A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

András küldött át egy ilyen mesét a hitelkártyákról.

A mese szerint elvetődsz egy tisztásra, ahol találkozol egy ellenállhatatlan mosolyú tündérrel, aki megszólít és felajánlja a segítségét a szegénységed ellen. Kinyitja a markát és aranyérmék hullanak ki belőle, a föld körülötted tele lesz aranyérmékkel.

Vegyél amennyit csak akarsz, kedvesem, ajánlja még mindig mosolyogva, láthatóvá téve éles fogait. Egyet kérek csak tőled, a következő teliholdra hozd vissza a pénzt hiánytalanul.

Mivel tényleg meg vagy szorulva anyagilag, felmarkolsz egy marék aranyat és elviszed magaddal. Közben észreveszed, hogy a tündér nyaka körül egy összeszáradt emberi ujjakból készült nyaklánc van.

Tudod, hogy a tündér csőbe akar húzni, ezért vigyázol, hogy mindig visszafizesd a pénzt minden teliholdkor és így túl tudsz járni a tündér eszén. Ha visszaadtad a pénzt, utána újra kölcsönkérheted a következő holdtöltéig.

A trükk beválik, a tündér egyre több és több pénzt szór eléd, amit elvihetsz a következő teliholdig. Sőt, más tündérek is felajánlják neked, hogy az ő aranyérméiket is elviheted ugyanúgy holdtöltéig. Úgy tűnik, egyenesbe került az életed.

Azonban egyik hónapban kiszúr veled az élet és nem tudod maradéktalanul visszafizetni a kölcsönt. A tündér ott vár rád a tisztáson. Remegve mondod neki, hogy a jövő hónapban megadsz mindent. Semmi baj, nyugtat bájosan mosolyogva. Add ide, amid most megvan, a maradékot ráérsz később is visszaadni. Ezzel megrázza az ujjakból készült nyakláncát és azt morogja a bajsza alá: ez az első ujj.

Továbbra is ad a tündér pénzt, sőt többet, mint valaha és így a kísértés egyre nagyobb. Elkezded úgy érezni, hogy ez a te pénzed. Azonban elő-előfordul, hogy nem tudod időben visszafizetni a pénzt, így egyre több ujjad bánja a késlekedést.

S azt veszed észre, hogy már nem is tudsz az aranyak nélkül élni, minden hónapban teliholdkor kölcsön kell kérned, mert az egész életedet a tündér aranyai köré szervezted. Mivel rendszeresen adósa is vagy a tündérnek, ki sem tudsz szállni, mert tudod, hogy megharagudna rád és félsz azoktól az éles fogaktól, amik minden bájos mosoly alkalmával kivillannak az ajkai mögül.

Szétnézel a faluban és azt veszed észre, hogy az egész falu életét a tündérek aranyai mozgatják. A falusiak csak azzal hajlandóak üzletelni, akiről tudják, hogy a tündérek kedvelik. Napról-napra egyre több falusinak hiányzik egyik vagy másik ujja.

Az eszes falusiak azonban tudják, mit kell csinálni: jóban kell lenni a tündérekkel, le kell őket nyűgözni azzal, hogy pontosan visszafizetik a kölcsönt teliholdkor, így egyre több pénzt kaphatnak ingyen a tündérektől. Mert a tündérek szeretik és nagyon jól bánnak azokkal, akik betartják a szabályokat és időben visszaadják az összes ingyen kölcsönt.

De te már tudod, hogy a kisértést jobb elkerülni, hiába szeretnek a tündérek nagyon, amíg minden teliholdkor pontosan fizetsz. Néhány ujjad bánta, mire megtanultad a leckét, de örülsz, hogy most már tudsz élni a tündérek aranya nélkül is.

Share

191 hozzászólás

 • AS
  Hitelkártyára egy esetben van szükségem:
  _Külföldön csak így tudok autót bérelni_
  Minden másra szerintem felesleges. Több a kára mint a haszna. Jó az a néhány % visszatérítés/pontgyűjtés, de általában annak is van felső korlátja, így a valódi megtakarítás 1% körül alakul. Most komolyan, ha vásárolsz valamit, de kaphatsz 1% kedvezményt, az mennyire hoz lázba?
  Mivel a pandémia miatt idén nem utazunk külföldre, le is mondtam a hitelkártyámat.
 • eMérnök
  Nincsen itt valaki olyan, aki írja rendesen a költségeit és nem csak azt mondja, hogy mennyit utalt vissza a bank, mint visszatérítés, hanem, hogy mennyibe kerültek a beutalások (a forrásbanki költséget is számolva!), a számlavezetések, a zárlati költségek, a többi ezer féle rejtett vacak, és utána mennyit nyert ezen?

  Mert ha mondjuk üzemanyagra jár valakinek 4% visszatérítés, simán megérheti.
  De a visszajárt 50k nem mond semmit.

  Én forintra pontosan írom minden költségemet a moneylover.me appal, használok tageket, meg tudom nézni, hogy nekem mi mennyibe kerül. A normális nyilván az, ha a kártya miatt nem költök többet.
  Aztán nekem ha a költségeket is levonom, akkor a havi 5-6k (látszólagos) térítésből marad a végén 3k (effektív). Minél kevesebbet kell törődni vele, annál kevesebb marad, minél inkább nekem kell, annál nagyobb a kockázat/nyűg faktor.

  Rendes kalkulációja van valakinek?

 • Szakértő
  Hitelkártya körkép 2000 körül még az OTP-nél a hitelkártya tulajok 7%-a volt az, aki minden hónapban pontosan visszafizette a tartozását. Mára picivel 12% fölé nőtt ez az arány, de továbbra is kb 7% azok aránya, akik a visszafizetést minden hónapban megteszik egy adott évre visszatekintve.
  Egy szóval nagyon megéri a banknak fenntartani ezt az üzletágat.
 • aujjobba

  Erste Max, tavaly egesz evre 37 195 Ft az ossz “haszon”.

  visszateritesek: 46 988 Ft
  havi zarlati dijak: 2 595 Ft
  fokartya+tarskartya eves dija: 7 198 Ft

  Forrasbanki koltsegem nincs vele, ingyenes csomagban vagyok.


  Amit minden honapban fixen utalnom kell ~150ezer Ft (lakashitel, babakotveny, biztositas, stb), plusz ugye a hitelkartyat visszatoltom.
  Ezeken felul 100ezret hagyok a szamlan, mindenesetre, a tobbi megy TBSZ-re hosszutavra + MAP-ba rovidtavra ami likvid.

 • Atesz

  Mint ahogy manapság minden hitelkártya ugy sajnos ez is butult. Amikor elkezdem mindenre 2% járt a tescoban meg 3%. Nem egy nagy üzlet, de amíg hasznom van belöle addig nem mondom le.
 • Tom
  ,
  Köszi a válaszokat! Gondolom a DKJ-s módszer a kincstárat is bántotta, nem csak a bankokat, mivel a kártyás vásárlásnak van egy szép költsége, amit az elfogadó fizet.
 • mzsombor

  írj a nickem kukac gmailre.

 • Szabolcs
  eMérnök
  2021-03-03 at 10:46

  Családban:
  BB UPC, most már nem tudom mi: havi 5000 körül jóváírás, kb. ennyi az éves kártyadíj is, delehet, hogy van 8 is, sokat nem befolyásol az arányon.
  Forrásszámla utalási díja: 0ft
  forrásszámla számlavezetési díja: 0 ft.
  BB főgáz, havi 1500körül, éves díj 3500 körül.
  Rafi hitelk: havi 1000 a nettó pozi, itt van automatikus visszatöltés, és zárlati díj, de ezt nem nézem most meg, ezzel együtt jön ki a nettó jóváírás kb. 🙂
  Egy rafis betéti kártya van, éves díj: 0ft.
  + 2 revolut, most minimális használatra, főleg alira.
  Önmagában nem éri meg. De így van mindkettőnknek mindig pénz a kártyáján, és egyszer kell vele havonta foglalkozni, tölteni. Hogy van visszatérítés, az a plusz. Ezen felül a pénzem, amit nem használok, az mehet be MÁP+ -ba, az is pár 10e Ft.
  Megéri? Nekem így ok, főleg mert egyszerű, de megértem, ha vkinek nem. Főállásnak nem elég 🙂

 • csaj
  Ésszel kell használni ezt is, mint sok minden mást, és akkor lehetnek előnyei (némi visszatérítés, ha más nem). Ehhez persze tisztában kell lenni a buktatókkal, és folyamatosan figyelemmel kell kísérni az egyenleget és határidőket.
  Faramuci helyzet, de hitelkártyát csak annak szabad használnia, akinek egyébként semmi szüksége nincs a “hitelre”.
  Szóval ahogy pár havi megélhetésnek is kéznél kell lennie, a felhasznált hitelkártyakeret fedezetére is MINDENKOR meg kell lennie a zsének. Ha ez nem így van, azonnal el kell felejteni a hitelkártyát.
 • VLaci
  Autóbérléshez, céges utakhoz szállásfoglaláshoz nem is lehet mást használni, erre találták ki anno. Csak rájöttek, hogy suttyó bélát behúzva, nagyon drága hiteleket lehet neki eladni, mert menőnek érzi magát a kártyától, de a pénzzel nem tud bánni…
 • eMérnök
  Az államkincstárnál nekem ilyenek rémlenek, hogy amikor bent voltam, akkor ki volt téve egy papíron, hogy a kártyás fizetés az készpénzfelvételnek minősül (ennek az az értelme, hogy nem nekik kerül pénzbe? vagy miért van ez egyes helyeken?). De a webkincstárban meg normálisan vásárlásnak.

  Meg ott olyan furcsaság is volt, hogy amikor adózás miatt edenred kártyán adták ki a jutalmakat a cégnél, akkor én körbejártam, hogy lehet-e belőle pénzt csinálni valahogy.
  Azt találtam, hogy a webkincstár elfogadja, és lehet vele állampapírt venni. Maga az edenred és az államkincstár is állította ennek az ellenkezőjét, egy ismerős pedig, hogy Ő ezt évek óta csinálja. Nekem minden további nélkül sikerült is, de a kollégámnak 1 hónappal később már nem fogadta el.

  Nekem az a tapasztalatom velük, hogy csak az a biztos, aminek aznap jársz utána.

 • -nb-

  2021-03-02 at 16:54
  háááát, csak a visszatérítés miatt elég neccess. Hogy 1 példát is hozzak: kb. 350 ezret költök havonta, a cetelem 1%-al ez 3500 visszatérítés. Fedezi a hitelkártya és bankköltségeket kb, talán, ha havi ezres marad plusszban.
  Néha, ha úgy adódik, hogy fölmegy 500 ezerre, akkor már több kv is kijön belőle.

  Csak annyit foglakozok vele, hogy kifizetem a tartozást, ingyenes utalással.

  Szóval autóbérlés, bookingos foglalások, meg némi plussz biztonság.
  még valami:
  a cetelem hk pofátlanul jól váltja (váltotta tavaly még) az Eurót, ha megint lehet utazni, ez lehet plussz.

  Cserébe azért van a plussz aggodalom, mert ha egyszer megcsúszol, akkor ugrik az éves nyereség.

 • 2020
  “_Külföldön csak így tudok autót bérelni_”

  Sokadszor : 10-ből talán egy helyen.
  Igen, majdnem mindenhol oda van írva (volt, hogy pirossal kiemelve, sok felkiáltójellel*), hogy credit card only, meg no debit card acceptance, de aztán a pultnál oda se néznek mit tolsz oda.
  30-35 alkalomból egyetlen helyen volt nyígás, ott a cash letét volt a megoldás.

  * emiatt tavaly már majdnem beszereztem egy creditcard-ot én is, de végül időm se volt már rá, meg aszontam lexarom, majd megoldom valahogy.
  (nyilván 3 fáradt, nyűgös gyerekkel megérkezve nem blöffölnék én se.)

 • gaborr
  Kifelejtettem a tuti visszatérítésekből a BudapBank Arany 3%-os visszatérítését minden utazással kapcsolatos költségre. (repülő, hotel, stb..) Egy családi/páros repülőútnál már egész szép summa lehet. 2 repjegy, szállás hotelban, máris megvan az 1milliós költség, amire jár 30.000 visszatérítés. . Ha ennél több a kiadás, akkor érdemes a repjegyet előre megvenni, a szállást meg amúgy is helyben fizetni. Aki meg azt mondja, hogy akinek van 1milliója utazni, annak nem számít a 30.000 visszatérítés, az téved. Pont azért van 1milliója, mert számít.
  Céges utaknál meg kell beszélni, hogy inkább magad intézed ezeket, cég meg átutalja költségtérítésként. Egy londoni hotelszoba 1 hétre a cityben is van 1M. De egy business repjegy északamerikába se olcsó->sok visszatérítés. Oké kevesen tudnak élni ilyennel, de van már elég sok SSC itthon, hogy sok embernek releváns legyen.
 • Hagamon
  Bár már nem olyan jó móka a hitelkártya mint egy jó 4-5 éve de ha az ember okosan kezeli akkor tényleg hozhat éves 20-30 ezret is a visszatérítés, lehet sokaknak ez nem pénz én azért szívesen veszem. Főleg, hogy amúgy is kártyával fizetek a hónap eleji visszatöltögetés meg nem okoz problémát. Különböző bankok is akcióznak néha tavaly épp a Raiffeisen adott 5000Ft-ot 4db Paypassos vásárlás után, furán is néztek rá a C&A-ban amikor külön fizettem a 4db 890Ft-os pamut otthoni pólómat. 🙂 Szerencsére nem volt sor a kasszánál. Most épp a Budapestbanknál volt egy 10000Ftos ajándék amit kaptál ha használod a kártyájukat, az is plusz.

  Bár míg régen a Raiffeisennél is 3 ill. 5%os visszatérítések is voltak, Ersténél 5%ok, ill az UPC hitelkártya is 2%ot adott addig nem volt lehetetlen évi 100k-t is összehozni ebből és akkor még egyéb trükkökről nem is volt szó aminek jórészét már rég kiszűrték.

 • Hagamon
  @eMérnök:

  Azért ezen a szinten fura lenne ha valaki ezeket a kiadásokat nem számolná hozzá. Hozzáteszem nem ördögtől való az ingyenes utalás sem így nálam pl. a BB UPC hitelkártya feltöltési díja másik bankból utalásonként 0Ft, ill. az éves kártyadíj kemény 1320Ft, más költséggel még nem találkoztam, pedig minden hónapban megnézem a számlakivonatot a visszatöltés miatt, meg kíváncsiságból. Szóval költéstől függően fél hónap alatt kitermelheted a kártya díját.

  Tény, hogy egyszer kell vele megcsúszni és bukta lehet az egész éves bevétel, de nem kell vele megcsúszni. Nekem ~10 éve sikerült, másnak is sikerülhet. 🙂
  Így a régi szép időkre visszagondolva volt olyan, hogy havi szinten 10 ezer fölött volt a visszatérítés szóval a hosszú évek alatt egy félmilliót már lehet sikerült így megtakarítani.

 • szocske
  Nem a Tescoban vásárolt kifli és parizer 1%-ából jön vissza szemmel látható összeg.

  – Létezik 3-4% visszatérítés
  – Akad még olyan kártya, amire jár visszatérítés MÁK webkincstáron.
  – Fundamenta befizetésre (ha valakinek még van) szinte minden kártya ad visszatérítést.
  – Nyugdíjpénztári, egészségpénztári feltöltésre is ad vissza a legtöbb kártya (750 ezer/fő/év)
  – Létezik még olyan hitelkártya, ami csoportos beszedéssel vagy csekkes befizetéssel törleszthető, és létezik olyan kártya, amelyek ezekre a tételekre adnak visszatérítést

  Tehát lehet olyan hitelkártyám, amelyik igényléstől kezdve a fiók mélyén lapul, sosem használom, csak kapok rá havi 5000 Ft-ot, és az ehhez tartozó számlára fizetem vissza egy másik kártyán fennálló tartozás-5000 Ft-ot.

  De hogy fentebb is írtam, ma már ez inkább hobbi, havi 20ezer összekaparható némi odafigyeléssel. Néhány éve a 120ezer Ft/hó sem volt nehéz

 • szama
  utazgatva a világban láttam egy nagy előnyét a hitelkártyának (ami nekem sose volt, ezért a magam részéről hátránynak éltem meg): úgy tudnak tőled kauciót zárolni, hogy az nem korlátozza a hozzáférésedet a saját pénzedhez. Tehát a hitelkereted méretéig a bankod kezességet vállal érted.
  Autót bérelsz és a biztosítás önrészére a bank vállal kezességet, szállodai szobához extra fogyasztást írhatsz, külföldi kórházban sürgősségi ellátásra kérsz jogosultságot… Debit kártyával fájtak ezek a zárolások. Bő credittel a többiek észre sem vették.
  Ad absurdum az albérlet kaucióját is meg lehetne oldani zárolásokkal, és akkor nem lenne jelentős kezdeti teher kivenni egy kecót.
 • Danhadnagy
  nekem 3 hk-m van
  bankszámlámról ingyen utalok belföldön, tehát átutalás költsége 0.
  wizzair: éves költsége 10.000, de ezért cserébe kapsz ingyenes tagságit, ami 30 euró lenne, ezen felül minden költés ajándék (1%)
  hk world: 5%-t térít max havi 5000, éves díj 14.000, tehát 12*5000-14.000 az éves eredmény
  bb upc már nincs, helyette van normál HK, ott éves díj 1440, visszatérítés 1%
  évi 100.000-t nyerek HK-n.
  7 év alatt még nem csúsztam.
  tehát az 1% nem sok, de inkább költöm hk-val mint debittel.
 • L70
  Annyit tennék hozzá, hogy a váratlan kiadás az a valóságban egy előbb-utóbb biztosan, de legalább hirtelen bekövetkező valami, ahol csak a konkrét megnevezés és időpont nem ismert, de tutira bekövetkezik. Valahol az autót kell megjavítani, valahol a házat/lakást, valahol eü kiadás lesz, mindenkinek mást dob a gép, de dobni fogja, ne legyenek illúziók.

  Ezért is veszélyes kicentizni az életet, mert akkor egy ilyen “váratlan” kiadás borítja a kártyavárat.

 • Csaba
  “Autóbérléshez, céges utakhoz szállásfoglaláshoz nem is lehet mást használni”
  Ez kb 10 éve volt így. A céges utakat nem tudom, az biztos minden cégnél más, de szállást foglalni és autót bérelni simán lehet betéti kártyával is.
 • Janos
  A hitelkartyak legnagyobb elonye a debit kartyakkal szemben, hogy a Visa es MC altal kiadottak, nagyon nagy biztonsagot nyujtanak a kartyatulajdonosnak. Szinte mindenfele kreditkartyaval vegrehajtott tranzakciot meg lehet reklamalni a kartyakibocsato banknal, akik azonnal elkulonitik a tranzakcio erteket az egyenlegedbol, amig a kivizsgalas tart. Nagyon jo internetes vasarlasokara, overcharge-okra, dupla szamlazasra sot meg akar szolgaltasbeli minosegi problemakat is meg lehet veluk oldani ha ugy erzed, hogy a kereskedo atvagott vagy nem kuldte el a termeket es stb..csak kovetni kell a szabalyzatokban leirt lepeseket es viszonylag konnyen visszakapja az ember a penzet. Ez van az USA-ban. Legnagyobb meglepetesemre az itthoni bankoknak is van ilyen reszleguk, csak nincs reklamozva, sot meg a formanyomtatvanyuk is altalaban ketnyelvu ‘chargeback’-nek hivjak ugyhogy itthon is mukodik a dolog
 • Belavoltam
  “felnőtt emberek aláírnak egy szerződést, ami gondolom jó nekik, ha aláírják.”

  Bankar Pityu, ez az ev vicce volt. Elegansan figyelmen kivul hagytad azt az aprosagot, hogy ez egy olyan banki termek, amivel az amugy penzugyi analfabetakat huzzak le kokemenyen a bankok. Nekem a pofamrol sulne le a bor, ha egy havi 2000 forintos visszateritest ugy probalnek meg igazolni, hogy “gondolom, jo nekik”.

 • hitelkártyázó
  Többedik hozzászólásban “sepritek félre” az autóbérlést, mondván úgyis lehet debittel is. Én minden alkalommal kíváncsiságból megpróbálom debit kártyával, és többször volt már, hogy visszadobták. Volt egy kellemetlen eset is, akkor a hitelkártyán néhány ezer Ft híján nem volt elegendő fedezet a depozithoz, inkább végig nézték a fél órás szerencsétlenkedésem, amíg átutaltam rá, minthogy elfogadják a debit kártyát. Értem én, hogy sokszor elfogadják a debit kártyát, de ez csak ott fog kiderülni a helyszínen és nem hiszem, hogy kellemes végig izgulni az utat emiatt. Egyébként egy esetben valóban nem kell hitelkártya a bérléshez, ha a bérbeadó cég saját önrészbiztosítását megvesszük ott a helyszínen. Természetesen a piacon elérhető ár többszöröséért.
 • Tomi
  egy bank chargeback osztályán dolgozom, nem egy olyan ügyem volt már, ahol az online foglalásnál a kölcsönző cég leírta, hogy csak hitelkártyát fogadnak el, de az ügyfél okosabb volt, és debit kártyával akarta átvenni az autót – amit persze nem adtak ki neki, és bukta a vouchert – természetesen chargeback eljárásban sem lehetett visszakérni az összeget, hiszen egyértelműen user error volt – szóval csak óvatosan a debit kártya mindenre is jó szlogennel – netes autóbérlést ne indtsunk vele – ráadásul ez nem egy noname autókölcsönző volt
 • eMérnök
  Köszönöm a részleteket. Akkor ezek szerint nem számoltam el magam és kb reálisan látom a dolgot. A különbség pedig főleg a szokásokon és a lehajolás mértékén (mikéntjén) van.
  Pont nem használom a legjobb dolgokat (repülés, benzin, co céges kedvemények).
  Pont nem passzol a hozzá a banki profilom sem.
  Nem is költök sokat ráadásul.
 • Kezdő
  Off, Off.
  “Pénz visszatérítés minden vásárlás után.”
  Mit tudtok a lyoness ről?
 • pitom
  Imadom a hitelkartyat.

  Sokmindent elorendelek vele, amit igy olcsobban megkapok, viszont a penzem nem all benne,

  Illetve rengeteg mindent rendelek az amazonrol, ami erdekel es ki akarom probalni. 30 napon belul visszakuldom a cuccot, igy megvan az vasarlas elmenye, es hogy van egy kutyum, amit hasznalok, Persze egy het utan megunja az ember, rajon, hogy nem is kell, amit vett, csak igy siman visszaadom.

  Es mivel hitelkartya van mogotte, nem koltottem penzt, hanem erkezik egy terheles, utana pedig egy jovairas. De olyan is volt, hogy valakinek eladtam, ahelyett, hogy visszakuldtem.

  Vagy ha valami csak egyszeri hasznalatra kell, gyarkolatilag letetbe teszem az arat, de nem kerul semmibe.

  Nyilvan sokan megtartanak par dolgot es ugy mar celt ert a marketing, de engem inkabb az ellenkezo iranyba mozditott, raebredtem, hogy mennyire nincs szuksegem dolgokra.

 • jami
  Én elszórakozok vele, ahogy az önsegélyezővel is. Igen, nem sok pénz; de munka sincs vele és plusz segítség, ha kell, nem a megtakarítást kell gyorsan mozgósítani. Gombok? Igen. De miért ne. Éves szinten a hitelkártya, hűségkártya, önsegélyező és ep visszatérítése simán fedezi a gyerekeknek adott zsebpénzt. Amivel pedig ők tanulnak kicsit pénzzel gazdálkodni – gazdálkodási társasjáték élőben.
 • aujjobba
  Gondolom a kereskedők is nagyra értékelik azt, ahogyan ezzel kárt okozol nekik, mivel az általad már használt cuccot csak értekcsökkent használt cuccként tudják újra értékesíteni.
  De neked megvan a vásárlás élménye, az számít, oké. Másokkal kitolsz közben az rendben van.
 • jami

  Pontosan. Hirtelen kell nagy háztartási gépet cserélni és esetleg még ugyanabban a hónapban több szemüveg is. Van bevétel, van megtakarítás – de a bevételből megy az életünk és a szokott megtakarítások – a hitelkártya pedig elnapolja/2 hónapra bonthatóvá teszi a hirtelen kiadást. Nem a megtakarítást kell csökkenteni/megcsapolni.
  Én most kocsit fogok javíttatni és épp kinőtte az egyik gyerek a biciklijét. Mivel nem lesz kocsi, a tömegezést pedig én nem engedem most – megoldjuk hitelkártyával. Lehetne kevesebbet félre tenni, de így egyszerűbb.

  Szemüvegnél képes voltam bevetni az ep-t is, hitelkártyát is, kupont is. Persze, ki is lehetne csak úgy fizetni. De miért, ha nem muszáj?
  Ahogy eladom a kinőtt biciklit is, lecserélendő bútort. Hirdetés 3 perc, megvette mindet az első érdeklődő 1-2 héten belül. (Ruhákkal nem tökölök, azok mennek az anyaotthonba.)

 • Unikornis
  Azért az vicces, hányan leírják ezt a 10-20-40, akármennyi visszatérítést éves szinten. Abba belegondoltak, hogyha nemet mondanak a fogyasztói társadalomnak és egy bizbaszt, kütyüt, göncöt nem vesznek meg, máris ott van az éves visszatérítés megspórolva? A legjobb spórolás nem az, hogy sokszor nem átgondolt fogyasztásért aprót csengetnek a tündérek, hanem hogy esetleg mi mondjuk, hogy biztos szükségem van erre? Családalapításnál féltem, hogy jajj mi lesz most, mennyi költség a gyerek, aztán akkor jöttem rá, hogy most hogy van, mennyi hülyeségre fizettem. 3 stream, feleslegesen nagy mobil csomag, sosem nézett kábeltv, drága “kézműves” sörözgetés, kávezgatás, sütizgetés, sűrű ruhatárcsere, mobiltelefonvételek, egyik lízingből a másikba autóval stb. Aztán itt a kicsi, a sok sallang levágva, és durván meglepődtem, mennyi plusz marad hó végén úgy, hogy most ugye csak egyikünk dolgozik.
 • Nbazs
  “A hitelkartyak legnagyobb elonye a debit kartyakkal szemben, hogy a Visa es MC altal kiadottak, nagyon nagy biztonsagot nyujtanak a kartyatulajdonosnak.”

  Ezt én nem értem. Az összes eddigi betéti kártyám Visa vagy MasterCard által kiadott volt. Mi már lehetne?

 • pitom
  Az Amazon így működik, akik ott értékesítenek, ezt is beleszámolják az üzletmenetbe és olyan így is megéri nekik.

  Ez egy szolgáltatás, amivel élek. Ha annyira nagyon rossz lenne, akkor nem ezzel reklámozzák magukat az eladók.

  Sőt, van olyan, hogy vissza sem kell küldenem az árut, megtarthatom és még a pénzt is visszakapom.

  Ez pont olyan, mint a hitelkártya. A többség többet költ a mézesmadzag miatt, ezért működik a dolog, míg akik ellenállnak a kísértésnek, profitálnak belőle.

 • Szupi
  Az Erstés MCC kódokhoz talált valaki táblázatot? Valószínűleg valamelyik hirdetményben van eldugva, de nem találom sehol.
 • Unionpay
  Nbazs: Unionpay
 • Családfő
  Unikornis,

  A többség vélhetően azt csinálja, amit írsz, ezért is éri meg a bankoknak.

  De ne keverd ide a pénzköltési szokásokat, illetve a csábítást. Egyszerűen csak nézd a másik, az “okos” oldalról: azok, akik semmivel sem költenek többet hitelkártyával, mint nélküle (=egyszerűen csak nem a betéti, hanem a hitelkártyát veszed elő fizetéskor), akkor ők éppenhogy a visszatérítések értékét spórolták meg ahhoz képest, mintha nem használták volna. Lásd még az előző kommentemet, hogy megtakarításra vagy épp rezsi csoportos beszedésére is járt régen visszatérítés, tehát nem is kellett költened hozzá…

  Az első diplomám megszerzése utántól van hitelkártyám, de még soha nem vettem vele olyasmit, amire ne lett volna szükségem egyébként is, illetve ne lett volna meg a fedezete. Hidd el, hogy sokan így használják.

  Ui: külföldön az autóbérlés miatt, vagy épp utazási biztosításra is hasznos

 • nyman
  2001 óta, ca. 20 éve van hitelkártyám. Akkor még nem voltak visszatérítések. 400 ezres kerettel idultam, még CIB ezüst kártyával.

  Ami miatt kértem, hogy váratlanabb kiadásoknál, pl. elromlott mosógép, ne boruljon fel a tervezett cash flow. Volt mikor a megtakarítási számlákon is adtak 6-8%-os kamatot, így az is “kitermelte” a költségeket.

  1x volt, még 2005-ben egy késedelmes fizetésem, kb. 5000 forintomba fájt az, hogy megtanuljam, hogy a téves terhelés miatti visszatérítés nem számít bele a visszafizetendő összegbe. Annak ellenére sem, hogy az internet bankban a fordulónap óta jóváírt összegek summájában szerepel.

  Sokáig egy volt, a visszatérítések miatt kértem még. De ezek jelenleg annyira marginális összegek, hogy abban a pillanatban mihelyt többe kerül egy kártya, mint amit hoz, egy kivétellel megszüntetem.

 • nyman
  “hanem, hogy mennyibe kerültek a beutalások (a forrásbanki költséget is számolva!),”

  Három folyószámlám van, ahol az utalás “0” Ft., így az nem játszik. Erste Top Plus, Granit Alap, CIB Online. Az első kettőnél számlavezetési költség sincs. Tehát ezen a soron lehet “0”-val számolni. Jóváírások kellenek, de a számlák közti utalásokkal is megvan.

  CIB arany hoz évi 50 ezret fixen, éves költsége 15 800 Ft – Ennek más előnyeit is használom
  Erste Max hoz évi kb. 30-45 ezret, éves költsége 9 024 Ft`. Sokaknak ez is 0. Elméleti max 96 e Ft/év
  BB Standart (korábban UPC) hoz évi kb. 60 ezret (az elmúlt hónap csak 4939 Ft volt, nem 5000), Alap kártya 1320 Ft, társkártya 990 Ft/év. Itt mivel tárkártya kérek még opcióban SMS-t is, az évi 5 556 Ft, Pár éve még 300 ezerig fel lehetett tornázni itt a visszatérítést.

  Van még ír hitelkártyám. Se visszatérítés, se költség. A folyoszámlán sem.

 • Atesz
  Mi soha nem voltunk igazán részesei a fogyasztói társadalomnak mégis használunk hitelkártyákat. A havi költésünk általában kb 200e két gyerekkel. Erre persze jön még ha valami elromlik, cserélni kell, nyaralás.

  A hirtelen kiadásokra ott van a 3-6 havi azonnal hozzáférhetö megtakaritás, amit ennek a blognak az olvasóinak nem kell bemutatni.

 • Ostra
  nekem sincs hitelkártyám. autóbérlést több alkalommal is úgy oldottam meg külföldön, hogy ott hagytam 400-500 EUR cash depositot lezárva egy borítékban (előre leleveleztem velük természetesen). tökéletesen működött a mutatvány 🙂
 • jami
  Van, ahol gyerek(ek) előtt sem volt kézműves sör és egymást követő autólízing 😉
  Viszont becsapós a gyerek kiskora. Idővel tényleg nő a ‘költsége’ a gyereknek. Pl. mikor már csupa felnőttméret jó csak ruhából, cipőből, de kinövi hónapok alatt; kb. 2x annyit eszik, mint a felnőtt; nyelvórák, sport. Digitális oktatás: kell laptop (a digit- és járványhelyzeti oktatás egyetlen előnye az elmaradó kirándulások/táborok költsége – viszont ezek a gyerekeknek hiányoznak). Mindegyiknek. Nálunk pl. csak én hordok néha gyerekméretet sportruhából, már a lányomnak is felnőtt cipőméret kell. Nyaraláskor végképp nem opció a pótágy…
 • Alfa
  Mivel a pénz azért van hogy használjuk, ezért cash-flow optimalizálásra mindenképp jó a hitelkártya.
  Akármennyi pénzem van, úgyis elrakom a havonta megmaradót befektetési számlára.
  Ha a folyószámláról napi szinten költenék (havi 50+ tranzakció), akkor képtelenség lenne követni hogy mikor mennyi marad és mennyit fog elvinni a jövő héten a viz/gáz/áram/telco csoportos beszedés (több ingatlanom van, ezek együtt azért jelentős tétel).
  Így nem kell a számlát folyamatosan figyelni, MINDEN hitelkártyáról megy.
  Csak a hitelkártya visszafizetés dátumát és összegét kell figyelembe venni és azonnal adja magát, hogy mennyi pénz maradt és a többit már utalhatom is.
  A folyószámlán csak a hitelkártya, a lakáshitel törlesztés és egy időpontra időzítve az összes fix összegű állandó utalás van, más kifizetés nincs, halál egyszerű átlátni a pénzáramlást és azt hogy mennyi pénz marad a következő fizetésig
 • alfa
  @Unikornis: Mégis mi köze van a fogalmatlan költekezésnek visszafogásának a hitelkártya visszatérítéshez?
  Nem zárják ki egymást, mind a kettőt meg lehet ugrani.
  Nem kell hülyeségre tizezreket költeni és 40-50-60-at vissza lehet évente lapátolni a szükséges havi 3-400-as költéssel.
 • Janos
  nem mindegy, hogy hitelkartya vagy sima debit kartya fuggetlenul a rajtuk levo Visa vagy MC logotol. Ha vasarolsz egy termeket az interneten kulfoldrol es ket honap utan elromlik (megtortent velem), akkor nyilvan probalod megoldani a problemat a kereskedovel elso lepesben. Elutasit mondvan, a garancia 30 nap volt. A termeket nem 30 napra vasarolod. Ha ezt a tranzakciot kreditkartyaval hajtod vegre, akkor siman visszakapod erte a penzt, viszont debit kartyaval mar nem hiszem. Annyi kell csak a banknak, hogy bemutasd, hogy megprobaltad megoldani az ugyet a kereskedovel (emailek) es, hogy visszakuldted a termeket (postai bizonylat). Ez csak egy pelda a sok kozul. Itt vannak az MC-re vonatkozo szabalyok. mastercard.us/content/dam/mccom/global/documents/chargeback-guide.pdf
 • Janos
  Covid miatt fel nem hasznalt repjegyekert is ket heten belul visszakaptam a penzemet a bankomtol. Eloszor probaltam a fapados legitarsasagtol visszakerni, akik csak vouchert akartak adni, hiaba penzt kertem vissza. Ket honapnyi sikertelen targyalas utan irtam a kreditkartya kibocsato bankomnak. Non receipt of services cimen 2 het utan ott volt a kredit a szamlamon. Internetes vasarlasokra, utazasokhoz csak ezt hasznalom, mert 100%osan megved. Spanyolorszagi autokolcsonzes soran felszamitott bogus charge-okert is visszakaptam a penzem, miutan 5-6 telefonhivas es szamtalan emailezes utan az autokolcsonzo magasrol szart a fejemre. Mentem a kreditkartya bankomhoz es jott is a megreklamalt osszeg. Szoval szamomra ez a legnagyobb elonye.
 • Zabalint
  Hogyan van az, hogy többnyire ugyanazon kommentelők, akik ha a jövedelemről van szó, 1 millió nettó fölött keresnek, ha kiadásról van szó, 4 fős családként élnek havi 150 ezerből, ha pedig hitelkártyáról van szó, akkor évente 200 ezer feletti visszatérítésről beszélnek. Valahogy sehogy sem jön ki a matek…
 • aujjobba

  Pontosan igy hasznaljuk mi is, bar a kukaholding es az onkormanyzat mindenaron csekkezik (gepjarmuado, ingatlanado), de legalabb QR-t nyomnak ra, igy azt is tudom a kartyaval fizetni.

  Most az asszony is raszokott a mobilos fizetesre, de a GooglePay ala nem tudom neki a hitelkartyat betenni, csak Curve alatt a sima debitet. Elegge idegesit, mert fent kell tartani egy osszeget lekotetlenul erre a folyoszamlan, boritja a cashflow-t.
  Elvileg nyar korul megoldja az Erste a GooglePay integraciot, addig kell csak kibirni.
  Nekem ApplePay-jel mar egy joideje mukodik gond nelkul.
  (felesegem azert hasznalja a googlepay-t az erste sajat NFC-s megoldasa helyett, mert ez utobbi megbizhatatlan, hol tud fizetni hol nem, PIN-t ker, vacak)

 • Bankár Pityu
  senki nem tartott pisztolyt a fejükhöz, hogy aláírják a szerződést. A devizahiteleseket mindenki lenézte és utálta, CSAK ők voltak a felelősek mindenért, hiszen aláírtak egy szerződést. Pedig ott egy alapvető szükségletet, a lakhatást biztosították a hitellel. Még kiszámoló is megírta, a devizahitelesek a legalja népség, megérdemlik sorsukat. A hitelkártya miben más? Itt miért áldozatok a naív ügyfelek, akik megbíznak a pénzintézet szakértelmében?

  Na ugye. Szóval maradjunk a nem tartottak pisztolyt a fejükhöz mantránál, az mindenkinek kényelmesebb.

 • Valamirandom

  “Akármennyi pénzem van, úgyis elrakom a havonta megmaradót befektetési számlára.”
  Jobb megközelítés, ha a pénz beérkezésekor teszed el fixen amit félre akarsz tenni. 🙂