Napi 05.29

Az Állami Adósságkezelő Központ megszüntette az eddigi prémium és bónusz állampapírok értékesítését, de nyomban újakat is bocsátott ki ugyanolyan feltételekkel. A változtatás oka technikai, az állampapír vásárlásának napja lett a tranzakciót követő nap az eddigi aznapi vásárlással szemben, ezért kellett új sorozatot kibocsátani. Csak szólok, hogy ne ijedj meg, ha az erről szóló közleményt olvasod.

**********************************

Az ingatlanpiac csak nem akarja elérni a gödör alját, tavaly is sikerült további 8% esést produkálnia reálértékben. Az Index cikke itt.

**********************************

Egy tanulmány szerint a Bitcoin árának száguldásáért két robot felel, amit az azóta csődbe jutott MTGox tőzsde belső emberei üzemeltettek. Furcsa mód pont annyi pénz szivárgott el a tőzsdéről nyomtalanul, amennyi forgalmat a két robot generált. A Portfólió cikke itt.

**********************************

Számunkra jól alakult az állampapír aukció: régen látott túljegyzés mellett az ötéves papír hozama 3,62% lett. Bár sokan egy nagy vásárlót sejtenek a háttérben (vagyis egyszeri eseményt), a hír akkor is örvendetes. Az MFOR cikke itt.

*********************************

Úgy látszik, bejön a kormány online pénztárgép üzlete, az első negyedévben már 55 milliárddal több áfát fizetett be a kiskereskedelmi szektor, mint tavaly ilyenkor, ez 15%-os növekedés. A minisztérium sajtóközleménye itt.

********************************

 Itt a lejtmenet kezdete a tőzsdéken? Egy vélemény a napi.hu-n itt.

(Egyébként is érdemes eladni a részvényeket nyárra, legalábbis egy régi bölcsesség szerint. Erről itt írtam.)

*******************************

Kötelezővé tennék az egyik legértelmetlenebb lehúzását a vállalkozásoknak, a kamarai tagdíjat. Az eddigi kötelező hozzájárulást váltaná fel a sarc. A portfolio.hu cikke itt.

Share

36 hozzászólás

 • Lasszo
  Érdekes ez a pénztárgépes, mármint nem gondoltam volna, de szerintem ennek dupláját el is bukták most a cigivel.
 • kötelezően
  Nagyon szőkenős kérdés, de ha már pénztárgép, felteszem és előre is sorry: nem az volt eddig, hogy a kereskedő nem ütötte be a vásárolt cuccot, és így lenyelte az ÁFÁ-t? Mit változtat ezen, hogy az online gépbe nem üti be?
 • Kiszamolo
  Az, hogy most már az adóhivatal valós időben látja az adott város összes hasonló üzletének a forgalmát és feltűnik, ha csak itt kicsi a bevétel, meg azt is, hogy mondjuk a kereskedő semmit nem üt be egész nap, aztán hirtelen egy csomót zárás előtt öt perccel.

  Egy jó adatbányász programmal gyorsan ki lehet szűrni a legalábbis furcsa boltokat, amelyeket aztán fel lehet keresni.

  Plusz pl. az új gépen nincs képernyőtörlés rögzítés nélkül. Tudod, kínai étterem, beüti, hogy 760 Ft-ot fizetsz, kifizeted, aztán nem rögzíti, hanem törli a kijelzőt.

 • csakegyolvaso
  Válasz kötelezően -nek:
  Elméletileg azt változtatja hogy mostantól “real-time” követik a forgalmat. Ezt úgy kell érteni hogy van egy program ami nézi az összes pénztárgépnek a forgalmát. Ezek után egyszerűen kiszűrik azokat akiknek kis közértje van évek óta ellenben a pénztárgép forgalma közel nulla. Vagy egyszerűen irreálisan alacsony (nem éri meg fenntartani a boltot bevétel alapján mégis évek óta üzemel…)

  Szóval automatizáltabb egy fokkal a csalók szűrése. Legalábbis ez az elmélet. Hogy tényleg van-e egy ember aki ellenőrzi az adatokat az oldal másik végén az más kérdés…

  (legalábbis én így tudom)

 • Zsoca
  Az online pénztárgépnek inkább csak lélektani hatása van, aki eddig nagyon nem ütött be semmit arra most jól ráijeszthetnek hogy ezt már látja a NAV és majd jönnek büntetni… Az idiótákat lehet inkább csak kiszűrni, a normálisabbja úgy is tudja hogy ugyanúgy nem kell beütnie csak figyeljen oda hogy ez egyenletesen történjen, illetve minden vásárlást beüt de csak egy részét az összegnek és nem az egészet.
 • Lomnici Tamara
  Azért a kormány helyében ezt az áfás növekmény vonalat nem nagyon feszegetném, mert míg ez a több száz (ezer?) milliárdos csalás csak úgy lóg a levegőben, addig ez a 15% csak oly’ kevés, mint dobos tortán a dobpergés.
 • Mate12345
  Az online pénztárgép okát vagy ti tudjátok nagyon rosszul, vagy én. 😀
  Tudtommal azért volt rá szükség, mert szépszámmal voltak olyan buherált pénztárgépek, amikből a blokk kiadása UTÁN ki lehetett törölni a bevitt tételeket.

  Tehát a vevő (és az álruhás ellenőr) mindent rendben talál, a boltos mégsem adózik a bevétele után.

  Veletek egyébként gyakran előfordul, hogy nem kaptok számlát? Én max. a faluszéli kisboltokban tapasztalok ilyent.

 • Kiszamolo
  Én még Budapesten is szép számmal. Nem emlékszem, mikor ütötték be utoljára egy kínai étteremben a vásárlásomat.

  Egyébként a régebbi gépek valóban csak a napi zárás előtt írták ki a memóriába a napi forgalmat, ezért ha még előtte törölték, majd kézzel felvittek random forgalmakat, akkor alig lehetett vele megbukni. De szerintem a mostaniak már nem voltak ennyire könnyen manipulálhatóak.

 • kp
  Szeretnék már egyszer arról olvasni, hogy valamilyen sokmilliárdos (nem életbevágó) kiadást inkább megspóroltak, és az államadósságot / hiányt csökkentik.
  Egyik oldalon megy a szabadrablás az adófizetők ellen; másik oldalon meg a dzsentri (h. mást ne irjak…) tempó: amig van pénz semmi nem elég drága, ha elfogyott meg majd kérünk kölcsön… Ja, ez pártfüggetlen jelenség, nem kizárólag a jelenlegi társulatot szidtam.
 • KZoltán

  Tessék: oktatás 2008. körül ~6%GDP, ma ~4%GDP, és 2009-ben a GDP is zakkant egy nagyot.
 • Zsoca
  Nálunk nem ritka hogy mikor fordulok a pénztárgéphez hogy beüssem a vásárlást a vevő rám szól hogy “óó hagyja nem kell nekem erről papír!”, szóval mint minden éremnek ennek is két oldala van.
 • jurta
  “a kereskedő nem ütötte be a vásárolt cuccot, és így lenyelte az ÁFÁ-t”

  Nemcsak az ÁFÁ-t, a társasági adót is, ha nyeresége van a terméken.
  És minden egyéb adót, ami a terméken van (pl. jövedéki, népegészségügyi).

 • Kiszamolo
  És a beszállító sem adott valószínűleg számlát a feketén eladott termékről és így tovább.
 • cabala
  Itt a Kolosy-n a kínai a számológépbe üti be a számot 🙂
 • jurta

  “Veletek egyébként gyakran előfordul, hogy nem kaptok számlát?”

  Az eladók egyszerűen már tudják, hogy én vagyok az, akinek mindig kell nyugtát adni. 🙂

  (A kézi nyugtatömbös őstermelőknél is többet vásárolnék, ha nem kézi lenne.)

 • jurta
  A tatabányai buszpályaudvar WC-jében pedig egyszer tényleg visszakaptam a pénzem, amikor sehogy sem tudták előkeríteni a nyugtatömbjüket. 😀
 • Stiel
  @jurta
  Próbálkozni főleg a piacon és a kínainál szoktak, de valóban meg lehet nevelni őket, és akkor neked adnak nyugtát. Más kérdés, hogy egy fecske nem csinál nyarat; amíg ezt nem csinálják tömegesen a népek, addig annyit érsz el, hogy te leszel a ‘minden ötödik vevőnek adunk blokkot’-ból az ötödik, és nem a kettővel utánad jövő. Ez van.
 • Géza
  szerintem se tud tömegesen fehéríteni az online cassa. De mondjuk ha egy kocsma, ahol a forgalom 80%-át a környékbeli alkeszok adják, ott mindent beütnek, ha van ismeretlen arc a kocsmában. Ha csak a törzsvendégek vannak, akkor semmit. Ha viszont az ellenőr elsétál az üzlet előtt, és látja, hogy bent szép számmal van ügyfél, és van fogyasztás, akkor a mobil eszközén le tudja kérdezni hogy mennyi volt eddig a napi forgalom. Ha netán kevesebb, mint ami aktuálisan az asztalokon látható (akár üres üveg formájában), akkor lebukhatnak.

