25 év alattiak szja kedvezménye

Tegnap elkezdtem írni a heti hírösszefoglalót, de annyira nem történt semmi, hogy inkább abbahagytam. Nagyjából kopizhattam volna az egy héttel ezelőtti anyagot: újra rekordszámú halott az USA-ban a covid miatt, rossz munkaügyi adatok, néhány részvény kitört és így tovább.

Egy olyan hír volt, amiről vasárnap akartam írni, de fontos, ezért most ideírom. Mivel 2022 választási év lesz, bejelentette a kormány, hogy 2022-től a 25 év alattiak szja kedvezményben részesülnek, ami 150-160 milliárd forint jövedelemkiesést okoz a költségvetésnek. Hogy pontosan milyen haszna van a bejelentésnek (a politikai hasznon túl természetesen), arra nem sikerült rájönnöm, de nem is ez a lényeg. Hanem az, ha téged érint, akkor tudj róla és ne engedd, hogy a munkaadód annyival csökkentse a bruttódat, hogy jövőre a nettód változatlan maradjon.

Share

172 hozzászólás

 • Zsol@
  @tumpara
  Egyetlen szóval sem írtam, hogy ez 100%-ban adó volt. Mit is írtam? Azt, hogy kevesebb, mint a felét kaptam meg, valamint a többi Gy Ferenc költségvetését gazdagította. Tök mindegy számomra, hogy járulék, vagy adó, vagy tudja tököm, mit találtak ki azért, hogy ne hívják adónak, mert azzal már tele volt a töke mindenkinek. Az is nagyon valószínű, hogy nem vagyok könyvelő, tehát nem értek a sávos adózáshoz! Egy a lényeg, kaptam papíron 2,6m Ft-ot, a számlámon landolt valamivel több, mint 1,2m. Lesz*rom, milyen címszóval vették el a többit!


  2002 májusában is 260Ft volt az USD! Sőt, 2002 év elején 280Ft is volt! Valószínüleg nem bántuk, hogy kicsit többet kapunk, mint az éppen aktuális napi árfolyamon lett volna 2003 febr. -márc. környékén. Gyanítom, akkori árfolyamot néztek, amikor megszületett a döntés a támogatásról.

 • Buy & Hold

  Forrásod van a bruttó 6 millához?
  Én úgy olvastam, hogy 40 év munkaviszony után br.2.4M-re lehet számítani.
  Orvosit ha elsőre elvégzed kb 25 évesen kezdesz. Tehát a ,,csoda-pénzre” a nyugdíj-korhatár után lehet csak vágyakozni…
 • Tamás
  Multinál dolgozom időtlen idők óta jó(?) fizetésért.
  A 2010-s egykulcsos adócsökkentés utáni évben 10%-al vágták meg a bérem (meg egy csomó kollégámnak, meg egy csomó más hasonló cégnél is, akikkel beszéltem.
  Nincs kérdés, hogy ebből mi lesz.
  (a legnagyobb SZJA adókulcs meg talán 36%-volt, amire ferkó rátett ideiglenes (több évig tartó) +4% szolidaritási adót)
 • EL Presidente

  Niccolo Machiavelli műve a legfontosabb zsinórmérték az életben. Csakúgy a pénzügyekben mint a cégvezetésben. De hasznos pókerezésnél is. Aki nem ez szerint alakítja a stratégiát, azt megeszik a farkasok.
  Politikában tekinthető ez egyfajta cook book-nak. A siker attól függ, ki ismeri fel előbb az összefüggéseket / a másik “mozdulatait” s kihasználja e ezt az előnyt.

 • ef
  “Boldogság
  2021-01-18 at 21:34
  Mekkora boldogság is lesz, amikor a 25 évet betölti valaki, és a bére rögtön 15%-kal csökken. Nyilván a munkáltató nem fogja kipótolni”

  Ez mekkora demagógia.
  Nem elvesznek tőlük, hanem többlethez jutnak egy bizonyos ideig.
  De rendben, akkor fordítsunk.
  Növeljük meg a 25 év alattiak adóját, és mekkora öröm lesz, ha elérik a 25. évet és bére rögtön 15%-al növekszik.

 • Én is akarok kommentelni...

