Földtulajdon: osztatlan közös tulajdon megosztása

A kárpótlás és egyéb okok miatt is a termőföldek tulajdoni viszonya itthon egy nagy katyvasz lett, rengeteg az osztatlan közös tulajdon, sok embernek van itt és ott fél-egy-két hektár földje, erdeje és sok minden mása, semmire nem jó tulajdonrészek ötszáz másik tulajdonossal közösen, amik mégis összességében már komoly értéket is képviselhetnek.

Ezt elégelte meg a kormány és 2021 januárjától elkezdik felszámolni ezeket a szörnyeket. Ha neked van vagy örököltél ilyen földterületeket, akkor fontos, hogy most odafigyelj, kiértesítenek-e, mit csinálsz és így tovább.

Fontos, hogy elérhető legyél és átvegyél minden ezzel kapcsolatos levelet, mert idézem: “Az elhunyt/nem elérhető tulajdonostársak problémája NEM AKASZTJA MEG AZ ELJÁRÁST.” Akkor majd nélküled fogják elvégezni a felosztást, kialakítást, bekebelezést vagy kisajátítást. Ne legyen kétséged, ki fogja a legrosszabb földterületet kapni, aki ott volt, vagy akit el sem értek. Járj utána annak is, hogy a földhivatalban a mostani értesítési címedet tudják-e.

Itt egy jó cikk, összeszedi a legfőbb tudnivalókat, kezdésnek olvasd el ezt. Ha még mindig maradt homályos terület, érdeklődj, hogy milyen egyéb tennivalóid lehetnek a tulajdonviszonyok tisztázása érdekében.

Share

25 hozzászólás

 • Gábor
  A legfontosabb, hogy mindenki nézzen utána, hogy a jó címe van-e bejegyezve a földhivatalnál. Ha a szerzés óta költöztél, akkor még a régi cím van, nem fogod megkapni az értesítést. Az átjelentés ingyenes, csak egy ingatlan-nyilvántartási kérelmet kell beadni hozzá, akár postán.
 • Grand
  Egészen pontosan az illetékes földhivatalhoz érdemes a lakcímváltozást bejelenteni, tehát ahova a kérdéses földterület tartozik, és nem a lakcím szerintihez. Emailen is elég. Nem is olyan régen végigjártam, igaz, lakással, de ilyen szempontból ugyanaz.
 • Osztó
  Amelyik tulajdonostárs az eljárást elkezdi az előnyös helyzetben lehet, érdemes odafigyelni erre is.
 • Nyomd a gazt!
  Edesanyam resztulajdonos egy olyan kutban ami egy lakotelek kozepen van. Nagyjabol 130 tulajdonosa van meg a kutnak (egy sima udvaron levo kut) es a korulotte levo 20cm teleknek. Evente kuldenek rola papirt ilyen-olyan indokkal. Az egy nagy kerdes,hogy hogyan adtak el korulotte a telket, de megnagyobb kerdes, hogy ezzel most mit fognak kezdeni?
 • Én írtam a Hivatalnak egy szimpla e-mailt, hogy úgy látom, rossz a címem (megírtam hogy melyik hrsz-en melyik bejegyzésnél látom, mi a rossz és mi a helyes), mi most a teendő.
  1-2 napon belül jött a válasz, hogy az e-mailes bejelentésem nyomán lekérik a BM-től a lakcímadataimat, és összevetik a saját nyilvántartásukkal, és ha valóban eltér, akkor javítják, és értesítenek. Így is történt, jött egy tértis levél nemsokára arról, hogy hol, mit, mire javítottak.
  Szóval egy e-mailedbe kerül…
 • Danhadnagy
  Nagybátyámmal és unokatestvéreimmel van egy ilyen telkem (össz 6 tulajdonos). Teleknek egy bejárata van, de ez eddig nem zavart senkit. Ebből hogy tudok jól kijönni? Az egyik tulajdonos elkezdi felvasarolni a többiek tulajdonát?
 • Gusztavo Calderrone
  500 ha-on dolgozik a családi cégünk. Szinte mondhatom azt, hogy remegve vártunk már erre a lépésre.

  Akinek mist a mezőgazdaságban van mozdítható tőkéje, az rengeteg területet tud magának behúzni.

  Mindenki másnak viszont kár komolyan pörögni rajta, mert nem fog sok esélyt kapni.

  De arra nagyon szuper, hogy a mindenféle osztatlanok legalább részben elrendeződjenek.

 • V
  tok jo hogy ilyen siman megy, de azert elgondolkodtato hogy a mai vilagban miert nincs osszekotve a BM es a foldhivatal informatikai rendszere. Legalabb olyan szinten hogy mondjuk szemelyi szam (vagy egyeb azonosito) alapjan mondjuk havi egyszer aktualizalnak az adatokat
 • Godfather
  Termőföldről van szó nem telekről.
 • Anton von P
  Előző posztokban volt felháborodás, hogy miért nem vághatod ki a saját telkeden a saját magad által ültetett fát… namost pl erdőbirtoknál ez természetes (még szerencse!), hogy engedélyt kell hozzá kérned és feltételei vannak (tarvágás nem preferált a szálaló vágással szemben, pl)
 • usespanner
  Én egy elhagyott padlásteret akartam beépíttetni, de a a 90 m2-es padlástér két, (jogilag és fizikailag) különálló, 45m2-es lakás felett van, így csak 45m2-t tudnék beépíteni, aminek meg pont semmi értelme (a padlástér hazsnos területe a feljáró+tető dőlésszöge miatt egy minigarzonnyira csökkenne).
 • Manfanatics
  Kiszámoló:

  “Ne legyen kétséged, ki fogja a legrosszabb földterületet kapni”

  Az 1 hektár alatti tulajdonos nem is fog területet kapni a bekebelezés miatt. El KELL adnia.

 • Osztó
  Az e-ing projekt folyamatban van, az ingatlan-nyilvantartast modernizálja, többek között része a szemelyadat -és lakcimnyilvantartassal való összekötése is az ingatlan- nyilvantartasnak. Körülbelül egy- másfél év múlva lesz kész.
 • János
  meg szerencse, hogy nem vartak meg az osztatlan rendezest azzal, kulonben nem lenne egy csomo elerhetetlen (tulajdoni lapon levo cimen nem elerheto) ember.
 • Osztó

  A törvénynek van egy olyan része is, ami kifejezetten arra koncentrál, hogy a hiányos adatú személyek adatait kiegészítése a hatosag.
 • Nbazs
  @Osztó:

  Csak a hiányost, vagy a hibásat is? Értem ez alatt, hogy én épp most jelentkezek át új lakhelyre. Az én adatom jelenleg a földhivatalnál nem hiányos, viszont ha 1 hónap múlva oda akarnak küldeni valamit, visszaér azzal, hogy a címzett elköltözött. Ekkor frissítenek vajon, vagy elkönyvelik, hogy nem vagyok elérhető? (Tudom, ha biztosra akarok menni, jelezzem feléjük külön.)

 • Grand
  Nbazs,
  Nálam nagy ívben tettek rá. Persze az is lehet, hogy (most még) önhatalmúlag nem intézkedhetnek címátírásról, csak kifejezetten az illetékes kérésére. Abban viszont biztos vagyok, hogy a címek automatikus frissítése nem holnaptól lesz. Úgyhogy jelezd feléjük, de csak akkor, mikor már kezedben az új lakcímkártya. Írsz egy emailt, és ők hivatalból lekérik az adatokat, a lakcímkártyát sem kell mellékelni.
 • Rozsass

  Kérdezni szeretném, hogy honnan tudod, hogy el kell adni a földet? Benne van valamilyen törvényben? Meg tudnád adni a számát, hogy utána tudjak olvasni?
 • Adócsaló Vállalkozó
  Nem, nem fogja egy kormányzat csak úgy szétmérni magától. Már Gyurcsány idejében is szó volt a szétmérésről, jogszabály is volt rá, aztán Ferenc azt mondta, hogy mégsem fog milliárdokért karókat kipakolni, amit aztán a gazdák kihúzkodnak.

  Az osztatlan közös tulajdon szétmérése most is megoldható, sőt, az “elmúltnyócév” óta talán egyszerűsödött is a folyamat. Pár éve kérdeztem utána, akkor a tulajdoni lapon szereplő tulajdonosoknak az ott feltüntetett címére kellett a szükséges iratokat küldeni. Ha nem tudta elérni a levél, akkor nélküle ment a kimérés.
  A szétmérésnek vannak szabályai. Nem a területet, hanem az aranykoronát osztják szét. Mivel egy területen belül többféle minőségi osztály van, így ha nem vagy ott, és te kapod a legrosszabb földet, akkor te fogod kapni a legtöbbet is a tulajdonrészedhez képest.

 • Adócsaló Vállalkozó
  Úgy rémlik, hogy a MAGOSZ akarta, hogy örökléskor ne lehessen megosztani egy földterületet. (Nem nagyon követem ezt a szervezetet, kb. értelmetlennek találom a létezésüket is)
  Ezt nem tudom, hogy gondolták. Két testvérnek a szülei meghalnak, és megöröklik apukának a 10 ha földjét. Mindkét testvér lehet földműves. Egyiknek sincs pénze és hitelképessége, hogy kifizesse a másikat. Mi lesz a földdel?
 • Adócsaló Vállalkozó

  Földtulajdonszerzéshez földművesnek kell lenni, ami elég szigorú feltételekhez kötött. Úgy rémlik, ha nem vagy földműves, maximum egy hektár területed lehet.

 • János
  gyakorlatilag egesz nyugat eu-ban igy van, hogy egy orokolhet (a masikat persze ki kell fizetni). Az osztrakoknal ha mindannyian foldmuvesek, akkor alt a legidosebb orokol (vagy a legfiatalabb egyket tartomanyban azol helyi szabaly van ra).

  A hitelkepesseg dolgoz nem ertrm, felveszi a jelzalogot a foldre es abbol kifizeti.

  Eddig a torvenyig nem volt egyszeru a megosztas, mert az osszes tulaj beleeggyezes kellett. Most az a konnyites, hogyha vki nem jelez vissza vagy nem elerheto, az ugy van veve, hogy beleeggyezik.

 • Osztó
  Egyrészt csak a termőföld tulajdonosokra vonatkozik az adatjavítás/kiegészítés, tehat ha elköltözöl arra alapból nem. A fent írt e-ing. nagyprojekt osszekapcsolja a nyilvántartásokat, igy mindig a szemelyadat-es lakcimnyilvantartasi cím lesz látható a tulajdoni lapon.
 • Nbazs
  Osztó!
  Köszönöm a választ, a kérdés azért született, mert van örökölt, osztatlan közös erdőterületem. Tényleg. Az erőre is vonatkoznak a fentiek, vagy csak a termőföldre?
 • Laci
  “Ne legyen kétséged, ki fogja a legrosszabb földterületet kapni”

  Sajnos, többszöri tapasztalatból mondom, hogy ha jelen is leszel a kimérésen, akkor sem garantálja semmi, hogy jó földterületet fogsz kapni.

  Az utóbbi években részt vettünk hasonló kiméréseken nagymamámmal. Mindig, pontosan, sőt, a kihirdetett kezdési időpontok előtt ott voltunk a helyszínen és sokszor már akkor az fogadott minket, hogy “Sajnáljuk mama, már elkéstek, végeztünk”.
  Természetesen a köves, indás, leggázabb területeket kaptuk meg.
  A jó területek minden egyes alkalommal egy számunkra (akár 40 helyi lakos) ismeretlen személyé lettek.