaszorszországból, Franciaországból, Spanyolországból, Németországból tömegével küldték haza az ideglégiósainkat. Nuku fizetéssel. Jelentős részük ment a szülőkhöz, mások a családfenntartók. (Ők azok, akik nem azért voltak kint, mert jelentős megtakarítást halmoztak fel – azok ugyanis a régebben kint lévők, fixebb állással, szállással.)

  És még alig jöttek azok, akik már családdal, iskolás gyerekekkel, egykeresős modellben élnek kint…
  Se a kinti, se az itthoni statisztikákban (még) nicsenek.

  Parragh és Palkovits szerint majd mennek mg-i idénymunkára…

 • Manna
  Tegnap egy ex jegybankelnök, ma egy elemző, ezt is ajánlom:
  444.hu/2020/04/09/zsiday-viktor-ebben-a-helyzetben-a-munkaalapu-tarsadalom-gazdasagfilozofiai-tevedes

  Kívúlről figyelem a gazdaságot es a politikát is, de amiket felvet Miklós, Bod Péter Ákos es ma Zsiday Viktor is, az alapján a következő kérdések merülnek fel:
  egyrészt szerintem semmit nem tesz a jegybankelnök a kormányfő tudta nélkül, pedig most látszólag ez nincs így…
  másrészt félek, ez az érthetetlen kivéreztetés nem arról szól e, hogy ez segíti a későbbi kvázi államosításokat… es ebbe sokan mások közben tönkremennek persze.

  Nekem euroban van a vagyonom, így kaptam, nem én váltottam át. Most erősödött a forint. De nem lesz sokáig így szerintem.

 • UD
  Maga az állam sem volt tudatos. Bod Péter Ákos az év elején nyilatkozta, hogy az elmúlt 2-3évben érdemi lehetőséget szalasztottunk el, hogy sokkal jobb fiskális mozgásterünk legyen egy soron következő válságra.
  És kellett két hónap, hogy erről meg is bizonyosodjunk.
  Maga az állam sem volt hangya és ugyanez mikroszinten is látható.

  A legdurvább az volt, amikor Parr. azt javasolta, h aki szakács volt, legyen már pék, de arra nem tudott válaszolni, hogyan tudják gyorsan (#maradjotthon üzemmódban) átképezni.
  Ebből lesz az online pék…

 • Adam
  7% munka nélkül 3 hét alatt. És ez még csak az eleje…
  444.hu/2020/04/09/a-teljes-magyar-felnott-nepesseg-het-szazaleka-vesztette-el-mar-a-munkajat-a-jarvany-alatt
 • PöLö
  “Nem csak a munkájukat elvesztő százezrek és a cégek egy részének várható gazdasági csődje itt a kérdés, hanem az, hogy mi lesz azután a piacgazdasággal, miután hétmilliárd ember jön rá, hogy tulajdonképpen az általa vásárolt termékek és szolgáltatások kilencven százalékára nincs is szüksége.

  Mert otthon is tudunk edzeni, sőt, kenyeret sütni, és filmet nézni, és lehet, hogy nem kell minden nap a plázában lógni, ki is lehet menni a természetbe. Még ha vissza is tér majd a vásárlási kedv, valószínűleg jóval elmarad majd a válság előtti mértéktől.”

  Forrás: szemlelek.net/2020/04/02/az_altalunk_ismert_vilagnak_vege

 • L70

  Olvastam a számaidat. 20 éve működő cég. Sok éve nyereséges. Árbevétel évente 100-150 M. Most havonta kb 2-3 M-t kell betenni, hogy fennmaradjatok. Tehát ez a fix költségetek. 24 M bepumpálása már necces lenne.

  Hiányzik néhány szám a teljes képhez, de feltételezve, hogy a legutóbbi 5 év az szinte tuti jó 5 év volt, akkor olyan összesen 500-750 M árbevételből most nincs 24 M sem a zsebedben.

  Mindig visszaforgattál mindent a cégbe, azért?

 • árbevétel != profit
  Az árbevétel nem egyenlő a profittal. Meg aztán az a szálloda sem csak úgy a földből nőtt ki hipphopp. Az ember helyében én most bezárnám a boltot, tekintve, hogy turizmusban utazik, elküldenék mindenkit és eladnám az ingatlant és minden egyéb eszközt. A szállodát gyorsan el lehet passzolni most egy NER huszárnak és ha nem hitelből működött a cég, akkor jó eséllyel élete végéig el tud vegetálni ebből a pénzből, mint a FIRE mozgalom egyik tagja.

  Szomorú, de ez a realitás. Nem értem azokat a cégeket és cégvezetőket, akik a saját (és családjuk) megélhetésüket az alkalmazottak után sorolja. Az alkalmazottak is pikk pakk otthagyták korábban a munkaadójukat, ha értelmezhetően több pénzt kaptak máshol (vagy közelebb volt a másik munkahely stb). Egy befektetés soha nem szabad, hogy érzelmi kérdés legyen.

 • expect
  “Mindig visszaforgattál mindent a cégbe, azért?”
  Évi 150 milliós árbevétel az gyakorlatilag egy kis családi étterem. Messze nem akkora biznisz a turizmus/vendéglátás, hogy ebből 5 év után 24 milliót csak úgy előránts a farzsebből. (És nem, nem azért, mert 6 bmw áll neki a garázsban.)
 • Atom Ant
  a felvetesben van racio, csak pont a peldaid rosszak.

  1. Otthon edzeni most az tud aki kvazi eddig se jart terembe. Aki jart es hasznalta normalisan, az vagy 10 millioert berendez egy sajatot, vagy csak kenyszeredetten bohockodik.

  2. Kenyeret nem fogok sutni, mert nem eri meg az idot es faradtsagot az a par forint.
  3. Moziba es szinhazba jarni teljesen mas, mint otthon bamulni a Tv-t

  A termekekben egyetertunk, a 37. cipo felesleges.

  De azt gondolni, hogy majd a nok rajonnek, hogy nem kell nekik se fodrasz, se kozmetikus, kormos stb., az vicc.

  En se szeretnek lemondani sem a konditeremrol, mozirol, szinhazrol, etteremrol, cukraszdarol, fodraszrol stb., es azt se szeretnem, hogy az asszony kezdjen el sztarseffe avanzsalodni itthon, vagy vagja le a hajam.

 • mamóka47
  Minden szavaddal egyetértek! De ez ma elnézést, nem érdekel senkit. Lásd DOW vagySP 500! Teljesen mindegy hány 10 000 000 ember lesz munkanélküli,mert lehetne 1-el több tehát ennek örülünk! Leállt a cég,nem termel semmit,NEM BAJ MAJD FOG!! Ennek is örülünk. Recesszióban a gazdaság? 6-8%! Az jó,mert lehetne akár 10-11%-is stb stb stb Hitel,még több hitel,és újra hitel! Szerintem, és a tények ezt mutatják soha nem lesz vége! Megyek én is veszek fel még hitelt és arra is még hitelt nehogy lemaradjak.
 • csizkek
  Mindekozben az USA munkanelkuliseg elerte a 16,6miot (ez a het szamai nelkeul) az elozo 3 hetben. FED bejelentett ujabb par trilliot, a jarvanynak kozel sincs vege.. De az SP500 atlepte a 2800-at.
  Csak nekem tunik ez nagyon betegnek? Foleg ha hozzaveszem meg a poszt tartalmat az USA cegekrol..
  Mondanam hogy szerintem megy ez lejjebb.. De ha nem akkor ez azt jelenti elinflaljak a megtakaritasaimat ami nem reszvenyben van. (per pill 0 van reszvenyben..)
 • Kádám
  Pont erre gondoltam én is. 150M éves árbevételből aki nem csinál meg 30M tiszta profitot az inkább ne csinálja. Lehet, hogy a szakmájában jó, de mint vállalkozó nem igazán.
 • Ronin

  Nem fognak rájönni:)
 • matetoth

  Nem tudom, hogy mi a fix költséged (csak cash számít), amit nem lehet 6 hónap állás esetén lefaragni. Mármint bérleti díj – találjon más bérlőt, most nem fog tudni, fogyasztás, ha lekapcsol a cég, szinte nincs, gondolom nincs forgalom, személyi költség lehet, aki marad, esetében azt kell meggondolni, hogy ha újrainduláskor frisset kell betanítani, az drágább lenne, mint 6-12 hónapig kicsit kevesebbet fizetni a még maradóknak munka nélkül…

  Illetve miért gondolod, hogy nagy baj lenne, ha nem lenne a vállalkozásod (és egy halom másik, ami szüneteltetés után kérdéses, hogy kinyit-e)? Nincs olyan, aki el tud vinni egy vállalatot? Ilyen mindig lesz.

  Az egyetlen, amit hajlandó lennék adni, az kölcsön (esetleg egy kis kamattámogatással), de azt is valamilyen feltétellel – pl személyes vagyon biztosítékkal…

 • Plusz egy vicc
  A büszke hangyák ideje is lám eljő… 🙂
  Mi az építőipar legalja vagyunk, az egészen pici halak.
  Egyrészt már most tudom, hogy az egyik futó projektünket nem fogják kifizetni. Nem, itt nincs pereskedés az alvállalkozó részéről, vagy munkajogokkal okoskodás a munkavállaló részéről. Se idő, se kedv, se pénz rá. Ezen a szinten szépen behúzzuk a farkunkat, elkönyveljük a buktát, igyekszünk mindenkivel korrekt viszonyban maradva elválni.
  A kapcsolati tőke ugyanis itt hosszú távon a túlélés egyik kulcsa.
  És újratervezés van.
  Az utóbbi hetekben azért az építőiparban is igyekeztek bespájzolni a cégek, a kereskedőknek erős hónap volt a március.
 • jami
  Ma sütöttem zsömlét, a húsvéti kalácsot is én fogom. Nem azért, mert spórolni akarok rajta, hanem mert a csomagoltak gyanúsan sokáig elállnak, a nem csomagoltakat meg fűfavirág összefogdossa… Szóval szépen leporoltam a kenyérsütőt a dagasztás-kelesztéshez..
  Egyébként nem drágább itthon, mivel a napocska szépen dolgozik a napelemekkel, az anygszükséglet simán alatta van a bolti árénak.
 • naa
  egy picit más véleményen vagyok.
  “vagy 10 millioert berendez egy sajatot, vagy csak kenyszeredetten bohockodik”
  1. Hmm, nem tudom, te miket szoktál csinálni, de egy súlyzókészlet, esetleg valami rúd húzódzkodni, ilyesmi azért belefér, 10 milliós konditerem nélkül azért lehet mozogni… A fekvőtámaszhoz és hasonló gyakorlatokhoz konkrétan semmi sem kell…

  2. A sütött kenyérért nem kell elmenni “kontaktokat” szerezni, és a kenyér is garantáltan vírusmentes… Senki nem az ára miatt süt otthon, régen is akkor sütöttünk, ha semmi kedvünk nem volt elmenni a boltba.

  3. Nem tudom, nekem nincs olyan nő a környezetemben, akinek a “körmös” hiánya (vagy akár nemléte) problémát okozna, és egy megfelelő hajvágó géppel nem nagy kaland a férfi hajvágás se.