Ragaszkodunk a bankunkhoz

Amikor még bankban dolgoztam, láttam, hogy az emberek mennyire ragaszkodnak a megszokott bankjukhoz. Nyitottak 25 éve egy számlát a nagy magyar bankban, azóta is ott vannak. Nem egyszer még abban a díjcsomagban is voltak, amit akkor választottak, annak ellenére, hogy még a bankon belül is találtak volna sokkal olcsóbbat. (Az első időben ki volt adva, hogy ne is említsük nekik, hogy vannak olcsóbb csomagok is, később ez változott, ha szóba került, ajánlhattunk neki sokkal olcsóbbat is.)

Hiába vezették be az egyszerűsített bankváltást, amikor a két bank egymás között átadja az ügyfelet, átvezeti az új számlára a meglévő csoportos beszedéseket és állandó átutalásokat, nem sokat javult a helyzet. A legtöbb ember semmi erőfeszítést nem tesz, hogy találjon egy olcsóbb csomagot. A legtöbben legyintenek arra a havi 1.500 forintra, amit spórolnának egy olcsóbb csomaggal, noha éves szinten közel 20 ezer forintot dobnak ki az ablakon felesleges bankköltségekre.

A legtöbbször az emberek nem is tudják, mennyi a bankköltségük, egész egyszerűen nem veszik a fáradságot, hogy egyszer összeszámolják, mennyit fizetnek havonta ilyen-olyan díjakra.

Egy friss amerikai felmérés szerint a tengerentúlon se jobb a helyzet. Átlagosan 16 évente váltanak számlát az emberek, minél idősebb valaki, annál ritkábban. 65 év felettiek 26 évig használják ugyanazt a számlát.

Ha a hűség oka az alacsony költségek lennének, még rendben is lenne a dolog, de az átlag ügyfél 14 dollárt fizet havonta a költségekre. Csak a megkérdezettek 12%-a mondta, hogy az alacsony költségek miatt választotta vagy tartja meg a mostani csomagját.

Kor alapján legtöbbet a huszonévesek fizetnek bankköltséget, náluk csak az alacsony keresetűek fizetnek többet, havonta 31 dollárt. Számlakeret-túllépésből, idegen ATM használatából gyorsan össze lehet szedni a havi 31 dollárnyi költséget.

A megkérdezettek 14%-a szerint túl nagy kihívás lenne egy bankváltás.

Pedig ez sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolják.

Egy online kalkulátorral keresd meg a számodra legolcsóbb díjcsomagot. Használd a részletes adatbevitel lehetőségét, hogy ne csak nagyjából, hanem a te pontos számaiddal számoljon a kalkulátor.

Váltásnál fontos, hogy hányszor szoktál bankba mászkálni ügyet intézni. Ha te már az online világ embere vagy, nem érdekel, ha nincs a banknak fiókja a környékeden. Alig van olyan dolog, amit nem tudsz online elintézni.

Ma már be se kell menned a bankfiókba számlát nyitnod, egyre több bank kínál távoli, videós számlanyitást is. Érdeklődj a kiválasztott banknál, van-e ilyen funkciójuk.

Az új bankban kérd az “egyszerűsített bankváltás” lehetőségét, hogy a már beállított átutalásokat átemelje az új bank. (Ez nem mindig működik flottul, egy-két hónapig még érdemes megtartani a régi számlát.)

Ha leadtad a bankkártyádat a régi banknál, vagy nem is volt kártyád, elvileg nélküled is be tudják zárni a számlát, ha kéred. Ha viszont nem, menj be a régi bankba, mert tovább fognak ketyegni a díjak.

Nem csak egy számlád lehet. Ha elő is írja a bankod, hogy a lakáshiteledet miatt kell számlát vezetned az adott bankban, attól még nem kell onnan utalnod a rezsit drága pénzért.

Arra azért figyelj oda, hogy nem kaptál-e kamatkedvezményt a lakáshiteledre amiatt, mert mondjuk havonta több mint 400 ezer forint érkezik a számládra.

A legtöbb munkahelyen kérheted, hogy a fizetésed egyik felét az egyik számlára küldjék, a másikat a másikra. Ezzel is tudsz játszani, hogy több banknál megfelelj a kedvezményes számlavezetés feltételeinek.

A tanulság? Két évente érdemes felülvizsgálnod a bankszámládat is, nem kapnád-e meg ugyanazt a szolgáltatást máshol olcsóbban.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

131 hozzászólás

 • Tibor
  Mondjuk nem tudom mennyire mukodik otthon ez az atadjuk az ugyfelet funkcio, itt is van ilyen elvileg, probaltam is (mert online bankok mostanaban kedvezmenyekkel csalogatjak az embereket, vannak ahol ingyen adnak kartyat meg adnak 80 eurot a szamladra elso szamlanyitaskor – pontosabban harom honap elteltevel de mindegy), de megakadt valahol, nem ment at semmi.
  Ahhoz meg nincs kedvem es energiam hogy hivogassam es zargassam oket hogy mi a banat van.
  Szoval az ingyenes szamlat kartyat meg a 80 rugot megtartottam, a regi szamla meg tovabbra is megvan.
 • Stiel
  Nálam van egy ingerküszöb, valahol olyan havi 4-500 forint környékén. Ha tartósan átlagban alatta marad a bankszámla, akkor maradhat, ha fölé megy, váltok. Emiatt sajnos tipikusan 3-4 évente váltani kellett, sorban az OTP -> MKB -> Unicredit -> Raiffeisen utat jártam be.

  Mindegy, megcsinálom, csak kicsit bosszantó. A dologban van egy kis paradoxon is: azért tartanak fent a bankok drága számlát, mert sok ember túl nehezen mozdul, és rajtuk jól lehet keresni. Ha mobilisabbak lennének az emberek, akkor nagyobb verseny lenne a bankok között, eleve nem lennének drága számlák, és akkor pont mégsem kellene olyan gyakran váltani. Ez van.

 • Benőke
  Feltétlenül nézelődni kell, de van hogy egy régi terméket megtartanak ámbár nem értékesítik, így az aktuális kondíciók között azok nem szerepelnek ha az ember keresgél. Érdemes megnézni hogy az új csábító csomag hogy jön ki az elfekvő de nem értékesített csomagunkhoz képest.
 • pogacem
  Sajnos az átadjuk az ügyfelet nekem még sose működött, pedig nem egyszer próbáltam. Rendszerint valamilyen authorizáció miatt elakadt a dolog (aláírás nem elég hasonló, nem pontosan betűre ugyanaz szerepel az adataidban, ilyesmi). A lényeg, hogy mindig kézzel kellett átköltöznöm, de így sem kellett plusz 1-2 óránál többet rááldoznom, szóval mindig megérte még így is.
 • János
  Mennyire egyszerű bankot váltani ha van az embernek tőkeszámlája is, rajta részvényekkel, kincsterjeggyel (< 10 Millió Ft)? Vagy mi a trükk a váltásnál, hogy ne kerüljön sokba?
 • Uli
  Nem titok, nekem OTP Smart számlám van.
  A bankmonitor.hu-n kb. 3-4. a sorban olcsóságát tekintve.
  Megelőzi a Gránit bank, ami majdnem, hogy ingyenes. No, de mi az ingyenesség ára?
  Általában:
  – kevés fiók
  – kevés szolgáltatás
  – béndzsa netbank stb.

  Sokan szidják az OTP-t, de nekem megéri ezt a havi 3-400Ft-ot az, hogy minden utcasarkon van bankfiókjuk, ATM-jük, imádom a takarékszámláját, a netbankját (azt hiszem díjat is nyert), a chatet a honlapon, az online vásárolható autónyeremény betétkönyvet, azt, hogy a SZÉP kártyám és az EP-m, ÖNYP-m is OTP-s és egy helyen tudom kezelni őket.
  Szóval az ami ingyenes/fillérekbe kerül, lehet, számomra fele annyit sem nyújt, mint egy havi 3-400Ft-os havi díjú számla…

 • NAR
  A bankváltás elvileg zökkenőmentesen működik, de a csoportos beszedési megbízásokkal mindig volt egy kis gixer, ha már nem csak két bankfiókba (régi, új) kell elmenni, hanem egyszer-kétszer a postára is a sárga csekkel, akkor mindjárt nem éri meg a macera… Hol van olyan horror-számla, aminél van havonta 1500 forinttal olcsóbb számla? Mondjuk nekem összességében a bankok fizetnek a hitelkártya-visszatérítések miatt, de ez a legtöbb ügyfélnél nem játszik…
 • Dörnyei József
  Azt vált hamarabb, akinek nincsen megtakarítása. Az én bankszámlámon per pillanat ingyen utalok, de ez nem volt mindig így és sok banknál és csomagnál most sincsen. A közműveket átiratni nem egy óriási meló, de meg kell csinálni. A kisebb közműveknél ez ráadásul nem is szokott elsőre sikerülni. Igaz, ott az is jellemző, hogy néha elveszítik a fonalat és akkor lehet újra kezdeni megint elölről.
  Ráadásul minden banknak meg kell élni valamiből és nekem mindegy, hogy milyen jogcímen kell befizetnem a havidíjat. 🙂
  Szvsz. annak érdemes váltania, akinek sok a felesleges szabadideje. Díjcsomagot viszont tényleg érdemes kb. évente megnézni és váltani, ha van jobb.
 • Ildikó70
  Én kb. fél éve váltottam Privilégium számlára. A gond nekem az, hogy becsábít egy bank, pár évig nyújtja a nekem megfelelő számlát olcsón, aztán megszünteti és átrak egy jó drágába – most pont 1500 Ft lett volna a havidíjam, mert az összes csoportos nálam van, vannak állandó és eseti utalásaim is.
  A bankváltás nem volt zökkenőmentes, de hála a díjnetnek nem volt gond, mert amit nem vontak le befizettem náluk.
 • Zenith
  Az egyszerűsített bankváltás – nevével ellentétben – csak akkor működik, ha tényleg minden egyszerű… és a legkisebb probléma estén elkaszálják. Egyszer utánanéztem az akkori bankom üzletszabályzatában, aztán a mostaniéban is. Ha már a kártyát le kell mondani (jelentkezzen, akinek nincsen a számlához!), akkor úgyis be kell menni. Ha meg már bent vagyok, lemondom simán, és kész vagyok. Előtte pedig az új banknál beállítok mindent online.
  Még rosszabb eset, ha jól emlékszem, van olyan díj, amit egyszerűsített bankváltásnál felszámítana a bankom, sima felmondásnál nem (mérget nem veszek rá, régebben olvasgattam hirdetményt).
  Másrészt a legtöbb embernek könnyebb havi automatikus levonással fizetni a pár száz többlet forintot, mint bemenni nyitvatartási időben a bankba. (Miért is nem lehet mondjuk levélben felmondani?)
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  óvatosan ezekkel a kalkulátorokkal, itt is csak az apróbetűs részekből derül ki az okosság.

  pl azt mondja: cib eco 0 FT az első évre, csak azt nem számolják bele, hogy jövőre már mindennek (átutalás, csoportos) díja lesz, tehát az “Éves összköltség kezdetben” nem nagyon lehet 0 Ft.

 • gyilkosto
  Ezekről a kalkulátor oldalakról annyit, hogy súlyos pénzeket kérnek a bankoktól, hogy az ajánlatukat előre tegye, vagy adott esetben megtalálja. Hogy ki fizet? Az ügyfél. Ennyit kb. a bankváltásról. 🙂
 • szuszu
  Ha a cikkben leírtakhoz hozzáteszem, hogy ez a kisebb-nagyobb cégeknél is jellemző, ahol bizony milliókban is mérhetők a banki költségbeli különbségek, az még inkább sokat mond a pénzügyi kultúránkról. Komoly cégvezetőket, tulajdonosokat kell győzködnöm sokszor arról, hogy versenyeztessük meg a cég finanszírozási költségeit, mert milliókat tudna megtakarítani. De van, hogy győz a kényelem és fontosabb, hogy ismeri Marikát vagy Pistát a fiókban vagy a bankja területi képviseletében. Szóval a cégeknél se egyszerű ez, pedig volt, ahol egy nagyobb hitelnél több tízmilliós megtakarítást lehetett elérni. (Azt nyilván már “megvette” az ügyfél). Csak egy rövid kitekintést akartam adni, hogy van ez a vállalati oldalon…
 • Tibor
  Elvileg. Mint tudjuk elmeletileg az elmelet egyezik a gyakorlattal, de gyakorlatilag… 🙂
 • Tom
  kérdés mennyit vonnak le kezelési vagy egyéb költségként mikor átutalják a pénzem az uj bankomba bankváltásnál, erröl nem találok semmit
 • Szak1
  “Ha leadtad a bankkártyádat a régi banknál, vagy nem is volt kártyád, elvileg nélküled is be tudják zárni a számlát” – erti valaki, hogy a mai vilagban erre miert van szukseg? Miert nem tiltja le a bank a nalad levo kartyat? Onnantol kezdve csak egy ertektelen plasztikdarab maradna az ugyfelnel, amivel azt csinal, amit akar. (Ugyanigy a lejart kartyakat se szokta visszakerni a bank, egyszeruen kuldi az ujat)
 • Agoston
  Ugyanez vonatkozik pl. az internet elofizetesre is. Par evente csekk, hogy meg mindig jo ajanlat-e. Gyakran nem.
 • illésg
  Na, én ebben a témában nem voltam rest, 10 év alatt az ötödik banknál vagyok, sem a lehúzást, sem a bunkóságot nem toleráltam, de most már gondolkodom, hogy a jövő év elejétől Revolutra utaltatom a fizetésem, az egyszeri 6€-n túl gyakorlatilag full free a napi használat (kp felvétel is elég sokáig), és forint alapon dolgozik (a befizetés díját meg lenyeletem a munkaadóval — mert az sajnos van, hiába forintszámla a túlvége is, a gond az, hogy külföldi, és így elég drága az utalás rá).
 • myway
  Abban lenne a ráció, ha maga a bankszámlaszám is hordozhatóvá válna, mint a mobiltelefon szolgáltatóknál a mobilszám. Én tudnék olcsóbbat a jelenleginél, de nem azért nem váltok, mert tudatlan, lusta, kényelmes vagyok, hanem mert egy hétig is eltartana mire az új bankszámlaszámomat minden munkahelyemen/számlázásomban/bélyegzőn/névjegykártyákon/honlapokon/csoportos beszedési megbízásban/albérleteket fizető partnereimnél elfogadottá tenném. Sőt biztosan ki is hagytam még pár apróságot a sorból. És én csak egy egyszerű főállás és félállás melletti egyéni vállalkozó vagyok … Tehát nincs külön vállalkozói számlám. Amíg ilyen sok helyen kell korrigálni emiatt, addig maradok és inkább fizetek többet. Természetesen bankon belül próbálom a legjobb csomagot elérni és van, hogy váltok bankon belül, de a bankszámlaszámomat nem szívesen változtatom.
 • ügyvéd
  “Ragaszkodunk a bankunkhoz”