  Szerinted mennyire valós, hogy az általam említett hölgyet, amint nyugdíjas lett megtették egy cég vezető pozíciójába kerek tízmilliós havi bruttó fizetésért? A nettó bére 10 millió forint. De ezt eljátszhatná az Apple is havi 10 milliárd dolláros fizetéssel vele 🙂

  Érdemi segítséget mint te is írtad, nem jelent. Viszont mivel jól átgondolt szabályozásról van szó szándékosan beépített kiskapuról, ez a kedvezmény is elérte a célját: a célcsoport anyagi megsegítését. Arról a jogalkotó nem tehet, hogy ti félreértelmeztétek a dolgot, és azt hittétek, hogy ezzel a négy gyermekes anyákat szerették volna segíteni.

 • Silhouette
  @matetoth: “Sőt, minden munkáltató 15%-kal csökkenti a béreket azonnal….”

  Nem, ez úgy fog kinézni, hogy leül a vezető éves értékeléskor a 25– -szal szemben, és azt mondja “nagyon szépen dolgoztál, de most sajnos nem fogok tudni adni fizetésemelést / másnak kell adnom fizuemelést. De nem kell szomorkodnod, hiszen a SZJA változás most pont szuperül érint, így is nagyon jól fogsz járni”. 🙂

 • Szegedi Dorina

  Hol látsz te ebben a cikkben szakmai érveket _mellette_?
  Mert az, aki olvosott újságot a szocializmus idején is, az kb. a következőt találja a cikkben: elején-végén kötelező örömködő megfogalmazás, a belsejében meg elmondja, hogy propagandisztikus előnyei ugyan vélhetően lesznek, legalábbis a lengyelek is megpróbálták, de egyébként teljesen ad hoc, az eddigi irány folytatása ugyanis a 3 gyerekes anyák szja mentesítése lett volna, az volt iránynak bejelentve.

  Technikailag pedig kirészletezi, hogy mivel ezek átlagon alapuló számítások, ezért elvben is a zömének csak a töredéke jut majd belőle. Az egyetemet végzőre elvben is csak pici ideig érvényes. A végzetlent vagy alig végzettséggel rendelkezőt érinti hosszabban, de közülük gyakorlatilag legfeljebb azt aki MÁR alkalmazásban van, mert a többieknek eleve alacsonyabb bruttóbért fognak ajánlani.

 • Körtefa
  Mondjuk azt Varga Mihály pénzügyminiszter is elismeri, hogy a munkáltatónak lehet, hogy pont ez a szempont segít, hogy fiatalabb munkavállalót vegyen fel. Ez nyilván csak akkor segíti a munkáltatót a döntésben, ha a munkáltató a bizonyos 15%-nak egy részét magánál tartja, de akkor máris nem akkora pénzügyi előnyről beszélünk a fiatal számára… Persze lehet azt mondani, hogy ez is több pénz a nullánál, mert ha nem veszik fel enélkül, akkor semmit se kap. 😉

  Video erről, odatekertem:
  youtu.be/QX-vmJaQkg8?t=123

 • Dani21

  “pedig 2010 előtt a nettober.hu szerint kevesebb, mint az 50% maradt mondjuk 1M bruttónál.
  De 500 000 bruttónál is szignifikáns a javulás 2010 és 2020 között (pláne mondjuk két gyerekkel).”

  Ez igaz, de 2010 környékén nem voltak annyira jellemzőek az 1 millió vagy akár csak 500 ezer körüli fizetések, én 230 bruttóval kezdtem SSC-ben 2008-ban, és még 2010-ben sem kerestem sokkal többet 🙂

  A másik, hogy 1990 óta szinte minden évben (jobban mondva minden ciklusban) nagyon jelentősen csökkentek az adók és járulékok, tehát amikor azt írod, hogy 10 év alatt szignifikáns volt a javulás, akkor ez tetszőleges 10 (vagy 5 vagy 3) éves periódusra is igaz. Pont az utóbbi pár évben lassult le ez a dolog. Az adókedvezmények is jól hangzottak pár éve, de az infláció kezdi megenni azokat is. 2 gyerekre összesen 40 ezer adókedvezmény az kb. a bölcsis kaját és havi tisztasági csomagot jelent.

