A lakástakarék vége

Egy mai hír szerint meg akarják szüntetni a lakástakarékok állami támogatását, erről hamarosan szavazhat a parlament.

Ez a változás a már meglévő szerződéseket nem érinti és talán még van idő gyorsan kötni egyet.

Bővebb infó később, ha már van végső törvény.

Share

229 hozzászólás

 • beni
  jon a stadiontakarek penztar kisvasut kedvezmennyel.
 • Fisk
  A jogbiztonság megint kapott egy pofont – ilyesmit 2 nap alatt elfogadni, mindenféle előzetes hatástanulmány és egyeztetés nélkül…gyönyörű (bár lehetne visszamenőleges hatályú is a poén kedvéért).
 • Gabo
  Én naív meg még kalkulátort írtam, hogy 10 évre tevezzek… Tudhattam volna, hogy errefele 10 hónapra sem lehet…
 • Szaky
  Ez a döntés ismét a fekete gazdaságot erősíti, csak úgy mint a tranzakciós adó.
 • polgarb
  A CSOK számai elmaradnak a korábbiaktól, várhatóan oda terelik az “összeget”, teret nyitva annak, hogy jövő év végétől is maradjon forrás a kibővítésre.

  Vagy egy az egyben beszántják a jövő évi költségvetési viták előtt:D

  Kíváncsi leszek, hogy a rókás céggel mi lesz.

 • Gábor
  Sajnos a meglévőt is érinti, ha meg akarod hosszabbítani, nem jár állami támogatás.
 • (bánki) erik, az angolna
  “te, vitya, ha ezt is benyelik, holnap jöhet az egészség/önsegélyező, holnapután meg az önyp”
 • Indexkövető
  Kiváló ötlet, ablakon kidobott pénz az adófizetőknek.
 • gertitorpee
  Szerintem jó döntés, a kivitelezés nyilván felháborító (egyik napról a másikra) de ezt talán már megszokhattuk. A LTP-s alkalmazottakkal együttérzek, remélem találnak cégen belül más lehetőséget.

  Évi 70 milliárd forintba kerül és sokan a fél család nevére kötnek már. Tudom hogy nem illegális, de nem is etikus viselkedés. Itthon általában ezt a határt nem érzi a többség. Elég az itteni kommenteket olvasni.

  Engem nem zavar ha ezzel a döntéssel középtávon kicsit lehűtik a lakáspiacot. Aki felvett hitelt 20 évre hogy majd 6 folyton megújított lakástakarékból fizetgeti a törlesztőt az ma is tanult egy hasznos leckét hogy miért nem érdemes egy 4 éves szerződésre bízni egy 20 éves hitel finanszírozását.

 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBélaBélaBéla
  Nagyon szerettem ingyen 72000 forintot kapni, mialatt kulfoldon dolgoztam valaki mas adojabol, meg nem erdemelten. Ket negyeves kasszat is vegigvittem igy. Pech. Kell valami mas.

  Felkeszul TBSZ 🙂

 • Gábor
  Vajon azzal az esettel mi lesz, aki 4 évre szerződött, mely már lejárt, de nem használta fel a megtakarítást, hanem tovább fizeti, melyre a jelenlegi szabályok alapján a 10. év végéig jár az állami támogatás.
 • ha nincs harom gyereked nem vagy ember
  Meg Csokra, mert persze ott nincs extra profit senkinek……
 • Dán
  Sok helyen olvasni, hogy már késő kötni. De sehol sem írják, hogy miért.
  Ha holnap meg is szavazzák akkor is mikorra léphet érvénybe?
 • Gergő
  Az egy dolog, hogy megszüntetik, de már láttam olyan kommentet, hogy valak iegyetért vele ,mert így növelik a csok-ra fordítható összeget 😀
 • TT
  NOK-ot mindenkinek!
 • Én is akarok kommentelni...
  Na azért nem eszik olyan forrón a kását!
  Csak holnap szavaznak róla, szóval holnap lehet még használható LTP-t kötni.

  Ugye jól értelmezem, hogy ezzel a Fundamenta szép lassan kihalásra lett ítélve?

 • Roo
  Fundamenta oldala már el is esett a rohamtól! 😀
 • skylaner88
  Mi arra a garancia, hogy betét elhelyezések nélkül, 4-6-8-10 év múlva még létezni fog az adott LTP pénztár és képes lesz kiutalni a bent lévő pénzeket?
 • Frank
  Az mennyire működik, hogy kötök egy újat a saját adószámomra, ami nem szabad.
  Megvárni míg lejár a mostani, és amikor felszabadul az adószám, csak akkor befizetni az első havít?
 • Gergő
  Egyébként ha megszűnik, pár év mulva kb a teljes Fundamenta megy csődbe, mert nem fognak új lakástakarékot nyitni az emberek. Nem tudom, hogy merjek-e náluk kötni holnap…
 • Thatcher
  hvg.hu/gazdasag/20181015_Rohamtempoban_atnyomjak_a_parlamenten_a_lakastakarekok_allami_tamogatasanak_megszunteteset
 • Attila
  Jó döntés. Így is elég vállalhatatlan a szociális támogatóháló már, ez megint olyan volt, hogy azt támogatják, akinek fölösleges. Akinek esélye nincs lakás árát összespórolni, annak csak költik az adóját…
 • Panasonic
  Szerintetek miért írják azt az újságok, hogy már csak ma és holnap lehet új ltp-t nyitni a régi feltételekkel. Egy rendelet szerintem max a kihirdetése napjától lehet hatályos, nem az elfogadásától, a kihírdetéséig meg szerintem kell hogy legyen még két hét, míg megjelenik a Magyar Közlönyben. Vagy tévedek?
 • Géza
  ha holnap (kedden) fogadják el, szerdán írhatja legkorábban alá a közt. elnök, a csütörtöki közlönyben tud megjelenni, így legkorábban péntektől lép érvénybe.

  Ha feltételezzük, hogy végleg megszűnik (nem jön a futamidő alatt egy új kormány, aki újra indítja), akkor milyen futamidejűt érdemes nyitni? Ugye minél hosszabbra nyitsz, annál tovább élvezed a létezését, viszont annál kisebb az EBKM.

  Tudja valaki, hogy lehet-e úgy kötni, hogy a jövő hónaptól kezdem fizetni? (Ebben a hónapban van az utolsó befizetésem a régi szerződésen).

 • Tamás4
  Ennek semmi köze a jogbiztonság csorbulásához… Akkor lenne, ha visszamenőlegesen, x éve megkötött szerződésektől is megvonnák az állami támogatást. Nem kell átesni a ló túloldalára. Ez is egy olyan állami támogatás mint bármelyik másik. Egy darabig adják, aztán meg nem. Vagy átnevezik és más konstrukcióban adják. A MANYUP, na az durva volt. Ez ahhoz képest egy szimpla fiskális döntés.
 • szocske
  nem ment a NOK, ahol ugyanez a 70mrd nem az ügyfelek, hanem a (baráti) közvetítő cég zsebébe vándorolt volna, várható volt, hogy lépni fognak…
 • PanelProli
  Nagyon helyes! Bár ami már ilyen rég óta (gyakorlatilag) változatlanul működött, ott hagynék némi átmeneti időszakot.
  Pl. először lehetne kötni az államkincstárnál is, csak náluk a jutalékkal olcsóbb lenne, aztán meg lehet mondani, hogy akinek már volt annak nem lehet több, és azt is meg lehet mondani, hogy mondjuk 4 év múlva teljesen megszűnik.

  Amúgy meg lehet az egész csak arról szól, hogy gyorsan mindenki tegye be a KP-ját nagyon gyorsan, aztán nem lesz belőle semmi!

 • ipl873
  Mondjuk ha a jelenlegi arak mellet az az evi 72k tamogatas kell az ingatlanhoz, mar regen rossz.
 • Garázs
  Ott a pont TT-nél! Nem megy a NOK, akkor kivéreztetjük a Lakástakarékot.
 • Szaky
  Érdemes megfigyelni a kormány kommunikációjában ugyan azokat az elemeket alkalmazza mint a MNyP-ak kizsarolásakor: a bankok a hibásak, nem elég hatékony, majd máshol visszakapjátok stb.
 • Janos82
  A megfogalmazott celokat ertem, es jok is. Nyilvan baj, hogy az allami tamogatas nelkul negativ az egyenleg.
  Viszont ez egy jo konstrukcio volt, es valoszinuleg jobb otlet lett volna, ha valahogy mashogy maximalizaljak az allami tamogatast. Mondjuk lehetett volna a 30%ot csokkenteni, es a max osszeget a szolgaltato alltal adott kamatokhoz igazitani. Szaunat es medencet szerintem mar regota nem lehet belole epiteni, ami helyes is, es az extraprofitrol elmelkedes is inkabb populista mint racionalis erv.
  Az is jogos, hogy SzJA-bol vonhatonak kene lennie, hogy aki nem fizet adot, az ne kaphassa meg.

  Ha viszot azert csinaljak, hogy a NOK-nak ne legyen konkurenciaja, akkor itt erheti oket meg meglepi, mert szerintem eddig se volt a NOK konkurenciaja, mert az egy rossz termek…

 • szocske
  szerintem: Az átlagos hitel futamideje szerintem hosszabb, mint az átlagos megtakarítás futamideje, így a kihelyezett hiteleken elért bevétel még fenntartja a rendszert.
  Az üzletkötő állomány nyilván gyorsan leépül majd, de magát a céget még elviszi a lendület 5-10 évig.
  Ha nagyon kevés szerződés marad, akkor azt tippelném, hogy a Fundamenta majd eladja a meglévő állományt pl. az otp-nek, ahol az egyéb szervezeti egységek nyeresége elbírja az utolsó néhány évben az LTP üzletág veszteségét.
 • Roland
  portfolio.hu/finanszirozas/bankok/most-rohanj-lakas-takarekpenztari-szerzodest-kotni.301308.html?i=301308
 • Lala
  Nem is olyan régen volt arról szó, hogy milyen nyögvenyelősen halad a CSOK meg a Rogán féle lakáslottó. Az LTP-k kivéreztetésével adhatnak ezeknek egy lökést. Nem tudom, hogy a CSOKon meg a NOKon kik híznak, de ők most biztos boldogok, sőt lehet, hogy lobbiztak is ezért.
  Annyiban van igazság az elmondottakban, hogy az LTP nagyon kis részét fordították az emberek új lakások vásárlására. Jó része felújításra ment, arra a célra mondjuk megtarthatnák, elég csak elsétálni bármelyik magyar utcában a budai milliomos környéket leszámítva és mindjárt tudja az ember, hogy miről beszélek.
  Másik nagy részét meg szimplán hitelbetörlesztésre használták. A mostani minimális elérhető kamatok mellett nagyon baba volt a 10-13%, amit ezen el lehetett érni. Igaz, hogy lakáshitelt lehetett vele faragni, de akinek hitele van, annak ez nagyon jól jött.
 • polgarb
  #Gergő

  Tisztelettel kérdezném, hogy a hozzászólásom melyik részében szerepel, hogy egyet is értek? Ha itteni kommentre gondoltál persze.

  Azon a véleményen vagyok, hogy inkább szigorítani kellene a szabályokon, mint eltörölni.

 • Tamás4
  “A LTP-s alkalmazottakkal együttérzek, remélem találnak cégen belül más lehetőséget.” Én nem mindegyiket, illetve nem minden szempontból… Legalábbis a Fundamentásokat nem. Nyilván az egy jó pont, hogy az óvónő, bolti eladó, villanyszerelő, stb. meg merte lépni, hogy egy merőben új “szakmát” választ, hogy több pénzt keressen, de valahol szörnyen sekélyes egy banda és a megkötött szerződések és az utánuk kapott jutalék megszámolásán kívül a többségük nem ért még ahhoz a termékhez sem, amit értékesít. Biztos van kivétel is…
  Egyébként egy Fundamenta üzletkötő ismerősöm azt posztolta Facebookon, hogy ma és holnap még biztos érdemes szerződést kötni… Mondjuk az kérdés, hogy törvény mit fog mondani, hogy mikortól számít aktívnak a számla: a szerződés aláírásától vagy az első havi befizetés beérkezésétől. Utóbbi esetben hiába kötik meg ma/holnap a szerződést…
 • Eltévelyedés
  Mi lesz a sok értékesítő munkatárssal? Oké, hogy pusztuljon mind, de van egy humánusabb megközelítés is, miszerint ezek az emberek ebből éltek eddig, 99%-ban ezt közvetítették, építették a hálózatukat, képezték magukat, satöbbi. Le a slozin? Holnaptól lehet menni vissza a balettba ugrálni?
 • A kiló nem százat jelent.
  Logikus lépés, a mai kamatszint mellett ez a támogatás már kirívóan magas.
 • Zoo
  Ha jól emlékszem a funda szerződés akkortól él ha be is érkezik az első havi összeg. Szóval ha ma még éppen meg tudod kötni, a pénzt is fizesd be egyből, mert különben bukta.
  És kezdjük szépen lassan kivenni a pénzt az önkéntesből is…
 • attila
  az a garancia hogy minden ltp OBA tag ! 😉 Ha csődbe megy akkor fizet az OBA !
 • LSV
  Most hívtam őket, online lehet ma kötni, az számít kötési időnek és erre fog a jelenlegi feltétel vonatkozni.
  A megosztásra azt mondták hogy 1 havi befizetésnek meg kell lennie, csak utána lehet megosztani. Miért nem kötök kettőt? Mert az 2* nyitási díj lenne, így kockáztathatok hogy ma nyitok egyet, és novemberben megosztom ha nem szűnik meg ez a lehetőség…
 • bucbuc
  Miért akarna bárki 4-évről 8-ra hosszabbítani?
  A 4 még épen talán megéri, de a 8 már ráfizetés.

