25 év alattiak szja kedvezménye

Tegnap elkezdtem írni a heti hírösszefoglalót, de annyira nem történt semmi, hogy inkább abbahagytam. Nagyjából kopizhattam volna az egy héttel ezelőtti anyagot: újra rekordszámú halott az USA-ban a covid miatt, rossz munkaügyi adatok, néhány részvény kitört és így tovább.

Egy olyan hír volt, amiről vasárnap akartam írni, de fontos, ezért most ideírom. Mivel 2022 választási év lesz, bejelentette a kormány, hogy 2022-től a 25 év alattiak szja kedvezményben részesülnek, ami 150-160 milliárd forint jövedelemkiesést okoz a költségvetésnek. Hogy pontosan milyen haszna van a bejelentésnek (a politikai hasznon túl természetesen), arra nem sikerült rájönnöm, de nem is ez a lényeg. Hanem az, ha téged érint, akkor tudj róla és ne engedd, hogy a munkaadód annyival csökkentse a bruttódat, hogy jövőre a nettód változatlan maradjon.

Share

172 hozzászólás

 • EL Presidente
  Stat:
  data.oecd.org/unemp/unemployment-rate-by-age-group.htm

  Ez alapján nem kiugróan rossz a 25 év alatti munkanélküliek aránya. Cseh/Német/Hollan jobb, de Francia/Svéd/Olasz/Spanyol/Görög 3x rosszabb mint a magyar.

 • jami
  Ok, de ő már nem szül több gyereket.
  Szerintem az SZJA miatt nem vállal egy nő 3 itán még1-t.
  (Amúgy eszembe jutott még1 négygyerekes ismerős; egyedül neki valós, gyereknevelési segítség, mert egyedül neveli a gyerereket és még mind erősen kiskorú. A fizuja akkor, hogy még ezt is érzi kicsit.)

  Ezek kozmetikai tapasz intézkedések. Valami van, haszna meg semmi, de lehet verni a mellüket, h mit meg tesznek a fiatalokért. Aha. Havi 20-50e ft segítség, lakásárak (lsd. másik topik) meg az isten lábánál.

 • Silhouette
  Mint CSOK-ot és Babavárót az építkezési vállalkozó, úgy fogják ezt a munkáltatók zsebre tenni (pl. ez lesz a fizetésemelés).
 • Kićo
  Ennek kb. annyi a gazdasági haszna, mintha bejelentenék, hogy 70 éves kor felett nem büntetik a nemi erőszakot.
 • usespanner
  ,
  Teljesen igazad van, a Kádár-korszak folyamatosan visszaköszön.
  Így volt ez a Medgyessy-ámokfutásnál is.

  Mégis 30év kellett, hogy a szoci utódpárt a megszűnés határára kerüljön és a DK-Momentum előzzön.

  Orbánnak is tapsoltak, amikor rezsicsökkentés vicchadjáratot kezdte, miközben megtartotta a pénzügyi tranzakciós adót.

  Mindemelett nem bízom benne, hogy az ellenzéki koalíciónak nagy jövője lenne a Jobbikkal.

 • Unemployed
  Egyébként könnyű lenne belekötni a mondandómba, mert a szocik 8 év alatt 55% körülről vitték fel 80-ra a hiányt, a Fidesz pedig 10 év alatt vitte el 80-ról 80-ra, de a helyzet – szétszálazva – mégis nagyjából ugyanaz.

  Ugyanis: a szocik alatt a kamatszint forintbn 10% körüli, devizában is 4-6%-os volt, mialatt most az átlagos HUF adósság kamata 2-3%, a devizás pedig kb 1. Azaz az adósságot a 8 éves szoci kormány alatt a kamatterhek tolták ennyire fel.
  Másrészt a bruttó adósságban benne van az MNB devizatartaléka is (nagy baromság, mert az a pénz az államnál parkol, azaz nem valódi adósság) és az IMF hitel felvétele miatt ott a devizatartalék közel GDP 5%-ával nőtt, így az adósság-növekményből ez a rész csak virtuális volt.
  Harmadrészt a devizaárfolyam elszállása is növelte az adósságot 2010-ben, amit részben pont a Fidesz politikája okozott, mégis ezt is a szocik nyakába varrják…

