Az ING Magánnyugdíjpénztár is feladja?

A Világgazdaság értesülése szerint a 62 ezer megmaradt magánnyugdíjpénztári tag majdnem felét magáénak tudó ING is bedobja a törölközőt.

Mivel a választások után egyértelmű, hogy változás itt nem lesz és a kormány által megengedett 0,2%-os vagyonkezelői díjból nem hogy hasznot nem lehet elérni, de súlyosan veszteséges az üzletág, ezért várható volt a lépés.

A végső döntés az április 22.-i közgyűlésen lesz meghozva. Hogy megszűnik-e a pénztár, vagy beolvad egy másikba, esetleg tovább él, ekkor fog kiderülni. Ennek fényében kell vagy nem kell majd semmit tenned.

Úgy látszik, bejön a trükk: olyan kicsi költséget kell megengedni a nyugdíjpénztáraknak, hogy a legutolsó is bedobja a törölközőt, így nem lesz más út, mint vissza az államiba. Az ING kiesése után már csak négy pénztár marad, hogy meddig, még kérdéses.

A Világgazdaság cikke a témában itt.

Share

28 hozzászólás

 • Tudom, hogy nem szereted ha csúnyán beszélnek a blogon, de erre most mit mondhat a kitartó magánnyugdíjpénztártag: Hu (angol abc második betűje és egy összeadásjel)….

  Az Aranykorból a Szövetségbe léptem át tavaly(kitartok az utolsó vérig, utána irány hát nem is tudom, mi, nemzetközi jogorvoslat vagy nagyméretű vállról indítható….ennek az összegnek a feléért és tizedéért is szállítanak levágott füleket számos megyében úgy tudom), mondjuk nem is kommunikálnak túl sokat velünk a pénztárak, hogy valóban valamiféle partnerek legyünk a szabályozás ellenére, pedig mi kitartóak megszólítható, tudatos tömeg (?? na jó, csoport) vagyunk. Miért nem teszik? Miért nem kínálnak meg ha már ott vagyunk mással? Az ING-nek van önkéntese is, az is megy? Ott még érdekelt vagyok, kezdjek nézelődni???

 • Viktor
  Ez remek!
  Főleg korrekt, hogy az előző éves értesítőben, pont a múlt hónapban kértek egységesen 6000Ft adományt, amit lehetőleg asap fizessünk be, hogy hatékonyan tudják felhasználni…
 • whave
  egeszen hihetetlennek tartom, hogy nincs hova, kihez fordulni, ha az allam eroszakkal vesz ki MILLIOKAT a zsebembol.
 • jurta
  Sóhaj… ők tűntek a legstabilabbnak, legtömegesebbnek, amikor az OTP tavaly öngyilkos lett, azt reméltem, sokáig nem kell újra papírokat töltenem – mondjuk amikor októberben leválasztották az üzletágat az ING többi részéről, akkor már sejthető volt, miért teszik.
 • glezmen
  Mi a helyzet az onkentes penztarakkal? Ezek a hereszorongatos intezkedesek csak a magannyugdijpenztarakra vonatkoznak, ugye?
 • Nagy Gergely
  Egész biztos, hogy amennyiben az utolsó is megszűnik, az állam “megörökli” a pénzemet? A pénz magántulajdon-jellege nem változik meg, tehát, ha nem akarom visszaadni, akkor jogosult -a—f-i-d-e-s-z- az állam a betakarítására?
 • ohmygod
  Eddig is úgy tekintettem erre az összegre, hogy amíg lehet, húzom (azt senki nem remélhette az OTP törülköző után, hogy a hatvanezer szorozva átlag ötmillióval ingyenpénzt bent hagyja az állam) oszt veszett fejsze nyele.
  A kormány – helyesen – arra tanít minket, hogy öngondoskodjunk. Először róluk, utána megint róluk, utána büntetőjogi felelősségünk tudatában a szüleinkről (hamár nincs pénz a nyugdíjukra… no comment), és ha még marad, akkor magunkról is.
  Ez így helyes.

  Vakmacska copyright alapján: angol abc második betűje és egy összeadásjel

 • Somez
  Glezmen felvetése jogos. Én is aggódom, hogy az önkéntesre is valahogy ráteszik a kezüket.
 • Kiszamolo
  Köszi, remélem lesz még pár cikk, amit átvesznek.
 • Petike
  Szerintem simán. A ‘Buta Úr és Okos Úr’-as cikkedet is ajánlom figyelmükbe.
 • Katalin
  “A végső döntés az április 22.-i közgyűlésen lesz meghozva. ”
  Bocsánat, de a passzív szerkezet igazán csak angolul hangzik jól. Magyarul inkább: A végső döntést az április 22.-i közgyűlésen hozzák meg (a résztvevők).
 • Hunt3R
  Meg tudja valaki mondani, mi történik, ha az utolsó pénztár is bedobja a törülközőt? Nagyon-nagyon-nagyon nem szeretném, ha drága Állam bácsi megkapná a pénzemet, hiszen ennyi erővel fekete lyukba is dobálhatnánk a pénzt!

  Létezik megoldás arra, hogy valamilyen módon kiszedje az ember a pénzt az ING-ből, vagy az oda van betonozva, és vagy kihúzza az utolsó pénztár még kb. 35 évig, vagy a végén mindenképpen az államé lesz?

  Csatlakozom Vakmacskához: angol abc 2. betűje, meg egy összeadás jel!