  A másik pedig: ideje volt, ezen is csak a ltp-k nyerészkedtek főleg.

 • Omlás
  Én Erste fiókban ülök épp, hogy még időben kössünk LTP-t. Az ügyintéző hölgy gépe/rendszere is döcög, néha kidobja, a központi belső telefonszámuk, amin tájékoztatást kérne, az pedig jelenleg másfél órája várakozásban van. Tehát fiókban kötni már ma délután is macerás. Képzelem mi lesz holnap.
 • Norbi
  “törvény hatályba lépését megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejének
  meghosszabbítása esetén a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 21. §-a szerinti
  állami támogatás a meghosszabbított megtakarítási időre nem illeti meg a lakás-előtakarékoskodót,
  az állami támogatás ezen meghosszabbított megtakarítási időre nem igényelhető”

  Na most lesz nemulass. Aki mondjuk a kétezres években szerződést hosszabbított, és úgy vett igénybe plusz támogatást, csengetheti vissza. Az mindegy, hogy a szerződés akár már tízen éve lejárt. Nyilván nem ezt akarják, de a visszamenőleges törvénykezés mestereitől ilyen megfogalmazásban javaslatot kapni azt jelenti, hogy igenis visszamenőleges hatállyal megszüntetik a szerződéshosszabbítás lehetőségét. Ha valaki ezzel élve kapott plusz támogatást bármikor, attól most visszaveszik.

 • Robi83

  Elvileg az oba
 • ügyvéd
  Nem megy a NOK = nem keres tónink, ergo muszáj volt valamit kitalálni.
 • Saska
  Az LTP állami támogatására számított az ember, most lemond róla. Ehhez egy adószám volt a feltétel. A CSOK-nak viszont a gyerekvállalás. A kölykökről is lemondanak majd a családok 2 év múlva, mikor a CSOK-ról olvasunk hasonlókat a “mégiscsak vissza kellene fizetni” tartalmú beadványban? Így vállalj gyereket, “az állam segít”.
 • Rhemedyl
  Felháborító amit, és ahogy csinálnak ezek…
  Ilyen kaliberű támogatás elvételét ilyen gyorsan keresztülvinni a parlamenten…

  Ha az a bajuk, hogy nem mindenki veszi fel olyan célra, amire szerintük kellene (értsd lakásvásárlás), akkor miért szüntetik meg az egészet, és miért nem módosítják úgy, hogy teszem azt lakásfelújításra nem lehet, és csak első lakásra használható fel?
  A CSOK-ot meg a NOK-ot hozták fel érvnek, hogy az mennyivel jobb, hát nem tudom miért hasznosabb az, ha csak úgy hozzávágják az ingyenpénzt az emberhez ha bevállal 3 gyereket, ahelyett, hogy azt támogatnák, hogy az ember tanuljon meg saját magának félretenni.
  Valahol szerencse, hogy még nem vettem fel a hitelt, ahol bele volt kalkulálva erősen a lakástakarékból való előtörlesztések sorozata, mert azt így egy mozdulattal borították.
  Eddig nem voltam semmilyen tüntetésen, de ha emiatt lesz, szinte biztos, hogy megyek!

 • Dana
  Az LTP OBA védett, ha kicsit is bizunk a magyar bankrendszerben, akkor a befizetett összeg elveszni nem fog.
 • Alfa
  Nagy kérdés hogy meglévő 4 éveset megéri-e hosszabbítani vagy nem?
  Illetve meglévő 10 éveset megéri-e fenntartani 10 évig vagy 4 év után betörlesszem hitelbe és hagyjuk a fenébe az egészet…