A pénzügyi függetlenségről

2018-02-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt két-három évtized divatos szava lett a pénzügyi függetlenség. Általában arra az emberre mondják, hogy pénzügyileg független, aki a hátralévő életét már munka nélkül is képes anyagilag biztosítani.

Ebből a célból nőtt ki a korai nyugdíjazás mozgalom, ahol fiatalemberek életcélja lett, hogy 30-40 éves korukra abbahagyhassák a munkát és csak az addig felhalmozott vagyonukból élhessenek.

A pénzügyi függetlenség kifejezés azonban elég tág fogalom és sokan más-más pénzügyi helyzetre használják ezt a szót.

Nagyon gyakori, hogy valaki az átlagos életszínvonalhoz képest szinte remete életmódot folytat és a nagyon szoros büdzsé miatt mondhatja csak el magáról, hogy ő már megél élete végéig az addigi megtakarításaiból. Ha valaki havi 90 ezer forintból kihozza a megélhetését (mert ki lehet, ha valaki nagyon-nagyon akarja) és egy akár átlagosnak mondható havi 270 ezer forintot keres, akkor könnyen kiszámolható, hogy elég, ha a normál 40 évnyi munka helyett 15 év alatt összegyűjti azt a pénzt, amihez másnak 40 év kell. (Persze nyugdíja nem lesz, így még további 20 évről is kell gondoskodnia, de ez már egy másik kérdés)

A kérdés az, hogy ilyen áron mindenkinek kell-e a pénzügyi függetlenség? Ha az az ára, hogy nem vállalhatsz gyereket, ha távol kell élned minden ismerősödtől, mert ott olcsó az élet, kimaradsz minden közösségi programból és a többi hasonló kényszerű kompromisszum, akkor sokan ezt nem tekintik valódi pénzügyi függetlenségnek. Ez inkább egy ideológia sokak szemében, afféle modern buddhizmus, a világ materiális javaitól való szinte teljes elvonulás.

A másik véglet, amikor valaki félelemből nem mer leállni a pénzkereséssel, noha már régen több pénze van, mint amit valaha is el tudna költeni ebben az életben. Az ilyen ember még mindig nem érzi magát anyagi biztonságban, vagyis anyagilag függetlennek, noha mindenki más már meg van erről győződve.

Ezért nem is olyan könnyű, mi az objektív meghatározása a pénzügyi függetlenségnek. Különösen azért, mert minden ember szubjektív azzal kapcsolatban, mire van szükség az anyagi életben és mikor gondolja úgy, hogy ennyi pénz már elég erre az életre.

Sokkal inkább egy folyamatnak érdemes látni a pénzügyi függetlenséghez vezető utat, mintsem egy pillanatnyi állapotnak.

Első státusz az anyagi függőség. Szinte mindenki itt kezdi az anyagi életet. (Sajnos nagyon sokan, nem is nagyon lépnek tovább. Leginkább azért, mert nem jönnek rá, hogy az életszínvonaluk inflációja tartja őket ebben az állapotban egész életükben.)

Az életszínvonalad inflációja

Hónapról-hónapra függsz a fizetésedtől, sőt előfordulhat az is, hogy nem is elég minden hónapban.

A következő állapot a haszon termelése, amikor már többet keresel, mint amennyit a megélhetésedre fordítasz, vagyis többet ér a munkaerőd, mint amennyit a személyes kiadásokra fordítasz. Ekkor történik meg az, hogy már nem csak azért dolgozol, hogy legyen mit enned és nem azért eszel, hogy képes legyél dolgozni.

Ezután jön a stabilitás. Visszafizettél minden hiteledet, van néhány hónapra vagy évre elegendő tartalékod és még mindig többet keresel, mint amennyit költesz.

Következő lépcső a szabadság, amikor már megteheted azt a luxust, hogy olyan munkát vállalsz el, amilyet szeretnél. Még dolgoznod kell a megélhetésért, de csak azt csinálod, amit szeretsz.

Ezután jön az anyagi biztonság. Ekkor már van annyi megtakarításod, hogy végszükség esetén a legalapvetőbb anyagi szükségeidet fedezné az életed végéig. De csak azt, semmi többet.

A következő állomás a valódi függetlenség. Ekkor a megtakarításaid a jelenlegi életszínvonaladat biztosítja az életed végéig.

A végső állomás pedig az anyagi bőség. Ekkor a megtakarításaid többet hoznak, mint amennyit valaha is el akarsz költeni a megélhetésedre.

Egy anyagilag sikeres életpálya valahogy így néz ki, aminek a végső stádiuma a teljes anyagi függetlenség. Hogy erőltetett menetben, sok lemondással 30 éves korodra akarod elérni, vagy inkább sokkal kényelmesebben és nagyobb anyagi keretek között élsz, de nem zavar, ha csak a hatvanas éveidre éred el a teljes anyagi függetlenséget, már csak pusztán a te döntésed. Ahogy az is, ha inkább hat gyereket nevelsz és csak a stabilitást vagy a szabadságot tűzöd ki, mint reális célt az életedben.

Amit érdemes szem előtt tartanod, mi a célod az anyagi életedben. Ha semmi, akkor jó eséllyel csak azt fogod elérni. Ha törekszel a stabilitásra, szabadságra, vagy bőségre, akkor valószínű, hogy azt is el tudod érni.

Döntsd el, hol tartasz most és hogyan fogod elérni a következő lépcsőt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram