A termékbiztosításokról (piaci körkép)

2015-05-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Új műszaki cikk vételénél gyakran felkínálják a lehetőséget kiegészítő biztosítások vásárlására. Általában két formája van a kiegészítő biztosításnak: kiterjesztett garanciaidő és ezen túl kérhetünk védelmet balesetből eredő károkra is, amit a gyártó általában nem javít garanciában. (Elejtés, beázás, stb.)

A legnagyobb kérdés, mit kapunk a pénzünkért és megéri-e megvásárolni a plusz nyugalmat.

Több biztosító több terméke van a piacon, azt hogy melyikkel találkozunk leginkább az dönti el, hol vásárlunk. A közös bennük, hogy a lejáratkor a készülék nem lehet 5 évnél idősebb, attól függetlenül, hogy hány év a gyártói garancia. Ha egy notebookra 3 évet ad a gyártó, akkor csak plusz két év vásárolható. (Van, ahol még annyi sem.)

Érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb helyen nem meglepő módon minél inkább ki van téve balesetnek egy termék, annál drágább a biztosítása.

Az edigital például az Union biztosítását ajánlja a készülékei mellé.

Egy 149 ezres televízió egy éves garanciáját újabb egy évre 5.686 Ft-ért terjeszthetjük ki. (Az első évben a gyári szervizbe kell vinni, a második évben a biztosító által megjelölt helyre.)

Egy ugyanilyen áru tablet 12.756 forintért biztosítható, egy 139 ezres telefon pedig 18.585 Ft-ért. (Telefonból 149 ezres csak két év gyári garanciával volt, ezért kellett egy olcsóbbat választanom.)

A három készülékre a plusz egy év garancia, illetve a balesetbiztosítás két évre 8.230 Ft (tv), 21.676 Ft (tablet) és 36.041 Ft (a 139 ezres telefon). Vagyis a tévénél 5,5% a plusz egy év és a balesetbiztosítás ára, a tabletnél 14,5%, a mobiltelefonnál pedig 25,9%.

Ahogy azt már megtanultátok (remélem), minden biztosítás minden feltételét át kell figyelmesen olvasni. Ennek leírását itt találjátok: Extra Garancia.

Ebből ilyeneket tudhatsz meg, hogy csak akkor fizet a biztosító, ha magáncélra volt használva a termék, ha rendeltetésszerűen használták és a sérülés nem szándékosan vagy súlyos gondatlanságból keletkezett és Magyarország határain belül.

Ezért ha a kárbejelentésnél vidáman azt mondod, hogy a horvát nyaralás alatt esett sós vízbe a készülék, miközben nem elvárt gondossággal a matracon olvastál a tenger közepén, a készüléken fontos céges adatok vannak, mert üzleti célra használod, akkor hoppon fogsz maradni.

A MediaMarkt a Cardif biztosítót választotta partneréül, a biztosítási feltételeket itt találod.

Itt már van lopás és rablás elleni biztosítás is, amit csak hordozható eszközökre (telefon, fényképezőgép, notebook, stb.) lehet megkötni.

Háztartási nagygép esetén: Garanciakiterjesztés 100-150 ezer Ft között +1 év 5.999 Ft,  +3 év 12.999 Ft +4 év 13.999 Ft (De nem lehet több öt évesnél az eszköz a garancia lejáratakor.)

5 éves Gold biztosítás, ami törésre és egyéb balesetre is vonatkozik:15.999 Ft.

Mobiltelefonhoz maximum plusz egy év vásárolható, ha a gyári garancia csak egy év. Ez 100 és 150 ezer forint között 8.999 Ft. Egy éves gyári garancia esetén egy 2 éves garancia, ami már a baleset esetén is fizet, ebben az összeghatárban 17.999 Ft. Lopás, rablás esetére is érvényes biztosítás már 24.999 Ft.

Laptopnál maximum 3 év garancia vásárolható (a gyárit is beleértve). Plusz egy év 7.999 Ft, plusz két év 15.999 Ft ugyanebben a sávban (100 és 150 ezer között). Három év gold biztosítás 18.999 Ft.

Sok üzletben (pl. Bestbyte) kínálják a termekbiztosit.hu ajánlatát, ami mögött egy alkuszcég van. A kiterjesztett garancia mellé vagy helyett külön lehet kötni baleseti károk fedezésére szolgáló termékbiztosítást, de mindkettőt maximum a termék 3 éves koráig.

Telefonra, laptopra nem is köthető kiterjesztett garancia, termékbiztosítás is csak két éves koráig. 2 év balesetbiztosítás egy 100-150 ezres telefonra 23 ezer forint, egy ugyanilyen áru laptopra 9.400 Ft. Önrész 10%.

Az Auchanban egy 150 ezres notebook vagy mobiltelefon 2 éves balesetbiztosítása 15.645 Ft, ez kiegészítve lopással, rablással is 31.770 Ft. Két év gyári garancia esetén plusz egy év szervizgarancia 8.925 Ft, balesetbiztosítással együtt 20.025 Ft.

Legjobb ajánlata az Euronics-nek volt: laptopra és mobilra is érvényes 5 év teljeskörű (baleset és szerviz) garancia 150 ezerig 10 ezer Ft, 150 és 200 ezer között 15 ezer forint.

Ráadásul itt egész Európában érvényes a biztosítás, ezért a horvát tengerparton is összetörhetjük a laptopot, sőt az sem baj, ha céges gép volt.

A tulajdonos ügyetlensége miatti baleset esetén önrészt számítanak fel, ez 25% mobiltelefonnál, 33% notebooknál és fényképezőgépnél.

 A konklúzió? A legtöbb esetben kidobott pénz a biztosítás. Ha egy 3 éves balesetbiztosítás díja meghaladja a termék vételárának 25%-át, érdemes végiggondolni, hogy az elmúlt négy telefonomból hányat törtem össze. (Én 20 év alatt még egyet sem. Sőt arra sem emlékszem, hogy akár csak egy is elromlott volna, pedig volt egy pár.)

Kiterjesztett garanciánál is el kell gondolkodni, mennyit költöttél eddig szervizre a garanciaidőn túl az elmúlt 10 évben.

Ellenben ha egy 200 ezres notebookot, vagy telefont be tudok biztosítani 15 ezer forintért 5 évre (évi 3 ezer forintért) baleset és meghibásodás ellen is, arra azt mondom, hogy érdemes megfontolni az ajánlatot.

Főleg, ha sokat cipeled a laptopodat, vagy piszkos környezetben (pl. műhelyben) használod, esetleg tele van az otthonod 2-5 éves gyerekkel, akik komoly veszélyt jelentenek a technikai eszközökre.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram