A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni egy szupermarketbe.

Éhes vagy? A legnagyobb kihívás, hogy melyik éttermet válaszd. Ott van egymás mellett a McDonalds, a Burgerking, a KFC és még sok másik hasonló étterem.

Miután sikerült kiválasztani egyet a rengeteg étteremből, még mindig csak félúton vagy a sikerhez, mert az adott étteremben is nehéz választani a kínálatból. Ilyen kosár, olyan kosár, fagyi vagy shake, pite vagy brownie, kóla vagy sprite?

Tudod mi az eredménye ennek a bőségnek? Igen, eltaláltad: az elhízás. A bőséges kínálat túlzott kísértést jelent és egyben annak a garanciája, hogy az átlagfogyasztó túl sokat és azon belül is túl sok szemetet fog fogyasztani.

Nem mintha nem lenne salátabár is a bevásárlóközpontban, mégis a gyorséttermek előtt hömpölyög a tömeg. S hiába van saláta is a gyorséttermek kínálatában, a vásárlók mégis a hizlaló, üres, a tápanyagok szempontjából a szemét kategóriájába tartozó ételeket fogyasztják.

A bőség eredménye az is, hogy például egyre több áruházban elérhetőek a bioételek. Valahol eldugva a bevásárlóközpont sarkában, hiszen aki a bőség zavarában is meg tudja tartani a józan eszét és odafigyel arra, mit eszik, úgyis megtalálja az eldugott sarokban is az egészséges ételeket.

A többieknek (a többségnek) pedig ott van a 25 méter hosszan, hat polcnyi magasságban kirakott chipsek, a 20 méternyi polcot elfoglaló cukorkák, további 20 méternyi csokoládék, fagyasztott pizzák, cukros péksütemények és a többi, hasonló étel, amikről mindenki tudja, hogy károsak az egészségre és az emberek elhízásához és eltompulásához vezetnek.

Mert a bőség egy tudatos kisebbségnek a lehetőséget jelenti, hogy még nagyobb színvonalon még több mindenhez férjen hozzá.

Azonban a többségnek a bőség nem előnyt jelent, hanem éppen fordítva, a saját maguk kárára van a mértéktelen és azon belül is értéktelen, szemét termékek túlfogyasztása által.

Mivel erre van igény, a gyártók is agyoncukrozott, agyonfinomított, kevés értékes tápanyagot tartalmazó ételeket gyártanak a profit maximalizálása miatt. (Tudtad, hogy egy átlagos ketchup 21% cukrot tartalmaz, de még a mustárnak is 6%-a cukor? A napi ajánlott cukorbevitel 25 gramm. )

Sajnos azonban ez a bőség és az értéktelen dolgok túlfogyasztása nem csak az élelmiszerek piacán jelent meg az elmúlt évtizedekben.

Az online világ információáradata ugyanazt okozza az emberek mentális állapotában.

A legtöbb fogyasztó online is csak az értéktelen híreket fogyasztja, de azokat legalább mérték nélkül.

Lefekvés előtt még fél óráig pörgeti a Facebookot, nehogy lemaradjon valamiről. Igaz, egész nap azt olvasta felváltva a kedvenc hírportáljaival. S reggel az első, hogy nyúl a telefonja után, mi történt, amíg ő aludt. Nem is veszi észre, hogy semmivel sem csinálja másként, mint a láncdohányos vagy alkoholista, aki még ki sem kelt az ágyból, már nyúl a cigisdoboz vagy a pohár után.

De ez csak az egyik probléma, a mennyiségi probléma. A másik, ahogy az élelmiszergyártók is a közönség ízlése, illetve ízlésteleségéhez igazítják a termékeik összetételét, hogy azok még többet fogyasszanak, az információgyártók is a tömegigényre mennek rá. Hatásvadász cikkek, kattintást generáló címek, minél értéktelenebb, a finomított, cukros pékárukhoz hasonlóan pillanatok alatt emészthető témák.

Lényeg, hogy a fogyasztó még többet akarjon fogyasztani és lehetőleg minél hamarabb. Ha testileg elhízik vagy mentálisan elbutul a fogyasztó, az legyen az ő problémája, fontos, hogy nőjön a fogyasztás és a profit.

Még szakportáloknál is kattintásban mérik egy cikk sikerét, egy cikk nem akkor sikeres, ha tartalmas, hanem ha sokan kattintanak rá, sokan osztják meg, sokan szólnak hozzá. Ezek lesznek a túlcukrozott, túlfinomított, túladalékolt, túlaromázott élelmiszerek megfelelői a tartalomfogyasztásban.