 • Unemployed
  A Fidesz által 2000-ben bevezetett kamattámogatásos lakásvásárlási konstrukció 5-20 évre bebetonozott a költségvetésbe egy jelentős kamatfizetési terhet, ami a szoci 8 év alatt az adósságot elkerülhetetlenül további 5%-kal növelte. Nyilván ebben nem segített, hogy Járai (a Fidesz érdekeit kiszolgálva) az egekbe emelte a kamatokat és ezzel növelte a kamatterhet is.

  Végül akkor ismét írjuk le, hogy a MANYUP államosítás a GDP 11%-ával csökkentette az államadósságot (ennyivel növelte az állam jövőbeni, de az adósságrátában nem szereplő kötelezettségét a jövő nyugdíjasaival szemben). Mivel erre több pénz nem lesz, ezt a pénzt lényegében felélte az ország és ennyivel kevesebb lesz a nyugdíj a jövőben.
  És akkor még említsük meg, hogy ha megmarad a MANYUP, ma mindenki 3-8 millió forinttal több megtakarítással rendelkezne az árfolyamok növekedése miatt.

  Úgyhogy ez döntetlen minden szempontból

 • jami
  Kellene még valami az igaz magyar vidéki keresztényeknek is és hátra is lehet dőlni, hogy minden fontos bázis kapott. Pl. Minden templommal rendelkező falu kap egy aranyozott keresztet a polgármesteri hivatalra is.

  Én még emlékszem, amikor voltak viták. Érvekkel. Akkor is hazudtak, persze, de legalább az látszott, hogy vannak működő agysejteik. Máig eszembe jut, hogy szivatta Kuncz Semjént.

 • LSV

  Azért nálam van az ismerősi körben olyan 4 gyerekes nyugdíjas hölgy, aki elég jól keres a bevezetett SZJA mentesség óta…….

  “nyugdíjas hölgy” valahol itt van a kutya elásva.. Mert amíg kicsik a gyerekek (kvázi iskolás korúak), addig elég nehezen összeegyeztethető a napi teendő, a munkába járással. Mielőtt leoltanak, nálunk legalábbis nem fér bele hogy a feleségem is dolgozzon (óvoda-iskola-házimunka-iskola-óvoda köröket futjuk felváltva), így az ő “munkabére” 25e ft állami támogatás havonta. Előreláthatólag még egy jó darabig ez így is marad, aztán 50 évesen majd kezdhetünk örülni hogy nem kell szja-t fizetni.

 • Zsol@

  Igen, tudom, hogy akkoriban 34-36% körül volt az adó. De mindenféle járulékot is levontak belőle! Hidd el, emlékezetes volt, amikor megérkezett a pénz. 120-an kaptuk ezt a támogatást, hidd el, ha lehetett volna másképp csinálni, valaki kitalált volna valamit. Sőt, volt olyan kollégám, akinek százalékban volt meghatározva a gyerektartása, na ott az összeg nagy része ment az ex-hez! Örült is az ex, fel tudta újítani az új pasijával közös házat! 🙁
 • D