 • jami
  És ez simán meg is csinálják. Nem egyszer megvan, hogy ok-ok, ennyi a bér, de neked igazából jóval több, mert a gyerekek utáni ak.
  Aha, csak épp az azért van, mert GYEREKEK is vannak. Pl. a 15 éves fiam 190 cm, 45-s lábbal. Már felnőtt ruhákban sem egyszerű neki valót találni, ami derékban még elég karcsú. És, mivel kamasz, egyedül eszik annyit, mint a mi a többiek együtt. A tesói szintén kamaszok; szintén mind a gyerekméret felett vannak. Tudom, én vállaltam ;), élvezem is. Ettől még a valós fizum, amit ténylegesen én költök, magamra, a magam igényényeire – bakfitty.
  Pl. nyaralni úgy tudunk menni, hogy min. 2 hálóhelyiség kell, de jobb a 3. Mivel akkorák, amekkorák, folyton előszedjük az igazolványokat mindenféle belépőnél.
 • Puffogok
  Ki kellene talán egyszer próbálni a tisztességes kormányzást és elhinni hogy a másik oldalon is az ország javát akarják.
  Ekkor talán nem kéne folyamatosan fillérekért megvesztegetni társadalmi rétegeket és nem kéne görcsösen ragaszkodni a hatalomhoz.
 • Addam
  Érdekes, hogy ez a tömérdek kormányt szidalmazó proli hozzászólás valamiért mindig átmegy, de fordítva a cenzor intézkedik. Csak, mint a közösségi oldalakon.
  Szomorú jelenség, mert mindezt leszámítva az oldal jó lenne..
  Ha ez sem megy át akkor én is mellőzöm.

  Az a mókás, hogy alig-alig törlök kommentet. Ezen a héten egyet töröltem, az is pont Orbán Ráhel nevében ígért még egy kis további pénzosztást. Vagyis pont a fideszen gúnyolódott.

  Nagyon primitív, egybites hozzászólásnak, vagy provokatív, értelmetlenül feszültséget keltő hozzászólásnak (lásd még troll) kell lenni annak, amit kitörlök.

  Nem azért nem dicsőítik az emberek a kormányt, mert én kitörlöm, hanem azért, mert így gondolják. A könnyen megvásárolható emberek nem itt szoktak kommentelni, azért gondolod azt, hogy itten csak a kormányt lehet kritizálni.

 • Surci
  Olyan mikor lesz már hogy bevezetjük a közteherviselést (mindenki akinek jövedelme van X% de minimum X ezer forint EÜ járulékot és ugyanígy fejadót fizet), az államot meg leredukáljuk arra amire való: minimális bürokrácia, illetve itt nálunk infrastruktúra-építés és fenntartás, oktatás és egészségügy, ezeket jól kitömjük, illetve ha már a manyupot behúzták akkor nyugdíj és minimális segély-vagy közmunkadíj fizetés + rendvédelem és csókolom? Ilyen politikai program miért nincs? A kérdés természetesen költői.
 • Krumplee
  Nem valószínű hogy a 25 éven aluliak bruttó bérét csökkenteni fogják, de emelést sem fognak kapni éveken át.
 • Akos

  Orvosi bér a legmagasabb kategóriában 2,4 millió lesz 2022-ben, nem 6.

 • Baltazár
  Szemét kormány adótcsökkentett egy különösen kiszolgálatott rétegnek a fiataloknak, akik most kezdik az életet. 🙂
  Eddig ment a sírás:
  – Az a jó pénz, amit a kormány be se szed. – Íme most még is rossz, mert egyből megy a rívás, hogy micsoda hiány lesz.
  – A fiatalok miből vegyenek ki albérletet, miből induljanak el, hogy felmentek az árak és ez mekkora probléma a karrier elején. – Tessék itt a lökés.
  – Milyen rossz lesz 26 évesen 🙂 Bezzeg milyen jó lenne, ha nem is kaptak volna.
  Gondolom, ha a fidesz utáni kormány hozta volna a döntést, akkor úgy lenne kommunikálva, hogy soha nem látott racionális
  és végre érdemben a dolgozó fiatalokat támogató döntés született. 😀
 • HPPapa

  Az _ideiglenes_ szolidaritási adó mellett jussanak eszedbe azok a kormányváltás után bevezetett _ideiglenes_ válságadók is, amik 2010 óta velünk vannak.
 • Unemployed

  Én arról beszéltem, hogy kb mennyi lenne személyenként a megtakarítás az értékpapírszámlákon.
  Ha persze 2010 óta tovább élne a MANYUP rendszer, akkor nem 3-8 millió, hanem 8-30 millió lenne személyenként.

  Te a reálhozamról beszélsz, de az nem a teljes portfolió, csak annak az ifláció feletti hozama.

  Egyébként ha pl. a Fidesz vs MSZP összehasonlításra ezt kiterjesztjük, akkor (a GDP évi 0,8%-ával számolva, amit a szocik alatt saját számlára lehetett utalni) az MSZP államadósság-növekedéséből 6,5%-ot az okozott, hogy nem ölték meg a rendszert, a Fidesz viszont egyrészt visszaszedte a 11% felgyűlt vagyont, másrészt a 10 év alatt 8% államadósság csökkenést okozott náluk, hogy ez a pénz is hozzájuk ment.

  Ha tehát az 52-80 vs 80-80 viszonylatában nézzük, akkor a szoci 80 csak 73,5 lenne, míg a szoci szabályok szerint a Fidesz záró 80-ja 80+11+8=99

 • Petya
  De kár, hogy nem vagyok 25 év alatti, 4 gyermekes, nyugdíj mellett is dolgozó anyuka, aki további 3 gyermeket tervez… *csalódott/belenyugvó sóhaj*
 • Joy

  25 éves kor alatt igen kevesen rendelkeznek akkora tudással és tapasztalattal, hogy jó alkupozíciójuk legyen egy bértárgyaláson. Így aztán jobb híján elfogadják azt, ha erre hivatkozással nem emelik a bérüket, vagy éppen a pályakezdőnek a munkáltató már eleve beárazza a kedvezményt, mikor a béralkura kerül sor.

  Legyünk igazságosak: lehet, hogy csak 20 ezer forint, de azért itthon a bölcsi/ovi igen olcsó Nyugat-Európához képest. Ez, illetve az elérhetősége az igazán nagy segítség egy családnak, nem a pénz. (Kistelepülésen is vannak intézmények és egész nap ott lehet a gyerek, nem csak 6-7 órát, mint más országokban.)
 • Lukács
  Nem az a baj, hogy adókedvezményt adnak, hanem az hogy válságban (mondjuk máskor is) adni is mindjárt úgy kellene, hogy az a lehető legjobban hasznosuljon. Munkahely legyen belőle, beruházás legyen belőle, ágazatokat lehessen felemelni.

  Továbbá azt sem értem, hogy a covid előtt amikor jó világ volt, minden dübörgött, áramlott befele a pénz a költségvetésbe jó volt az adómérték, akkor most hogy van az, hogy elvileg semmiből nem veszünk vissza, a turizmus, vendéglátás ahogy van kiesett, más ágazatok is visszaestek, el lehet engedni még a parkolási díjat is, ki lehet pótolni az eü dolgozók pénzét, meg lehet felezni az iparűzési adót és még a fiataloknak is lehet adókedvezményt adni.

  Két dolog lehetséges, vagy koldusbotra jut az állam, vagy minket húztak le eddig piszkosul.

 • BalageHKK
  Offtopic kérdés @kiszámoló – hoz: a summit2021.milliomosinas.hu – t tudod ajánlani?
 • matetoth

  Én csak az ellen emeltem fel a szavam, hogy a CSOK-ot pont lenyelték az építőipari cégek. Gondolom nem feltételezed, hogy megláttak egy fiatal családot, annak 10M drágább árajánlatot adtak, mint egy nem CSOK-osnak.

  Egyébként itt sem gondolom, hogy komoly hatása lenne, mert ha ilyet tesz a munkavállalód veled, ott nem sokáig maradsz, ha van egy kis sütnivalód. Ahol meg éves értékelés van, ott nem faggatnak a nettódról… Ahol meg nincs, azt nem fogod sajnálni…

 • Sleepy McGee
  Olvasva a hozzászólásokat. A bértárgyaláson ti nem bruttó bérben szoktatok megállapodni? Az meg, hogy abból a dolgozó év közben érvényesít-e adókedvezményt, vagy év végén egyben igényli vissza, ahhoz olyan sok köze nincs a munkáltatónak.
  Nem kötelező a kedvezményeket év közben érvényesíteni, azt egy összegben is vissza lehet igényelni, és akkor nem köpködnek rád a munkahelyeden, hogy a nettód megegyezik a bruttóval. Kedvezményt csak akkor tud cég lenyúlni, ha feketén vagy fizetve, ők meg év közben papíron érvényesítik az adókedvezményedet, de akkor te is ludas vagy.
 • Kiszamolo
  Baltazár, a választás előtti osztogatást nem a fidesz találta fel, érdemes megnézni a választás évében hogy elszállt a költségvetési hiány. Minden kormány alatt. Erről réges régen írtam is cikket.

  Attól még dühítő. Nem az, hogy nekem nem jár, hanem hogy ész nélkül szórják a tőlem beszedett adót szavazatvásárlásra, miközben 25 éve nem látott magasságban van az államadósság és idén is nőni fog. Közben az áfa világrekord, a munkabérek adóterhelésével a csúcs közelében vagyunk továbbra is, az állami adóelvonás sokkal több, mint a környező, hasonló országokban.

  Ez a baj és nem az, hogy most éppen a fidesz csinálja.

 • Roller
  Nagyon helyes, ösztönözzék a fiatalok mihamarabbi munkába állását. Az első diplomát 25 éves korig megszerzi (kivéve, ha a képességeihez mérten rosszul választott) a fiatal, utána még 1-2 évig segít az önállósodásban. Aki szakmát szerez és nem tanul tovább, az meg 5-6 évig kap így kiegészítést. Számomra furcsa, hogy a kommentelők többsége ebben is a rosszat látja. Minél több adófizetőt kell bevonzani, visszajön a járulék fizetésen keresztül ez a kasszába…
 • daim
  Nagyon meglepőnek találom, hogy ennek mennyire negatív visszhangja van, még a fiatalok (támogatottak) körében is. Egyetemi vitacsoportokban amiket látok is többségben vannak az ellenzők.

  Úgy tudom, hogy más országokban is jellemző, hogy a fiatalok célzottan kevesebbet adózzanak.

  A csok/felújítási támogatás/stb.-hez képest ez egy olyan intézkedés, ami
  – Szélesebb réteget érint, mint az előbbiek
  – Ez a réteg jellemzően tényleg hasznát tudja venni a pénznek, nem felhasználáshoz kötött támogatás
  – Nincs olyan feltételekhez kötve, ami csak a “jómódú, akinek már úgyis van elég pénze” réteget támogatná (sőt, a plafon miatt pont a kevesebbet keresők tudják kimaxolni)

  Ezáltal diákmunka nulla közteher mellett végezhető (eddig is csak SZJA-t kellett fizetni), ami egyetem mellett kellemes könnyítés, és egész értelmes újraelosztása a pénznek, sok másikkal ellentétben.

 • Petike
  ” A vidéki könnyen megvásárolható emberek nem itt szoktak kommentelni,”

  Ehhez a kommentedhez külön gratulálok minden vidéki nevében. Szóval ha valaki látja, hogy mekkora gáz lesz itt, ha megint ugyanazok jönnek, mint 2010 előtt, akkor azok a könnyen megvásárolhatóak, ugye?

 • Kiszamolo
  petike, nem a vidékiekről volt szó általánosságban, hanem a vidékieken belül azokról, akiket meg lehet védeni a nem létező ellenségektől, akiknek elég egy zsák krumpli és így tovább. A nagyvárosokban jellemzően több az olyan ember, aki gondolkodni is szokott és nem éri be annyival, hogy megvédik egy olyan ellenségtől, aki nem is létezik.

  Miért jönnének ugyanazok, mint 2010 előtt? Ez a “csak mi vagyunk és mindenki más, aki ellenség” és “ha nem mi leszünk, akkor világvége lesz itt” mentalitás.

  Szerinted más nem is alkalmas az ország vezetésére? Ha nem ő, akkor csak a világvége?

 • G. Márk
  Kedves Kiszámoló!

  Elnézést, amiért másik bejegyzésnél kérdezek:
  Érdeklődni szeretnék, ebben az évben hogyan változnak a biztosítási csomagok díjai. A meglévő biztosítások díja melyik hónaptól emelkedik?

 • Silhouette
  @matetoth: ” Gondolom nem feltételezed, hogy megláttak egy fiatal családot, annak 10M drágább árajánlatot adtak, mint egy nem CSOK-osnak.”

  Nem, pont a CSOK+Babaváró összegével emeltek MINDENKINEK árat.

 • Second Wave
  @Én is akarok
  “Szerinted mennyire valós, hogy az általam említett hölgyet, amint nyugdíjas lett megtették egy cég vezető pozíciójába kerek tízmilliós havi bruttó fizetésért? ”
  Az, hogy mennyire valós, innen nehéz megítélni, nem is vállalkoznék rá. Levontek a bruttó bérből 18,5% TB-t, és a céges oldalon is befizettek a bruttó vér után 12% KIVA-t, vagy 15,5% szochót. Tehát ha KIVA-s volt a cég, akkor havi 10 milla nettót havi 3 742 331 Ft költséggel vettek ki a cégből. Az Apple nem jeletkezhet be a KIVA alá 🙂 szóval neki 41,7 % lesz a sújtás, ha a magyar adóhivatallal akarják tisztára mosni a pénzt.
 • Pistu
  Azért nem hirdeti senki a libertariánus eszméket, mert nincs rá igény, inkább a populizmusra. Másrészt az adóelkerülés és a kiskapuk keresése nemzeti sport, ha meghirdeted a minimális államot, abból csak szabad rablás lesz, kartellezés meg anarchia.
  Afrikában van pár állam, ami szabadon hagy élni, esetleg próbáld ki 😉
 • Kiszamolo
  G. Mark, nem változnak a díjak, hacsak a biztosítók nem változtatják, de erre még nem volt példa.
 • Surci

  Ebben semmi libertariánus eszme nincs, a közegészségügy, közinfrastruktúra, közoktatás, nyugdíjrendszer és állami apparátus miért ne maradna? Az viszont hogy mindent agyonnyom a rablóállam, duplaakkora mint kellene, a gazdaságtól elszívja a lóvét, ezer felesleges funkción és csatornán folyik ki a közpénz (ez a sokmilliárdos lopások oka is, hogy túl hatalmas az állam és így minden felesleges funkciója mellé jut rabló), ellenben a fontos közfeladatok sznvonala meg a béka segge alá süllyed, na az minden csak nem közérdek. Az állami szocializmusnak nem a szabadrabló anarchia az egyetlen alternatívája, sajnos sokan csak ebben a két képletben tudnak gondolkodni (ha nem Orbi, akkor Gyurcsi, ismerős?), ezért tartunk itt.

  Meg persze a siránkozás hogy mikor lesz már itt Ausztria, na így soha. Dehát a kádárizmus 70 éve alapideológia, szinte az anyatejjel jön, és ahogy elnézem az is marad.

 • Dreamer
  “A vidéki könnyen megvásárolható emberek nem itt szoktak kommentelni,”
  De itt szoktunk kommentelni és nem vagyunk megvásárolhatók.

  Látom, nem sikerült megérteni. 🙂

  Akkor még egyszer: a vidéki lakosságnak AZ A RÉSZE, amiket meg szoktak venni kilóra, nem jár ide.

 • matetoth

  Nem hiszem el, hogy nem látod be, hogy ez mennyire irdatlan nagy marhaság. De megkerestem neked, a CSOK egy tranzakcióra jutó összege 3-700k forint…

  Persze, ha elfelejted a történelmi bikapiacot, a rekordalacsony kamatokat, akkor nyilván a csok 300k-ja és a babaváró szabad felhasználású támogatása 20M-t emelt az árakon. Ez jó. A 4 gyerekesek SZJA mentessége mennyit nyomott a latba? Valakinek az is megvan 300k, ráadásul évente!

 • Baltazár
  “petike, nem a vidékiekről volt szó, hanem a vidékieken belül azok, akiket meg lehet védeni a nem létező ellenségektől, akiknek elég egy zsák krumpli és így tovább”
  Vidéken ugyan azt a nincsmásik indekszet és van másik telexet olvassák este pedig független objektív RTL híradót néznek.
  Tudnál linkelni egy képet ahol a fidesz oszt krumplit? Egyenlőre csak Gyurcsány és Kunhalminak van krumpliosztós képe az interneten. – Nem Koncz Zsófi nem osztott, hanem a helyi jobbikos zöldségkerskedő tűzte rá a Zsófi szallagjait poénnak a saját termékeire.
  “Miért jönnének ugyanazok, mint 2010 előtt? Ez a “csak mi vagyunk és mindenki más, aki ellenség” és “ha nem mi leszünk, akkor világvége lesz itt” mentalitás.”
  Nálam az önkormányzatnál ugyan azok vannak és a módszer is a régi. Hitelt hitelre halmoznak, alkalmatlan haverok a poziciókba és a kifizető helyekre.Teljesítés nélküli visszajattoló vállalkozók.
 • matetoth

  Petike védelmére legyen mondva, először én is azt hittem, hogy a vidékieket egyben megvásárolhatózod le. Aztán elolvastam megint. 😉


  Szerintem a legdurvább libertariánusok sem akarnak rendőrség vagy piacfelügyelet nélkül államot. Egyébként én adnék némi szabadulást a kádárizmusból, de látom a veszélyét is (és az igényt a maradására).