S ahogy a túlcukrozott élelmiszerek után is egyből éhes leszel és így túlfogyasztasz, vagyis elhízol, ugyanez történik az ilyen hírek fogyasztásával is. Még többet és még többet akarsz fogyasztani, még több vicces videót, könnyed cikkecskét, pletykát, érdekességet, aminek semmi gyakorlati haszna nincs. Napközben egyre többet mész fel a hírportálokra, a Facebookra, hátha valaki tett fel egy újabb cukros falatkát, amit bekaphatsz gyorsan.

Érdemes erre odafigyelni, hogy ne terheld túl magad üres, értéktelen információkkal, mert elhízás helyett elbutuláshoz vezet és ahhoz, hogy az értékes idődet értéktelen dolgokra pazarlod el.

Erről már itt írtam egy cikket, hogyan tudod kordában tartani azt, hogy mennyi üres, túlcukrozott információt fogyasztasz:

Változni szeretnél? Böjtölj te is

Share

142 hozzászólás

 • Tibor
  “Még szakportáloknál is kattintásban mérik egy cikk sikerét, egy cikk nem akkor sikeres, ha tartalmas, hanem ha sokan kattintanak rá, sokan osztják meg, sokan szólnak hozzá. ”

  Azért tegyük hozzá, hogy ennek az az oka, hogy a neten mindenki ingyen akar mindent, ezért az oldalak reklámokból próbálnak bevételt szerezni, ezért kell a sok kattintás.

  Ha kialakulna a neten is az előfizetés kultúrája, hogy sokan fizetnének elő egy-egy portál fenntartására, akkor nem lenne szükség arra, hogy felcukrozzák a híreket.

  Ugyanez van az egészségtelen ételekkel is. Ha a népek nem azt vennék, hanem az egészségeset, akkor sokkal kevesebb egészségtelen dolog lenne a polcokon.

  Az embereken múlik ez is.

 • tré
  Csak mielőtt… mennyikaloria.hu/blog/2015/01/27/inbe-vagyis-az-iranyado-napi-beviteli-ertek/
  Irányadó napi beviteli értékek: Só 5-6 g, cukor 90 g.
  Amúgy teljesen egyetértek, a kóla nem pótolhatatlan tápanyag. A Facebook sem létfeltétel és a kiszámolo.hu sem az. 🙂

  A WHO szerint 25 gramm az ajánlott és 50 gramm a maximum who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children

 • Giorgio
  Ráadásul arró még nem is esett szó, hogy a gyerekeket tablettal foglalják le mostanában a szülők…
 • usespanner
  Sokan azzal csapják be magukat:

  – a sok hús az egészséges, mert az protein (valójában heti 4-5x egészséges, nem heti 21 alkalommal)

  – Reggeli: 2 kávé+croissant

  – Ebéd: Eszem egy (homronokkal kezelt) rántott csirkehúst, jó sok olajban tocsog, az olyan egészséges mint a KFC kalóriabomba menüje 🙂

  – majd eszem vacsorára két vékony kenyeret (fogyókúra!) extra vajkrémmel, zsíros sajttal, majonézzel és sonkával és csodálkozom, hogy még mindig 99 kiló vagyok

  Egész nap semmi zöldség. Maximum a 10%-os gyümölcsöt tartalmazó itókák jöhetnek szóba. Remek.

 • mond3n
  Végre másnak is feltűnik ez. Manapság már nem az a kihívás hogy minnél több információt gyűjtsünk hanem az hogy céltudatosak legyünk azt engedjük be amire szükségünk van. Nekem komoly problémáim voltak a youtube-al átlagosan napi 4,5 órát youtube-oztam (többnyire olyan videókat néztem ami fejleszt, oktat). De ez is káros ha nem céltudatosan végzi az ember. Csak leterheli vele magát feleslegesen. Az információ nagyrésze pedig megy a levesbe és soha nem fogja használni. Rengeteg önfejlesztő könyvet olvastam. És mennyi infót használok belőle? (töredékét) Elhatároztam, hogy blokkolom ezeket az oldalakat és csak akkor használom ha célzottan vmi problémát szeretnék megoldani.

  Élelmiszerek nagyrésze nem élelmiszer hanem szemét. Nincs szüksége a szervezetnek rá. 🙂 Azt hiszik az emberek hogy egészségesen táplálkozni drága. Szerintem meg pont fordítva van.

 • kovaax
  Válaszd az életet!

  youtube.com/watch?v=eW2wELn2fyY

 • Zabalint
  Feleségem állandóan szív, mert nem bírja a túlcukrozott élelmiszereket, így a kedvenc termékei gyakran kerülnek kivezetésre, ha a gyártók szűkítenek a termékkínálatukon, mert jellemzően a kevésbé édes változatok szűntetik meg. Meg eleve vicces, hogy két hasonló minőségű termék közül az alacsonyabb cukortartalmú (nem édesítőszeres) majdnem mindig a drágább, nyilván mert kevésbé tömegigény.

  Azt mondjuk megjegyzem, hogy a bio messze nem az egészséges, illetve jó minőségű szinonímája, sőt…

  Ami az elhízást illeti, a kínálat csak az egyik oldala. Magyarországon az evéskultusz (eszel te rendesen? 100 kilótól kezdődik a férfi, alatta csak karácsonyfadísz, nem eszek ilyen műszarokat, inkább pörköltet nokedlival, hurkát kolbászt, stb., stb.), valamint a hiánygazdaságból örökölt gondolkodásmód találkozott a bőséges kínálattal és a mozgásszegény életmóddal.

 • Cold Heart
  Érzem magamon az információs túlfogyasztást – pedig nem is a legszemetebb oldalakra járok, de ott is teljesen értelmetlen habverés megy, alig találni értelmes cikket (és amikor találok, sokszor csak nyitok neki egy újabb tabot, hogy majd elolvasom, de nem most, mert most nem ülök neki egy hosszú cikknek)
  Már hangolom magam arra, hogy megtörjem ezt az ördögi kört, de függőként nehéz.

  (ez az 5g cukor/nap honnan van? egy régebbi, elég alapos könyvben a max 10%-a legyen a napi kalóriabevitelnek, és most megguglizva is ezt dobta az internet:
  According to the American Heart Association (AHA), the maximum amount of added sugars you should eat in a day are (7Trusted Source):

  Men: 150 calories per day (37.5 grams or 9 teaspoons)
  Women: 100 calories per day (25 grams or 6 teaspoons)

  healthline.com/nutrition/how-much-sugar-per-day#TOC_TITLE_HDR_4

 • Tamás
  Miért változna bármi az előfizetéssel? Így is úgy is az hoz több pénzt, amelyiket többen olvassák. Nem mindegy, hogy a reklámozók fizetnek a sok nézettségért, VAGY a sok előfizető termeli ki ugyanazt a pénzt? Ugyanaz a kettő. Ha fizetős lenne mindegyik portál, akkor is arra fizetnének elő a legtöbben, amire most kattintanak a legtöbben.
 • V
  “egy átlagos ketchup 21 gramm cukrot tartalmaz” – azt nem irtad oda hogy ez egy mini 50 grammos kiszerelesre vagy egy XXL flakonra vonatkozik, sejtem hogy elobbi 😀

  Miután mindig 100 grammra adják meg a tápanyag-tartalmat, így egyszerű a válasz…

 • Husz János Puszita
  Erről nem a túlkínálat tehet, hanem az evolúció, a genetikank. Az ember szervezete azert részesíti előnyben a cukros és zsíros ételeket, mert ez biztosította anno a túlélését. Ez ellen nincs mit tenni.

  Apropó hirfogyasztas. Eléggé kiestem a magyar körforgásbol, időm is korlátozott. Tudtok ajánlani olyan viszonylag objektív hírportált, amit érdemes naponta átfutni?

 • Tamás
  Az igazság az, hogy nulla gramm szénhidrátra van szüksége az embernek. A WHO és az orvosok évtizedekkel le vannak maradva. Olyan létezik hogy esszenciális aminosav (amiből a fehérjék épülnek fel), és esszenciális zsírsav, de olyan nem létezik hogy esszenciális szénhidrát. Mivel a szervezet fehérjéből és zsírból is elő tudja állítani azt a szénhidrát mennyiséget, amire szüksége van. A legújabb kutatások szerint a ketogén diéta a legoptimálisabb étrend (nulla cukor, egyéb szénhidrát is maximum az a minimális ami mondjuk brokkoliban van, a kalória főleg zsír bevitelből van). Én 3 éve csinálom, 38 évesen olyan alacsony lett a testzsírom, mint 16 évesen volt, a vérképem meg olyan tökéletes mint egy újszülöttnek (az orvos szavait idézve). Érdemes utánaolvasni ketoguru.hu
 • Jóska bácsi
  “mert elhízás helyett elbutuláshoz vezet és ahhoz, hogy az értékes idődet értéktelen dolgokra pazarlod el.”

  Kérdés, mit lehet az “értékes” időben csinálni. Én egy időben tanultam, ezáltal hatékonyabb lettem a munkahelyemen, ami annyit jelentett, a cég ahol dolgoztam jobban tudta rombolni a természetet. Több pénzt kaptam, amit nem költöttem el, de ötletem sincs, mire költhetném. Szóval kérdés, mit kellene csinálni az “értékes” időben….

 • Covid-19
  A cikk minden szava arany!

