Mennyire lesz tartós a házasság?

Eszembe jutott, hogy utánanézzek, vajon mennyire befolyásolja a házasságot az anyagi helyzet, a jövedelembeli különbség és egyéb anyagi kérdések.

Szerencsére már sok kutatónak is eszébe jutott ez a kérdés, így elég sok felmérést lehet erről találni az interneten.

Az egyik cikk szépen vizualizálja egy felmérés adatait.

Az alábbi dolgokat találták:

Minél többet keres egy család, annál inkább együtt marad.

Azonban itt mindjárt fontos megjegyezni, hogy nem biztos, hogy közvetlen ok-okozati összefüggés van az adatokban. Az alacsony iskolázottságúak hamarabb házasodnak és kevesebbet is keresnek. A magasabb iskolázottságúak jellemzően többet keresnek, viszont a szociális és problémamegoldó képességeik is fejlettebbek, mint azok, akik nyolc osztályt végeztek csak, ami tartósabbá tehet egy kapcsolatot. Tehát minél nagyobb egy család bevétele, annál tartósabb a házasság. De nem biztos, hogy ezért vagy csak ezért.

Természetesen ha minél kevesebb a mindennapos anyagi probléma és minél kényelmesebben élnek az emberek, annál inkább jobban érzik magukat az adott szituációban, így a házasságban is.

A rendszeresen istentiszteletre járók fele akkora eséllyel válnak el, azonban érdekes módon a rendszertelenül istentiszteletre járók nagyobb eséllyel, mint azok, akik egyáltalán nem járnak ilyen helyre.

Minél fontosabb a partner anyagi helyzete vagy kinézete a kapcsolat elején, annál inkább végződik válással egy házasság. A férfiaknál a kinézet esetén másfélszeres a válási ráta, a nőknél az anyagi helyzet miatt 1,6×-os a válási ráta azokhoz képest, akik ezt nem gondolják annyira fontosnak.

Minél többen voltak az esküvőn, annál tartósabb a házasság (családi kötelek és támogatás miatt), viszont minél drágább volt az esküvő, annál nagyobb az esély a válásra.

Szintén az anyagi helyzettel függ össze, hogy akik elmentek nászútra, 41%-kal kevésbé váltak el.

Mi a helyzet a házasságon belüli anyagi különbségekkel? Mennyire befolyásolja a házasságot például, ha a nő lényegesen többet keres mint a férfi?

A svéd házasságok csak 7%-ában keres lényegesen többet a nő egy felmérés szerint és 45%-ában kevesebbet keres, mint az összbevétel 40%-a. Ha nő bevétele több mint az összbevétel 60%-át teszi ki, 1,9-szeres az esély a válásra ahhoz képest, mint ha csak 20% alatt járulna hozzá a családi költségvetéshez

.

A párok minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek, annál nagyobb eséllyel maradtak együtt. Érdekes módon ha a férfi volt tanultabb, az nem jelentősen, de emelte a válás kockázatát, ha a nő, az viszont jelentősen csökkentette.

Az amerikai adatokat alapul véve leginkább a táncosok, a bárosok és a masszőrök válnak el, legtartósabb házasságra pedig az agrármérnökök számíthatnak. A legtöbb válókeresetet január 12-e környékén nyújtják be, az ünnepi együttlét után. Ha iskolában ismerkedtél meg a pároddal, akkor az átlagnál 41%-kal kisebb eséllyel fogsz elválni, ha azonban egy szórakozóhelyen, akkor 24%-kal nagyobb eséllyel. Ha a szüleidnek jó volt a házassága, a statisztika szerint 14%-kal kisebb eséllyel válsz el te is, ha azonban mindkét szülődnek már volt előtte házassága, majdnem dupla akkora az esélye, hogy te is el fogsz válni.

Azok, akik legalább hetente egyszer veszekednek anyagi kérdések miatt, 30%-kal nagyobb eséllyel válnak el, mint azok, akik ritkábban vitatkoznak az anyagi dolgok miatt.

A házastársak legtöbbet a pénz miatt veszekednek egy felmérés szerint, a második leggyakoribb ok az idegesítő szokások. Vicces módon az emberek 34%-a tartja magát megtakarítónak és költekezőnek a párját, míg fordítva csak 13% vallja ezt magáról. Akárhogy is, a kapcsolatok közel felében a saját meglátásuk szerint másként gondolkodik az egyik fél a pénzről, mint a párja.

A partnerek 20%-a titkolt már el 500 dollárnál nagyobb költést a párja elől és 36%-uk még nagy vásárlások előtt sem kéri ki a partnere véleményét.

Az emberek 55%-a szerint a legvonzóbb anyagi tulajdonság egy lehetséges partnerben ha erős a megtakarítási képessége vagy jó a pénz beosztásában.

Share

86 hozzászólás

 • Kommentelő
  “A rendszeresen istentiszteletre járók fele akkora eséllyel válnak el, azonban érdekes módon a rendszertelenül istentiszteletre járók nagyobb eséllyel, mint azok, akik egyáltalán nem járnak ilyen helyre.”

  Erről van egy egész jó tanulmány, ami részben egybevág ezzel (hirtelen nem találom).
  Az volt a konklúzió, hogy a meggyőződés maga korellál a kiegyensúlyozottsággal és egyéb pozitív hatásokkal, tehát nem a hit iránya hanem az ereje volt a nagyobb kontribútor.
  Külön kiemelve, hogy egy meggyőződéses ateista ugyanúgy kevésbé szorong és szenved ilyesmitől, mint egy meggyőződéses (bármilyen) teista/istenhívő.

  A kételkedők és bizonytalanok szenvednek jobban ezektől (jellemzően vallásos nevelést kapott de meggyőződés nélküliek).

  Konklúzió talán az lenne, hogy bárhogy döntöttél, állj bele két lábbal és csináld. A boldogság jönni fog, és a másik oldalt sosem fogod megérteni.
  Peace.

 • Muslica
  ok, tehát legyek gazdag és értelmiségi, kerüljem párválasztásnál a táncosokat, bárosokat és masszőröket, agrármérnökök viszont előnyben, akit lehetőleg az iskoláim alatt ismertem meg. Mindenképp menjünk nászútra egy nem túl drága esküvő után, ahol azonban sokan legyenek. Anyagiak miatt ne veszekedjek a férjemmel, s rendszeresen járjunk templomba. Lehetőleg ne legyen sokkal több a bevételem az övénél, de kettőnk keresete minél nagyobb legyen. Megértettem, köszönöm 🙂
 • Muslica
  (Muslica) lemaradt
 • Kelep Elek
  Ahogy angol nyelvterületen mondják, én mindig egy csipetnyi sóval fogyasztom a statisztikai adatokat is. Tavaly az egész univerzum számára kiderült, milyen ingatag talajon áll ez a „tudomány”. 🙂
 • tedzse
  Tetszett nagyon az írásod.
  Magamat is felfedeztem benne, a külsőség fontossága meg anyagilag minden legyen meg(én vagyok a férfi :)))

  Én is alá tudom támasztani, ha anyagi helyzet nem olyan amit megszoktak borítékolható a napi szintű cirkusz meg veszekedés, ami elhidegüléshez majd váláshoz vezet, vagy félrek…hoz.

 • Ötszáz
  A partnerek 20%-a titkolt már el 500 dollárnál nagyobb költést a párja elől

  Huh, micsoda? Ezt hogyan? Fizikai dologra ennyit kolteni azert mar lathato, ez tipikusan egy nagyobb haztartasi gep ara.

  Esetleg ekszer, az nem latszik.

  Vagy elkurvazza / himringyozza.

  De tenyleg, mire lehet ennyit titokban kolteni?

 • bicskanyitogato
  Navégre!!! Ilyen hosszú nyaralás volt?! Egészségetekre, Miklós, de azért valami konzerv anyagokat kitehettél volna közben!
  A cikket köszi, sajnos még nincs annyi komment, amit falni lehetne, amit én úgy szeretek, de most már kivárom…
  A témához nem tudok hozzászólni, mert nem vagyunk házasok (bár a csajomat az agrár egyetemen ismertem meg, immár 22 (vagy 23, ezt pontosan ő tudja) éve, viszont sokat jártunk a suli klubjába táncolni – itt gondolom van + és – szorzó is), de nincs okunk panaszra, szerencsére.
  Jöhet a következő cikk is!

  Költözködtünk, felújítottunk, nem nyaraltunk. 🙂

 • random okos
  Próbálok úgy fogalmazni, hogy átmenjen az előmoderáción.
  Nem sikerült. 🙂
 • random okos
  Ne aggódj, csak teszteltelek.
 • Ötszáz
  Megvan az uj haz? Varjuk a cikket a tapasztalatokrol!:)
 • bicskanyitogato
  @kiszamolo: És a régi tulajok nem adták meg a wifi jelszót?
  Gratula, gondolom még mindig akkor Káosz Kapitányt játszol…
  És már csak párat kell aludni, hogy megkapjuk az “Így vettünk végül házat és minden igyekezetünk ellenére ezekkel szívtunk mégis” cikk, meg persze arra a kommentek.
  Köszi, közben látom, h azért van már új kontent, szuper.
 • Copywriter
  A hosszú házasság titka, hogy mindig nekem van igazam. Kivéve, amikor az asszony nem engedi meg. De cserébe minden délben ötcsillagos kajákat kapok friss és minőségi alapanyagokból. Mindig röhögök az asszonnyal, hogy Orbán eszi a Karmelita menzán a rántott húst meg a pörköltet, nekem meg otthon dolgozva sokkal jobb jár. Pedig nem is vagyok miniszterelnök.
 • D

  Es mibol gondolod, hogy egy nagyobb haztartasi gepet titkolnak el?
  500 dollarbol vehetsz: parfumoket, ekszert, elektronikai cikkeket, regiseget, jost, gurut, terapiat, prostitualtat (ha mar valasrol szol a tema), ruhat, ezerfele szolgaltatast, utazast, cipot, stb. Ezeknek egy resze eltitkolhato, masik reszenel pedig az ar egy laikus elott letagadhato.
  Itt a lenyeg az, hogy egy hazassagon belul:
  * ha megengedhetitek 500 dollar megkerdojelezheto elkolteset, akkor nincs ok a titkolozasra,
  * ha nem engedhetitek meg, akkor pedig egyutt kene ezt a dontest meghozni
 • II.LZ
  Kedves Miklós, ezek szerint sikerült megtalálni a régóta keresett és vágyott házat? Kitartást és jó egészséget kívánok a felújításhoz.

  Köszi 🙂

 • 147148
  @Ötszáz

  1 éjszaka elmegy simán. Gozsdu udvar, P2 N.Club, Dom Perignon…
  Még kevés is lesz.

 • Házasember
  Egy rendes kapcsolatban az anyagiak miatti veszekedés nem lehet tartós állapot. Ha a kapcsolat stabil értékekre épül, akkor ezt is ugyanúgy lehet kezelni, mint minden más különbséget.
  Ahol folyamatos veszekedés van BÁRMI miatt, az nem egy normális kapcsolat. A nem normális kapcsolat pedig csak mérgezi az embert.
  Nagyon sokaknál az a probléma, hogy úgy kezelik a házasságukat, mint egy tárgyat. Elromlott, eldobják, jöhet a következő.
  A feleségemmel voltak súrlódásaink a kapcsolatunk elején, ez természetes dolog. Viszont 4 éve vagyunk házasok, és egyikünk sem emlékszik, mikor veszekedtünk utoljára bármin is. Kölcsönös tisztelet, a másik megbecsülése a lényeg, és nincs olyan dolog, ami miatt megérné veszekedni.
 • Karina
  Már én is hiányoltalak Miklós, örülök az új cikknek. Újra egy érdekes téma!

  “Az emberek 55%-a szerint a legvonzóbb anyagi tulajdonság egy lehetséges partnerben ha erős a megtakarítási képessége vagy jó a pénz beosztásában.”

  Szerintem a férfiakat ez egyáltalán nem érdekli párválasztásnál, legalábbis én nem azt tapasztalom ismerkedésnél, hogy ez bármit is számítana… (Urak, kérlek javítsatok ki ha tévednék! :))
  Házasságban viszont gyakran panaszkodnak a feleségük megtakarítási kedvének hiányáról… Nem is értem, miért nem lehet egy kicsivel több tudatosságot vinni a párválasztásba.
  Szerintem az emberek jelentős része csak megy az érzelmei után, aztán amikor az érzelmek elkezdenek megkopni, akkor előjönnek a nézetkülönbségek és vele együtt a családi viták is, holott ez borítékolható volt már az elejétől kezdve, csak akkor nem tartották fontosnak ezeket a témákat átbeszélni.

  https://kiszamolo.hu/mielott-kimondod-az-igent/

 • iorgoskimindigénekel
  Attól tartottam, hogy az előző cikk alatti égszakadás elvette Miklós kedvét a blogolástól, de szerencsére nem ez a helyzet. Kár lett volna, szerintem amúgy is nagyon tanulságos volt így, kommentekkel együtt.
  Grat, hogy összejött a ház.
 • Zabalint
  Az 500 dollárnál drágább költésről és a haztartási cikkekről jut eszembe:
  Anyósomat anno zavarta a hétvégi fűnyírások zaja, így nem volt fűnyírójuk. Apósomnak meg fájt a dereka a kaszálástól. Végül egy motoros fűkaszát vett, amit el tudott rejteni, és egyébként ő meg a gyerekeik kecskének becézték. Bár nem hiszem, hogy 500 dollárnál drágább lett volna, de nem sokkal később el is váltak.
 • tedzse

  Nem engem se érdekelt soha a nő anyagi helyzete,na az egyáltalán nem.
  Mivel azt vallom a férfi dolga kitenni a gempát az asztalra leginkább.
  Engem az se zavar ha nem takarít meg, én csinálom helyette is :)))))
  Soha nem néztem diplomát,munkája mi.
  Ez is úgy gondolom a férfinak kell legyen prémium állása/vállalkozása, magas fizetése.
  Sőt én azt szeretem ha a nő shoppingol,nekem ez egy hatalmas igényesség a nő részéről, sose az zavart ha sok a ruhája,sőt úgymond ezt is nézem ismerkedésnél,hogy nőiességét,hogyan tudja viselni.
  Inkább a szekrényhiány ami engem nagyon zavar :DDDDDDDD

  Ez amúgy evolúciós kérdés,hogy az anyagi helyzetet a nők nézik(amivel nekem speciel nincs bajom), mivel ez őskorba megy vissza, meg a nőnek a ,,piacképességétől” is függ,hogy mennyire néz(het)i.

 • patau
  @Ötszáz
  A nagyobb, de nem “egyetértő költés” bizonyos összeg alatt ártatlan, vicces dolog lehet. Emlékszem, mikor apukám az új bakelit gyűjteményét a fotel mögött dugdosta, és finoman adagolta be a látható depóba.
  Én is örültem már, hogy egy új beszerzett mikrofonon, vagy plugin-en nincs árcímke. De ez még szerintem tényleg ártatlan dolog.
 • Mr.RTFM
  Furcsa, en azt hittem a szegenyebbek eppenhogy jobban egyutt maradnak, hiszen egy valas koltseges, es a megelhetesi koltsegeid is lenyegesen emelkednek, ha kulon kell koltozni. Ket alberlet, vagy ket kulon (draga) hitel fizetese a ket lakashiz, ha a sajatot eladtak, elfeleztek es beszamoltak oneronek.

  Meglepo statisztika.

  Templomba jaras: itt kivancsi vagyok, hogy mennyi, aki igazan boldog es mennyi, aki szerint bun a valas.

  Volt fonokom pl nem valt el a felesegetol evekig, mert az “bun”, de kulon eltek, es mindkettonek volt parja.
  Igazabol nekem mindig picit mast jelent az aki oszinte hivo, (mint nagyim aki a felebarati szeretet reszet koveti a vallasnak) es mast az, aki a vallassal takarja a sajat gyenge jellemet, es azert jar templomba, mert azt “kell”.

  Utobbi “hivoket” megvetem, elobbieket tisztelem.

 • hemond
  tudod, erre azt mondanám, hogy az a legnagyobb rémálmom, hogy a feleségem annyiért adjaöel a biciklimet a halálom után, amennyiről tud. 🙂
 • tedzse

  Simán ahogy említették úgy elmegy 500 dolcsi, egyszer Siófokon voltunk lent, és mondom látni akarom a ,,nagyszegénységet” meg a hatalmas árakat.
  Van hely ahol normális árban a koktél de van ahol csillagászati kvintillió volt :))
  Na pár fiatal fogyasztását számoltam, döbbenet, amíg ott voltunk adott pubban, és figyeltem kereken legalább 80.000 elpattant és ez egy este volt és piára csak ebben nincs benne a kajálás és ez csak egy nap volt(lehet nem volt több)
  De folyamatosan ezt látom amúgy tömve minden étterem mozdulni nem lehet,minden szállás lefoglalva a legdrágábbak is.
  Arra gondolok, hogy bár én nem szórom a pénzt de lazán 500 dollár úgy elmegy egy este zsupsz én láttam, mi költöttünk egy erős 15500 FT-ot ketten.

  Bocsi az offért csak beugrott amikor facen meg mindig megy a sírás rívás, Balaton drága, hát Siófokon megmozdulni nem lehet hétvégén(P-V),csak nem olyan csórók.

 • Karina

  Köszi a megerősítést, szerencsére sok szép ruha is van a megtakarítás mellett és szekrény is van hozzá 🙂 Akkor a jövőben hanyagolni fogom ezt a pénzügyi tudatosság témakört a randikon, ha a férfiakat úgyse érdekli, legalábbis úgy tűnik, hogy kezdetben nem érdekli… Majd később válik ez fontossá, ahogy a fenti cikkben is szerepel:)

  Köszönöm Miklós a linket:
  https://kiszamolo.hu/mielott-kimondod-az-igent/

 • Gergő
  én hirtelen pl számítógép fejlesztést tudok elképzelni 500$ felett, vagy pl olyat, hogy vesz valaki egy motort, és 500$-ral (vagy többel) kevesebbre hazudja a vételárat, vagy pl tipmixre feltolsz 200k forintot, és elbukod 🙂 ilyesmik
 • Luna
  Hozzám jössz férjül?
 • Tiborg
  Karina:
  Jelenleg mindkét fél szinte kizárólag az érzelmei után megy párválasztáskor, de az esetek döntő részében (nyugaton) a nő választ, és nem a férfi. Amitől a házasság (ha nem ösztönöznék már megszűnt volna) tartós lesz az nem preferencia manapság, csak a nagyon magasan levő elitben, ahol nem lehet a milliárd dolláros vagyonokat és kapcsolati tőkét eltékozolni, bár már ott is vannak már kirívóan rossz példák.
 • Laci bácsi
  Azon gondolkodom, hogy a fent említett statisztika szerint vajon Mészáros Lőrinc házassága hosszú lesz-e ? Az első az viszonylag az volt. És a második? Miért gondolom azt, hogy nem ?
 • Nobody

  Mi nem templomba, hanem gyülekezetbe járunk, de gondolom ez a statisztika szempontjából ugyanaz.
  Nekünk is voltak húzós időszakaink a házasságunkban, de nem a pénz vagy a félrelépés miatt. Volt amikor már a válás megvalósítását terveztük. De nem azért maradtunk együtt, mert bűn a válás. Ilyen törvénykező dolgoktól szabadok vagyunk. Ott volt alapként, hogy a problémák ellenére is szeretjük egymást. És nagyon hasonló az értékrendünk.
 • Hollós
  Azért csak a saját ismerősi körömben – ahol vannak jómódúak, de nem kőgazdagok – 500 USD (150.000 Ft) nem egy akkora tétel, amit ne lehetne úgy szinte észrevétlenül elkölteni akár egy táskára, cipőre, bármire, hogy feltétlen odafigyeljenek rá.
  Ez inkább a pénz (saját-külön-közös számla) és a bevételek kezelésétől függ. Egy vállakozónál, vagy bárhol, ahol folyamatos pénzáramlás (nem havi fizetés) van, esetleg készpénz is, sokszor fel sem tűnik ekkora összeg.


  Jó, amiket írsz, hogy szereted, ha a nő mindent megkap, és csak elég nagy legyen a szekrény, de ha fennakadsz az 500 USD költésen, meg a 15.500 Ft koktélozáson, akkor még nagyon nem értél oda, ahova szeretnél.

 • Én is akarok kommentelni...
  Érdekes… 3 komoly kapcsolat van mögöttem ennyi idő alatt, mindhárom a pénz miatt ment tönkre 🙁
  Az első kettő azért, mert egy idő után el akarták a leányzók tartatni velem magukat, amire nem voltam hajlandó, hiába nem kerestem soha sokat, de egy család eltartására elengedő volt mindig a keresetem, így adódott az opció számukra, hogy akkor ők nem dolgoznak, de majd nem is élünk nagy lábon. Első diplomás hölgy volt, a másik nem.

  Az utolsó alkalom (amit most élek éppen át) pont fordított: a párom beleesett abba miután kilépett az alkalmazotti létből 4éve, hogy jól dolgozik, akkor jól keres, ha pedig többet, akkor még többet. Szolgáltató szektorban számláz havi 900e körül, de kiélvezi, és minden hülyeségre rengeteget költ. A családra már nem jutott ideje. Ebből lett elegem.
  Kettőnknek összesen 5 (3+2) diplomája van, én ateista vagyok, ő nem gyakorolja a vallását. Házas sosem voltam. Evan.

 • Meepwn
  Aki nem házasodik, az el se fog válni.

  Ugyanitt korrekt válási féltételek érdekelnek.
  Mert az, hogy az asszony viszi a gyerekeket, a vagyon félét, és a jövedelmed jelentős részét, elég rossz üzlet a következő bő évtizedre.

 • Hollós
  A témában elsődlegesnek tartom a hozott családi mintát. Feleségem szülei és az én szüleim is már több, mint 40 éve házasok.
  Mindkét oldalról voltak embertpróbáló időszakok, de se ő, se én soha nem láttuk, hogy valamelyikünk szüleiben is felmerült volna a válás halvány gondolata is.
  Mi 18 éve vagyunk házasok, nyilván voltak-lesznek problémás időszakok, de a fenti mintával (értékkel) kezdtük a házas életet, így gyakorlatilag fel sem merül egyikünkben sem a válás, mint bármire jó opció.
  Sajnos – bár majd gondolom megcáfolnak -, azon ismerőseim, ahol a szülők váltak, sokkal könnyebben léptek saját maguk is erre az útra.
  Sokszor láttam, hogy meg sem próbálnak megtenni mindent a problémák megoldásáért (akár gyerekkel is), egyszerübbnek ítélték meg a válást.
  Több közülök a házasságnak is úgy indult neki, hogy a szüleim is elváltak, ha nem megy, én is elválok. Persze, hogy nem is működött.
 • ZX71
  500$ jelenleg kickstarteren körülbelül másfél társasjáték ára (minden kiegészítőjével, valamint posta és áfa), de akadnak ennél drágábbak is. Eggyel több vagy kevesebb társasjáték fel sem tűnik a polcon. 😉
 • Szmoki

  Annyival kiegészíteném, hogy azt a férfit nem érdekli a nő anyagi háttere, aki nagyon jól keres.
  Viszont a többséget érdekli, de mivel ott van az a fránya büszkeség, ezért úgy csinál mintha nem foglalkozna vele, mert majd ő eltartja a családot, csak aztán ez sokszor nem jön össze, jön a veszekedés a pénz miatt és a válás…

