Ilyen állapotban vágtunk bele a válságba

2020-04-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Olvasom, hogy az Iparkamara elnöke nyilatkozik, hogy annyi ember ment tönkre a válságban, hogy azzal már kezdeni sem tudnak mit. Abban a válságban, ami még csak kemény négy hete tombol.

Kijött a FED felmérése az amerikai kis és közepes vállalkozásokról, ami sok mindent megmagyaráz, miért van annyi cég kétségbeesve a leállás első két-három hetében is.

A felmérés szerint 2019-ben a cégek 56%-ának nőtt a bevétele és csak 22%-ának csökkent, 69%-uk további emelkedésre számított az előtte álló egy évben és csak 11 százalék várt csökkenő árbevételt.

57%-a nyereséges volt és csak 24%-a veszteséges, 36%-a több embert alkalmazott, mint egy éve és csak 15%-ánál csökkent a létszám, 44% szerint nőni fog a létszám a következő évben és csak 6% várt csökkenést.

A cégek 30%-a fejlődött 2019-ben egyszerre mind bevételben, mind létszámban.

Eddig ezek nagyon szép számok. De most jön a de.

A cégek 35%-a számít pénzügyileg egészségesnek: nyereséges, jó hitelminősítése van és a pénzügyi igényeit maga tudja fedezni, nem kell a tulajdonosok személyes vagyona vagy kezességvállalása hozzá. 35% megfelelő állapotú (három feltételből csak kettő teljesül) 23% kockázatos, 6%-a csődközeli állapotú.

Az elmúlt évben az 1-500 főt foglalkoztató cégek 66%-a került szembe anyagi kihívásokkal, 43% a cég folyó költségeinek fizetésével küzdött, ide értve a fizetéseket is, 33%-a hitelfelvétellel voltak gondjai, 30%-nak a hitelfizetéssel, 19%-nak a beszerzés anyagi vonzatával, 8% egyéb pénzügyi gondokkal szembesült.

Ha két hónap bevételkiesése lenne a cégeknek, 86%-ának kellene valami lényeges lépést megtenni. 47% a tulajdonos tőkeemelésére számíthat, 17%-nak két hónap kiesés esetén be kellene zárnia. Mindössze a cégek 14%-ának nem kellene semmit tennie, elélne a cég tartalékaiból két hónapig. Még az egészséges cégeknek is csak a 20%-a üzemelne el a tartalékaiból két hónapig és még ezeknek a cégeknek a 8%-a is bezárna egy rövid bevétel-kiesés esetén. S még egyszer: nem csak kisvállalkozásokról, hanem akár többszáz fős vállalkozásokról is szó van.

A cégek 32%-a rendelkezik legalább 100 ezer dollár adóssággal és csak 29%-a hitelmentes. A cégek 43%-a igényelt újabb hitelt az elmúlt évben, de csak ezek fele kapta meg az igényelt összeget, leginkább túlzott eladósodás, rossz pénzügyi eredmények voltak az elutasítás okai. Ráadásul a cégek oroszlánrészénél a tulajdonos személyes felelősséget vállalt a cég hiteleiért.

Hát ez a gond még az Egyesült Államokban is. A viszonylag nagy, akár 500 fős cégek komoly részét is térdre kényszerítené egy kéthónapos leállás. (Amikor a felmérés készült, még senki nem tudott semmit a járványról, csak úgy megkérdezték.)

Ráadásul a cégek bár szép számokat mutatnak a növekedés és bevétel területén, azért kicsit megpiszkálva nem annyira szép a kép. Csak a cégek harmada számít pénzügyileg egészségesnek, kétharmada anyagi problémákkal szembesült az elmúlt évben, a legtöbb cég többel is, miközben úgymond szárnyalt a gazdaság.

A cégek hitelei mögött legtöbbször a tulajdonos kezességvállalása vagy magánvagyona is ott van fedezetül, így a cég csődje a tulajdonosok csődjét is jelenti a legtöbb esetben.

Vagyis pénzügyi tekintetben a legtöbb cég eddig is pengeélen táncolt, hiába volt a lehető legideálisabb minden feltétel a gazdaságban, még a legjobbak se voltak válságállók egyáltalán. Ezek a cégek semmivel sem jobbak, mint az átlagember, aki ha bónuszt kap és a munkaerő-hiány miatt nő a fizetése, akkor minden pénzt boldogan elver, sőt hitelt vesz fel, hogy minél nagyobbra nőjön. Amikor kicsit visszaesik a fizetés vagy munkanélküli lesz, akkor pedig azonnal kétségbe van esve, hogy miből fogja fizetni a számlákat.

S ez volt a helyzet 2019-ben, amikor az amerikai gazdaság szárnyalt és mindenki rózsaszínben látta a jövőt. Ha a probléma elhúzódik, lesz itt vérengzés a kkv szektorban.

Next Post
04.09

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram