A babakötvény (Start számla) felhasználhatósága

A gyermekek életkezdésére felhasználható Start számla nyitásától sokakat a hosszú futamidőn túl az tart vissza, hogy a gyerek nagykorúsága után a felhasználhatóságot a jogszabály elég homályosan adja meg. A felhasználhatóság lehet tanulmány finanszírozása, lakhatás, gyerekvállalás feltételeinek megteremtése, pályakezdés és egyéb, a jogszabályban meghatározott cél, bármit is jelent ez az utóbbi homályos meghatározás.

Mi van akkor, ha a gyerek külföldön fog tanulni, ott kezdi a pályafutását, nem akar lakást venni és gyereket sem akar 18 évesen vállalni?

Ez egy elég fogós kérdés, ezért megkérdeztem a legilletékesebbet, a Magyar Államkincstárat, hogy milyen büntetést kell fizetni, vagy mi a büntetés (a csoffadt évi hatezres állami támogatás visszaadása?), ha nem sikerül teljesíteni a jogszabályban rögzített célra való felhasználást.

A válasz hamar megérkezett, ebből a kulcsmondat: “A felhasználási célt jogszabály szerint nem kell dokumentumokkal bizonyítani”, elég nyilatkozni, hogy a felhasználás megfelel a jogszabályoknak.

Ez jó hír, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy arra használod, amire akarod, aztán írsz egy papírt, hogy arra használtad, amire meghatározták.

Azonban azt szintén leírták, hogy “A számláról történő kifizetéshez a Számlatulajdonosnak, amennyiben e feltételek fennállnak, a magyar állampolgárságát és Magyarország területén lévő lakóhelyét is igazolnia kell.”

Azért erre vigyázz. Ha nem vagy benne biztos, hogy 18 év múlva is itthon fogsz élni a családoddal, akkor lehet, hogy jobban jársz egy egyszerű TBSZ számlával, amire prémium állampapírt veszel. Ilyenkor mindössze az évi hatezres állami támogatásról kell lemondanod (a prémium állampapír is pont ugyanannyit kamatozik, mint a start számla: infláció felett 3%), de ez talán nem egy nagy érvágás a szabadságért cserébe.

Ezen információk birtokában már nagyobb bátorsággal lehet start számlát nyitni, hogy miért jó, arról már itt írtam: Start számla. (Azért megjegyzem, arra a kérdésre nem sikerült választ kapni, hogy akkor mi történik, ha nem a megjelölt célra akarná valaki felhasználni, vagy nincs magyar lakcíme? A befizetését a kamatokkal ki kellene fizetni, maximum az állami támogatást lehetne visszakérni, de hát ugye idehaza semmi sem biztos.)

Amit érdemes tudni, hogy most már akárhány éves gyereknek (18 év alatt) nyithatsz Start számlát, egyetlen feltétel, hogy legalább 3 évnek kell eltelnie a nyitás után, hogy fel lehessen venni a pénzt.

Share

47 hozzászólás

 • Tudatos polgár
  A legjobb megoldás a 18 éves fiatal számára amennyiben nem kívánja felhasználni az összeget, hogy továbbra is állampapírban tartja a pénzét, folytatja a megtakarításai gyarapítását.
 • Anticonstitutionnelle
  A manyup után te még odaadnád a gyerek pénzét hosszú távra az államnak? 10 Ft ot nem biznék rájuk….
 • kridli
  Ez valóban pozitív, csak kérdés, hogy addig nem változtatják-e meg a jogszabályt…
 • antenna
  Én is attól tartanék, hogy állambácsi a kifizetés helyett azt mondaná, hogy sokkal magasztosabb célokra használja inkább, mint a 18 éves életkezdése. Stadion, ki-bevonulási emlékmű vagy a párt nagyságát dicsőítő katedrális.
 • Teo
  Majd pár év múlva bejelentik, hogy a START számlákon összegyűlt pénz nem is a tulajdonosuké, hanem a magyar ifjúságé, ezért kell einstandolni. Ismerős a történet, igaz?
  A magyar államra egyetlen fillért sem szabad bízni!
 • mage
  Azért aközött nagy különbség van, hogy valakinek a már leadózott pénzét elveszik meg aközött, hogy egy járulékot amit elkezdenek egyéni számlán gyűjteni vissza sorolják a közösbe. Az állami támogatás se valószínű, hogy el fogják törölni, mert nem egy nagy összeg. Nagyobb annak a hozadéka a kormánynak, hogy majd 18 év múlva mondhatják, hogy ők támogatták a gyerekeket és abból fizessék az oktatásukat a szülők ami a start számlán összegyűlt.

  Ilyen alapon ne nyiss lakástakarékot, ne tarts banknál pénzt, mert ugyan akkora erővel azt is elveszik (az IMF már meg is szellőztette, hogy le kéne csípni belőle). Sőt otthon se, mert a NAV szerint egy háztartásban 500e maximum az elfogadható pénz ami otthon tarthatnak az emberek. Szóval az efeletti pénzre majd azt mondják, hogy fekete jövedelem és jól megbüntetnek érte.

 • jurta
  ““A felhasználási célt jogszabály szerint nem kell dokumentumokkal bizonyítani”, elég nyilatkozni, hogy a felhasználás megfelel a jogszabályoknak.

  Ez jó hír, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy arra használod, amire akarod, aztán írsz egy papírt, hogy arra használtad, amire meghatározták.”

  Képtelen vagyok elhinni, hogy az első lehetséges kifizetés napján ez még hatályban lesz. 🙂

 • tip
  Hogy elrabolják-e ezt a megtakarítást is, azon múlik, hogy mekkora ellenállásba ütköznek majdan. Ha sokaknak lesz ilyen megtakarítása, akkor nagy lesz az ellenállás.

  Népünk vezetőinek remek érzékük van a várható ellenállás megsaccolásában. Jól tippelték meg, hogy háromszáz forintért a nép az utcára fog menni, és azt is, hogy hárommillióért meg nem.

  Ingatlantulajdona szinte mindenkinek van, ezért az ingatlanhoz nem mernek nyúlni. Sőt, minden adandó alkalommal megsimogatják annak a buksiját, aki ingatlant szerzett. Közben meg jókat rúgnak abba, aki nem. Úgyse számít.

  A bankbetét az szintén szent tehén, mert elég sokan legalább értik, mi az, még ha nekik nincs is. A részvények viszont kevésbé vannak biztonságban. Az valami úri hóbort.

  Nem az a kérdés, hogy hol van a rablás határa, hanem hogy mi hol húzzuk meg azt.

 • konkav
  : akkor a 98%-os visszamenőleges adó is “egyéni számlán gyűjtött járulék” volt, vagy “leadózott pénz”?
 • Gonoszpók
  Baromi aktuális most a téma nekem is. És nem tudom eldönteni, mit csináljak, fizessük-e be a havi 5e-et, vagy inkább sima webkincstár + tbsz + prémium állampapper legyen helyette.

  Megéri a minimális állami támogatás _ígérete_ azt a rizikót, amit 18 éven keresztül futnánk, hogy pl. megváltozik a felhasználás feltétele?

  Egyre inkább afelé hajlok, hogy nem éri meg.
  És ez nagyon szomorú.

 • fudosin
  Az állami támogatáson túl a kényelem, ami a Start számla mellett szólhat a TBSZ-el szemben:
  1, nem kell évente újat nyitni.
  2, nem kell szórakozni a kamatok és lejáratok újra befektetésével.

  Ja és ez tényleg a gyereké, nem lehet hirtelen felindulásból feltörni és elkölteni, ha szembe jön egy “hihetetlen” ajánlat.

 • Mugerin
  Nekünk is aktuális a téma, de a kérdésen nem gondolkodtunk sokat.

  TBSZ-nél jobban nem tesszük ki magunkat a kormánynak. Nem kell a babakötvény!

  Nem feltétlenül azért, mert lenyúlhatják (nem valószínű, de ki tudja). A gyerek kezét sem akarom, hogy az állam kösse meg esetlegesen. No meg a saját kezem sem akarjuk megkötni.
  Ki tudja nem akarjuk-e esetleg pont a gyerekre költeni 18 éves kora előtt az összes pénzünk.

 • BCs
  “Sőt otthon se, mert a NAV szerint egy háztartásban 500e maximum az elfogadható pénz ami otthon tarthatnak az emberek. Szóval az efeletti pénzre majd azt mondják, hogy fekete jövedelem és jól megbüntetnek érte.”

  Úgy tudom, hogy fejenként/keresőnként 500e Ft. Ha már bevétel, akkor legyen joga a nejemnek is ennyit itthon tartani. Pláne, ha legálisan kapott 1m Ft-ot egy autó eladásakor papírpénzben és 200Ft-os érmékben 🙂

  A jól megbüntetnek azt takar(hat)ja, hogy erre nem hivatkozhatsz, amikor valamit veszel. Ingatlan vásárláskor nem lehet a hiányzó 5m Ft-ra (15-ért eladtad, 20-ért veszel) azt mondani, hogy otthon volt, az évek alatt jött össze. Kérdés, hogy 20m Ft-os ingatlan esetén ki vizsgálja (vizsgálat költsége 1-2m Ft?) ezeket a dolgokat. Amikor a piacon cserélnek gazdát 100m Ft-os ingatlanok is.

 • mage

  A 98%-os visszamenőleges adót az alkotmány bíróság elkaszálta (Strasbourg is). Egyébként is a baloldali káderek ellen hozták, akikért szerintem nem kár, kerestek már eleget a semmitevéssel (tisztelet a kivételnek). Az más kérdés, hogy fideszes káderekkel töltik fel a megüresedett helyeket és semmivel nem leszünk előrébb.

  Én nem hiszek továbbra se abban, hogy a start számla kockázatosabb lenne, mint bármely más befektetési forma. Előbb fognak a betétekhez nyúlni, mert sokkal nagyobb pénz, 5-10 év múlva lesz közel annyi start számla, mint betétes. Senki nem szereti, ha a gyerekek pénzét elveszik, viszont ha a “burzsujoktól” akiknek megtakarításuk van azoktól elvesznek, hogy fog ciripelni a sok tücsök, hogy lám megmondtam el kellett volna költeni. Következő válságnál az IMF és EU se hiszem, hogy majd a fiatalok kevés pénzét helyezi előtérbe a banki megtakarításokkal szembe.

 • mage
  A gyerekemnek biztos fogok befizetni startszámlájára, ha marad a jelenlegi környezet. Az más kérdés, hogy másba is fogok neki megtakarítani, mert a diverzifikációban hiszek.

  Lehet fejenként/keresőnként van az 500e, mivel nem hiszem, hogy van rá törvény lehet az adott nav-ostól függ. Ha a feleséged 2 év múlva vesz azért az 1 millióért egy új autót és a nav vizsgálni fogja akkor készülhet, hogy 500e után meg fogják büntetni, mert az lesz a nav hivatalos állásfoglalása, hogy a 2 éve kapott 1 milliót elköltötte másra. Hallottam olyat megbízható forrásból, hogy egy bácsi felvett a bankból 20 milliót 3 hónapig otthon tartotta majd berakta a vállalkozásába a nav megbüntette és nem kevés pénzébe és idejébe került, hogy elfogadják a navnál, hogy bizony az ugyan az a 20 millió volt.

 • L70
  A startszámla végre egy normális konstrukció. Megnyitod, és utalsz rá, amennyit jónak látsz.

  Nincs költsége, nincs kötelező éves befizetés, nincs vele teendő, folyamatosan tájékoztatnak, hogy mennyi van rajta, a kamat normális, nem kockázatos, a támogatást automatikusan ráteszik, ha pénz érkezik a számlára, automatikusan befektetik. Korábban született gyerek részére is nyitható.

  Jól fog jönni az a pénz, ha egyszer 18 lesz a gyerek. Majd lesz neki itthoni lakcíme.

 • cagica
  Azt tudja-e valaki, hogy mi történik a START számlán lévő pénzzel, ha gyermek 18 éves kora előtt meghal. Ne történjen ilyen senkivel, de valamelyik fórumon olvastam, hogy a MÁK nem tudott mit kezdeni a helyzettel és benyelték a pénzt!
 • tip
  : miért, most nincs?
 • L70

  “miért, most nincs?”

  Ez lényegtelen.

 • L70

  “A gyermek halála esetén a számlán nyilvántartott követelés a hagyatéki eljárás alapján a hagyatéki határozat jogerőre emelkedését követően az örökösnek felhasználási korlátozás nélkül, a kérelem kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül a kérelemben megjelölt címre vagy bankszámlára kifizethető, azaz a Start-számlán levő összeg örökölhető. A kifizetést a Magyar Államkincstártól lehet kérni.”

 • tip
  : de, a törvény szerint a gyermeknek Magyarország területén lakóhellyel kell rendelkeznie; ennek hiányában befizetés a számlára nem lehetséges. Valamint, külön nevesíti a törvény, hogy a külföldi letelepedést (a magyar lakóhely megszüntetését) be kell jelenteni.
 • GabenHUN

  Miert teszunk ugy miindig, mintha a manyuprol _kotelezo_ lett volna lemondani?
 • tip
  : szabad választásnak nem mondanám. Egy balkáni lótolvaj üzleti logikája az, hogy “nézd tétlenül, ahogy elcsenem az erszényedet, cserébe nem viszem a kocsit meg a lovat”. Ilyen helyzetben nehéz hidegvérrel ellenállni.
 • Mugerin
  Mert az volt. Irreális feltételeket támasztottak. Elsőre maradtam, de második próbálkozásra olyat húztak, hogy a még hátralévő 30+ évem után a semmire fizettem volna a nyugdíjjárulékot ha maradok.

  Míg élek utálni fogom ezért őket! Mint tenném azt bárkivel, aki meglop!

 • Stiel
  Start számlára van betétbiztosítás (illetve államkincstárnál és banknál lévő számla közt van különbség)?
 • L70

  Kösz az infót, ezek szerint nem lényegtelen.

 • böbe
  A felhasználás igazolása változhat :
  “Már folynak az előkészületek és az egyeztetések arról, hogy a nemzetgazdasági tárca (NGM) miként szabályozza a babakötvényben a gyereknek gyűjtött pénz felvételét. Eredetileg ugyanis kimaradt a törvényből, pontosan milyen esetekben milyen módon lehet, illetve kell a felhasználás módját igazolni. ”