  Ha szinte minden vásárlás haszna külföldi cégeknél landolna (de nem landol), akkor azzal implicit elismerjük, hogy a hazai cégek termékeit nem keresik/érik el a fogyasztók?
  A hazai cégek versenyképtelensége nem a kormány(ok) hibája?
 • Richmond
  – “a COVID miatt nem tudják jövőre hozni a 9%-os SZJA-t, de 15-ről 14-re meg nincs értelme csökkenteni.”
  Már hogyne lenne értelme csökkenteni? Sőt, igazából pont ezért (is) haragszoma Fideszre, mert az elmúlt 10 évben a brutálisan növekvő bevételek mellett pont hogy lett volna lehetőség 1-1,5%-os SZJA csökkentésekre, amik hosszú távon már egyfelől jelentősek, másfelől kényelmesen kigazdálkodhatóak (lettek volna). Miért kéne egyből nagyot vágni?
  Hosszú távon mindig a kis lépések együttes hatása multiplikálódik és mutatja egy ország fejlődési irányát.
 • Richmond
  – pedig 2010 előtt a nettober.hu szerint kevesebb, mint az 50% maradt mondjuk 1M bruttónál.
  De 500 000 bruttónál is szignifikáns a javulás 2010 és 2020 között (pláne mondjuk két gyerekkel).
 • Edi
  Zsol@
  Látom, már megelőztek engem, de nekem is az jutott hirtelen eszembe, hogy pontosan milyen adórendszer szerint fizettél a 2.6M-ből 1.4 adót? Nekem sem áll össze.
 • tumpara
  Van egy olyan sejtésem, hogy Zsol@ a járulékokat is beleértette az 1,4 milliós közteherviselésbe. Látod, meg kellett volna beszélni, hogy adja a cég kamatmentes kölcsönként, mindjárt jobban jártál volna. Pénzügyek terén mindig előbb kell utánanézni, mik az adózási feltételek, nem utána.
 • Husz János Puszita
  A pályakezdők magas munkanélkülisége minden országban problémát jelent. Az adókedvezmény a munkáltatókat ösztönzi pályakezdő fiatalok alkalmazására azáltal, hogy a szokásos megajánlott bruttó bért illetve a munkaerő költségeit 15%-kal csökkenthetik. Nem lenne gond ezzel az intézkedéssel, ha egy jól átgondolt, hosszú távú, kiszámítható, szektorsemleges gazdaságpolitikába, foglalkoztatási stratégiába ágyaznák be. A kulcsszó a kormányokon átívelő kiszámíthatóság. Amit a kormány -vagy bárki- tetszés szerint adhat és elvehet tőled, az nem a tiéd.
 • krit
  Zsolo a tb-t is beleszámította, és igen a sávos adózásról fogalma sincs
 • Körtefa

  “És ezek után még vannak, akik többkulcsos adórendszert szeretnének? Nem értem őket, hiszen már az van évek óta, és a kulcsok száma csak nő, csak nő és csak nő. Igaz, másképp nevezték el…”

  Ezért könnyű a T. Választókat átverni, mert csak azt érti, amit elé tolnak. Függetlenül attól, hogy igaz-e vagy sem. Például hazudni is csak Gyurcsányék hazudtak, hiszen ő megmondta, hogy hazudtak. Azaz csak az hazudik, aki ezt mondja magáról. Ilyen egyszerű ez. 😀
  Olvastam hozzászólásokban, hogy na még a végén gyermektelenek adója is lesz… Az a vicc, hogy most is van gyermektelenek adója, de hát nem úgy hívják, ezért szerintük nincs… Pedig a gyermektelennek több adót kell fizetnie, akkor az mi más lenne? Hiába hívják családi adókedvezménynek.

 • krit1
  Illetve ha volt emlékeim szerint 38%-os kulcs + tb 10-12%, úgy már lehet.

  És persze a legmagasabb sávval adozott.

 • Éva
  én horvatoknal talaltam egy jonak tűnő all inclusivot, ahol utolsó pillanatig le lehet mondani. Mivel eus, az eu taj jó oda.
  Hova mennél? Atkuldjem, érdekel?
 • SzaboZ
  Ez a jogalkotást úgy tudom eéképzelni, hogy egy bazi nagy kerékkel pörgetnek egyet, és akinél megáll, az kedvezményt / extraadót kap.
  A lényeg hogy kiszámíthatatlan legyen.
 • Bölájz
  Mindig az erősebb kutya jár jól…4 gyermeket nevelők/felnevelő anyáknak is elengedték az SZJA-t. Ezért a kolléga kapott emelést, mert nehogy már a magasabb végzettségű többet keressen mint a kisebb végzettségű. (Munka ugyanaz mindkettőnek.) 4 gyermekes Anya semmi emelés, örüljön, hogy a bérét nem csökkentették. True story, welcome in Magyarisztán.
 • matetoth