  Magamon is sokszor észe veszem, mennyire vágyik az agyam valamire amin gondolkdás nélkül rágózhat egy kicsit, közben mennyire nehézzé vált pl. egyszerüen csak könyvet olvasni, ami korábban annyira magától értetödö volt…

 • Répa
  Ez van, mert erre van igény. Ha végigmész az utcán egy kólás üveggel a kezedben senkinek sem fog feltűnni. Ha ugyanezt egy pucolt nyers répával próbálod mondjuk megtenni, akkor az emberek 90%-a garantáltan utánad fordul, hogy ennek meg mi baja van?
 • Kmiki
  Az feltunt masoknak is, hogy az ettermek milyen brutalisan tulsozzak az eteleket?
 • Zsolti
  “McDonalds, a Burgerking, a KFC és még sok másik hasonló étterem”
  Még a szaguktól is rosszul vagyok. Nem tudom, hogy milyen olajat használnak, de én ezeket nem is hívom étteremnek.

  Egyébként nagyon jó a cikk!

 • hemond
  János Puszita:

  erre én is kiváncsi vagyok.

  talán 24.hu, de ők se nagyon objektívek. Ja még valami, euronew magyar oladal.

  Ha van valakinek jobb tippje akkor én is várom 🙂

  (ami egyébként hosszabb lélegzetvételű és eléggé jó oldal qubit (tudományos) és a g7, viszont ez elfogult)

 • jami
  Én pl. nagyon szeretem a pörköltet nokedlivel. De éveken át megkaptam megkaptam, h nem vagyok elég asszonyos (56 kg), most már lemondott arról a rokonság, hogy valaha is normálisan fogok festeni 😉
  Szerencsre már egyre többféle tényleg étcsoki van, kenyérből is nő a választék – bár résen kell lenni.

  Nekem a nagy választékkal az a bajom, hogy folyamatosan össze kell hasonlítanom. Ezt kivédendő ráállok adott termékre és csak akkor változtatok, ha kivezetik. Lehet, h így néha többet fizetek – de max. fél óra a bevásárlás.

  Viszont nagyon durva, mennyire összezavarodnak a gyerekek. A boltokban is, a neten is. És mivel már lassan végképp csak otthon lehetnek – nincs is minden egyéb, amit csinálhatnának, mint néznek. Szörnyű látni, hogy az örökmozgó, társaságkedvelő kamaszok fokozatosan záródnak magukba. Hiába tudnak kapcsolatot tartani – az nem ugyanaz 🙁

 • László
  ,
  Miért nincsenek 150 éves egészséges ketoguruk?
  Mikor megkérdeznek nagyon idős embereket, hogy mi a titkuk, akkor sohasem a szigorú diéta a válasz. Miért?
 • Attila
  2019 végén 86 kiló voltam. A 183 cm magasságomhoz ez annyira nem durva, de már éppen kezdtem elhízni, és az nem jó. Elhatároztam, hogy kicsit lefogyok. Semmi drasztikus, egyszerűen kerülni fogom a cukrot, a fehér lisztet és a túl sok keményítőt tartalmazó ételeket + az alkoholt, mert az is üres kalória. (35 éves vagyok és férfi, ha ez bárkinek számít.)

  Most 71-72 kiló vagyok már több mint fél éve és jobban érzem magam, mint valaha. 2020.01.01. óta egy korty alkoholt nem ittam és nagyjából azóta egy kanál cukrot nem ettem, persze ebbe nem számolom bele azt, ha egy amúgy jó minőségű készételben 1-2% cukor van, emiatt nem hajítom ki az ablakon. Átálltunk a teljes kiőrlésű lisztekre (+ tönköly, hajdina stb.), fehér rizs helyett barna rizst használunk, de azt is módjával, mert sok benne a keményítő. A köreteink 80% inkább zöldség, csak 20%-a gabona. De a friss saláták a legjobbak köretnek.

 • Zabalint

  Fogadni mertem volna fogadni, hogy előjön ez az áltudományos bullshit.

  “Mivel a szervezet fehérjéből és zsírból is elő tudja állítani azt a szénhidrát mennyiséget, amire szüksége van. ”

  Csak nem olyan gyorsan, ami mondjuk kimerítőbb sportoláshoz, vagy pl. hosszabb túrázáshoz kell.

  Másrészt ha közvetve csupa fehérjéből és zsírból akarod fedezni a szénhidrát szükségletedet, akkor a legtöbb esetben hús többletre lesz szükséged, a hús túlfogyasztása meg hosszútávon egészségileg sem jó, fenntarthatóság szempontjából meg különösen nem az.

  Nem értem, hogy ha van egy probléma, legyen az túl sok szénhidrát, túl sok hús, túl sok zsír, stb., stb., miért csak szélsőségekben tudnak gondolkodni az emberek, hogy akkor hagyjuk el 100%-ban, és milyen jó lesz.

 • Mindenmentes
  a ketogén? 😀 egészséges? életvitelszerűen? muhaha
  tuti jót tesz a koleszterin-szintednek is
 • Endre bá
  Nagy probléma ez, amiről a poszt szól és rámutat egy másikra is, hogy mi az ördögöt csináljunk a ránkszabaduló egyre több szabadidővel.
  A kereskedelmi tévék lassan már csak a legigénytelenebb közönséget célozzák, már a cápás csatornák is unalmasak és már mindenki főzött mindent, mindenkivel.
  Napi egy órát el lehet ütni sporttal, egy másikat meg a Netflixszel.
  Ez egyre nagyobb probléma lesz és egyben óriási lehetőség azoknak, akik erre megoldásokat kínálnak.
  (Ha kiszamolo.hu-t olvasok, legalább nincs lelkiismeret furdalásom.)
 • Jimbó
  Jóska bácsi, ha sokat tanulsz, akkor hatékonyabb leszel a munkahelyen, ezért gyorsabban elvégzed a munkád, amit még több munkával “honorál” a főnök (természetesen pénzzel vagy plusz szabadidővel nem…), ezáltal még jobban kihasználnak…
  Természetesen az előbb csak vicceltem, mindig öröm a tanulás eredményét multik szolgálatába állítani 🙂
 • Húsimádó
  “A legújabb kutatások szerint a ketogén diéta a legoptimálisabb étrend”
  Igen. Néhány éve a paleo volt, azelőtt a mittudomén micsoda, néhány év múlva meg megint valami más lesz. Az emberi szervezet működése pár évenként mást kíván, vagy mi? 😀
  Ehhez képest én 25 éve húst eszem hússal, és az éves szűréseken a háziorvosom mindig azt mondja, hogy az én leleteimmel szokott példálózni másoknak. Nem emlékszem, mikor voltam beteg utoljára. A titok, hogy azt eszem, amit kívánok, és nem ülök fel a “legújabb kutatások” maszlagnak.
 • NorA
  A legnagyobb tudományos valóság a keto-vegán diéta, tuti módszer, már 1 napja nyomom és semmi bajom, olyan jól érzem magam, mint 2 napja még soha! 😀
 • Husz János Puszita

  Köszi, a G7-et és pár gazdasági oldalt olvasom rendszeresen. Olyan kellene, amin általános hírek vannak, illetve Kiszámolóhoz hasonló értelmes blogok.

  ( Csak a fanatikus vegánok és egyéb életmódfetisiszták meg ne jelenjenek. Igy is elég lesz 100x hozzászóló étkezési szokásait végigolvasni. 😀 )

 • Keto ide keto oda
  én nem értem ezt a mas velemenyem van, máshogy gondolom akkor hulyenek nezem a masikat es kinevetem hozzaallast. En pl 4 eve ketozom infarktus utan, azota 20 kg-ot fogytam es 30 eves koromban voltam utoljara ilyen kozel a szalkas enemhez (nem vagyok még ott de lassan, szisztematikusa kozeledem) havonta jarok vervetelre es igy tesztelgetem a szervezetem. Azt figyeltem meg akkor magas a koleszterinem ha elotte néhány napig lazitok a keton es a szenhidrat bevitelemet megnovelem. Ha szinte csak zsírt viszek be vervetel elott 3-4 napon keresztul, akkor a legalacsonyabb a koleszterinem. Peace
 • Tamás
  A feleségemmel akkor jöttünk rá, mennyire sok dologban van szénhidrát meg cukor, amikor terhességi cukorbetegsége lett és napi 160 grammos diétát kellett tartania, figyelve a gyors (pl. cukor) és lassú (pl. liszt) szénhidrátok arányára és mennyiségére. Egyszer érdemes egy napig figyelni és felírni, hogy mennyi szénhidrátot, ill. azon belül mennyi cukrot fogyasztasz el, engem nagyon meglepett, mennyivel léptük túl az ajánlott mennyiséget minden tekintetben, pedig mi közel sem vagyunk a “chipset kólával” típusok, és mégis nagyon távol voltunk a jótól.

  Egy időben “tájékozottság” címszóval sokat olvastam, de idővel (részben Miklós cikkeinek hála) rájöttem, hogy csak azzal szeretnék foglalkozni, ami előre visz, épít, ami “eszköz” a kezemben, így elkezdtem kiszűrni az olyan híreket, amik számomra lényegtelenek (nem pedig érdektelenek, nyilván azért olvastam előtte, mert érdekelt).