  A kínaiak egyébként sokkal bátrabbak, náluk nem pörög a pénztárgép. Egyszer egy volt pénzügyminiszter állt mögöttem, direkt figyeltem, hogy kap- e nyugtát. És kapott. Én nem.

 • Zabalint

  Igen, ez fehéríthet némileg, bár az ügyesebb kocsmáros ezt meg tudja oldani úgy, hogy reggel nyitás után az első körben mindenkinek ad blokkot, mert hátha reggel jön az ellenőr, utána már csak minden 5. rendelésénél ad, és mivel a helyi alkeszok jellemzően ugyanazt rendelik minden körben, ezért ki lehet mutatni a fehér rendelések után is az épp asztalokon lévő mennyiséget. Persze akkor az lehet gyanús, hogy reggel relatív túl sok a rendelés, de ez még belefér, hiszen az igazi alkeszok reggel isznak legtöbbet.
 • Lomnici Tamara
  Leleplezem a családomat. Keresztapám nagy horgász Somogy megyében, aktív beszállító a déli parti büféknél. Felhívta múlt héten óvatosan a régi kuncsaftokat, hogy akkor mehet-e még a régi gödörben (számla nélkül) a biznisz, majd megnyugtatták, hogy “Imre, minden a legnagyobb rendben”. Persze az külön misét érne meg, hogy a Balatonnál miért egy teljesen tájidegen (Hekk) hal a legnépszerűbb eledel és ez kinek jó.
 • Lomnici Tamara

  Szégyen ide, vagy oda, de tegnap írtam az egyik kollégámmal egy olyan programot (30 sor volt összesen), ami egy órával elnyújtja („spételteti”) a beírt összeget. Erre mikor telepítettem, láttam, hogy maga a rendszer még mindig a téli időszámítás szerint működik, azaz kvázi semmiért utaztam kétszáz kilométert. Erre felhívtam a mindentudó jogászunkat, és ő azt mondta, hogy hát, így jártunk, semmi nem kötelezi a kereskedőt, hogy átállítsa a pontos időre a gépét. Ha valaki tudna segíteni, akkor megköszönném, pár tízezer forintom bánta.
 • Szabolcs
  Kedves kiszamolo.hu! A májusi eladás-visszaváltás tanácsa a részvényalapokra (bef. alap, pl. Concorde Részvény) is vonatkozik, vagy csak a részvényekre?

  Az OTP Supra alaphoz – mint befektetési alaphoz – mit szóltok?

  Köszi előre is a válaszokat!

  Szép napot!

 • Zsoca
  Hátőőő hogy őszinte legyek nem igazán értettem meg amit leírtál, és az igazsághoz az is hozzátartozik hogy nálunk még mindig a jó öreg offline pénztárgép muzsikál, ott nyitás előtt állíthatod be az órát, de maximum 1 óra egynéhány perccel (ha jól emléxem akkor 5) módosíthatod, lényegében a téli-nyári időszámítás beállításához van igazítva a határérték. Hogy az új online pénztárgépeknél ez hogyan működik nem tudom, én azt hittem hogy ugyanígy.
 • mage
  Töröltem a hozzászólásokat, szerintem te is úgy gondolod, hogy nincs sok köze a témához.
 • mage
  off

  Hát nem sok köze volt. Viszont akkor majd, ha időd megengedi írhatnál a témában. Például engem kifejezetten érdekelne, hogy arányaiban hány kínai kért tőled pénzügyi tanácsadást.

  ON

  Ha nem lesz Napi 05.31., akkor megjegyezném, hogy ma van az utolsó határideje mikor is a bankoknak vissza kell téríteni a tranzakciós díjrész miatt jogtalanul elvont díjtételeket. Ez azért érdekes, mert megfigyelésem szerint több bank ugyan úgy vonja a a tranzakciós díjakat, tehát fenntartja a törvénytelen magatartást. Akkor most majd ezért is megbüntetik őket ismét és a most levont díjakat is vissza kell fizetniük, vagy csak választási fogás volt a fidesz részéről, hogy megbüntetjük a csúnya bankokat, aztán választás után már elnézzük ezt a kis stiklit nekik?