  Sőt, minden munkáltató 15%-kal csökkenti a béreket azonnal…. (Na kb ilyen h*lyeség, hogy a CSOK 10M növelte az árakat… Csak keress rá, hogy a piacon a tranzakciók mekkora részét érinti a CSOK, és mekkora része 10M-val érintett.)
 • Kalom
  Engem csak az zavar ebben a dilettáns kormányban, hogy egyetlen olyan intézkedést sem hoznak aminek felhőtlenül örülhetnénk, vagy legalább a többség. Illetve egész pontosan egyetlen egy volt: mikor cafetériát lehetett 100%-ban hiteltörlesztésre fordítani. Meg is szüntették vagy 1 év után…

  Ez a sok CSOK, babaváró, felújítási támogatás, 5% áfa mind arra megy ki, hogy öntik ki az ablakon a lóvét az építőiparban dolgozók meg az ezzel kapcsolatban lévő vállalkozók meg csak híznak és híznak, az ingatlanok beárazódnak úgy, mintha a fenti sok “támogatás” mindenkinek a rendelkezésére állna de igazából csak azok járnak vele jól akik bevállalják a 3 gyereket (vagy már volt nekik) de ők sem mert minden drágább. Csökkentenék le az áfát, azt mindenki érezné (bár jó kereskedőkhöz híven sokan azt is benyelnék). De hogy valódi támogatásról beszéljek, emelhetnék a családi pótlékot 3-4xre például…

 • Petike
  Lehet hurrogni az adócsökkentésnek, majd jön Feri és jól megemeli. 😀

  Vicc volt, szerencsére nem csak Bp-ből áll az ország.

 • eLemlámpa
  “ne engedd, hogy a munkaadód annyival csökkentse a bruttódat, hogy jövőre a nettód változatlan maradjon”

  Igen, a 25 év alattiak zöme ilyen alkupozícióban van, főleg most és itt, Magyarországon.

  Egy jó diplomával simán ilyen helyzetben vagy. Rajtad áll.

 • Joy
  10-15 éve a Start-kártya a munkaadókat ösztönözte a fiatalok (+szülésről visszatérők + munkanélküliek) alkalmazását munkaadói tb-járulék kedvezmény formájában.
  A mostani szja-kedvezmény hangzatos, jól reklámozható, viszont korántsem biztos, hogy csak az jár jól, akinek hirdetik.
  Egy rutinos vezető két perc alatt megdumálja egy tapasztalatlan, adózáshoz mit sem értő huszonéves fiatal fejét, úgy hogy a cégének is jusson az szja kedvezményből. Ebben a korosztályban alig vannak még családi kedvezmények, a bruttó/nettó aránya szinte mindenkinél 100Ft/66,5Ft. Ha 100Ft helyett ad pl. bruttó bruttó 95Ft-ot, és mesél az szja kedvezményről az átlag fiatalnak, az még örülni is fog a több pénznek. Aztán mikor 25 éves korba lép, akkor újra mindent ki lehet magyarázni, miért kevesebb a pénz. Sajnos az átlag fiatalra nem jellemző az itteni tudatosság, ezért jó eséllyel hisz, és marad.
 • Cinikus
  Szerintem is jó dolog a pályakezdők támogatása.
  Az meg hogy mire költik, az ő dolguk. Havi 1 millát is el lehet herdálni.
  Viszont végre valahára legyen már középiskolában, gimnáziumban, szakiskolában pénzügyi matematika óra legalább egy félévig. Tanítsuk meg (újra) a kamatszámítást, alapvető banki termékeket azok előnyeivel és hátrányaival. Ez sokat jelentene, talán még többet is, mint a trigonometriai pitagorasz tétel elsajátítása.
 • tumpara
  Zsol@: Oh, nem írtam oda, hogy a kamatmentes kölcsönt évente részletekben kellett volna elengednie a cégnek, hogy alacsonyabb sávba kerülj. Amúgy nem sok értelme lett volna. Mondjuk ez csak az szja-n segített volna, a járulékokon nem.
 • L70
  Gyurcsányék idején 600 ezer bruttónak 306 ezer volt a nettója (800 ezer volt a bérköltsége).
  Na az volt a másik véglet, amit épeszű ember nem fog akarni viszontlátni.
 • Treil
  A pályakezdők magas munkanélküliségi aránya azért van mert a cégeknek kész ember kell, akit csak be kell dobni a pozícióba és nem kell betanítani. Emlékszem az állásinterjúkra, olyan feltételeknek kellett megfelelni amit legalább 2 év szakmai tapasztalat ad teljes munkaidősként multinál. Egyik HR-est megkérdeztem hogy szerinte honnan kellene ilyen tapasztalatomnak lennie, széttette a kezét, nem az ő dolga. Paradox helyzet, addig nem engednek be az uszodába amíg nem tudsz úszni.
  Nyilván mindenki előbb-utóbb megoldja (vagy nem), kiskapukkal, ismerős, jóformán szalagnál kezd és szerencsével 1-2 év után feljebb jut.
 • Ati
  jelenleg nincs gyermektelenek adója, maximum kiskorú/fiatalkorú családtaggal nem rendelkező adónak lehetne hivni.
 • naa
  “Fontos információ hogy ezt az adókedvezményt az átlagkeresetig adnák meg”
  Nem tdom, melyik átlag de google szerint:
  A bruttó átlagkereset
  a 25 év alattiak körében 283 900,
  a 25–54 évesek esetében 404 700,
  az 54 év felettieknél pedig 372 000 forint volt 2020 január-áprilisában.

  Ha kiegyezünk 375-ben mondjuk, akkor az erre eső szja azért nem tesz krőzussá senkit.
  Persze jól hangzik és nyilván szavazatvásárlás akar lenni.
  És hogy a munkáltató nem tudja ezt figyelembe venni? Na ne már… Most is pontosan tudja, mennyit adózik a delikvens, mennyi maradhat meg nettóban, és ezt figyelembe véve mennyire versenyképes az ő bruttó ajánlata. Persze hogy figyelembe fogja venni. Nyilván egy multi nem fog fizetést csökkenteni emiatt, de az egyéni éves fizetésemelésnél még ott is előjöhet, hogy ez a korosztály már úgyis kapott emelést Viktortól…

  Könnyű innen dumálni, de engem nem venne meg.

 • bobo (az igazi)
  25 évesen kezdtem el rendesen, bejelentve dolgozni, nem diákmeló vagy egyéb. 2 évig semennyi adót se fizettem a többsávos rendszer és az adókedvezmények miatt. Levonható volt a befizetett tandíj egy része, az életbiztosításom 20%-a és ott volt még a sulinet is. Azaz nem példanélküli, hogy ne fizessen egy pályakezdő évekig adót. Másrészt ha a mostani fiataloknak nem lesz szja az átlagbér alatt, akkor ugrik valószínűleg az összes adókedvezmény lehetősége is, amit nem lehet a járulékokból is levonni. Ez megint nem a pénzügyi tudatosság felé terel.
 • Peti
  A munkahelyemen pont említette a vezetőség, hogy milyen jó kis köpködés lesz majd abból, ha a fiatal munkavállalóink ugyanannyit, vagy többet keresnek majd, mint az idősebb, és/vagy 10-20 éve a cégnél dolgozó munkavállalóink.
 • Kritizator
  “Máig eszembe jut, hogy szivatta Kuncz Semjént.”
  Politikusok dolgozzanak, ne szivassak egymást, ahogy Semjén se szivassa Kuncze utodait.
 • BNB
  Bruttó fizetést nem tudja a munkáltató csökkenteni, ha legális minden. Ha meg nem akkor a Szja csökkentése nem számít. Politikai haszonon túl a munkanélküliségi ráta csökkentése/tartása, értsd 25 év alattiakat most, a cél. Arról meg nem is beszélve, hogy az életkezdéshez jól fog jönni az a plusz pénz.
 • Szabolcs
  Unemployed
  2021-01-19 at 12:08

  Jé, valaki még emlékszik ezekre??? De jó. 🙂
  Viccet félretéve, azért az agresszív politika, amit 1998-2002 között kormányon, és utána pedig sértett ellenzékiként vitt a fidesz, nagyban hozzájárult a 2008-as válság súlyosbításához. És pusztán azért lépték meg ezeket, hogy a másik csapatnak rossz legyen, és a hatalom könyebben elérhető legyen. Hogy ez az orszáhnak nem jó, kit érdekelt. Arra sem emlékeznek sokan, hogy az akkoriak kormányzását a heti 2000 kötelezően megválaszolandó kérdéssel segítették, és persze az önkormikat nyakra főre biztatták a hitelfelvételre, ami szintén része az államadósságnak.
  Szóval egykutya mind. (Pelikán elvtárstól idézve)

 • -nb-
  Utazáslemondás biztosítás:
  2-őt nézegettem legutóbb, az jött nekem át, hogy igazán akkor működik, ha megbetegedés miatt nem tudsz utazni. A COVID miatti lezárások mintha cselesen ki lenének zárva. Ámbár még rágnom kellett volna a feltételeket, de a foglalásaim 30 nappal az érkezés előttig könnyen lemondhatók, ezért most inkább a megkockáztatom állapotba kerültem.
 • Szabolcs
  Treil
  2021-01-19 at 16:25

  Mi szinte mindig utaztunk a pálykezdőkre (pénzügyes terület), és most is tenném, ha lenne jelentkező, mikor felvétel van. Úgyis meg kell tanítani bárkinek, mert nem sablonmelónk van, akkor meg már legyen rugalmas és alakítható 🙂 És érdekes, nem túlfizetve is tudtunk extra alacsony fluktuációval müködni, igaz, az utóbbi 2-3 évben már elment kb. a 10-15% (nem évente, összesen), előtte évekig senki.

 • Körtefa
  “jelenleg nincs gyermektelenek adója, maximum kiskorú/fiatalkorú családtaggal nem rendelkező adónak lehetne hivni.”

  Igen, tehát ez végül is nagyobb szívás, mint a gyermektelenek adója, mert ez csak ideiglenes állapot. Kivéve a 4 gyermekes anyukák örökös SZJA mentessége. (Azt akarom szemléltetni, hogy minden csak nézőpont kérdése, tök mindegy hogy hívjuk.)

 • naa
  Azért a vállalkozók nem fognak tolongani, hogy a gyereket bejelentsék:

  1000 Ft bérből lejön 150 SZJA és 185 egyéni járulék, a munkáltató pedig befizet még 190 Ft-ot munkáltatói járulék formájában. Ha az SZJA-t kiveszük, akkor is marad 190+185=375 Ft levonás a teljes 1190 Ft bérköltségből, ami 31.5%.
  Kétségtelen, hogy ez jobb, mint SZJA-val lenne, de azért osztalékágon még mindig jobb kivenni a pénzt (társasági adó + szja + korlátos eho).
  Ha a gyerek “munkaerőpiacra lépő” munkavállaló is, és erre igénybe vesszük a kedvezményt 2-3 évig – szocho 100%-át minimálbérig, afelett 50%-át, akkor már jobban néz ki (mondjuk 23% összesen).

  Ha a fiatal KATÁ-s lesz (mert olyan a munkája, hogy megteheti az új szabályokkal is), az is még mindig sokkal jobb.

  bank360.hu/blog/brutto-netto-ber

 • V.A.Laki
  Masok mar biztos ramutattak, ugyhogy akkor +1 ehhez a velemenyhez: ez a Habony Muvek akcioban szerintem is. Folyamatosan monitorozzak a kozvelemenyt, hogy megvan-e a ketharmadhoz szukseges egyfel (vagy egynegyed, ha az osszes magyart nezzuk), aztan patikamerlegen kifejlesztik a celzott hatasu orvossagot a kelloen fanatizalhato csoportokra. Most nyilvan a kepzetlen, videki fiatalok a “sorosak”, most nekik megy a krumpli. Egyebkent a Fejedelemben is van valami ilyesmi, hogy az ellensegeidtol vedd el a hazukat es a foldjuket, es add a barataidnak. Csak most az onkormiktol a proletarok iranyaba csoportosul at a penzenergia.

  (Mondom ezt ugy, hogy amikor en kezdtem az elso munkahelyemen, akkor is volt start program. Igaz, hogy 26 voltam, tehat ifju kolhoszparasztnak mar tulkoros voltam. Nem tudom, fovarosi ertelmisegikent szamithat-e az ember meg barmi jora-e ettol a gardatol.)

 • György János István
  A nyílvánvaló politikai érvek mellett vannak szakmaiak is, amelyet Miklós is olvashat 🙂
  portfolio.hu/gazdasag/20210115/orban-viktor-felmillios-ajandekot-jelentett-be-a-fiataloknak-465440
 • Grand
  Kalom,
  3-4x csaladi potlek. Remek otlet, termeljuk a megelhetesi gyerekcsinalokat. Biztos, hogy ezt akarjuk?
 • újonc
  Soha nem értettem, hogy egy gazdasági bejelentést miért nem előzhet meg annak részletes kidolgozása. A felelős miniszter pedig miért úgy hivatkozik a bejelentésre, mintha ő is a rádióból értesült volna róla péntek reggel,és kapkodva előveszi a gimis matekfüzetét. Lehet én vagyok értetlen, de nem egyértelmű számomra, hogy az átlag felett keresők az átlagig jogosultak a mentességre,felette meg marad az szja; vagy egyáltalán nem kapnak kedvezményt..melyik átlagot veszik alapul,stb. idővel megtudom, de azért remélem nem annyira megalapozatlan egy ilyen döntés, mint amilyennek látszik.
 • Dörnyei József
  Úgy általában okosabb lett volna az SZJA-t felezni és valamelyik járulékból levonni a másik fél kedvezményt.
  A piac beárazza, emiatt több 25 éven aluli dolgozót fog alkalmazni, mint most. De az, aki 25 éven alul van és nem vált munkahelyet, tényleg több pénzt visz haza pár évig, amíg betölti a 25-t.

  Kérdés, hogy politikailag megéri-e. A munkanélküliek jellemzően az ellenzékre szavaznak, ha kevesebb van, több a kormány esélye. A 25 év alattiak többsége egyébként sem szavaz egyáltalán. Kérdés, hogy az, aki szavaz, egyáltalán fog-e tudni az adócsökkenésről. Erre mondjuk van egy esély, mert aki szavaz, az talán olvas/néz híreket is.

 • Mammut2
  Off. Kedves Kiszámoló! Csoportos egészségbiztositást nem tervezel? Köszönöm szépen.
 • Surci
  Persze ez csak sima választási kampány de én minden adócsökkentésnek örülök. A GDP elét így is viszi az állam, a rendesen dógozó néptől meg kb.2/3-ad arányban kerül az általa megtermelt érték a rablóállamhoz. Akkor már inkább ők kapják csökkentés formájában mint a nyuggerek megint, vagy egy újabb felesleges stadionba toljuk bele.

  Továbbra is ott tartunk hogy lehet itt foltozgatni a szart, de míg 3 milla versenyszférásnak és vállalkozónak kell eltartania 5millió inaktívat, nyuggert meg állami alkalmazottat + ezen csoportok minden állami szolgáltatását kifizetni (ingyen EÜ, ingyenbuszocska, minden kedvezmény) addig nem lesz itt soha előrelépés. A magyarok szerelmesek az államba, ez kádári örökség, aztán ha valaki adócsökit kap (ergo a jogos tulajdonából kevesebbet húz be az állam az inaktívak tápolására) arra máris úgy néznek, hogy “keres, tehát GAZDAG, és nem kell adóznia, felháborító”!

 • Igazmondó
  A kormány az itt hozzászóló kb 150 emberre hallgasson, vagy ha nem, AKKOR MONNJONN LE….