 • Tamás
  “Az igazság az, hogy nulla gramm szénhidrátra van szüksége az embernek. A WHO és az orvosok évtizedekkel le vannak maradva.”

  Szénhidrát nélkül a sejtjeid megförmednek.

  A teljes orvostársadalmat, egy komplett szervezetet és a teljes tudományos világot, akik csak egyebek mellett sejtbiológiát tanulnak évekig nos, nem túl nagy szakmai alázatra vall.

 • csgary
  Nagyon jó a cikk, megszívelendő a mondandója. Aki egészségesen szeretne táplálkozni annak minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket érdemes fogyasztania, mert a feldolgozással tipikusan mindenféle szennyezőanyagok, tartósítószerek, adalékok, töltőanyagok kerülnek a kajákba. Ha csak ezt szem előtt tartod, már jó esélyed van hogy nem mérgezed meg magad TELJESEN. A hús, zöldségek, gyümölcsök teljesen rendben vannak, de van egy csomó cucc ami katasztrófa mint pl. a ketchup is, meg minden konyhakész szósz úgy általában, de ilyenek a növényi olajok, növényi “tejek”, bármi ami szójából készül… És a sok hülye azt hiszi hogy a pörkölttel van a baj…Csak akkor ha képes vagy olajjal főzni.
 • Mate
  @Tamás Ja. Az orvosok mindig le vannak maradva. Nem tudnak azok semmit se. Még szerencse, hogy vannak kommentelők is.
 • Richmond
  Lekopogom, de soha nem fenyegetett az elhízás. Szeretek mozogni, sétálni, nyüzsögni, rengeteg gyümölcs, zöldség, stb.
  Na de külön öröm, hogy manapság MINDENKI táplálkozási-tanácsadó lett és bármikor tud előcitálni valami CÁFOLHATATLAN kutatási eredményt, hogy miért jó a vegánság /miért ölöd meg magad hús nélkül, stb. stb. A XXI. század prófétája az étkezésről szónokol non-stop – pedig szerintem egészségesen étkezni nem nagy művészet, túl sok lemondással sem jár.
  Amúgy megintcsak szerintem a magyar konyha rém igénytelen, még mindig a szocializmus hagyatékát nyögjük: rengeteg só, vegeta, rántás, habarás, 100 kiló alatt a férfi csak karácsonyfadísz, zsíros, mócsingos, ehetetlen hús, kevés hal, a zöldségeket szétfőzzük, tocsog az olajban,zsírban, stb.
 • Mmmmmmm
  Én minden terméknek megnézem a cukortartalmát és elképzelem kockacukorban ugyanazt.
  3g = 1 kockacukor.
  Érdemes vizualizálni a bevitt cukor mennyiséget, nagyon hatékony. 😉
 • romi
  Vagy csak egész egyszerűen nem fogyasztasz elég folyadékot, tipikusan azoknak szokott általában túl sós lenni a kaja. Én pl elég sok vizet iszom, néznek is rám, hogy az otthonról hozott kaját is és a készen vett ebédet is brutál módon megsózóm… Gondolom kipörgeti a szervezet, ha sok a folyadék bevitel.
 • Blend Ahmed
  “Tudod mi az eredménye ennek a bőségnek?”
  Azt hittem, hogy az lesz a válasz, hogy a döntésképtelenség.
  Peter Griffin nem siet el egy fontos döntést: youtube.com/watch?v=mObtHkqoL2k

  “Még szakportáloknál is kattintásban mérik egy cikk sikerét”
  A tudományos cikkeknél pedig az idézettség számít. Nem tudom, hogy trollkodott-e egy tudós/újságíró, amikor azt mondta, hogy úgy lehet növelni az idézettséget, hogy valami hülyeséget kell írni, amit aztán sokan megcáfolnak 🙂

  Giorgio: “Ráadásul arról még nem is esett szó, hogy a gyerekeket tablettal foglalják le mostanában a szülők…”
  Első pillantásra tablettát olvastam 🙂 Ami viszont részben témába is vág. Régen csak “rosszgyereknek” hívták, most meg ADHD és hiperaktív, és teletömik gyógyszerrel.