  Már akinek van olyanja 😀

 • Garbo

  Az elmúlt 12 hónapban hányszor kellett bemenned ügyintézni a minden sarkon lévő bankfiókokba?
  Arról az OTP-s takarékszámláról beszélsz, ami lehúz az ügyfelekről plusz egy havi számlavezetési díjat, de sokkal kevesebbet hoz, mint a Cetelemes?
  Mennyiben fontos, hogy melyik bank ATM-jéből veszel ki készpénzt, hogy OTP-s kell mindenképpen neked?
  Gondolom, a számlavezetési díjad mellé tranzakciós díjat is fizettetnek veled minden megmozdulásodért.
  Tök komolyan érdekel.
 • george
  Én azért nem váltok, mert macera átíratni mindent. Az jó lenne, ha automatikusan menne, de ahogy feljebb leírták, a valóságban sokszor nem zökkenőmentes a dolog.

  Ha tényleg egy kattintással át lehetne vinni mindent a másik számlára, akkor többen váltanának.

 • Uli

  Ügyintézés: összeszámoltam neked, 5x voltam ügyintézni.

  Takarékszámla: Tévedsz. A takarékszámlámon az általam elindított terheléseken kívül nincs a bank által végrehajtott terhelés. Most ellenőriztem le az elmúlt 1 évet. (mivel a takarékszámlámról csak a saját számlámra utalok, ami ingyenes 2x egy hónapban.) Havi 2-300Ft + kamat van rajta, levonás nincs. Ezen a számlán van az én likvid tartalékom.

  ATM: oké, igazad van, ez nem fontos.

  Díjak: Összeszámoltam. 2017.01.01-2017.10.30-ig a bank összesen 5981 Ft díjat számolt fel különböző jogcímeken. Ebben benne vagy egy nagyösszeggű (több százezres) készpénzfelvétel díja, valamint az éves bankkártya díjam is.

  A bankszámlámat és bankkártyámat napi szinten használom, be van állítva csoportos beszedés is rajta. Fizettetnek. Más bank nem fizettet semmit? Ingyen és bérmentve dolgozik? Máshol ingyen van a bankkártya? Megyek oda azonnal

 • Simon Templar
  Húúú, én ezen a téren tök perverz vagyok. A bankszámlaköltségem komoly mínuszokban van, azaz évek óta a bankok fizetnek nekem promóciókkal és visszatérítésekkel vagy más módon. Ennek köszönhetően jellemzően nem is én szoktam véget vetni a kapcsolatban, hanem inkább ők. Ha csak a bankszámla vonalat nézzük, akkor per pillanat: OTP, CIB, Erste, Takarék, K&H, Raiffeisen, MKB fronton vagyok ügyfél. Illetve most az UniCredit promójában nyitottam én is és a családban más is premium számlát. Így csak 2 főre 45.000 jóváírás jön be az olaszoktól, de ezt tervezem többszörözni. Mindennek feltétele egy vagy több olyan számla megléte, ahonnan még lehet tranzakciós illeték mentesen utalni. A fent felsoroltak közül 3 ezt teljesíti. A többiből más megoldással tudom 0 Ft-ért kivenni a zsetont.
 • Gábor
  @Garbo:

  Nekem OTP Prémium Plusz számlacsomagom van:

  980Ft / hó a számlavezetés
  Ingyenes Devizaszámla az összes devizanemben – használom
  Kártya 1 évre ingyenes (dombornyomott) – használom
  Értékpapír számla – 30MFt-ra kb 20eFt / negyedév
  OTP Takarékszámla – ingyenes – nem használom
  OTP EP, Nyugdíjszámla – használom
  OTP Lakástakarék (ingyen volt a nyitás) – használom
  OTP Gépkocsinyeremény (5db) – használom
  Külön ügyintéző és időpont foglalás – ritkán, de használom
  Utalás havonta 3db összesen 28eFt összegig – díja kb 500Ft
  Pénzfelvét – alig használom, de 150eFt-ig ugye ingyenes
  Netes felület szerintem nagyon jó a többi bankhoz képest, de biztos a többivel is el lehet lenni

  Szerintem ezért nem fizetek sokat, de ki tudja, most megnézem. Igaz ilyen számlát már nem lehet nyitni.

 • ProZsolt
  Számomra a puszta olcsóságon kívül még fontos, van-e használható mobilos felülete, weboldala. Jelenlegi CIB-s mobil app tök jó, OTP elmegy. Raiffeisen-hez akartam átmenni de annak botrányos.

  Illetve költségeknél sehol nem látni, hogy külföldön mennyiért tudok fizetni (CIB külföldi kártyás vásárlási árfolyama botrányos)

 • Kornél

  Azért számít, mert a lejárt bankkártya automatikusan érvénytelen, viszont a nem visszaadott kártya “érvényes” – dombornyomottal offline akár tudnál fizetni is. Amellett bizonyos tranzakciókra 30 napos elszámolás van (csak kártyafoglalás addig), és a bank nem szeretné megszívni, hogy lelépsz, utána meg terhelnek egy komolyabb összeget (akár egy “offline” vásárlással).
  – a bankfiók hiánya nekem nem gond, gránit banknál vagyok, olyan csomagban, ahol szinte minden 0 ft. Az, hogy mobilalkalmazással tudok limiteket állítani, ami azonnal él, priceless. A kártya akár tiltható/engedélyezhető a mobilalkalmazásból. Ja, és a limit max 1 milla, így a havi 4 ingyenes kp kivétellel akár 4M ft-ot ki tudok venni ingyen (költözés/felújításnál jó volt). A netbank/telebankjuk tök korrekt. OTP-től sosem voltam hasraesve, kamatot kb semmit nem adnak, gránitnál van valami legalább… De ma már nincs enn
 • Kornél
  yire kedvező díjcsomag náluk sem, hogy tranzakciós illetéket sem fizetsz.
  Több jó bank is van, de szerintem az OTP nagyon nem az…
  A számlaszámos dolog jogos, de az nemzetközi szinten szabályozott, így azt nem fogod tudni “átvinni”, mert azt sem tudják, melyik bankhoz utalják a pénzt…
 • Iron
  Hm, nekem OTP-s vmi ezeréves számlacsomagom van, most nézem, havi 506 Ft, ráadásul csökkent pár hónapja 545-ről… ?? A kalkulátor meg 1500 Ft-os havidíj alatt nem is hoz ki semmit. Hogy van ez? Vagy a kártya éves díját is le kéne bontani havira, és beleszámolni? Az 238 Ft/hó-ra jön ki, még úgy is bőven alatta van minden más ajánlatnak. Mondjuk lehet, hogy az utalások meg ilyesmik drágábbak, de azt nem használok jóformán.

  Bankváltásnál inkább a számlán csücsülő pénz átutalásának díja lenne borsos sztem. Meg OTP ATM-ből van a legtöbb, nem mintha használnék ATM-et. 😀 Csak nagyon ritkán.

 • robi_
  Gondolom nem csak en jartam igy:

  Bankszamla megszuntetes OTP-nel. Bankba bemegyek, direkt olyan idopontban amikor nincsenek tomegek. Sikerult is 4-5 ember varakozik csak. Cetlihuzas, bankszamla megszuntetese. Na ez volt a nagy hiba. Szepen varakozik turelemmel az ember, de masfel ora utan mar nagyon unja, hogy azota 10 utana erkezo is mar sorrakerult, de o meg nem. Ok, uj szam huzas, bankszamla ugyintezes. 3 perc varakozas utan mar villan is a kijelzon az uj szam. Es akkor meg huledezik az ugyintezo, hogy hat ez nem arra van. De szerencsere sikerult elintezni ropke 2 ora alatt.

  De meg igy is megerte a valtas, de azert eleg bosszanto.

 • GerzSonka
  A CIB Online díjcsomaggal évek óta elégedett vagyok. Ráadásul rá lehet húzni a CIB Partner kedvezményt, ha a munkáltató vagy más jogviszony (pl. klubtagság) CIB partner, ekkor a kb. 350 ft-os havidíj 0-ra mérséklődik. Amúgy szerintem a havi 350 ft is jónak számít a mezőnyben. Ami miatt üti az Eco számlacsomagokat, az a díjmentes (azaz tranzakciós adót nem átterhelő) utalás Internet Bankban, amit az Ec csomag csak feltételesen nyújt, csak adott határideig ingyenes.
 • Pruntyi
  Magnet nyugger csomagban vagyok – már nem forgalmazzák, de senkit nem dobtak ki belőle. Annak idején best deal volt (szinte csak a kártyadíjat fizetem).
 • jurta
  2 bankot hagytam már ott teljesen (OTP, Budapest). Az OTP-nél (2009 volt) előbb végig kellett ülnöm a bűntudatkeltő marasztalást is, indiszkrét kérdésekkel (külön erre képzett ügyintézőhöz kellett átülnöm, akinek, amikor nem nézett oda, megláttam “A legveszélyesebb konkurens ajánlatok és a rájuk adható válaszok” rejtett puskáját). Mindkettőnél lehúztak pár ezer forinttal, szerintem jogtalanul, de nyilván tudták, hogy amikor már nincs hozzáférésem se netbankhoz, se telebankhoz, csak a záróegyenlegemet látom, és utólag csak idegenként, személyazonosítással fiókban reklamálhatnék, akkor ennyi pénzért pont nem fogok.

  És ez mind úgy, hogy az új banknál már szorgalmasan előkészítettem az új számlákat, új csoportos beszedéseket, megérkeztek az új kártyák, hogy zökkenőmentes legyen. Azt mondom, csak annak éri meg, aki nagyon ráér munkaidőben, vagy nagyon rossz csomagban van.

 • ttamas

  Szintén CIB online csomag:
  Számlavezetési díj: 815, de ha teljesíted a feltételeket, akkor visszakapsz 470-et (ez eddig 345 HUF), van azonban egy (azt hiszem) kötelező “Mobil havidíj” 349 Forintért (ez összesen: 694), továbbá most már minden egyes SMSért (ha használod a kártyád) fizetsz 25 Forintot. Igaz ez utóbbi lemondható / a limit, hogy mikor kapj SMS módosítható.
  Egyébként most nézem, szeptemberre még csak 59 HUF volt a “Mobil havidíj”, utána állítgattam a limiteket és utána emelték meg a díj mértékét. 🙂
 • jurta
  Egyébként nem az ügyintézést viselem nehezen, hanem még inkább előtte a kutatómunkát, aminek az eredménye már fél év múlva is idejétmúlt. Kb. ezért nem váltottam mindmáig Kiszámoló mobilflottára sem.

  “Ha leadtad a bankkártyádat a régi banknál, vagy nem is volt kártyád, elvileg nélküled is be tudják zárni a számlát, ha kéred.”

  Akinek egy “fő” bankja van folyószámlacélra, annál elég ritka eset, hogy leadja a kártyáját (akkor, amikor még nem tudja, hogy váltani fog), vagy nincs is kártyája.

 • majomka
  robi_: konkrétan a legnagyobb helyi OTP fiókban (több tucat ügyfeles) szüntettem meg a számlám, kb. 3 óra alatt sikerült is úgy, hogy mikor bementem csak én voltam, a rajtam kívül talán ha 3 másik ügyfél jött be utánam az ajtón. Volt, hogy az egymás közötti küldözgetések között 20-30 perceket is ültem tök egyedül a bazinagy csarnokban szemezve velük és emelgetve a fejem, hogy na-na-naaaa? 😀 soha többé kösziszépen otp

  Simon Templar: “most az UniCredit promójában nyitottam én is és a családban más is premium számlát. Így csak 2 főre 45.000 jóváírás jön be az olaszoktól, de ezt tervezem többszörözni.” Ezzel kapcs nem találtam sehol semmit, kifejtenéd miről van szó? 🙂

 • Tudatlan
  Devizaszámlához melyik bankot ajánljátok?
  “Pénztári kifizetés díja” mindenütt van kpfelvételkor?
 • Schmidt
  Szerintem a bankok miatt nem váltanak az ügyfelek, mert egy időben sokan megszívták a rejtett költségekkel, a havonta változó díjszabásokkal, az időnként extrém költségekkel az akciós “modern” számlacsomagoknál, és bizony híre ment! Hallottam ilyen beszélgetéseket..

  S sok embernek tényleg 250 forintos takszöves csomagja van, s ha csak a villany megy róla bőven jó, s ami a legfontosabb: fix díjszabású, kiszámítható.

  Tényeg, a kiszámoló.hu nem nagyon számol a takarékszövetkezetekkel. Vajon kinek éri meg a takarékokat választani?

 • dmry
  számos bankkal volt (v)iszonyom:)
  igazán akkor volt kényes/kellemetlen a szitu, mikor az ügyintéző és én is (félóra utánjárást mindig megért), mint ügyfél tudtuk, hogy mi lenne a megfelelő, illetve mit kell ajánlaniuk.
  van, ahol még alkudni is lehet!…ami, nyilván a többi ügyfél kárára történik.

  és még így is, az egyik legfontosabb és legkevésbé torz rendszert alkotják, pláne a hazai állapotok mellett. ezt, persze messze nem dicséretként említem.
  …pl. mnb alapítványai, tao…

 • Gaben
  Teljesen egyetértek a cikkel! Amikor elkezdtem olvasni a fórumot, akkor csaptam a fejemhez, hogy már vagy 10 éve a OTP- banknál vagyok, és átlag (itt alatti 🙂 fizetésűként kb havi bankktg-em 4-6EFt-volt akkor (igaz megnyomta a figyelmetlenségem miatti kp.felvételi díjak is, de minden hónapban volt, mert nem tartottam nagy dolognak..), megdöbbentett az éves 50-60EFt, ez a banki kapcsolatunk alatt már kb 300EFt-volt (úgy számoltam akkor, mert még az elején nem volt drága..).
  Körbejártam a bankokat (persze OTP-nél is megpróbáltam de ott nem akartak olcsóbb csomagot adni, inkább ajánlottak egy drágább csomagot, igaz úgy összesen felére kihozták, de volt több hely, ahol még attól is sokkal kedvezőbb volt.), végül a Raiff.-nél kötöttem ki, ingyen van minden. El sem hittem..
  Most így kiszámolva azóta csak a banki ktg-en össz.250EFt-ot takarítottam meg.
  Aki még nem tette meg, hajrá!
 • Jóska Pista
  Ez most újra hasznos bejegyzés volt. Nekem.

  Megnéztem mennyi volt a bankköltségem, és kb. azok a számok jöttek, amiket gondoltam. Pozitívan jöttem ki az utolsó bankváltásomból, pedig dühből tettem.
  Viszont a költségek összetételéből kiderült, lehetne ez jobb is.

  A bankszámla havidíjánál az sms díja több mint duplája, tranzakciós díj és egyéb díjak pedig sokszorosa a havidíjnak.
  A megoldás egyszerű, keresni kell olyan bankot, aki átvállalja a tranzakciós sarcot, találtam is egyet.

  Szóval egy bankszámlánál néha olcsóbb a kettő.

 • Ancsica
  Sziasztok! Én is már évek óta váltani szeretnék, de nem találtam arra választ, hogy ha a meglévő bankbomban van több millió forint hogy tudom legolcsóbban átjuttatni az új bankszámlára. Mert ha már ott bukok sok ezer forintot, nem biztos, hogy megéri a bakváltást. Nekem a CIB Eco bankszámlát ajánlotta a kalkulátor. van azzal kapcsolatban valakinek tapasztalata?

  Köszönöm

 • Tamás
  ” a limit max 1 milla, így a havi 4 ingyenes kp kivétellel akár 4M ft-ot ki tudok venni ingyen”

  ezt kifejtenéd?
  nem úgy van, hogy 20-25 bankjegynél többet egy automata sem ad ki egyszerre, és ha szerencsés vagy és ez mind 20 ezres, akkor kb a felénél vagyunk..

 • Tamás
  ” Illetve most az UniCredit promójában nyitottam én is és a családban más is premium számlát. Így csak 2 főre 45.000 ”

  átfutottam, nincs elrejtve benne valami apróbetű?
  olyasmire gondolok, hogy 1 évig kell maradnod – és a felétől fizetős a számla – vagy pl ahhoz hogy a 3-ik hónapban megkapd a jóváírást, x ezer Ft havi forgalmat kell bonyolítanod, vagy vásárolnod x-szer a kártyával, stb..

 • Endre bá
  Tényleg nagyon jó az otp netbank felülete, de ugyanúgy használható az erstéé vagy az unicredité is, akár mobil appból.
  Egy éve vagyok munkanélküli, de mindét számlám prémium, nulla költséggel. Annyit utalok ingyen, amennyit akarok. (Jelentősebb megtakarításom sincs egyik banknál sem.)
 • GerzSonka
  (CIB Online témakörben)

  Minden ilyen mobilos/SMS-es hülyeség lemondható, szorgosan le is mondtam. Papíros számlakivonatot nem kérek, kártyafigyelő szolgáltatást lemondtam – helyette a limitekkel játszok preventív megelőzendő a kártyás csalásokat, a limitek pedig ingyen tekergethetők -, mobilbankot hanyagolom, a többi felületen pedig be lehet lépni a mobilon generált (azaz nem SMS alapú) one time passworddel. Szinte egész életünket a gép előtt töltjük, szerintem a mobilbank átlagos felhasználónak nem akkora plusz. Így – és igen, megfelelő rendszeres havi jövedelemmel és az említett partner kedvezménnyel – 0-n lehet tartani a számla rendszeres díját. Más kérdés, hogy így is keres a bank, pl. a kártyás vásárlásokon, a kártyadíjakon, befektetési számla állományi díján, NYESZ számlán, szóval sajnálni nem fogom őket.

 • GerzSonka
  Kicsit vissza ontopicba, ha például NYESZ-R számlám van egy banknál és vegyünk egy egyszerű esetet, csak állampapír van rajta, akkor azt mennyire nehézkes átvinni bankváltáskor máshová? Ha nem egyszerű, akkor vajon az alap számla megszüntethető úgy, hogy a NYESZ marad?
 • headset
  Ancsica
  ” a meglévő bankbomban van több millió forint hogy tudom legolcsóbban átjuttatni az új bankszámlára.

  Általában nem egyszerű.

  Van, ahol fix összegű a rendszeres átutalás. (CIB Classic).

  Ha a bankban van olyan számlacsomag, ahol olcsóbb az átutalás és a bankon belül ingyenes, akkor ezen az új, ideiglenes számlacsomagon keresztül lehet spórolni.

  Vagy ki lehet használni, hogy az értékpapírok transzfer díja fix, többnyire 5 ezer Ft fajtánként. Kell nyitni egy értékpapírszámlát, venni diszkont kincstárjegyet és átküldeni egy máshol levő értékpapírszámlára.

  De tipikusan nem egy másik bankhoz, hanem egy értékpapírkezelő céghez. (KBC Equitas, Random Capital, Equilor, Hold, stb). Ezeknél kisebb a kereskedési jutalék és a pénzkiutalás költsége alacsony. (De csak saját névre szóló pénzszámlára lehet utalni.)

  A nagyobb pénzeket amúgy is érdemesebb értékpapírban tartani.

 • headset

  “Nekem a CIB Eco bankszámlát ajánlotta a kalkulátor. van azzal kapcsolatban valakinek tapasztalata?”

  Az Eco-val csak év végéig ingyenes az utalás. Érdemes várni, hogy meghosszabbítják-e.
  Ha nem, akkor nem rossz a CIB Online 345-Ft/hó-ért.

 • Gábor
  CIB Online-nál nincs kötelező mobildíj!

  a két nem túl nehéz feltétel mellett havi 345ért adnak egy olyan számlát, amiről online ingyen lehet utalni, tranzakciós illeték nélkül. Mobilapp ok, netbank sokat tud de elavult (ígérik az újat), kártya eddig nem volt értintős (már azt adnak, díja külön). Ingyen webkártya, takarékszámla (már nem sok mindenre jó, max elkülönítésre), szerintem korrekt.

  A paypass hiánya és a pocsék webes bank miatt sokat gondolkodtam korábban a váltáson, de nem találtam annyival jobbat amennyivel megérte volna az ügyintézés. Szerencsére jó irányban változtak a dolgok.