 • Joy
  Fontos a felismerés, hogy van, amikor a vitában nem számít az, kinek van igaza. Nem szabad mindenáron, véget nem érően ragaszkodni a saját állásponthoz. Viszont mindig engedni szintén káros, alárendeltség érzetét kelti.
  Mivel nem csak anyagi vonatkozású dolgokat taglal a cikk, ezért kiemelném még a humort. Szerintem az a pár, akinek mindkét tagja szeret viccelődni, könnyebben, pozitívabban veszi a felmerülő nehézségeket is.
  (Bár az a végén megmosolyogtatóan magától értetődő, hogy annak az átlagembernek sokkal nagyobb a kísértés, aki munka közben kihívó öltözékű, és/vagy (fél)meztelen emberekkel érintkezik, mint annak, aki napközben szarvasmarhákat lát, meg a földeken dolgozók napvédő csuháját.)
 • pkrt
  @Én is akarok kommentelni… Meg tudom érteni a helyzeted; én ezért kezdtem el tudatosan kerülni a pénz és karrieréhes embereket egy idő után. Tiszteletben tartom, hogy valakinek a pénz, a még több pénz és a még annál is több pénz és / vagy a pozíció majd a még jobb pozíció az élete egyetlen vágya, értelme és mozgatója. Csak annyira meggyűlöltem a kapcsolatot az ilyen embertípussal, hogy köszönöm, soha többet. Egy vég nélküli hullámvasút, nulla emberi értékkel ami nem élet hanem egy projekt mérföldkövekkel (egy év múlva lakás, aztán gyerek, öt év múlva családi ház, közben még egy gyerek stb. stb.) meg csekklistával (két autó, nagy tévé, évente két nyaralás, medence stb. stb.). Egy “normális” gondolkodású embert az életről lehoznak az ilyen energiavámpírok.
 • pkrt
  Folyt. Az eltartás igényével én is találkoztam. Úgy látszik ez elég sok nőben (férfiakról nem tudok nyilatkozni) – tisztelet a kivételnek! – benne van. Én azt vallom, hogy egyenjogúság van és ebből adódóan közös teherviselés. Ha a nőknek ugyanolyan jogaik vannak akkor ugyanúgy dolgozhatnak is. A másik oldalról pedig ha elvárjuk, hogy dolgozzanak akkor nekünk – férfiaknak – kötelességünk a háztartási (egyesek által nőinek titulált) tevékenységekben is részt vállalnunk. Arany középút. Ha mindenki lehetőségeihez képest arányosan tesz be és vesz ki a közösből (legyen az munka vagy pénz) akkor nem merülhet fel kérdés.
 • jami

  … és aki tartósan többet keres a feleségénél…

  Ahol a szülők nem váltak, ott sokszor pont ezek a szülők többnyire jobban oda is tudják tenni magukat a fiatalok támogatásánál többféleképpen is. Emellett szerintem itt is kb. mindenki tudna említeni olyan párt, ahol jobb lett volna a válás :/
  És olyat is, akik elváltak, de még mindig egy fedél alatt élnek…

 • SharkRider
  Az 500 dollár az amerikai medián fizetést nézve nem is olyan nagy mint elsőre tűnt. Nekem egyszer volt nagyobb költés és csak utólag szóltam van az a mondás könnyebb megbocsátást kérni, mint engedélyt. De ettől függetlenül minden nagyobb dolgot megbeszélünk, kikérjük egymás véleményét. Család minden tagjának van büdzséje eseti kiadásokra, ami abba belefér nem mindig beszéljük meg. De közös számla van, úgyhogy minden látszik. Illetve a Kiszámolótól tanult módon fekete borítékban végrendelet és szépen leírva minden vagyontárgy és hogyan lehet hozzáférni (jelszavak, hardverkulcsok, stb.) Nekem ez természetes, közös gyerekkel meg főleg. Bár sokan külön számlán is vannak, úgy titkolni valamit könnyebb.
 • NAR
  “Szerintem a férfiakat ez egyáltalán nem érdekli párválasztásnál, legalábbis én nem azt tapasztalom ismerkedésnél, hogy ez bármit is számítana…”

  Nem tudom, mennyire illik ilyesmit megkérdezni az ismerkedés elején… Egyébként szerintem sok férfi az elején azt gondolja, hogy tudja tartani a keresetével a nő kiadásainak emelkedését – aztán rájön, hogy nem.

 • Családfő
  Hétvégén futottam bele az alábbi humor morzsába:
  A házasság valójában egy workshop. A férj “work”, a feleség meg “shop”…

  A cikk statisztikáiból le lehet szűrni, hogy egyénre bontva nem lehet leszűrni semmit. Ettől még a jó a téma. A házasság egy folyamatos törődést és kölcsönös kommunikációt igénylő műfaj. Szerintem már a kapcsolat elejének minősége elég megbízható jelzést ad a hosszú távú esélyekre.

 • naa
  500 vagy 5000 vagy 50000 dollár tőzsdei bukó?

  A 3. egyszerre nem jött még össze, az első szóra sem érdemes, de a középsőt sem reklámozom asszonynak… Igaz, nem is érdekli…

 • Péter
  Jó, hogy adatokkal is alá van támasztva, amit a legtöbben szerintem egyébként is sejtettünk, a pénz hiánya megkeseríti az ember életét, így nyilván a házasságot is. Gondolom ugyanez jönne ki akkor is, ha az öngyilkosságokat vizsgálnánk, sejtésem szerint a pénz miatt lesznek a legtöbben öngyilkosok.

  Csak hipotetikus, de gondolom azért válnak azok, akiknek kevés a pénzük, mert nincs az életükben semmi boldogság, pénz nélkül a másik fél sem tudja ezt megadni, szerintem a boldogsághoz kell a pénz. Egy romantikus filmben nyilván szeretheti egymást egy nagyon szegény pár és a legnagyobb boldogságban is élhetnek együtt, de a valóságban, ha egyszer nem tudsz kedveskedni egy megszokottól eltérő vacsorával, egyszer nem tudtok elutazni nyaralni, se színház, se mozi, se akármilyen szórakozás és még ételre, ruhára sincs pénz, akkor nem lehet fenntartani egy egészséges párkapcsolatot/életet.

 • Karcsika
  SharkRider
  2021-08-19 at 17:23

  ” fekete borítékban végrendelet és szépen leírva minden vagyontárgy és hogyan lehet hozzáférni (jelszavak, hardverkulcsok, stb.)”

  Nem fél hogy a betörő kinyitja a borítékot? Mindened az övé.

 • Karcsika
  Meepwn
  2021-08-19 at 10:03

  “Ugyanitt korrekt válási féltételek érdekelnek.”

  A házassági szerződésbe azt irtok, amit mindketten korrektnek találtok.

 • Belavoltam
  En egyedul is el tudnam tartani a csaladot, de ezzel egyutt is azt az elvet vallom, hogy a felesegnek is dolgoznia kell. Valamit hozzon o is haza. Jelenleg kb. 6x annyit keresek, mint o, ami ugy jon ki, hogy o kevesebbet keres, mint egy arufeltolto a Lidl-ben (hello kozoktatas!). De nagyon tudnam ertekelni, ha legalabb 2x annyit keresne, mint most.

  Ja, de cserebe van egy fancy elkepzelese, hogy 50 evesen millios plasztikai mutetbe vagjon. A havi 20 ezer felretett megtakaritasaibol.

 • Házasember
  “Nem fél hogy a betörő kinyitja a borítékot? Mindened az övé.”

  Ennek egy modernebb megoldása, ha az adatokat pendrive-on tárolod, azt pedig széfben tartod. Havi 1000 Ft-ért lehet széfet bérelni, nem tétel. Én sem tartanék otthon ilyen részletesen leírt adatokat, nekünk is széfben van digitálisan.

 • Pistu
  Kiegészítő statisztika: A válások 100%-a esküvővel kezdődik 🙂