 • -nb-
  ugye fel tudják vázolni a (ide kell írni a menő diéta nevét) hirdetői a szervezet egyszerűsített anyagcsereábráját? és ott kémiai képletekkel + biológiai háttérrel el tudják mondani,
  hogy miért is jó, amit hirdetnek?
  Kezdetnek az is jó, ha megmondják, hogy hogy is hívják azt az ábrát, nekem most nem ugrik be. 😀
 • -nb-
  nehéz a szembenézés: legalább 1 órát elpazarlok minden nap, de inkább 2-őt 🙁
  Ebbe nem veszem bele a kiszámlót meg még 2 másik oldalt, amik vagy hasznosak, vagy nem, de szeretem olvasni.
  És nehéz a leszokás, már legalább 1 éve halogatom 🙁
 • Cz.-S. Pál

  Beszél aki keres
  Hallgat aki talál
  De senki nem ért semmit
  Az orvosok a halált
  Senki nem ért semmit
 • tumpara
  Tudtad, hogy egy átlagos ketchup 21% cukrot tartalmaz, de még a mustárnak is 6%-a cukor? A napi ajánlott cukorbevitel 25 gramm.” – Kiszámoló

  100 gramm ketchup-ban valóban 20 gramm cukor van, viszont egy napi étkezéshez ennek mondjuk a negyedét-ötödét eszi meg egy átlagos ember, vagyis máris 4-5 gramm (felesleges) cukornál vagyunk. Sok kicsi sokra megy, de azért nem ezen múlik. Tudom, a cikk lényege sem ez volt, de ha már Kiszámoló.hu. 🙂

  Egyébként ez a közlési kényszer is túl van hype-olva, mindenki olvassa agyba-főbe a kommenteket, pedig jó, ha a tizedében talál az ember hasznos infót. Igazából csak unaloműzés az egész, azt hisszük, hogy hú de számít a véleményünk, és ettől fontosabbnak érezzük magunkat, pedig senki le se tojja. Baromság? Idézd föl az 5-tel korábbi kommentet. Megy? Hát ennyire számított Neked is a másik véleménye. 🙂

 • Gord Enver
  Gondolom, nemsokára összecsapnak itt a ketogének és a vegánok stb.
  Próbálom lenevelni a családot a zabálásról, nem sok sikerrel. Mivel nem vagyok elhízva, mindig megkapom, hogy nem eszek rendesen. Az összejövetelek az evésről szólnak, a vendéglátók (különösen a nagymamák) akkor elégedettek, ha a vendég hülyére zabálja magát.
  Sokat olvastam egészséges táplálkozás témában, nem sok mindenben vagyok biztos, de abban igen, hogy a cukorbevitel csökkentése, a mértékletesség és a kiegyensúlyozottság jó.

  Az átkosban irigylésre méltó volt a kicsi választék.

 • független
  “Ha kialakulna a neten is az előfizetés kultúrája, hogy sokan fizetnének elő egy-egy portál fenntartására”
  Kényszerűségből, de már kialakult. A független sajtó (melyet “ellenzékinek” is titulálnak) pl. csak az előfizetőkből, támogatókból tudja úgy-ahogy tengetni magát. A legnagyobb hirdető, az állam csak az állampárt csatlósainak önti a hirdetési pénzt (oda aztán számolatlanul), de a magáncégek sem “mernek” hirdetni független sajtóban, mert a hatalommal jóban kell lenni.
  Lapozz át egy papír HVG-t, ÉS-t, vagy hvg.hu, 24.hu, telex.hu, stb, számold meg, hány hirdetést látsz, ami nem saját hirdetés (tehát pl. a HVG-ben hirdetik a HVG könyveket, a csoporthoz tartozó jobline-t, stb.- ZÉRÓ állami és közel zéró piaci hirdetés, azok mennek a politikai propaganda / politikai szórólap kategóriájú sajtóhoz.
  Egyetlen Covid közérdekű hirdetés se ment az anno 150.000-es hallgatói táború Klubrádióba se.
 • reb
  Bevallom őszintén, én el vagyok hízva, csak a home office alatt +20kg feljött, és már előtte is kövér voltam. Nem sportolok, még nem találtam meg azt a sportot, amit szívesen csinálok 3 hónapnál tovább, motiváció híján pedig mindig abbahagyom.
  Próbáltam már egész napos kaját rendelni (beállított makrókkal), de a felét kidobtam, mert nem ízlik, ami így kiesik azt meg egészségtelen alternatívákkal pótoltam. Az előrecsomagolt salátákkal ugyanez a bajom, mindegyiknek ugyanolyan (semmilyen) íze van, a bolti öntet pedig ismét nem a tudatos táplálkozás kategória.
  Minden más rendben van az életemben (karrier, párkapcsolat), egyedül ezzel vagyok elégedetlen. Azt vettem észre, hogy igyekszem nem találkozni más emberekkel, meeting közben a kamerát sem kapcsolom be,csak azért, hogy ne lássanak így. Szerintem az érzelmi evés hasonló az alkoholizmushoz 🙁
 • Hírkereső
  Hírekkel kapcsolatban nekem a hirkereso.hu vált be. Összeszedi a főbb oldalak főbb cikkeit. Amelyik híroldalt nem akarod olvasgatni (pl. Origo), azt be tudod zárni, csak az oldal nevét látod 🙂
  Napi egyszer (én este) átfutom a címeket, ami érdekesnek hangzik azt nyitom csak meg. De azt se mind, mert sokszor tovább görgetve a címekből összeáll a kép (“meghalt a híres sportoló” “elhunyt XY” “rák vitte el X-et a híres sportolót) 😉
  És nem töltök le appot se, simán böngészőben olvasom (Ja, ha mobilon olvasod, akkor is érdemesebb a teljes böngészős verziót, nem a mobilost nézni, bár ízlés dolga. A lap alján tudsz választani)
 • 42
  Kicsit messziről indít, de pont erről beszél
  youtube.com/watch?v=29Vj0-TVHiQ
 • somi1984
  “Tamas: Az igazság az, hogy nulla gramm szénhidrátra van szüksége az embernek.”

  Ez tenyleg altudomanyos bullshit. A virustagadassal vetekszik.
  S meg a ketogen dieta hivei sem mondjak, hogy 0% szenhidrat.

  Egy nem tudomanyos, csak tudomanyos ismeretterjeszto szinten cikk rola:
  hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/ketogen_dieta_tobb_szol_ellene_mint_mellette/20200224161639
  Az epilepsziasoknak a cikk szerint viszont orvosilag is javallt, de csak ket evre. A ketontestek es a GABA biokemiai szimilaritasa okan. Ez erdekes.

  Az viszont jo hir, ha jobb formaba kerultel tole, de anekdotikus elbeszelesek azok nem tudomanyos ervek vagy akar tenyek sem. Ez egy szakmai kerdes, meg akkor is, ha a dietetika nem eri fel a fizika kristalytiszta igazsagait (mar ahol vannak neki), mint egzakt tudomany. Komplex biologiai rendszereknel altalaban nincsenek egyszeru valaszok.

 • Dörnyei József
  A kaja részéhez nem szólok hozzá, mert mindenki úgy és annyit eszik, amennyit szeretne.

  A netezés régen a TV nézés volt, még régebben a könyv olvasás. Valamivel el kell ütni az időt. Nyilván lehet túlzásba esni, de a netezés még mindig jobb, mint pl. az alkohol fogyasztás v. a mértéktelen evés.

  Nekem este 9 után van időm kikapcsolódni, akkor töltök pár órát netezéssel v. inkább játékkal v. sorozat nézéssel – ha van mit – elég ritkán. Szvsz ennyi kell.

 • Dani21
  Nagyon szépen hangzik a ketogén diéta, de nem való mindenkinek. Ha valaki 150 alatt tartja a szénhidrátot, és mellette heti 2-3x sportol valamit, már nem fog elhízni. Érdemes a péktermékeket teljesen, a tésztát szinte teljesen elhagyni, de a fehér rizs és a krumpli már a barátaid. (A fehér rizsben hiába van rengeteg szénhidrát, a szénhidrát-sűrűsége alacsony. Amúgy meg ha ebédre megeszed, és reggel nem etted magad hülyére, akkor nem lesz vele gond. A barna rizs, hacsak nem vagy oda az ízéért, nem jobb mint a fehér.) Rengeteg étel van, amik viszonylag vagy teljesen egészségesek, finomak, nem feltétlenül drágák, és jóllakatnak, pl. tojás, krumpli, zöldségek, egyes tejtermékek (pl. túró, natúr joghurt, esetleg sajt, de az csak módjával), olajbogyó, magok, hüvelyesek (heti 1x), tengeri halak. Elegendő fehérje, minimális szénhidrát, és sok jó zsír, ez kell a normális testsúlyhoz.
 • naa
  “a magyar konyha rém igénytelen”
  Szerintem meg nem, csak ha igénytelenül van elkészítve. Éljen a magyar konyha! Egy jó pörkölt, csirkepaprikás, stb. iszonyat finom, ki mondta, hogy a hús legyen zsíros és mócsingos? Amúgy még a ketogén izébe is belefér, csak hát én nokedlivel és csemegeuborkával fogom enni, amíg csak van belőle, hehe…
  És igen, az összejövetelek a kajálásról (is) szólnak, mert nincs is jobb, mint jó társaságban finomat enni / inni.
  Lehet csírát meg salátalevelet is rágni öntet nélkül, az ízetlen kaja előnye fogyókúrázóknak, hogy eleve keveset eszik belőle… De nekem az evés élvezet, rituálé, igen, legyen sok saláta – de sülttel, öntettel, és legyen némi steakburgonya is hozzá, meg valami jóféle itóka… 🙂

  A plázás gyorséttermek amúgy most pont nem aktuális veszély az odafigyelőbbek egészségére, én 1 éve, Covid óta nem voltam ilyenben…