 • Bea
  Ha már csak egy pénztár lenne, akkor nem lehet civil/tagi szerveződéssel leülni velük, egyeztetni hogy mennyi a valóban szükséges minimális tagi hozzájárulás ahhoz, hogy ne tudja őket az állam megszorítani. Szerintem akik eddig kitartottak, azok biztos hajlandóak fizetni is a pénz megtartásáért és kezeléséért. (Gyorsan megnéztem az Axa levelét: 400 tag 1,8 millió forint támogatást fizetett be az első három hónapban. Az axa tagok száma 12ezer fő. Elbizonytalanodtam….)
 • Imici
  Hát nem tudom. Én tavaly léptem át az éppen meghalni készülő otp-től a ing-hez, mint a megmaradt legnagyobb szereplőhöz. Tudatos öngondoskodóként még az éves adományt és a tagi befizetést is teljesítem, mert nem szeretném az eddigi megtakarításokat abba a qrva feneketlen kalapba beönteni. Most én vagyok a hülye, vagy mindenki más?
 • antenna
  Ha már nyugdíjak, Miklós, mit szólsz ehhez a cikkhez? index.hu/gazdasag/penzbeszel/2014/04/15/ha_felre_akarsz_tenni_ne_igy_csinald/
 • jurta
  Az utolsó pénztárnak nagyon meg fogja érni fennmaradni, akár egészen a kedvező jogszabályváltozásig (több költség beszedésének újra-megengedése). Ha viszont az a változás nem könnyíti majd meg egyben a mnyp-(újra)alapítást is, akkor az egyetlen befutó utána monopolhelyzetében elkényelmesedve ugyanúgy fog viselkedni velünk, tagokkal, mint az állam 🙁 (rosszul gazdálkodik és még folyamatosan dicséri is magát mint egyetlen jótevőnket).
 • Ancsa
  Mikor először olvastam erről, káromkodtam én is egy szalonképtelent. Először az Aranykor végelszámolása, végre két év után átment a lóvém az ING-be (kb. annyi lehetett, nem néztem), erre ők is bedobják a törcsit. Remélem beolvadnak egy másikba, és nem kell újra ezen törpölnöm, már a hócipőm tele, hogy menekítem a lóvét, egyik helyről a másikra amíg lehet. Gyanítom már nem sokáig.
  De szerintem ebben a négy évben még az önkéntest is “odaadjuk”.
 • khz
  Csak egy maradhat 🙂
 • Bea
  A pénztári munkát támogató jogszabály változás nem várható, lásd sok sok államosított terület/cég. Addig biztos nem, amíg a fiúk fújjak a nótát a Parlamentben.
 • KZoltán

  Ezt sulykolják az iskolában, de teljesen téves nézet. A határozói igenév szabályos magyar nyelvi szerkezet. Használata csak az ún. ‘öncselekvő’ igék esetén germanizmus, mint pl. a mászik. Tehát ‘a macska fel van mászva a fára’ helytelen, mert a macska önmaga mászik fel a fára, de ‘a munka el van végezve’ teljesen helyes, mert a munka nem önmagát végzi el, hanem valaki végzi, vagy ‘a macska fel van téve a fára’ is helyes, ha csintalan lurkók tették fel rá, hogy megnézzék, hogy jön le – hogy, meg legyen nézve a lejövés (à la Esterházy). És ekképp ‘a döntés a közgyűlésen lesz meghozva’ is helyes, mert a döntés nem önmagát hozza meg, hanem a közgyűlés résztvevői.
 • mesterséges unintelligencia
  @KZoltán:

  Tehát a helytelen megfogalmazás valami ilyesmi lenne?
  “A végső döntés az április 22.-i közgyűlésen lesz meghozott.”

  Sőt, ha már hibavadászat: a dátumban a kötőjel elé nem kell pont 🙂

 • jurta

  “A pénztári munkát támogató jogszabály változás nem várható […] Addig biztos nem, amíg a fiúk fújjak a nótát a Parlamentben.”

  Pontosan arra gondolok, hogy lesz még ebben az országban, aki nagy élvezettel fog bosszút állni a Fidesz romjain (vagyis semmivel sem lesz jobb náluk; de ez esetben ez nekünk, legfanatikusabb öngondoskodóknak fog kedvezni).

 • Robi
  Hunt3R:
  Létezik megoldás, de azt te nem akarod: le kell mondanod a magyar állampolgárságodról, és akkor a manyupod átadja a tőkét az általad megnevezett értelemszerűen külföldi nyugdíjpénztárnak. EU-s ország állampolgársága nem ér, az a kizárt körben van ebből a szempontból.
 • Doc
  Robi: erről tudsz bővebbet?
  Jogszabály, ilyesmi?
  Pl. Svájccal mi a helyzet (mint nem EU tag)?

  Nem hiszem, hogy az utolsó 1-2 mnyp is megbukjon – inkább bevezetik a kötelező hozzájárulást – de azért érdeklnek az mentőtervek…

 • gunnerwatter
  Engem az érdekelne, hogy ha minden magánnyugdíjpénztár megszünik, akkor mi lesz a pénzemmel? Ha önként nem mondok le róla, akkor elméletileg nem vehetik el.

  Lehet belőle önkéntes nyugdíjpénztári számlát csinálni? (Csak ötletelek…)

 • Szabolcs
  Hír az ING Magánnyugdíjpénztárról:
  portfolio.hu/vallalatok/ongondoskodas/beolvad_az_ing_magannyugdijpenztar.5.198124.html
 • Lucilius
  most olvasom hogy az ING onkentes nyugdijpenztara is megszunik –> beolvad az Aranykorba. Gyonyoru. Az aranykorrol mit lehet tudni? kik allnak mogotte?