 • Én is akarok kommentelni...

  Nem KIVÁs a cég, nem éri meg. Nyugdíjasokat már be se kell jelenteni a NAV-nál egy ideje. Adott a bruttó fizetése, abból le kell vonni az SZJA-t, a többit nettóként megkapja. Utánuk szochó fizetési kötelezettsége sincs a munkaadónak. Osztalék helyett sem rossz megoldás.
  A fenti nyugdíjas hölgy esetében SZJA-t sem kell levonni, ki kell neki utalni a nettó bérét ahogy van. Ebben az esetben tehát a munkaadó teljes bérköltsége = a munkavállalónak kifizetett nettó bérrel.

  Mindezek fényében elvégeznéd ismét a számításaidat?
  Spoiler: összes adófizetési kötelezettség: 0%.

 • k
  “Nálam az önkormányzatnál ugyan azok vannak és a módszer is a régi. Hitelt hitelre halmoznak, alkalmatlan haverok a poziciókba és a kifizető helyekre.Teljesítés nélküli visszajattoló vállalkozók.”

  És ezek a “másik oldalon” is ugyanúgy vannak, aki nem hiszi, az vakon van.

 • attila
  Tudnál képet linkelni arról hogy a fidesz fő szavazói ( vidéken lakik, 8 általánosa van csak, nyugdíjas, nincs okostelefonja ) hogy ezen mamák és papák a telexet böngészik miközben az rtl klub esti híradója megy ? nem ? gondoltam…..Ja, hogy nekik ( Vezér és alattvalói ) igazából az egyik céljuk az hogy minél több ilyen ember legyen hisz akkor nem kérdez senki semmit. Ja, és mi a módszer ? Egyszerű, minél jobban megnehezítjük hogy egyetemre mehessen ! Persze ha van pénze akkor mehet fizetősre ! Na de éppen a vidékieknek erre jóval kevesebb pénze van ! Ja, akkor megjöttünk, a módszer sikeres ! Addig lehet etetni a többséget amíg, át nem billen oda hogy többen fognak már a netről tájékozódni mint a tv-ből, márpedig évről évre egyre többen tesznek így. Erre is van megoldás, lásd Kína, netcenzúra, de ezt már nem hiszem hogy eltűrnénk, még te sem…..
 • Nacionalista
  két dolog miatt esélytelen (sajnos) az ellenzék: még mindig azt hiszik, hogy vidéken butábbak az emberek, illetve hogy aki nem szavaz a Fideszre az ellenzéki.

  Amúgy Mo. lakosságának 70%-a 10 000 fő feletti településen lakik. Hány megyeszékhelyet sikerült behúzni legutóbb? A felét (sem)? De persze gondolom minden győri, debreceni vagy veszprémi egy krumplival megvásárolható jobbágy…

 • Silhouette
  @matetoth: Nekem a cikk és az abban írtak tűnnek irdatlan marhaságnak, lsd. hozzászólások utána. De Te higgy ebben, én meg hiszek abban amit én láttam/tapasztaltam, ezen nem fogunk összeveszni. 🙂
 • vidékről származom, soha nem a zsebem szerint szavaztam
  Sajnos a “vidék” politikai alulinformáltsága tény, és ez a jelenlegi rezsim óriási bűne, hiszen megvett és kormánypropaganda-szócsővé degradált minden “közszolgálati” médiumot, vidéken elérhető kb. minden “házhoz jövő” információforrást.
  Nem a politikával nem foglalkozó vidéki ember bűne, hogy bármilyen rádiócsatornára is hangol, abból a NER hírei jönnek.
  Hogy az M4 SPORTcsatornán az 1 perces hírekben elmondott 4-5 rövidhírben hány Soros, migráns, mittomén aktuális agymosás sulykolását kénytelen hallgatni.
  Amit nagyon sokszor hallok, belém rögzül. És NINCS ellenzéki/független megjelenési lehetőség a “köz”-médiában, kivéve lejáratási céllal. Felháborító!
  A fiatalok körében (méltán) népszerűtlen a Fidesz, talán a Kutyapárt, Momentum és még a Jobbik is veri. Most megpróbálják MEGVENNI őket némi szja elengedésért.
  Remélem, hogy az értelmes, zsigerből szabadság-szerető fiatalság beint nekik.
 • Körtefa

  Ha 2022-ben előválasztással és majdnem teljes ellenzéki összefogással sem nyernek, akkor nincs más esély leváltani a Fideszt, az ő kemény mag szavazótáboruk betonstabil, egy (akár új) pártnak egyedül semmi esélye sincs.

