Megoldás, ha nem keresel eleget

2011-10-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Norvalent kérdezte, hogy egy kétgyermekes, 30 éves példaházaspárnak mennyit kellene keresnie, ha mindenre szeretnének takarékoskodni. Nyugdíjukat szeretnék kiegészíteni majd 35 év múlva 2×75 ezer Ft/hó összeggel mai áron, nagyobb lakásba költöznének 10 év múlva (6 millió Ft) autócsere 5 év múlva (1,5 millió Ft), nyaralás évente 300 ezer, síelés évente 200 ezer. Gyerekeknek akarnak adni fejenként 4-4 milliót 15 év múlva. Havi megélhetésük 250 ezer Ft.

Két egyszerűsítő feltételezéssel élünk: a havi megélhetésük tényleg 250 ezer, abból már nem lehet lefaragni, illetve, hogy a megtakarításaik hozama egyenlő az inflációval.

Nyugdíj:fejenként 32.142 Ft, azaz összesen 64.284 Ft

6 millió 10 év alatt lakásra: havi ötvenezer Ft

1,5 millió autócserére öt év múlva: havi 25 ezer Ft

nyaralás, síelés: havi 41.700 Ft

Gyerekekenek kétszer négymillió Ft 15 év múlva: 44.400 Ft

Mindezeket összeadva 225 ezer Ft. Megélhetéssel együtt 475 ezer Ft bevétel kell havonta.

Mit tegyél akkor, ha te nem keresel ennyit?

Egyik ismerősöm akart venni egy használt S Mercedest. Az eladónak feltette azt a furcsa kérdést, hogy mennyit fogyaszt az autó. A tulaj persze nem tudta, hiszen egyszerűen tankolt, ha kigyulladt az üzemanyag-lámpa, de úgy 20-25 literre tippelte a fogyasztást.

Hú, az jó sok, mondta az ismerősöm. Az eladó csak annyit mondott, hogy nem az autó fogyaszt sokat, hanem te keresel keveset.

Így van ez ebben az esetben is. Nem a 475 ezer Ft a sok, hanem a te bevételed a kevés.

Hogyan lehet ezen változtatni?

1, Tervszerű élet

 Az emberek 98%-a céltalanul és mindenféle tudatos tervezés nélkül éli az életét. Ha megkérdezed az ismerőseidet, senkinek nincs konkrét elképzelése, hogy hová szeretne eljutni az életben.

Azok, hogy "szeretnék gazdag lenni", "szeretnék egy szép családot", "szeretnék sikeres lenni" nem tervek, hanem pusztán vágyak.

Mi a tervszerű élet? Az, hogy tudod pontosan, hogy mit akarsz elérni öt éves távlatban. Például most keresel 110 ezer Ft nettót és az a terved, hogy öt év múlva szeretnél 300 ezer nettót keresni. Ha 300-at keresel, akkor 600 ezret.

De ezt nem adják ám ingyen. Nem véletlenül keresel ilyen keveset. Nézd meg hát, hogy mi kell ahhoz, hogy nettó 300 ezret keress. Először is nyelvtudás. Ezért elhatározod, hogy két és fél év múlva lerakod az angol felsőfokút, majd két év múlva a német középfokút. Ehhez naponta meg kell tanulnod 12 szót. Tedd meg minden nap.

Aztán piacképes diploma. Ha nincs diplomád, vagy valami -ia végű diplomád van (szociológia, pedagógia, teológia és hasonlóak), akkor keresd meg azt a területet, ahol elképzeled a jövődet és tanulj. Iratkozz be levelező szakra, szorítsd össze a fogad és küzdd végig a 3/5 évet.

Képezd magad a szakmádban, olvass, hogy igazi szakember lehessél. Képezd magad önképző könyvek által. Hogyan legyél sikeres üzletkötő, jó társalgó, összeszedett menedzser és a többi.

Nézd meg azokat az embereket, akik kiugróan keresnek. Lesd meg a titkukat. Mit tudnak, amit te nem? Hogyan állnak a munkához, ahogy te nem? Milyen vezetői képességeik, vagy ambicióik vannak, ami neked nincsen?

Felejtsd el egyszer és mindenkorra a "miért nem"-et!

 Úgy hozta a sors, hogy dolgoztam az USÁ-ban is, illetve idehaza izraeli tulajdonú cégeknél. Annyira kijött a magyar átok, a miért nem betegsége. Ha felmerült, hogy be kellene vinni a terméket, amit forgalmaztunk a Tescoba, vagy a DM-be, az összes izraeli azon kezdett agyalni, HOGYAN lehet ezt megoldani. Az összes magyar azon, MIÉRT NEM lehet ezt megoldani. Túl költséges, túl sokára fizetnek, el sem jutunk a döntéshozóig, nem tudunk annyi árut raktáron tartani és a többi. Nagyon lehangoló volt ez a magyar siránkozós, tehetetlen hozzáállás.

Felejtsd el, hogy miért nem tudsz időt szakítani arra, hogy levelező fősulira járj. Gondolkodj azon, hogyan tudnál rá időt szakítani. Felejtsd el, hogy miért nincs pénzed tanulni. Gondolkodj azon, hogyan tudsz pénzt szerezni a tanuláshz. Ne panaszkodj és ne a lukat keresd a sajtban.

Nem igaz, hogy nincs az embereknek ideje tanulni, miközben téli hónapokban több, mint 5(!!!!!) órát nézik a tévét naponta. Nem igaz, hogy nincs pénzük angolul tanulni, amikor egy nyelvkönyv CD-vel használtan egy-két ezer forint. De a tízujjas gépelést is megtanulhatod ingyenes programmal és a JAVA programozást is elsajátíthatod könyvtárból kivett könyvekből és a neten található anyagokból.

Változz meg!

Rengeteg olyan rossz tulajdonságod lehet, ami gátolja az előrehaladásod. Van egy jó trükk: írj ezekből össze 13 darabot. (Ha nem megy, ne aggódj, a feleséged, vagy a munkatársad segíteni fog 🙂  )

Minden két héten át egy-egy ilyen hibára koncentrálj. Például két hétig mindig lassan és tagoltan beszélj, vagy tarts rendet az íróasztaladon, vagy ne halogass semmit, mindent azonnal végezz el, vagy ne hagyja el a szádat semmilyen negatív beszéd (híg a kávé a büfében, nagy a tömeg a metrón, miért nem lehet megcsinálni a pvc-t a folyosón), vagy akármi egyéb.

Ha valamire két hétig figyelsz, az lassan a véreddé válik és nem fogsz hadarni, nem leszel trehány, nem fogsz zúgolódni és a többi. De minden héten csak egy dologra koncentrálj. Ha végigértél fél év alatt, kezdd előlröl.

Folytathatnám de nem teszem. A lényeg: elég a rinyálásból, most azt keresd, hogyan tudsz kitörni. Ne a főnöködet szídd, hogy milyen keveset fizet, hanem legyél olyan  képzett munkaerő, akiért kapkodnak a munkaadók. Állj hozzá úgy a munkához és a főnököd érdekeihez, hogy téged akarjon megtenni kisfőnöknek.Ne mondd, hogy te már öreg vagy tanulni, mert ha 40 vagy, akkor még több van előtted a nyugdíjig, mint amennyit eddig magad mögött hagytál.

És ha ezt teszed, egyből nem lesz sok a havi 475 ezer. Mert ne felejtsd el, nem az autó fogyaszt sokat, hanem te keresel keveset.

(Ez nem egy klasszikus pénzügyi poszt, de végül is a bevételek növelése is része a pénzügyi sikernek. Erről a témáról könyvtárakat írtak, ezért nem is teljes ez az írás, inkább csak figyelemfelkeltésnek szántam.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram