Nyaralni mész? Vegyél helyi SIM kártyát.

Ha Európán kívül mész nyaralni, a mobilszolgáltatók nagyon le akarnak húzni. Ennek oka, hogy az Unión belül meg van kötve a kezük, hogy mennyit számolhatnak fel úgynevezett roaming díjat, amiért hívást fogadsz vagy indítasz, amíg külföldön tartózkodsz. (Vicces módon sokkal olcsóbb külföldről SMS-t küldeni magyar számra – maximum 23,5 Ft- mint itthonról.)

Az így kieső pénzt Európán kívül akarják behozni.

Ez a költség például a közkedvelt Egyiptomban 301 Ft/perc hívásfogadási díj és lélegzetelállító 768 Ft/perc hívásindítási díj. A mobilinternet díját már megnézni sem mertem. (Nagyon fontos, hogy még otthon a reptéren kikapcsold a mobilnetet és letiltsd az adatbarangolást, mert egyébként a gatyád is rámegy, ha néhány 25 MB-os program úgy gondolja, hogy magától frissít egyet Egyiptomban vagy Thaiföldön, esetleg jön egy levél egy nagyobb melléklettel.)

Nem akarod, hogy elszegényedj a mobilszámla miatt? A megoldás egyszerű: vegyél helyi prepaid (eldobható) SIM kártyát mobilnettel.

Ilyen internetes SIM kártya például Egyiptomban combos 15 egyiptomi font (529 Ft), hozzá 1,2 GB internet pedig 25 font (881 Ft). Vagyis 1310 forintból megúsztad az internetet. Ezzel a nettel aztán nyugodtan hazatelefonálhatsz 3,6 Ft-ért VOIP-on, (bővebben itt, aktuális percdíjak pedig itt.) ha pedig hív valaki, kinyomod és visszahívod szinte ingyen. Természetesen a Skype és a Viber is működik.

További előny, hogy nem kell a többi turistával versenyezned a hotelportán található szűkös internet-erőforrásokért, hanem úriember (úriasszony) módjára a parton is netezhetsz. Nem kell mindenkinek külön-külön kártyát venni, ma már minden okostelefon és tablet tudja azt, hogy a netet meg tudod osztani másokkal az úgynevezett mobil hotspottal. Ők ilyenkor wifi routerként látják az internetet. (Androidon: Beállítások- vezeték nélküli és egyéb hálozatok- továbbiak- megosztás és hord. csatl.- wifi hotspot bekapcsolása. Egy jelszót meg kell adnod)

Szintén jól jön az internet, ha eltévedtél, ha mondjuk könyvesboltot keresnél a környéken, vagy nem tudod, mikor indul haza az utolsó komp, vagy mikor zár a múzeum.

A hurghadai hotelsoron a KFC és a Mcdonald’s-szal szemben lévő oldalon háttal állva a McDonald’s-nek jobb kéz felé egy olyan 50 méterre van egy telefonbolt Mobileshop névvel, ott Mina szívesen segít, angolul jól beszél és szerintem németül is.

Amit vigyél: útlevél és egyiptomi font, mert dollárt nem fogad el. Ezen kívül legyen ott a telefonod is, mert be kell állítania a SIM kártyához a kapcsolat adatait. (A telefon akkor is kell, ha elfogyott az egységed és szeretnél még rátölteni pénzt. Árak és gigabájtok itt.)

A legtöbb bankautomata Egyiptomban vált dollárt és eurót. Kiválasztod a pénzváltás funkciót az ATM-en és ott dugod be a pénzt, ahol kiadni szokta az automata a pénzt. Arra vigyázz, hogy legalább 10 dolláros bankjegy kell, annál kisebbet nem szoktak elfogadni az automaták.

Ennyi az egész. Ha nyelvtudás miatt ez túl sok lenne (nem az), vagy messze vagy a belvárostól, kérd meg a takarítót, hogy hozzon neked kártyát internethez. Ők általában 30 fontért árulják a 15 fontos kártyát. Erre még töltened kell 25 fontot. De ekkor neked kell megoldanod a telefon netes beállításait, ez a program segít benne.

Ha nem használod, a kártya 3 hónap után deaktív lesz.

Ha biztos szeretnél lenni a jó hangminőségben, mert üzleti telefonjaid szoktak érkezni, akkor vegyél egy egyiptomi normál SIM kártyát is másik 15 fontért és a cikk elején belinkelt VOIP program callback funkcióját használd. Ilyenkor nem a saját interneteden keresztül telefonálsz, hanem először felhívják a te egyiptomi számod majd azt a (magyar) számot, amit hívni akartál. Ilyenkor 6 eurócent (18 forint) egy perc beszélgetés a Voipblazerrel plusz egyszeri 3,9 eurócent a kapcsolási díj, de a hívás minősége nem múlik azon, hogy milyen az internetkapcsolat minősége a strandon. A hívott fél a választásod szerint vagy a magyar vagy az egyiptomi telefonszámodat látja hívóként.

Amint látod, nyugodtan elfelejtheted a 768 Ft-os mobil roaming tarifákat, két perc árából lesz saját neted és 3,6 Ft-os tarifád Magyarországra.

Törökországban sem volt nagy dolog SIM vétele, bemész az első mondjuk Vodafone logos boltba a közeli városban egy útlevéllel és tudsz venni kártyát. Az árakra már nem emlékszem.

Ha más országokban (Thaiföld, Bali, stb.) már vettél nyaralás alatt SIM kártyát, az árakat és a tudnivalókat oszd meg a hozzászólásokban.

Update: Egy gyűjtőoldal országokra bontva a prepaid SIM-ekről itt: Prepaid kártyák.

Ennek ellenére írd le a saját tapasztalataidat, mert hasznosabbak lehetnek, mint az általánosságok. (Kártyavásárlás módja, nehézsége vagy éppen könnyű volta, hol vetted, mit vettél, mit kellett volna venned, a reptéren nagyon lehúztak vele most már tudod, a lefedettség pocsék volt/jó volt, a tengerparton a másik szolgáltatót kellett volna választani, stb.)

Share

76 hozzászólás

 • Balázs
  Tényleg érdemes venni SIM kártyát, de szerintem nem érdemes a VOIP-pel vacakolni, mert ugyan hiába nem szűrik, egyszerűen nincs lefedettség. Viszont a helyi hálózatról hívást indítani már nagyságrendekkel olcsóbb, mint sajáttal roamingolni, ráadásul sok helyen kínálnak is kifejezetten külföldi telefonálásra szánt díjcsomagokat.

  Ami még a véleményem a témáról: szerintem ki lehet bírni 1-2 hetet anélkül, hogy 5 percenként emaileket olvasna az ember, meg frissítené a cicás posztjait. Bőven elég, ha naponta egyszer frissülnek csak az emailek a hotel várójában vagy az étteremben. A strandra sem üzleti tárgyalni megy az ember általában. Én legalábbis nem ezért megyek nyaralni.

 • Kiszamolo
  Igen, Magyarországra olyan 100 Ft Egyiptomból. Azért jobb mégis a VOIP, mert a saját számodat írja ki és nem egy valami elvarázsolt egzotikus ország ismeretlen telefonszámát. Az olyan számokat sok ember fel sem veszi (ahogy a hivószám nélküli számokat sem.)

  Természetesen nem kell mindenkinek internet a nyaraláshoz, de ha haza kell naponta telefonálnod mondjuk a gyerekeid miatt, akkor nem úszod meg.

  Aki nem tudja, hogy nyaralsz, de fontos vele beszélni, azt is vissza akarod hívni. (Nem munka, lehet, hogy egy ismerős.)

  Meg miért pihentetőbb papírmagazint olvasni a tengerparton, mint mondjuk az indexet vagy a totalcart? Kikapcsolódni is lehet online, nem csak dolgozni.

 • kridli
  Balin (és feltehetően Indonézia más részein is) a bazáros mobilboltban is lehet kapni fillérekért sim kártyát bármiféle okmány nélkül. Én nem foglalkoztam adat csomaggal és voip-pal, elsősorban ottani hívásokra használtam, kétszer kellett hazatelefonálnom, de az XL mobilszolgáltatónál van olyan, hogy 0100036 előhívóval telefonálsz magyarországra, akkor kb 60 forint egy perc magyarországra.
 • Kiszamolo
  Még valami: amikor megérkezel a hurghadai reptérre, terelnek, hogy merre menjél. Azért, hogy vedd meg drágán a vízumot a saját emberüktől.

  Na, amikor megérkezel, te fordulj balra, ahogy belépsz az ajtón, ott van egy bank. Ott 25 dollár a vízum felár nélkül és nem 32 meg 35 dollár, mint az utazási irodák pultjainál. Szinte mindig van valaki a bankban.

 • Imre
  Egy apróság: független telefon kell hozzá.
 • Kiszamolo
  Ja igen. Sőt, érdemes egy dual SIM vagy külön egy telefon csak a nethez.
 • okoska
  a nyaralás ott kezdődik, hogy a telefont kikapcsolom…
 • Kiszamolo
  Nekem meg ott, hogy van időm azt is elolvasni, amit nem tudtam akkor, amikor dolgozni kellett egész nap. Ehhez meg kell a net.
 • Balázs
  Csak ez a két lehetőség van a tengerparton, Index+Totalcar vagy papírmagazin? Fürdés, úszás, búvárkodás, sétálás, napozás, röplabdázás, ismerkedés, fagyizás, sörözés, koktélozás, stb.? Urambocsá’ beszélgetés a többiekkel?
 • Kiszamolo
  Nem tom, akit csak láttam, mindenki vagy olvasott, vagy napozott, vagy együtt a kettőt.

  Este aztán lehet beszélgetni, koktélozni, sörözni és a többi.

  De ha gondolod, menj oda mindenkihez és kérdezd meg őket, miért olvasnak és miért nem koktéloznak inkább.

 • Topfly
  6 éve voltam Burmában, ahol nem volt roming és net is ritkán és cenzurázva volt (mail, facebook és egy csomó hírszájt elérhetetlen volt). Életem egyik legjobb nyaralása volt 🙂 Jó néha kikapcsolni úgy hogy elérhetetlen vagy 🙂
 • Balázs
  Kezdünk átmenni offba… Mindenki úgy nyaral, ahogy akar. Idézek magamtól: “Ami még a véleményem a témáról: _szerintem_…”, “_Én_ legalábbis nem ezért megyek nyaralni.”.
 • NAR
  Szerintem Thaiföldön és Balin nem olyan jó ötlet telefonon elérhetőnek maradni, egy magyar idő szerinti este hatos hívás igencsak éjfél körül/után jön…
 • Kiszamolo
  Szerintem is tök hülyeség ezen lovagolni.

  Az egyiknek az a nyaralás, ha elbújhat mindenki elől. A másiknak az, ha végre van ideje találkozni vagy beszélni mindenkivel.
  Az egyik örül, ha végre nem kell olvasnia. A másik örül, ha végre van ideje olvasni.
  Az egyiknek az a nyaralás, ha nem kell semmit csinálnia, a másiknak az, ha legalább öt várost meglátogat egy nap.

  Ezért teljesen butaság azon vitatkozni, mit kell csinálni egy nyaraláson és kell-e hozzá telefon, vagy sem.

 • Zedder

  Ennyi. Jó mélyen nézzen magába az, aki csak abba tud belekötni, hogy ki mivel tölti a szabadságát.

  Kb. az a szint, amikor valaki beszól, hogy “gépezel”. Ja persze, mivel kb. a wc-re menésen kívül már kb. értelmiségi feladathoz (legyen az hobby vagy munka) kell a számítási támogatás, vagy csak egyszerűen online-offline érhető el bizonyos tartalom (kindle, hello?) Különösen vicces, amikor az ilyen megmondó emberek egész nap a mobiljukon lógnak a fészen, de az persze nem “gépezés”.

 • Kamilla
  Az USA-ban szerintem nagyon jól jön, ha van internetkapcsolatod az út során és tudsz telefonálni is, ha kell (és mindez nem kerül 1 vagyonba). Mi a navigációhoz a Waze-t használtuk, amihez kell adatkapcsolat. Persze meg lehet oldani offline navival is, de egy Los Angeles méretű városban nagyon hasznos, ha nem a dugóban ücsörögsz, mert a Waze megmondja, hogyan tudod elkerülni (és nem kellett napi 10 dolcsi körüli összegért bérelnünk GPS-t).
  Itthonról a ReadySIM nevű kártyát néztük ki, ez jó ár-érték arányban, de végül nem ezt sikerült beszereznünk. Azért belinkelem ide, a kinti szállásodra is tudsz házhoz szállítást kérni, ha időben cselekszel: readysim.com/shop.html
  Egy másik kártyát vettünk, ami $43 volt, korlátlan belföldi hívás+belföldi, külföldi sms volt benne, 4 GB adatkapcsolat, és 1,5 óra külföldi hívás. Ezzel telefonáltunk haza, bőven elég volt.
 • Kiszamolo
  Mielőtt még teljes idiótizmusba fordul a komment-szekció, hagyjuk már ezeket a ki mit szokott csinálni a nyaralás alatt és milyen oldal az index tipusú hozzászólásokat.

  A cikk a helyi SIM kártya vásárlásáról szól. Ha ehhez van érdemi hozzászólásod, akkor írj hozzászólást, egyébként ne vitassuk már azt meg, hogy ki szerint mit kötelező tenni nyaralás alatt.

 • Kamilla
  Illetve még annyi, hogy megérkezéskor, a reptéren is árusítanak különböző ilyen kártyákat, talán az is megfontolandó, mert nem kell utána szaladgálni pluszban (ha nem tudod a szállásodra rendelni valamiért). Okmányokat nem kértek a vásárláskor, bemész, kiválasztod, kifizeted, segítenek beüzemelni és már használhatod is.
 • Pr
  Vannak neten gyűjtőoldalak a témában, pl. prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Prepaid_SIM_with_data
 • Balázs
  a sok offból látszik, hogy a nyaralásnál nem mindenkinek a telefon+net a legfontosabb. Lehet, hogy megérne egy új cikket írni “Mire érdemes figyelni nyaralásnál” 🙂

  On: Norvégiában a MyCall-t ajánlom, trafikokban (van a reptéren is), benzinkúton vagy nagyobb szupermarketekben árusítják a feltötőkártyát.

 • Kiszamolo
  Én mást látok a sok offból, de ez most mindegy…
 • magnes
  Egyiptomhoz most megnéztem a nyaraláskor kapott szolgáltatói üzenetet.
  “Az adatroaming-használat díja max 3500 Ft/1MB. Az adatforgalom elszámolása 100 kB-os egységekben történik.”

  Köszönjük a hasznos tájékoztatást a helyi telefonszolgáltatásokról!

 • Kiszamolo
  Vagyis ha csak 1 Kb-ot használsz, az 350 Ft. Egyetlen átlagos 20 MB-os oldal letöltése 70 ezer Ft. Ez a kemény, nem a gyémántfej…
 • jurta
  A által linkelt tök jó gyűjtőoldal (kb. ne is írjátok meg hozzászólásban, amit Kiszámoló kért, mert ha elég hitelesek és frissek az adatok, akkor fölösleges 🙂 ) is megerősítette, amit másodkézből tudtam: van olyan (dél-amerikai) ország, ahol törvény szerint csak állampolgár vehet hazai SIM-kártyát, viszont ha valakivel megveteted magadnak, néhány nap múlva át lehet íratni a saját nevedre. Okmányok ekkor is kellenek, pluszköltségről nem ír. Egyhetes (vagy még rövidebb) nyaraláson e műveletsor időigénye vérmérséklettől függően bosszantó lehet.
 • Oscee
  Internet nelkul utazni szamomra is retro 🙂 Plusz akinek az internet a facebookig meg az indexig terjed, az megmosolyogtatoan naiv.

  Google maps + Wikipedia + TripAdvidor kb. kivalt egy utikonyvet. Google translate egy utiszotarat. Foursquare magaban sokkal tobbet tud, mint barmilyen utikonyv. Google maps segit, hogy ne verjen at a taxis kerulouttal, de akar telefonnal mehet az Uber vagy WunderCar taxi feleert. Google kiolvassa emailjeidbol a szallas helyet, idejet, repulojegyet meeting helyszinet, sot, nemely orszagban vonat- es buszjegy informaciot, stb – leirhatatlanul egyszerubb internettel navigalni es a naptarba is berakja. Nem kell beszallojegyet nyomtatni repulore. Menet kozben megveheted online a jegyeket sorbanallast elkerulendo. Helyi tomegkozlekedes es idegenvezeto appok is sokat segitenek

  Raklap papir, konyv es jegyzet helyett zsebrevagsz egy telefont es elvezed az utat 🙂

 • S.E.
  Kamilla: szerintem is a Waze a legjobb navigáció – már azok közül, amiket ismerek persze. Hátránya ugyanakkor, hogy nincs offline módja. Mondjuk bele lehetne fejleszteni, hogy adott terület térképét töltse le előre, de ez most mindegy (persze ilyenkor az online forgalmi adatok szolgáltatás nyilván nem él).

  No de a témához: tavaly Berlinben majdnem vettem egy adatkártyát: emlékeim szerint 10€ körül volt egy 2GB adatforgalmat biztosító, 2 hétig érvényes kártya a Vodefone-nál és pont a Waze miatt akartam megvenni (végül nem vettem meg). Fényképes igazolványt kértek hozzá egyébként.

 • antic
  Még a nyaralás idejére se vagytok képesek eldobni azt a szar telefont?

  Egy üzenet a hotel wifiről megérkezéskor, hogy megérkeztünk oszt kész…

  Mi tavaly Madeirán megvoltunk így és jól éreztük magunkat…..

 • Kićo
  A pofátlanul magas roaming díjakért nem kell egyiptomig menni, elég kimenni Szabadkára, onnan is majd 400 Ft 1 perc beszélgetés.
 • Kiszamolo
  Megint kezdi egy.

  Oszt ha eltévedtél a városban és a thai tudásod gyenge, mit csinálsz?

  Keresel egy könyvesboltot, de nem jut eszedbe, hogy mondják arabul, hogy könyvesbolt, akkor de jó lenne egy kis Google segítség.

  Mikor indul haza az utolsó komp?

  Meddig van nyitva a múzeum és hogy jutok el oda?

  Folytassam még?

  Kimész a világ végére egy vagyonért, szerintem érdemes még 1200 forintot elkölteni egy helyi kártyára.

 • S.E.
  Tényleg hihetetlen! De te is hibás vagy, Miklós, minek engeded be a trollokat? 🙂 Ha nem engeded be, visszahúzódik a barlangjába az állatbőrökre, ott úgysincs térerő, nem szól bele… 🙂

  Amúgy meg:
  “Én mást látok a sok offból, de ez most mindegy…” – mélységesen egyetértek, mindemellett ezen hangosan felröhögtem. You made my day… 🙂

 • Andrew-Andrew
  Ausztriába milyen feltöltős kártyát ajánlotok?
  Net-re kellene, és ne kérjenek semmi papírt.
  Ha már Bali az idén kimarad. 😀
 • Kamilla
  A “MinekNektekTelefonANyaraláshoz” típusú kommentekhez csak annyit, hogy az ember nem feltétlenül társas utazásra megy, ahol hoznak-visznek busszal és a helyi nyelvet jól beszélő idegenvezető mindent megold. Amikor magadra vagy utalva kvázi a semmi közepén, nem olyan rossz, ha veled van jó barátod, a Google 🙂
 • gcs85

  Nekem egy A1 b.free smart van, ami nem túl olcsó (a1.net/handys-telefonie/bfree-smart-plus), bajom nincs vele, de vannak jobbak.
  Viszont a feleségemnek egy ilyet rendeltünk:
  vectonemobile.at/en/offer/hungary-all-in-one.aspx
  Nem rég jött meg, úgy hogy sok mindent nem tudok róla mondani saját tapasztalatból, de a leírás és az árazás elég kecsegtetőnek tűnik.
  Jah, egyikhez sem kellett semmi papír. Bármelyik A1-be bemész és veszel, a Vectone-t meg neten rendelsz és 4-5 nap alatt kiküldik (UK-ból jön:) )
 • Sunshine Barbi
  Balazs es mindenki, Norvegiaban nem tudsz norveg szemelyi szam nelkul kartyat venni. Amugy lehet, h nem is erdemes, ha az europai percdijak vannak ervenyben.
 • Zabalint
  Én sem értem mit kell lovagolni azon, hogy telefont minek nyaralásra. Én még laptopot is viszek, és nem kockulásra, hanem pl. arra, hogy másnapra kinézzük, hova megyünk, mert mindent nem lehet, és nem is látom értelmét előre megtervezni. De olyan is volt, hogy az asszonynak Neptun barátunkkal volt dolga egyik reggel…
 • Móni
  Amerikában az első Targetben vagy Walmartban lehet venni akár T-s pre-paid kártyát, vicces árakon. Nem kértek hozzá semmit, csak hogy milyen a telefon -ettől függ a méret, de van olyan is, ami akármekkorára kitörhető.
  Viszont ennek ellenére naviból az iGO North America vált be, ami kicsit arcpirító módon sokkal olcsóbb, mint az európai, és jobb is. Nagyon praktikus az elővárosi autopályadzsungelben, hogy azt is jelzi, hogy a 10 közül melyik sávban érdemes helyet foglalni, és akkor is precíz, ha nincs 3G térerő. (pl. a nevadai sivatag közepén a szellemvárost megtalálja…:)) És általában a legtöbb hotelt, kajálási és vásárlási lehetőséget, látnivalót, fotópontot, parkolót stb ismeri mint POI. Ez is roppant hasznos lehet.

  A netes helyi kártya amúgy azért is jó, mert egy csomó hídon, alagútban pl. online lehet/kell fizetni, nincsenek bódék.

 • nyos
  Az ilyen idegen helyen eltevedos esetekre jol jon a telefonba epitett GPS. Gyakorlatilag az osszes smartphone-ban van ilyen. Androidon van egy csomo ingyenes program, ami csak annyit tud, hogy kiirja a koordinatakat, esetleg a kesobbiekre el is tarolja.
  Ezen kivul van par eleg jo offline navigacio is.

  Erdemes elore gondolkodni, es elmenteni a szallas helyet, mert ha gyalog tevedtunk el, gyalog is hamar hazatalalunk, de ahhoz tudni kell a helyes iranyt. Autos parkolasnal pedig az auto helyet erdemes menteni (bar ez tobbszintes parkolohazaknal mar nem mukodik, ott par ismerosom fotozni szokta a helyet).

 • Benjamin
  Nem EU de a közelbe van. Svajc.
  Meg ne probalj helyi kártyát. Annál minden olcsobb.
  Vegyél egyet a német Aldi-ba és máris telefonalhatsz EU+Svajcba 3 centért mobilra vagy vezetékesre (roamingal egyutt)!
  Ez mondjuk durva hogy megérné M.o on német ALDI-s kártyát használni de az egy másik történet.
  Ugyen ez a svajci Aldi kartyaval 39cent + roming dij.
 • nyos
  Ja igen, a nyaralas+telefon temahoz:
  Ha be akarsz jutni a Vatikan Muzeumba, akkor 2 lehetoseg all elotted:
  -vegigallod az orszag meretevel osszemerheto hosszusagu sort (par ora)
  -regisztralsz elozo este neten, odamesz a kert idopontra, es odaadjak az elore elokeszitett jegyedet
  Szoval elegge praktikus. Amikor arra jartunk, meg nem volt ennyire elterjedt a mobilnet, es a McDonald’s-ban sem tudtunk netezni (telefonszammal regisztralni kell, es ezt csak helyi szammal lehet), szoval maradt a wardriving. Szerencsere talaltunk a szallas kozeleben nyilt wifit. 🙂
 • aldum
  En Pragaban is igy jartam el, hiaba EU. Meg mondjuk nem is volt hazai mobilnetem akkor meg.
 • Eagle
  Köszönjük Neked Kiszámoló a mostani és a régebbi hasznos írásaidat.
 • Adócsaló Vállalkozó
  Erre a célra független, dual simes plusz telefon helyett érdemes akkus mobil routert használni, mert pont erre van kitalálva. Az akku 6 órán keresztül is bírja, folyamatos használattal, és nem a telefont meríti le pillanatok alatt a megosztás. Kb. 20 000 Ft.
 • Stanlee
  Az Alditalk eseteben a 3 cent csak az Alditalk-os elofizetok hivasa eseten mukodik, minden egyeb EUs iranyba 11 cent. Roaming-ban is.
 • Andrew-Andrew
  Köszönöm, megnézem nekem melyik érné meg jobban. 🙂
  Szép napot!
 • Várszegi Géza
  Törökországról egy fontos infó: nagyon egyszerűen lehet ott is prepaidet venni, viszont az eszközt amiben használod regisztrálni kell, ha nem teszed, 2-3 nap, vagy hét vagy hónap múlva letiltják a teljes török hálózatról az IMEI-t. Regisztrálni viszont nem éri meg (ez ott egyfajta távközlési adó), csak ha kint maradsz hónapokig. Sokkal egyszerűbb venni a kártyával együtt fillérekért egy hordozható hotspotot, ráadásul azt ott függetlenül adják, azaz utána bárhol a világon használható.
 • sállálálá
  : és a hordozható hotspot IMEI-t nem fogják letiltani? 🙂
 • Várszegi Géza
  @sállálálá: Ha kint veszed török boltban a hotspotot, azt nem tiltják, mert az árában benne van az adó. Ha sajátot viszel ki, azt ugyanúgy letiltják. Sajnos ezt az egészet ráadásul a törökök sem tudják rendesen, mert nekik tök természetes, megveszik, működik. 2012 óta járok ki, nagyon lassan sikerült összeszedni az infókat. Viszont nevetséges áron lehet kapni pl. egy nagyon jó Huawei 3G-s mobil hostpotot valami saját márkás néven (Vinn Wifi) kapni a Turkcellnél, amikor hazajöttem simán ment a Telekommal, aztán Vodával is, de már próbáltam Csehországban O2, Telekom, mindenhol működik. 125 TL, kb. 13.000 Ft.
 • Ez vagyok
  Ha már az olcsó módszerre kérdezett rá a cikk, általában, ha a hotelszobában nincs is, de a portán, vagy külön helyiségben van wifi, ott böngészünk és skype-n hívjuk, akit kell, ingyen.
  Az utcán is található publikus nyílt hálózatról tábla, ami már egyre sűrűbb, akár Európán kívüli helyeken is.
 • Kiszamolo
  Rengeteg turistát kifosztanak a nyílt WiFi hálózatokon keresztül.
 • Ez vagyok
  Kiszamolo
  Hogyan?