  Én egyébként kicsit azt érzem, hogy a Fidesz kész átadni a (látszólagos) hatalmat az ellenzéknek, bent vannak a megfelelő pozícióban az embereik hosszú évekre, amivel gátolni tudják a kormány munkáját, és lehet folyamatosan harsogni, hogy alkalmatlanok. Így 2026-ban megint jöhetnek vissza kétharmaddal a kollégák. Van ebben is ráció.

 • Zabalint

  Mivel 3 vidéki megyei jogú városban is éltem, tisztában vagyok vele, hogy nem a butaság, megvezethetőség miatt szavaz a lakosság fele (igen, csak fele, a Fidesz teljes dominanciája a falvakban van, sok esetben az ellenzékibb körzeteket eleve falvakkal gerrymanderingelték), hanem a belterjesség. A lakosság egy jelentős része eleve erős függésben van a helyi urambátyám rendszertől, amelyre az elmúlt 10-20 évben rátelepedett a Fidesz. A legtöbb ember simán elveszítené a munkahelyét, és másnap nem találna másikat, ha kimenne tüntetni valamiért. De idáig eleve sokan nem is jutnak el, mert vagy beletörődnek, vagy eleve pozitívan élik meg, hálásak azért, amely “jutalomfalatokat” megkapnak, nincsenek vele tisztában, hogy valójában ők tesznek szívességet, nem pedig fordítva.

  Mondjuk amint bukik a Fidesz, és ciki lesz utólag, a helyi lokálpatrióták le fogják tagadni a múltat…

 • vidékről származom, soha nem a zsebem szerint szavaztam
  Amúgy ha 22 éves lennék és már lenne jövedelmem, természetesen elférne a plusz nettó – de nem gondolnám, hogy emiatt a korrupt rezsimre kéne szavaznom, különösen, mert sértene, hogy úgy gondolják, egy ilyen odavetett alamizsnával meg tudnak venni. Láthatóan semmi más célja nincs ennek az intézkedésnek.
  A Fideszt leváltó ellenzéknek nem az lesz az első dolga, hogy ezt megszüntesse, vagy adót növeljen.
  Az első dolga (remélem) az lesz, hogy a körmére nézzen azoknak, akik nem talicskával, hanem kamionnal vitték haza a közpénzt az elmúlt évtizedben (visszafizettetni), azonnal beszüntetni a pénzszórást az értelmetlen és pazarló beruházásokra (ebből jöhet is plusz forrás, hogy ne nagyon kelljen adót emelni), visszaállítani a jogállamot, a közszolgálati tájékoztatást, stb. stb. annyi mindent kell eltakarítani itt. Ez a kis pénz nem indok, hogy szemet hunyjak sokkal fontosabb disznóságok felett
 • HadÉnisHadÉnis
  A vidékizéshez annyit, hogy 30-as éveim elején járok és már éltem faluban, kisvárosban és megyeszékhelyen is, jelenleg pedig Budapesten. Tapasztalataim szerint a dél-dunántúli kisváros ahol felnőttem, szellemileg semmivel nincs lemaradva mondjuk Újpesttől, a megyeszékhely meg egyenesen szellemi fellegvár mondjuk a XV. kerülethez képest.Szóval Én óvatosan hirdetném a nagy budapesti szellemi fölényt, mert nagyon nem mindegy, melyik részét nézzük a városnak. Megvezethető és vehető emberek kb hasonló arányban vannak mindenhol, hiszen bármennyire is hihetetlen, Karakószörcsögön ugyan arra a kábeltv csomagra tudsz előfizetni, mint az V. kerületben. Ja és mivel a déli határ közeléből származom, felénk marginális számú ember hiszi el pl. a migránshisztit, még Budapesten vagy pl. Borsodban sokkal magasabb az arány értelmes emberek körében is. Mondom ezt úgy, hogy a mondanivaló a “vidékről” átjött