A lakástakarék-ügy margójára

A kormány két nap alatt gyakorlatilag beszántotta az egész lakástakarékpénztári üzletágat azáltal, hogy mostantól nem ad állami támogatást az újonnan kötött, vagy a mostantól utólagosan meghosszabbított szerződésekre.

A döntés “előkészítése” és átverése a parlamenten a szokásos volt, hű a “mi baltával műtünk, nem szikével” elvhez. A hasonló módon átgondolt cafeteria módosítás és a külföldi szolgáltatók kiebrudalása miatti kártérítés eddig tízmilliárd forintjába került az adófizetőknek és messze még a számla vége. Kíváncsi leszek, a lakástakarékok mennyire fogják majd perelni az államot az egyeztetés nélküli, két nap alatt átvert törvénymódosítás miatt okozott kárral összefüggésben.

Lehetett volna ezt sokkal elegánsabban is. Első lépésként levisszük a támogatást 10 vagy 15%-ra és megtiltjuk, hogy a rokonok egymás LTP-it felhasználhassák. (Ez egy 2011-es újítás volt egyébként is, előtte nem volt erre lehetőség.) Esetleg a lakástakarékok által adott kamatot duplázta volna csak meg az állam, maximum évi 6%-os kamatig.

Mivel ez innentől senkinek nem érte volna meg, szépen elhalt volna magától az egész rendszer néhány év alatt.

Az emberek nem lennének felháborodva, nem emlegetnének jogbizonytalanságot és a magyar piacra befektető cégek sem éreznék úgy, hogy itt bármikor tönkre tehetik őket két nap alatt egy átvert törvénymódosítással.

De hát ezt már megszoktuk, mostanában így mennek a dolgok.

Amiben azonban a kormánynak szerintem igaza volt, hogy a lakástakaréknak sok értelme nem volt. A lakástakarékok szépen híztak azon, hogy negatív EBKM-re (kamatra) beszedték a pénzt és kihelyezték elég magas hitelkamatra, vagy amíg volt hozama az állampapíroknak, befektették a pénzt állampapírokba, a kamatkülönbség az ő hasznuk volt.

A 30% támogatás toronymagasan a legmagasabb volt egész Európában, a következő legmagasabb támogatás 18%, de van olyan ország is, ahol még a 10%-ot sem éri el.

A jelenlegi lakásárak mellett (köszönjük, CSOK) a négy év alatt összegyűjthető maximum 1,3 millió forint sem igazán számított a lakáshoz jutásban. Sajnos lassan már egy komolyabb felújításra sem elég ennyi pénz.

Az is rendben van, hogy rövidre szabták a határidőt, hogy ne kössenek az emberek gyorsan még kétszázezer szerződést.

Sokan úgy élik meg a változást, hogy itt pénzt loptak el tőlük. Semmi ilyen nem történt, megszüntettek egy pazarló állami támogatást.

Azt sem úgy, ahogy például a unit linked biztosítások adóvisszatérítését 2009-ben, hogy onnantól nem járt a visszatérítés, hanem nagyvonalúan a már élő szerződéseket engedik kifutni. Ha nem így lenne, az ellen se lehetne egy szavunk se.

Amit szerintem senki nem gondolt át, hogy mi lesz a lakástakarékokkal és az ügyfelek pénzével a futamidő alatt? Hogyan és miből fogják biztosítani a lakástakarékok a nyereséges működésüket a következő tíz évben?

A lakástakarékoknak három helyről van haszna.

Az egyik a havi 150 forint számlavezetési díj, amiből belátható, hogy nem lehet üzemeltetni a rendszert még tíz évig.

A második haszon, hogy az ügyfelek pénzét állampapírban forgatják, amíg nem kell visszafizetni. Ekkor a haszon a kapott és a kifizetett kamatok különbsége. Azonban még van sok 3%-os szerződés életben, miközben a 3 éves magyar állampapírra jelenleg évi 1,84% kamatot lehet kapni, a féléves diszkontkincstárjegy pedig negatív kamattal fut.

Ebből sem lesz haszna mostanában a lakástakarékoknak.

A legnagyobb haszon abban volt, hogy a közel kamatmentesen beszedett pénzt a lakástakarék viszonylag magas kamatra kihelyezte lakáshitelbe.

Na, ez az üzletág meghalt, ugyanis ezt az új befizetésekből lehetett finanszírozni.

Az is hatalmas kérdés, hogyan fog tudni a lakástakarék hitelt kihelyezni a szerződésben lefektetett kamatok mellett? Leszerződtél, hogy négy év múlva 4% kamat mellett kapsz hitelt a Fundamentától. De nem fogsz, hiszen nem lesz új belépő, akinek a pénzéből lehetne nyújtani ezt a hitelt.

Nem igazán látom, hogyan fognak életben maradni a lakástakarékok a következő 10 évben, hogyan fogják ráfizetés nélkül üzemeltetni a rendszert. Ha valaki tudja a választ, árulja el.

(Természetesen az első években nem lesz probléma, az ügyfelek fizetik a hitelkamatokat, jönnek az új befizetések, stb. Az izgalmas kérdés az utolsó 2-3-4 év lesz, amikor már a legtöbb szerződés kifutott, de a rendszert még üzemeltetni kell, amíg a legutolsó, ma kötött tíz éves szerződés is kifut.)

Rendben van, hogy az OBA védi a lakástakarékokba befizetett összeget, de egyrészt az OBA teljes vagyona 30 milliárd forint körül alakul, másrészt csak a Fundamentánál jelenleg négyszáz milliárd forint felett van a kezelt ügyfélvagyon, harmadrészt megint az lesz, mint a Quaestor csődjénél, hogy egy esetleges csőd esetén a bankszektor többi tagjára fogják ráverni a költségeket, akik ezért árat fognak emelni. Így a legvégén a társadalom fogja kifizetni a számla végösszegét.

Persze nem biztos, hogy baj lesz, lehet, hogy államosítani fogják a futamidő végén még élő szerződések kezelését és az állam fogja kifizetni a legutolsók szerződéseit.

Röviden összefoglalva, bár megint sikerült bután megoldani a dolgot, szokás szerint gondolkodás nélkül, izomból, de egyrészt társadalmi szinten nem kár a konstrukcióért, 70 milliárd forint nagyon sok pénz (ennyi ment el évente a lakástakarékokra), másrészt egy állami támogatás megszüntetése nem egyenlő az emberek megrablásával vagy a vagyonuk államosításával.

Ez a lehetőség minden államilag támogatott konstrukciónál egy figyelembe veendő kockázat.

Update: sokan szerint az államnak nem került pénzbe a lakástakarék, mert az áfából úgyis bejön az összeg. Egyrészt a támogatás több volt, mint az áfa, másrészt lakástakarék nélkül is jönne áfa az alapanyagból, tehát ez igenis veszteség és a legtöbb kisiparos pedig áfamentes kisadózó, így azoknak a munkájából nem lesz áfabevétel. Vagyis tetszetős az elmélet, csak nem igaz.

S még egyszer: nem értek egyet ezzel a szokásos primitív kivitelezéssel és remélem nem azért csinálták, hogy holnaptól egy haver vihesse ezt a piacot is. S igen, ha rajtam múlna, ezermilliárd forinttal kevesebbet költene a költségvetés, mert van még min faragni.

Ettől függetlenül szerintem nem nagy kár a termékért és az állami támogatás már csak ilyen, bármikor visszavonhatják.

Share

335 hozzászólás

 • zec
  Azt hallottátok már, hogy valaki bejelentkezett vevőnek a Funda megvételére. Szerintetek mennyi volt az ára a törvény elött és mennyi most? ………..
 • Nimfas Corporation
  “Bankráción már nem lehet kötni…. holnap még van lehetőségem kötni helyben Siófokon Erste-t vagy OTP-t.
  3x20eFt-ra gondoltam 4 évre. Napelemre pont jó lenne, addigra talán lesz emberi áron full elektromos autó is.

  Kérdés hogy nyissak-e havi 60-ért vagy ne? :-)”

 • Tomi

  “Valamelyik hozzaszolasomban irtam hogy en nem bizom a magyar allamban, nem vagyok hajlando magyar allampapirt venni.”

  Állampapírt nem veszel, mert nem bízol az államban. De LTP-t vennél?
  Ha már elmúlt a hisztid mert megszüntettek egy több sebből vérző terméket, remélem átérzed az iróniát ebben.

 • Gabor

  “Igazán az egész történetben megint az arrogáns es jozansagot, kiszámíthatóságot nélkülöző hozzáállás a probléma. Ez az ami romboló és ez az ami igazán nagy probléma.”

  Igen es ez a legnagyobb gond. Hogy akkor Atlag Jozsef aki atlatja a dolgokat, az gondolja, hogy miert kellene nekem betartani a törvenyeket, miert kell nekem tisztessegesnek lennem söt miert is kell ebben az orszagban dolgozni…
  Ezt hivjak bizalmi tökenek.
  Hogy ha nem bizok a masikban, akkor nem adok neki kölcsön vagy csak olyan feltetelekkel, ami feler egy zsarolassal…
  Es ennek a hianya gazdasagban is meglatszik.

 • Raksányi istvánné
  Szerintem várjuk meg, milyen alternatívát kínálnak helyette?
  Én hallottam állami lakástakarékról is…Nekem is volt és van is LTP-m, hasznosnak találom, de szerintem is megért már egy kis változtatásra, rugalmasságra, például a szakember hiány miatt a felújításra kapott idő nagyon szűknek bizonyult. Bár korrektek voltak, adtak még egy kis időt.
  Szerintem túlélik…..
 • Karl
  MTVA jövő évre tervezett támogatása 92 milliárd Ft

  Tényleg máson nem tudtak volna spóroln
  Miért kell tovább rombolni a bizalmat?
  Csomó ismerősöm azért nem vesz Babakötvényt (ami normális esetben jó konstrukció), mert az MNYP bedarálási módja miatt félnek attól, hogy erre is ráteszi az állam a kezét,esetleg pár év múlva jön egy törvénymódosítás visszamenőleges hatállyal. Erre bedarálják az LTP-t is. Tudom, hogy adókedvezmény, ami adható és mostantól nincs, de a módszer bennem sem erősíti a bizalmat az állam felé.

 • IDSx
  Azért a fundamentásokat sem kell félteni. 🙂
  Egy komplett MLM-szerű, “szívesen segítünk a semmiben” rendszert, siker-fény-csillogást (mióta újra pörög az ingatlanbiznisz több fundamenta logós, prémium, jól felszerelt német gyártmányú autót láttam mostanában az utakon maximum 1 éve kiadott rendszámmal, mint versenypiaci cégeset úgy általában), külsőségekre érzékeny embereket a normál munkahelyük otthagyására rábíró rendszert felépíteni szimplán arra, hogy az adott iparágban sok az állami támogatás…minimum annyira naív, mint ezt a törvényt rablásnak érezni.
 • IDSx
  Másrészt hisztéria ami lett. Valóban az állam döntése miatt “nem lesz lakása” 30-35 évesen annak, aki:
  – 18 éves kora óta minden pénzét bulizásra költi
  – 26 évesen is főállású egyetemista, eszében sincs dolgozni
  – 30 évesen ugyanaz a napi feladata, mint pályakezdőként, nem önképződik, váltani nem akar, kényelmes a munkahelye
  – évente féltucat külföldi úton vesz részt, kéthavonta fapados hosszúhétvégékkel
  – kétévente 2-3 millióért vesz “új” autót a németeknél
  – a hobbijára/kütyüjeire 100ezreket/év költ?

  Környezetemben (felsőfokú végzettségű, versenyképes szakmájú, 25-30 éves budapesti fiatalok, jó fizetéssel) és az OTP-k előtti sorokat nézve hirtelen mindenki elő tudna teremteni k*20eHUF/hó megtakarítást? Ez a fajta öngondoskodás miért csak akkor indul be, ha -az amúgy csekély összegű, nagyjából az LTP iparág fenntartására jó- állami támogatás megvonása szóba kerül? 🙂

 • Andras
  Nem ertek egyet azzal hogy nem hatekony.

  Kiindulva az Otp adatabol- 74% lakasfelujit.
  Namost.
  27% az afa.
  30% allami tamogatas. Marad 3% amit finansziroznak.

  Ma egy kisebb felujitas is 1 milliotol indul egy 50-60 negyzetmeteres lakason. Tehat a felujito tobbet kolt mint egy lakastakareknyi osszeg.

  Plusz vallalkozonal profit, amibol lesz tarsasagi ado meg egyeb adonemek…
  Szoval nem olyan pazarlo ez a megoldas alllami szempontbol…

  Nyilvan ha az allami haverok akarnak minden ilyen extraprofit milliardot akkor az allami bankok fele kell terelni eme konstrukciot….

 • Zsófi
  Régebbi Fundamentás vagyok. Felújítok. Szükségem lenne a pénzre, de a saját ügynököm lerázós, kicsit átverős. Szerintetek honnan lehet a saját szerződésem felhasználásával kapcsolatos kérdésekre válaszokat kapni?
 • Second Wave
  Moltiszanti
  Végső soron az ltp az égvilágon semmit nem tett hozzá az állami támogatáshoz. Szerintem az ágazat szokás szerint túl mohó volt. A “szolgáltatás” abban merült ki, hogy átvették a lóvémat, átvették a támogatást, aztán a végén nagy nehezen kifizették. Közben kértek egy kis számlanyitási díjat, + számlavezetési díjat.

  A kínált hitelük meg konkrétan nem versenyképes.

  30 évvel vagyunk a rendszerváltás után, valaki összeszámolta már, hogy azóta mennyi támogatás, adókedvezmény szűnt meg? Józan gondolkodású ember úgy tervez, hogy ez támogatás (adókedvezmény), pont addig fogjuk kapni, amíg a támogató adni akarja.

  Igen, a
  – CSOK
  – nyugdíj előtakarékosság kedvezménye,
  – családi adókedvezmény
  – TBSZ adókedvezménye
  – stb.
  bármikor megszüntethető.
  Bízom benne, hogy aki hitelt vett fel, nem centizte ki annyira, hogy ezen a kedvezményen boruljon a hitel. Mert ez felelőtlenség volna.

 • szocske
  Azért lesz még mit kifizetni a következő 10 évben, tegnap munkaidőben másodpercenként 4 db új Fundamenta szerződés született, és gondolom az OTP+Erste is hasonló teljesítményt produkálhatott.
 • Hozzászóló
  Mondjuk azt, hogy többé-kevésbé egyet értek Miklóssal, valahol tényleg pazarló volt a rendszer, normális társadalomban, normális lakáskörülmények között nem kellene rá állami támogatás.

  Egyet viszont nem értek. Miért az új lakásokhoz méri mindenki a hatékonyságát? Nekem volt kb 5 darab, de vagy használt lakás vásárlásába tudtam be, vagy felújításokba. Miért fontosabb az új lakás, mint a meglévó állagmegóvása?

 • Janos82
  En azon gondolkoztam, hogy vajon lehet-e ertelme a tovabbiakban a lakastakarekpenztaraknak.
  Ez ugyanis tovabbra is kamatadomentes, es a TBSz-el ellentetben lehet 4 eves is.
  Raadasul ha jol tudom, akkor itt csak az allami tamogatashoz kellett a lakascelt igazolni.
  Tehat ezentul az LTP ugy mukodhet mint egy bankbetet( marmint azonos kamatokkal), de kamatadomentesen? Ha igen, akkor kb olyan lesz mint a CIB malacpersely.
 • Fairy
  Korrekt elemzés, de engem inkább a mögöttes szándék érdekelne.
  Mit csinálnak majd azok, akiknek eddig jól jött a lakástakarék? Tényleg a lakáslottó felé tereli ez az embereket?
  Kié volt a Fundamenta? Nem csodálkoznék, ha ez a lépés kifejezetten az ő tönkretételükről szólna, mint amikor a jobbik volt a célpont a nyerőgép-üzemeltetés hirtelen betiltásával.
 • Kobe
  : ez azért nem csak ennyitől függ. Sokan az életszínvonaluk inflálása mellett (ami szerintem valamelyest normális folyamat 30 felett, nyílván nem zsemlén és vizen akarsz élni vagy hétvégente a kínai 590 ftos menüjét zabálni, a lényeg hogy ezt az inflálódást ne engedd elszaladni) egyszerűen nem tudtak/tudnak lépést tartani így sem az inflációval (a valós, megélhetési költségeket is tartalmazóval, nem a KSH szerinti látszatértékkel). A piaci szereplők pedig elszakadtak nagyon a valóságtól, és látszik hogy az eszközár lufit próbálják fújni.
  DunaHouse főmuftija, tegnapi beszéd: A növekedést támogató tényezők közül kiemelte a béremelkedést, amely jobban nőtt, mint az ingatlanárak. Amennyiben pedig a bérek oldalán további növekedés lesz, további áremelkedésre lehet számítani az ingatlanpiacon is.
  Kikényszerített minimálbér emeléssel magyarázni az évente 12-14% dráguló lakást elég demagóg
 • Joy
  LTP tulajdonosként sajnálom, amúgy nem. Komolyan csak csak az nevel pénzügyi tudatosságra, ha az állam minden hónapban ad a 20ezrem mellé 6ezret? Ha nincs támogatás, már nem akarsz saját ingatlant, inkább elköltöd a pénzed, ahelyett hogy megtakarítanád?
  Korábban én a kivitelzési árak miatt gondoltam át, hogy kell-e nekünk akkora ház, amit elképzeltünk, ill. mit lehet kisebbre venni. Mostani árakon alig két négyzetméter alapterület csökkentéssel egy 10éves LTP állami támogatásával (720ezer)egyező összeget simán megspórolsz, úgy, hogy meg se érzed. (Több LTP van? Lehet, hogy 10nm2-t se érzel meg.)
  Az meg saját szubjektív tapasztalatom, hogy a (távoli) ismerősi körben a rókás ügynökök nem éppen a munka hősei. Rájuk illik a sztereotípia, miszerint lehetőleg nulla energiával sok pénzt felhajtani, külsőségeknek élni.
 • Csumi
  Belengetett leépítés a közszférában, LTP támogatás megvonása, nem lesz szja csökkentés sem, nem hogy a beharangozott egyszámjegyig, semeddig.
  Ha a szocik lennének hatalmon, azt mondanám megszorítás van a levegőben!
 • Barna
  A lakásárak nem a CSOK miatt emelkedtek (illetve az csak egy nagyon kis ok volt a több közül).

  A megosztásokkal mi a helyzet?
  Ha tegnap kötöttem és 3 év múlva megosztom, akkor az elvileg okés, nem?
  A túlfizetés is működött eddig, azaz a minimumra kötöttem szerződést és a maxot fizettem, megkaptam rá a 72-t.

  Ezekről tud valaki valamit? Esetleg jogszabályi hivatkozással?

 • Barna
  Ja és a lakástakarék állami támogatás aprópénz a sok stadion mellett…

  Egy újabb épül (most még) 25 milliárdból Székesfehérváron. Ki tudja mennyi lesz a végszámla.
  tervlap.hu/cikk/show/id/6421

 • almastaska
  Kedvenc humoristám 3K mondása itt is igaz: Kommunikáció, korrupció, k*va sok papírmunka

  Kommunikáció: hogy lehetett volna ezt értelmesen? Igen eddig ennyi milliárd ment ebbe, nem volt hatékony. Mostantól ez a sok milliárd nem ide HANEM MEGMONDJUK PONTOSAN hogy hova fog áramlani (mert mindenkinek az az első gondolata hogy haveri zsebekbe, tehát igenis lopás lesz Miklós). Aki eddig ezzel tervezett a jövőre nézve, annak azt az alternatívát kínáljuk fel, hogy…… Mondjuk mondhatták volna hogy akinek van pl. 10 évig kifutó hitele és már van LTP-je az most későbbi életbelépési dátummal még köthető, hogy ne vágják oda a költségvetési tervét. Valszeg nem sok ilyen lett volna, de ügye mennyivel korrektebb már…. az ember nem érzi azt hogy átb*a az állam.

  Korrupció: nyílván a NOK és egyéb haveri érdekek….

  Papírmunka: igen papírozni kellett, lehetett volna ezen is egyszerűsíten

 • DaWid
  Ilyenkor mindig megnézem, hogy ezzel a “bomba” hírrel mi mást akarnak még elfedni: amíg mi LTPn törjük a fejünket, mit nyomtak még át csendesen. Engem a tegnapi nap hírei között aggasztani kezdett, hogy az állam belépne a önkéntes nyugdíj piacra: index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2018/10/16/belepne_az_allam_az_onkentes_nyugdijpiacra/ Gondolom itt is számíthatunk komoly változásokra hamarosan.
 • Dániel
  Megy az okoskodás 1000-el a módosított szerződések kapcsán, sajnos és is megszívtam ezzel, mivel még áprilisban hosszabbítottam a lejáró szerződéseim, de a tv. módosítás hatálybalépést követően nem válok jogosulttá a támogatásra. “2018. évi LXIII. törvény hatálybalépését megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejének meghosszabbítása esetén a 21. § szerinti állami támogatás a meghosszabbított megtakarítási időre nem illeti meg
  a lakás-előtakarékoskodót, az állami támogatás ezen meghosszabbított megtakarítási időre nem igényelhető.” A tv. módosítás egy szóval nem említi, hogy kizárólag a hatálybalépést követően módosított szerződések kapcsán lépne életbe a támogatás elvonása, tehát minden meghosszabbított szerződés állami támogatását elvonják, függetlenül attól, hogy mikor volt az. Lehet, hogy úgy akarjuk a tv-t értelmezni, ahogy nekünk jó, de sajnos nem lehet.
 • Tibor
  : “ha nem is nevezzük lopásnak, de jellegében egész hasonlóról van szó…” ez igaz az adora is 🙂 ilyen alapon minden ado lopas (vegulis…)
 • ZX71
  Sziasztok, a törvényt olvasva jól értelmezem, hogy a frissen kötött LTP szerződésre érdemes betolni 200e Ft-ot (meg majd a november, decemberi 20-20k-t), és így egész évre 72k az állami támogatás?

  Merthogy most a törvény szövege nem nevesíti a havi max befizetést, csak annyit ír, hogy az adott évre befizetett összeg 30%-a, max évi 72k. Vagy elnézek valamit?

 • Balázs
  Havi hatezer forint állami támogatáson úgy ki van borulva egy csomó ember, mintha a betéteket fagyasztották volna be.
  Érthetetlen
 • jami
  Mint megtakarítás pl. hitel mellett/előtt/helyett, népnevelésnek jó volt. Szerintem akik eddigre beálltak a takarékoskodásra, most keresnek mást. Akik viszont valami miatt eddig nem tették, azok önigazolást kaptak, hogy lám-lám, tökfelesleges.
  Ami persze nem igaz; remélem, hogy a bankszektor annyira összekapja magát, hogy itt van egy jó kis piaci rés, amivel kapnak évekre motivált betéteseket; esetleg kicsi állami támogatást is szerezve egy konstrukcióhoz. Most bankbetétet nem nagyon akar senki, pörögnek a hitelek, szóval kár lenne ezt a ziccert kihagyni…

  Most meglovagolja a kommunikáció a fundások új székház/kocsik/pofátlan ügyfélszolija által keltett elégedetlenséget.

 • jami
  Hol a jó égben nőttek jobban a bérek, mint az ingatlanár? 1,5 éve kötöttünk előszerződést; mire megvettük a házat már+10m volt az átlagár. Most kb. +12-15 lenne. A fizum nem nőtt ennyire és a lejárt ltp-m még kvázi fedezte a költségeket+illeték (vagyis ennyit nem kellett kp-ben fizetni, így mehetett ezekre); most nem fedezné, mert magasabb ár -> magasabb illeték, ügyvédi költség/banki költségek.

  Akik meg januártól vesznek használtat, rögtön költhetnek +50-100e-rel többet a közjegyzőre és a többi tétel is szépen nő az árakkal.

  Vicces, hogy nemrég írtunk arról, ki az a kerge, aki 20 évre tervezi a hitelét ltp-kkel csökkenteni; én meg azt, hogy spec. az első kamatperiódust tervezem. És így is lett…

 • Benedek
  Két fundamenta számlánk van, 2021-ben járnak le, gondolkozom hogy most felmondom mindkettőt.
  (tudom, még járna az állami támogatás, de 3 év múlva a fundamenta még létezni fog?)

  Ilyenkor a teljes befizetett összeget visszakapom?

 • Norbi

  Úgy, úgy. És az sincs benne, hogy csak a futó szerződésekre érvényes a módosítás, úgyhogy a rég lejárt, kifizetett, elköltött pénzeket is visszakérik, ha volt futamidőhosszabbítás. Annak viszont örülhetünk, hogy az eredeti szerződés megtakarítási idejére járó támogatást nem bántják. Az eredeti módosítóban még benne volt indoklásként, hogy szándék szerint ha valakinek bármikori régi szerződése volt/van, és azon volt hosszabbítás, akkor a teljes időszakról elveszik a támogatást, nem csak a hosszabbításról.

  (Nem lett volna hülyeség, ha logikusan gondolkodó ember is átolvassa, mielőtt elfogadják…)

 • sosemvolt

  Én is ezt érzem, nagyon úgy tűnik, hogy nem kommunikált megszorítások vannak. Lehet valami a háttérben, amit még nem tudunk.

  Ha szerencsénk van, akkor csak annyi, hogy L barátunk meg akarja venni a Fundamentát. Bármi lehet.

 • Név
  Ennyire naiv vagy? A pénzügyekhez alig értő állam aranyra szórta el a pénzt, neked ez ad igazolást arra, hogy megéri aranyat venni? Mert akkor megsúgom, rossz helyről veszed a befektetési tippjeid. Egyet mondj meg nekem, mit termel az arany? Az égvilágon semmit. Ezért az egy spekulatív eszköz, ami hosszútávon maximum az inflációt követi. Ellenben ha ugyanezt a pénzt mondjuk az S&P 500-ba fektették volna, akkor évente 10% hozama is lett volna az államnak.
 • Gabor

  Erre irok “Állampapírt nem veszel, mert nem bízol az államban. De LTP-t vennél?
  Ha már elmúlt a hisztid mert megszüntettek egy több sebből vérző terméket, remélem átérzed az iróniát ebben.”

  Nem LTP-tem. Es itt nem a hiszti resze. Nem az a gondom hogy kivezettek, hanem ahogy megtettek. (Hogy a bizalmat rombolja) Nem baltaval szoktunk müteni…

  Majd kerem a t. kepviselöket, hogy a gyerekszegenyseg problemajat is ilyen gyorsan es hatekonyan oldjak meg. Ne nekem kelljen venni barati csaladnak mosogepet, mert elromlott es havi rendszeresseggel penzt adni, hogy a gyerek tudjon venni ruhat maganak, vagy legyen valami normalisabb kaja is a ho vegen…. Es nem Borsodban…

 • nnk
  @IDSx: egy nagy pont a masodik hsz-edre.
  @dawid: en – persze a reszletek ismereteben, de – alapvetoen szivesen vennek egy babakotvenyhez hasonlo “nyugdijkotveny” konstrukciot. Vagy barmilyen megoldast, hogy ne aprozodjon el a portfoliom a TBSZ szamlakon.
 • solymosi-e
  A mai hírek szerint (Portfolio) már biztos, hogy létrehozzák az állami (!) önkéntes nyugdíjpénztárt és az önyp-k garanciaalapját (feltöltés a pénztártagok pénzéből).
  Rossz érzésem van: magam részéről nem keveset fizettem be eddig – eldöntöttem, hogy felszámolom. A manyupnál se engedtem a zsarolásnak és nagyon jól jártam. Most viszont menekülőre fogom.
 • szocske
  2 éve megszületett a NOK, ami hasonlít az LTP-hez csak sokkal szarabb, nem is kellett a népnek, tehát az LTP-t ki kellett nyírni.

  Hamarosan megszülethet az állami nyugdíjelőtakarékosság.
  Mivel állami, szinte borítékolható, hogy rosszabb lesz, mint a piaci termékek. Ha ez sem kell senkinek, akkor vajon beszántják az ÖNYP, EP, ÖSP, NYESZ számlákat is?

  Szomorú jövő, az emberek jelentéktelen százaléka takarékoskodik, de ezekkel a lépésekkel belőlük is igyekeznek kinevelni az előrelátó gondolkodást.
  Persze mit is várunk olyan politikusoktól, akik kizárólag 4 évre képesek tervezni és 50 éve megszokták, hogy egyik hitelből fizetjük ki a másikat, mindezt egy ország szintjén, nem egyén léptékében

 • szocske
  ” mondjuk hogy valaki felkapja a fejét olyan kamuszámok kellenének mint az állami 30%, ami valójában EBKM 4% volt 10 évre ugye” van ilyen bőven a funda tarsolyában, lásd Kamatbónusz.
  Mit lát az átlag szerződő? 10% kamat 10 % kamat 10 % kamat.

  Közben pedig kap 12ezer Ft egyszeri jóváírást a számlára a minimum 1,2M Ft mellé, ráadásul ha jól emlékszem még csak nem is kamatozik 0,1%-kal sem a futamidő alatt.

  Ilyenekkel simán reklámozhatják és eladhatják majd ezután is a szerződéseket, 4-10 évig elmegy, csak a végén jönnek rá az ügyfelek, hogy a 10% kamat a gyakorlatban 1M Ft befizetésen 12ezret hozott csak.

 • szocske
  , miért 200+20+20? Én pl. eddig is éves 240ezret fizettem be minden megtakarítási év elején (pontosabban az első 6 hónapjában, amikor wizz duplapont volt).
 • szocske
  @Zsófi, felhívod a fundamenta központi ügyfélszolgálatát, sokkal jobb, mint az ügynököd, mert rögzítik a beszélgetést és valamivel értelmesebbek is mint az ügynökök 90%a.
 • szocske
  ha nem kérsz állami támogatást (most mrá ugye nem is lehet), akkor elvben jó bankbetét helyett a fundamenta, csak éppen:
  – 0,1-1,15% a kamat, ami elég sovány
  – elég magas a nyitási díj + 150Ft a havi számlavezetési díj
  – csak egy összegben tudod felvenni és 2-3 hónap mire megkapod a pénzt.

  Egy korábbi hozamleső szerződés megosztása valamivel jobb erre a célra a 3% betéti kamattal, ha nagyobb összeget teszel rá elenyésző a 150Ft/hó

 • szocske
  valaki kérdezte mi a véleményem, mit várok most, nos röviden összefoglalva:

  Az élő szerződések rendben kifutnak, a végén az OTP-Erste veszteségét elviszi az anyabank, a Fundamenta max. eladja az ügyfélállományát 7-8 év múlva a kettő közül az egyiknek.
  A Fundamentából lehet egy cetelemhez hasonló a befektetésekre a piacitól valamivel nagyobb kamatot kínáló pénzintézet, ezzel tudna betétet gyűjteni a jól jövedelmező lakáshitel kihelyezéshez (bár könnyen megégetheti magát most a 10-20 évre fixált viszonylag alacsony hitelkamatokkal)

  Az élő szerződések sztem nincsenek veszélyben, az 5000-esre fizetett 20ezer és a hosszabbítás nélkül továbbfizetett szerződésre már kérdőjeles, hogy jár-e majd az állami támogatás.

  Hogy lesz-e lehetőség megosztással még pár évig új szerződést kötni vagy egy adószám nélküli eddig bankbetétként használt hozamlesőre felszabaduló adószámot tenni? Jó kérdés…

 • ZX71
  szocske: nekem valahogy úgy rémlett, de lehet h rosszul emlékszem, hogy maximalizálva volt a havi állami támogatás mértéke is, tehát évente 72000, de havonta max 20e befizetéshez 6e. Rosszul tudom?
  Köszi a segítséget. 🙂
 • Ági
  hogy szállsz ki az önkéntes pénztárból bukta nélkül? még a saját befizetés után is adózni kell, ha idő előtt akarod felvenni a pénzt.
 • Pepe
  Ez eddig is így volt, hogy a befizetett összeg után kaptad az állami támogatást. De ha most kötötted ebben a hónapban, akkor neked most indul a megtakarítási időszak. Elég, ha havi 20-akat fizetsz.
 • Ggg
  Ezt már lehetett tudni kb egy hónapja, az AEGON honlapján ki is volt írva azóta, hogy nem lehet új szerződést kötni. Nem értem, miért csak most robbant a hír.
 • Ildikó70
  Ez az évi 70 miliárd maximum 10000 Ft /fő/év. Ennek a sokszorosát elköltik hülyeségre.
  Mi úgy terveztük, hogy ha a fiúk végeznek az egyetemmel akkor mindenki nevére (4 fő) kötünk egyet amit mi fizetünk, ők meg félretesznek annyit, amennyit tudnak és 4 év alatt majd összegyűlik az önrész a saját lakásukra, házukra.
 • Andrew-Andrew
  szerinted ez jó megoldás lenne?
  Szeptemberben kifizettek 5db 20-s Fundánkat (3%-os), viszont megosztással tovább vittük, ezeket, amivel most buktuk is a ezután állami támogatást. Arra gondoltam megszüntetek 4-et és inkább 1re rakom be a 100e ft, így spórolva a 4db számlavezetési díjat. Szerinted?
 • Ádám
  Érdekesség:
  Kötöttem gyorsan én is egy LTP-t Februárban akartam, akkor leszek teljes állásba. De nem akartam elhalasztani, ezt a nem rossz lehetőséget.
  Szóval a lényeg. OTP-be mentem kötni. OTP-s ügyintéző próbált a 10 éves felé terelni. Mondtam hogy nem. Aztán mikor írtam alá akkor azért a biztonság kedvéért rákérdeztem hogy akkor ennek mennyi az EBKM-je, és nem tudott rá válaszolni.
  Egy kis pötyögés után tovább akart küldeni egy másik ügyintézőhöz. 😀
  Azért találom ez kellemetlennek, mert ez a legegyszerűbb mérőszám amivel összelehet hasonlítani más befektetésekkel.
 • sosemvolt

  ÖNYP

  Ha jól tudom:

  A hozam részt ugye 10 év után felveheted.

  A befizetett tőke rész 82%-a után már a pénztár levon 15%-ot, még mielőtt kettőt pislognál.

  Az így megkapott összeg 82%-a után pedig 22% adót kell fizetni.

  Masszív veszteség kivenni a tőkerészt.

 • Lala
  Az LTP kapcsán én mindig elgondolkodtam azon, hogy egy állítólag családbarát kormány ad a babkötvényre évi 6e forintot, 10%-ot és egy LTP-re meg 30%-t és havi 6e forintot. Az LTP valóban egy érdekes termék volt a piacon, ilyen állami támogatás mellett, de végül is nem volt senki kizárva belőle. Nekem nem tetszett, mert láttam, hogy milyen fogalmatlan ügynököket tartott el a rendszer (és busásan), de aki akart kötött LTP-t, ennyi.
  Az LTP lakásvásárlásra nagyon kis mértékben volt használható, talán falvakban még elérthető volt valami belőle. Amúgy a falvak népességcsökkenését miért nem lehet egy LTP-hez hasonló termékkel legalább kis részben megállítani? Pl a település létszámával fordítottan arányosan több támogatást adni?
  Na mindegy, tudjuk, hogy nem ez a lényeg, hanem más NER szempontok vannak itt.
  Azt meg tudja valaki erősíteni, hogy meglevő LTP-t összegét meg lehet a jövőben emelni?