  azenpenzem.hu/cikkek/ujraszabalyozzak-a-babakotvenyt/1859/

 • konkav
  az, hogy elkaszálták a 98%-os adót, jelen esetben mellékes. amint az is, hogy kitől vették volna el. itt arról van szó, hogy jogszerűen megkötött szerződések voltak, amik alapján már kifizettek egyeseknek adózott jövedelmet. és ezt szerették volna utólag elvenni, bármilyen indíttatásból.
  ha egy tolvaj elindul kirabolni egy lakást, de közben beszorul a liftbe, ez még nem menti fel őt. én nem hiszem, hogy ennyi után teljesen megváltozik, feladja bűnözői életét. és ez teljesen független attól, hogy kinek a lakását akarta kifosztani, és hogy az hogyan szerezte a lakásban lévő cuccait.
 • Eastbay
  Sziasztok!
  4 hónapos a babánk, ideje lenne elkezdeni spórolni neki az egyetemre:D Szóval arra gondoltam, nyitok neki egy Start számlát, de egyrészt beleültettétek a bogarat a fülembe, hogy egy valamikori diktátor akár majd einstandolhatja pénzt (nem is értem, hogy történhetne meg ez Magyarországon:D). Másrészt meg a baba momentán még nem magyar állampolgár, nem is tudom mikor lesz az, mivel Írországban élünk.
  Szóval azt néztem, hogy Államkötvénybe kellene beletolni a nagy lét. A legszimpatikusabb kamatai a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényeknek vannak. Ha jól tudom ezeket lehet Webkincstáron keresztül is vásárolni.
  Tehát a nagy terv, hogy havonta vásárolok a gyerek nevére Államkötvényeket megtakarításként. Abban kérem a segítségeteket, hogy egyrészt ez jó ötlet-e, működik-e, valamint hogy milyen költségei vannak (adózás, webkincstár), meg hogy hol bukhat meg a dolog?
  Köszi!
 • Aliz
  Egy, a kiszámoló által már leírt módon megkötött Allianz Életprogram szerződéstől nem látom miért lenne jobb a Start számla? Egy bizonyos havi összeg felett a havi 670 Ft-os költséget és az 1,19%-os alapkezelési költséget kidolgozza az a hozamtöbblet, amit akár a Magyar kötvény eszközalappal is el lehet érni az Allianznál. (elmúlt 5! éves átlag kb. 10%, most az infláció kb. 0,7 + a 3% fix, az 3,7% a Start esetében).
  Csak a 25%-os kezdeti költség van az első évben az Életprogramnál és slussz, ráadásul nem kell attól tartani, hogy a mindenkori kormány mit fog huncutkodni majd e téren. Mert a 18 év erre elég idő lehet. Ráadásul utóbbi konstrukciónak nincsenek a felhasználásában sem korlátai.
  Javítson ki valaki, ha rosszul látom ezt, szívesen veszem a kiigazítást ha valamit nem jól látok.
 • Kiszamolo
  A gond abból van, hogy nem tudod, miért hozott ilyen jól az Allianz hosszúkötvény alapja. Az elvárt hozam csökkenése miatt. Hosszú távon tuti sokkal rosszabb lesz, mint az inflációkövető állampapír, amihez ráadásul van állami támogatás és teljesen költségmentes.
 • KisB
  Sziasztok!
  Nemrég nyitottunk gyermekünknek sart számlát és meglepve tapasztaltuk, hogy a befizetett összegek helyett mindig kevesebbet írtak jóvá a számlán. Sajnos erről említést sem tettek a számla megnyitásakor. Valamint itt a cikkben sem találtam rá választ.
  Tehát akkor most ez a levonás valami költség vagy majd ezt a pénzt fogják “kamatként” viszafizetni?
  Ez így működik az államkötvényeknél is befizetek pl 1M forintot és jóváírnak 995eFt
  Köszönöm ha valaki felvilágosít.
 • L70

  A babakötvényt a felhalmozott kamattal növelt összegen árulják, a kamatfizetés napja december 2. Ha a kamat pl. 4%, és Te március 2-án veszed, akkor már felhalmozódott rajta negyedévnyi, vagyis 1% kamat. Tehát, ha befizetsz 60.000 Ft-ot, akkor abból 60.000 / 1,01 = 59.406 db babakötvényt kapsz.

  December 2-án majd erre fognak 4% kamatot adni, és hozzácsapni, akkor 59.406 x 1,04 = 61.782 Ft-nyi babakötvényed lesz majd kamatfizetés után.

  És így fektetik be az állami jóváírást is.

  Másképp működik, mint a bankbetét, mert a babakötvény állampapír.

 • L70
  A babakötvénnyel kapcsolatban azt nem látom, hogy mi lesz a 18. szülinap után? Mert az életkezdés az egy folyamat, nem egyszerre kell majd ennyi pénz. Kamatozik majd tovább is, ha igen, meddig és hogyan?

  Példa: gyermek 19 évesen kezdi az egyetemet, és félévente fizet tandíjat, akkor a felhasználásig kamatozik a babakötvény?

  Példa2: gyermek állami költségtérítéses szakon tanul, ezért csak 26 évesen fogja igénybe venni, amikor lakást venne. Addig kamatozik neki babakötvényként?

  Példa3: gyermek szakmunkásként végez, majd 22 évesen céget alapít. Addig kamatozik neki, és betudhatja a cég alaptőkéjébe?

  Van ezekről valahol épkézláb infó?

 • KisB
  Köszönöm
 • Sandor
  webkincsátrban nézem a számlát.
  mi a különbség a “névérték” és a “piaci érték” között?
 • Kiszamolo
  Valószínűleg a piaci ár tartalmazza az év közben felhalmozott, de még ki nem fizetett kamatokat is.
 • Sandor
  Az normális, h 10ezer Ft-ból 9911 “Névértéket” vásárol a rendszer 2033/S_Babakötvényből?
 • Kiszamolo
  Igen. Névérték x Ft, év közben eddig felhalmozott kamat y Ft, fizetendő x+y Ft. Ez utóbbi a bruttó ár.
 • kriszti
  De ha befizeteskor(nyitáskor) levonják az addigi kamatot, akkor a következő évben csak a csökkentett összeg után adják az éves kamatot..es igy minuszos eltérés van az ügyfél számára. Magyarán inkorrekt.
 • sz.krisz
  A kamatot is befektetik, úgyhogy így van rendjén, 10000 Ft-ért kaptál 10000 Ft. értékű kötvényt, mivel a kötvény a kamatfizetés utáni naptól eltekintve mindig többet ér, mint a névértéke, ezért nyilván darabszámra kevesebb lesz.
 • mzsombor
  Nem, mert amint megkapod a kamatot, abból egyből vesznek új kötvényeket automatikusan, és így névértékben is megelsz már következő év elejétől az adott évi befizetés.
 • Gb
  Start szla nyitas ingyen penz.
  Utana nem kell tovabb fizetgetni evente, mehet a tobbi megtakaritas tbsz-re. Csak azt otevente mozgatni kell a szamlak kozott, kulonben normal szamlan kot ki.
 • kriszti
  Ha viszont nem vonnák le nyitáskor a kamatot, hanem köv évben időarányosan adnának kamatot, az lenne korrekt.
  Ez miatt nem értem a kezdő kamatfizetésre valo kötelezettséget.
 • szocske
  szerintem nem érted az állampapír és a bankbetét működése közötti különbséget, olvass utána…
 • L70

  Csak, hogy mekkora komoly érvágás ez számodra, futamidő közepén vásárolva a kamat éves 2,95%-ra jön ki 3% helyett. 60.000 Ft-nál ez éves szinten 27 Ft-ot jelent, félévre pedig legyen jóindulatú felkerekítéssel 14. 🙂 Lehet ezen filózni, de ez alapján dönteni, hm…

 • headset
  ,
  ” szerintem nem érted az állampapír és a bankbetét működése közötti különbséget, olvass utána…”

  Elmondom én egyszerűen, nem is kell utána olvasni. 🙂

  A betét és a kötvény közös tulajdonsága, hogy futamidő közben a már megszolgált kamat nem kamatozik. Csak akkor kezdi a pénzt termelni amikor lejár a futamidő, és hozzáírják a tőkéhez. Ezzel a feltétellel kínálja a kölcsönvevő a kamatot.

  A betétnél a lekötéskor kezdődik a futamidő, nincs megszolgált kamat, nincs a befizetett pénznek olyan része, ami nem kamatozik.
  Viszont a kötvénynél, ha a futamidő közepén veszed, ki kell fizetni a megszolgált kamatot is, és ez a rész a futamidő végéig nem fog kamatozni. Ugyanúgy nem kamatozik neked sem, mint annak az embernek sem, aki a futamidő elején vette a kötvényt. Az ő megszolgált kamata is pihen.

  Ez így korrekt. 🙂