A babakötvény (Start számla) felhasználhatósága

2014-05-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A gyermekek életkezdésére felhasználható Start számla nyitásától sokakat a hosszú futamidőn túl az tart vissza, hogy a gyerek nagykorúsága után a felhasználhatóságot a jogszabály elég homályosan adja meg. A felhasználhatóság lehet tanulmány finanszírozása, lakhatás, gyerekvállalás feltételeinek megteremtése, pályakezdés és egyéb, a jogszabályban meghatározott cél, bármit is jelent ez az utóbbi homályos meghatározás.

Mi van akkor, ha a gyerek külföldön fog tanulni, ott kezdi a pályafutását, nem akar lakást venni és gyereket sem akar 18 évesen vállalni?

Ez egy elég fogós kérdés, ezért megkérdeztem a legilletékesebbet, a Magyar Államkincstárat, hogy milyen büntetést kell fizetni, vagy mi a büntetés (a csoffadt évi hatezres állami támogatás visszaadása?), ha nem sikerül teljesíteni a jogszabályban rögzített célra való felhasználást.

A válasz hamar megérkezett, ebből a kulcsmondat: "A felhasználási célt jogszabály szerint nem kell dokumentumokkal bizonyítani", elég nyilatkozni, hogy a felhasználás megfelel a jogszabályoknak.

Ez jó hír, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy arra használod, amire akarod, aztán írsz egy papírt, hogy arra használtad, amire meghatározták.

Azonban azt szintén leírták, hogy "A számláról történő kifizetéshez a Számlatulajdonosnak, amennyiben e feltételek fennállnak, a magyar állampolgárságát és Magyarország területén lévő lakóhelyét is igazolnia kell."

Azért erre vigyázz. Ha nem vagy benne biztos, hogy 18 év múlva is itthon fogsz élni a családoddal, akkor lehet, hogy jobban jársz egy egyszerű TBSZ számlával, amire prémium állampapírt veszel. Ilyenkor mindössze az évi hatezres állami támogatásról kell lemondanod (a prémium állampapír is pont ugyanannyit kamatozik, mint a start számla: infláció felett 3%), de ez talán nem egy nagy érvágás a szabadságért cserébe.

Ezen információk birtokában már nagyobb bátorsággal lehet start számlát nyitni, hogy miért jó, arról már itt írtam: Start számla. (Azért megjegyzem, arra a kérdésre nem sikerült választ kapni, hogy akkor mi történik, ha nem a megjelölt célra akarná valaki felhasználni, vagy nincs magyar lakcíme? A befizetését a kamatokkal ki kellene fizetni, maximum az állami támogatást lehetne visszakérni, de hát ugye idehaza semmi sem biztos.)

Amit érdemes tudni, hogy most már akárhány éves gyereknek (18 év alatt) nyithatsz Start számlát, egyetlen feltétel, hogy legalább 3 évnek kell eltelnie a nyitás után, hogy fel lehessen venni a pénzt.

Previous Post
Napi 05.29

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram