Az életszínvonalad inflációja

2015-02-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az infláció a pénzed legnagyobb ellensége. Láthatatlanul, de biztosan felfalja a vagyonodat, miközben látszólag a pénzed nem lett kevesebb. Ugyanannyi pénzed van, csak kevesebbet ér.

Ugyanez igaz az életszínvonalad inflációjára is. Az életszínvonal, ami tegnap még vonzó volt, mára értéktelenné válik a szemedben, ezért kénytelen vagy még nagyobb áldozatokat hozni, hogy elérd a következő vonzó lépcsőfokot. Ami szintén értéktelenné válik pár hónapon, vagy éven belül.

Bár tíz éve még saját lakásról sem mertél álmodni, öt éve pedig álmaid netovábbja lett volna egy szolid háromszobás lakás, ha lehet, akkor ne panel, most úgy gondolod, miért érnéd be kevesebbel, mint egy családi házzal egy jó környéken. Még ha hitelt is kell felvenni, majd fizeted a havi törlesztőket.

Tíz éve még azon sóhajtoztál, milyen jó lenne néha kölcsönkapni egy autót a havi nagybevásárlásokhoz, most evidensnek veszed, hogy egy olyan sikeres középvezető, mint te, nem járhat tízmilliósnál olcsóbb autóval.

A nemrég még luxusdolgok, mint például az étterembe járás mára létszükségletté váltak a számodra. El sem tudod képzelni, hogy ne járj legalább háromszor étterembe egy héten, vagy havonta háromszor fodrászhoz.

Az éves bónuszodat sem tudod másra fordítani, mint előrébb lépj a fogyasztásban, még drágább, még jobb, még exkluzívabb terméket vagy szolgáltatást vásárolj meg saját magad számára. Hiszen a pénz nem arra van, hogy kupacokba hordjuk és őrizgessük, hiszen csak egyszer élünk és fiatal sem leszel örökké.

Egyébként is, megérdemled a kényeztetést, hiszen egyre keményebben kell dolgoznod, hogy ki tudd fizetni a számlákat és a havi törlesztőket. Igen, egyre több idődet kell eladnod, hogy legyen pénzed a növekvő igényeidhez. Azt a kevés szabadidőt, ami megmaradt, hadd töltsd már el az elérhető legnagyobb luxusban, ilyen kemény munka mellett az jár neked.

S mivel ilyen magasra törtél, azt a szerény két hetes szabadságodat is szeretnéd valami exkluzív helyen eltölteni, egy ázsiai szigeten és nem a részeg orosz turisták között Törökországban. Ezt meg kell értenie mindenkinek. Amennyi stressz és nehézség ér az év közben, legalább a nyaralás legyen felhőtlen.

Nos, ismerősnek tűnik, amit eddig leírtam? Ez az, amit úgy hívnak, hogy az életszínvonal inflációja.

Hiába keresel egyre többet és többet, hiába veszel magadnak egyre drágább dolgokat és hiába nő hónapról-hónapra az életszínvonalad, igazából egyre szegényebb vagy.

Nagyobb örömforrás a számodra a munka, mint volt tíz éve? Könnyebb? Kevesebbet kell dolgoznod a megélhetésért?

Több időt töltesz a családoddal, mint amennyit tíz éve tudtál eltölteni? A barátokra és a hobbidra több időt tudsz áldozni?

Nyugodtabb, stresszmentesebb és rendezettebb az életed, mint volt tíz éve?

Lényegesen nagyobb a megtakarításod, mint volt tíz éve? Sikerült megszabadulnod a hitelektől? Közelebb kerültél ahhoz, hogy a megtakarításaid növekedése miatt abbahagyhasd a pénzért való munkavégzést?

Mert ha a válaszok nem, akkor te nem előrébb, hanem határozottan hátrébb kerültél az elmúlt évtizedben.

Ha kevesebb pénzed, több hiteled, stresszesebb életed és jobban széthullott családod van, akkor te sokkal szegényebb vagy, mint tíz éve, hiába keresel négyszer annyit, mint kerestél akkor.

Itt az idő, hogy leülj és elgondolkodj azon, hol is rontottad el.

Megérte-e az Iphone, a Gucci táska, az új Audi és a böszme nagy ház azt az árat, amit fizettél érte? A 15 évet a fiatalságodból és a rengeteg hitel miatti stresszet? Hogy a pénz után loholtál, ahelyett hogy a fiaddal fociztál volna, hogy aztán olyan ostobaságokra verd el a szerzett pénzt, amik soha nem tettek se boldoggá, se elégedetté?

Vajon a fiadnak mire lett volna nagyobb szüksége? Hogy legyen apja, aki elviszi horgászni, vagy arra a sok drága vacakra, amit kompenzálásként vettél neki, mert soha nincs időd vele lenned? S pont azért nincs időd vele lenned, mert meg kell keresned a pénzt, amit aztán a sok drága vacakra költhetsz, amivel kompenzálod őt.

Mikor jössz rá, hogy nem az vagy, amid van? Hogy nem kell felvenni a versenyt a szomszédokkal a "ki dobott ki több pénzt az ablakon egy új autóra" játékban?

Mikor fogod azt mondani, hogy elég? Ennyit akartam elérni az életben, megvan mindenem? Segítek: soha. Ennek az őrült futásnak ez a lényege: soha nincs vége. A boldogság után loholsz, amiről azt gondolod, hogy az úszómedencés házban van és a csillivilli kütyükben. Megvetted őket, nem tettek boldoggá. Akkor ha megvehetem a nagyobbat, az újabbat, az erősebbet, majd az kielégít. Az sem fog, mikor jössz rá végre?

Mikor érted meg, hogy nem kellene magad luxus dolgokkal kényeztetned a kemény munka miatt, mert éppen a luxus dolgok miatt kényszerülsz az erődön felüli kemény munkára?

Tanulmányok születtek arról, hogy akár évi 200 millió is csak akkor teszi elégedettebbé az embert, ha az ő társadalmi szintjén mindenki más kevesebbet keres. Ha mások ennek a dupláját keresik évente, az ember már elégedetlenné válik a helyzetével, noha az összeg és annak vásárlóértéke sem változott. Mikor jössz rá, hogy te is pont így működsz jelenleg?

Ideje leülni és átgondolni, mi is az igazán fontos az életben és mi az igazi gazdagság. Szánj rá egy pár napot, mielőtt még túl késő lesz.

Hogyan tudod elkerülni ezt a csapdát? Egyszerű. Nem kell azonnal előfizetni a drágább kábelcsomagra, ha fizetésemelést kapsz, vagy nem kell azon gondolkodni, hogy lecseréled az autódat. Nem a legdrágább helyre kell elmenned nyaralni, amit éppen ki tudsz még fizetni a havi fizetésedből.

Az életszínvonalad növekedése ugyanis alattomosan lopakodik. Nem tudod megmondani, miért nem jössz ki a háromszor nagyobb fizetésedből, csak a tényt látod, hogy még ez sem elég. S hiába jössz rá, hogy igazából utálod a munkádat, már nem teheted meg, hogy ott hagyd, mert olyan magasak a havi költségeid, hogy nem engedheted meg azt a luxust, hogy máshová menj dolgozni, alacsonyabb fizetésért. Inkább marad a stressz és a gyűlölt munkahely. Sikerült magad egy életreszóló rabigába hajtani.

A növekvő bevételeid 20-30%-át fordítsd az életszínvonalad növelésére, a maradékból a megtakarításaidat hizlald, vagy fizesd vissza a hiteleidet. Amikor nagyobb autóban, ingatlanban vagy bármi egyébben gondolkodsz, jusson eszedbe, hogy a nagyobb autót vagy házat nem csak megvenni, de havonta fenntartani is drágább.

Legyenek pénzügyi céljaid, amiket el akarsz érni és ezekhez ragaszkodj. A Ralph Loren ruhatárnál sokkal jobb cél az, hogy 55 évesen nyugdíjba akarsz vonulni és a megtakarításaidból élni. Ha bónuszt kapsz, ne a hawaii útról ábrándozz, hanem arról, hogy akkor már 54 évesen is visszavonulhatsz.

Ne akarj megfelelni a szomszédoknak, akik ugyanabban a mókuskerékben futnak egész életükben, amiből éppen ki akarsz törni. Vegyék csak meg az új Audi A6-t, ha ők még azt gondolják, ez a siker és a boldogság fokmérője.

Írd össze a család összes költését, hogy meglásd, hány helyen szivárog kifelé a pénz a családi kasszából. Csináljatok egy minimálhónapot, amikor csak és kizárólag a legeslegszükségesebbekre költötök. Ezt vesd össze az átlagos havi költésetekkel és már látod is, mennyi megy el a nem szükséges dolgokra.

Gyűjts össze legalább egy fél évre, egy évre elegendő pénzt, így ki tudsz szállni a gyűlölt munkahelyedről, ha akarsz. Egy év alatt találsz másik állást, addig pedig kitart a tartalék.

Jól mondtad, tényleg csak egyszer élsz. Éppen ezért ne a tárgyak rabságában teljen el az az egy életed. Légy szabad a pénzügyi láncoktól és inkább élvezd az életet.

(Ha most azt  mondod, ez nem rólad szól, mert te nem jársz 10 milliós autóval, akkor gondold át még egyszer. Aki havi 150 ezret keres, de autóval jár dolgozni, az pont ugyanazt csinálja, csak a maga szintjén.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram