A pénz, az idő és az alternatíva

2011-09-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy nagyon gyakori hibára szeretném felhívni ebben a rövid posztban az olvasóim figyelmét.

Szinte mindig és mindenhol azt látom, hogy ebbe a hibába az egyébként képzett emberek 95%-a beleesik.

Néhány példa:
Ha vettél egy autót négy éve 5 millióért és eladtad most 2 millióért akkor NEM 3 milliót buktál rajta.
Ha beruháztál egy napkollektorba kétmilliót, ami havi 10 ezer forintnyi gázt vált ki, akkor NEM 16 és fél év múlva térül meg a beruházásod (200 hónapszor 10 ezer Ft.)
Ha a céged a saját üres lakásodat használja irodának, akkor NEM ingyen van az iroda.

Az ok, amiért a fenti számolások hibásak, a pénz időértéke, illetve az úgynevezett alternatíva költség.

Ugyanis a helyes számolás az, hogy vettél egy autót négy éve 5 millióért, ahelyett, hogy betetted volna a pénzt 6%-os kamatra a bankba. Így négy év múlva nem csak a 3 milliót buktad el, hanem azt a kamatot is, amit nem kaptál meg a bankban, mivel autóba fektetted a pénzed. Tehát igazából a 6,3 milliót kell szembe állítanod a kétmilliós eladási árat, tehát 4,3 milliós veszteség ért négy év alatt.

Ugyanígy a napkollektornál is lemondtál a 6%-os banki kamatról, amikor inkább a kollektort választottad, tehát havi 15,843 Ft-ot kellene hoznia a kollektornak, hogy 16 és fél év alatt megtérüljön a befektetésed. (Itt külön érdekes, hogy a gáz ára is növekszik, tehát egy gáz-átlagárral kell számolnod a futamidő alatt, ha megtérülési időre vagy kíváncsi, nem a jelenlegi gázárral.)

Ha a vállalkozásod irodája az egyik lakásodban van, nem számolhatsz úgy megtérülést a vállalkozásodnál, hogy az iroda ingyen van, hiszen a saját tulajdonodban van a helység. Mert nincs ingyen, mert lemondtál arról, hogy kiadd a lakásod havi 70 ezer forintért másnak, helyette a saját vállalkozásod költözött oda. Tehát ezt a veszteséget is ki kell termelnie a cégednek.

Ugyanilyen fontos megkülönböztetni a nominális és a reálértéket. A nominális azt jelenti, hogy csak számszerűen vizsgáljuk. Akkor logikusan a 110 több, mint a 100.

Reálértéken akkor számolunk, ha a valódi értékére vagyunk kíváncsiak valamely összegnek. Ugyanis ha tavaly is kétszázezret kerestél és idén is, akkor nem ugyanannyi a kereseted, hanem idén 5%-kal kevesebbet keresel, mint tavaly, ugyanis a pénzed valódi vásárlóértéke ennyivel kevesebbet ér.

Ezért egyszer és mindenkorra felejtsétek el a nominális értéken való számolást, mert megtévesztő és hibás.

Persze nem lesz könnyű, amikor magukat szakembereknek mondó illetők hibásan számolnak vele. Valaki talált egy cikket egy „pénzügyi szakértő” oldalon, ahol az albérlet kontra saját lakásra pont ellenkező eredmény jött ki, mint itt. Elolvastam a cikket, a kolléga csak az inflációval felejtett el számolni, nála 25 évig nem emelkedtek se a lakásárak, se az albérleti díjak. Erre mit lehetne mondani? Inkább nem mondok semmit. 🙂

Úgyhogy mostantól mindig vegyétek figyelembe, hogy a mai százezer forint nem ugyanannyit ér, mint a jövő évi százezer, ami nem annyit ér, mint a két év múlva kapott százezer.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram