Áthidaló vagy lakáscsere hitel

2014-06-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Imre írt egy levelet, hogy van-e valami megoldás arra, hogy úgy tudjon hitelt felvenni egy új lakás vásárlására, hogy még nem adta el a régit, mert nagyon nehéz úgy összehangolni a kettőt, hogy egyszerre találjon jó vevőt és jó vételnek tűnő ingatlant is. Sima lakáshitelt meg nem akar felvenni az új lakásra, mert soknak tartaná a havi törlesztőt a jelenlegi hitele mellett.

Jó hírem van, van ilyen hiteltermék, áthidaló, vagy lakáscsere hitelnek hívják a bankok.

De mielőtt megnéznénk, hogyan is működnek ezek a termékek, érdemes végiggondolni pár dolgot.

Az első, hogy vajon megéri-e várni a lakáseladással, ha csak hitelfelvételből tudod finanszírozni az új lakást?

Amint látni fogod, a lakáscsere hitelek 8% körüli kamattal forognak, ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy a biztos kiadásod egy év alatt egy tízmilliós hitelösszegnél 800-850 ezer forint a kamatokra és további pár százezer a hitel induló költségeire. Vagyis jobban megéri most eladni olcsóbban a lakást, mint várni, kivéve, ha szerinted egy év múlva legalább egymilliónál valamivel drágábban is el tudod adni ugyanazt a tízmilliós ingatlant. Ha ehhez még hozzáveszed, hogy tavaly az ingatlanárak újabb 6,4%-kal csökkentek, akkor láthatod, egyáltalán nem biztos, hogy a kivárással jobban jársz, arra is van esélyed, hogy még a lakásárak is csökkenek a kivárás alatt.

Inkább adj oda egy tízmilliós lakást ötszázezerrel olcsóbban, mint egy évig várj az álomvevőre és kifizess kamatokra egymilliót biztosan.

A másik részben idekapcsolódó dolog, hogy rengetegen mondják, hogy költöznének nagyobb lakásba, de nem akarják eladni a lakásukat ilyen nyomott áron, ezért inkább kivárnak. Ilyenkor mindig felhívom a figyelmüket, hogy nem csak az ő lakásuk ára nyomott, hanem azé a lakásé is, amit vennének helyette. Várhatok még három évet, az esetleges ingatlanpiaci fellendülésre, hogy az én lakásomért sokat adjanak, de akkor én is annyival drágábban fogok másik lakást venni, úgyhogy semmit nem nyertem a várakozáson.

Ennyi bevezető után nézzük a konkrét termékeket. Nem sok bank kínál ilyen lakáscsere, vagy áthidaló kölcsönt, az egyik ilyen az OTP (kondíciós listakamatkalkulátor), a másik az Erste (kondíciós lista). (Ha tudsz még másik bankot, írd be a hozzászólásokba.)

A lakáscsere hitel működése: A felvétel alapfeltétele, hogy a jelenlegi ingatlanon is legyen hitel, de ez logikus is, mert ha ez tehermentes, akkor egyszerűen tudsz venni hitelre másik lakást (esetleg a régit is felajánlva fedezetnek a hitel mögé), aztán amikor ezt eladod, előtörleszted a meglévő hiteledet.

Ha megvan a megvásárolni kívánt ingatlan, akkor felveheted ezt a lakáscsere hitelt. Ennek specialitása az OTP-nél, hogy 24 hónapig sem kamatot, sem tőkét nem kell törlesztened (persze attól még gyűlik a kamat, csak nem kell befizetned!) és ha ezen idő alatt eladod a régi ingatlanodat, előtörlesztési díjjal sem kell számolnod.

Ha eladod 24 hónap alatt az ingatlant, akkor kiszámolják az addigi kamatokat és hozzácsapják a tőkéhez, azt kell megfizetned.

Ha nem sikerül eladni a lakást két év alatt, akkor az elmaradt kamatokat (addigra ez egy tízmilliós hitelnél már bőven meghaladja a másfél millió forintot, csak szólok) szintén hozzácsapják a tőkéhez és a hitel elkezd egy normál annuitásos hitelként funkcionálni. (Hogy mi az annuitásos hitel, arról itt írtam: annuitásos hitel.)

Vagyis azonnal két hitel (a régi és az új lakáson lévő hitelek) törlesztőjét kell fizetned, ami könnyen lehet, hogy erősen megterheli a havi költségvetésedet. Ilyenkor aztán előfordulhat, hogy sürgőssé válik az ingatlaneladás, akármilyen áron. Lehet, hogy ezt nem érdemes megvárnod.

További gondod lehet a rövid kamatperiódus. Mivel most a padlón vannak a kamatok, innen már csak felfelé mehetnek. Márpedig te is többet fogsz fizetni, ha a kamatok emelkednek. Ezért érdemesebb hosszabb távú kamatperiódust választani, mint a lakáscsere-hitel 3 hónaponként változó kamata. Erről itt írtam bővebben: Ideje fixálni a kamatokat.

Szintén megfontolásra érdemes, hogy nem jársz-e jobban egy 5-5,3%-os normál  lakáshitel kamatával és fizeted ki a lezárás 1%-os költségét, mint egy 7,5-8,5%-os költözési hitellel? (Ezekkel a kérdéseiddel fordulj a volt kollégámhoz az olcsohitelek.com-nál, ő van napi szinten képben az aktuális kamatokkal és feltételekkel.)

Összefoglalva: van egy remek termék, amit direkt a kérdést feltevő Imre szükségeire fejlesztettek ki, de érdemes körbejárni a kérdést, mert lehet, hogy a csökkentett árú ingatlaneladással, vagy egy másik hiteltermék választásával jobban jársz anyagilag.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram