Mi a legnagyobb pénzügyi kockázat az életedben?

Egyre többen várják aggódva a következő pénzügyi válságot. Aggódnak a befektetéseik miatt, legyen az részvény, ingatlan, de akárcsak állampapír is.

Pedig ha aggódni szeretnél, van egy tucat másik olyan dolog, ami sokkal nagyobb pénzügyi kockázat, mint az, hogy a részvényeid vagy az ingatlanaid ára esik 30%-ot.

Íme néhány példa, amin szinte biztos, hogy többet buksz, mint a befektetéseiden:

– Válás

– A házastársad meghal és magadra hagy három öt év alatti gyerekkel.

– Hosszan tartó és költséges betegség a családban.

– A szüleid eltartásra szorulnak éveken-évtizedeken át.

– A 38 éves gyereked még mindig otthon lakik.

– Te vagy valamelyik családtagod gondatlanságból kárt okoztok és több tíz vagy száz millióra beperelnek. (Például miattatok ég ki három másik lakás az épületben és további tízet tönkretesz az oltásnál használt vízözön.)

– A 15 éves gyereked elintézi, hogy nagypapa/nagymama legyél hamarabb, mint szeretnéd.

– Az örökségből, amire számítottál egy csaló kiforgatja a szüleidet.

– Háború, diktatúra és egyéb rajtad kívülálló események.

– A házastársadról kiderül, hogy titokban súlyos szerencsejáték-függő és már hatalmas adósságokat halmozott fel a hátad mögött.

– Az adójogszabályok hirtelen változása miatt az eddig jövedelmező befektetés hirtelen ráfizetésessé válik és nem tudsz belőle kiszállni, mert mindenki ugyanezt akarja tenni, de túl szűk az ajtó, amin mindenki egyszerre akar kirohanni.

Még lehetne sorolni a kockázatokat (ha van kedved, írhatsz még párat a hozzászólásokban). A legtöbb ellen tudsz védekezni megfelelő biztosításokkal vagy diverzifikációval tudod csökkenteni a negatív hatásukat, a családi problémák egy részét pedig megfelelő hozzáállással tudod megelőzni (válás, tinédzseranyaság).

Csak arra akartam rámutatni, hogy a legnagyobb pénzügyi veszélyt ritkán a portfóliód jelenti, sok más helyről nagyobb veszteséget tudsz elszenvedni, mint az a néhány millió forintnyi bukás a befektetéseiden, ami miatt naponta aggódsz.

Ami rajtad áll, azt tedd meg, köss biztosításokat, diverzifikálj, foglalkozz a házastársaddal és a gyerekeiddel, törődj az idős szüleiddel is. Ha mindezek megvannak, akkor pedig hagyd abba az aggódást, mert semmi értelme.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

93 hozzászólás

 • Zoli
  Nem is értem, hogy a nagy klasszikust hogy hagyhattad ki a listából:
  – A céged beborul és a készfizető kezességed miatt a bank rászáll a házadra, befektetéseidre, autódra és minden ingatlanodra amit csak ér.

  Nagyon sokan szippantják ezt a rossz levegőt be, és azt hiszik az az üzlet ami ma jövedelmezik, örökké tart és végtelenül növekszik.

 • OFFliner
  “– Te vagy valamelyik családtagod gondatlanságból kárt okoztok és több tíz vagy száz millióra beperelnek. (Például miattatok ég ki három másik lakás az épületben és további tízet tönkretesz az oltásnál használt vízözön.)”

  Magyarországon van ilyesmire biztosítás? Olyasmi mint németben a Privathaftpflichtversicherung (durván éves 50€-ért 30M € fedezettel) ?

 • star70
  Most irnek egy szivecsket:-)
 • Imre
  A lakásbiztosítás mellé van felelősségbiztosítás kiegészítő, az erre jó lehet, de meg kell nézni a feltételeket.
 • -nb-

  a háztartási biztosítások szoktak felelősséget is tartalmazni. Korlátozottan. Amim van, abban 60 millio a limit és sok egyéb feltételnek IS meg kell felelni: nem lehet szándékos, nem lehetsz szabálytalan, nem lehet “rossz” állapotú pl. a gázkészülék, ami felrobbant, stb, stb.
  Így is több a semminél
 • Sz.I.Sz.
  Rokonodnak kezességet vállaltál hitelében és nemfizetés miatt a te ingatlanodat árverezik el.
  Évtizedek óta korrekt üzleti partnered hirtelen szélhámos lesz és milliókkal csap be.
 • Zabalint

  A lakásbiztosítás fedezi a más lakásában okozott kárt is, csakhogy ezeket a saját lakás értékére szokás kötni (pl. 20 millió Ft), tehát ha mondjuk a társasház ég le miattad, akkor az kevés. Általában arra jó, ha mondjuk beáztatod az alattad lévőt.
 • Zabalint
  Munkanélküliség kimaradt, hamar le tudja apasztani az is a megtakarításokat, és gyakran korrelál a válsággal.
 • Mr. Lowtschess
  Az utolsó bekezdésedre megy az óriási +1!
 • Cz.-S. Pál
  @star70: miért ne?
 • pilo
  A leggyakoribb: egészséged jelentősen romlik.
  A, csak többet kell költenéd rá, de ez simán éves sokszázezer vagy akár milliós tétel lehet pluszban
  B, befolyásolja a munkavégzési képességedet és így a jövedelmi kilátásaidat
 • bankárospityu
  “Magyarországon van ilyesmire biztosítás? Olyasmi mint németben a Privathaftpflichtversicherung (durván éves 50€-ért 30M € fedezettel) ?”

  Igen van. Felelősségbiztosításnak hívják, csak az a gond, hogy az átlag 20-30 milliós biztosítás nem elég a fent említett károkra.

 • Julius

  Tudtommal van valamiféle felelősségbiztosítás. Pl. ha a kutyád kiszalad egy jármű elé, az autóban okozott károkat a te kutyás biztosítód fizeti. (Sok esetben kutyabaja sem lesz az állatnak, csak behorpad az autó lökhárítója, ami bizony költséges tud lenni)
  Mivel nincs háziállatom, nem tudok terméket ajánlani, de ismerősöm járt már így.
 • Éjjel
  – A 38 éves gyereked még mindig otthon lakik.
  Ez nem kockázat, hanem állandó költség. Inkább az akkor, a gyerekedet hirtelen kiteszi az élettársa és nem tud saját lábára állni, ezért visszaköltözik.
 • GinTonic
  – Egy ismerős, rokon, barát, akinek segítesz, kihasznál csak téged és megígér fűt-fát, hogy visszafizeti, amit adtál, csak kihasznál téged.
 • barna
  A nemzeti gázszerelő és csapata kiszemeli a vállalkozásod, ami jól megy 🙂
 • coldfire
  OFFliner@ Igen. Felelősségbiztosításnak hívják. Én lakásbiztosításhoz kötöttem.
 • Tékoma
  Ez a felsorolás olyan mintha egy valósághű Gazdálkodj Okosan játék szerencsekártyái lennének 🙂
 • Emma
  Magyarországon élni és dolgozni…
 • kaan
  1. Megváltozik az SZJA kulcs (felfelé)
  2. Bevezetik az ingatlanadót

  Általában csomó olyan adószabály, ami kedvezőtlenül érinthet, mindenkit a maga módján.

 • Leninist
  “A 38 éves gyereked még mindig otthon lakik.”

  Ha termeli a GDP-t és a rezsibe beszáll, akkor az nem kockázat, hanem akár még nyereség is lehet.

 • Peet
  Szerencsére a Kiszámoló-olvasók tudják, hogy nem vállalunk kezességet. Rokonnak sem.
 • Tamás4
  Ráadásul, ha a válság kirobbanása után nem rohanna mindenki a piacra eladni a részvényeket, ingatlanokat, akkor lehet, hogy évek múlva sokkal nagyobb haszonnal tudná majd eladni. Persze, lehetnek olyan élethelyzetek, ahol el kell adni, mert különben hajléktalan lenne, éhen halna a család, de aki megteheti az inkább tartsa (sőt, vegyen még, amikor olcsó).
 • Cz.-S. Pál
  Ja, mert nem megy itt? :heart:
 • yimshagin
  Miklós, most miattad nem fogom tudni a termetemet tovább növelni egy arasszal sem – ha nem aggódhatok. 🙂
  Érdekesek a felsorolt példák, most nem tudnék újat hozzátenni. Néha szoktam gondolkodni, hogy “de mi van, ha jön egy háború”, majd meg is válaszolom magamnak gyorsan: akkor már úgyis tökmindegy… mindenkinek…
 • naa
  +1 a cikknek, ilyen szemmel kell nézni a kockázatokra.

  Azért van az a szint, ahol már a portfólió lehet a legnagyobb pélnzügyi kockázat, de aki ezt elérte, ott már valóban felesleges aggódni – csak vissza kell venni a kockázatból, diverzifikálni…

  A mindennapi életben előforduló kisebb kockázatokat is érdemes lehet “távolabbról” nézni. Pl. ha a portfóliód összértéke naponta vagy akár napon belül ingadozik több százezer forinttal, ahogy a piac éppen adja az árfolyamokat, akkor lehet, hogy nem érdemes túlságosan sokat foglalkozni pár százezer forintnyi kockázatokkal (kártyahasználat veszélyei, internetes rendelés, Revolut megbízhatósága ekkora tételekre, stb. stb.)
  Engem ha valami bosszantó, de azért nem túl nagy kár ér, általában elképzelem, hogy mekkora piaci mozgással veszíteném/nyerném vissza ezt az összeget a befektetéseimmel, és segít, hogy ne bosszankodjak túl sokat feleslegesen.

 • OFFliner
  Köszönöm a válaszokat!

  Tényleg van felelősségbiztosítás az ingatlanbiztosítás mellé.
  Mondjuk elég sovány, 15 000 000 Ft/év (úgy tűnik minden biztosítónál egyforma az összeg).
  Érdekes, hogy erre nincs külön biztosítás és ilyen alacsony a biztosítási fedezet.

 • Hedvig
  Ez a legnyomasztóbb cikk, amit eddig a blogon olvastam. “A házastársad meghal és magadra hagy három öt év alatti gyerekkel.”-nél mint ha gyomorba rúgtak volna. Egy ilyen élethelyzet akkor is komoly megpróbáltatás, ha az anyagiak miatt nem kell aggódni. Hát még akkor, ha anyagilag is megroppan a család.
 • GB
  Korlátlan felelősség gazdasági társaságban.
  Svájci frank hitel.
  Ez pepitában: Vállalkozó szülő beveszi a 18-25 éves gyereket a vállalkozásba (papíron), de nem korlátozott felelősségű tagként, amúgy még korábban hitelt vett fel japán jenben, svájci frankban a vállalkozásra, aztán tönkremegy a vállalkozás. Az ingatlanvagyon nem fedezi a hitelt. Good luck with that! egy életet lehet így elcseszni.

  Válás és sok gyerek jó kombináció. Mindkét szülő számára. Amúgy a válás az nem feltétlenül elkerülhető, meg olyan is van, hogy nem is szabad anyagi okokból elkerülni. Naív dolog azt hinni, hogy foglalkozol a házastárssal, és akkor az élethosszig kitart majd ezért cserébe.

  Káros szenvedélyek, amelyek rendszeres kiadást jelentenek – partner rászokik az alkoholra.
  MLM

  Külföldi gyógykezelés baleset miatt, amit senki nem térít meg Magyarországon, és a biztosító sem fizet egy idő után. ld főleg USA

 • Unemployed
  A hiperinfláció
 • Kmiki
  Kiderül, hogy ellenzéki vagyok és felmondják a szerződéseimet Magyarországon.
 • gaborr
  – családtagod, (leginkább szülőd) alkoholista lesz, és a csalók kiforgatják mindenéből, legrosszabb esetben hajléktalanná válik.
  – családtagod drogos lesz, és minden elkövet azért, hogy pénzhez jusson, akár bünözővé is válik, meglop
  – a gyerekednek veszel 17 éves korában egy nagymotort/sportautót, balesetezik, és egész életében álpolásra szorul
  – eltitkolt gyerek egy egyéjszakás buliból
  – strómannak használnak, mondván az ismerőst már eltitották a cégvezetéstől, egy nem tisztességes cégben
  – drogos buli, kurvákkal horvátországban
 • -nb-
  OFF: a felelősségbiztosításról:
  erősen érdekelt a téma kb. 2 éve családi okok miatt, amire akkor MAGÁNEMBERKÉNT jutottam:
  – olyan, mint “felelősségbiztosítás” nem létezik. Értem alatta: fizetek mondjuk évi 120 ezer HUF díjat, cserébe a nem szándékosan és nem erősen gondatlanul (vagy hogymondják) okozott károkat fizeti mondjuk 300 millióig. Ilyen magánembernek nincs, vállakozóként nem vagyok érdekelt, nem tudom.
  – ahogy írtátok: háztartási biztosításhoz lehet extraként kötni, erősen limitált kártérítéssel (viszont alacsony díjjal, de ez kit vigasztal), valamelyik közismert bitosítónál 30 millió HUF a limit (ha jól emléxem), ennél magasabb nincs.
  – arra a kérdésre, hogy ha vannak háztartási biztosításaim több ingatlanra, akkor a felelősségi limitek összeadódnak-e, senki nem tudott válaszolni és a kötvényből sem derült ki. Én azt tippelem, hogy nem, de az csak egy tipp, akár igen is lehet
 • Thistimeitsdifferent
  – Összeveszel a régi kolis/katona haveroddal akinek az eddigi gazdasági sikereid köszönheted, mert azt hiszed már vagy valaki és nélküle is boldogulsz.
  – Más nyeri a választást, mint akit eddig kényeztettél.
  Hajjaj nehéz dolgok ezek….
 • faterpolo
  Csak közelítőleg volt leírva, konkretizáljunk: Rokkantság, főleg a baleseti.

  Illetve: Saját tulajdonú ingatlan tartós értékzuhanása (pl. odaraknak egy takaros kis cementgyárat a szomszédba, vagy a kerítés mögött húzzák el az elkerülőutat).

  A váláshoz egy adalék: A női hajléktalanok nagyrészt a válás utáni anyagi krízis miatt kerülnek az utcára, mert a nem létező jövedelemkülönbségek hatására nem tudják eltartani magukat.

 • Usespanner
  A pénzem 90% a diverzifikált részvényekben van.

  Mindenki amiatt aggódik, hogy mi lesz, ha leesik a részvényem ára 50%-al.

  Ha az ingatlanalap esik 50%-al, akkor a lakásárak is esnek 50%-al.

  “Ha a lakásod ára le is esik 40M-ról 20M-ra, sokat buksz, de legalább lesz tető a fejed felett”

  Igen, a részvényem is a felére esik, és abból a pénzből pont tudok venni egy 20M Ft-os lakást válság idején. Ha mégsem esnének le az ingatlanárak ennyire, akor nem kell aggódnom, mert az ingatlanalap sem csökken.

 • Tomek
  Csak a háborús bekezdésen kell aggódnom, a többi nem érint, vagy van rá biztosításom. Hát csoda, hogy naphosszat vidám vagyok? 😀
  Valaki azt írta feljebb, hogy háború esetén úgyis mindegy mindenkinek. Ez igaz, csak attól még nekem is rohadt rossz lesz. Azonban a háború esélyeire úgyis nulla befolyással vagyok, így ezt el is engedtem az aggódási listáról. Ám mivel ez volt az egyetlen tétel ezen a listán, tádáááám… már készen is vagyok. 😀
 • Spurdisznó

  “olyan, mint “felelősségbiztosítás” nem létezik. Értem alatta: fizetek mondjuk évi 120 ezer HUF díjat, cserébe a nem szándékosan és nem erősen gondatlanul (vagy hogymondják) okozott károkat fizeti mondjuk 300 millióig. Ilyen”

  Magyarországon miért nincsenek, vagy nem jellemzőek ezek a termékek? Mintha USA-ban és nyugat Európában lennének ilyenek (Francia, Németország).

  Valamilyen jogrendi különbség lenne? Nálunk nem sűrűn hallok irdatlan nagyösszegű kártéritési kötelezetségről pereket. Ilyenre gondolok: Mondjuk ráesik a muskátli az ablakból a szomszéd gyerekre, aki maradandó sérülés miatt 200 MHUF kártérítést ítél a bíróság… Egyszerűen ilyenekről nem hallani valamiért, pedig biztos, hogy történnek ilyen esetek is.

 • Rebel
  A klímaváltozás, ökoszisztémák összeomlása, azaz a természeti “szolgáltatások” ellehetetlenülése, amivel a közgazdasági modellek ritkán számolnak, de az elkövetkező évtizedekben (években?) teljesen átírják a világunkat. Van ennél nagyobb kockázat akár már középtávon?
 • Dixhorn
  Miklós

  Egy kérdésem lenne, most a biztosításról ugrott be. Nekem van nálad kötött kockázati biztosításom.

  Ez külföldön is érvényes, ha kiköltözök?

  Köszönöm

  ZSolt

 • pedantic_asshat
  : “– a gyerekednek veszel 17 éves korában egy nagymotort/sportautót, balesetezik, és egész életében álpolásra szorul”

  Pont ezért szerencse, hogy nagymotort csak 24 éves kortól lehet vezetni. 🙂

 • Tibor52
  Isten eddig is megsegített. Ezután is megsegít.
  Mit aggódjak?
  Minden napnak megvan a maga baja.
  A holnap majd aggódik magáért.
  Már nem számolok. Nem érdekel.
 • MézgaGéza
  Vagy a

  – kölcsönadsz ismerősnek/havernak/barátnak/vagy akiről az előző hármat gondoltad de nem az esete.

 • Kiszamolo
  Dix, igen, kivéve a műtéti térítés.
 • Kenrich
  Unenpoyled Hiperinflációra mekkora esély van a forint esetében? Háború nélkül is előfordulhat ilyen? Én úgy tekintek a forintra, mint egyfajta rossz euróra..
 • Gábor
  Miből fogok megélni idős koromban, mennyire leszek magányos idős koromban, hogy védem meg magamat idős koromban ha együl élek, kire bízhatom rá a teendőket, ha idöskoromban maga tehetetlenül bekerülök kórházi kezelésre.
  Elvesztem az állásom, ki fog alkalmazni 60 év felett, elértéktelenedik a megtakarításom, elveszi az állam, el inflálja a megtakarításom.
  Ha leég a ház, akkor biztos fizet-e a biztosító, mit kezdek ha természeti katasztrófa ér, hová költözöm amíg rendeződnek a dolgok.
  Miért tűnnek el az erdők, meddig tatható fent a fogyasztói társadalom, meddig lehet elpazarolni az erőforrásokat.
  Meddig tartunk el mások pénzéből embereket, akikre semmi szükség, vagy túl sok van belőlük. (lásd politikusok
  és azt kiszolgáló bürokrácia, valamit egyéb rétegek)
  Kiközösít a társadalom, bórszín, nemi hovatartozás, vagy csak azért mert nem sikerül a család alapítás, vagy mert más a vallásom..stb
 • L70
  Ami ellen tudsz tenni, tedd meg. Ami ellen nem, imádkozz, ha rád tör az aggodalom.
  Röviden nálam ennyi.
 • Andi
  Bebizonyosodik, hogy léteznek értelmes földönkívüli civilizációk, ami – ezzel ellentétes hited miatt – olyan nagymértékű kognitív disszonanciát okoz elmédben, hogy beleőrülsz, a társadalom pedig anarchiába süllyed.
 • Lala
  Megnősülni és nagy művészt elvenni.

  Nagy költőt.

 • tgwh
  Erről mit gondoltok?
  Földet vesztek, kiadjátok bérbe hosszabb távra. 1 hektár kb. másfél millió forint, évente minimum hoz annyit, mint az államkötvény.