 • breezer
  Azért ez az 55 milliárd számomra egészen félelmetes összeg. Amikor valami költség csökkentést akarnak véghez vinni, ami IGAZÁN fájdalmas és húsbamarkoló az emberek egy részének, általában a milliárdot el nem érő pár száz milliós megtakarítás érhető el. Ehhez képest ezzel az online pénztárgépes mókával 55 milliárd egy negyedév(!) alatt… elképesztő milyen szinten lopják szét az országot / csalnak a cégek…persze ezt mindenki tudja csak amikor konkrét számok is vannak azért ledöbben az ember.. 🙁
 • mtoma73
  A kínaiakkal kapcsolatban nekem valaki azt mondta, hogy valami kormánymegállapodás van, hogy külön elbírálás alá esnek. Egy eset: földhivatal, vár a sok ember, kínai gyerek jön, odamegy az egyik ablakhoz, neki sorszám nélkül intézik az ügyét.
  Másik eset: Ázsia Center, mindegyik magyar árus NAV-os pénztárgéppel “trükközik”, kínai árusok számológépbe ütik a tételeket.
  Mindenesetre érdekes.
 • almastaska
  Pénztárgép: néhány hozzászólásból itt nekem az jött le,hogy nem értitek hogy valaki miért nem kér számlát. Hát egyszerű: én sem kérek, mert mi a fenének fizessen mindenki egy vagon adót, amikor ellopják.
  55 milliárd az új pénztárgépekből, miközben csak az MNB-ben lopnak el ennyi pénzt egy év alatt, és akkor a többi minisztériumról, önkormányzatról és egyéb állami dolgokról még nem is beszéltünk. Szóval igazából ez aprópénz az állami szintű lopásokhoz képest. Nem úgy kell bevételt növelni hogy az amúgyis csóróktól nyúl le az állam még több pénzt….

  Persze arról sem esik szó, hogyha eddig valaki feketézett a pénztárgéppel, most meg mindent beüt, akkor feltűnik a sok plusz, és simán rászáll az APEH. Arról meg ne is beszéljünk hogy olyanok a hazai szabályok hogy konkrétan rákényszerítik a vállalkozásokat a trükközésre. folyt. köv.

 • almastaska
  Véleményem szerint ezt az egész fehérítés dolgott ott kellene kezdeni, hogy:
  1: a vezetők példát mutatnak, és pl. legalább a NAV működjön már tisztességesen, és legalább ott ne menjen már a milliárdos szintű lehúzás
  2: a többi államigazgatási szervről ne is beszéljünk
  3: a vállalkozásoknak adjanak normális lehetőséget működni (pl.: jönnek itt a mindenféle NHP és egyéb parasztvakítással, miközben jelenleg Mo-n vállalkozást alapítani egyenlő az anyagi csőddel. Fenntartani és működtetni szintén. Akkora az árverseny hogy csak feketén bírod. (lsd. “azért nem kapsz tőlem munkát” c. blogbejegyzés
  4: és ha a fenti feltételek adottak, akkor lehet esetleg arról beszélni
  5: hogy aki áttér elektronikus kasszára, az amnesztiát élvez az áttérés előtti-utána különbségre vonatkozóan
 • jurta

  Megválaszthatod (legalábbis megtehetnéd, a te döntésed), másokat hibáztatsz-e mindenért. Ez egy rendkívül kényelmes felelősségelhárítás, és igen, el lehet bújtatni jól összeválogatott tények mögé, lényegében mindig.
 • almastaska

  Ha megválaszthatom, hogy 100 forintból annak adok többet aki meg is dolgozik érte (pl.: sarki fűszeres) vagy annak aki ellopja (nem kell ragozni kikről van szó) akkor inkább annak adom aki meg is dolgozik érte tisztességgel.
  Tudod ha minden úgy működne, ahogy kellene és a befizetett adóforintok valóban a KÖZ javát szolgálnák, akkor nem lenne gond, mindenki sokkal tisztességesebben fizetné az adót. Attól, hogy kérek nyugtát és többet fizetek be az államnak, csak azt érem el, hogy még többet fognak belőle ellopni (és nem a tanárok, orvosok fizetése fog nőni!). Ha megnézed az elmúlt 20 évben folyamatosan nőnek az adófajták, ezzel párhuzamosan egyre több pénzt lopnak el, vagyis az országot jelentősen nem viszi előrébb a több befizetés.

  Persze, mondhatod hogy másokat hibáztatok. Én viszont amíg lehet azt támogatom aki meg is dolgozik a pénzért és nem azt, aki elveszi a másét.

 • almastaska

  Abban igazad van, hogy ez egy ördögi kör, mert amíg senki nem fizet be többet, addig folyamatosan még több adót fognak kivetni. De sajnos nem látok arra reális esélyt, hogy mégha tömegesen elindulna egy “adózz tisztességesen” folyamat is, az előrébb vinné az országot (az előbb elmondott: úgyis ellopják okból adódóan). Morálisan nem érzek ebben problémát, mert nem károsítottam meg senkit, sőt éppen azt támogatom aki megdolgozik a pénzért. Régen egyébként hasonlóan gondolkoztam mint Te, hogy legyen már mindenki tisztességes. De amikor rádöbbentem, hogy mi folyik itt, na akkor mondtam azt, hogy innentől kezdve nem érdekel. Az adó nagy részét úgysem tudod kikerülni (ÁFA, jövedéki, útadó, bankadó, jövedelem után levont 50%, stb…).

  Érdemes lenne egyszer kiszámolni, egy ember az élete során mennyi adót fizet be, és abból mennyit lát viszont! Szerintem megdöbbennél!

 • Mugerin
  almastaska!

  Remélem még csak 10 éves vagy, mert ezzel a hozzáállással minden egyéb esetben igen komoly baj van.
  Ennyi erővel egy kemény munkanap után sétálj be az MNB-be és vedd magadhoz az ott található javakat. (Pusztán azért, hogy megelőzd annak ellopását.)

  Változtatni pont úgy lehetne, hogy felnőtt módjára kezdenénk gondolkodni, viselkedni (és szavazni).
  Neked és még az ország nagy többségének ez sajnos nem megy. Populista gondolatoknak, populista pártkommunikációnak ülnek fel. Szomorú.

 • L70
  Természetesen elvárjuk, hogy ha kigyullad a házunk, a tűzoltók azonnal ott teremjenek. Ha eltörik a karunk, akkor órákon belül megröntgenezzék és begipszeljék. Ha a gyerekünk 4 éves, akkor felvegyék egy állami óvodába. Ha megváltozik a lakcímünk, akkor gyorsan be tudjuk jelenteni egy irodában. Hogy az utcát kitakarítsák és legyen közvilágítás. Hogy járjon a villamos és a busz. Mert ez jár nekünk. Jár, de nincs ingyen, ki kell fizetni.

  Ha egy bizonyos szinten túl kikerüljük az adófizetést, akkor a fentiek nem vagy nagyon rosszul fognak működni. Azoknak, akik szerint már most sem működnek jól: van a mainál is rosszabb, tessék elhinni. Aki nem hiszi, menjen el mondjuk Indiába vagy Latin-Amerikába vagy Fekete-Afrikába. Meg fogja érteni.

 • almastaska

  Mert ez jár nekünk. Jár, de nincs ingyen, ki kell fizetni.

  Félreértés ne essék, nem az a bajom, hogy ki kell fizetni, tiszta sor. Csak az a bajom, hogy mindent 5* fizetek ki, de ellenszolgáltatást csak egyszer kapok érte. A közvilágítást piaci áron fizeted, a buszt és a villamost szintén (a BKV jegy/bérlet árszintje közel azonos a világban máshol levő tömegközlekedéssel). Amikor autóval parkolsz, szintén kifizeted a villamost (persze csak elvben, mert tudjuk hogy a parkolási pénzből 0 ft-ot kap a BKV) (na ez viszont már baj)!
  Az egészségügybe mérhetetlen mennyiségű pénzt ömlesztenek bele, és ha ellátásra van szükséged hm… kb hamarabb megdöglesz minthogy ellátnának “mert tele a lista”.Ha már közvilágítás: előre szólok hogy a “rezsicsökkentésnek” hála pár éven belül baromira meg fog drágulni az áram ára. Ja és amúgy kik lopják a legtöbb áramot? Segítek: nem az aki gyertyával világít
 • almastaska
  A bajom alapvetően az, hogy 100 befizetett adóforintból visszakapunk mondjuk 60-at. A többi megy a levesbe, haverokhoz, offshore cégekhez, meg még ki tudja hova, de nem oda, ahol a célja van. Közben meg még a NAV-nál is 100-1000 milliárdos szinten megy a mutyizás, trükközés, és ez bicska nyitogató. Legalább az ellenőrző szerv működjön már tisztességesen és a feladatának megfelelően. Lakcím változás: Mo-n valami elképesztően bürokratikusan megy minden, és ennek a bürokráciának a fenntartása sokba kerül. Baromi sokba. Van itt pénz bőven, csak nem oda jut ahova kellene…
  És igen, fizetek adót a fizetésem után, meg nyugdjítat, meg TB-t, meg kutyafülét. Csak azt nem tudom minek. Mert nyugdíjat nem fogok kapni, és mire a TB-ig eljutnék, addigra már úgyis minden magán alapon fog menni (mint ahogy most is. Ha normális ellátást akarsz, boritékolni kell).
  Szóval a pénzt inkább hadd osszam be én!