A vasárnapi zárvatartás

A sok port felverő ügyek egyike volt mostanában az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása.

Az újságokban megjelentek olyan cikkek, miszerint 2009-ben Horvátországban is bevezették a vasárnapi zárva tartást. Fél év múlva az alkotmánybíróság elmeszelte a törvényt, így újra mindenki boldog lett. Addigra azonban 15%-kal esett a kiskereskedelmi forgalom volumene a 2008 első félévéhez képest.

Vagyis itt a világvége, össze fog omlani a magyar kiskereskedelem is a vasárnapi kényszerszünet miatt, sugallják a cikkek.

Ha egy kicsit jobban utánanézünk a dolgoknak, azt fogjuk látni, hogy ezt a gyászos 15%-os horvát zuhanást aligha okozhatta a vasárnapi zárva tartás. (Ami nyáron amúgy is csak részleges volt.)

Ha a fogyasztáshoz köthető áruimportot nézzük, első pillanatra ott is megtaláljuk a nyomát a visszaeső fogyasztásnak, ugyanis a 2008-as áruimport még 20.812 millió euróról durván visszaesett 15.200 millió euróra (27% mínusz egy év alatt.)

Na ugye.

Csakhogy nézzük meg a további éveket is: 2010-ben is még tovább esett 15.137 millió euróra, 2011-ben 15.220 millió euró, 2012-ben is csak 16.164 millió euró.

Hogy lehet ez, ha fél évet élt a vasárnapi zárva tartás? Miért zuhant ekkorát az áruimport és maradt ilyen alacsony szinten azóta is? Itt valami nem stimmel.

Emlékszünk még, hogy volt egy picike kis válság 2008 őszén? Amikor az egész világ összeomlott? Így a horvát gazdaság is?

A horvát GDP 5,8%-ot zuhant 2009-ben, (azóta megállás nélkül még tovább zuhant:  -1,2%; -0,4%, -2%, -1% évente), a munkanélküliség egy öles ugrással 16,7%-ra ugrott 2009-ben, majd tovább emelkedett 21% fölé. (2013: 21,6%)

A kiskereskedelmi forgalom még a 2010-es újabb 2,4%-os csökkenés után is 2012-ben további 4,2%-os csökkenést volt képes produkálni, sőt 2013-ban újabb 5,3% volt a zuhanás, ami a fenti adatok fényében egyáltalán nem meglepő. Amikor a gazdaság éveken át zuhan és a munkanélküliség meredeken emelkedik, akkor a fogyasztás logikusan hasonló mértékben csökken.

2010 augusztusában 21 hónap zuhanás után egy combos 1%-os emelkedést tudtak kimutatni a kiskereskedelmi forgalomban, azt is csak a nagyon erős idegenforgalom és a jó időjárás számlájára tudták írni. Sajnos év végére ez a hatás is elenyészett. Márpedig ha kivezették 2009-ben a zárva tartást és ez volt az oka, hogy a forgalom esett 15%-kal, akkor a bázishatás miatt is legalább ennyivel kellett volna emelkednie a kiskereskedelmi forgalomnak 2010-ben. Ezzel szemben durván tovább zuhant, immár a vasárnapi forgalommal együtt is, még éveken át, összehozva egy újabb kb. 15%-os esést!

Vagyis kijelenthetjük, hogy az egy nettó butaság, hogy a vasárnapi zárva tartásnak a legkisebb befolyása is lett volna a forgalom zuhanásában. Annál inkább a gazdaság összecsuklásának, a negatív spirál a mai napig tart Horvátországban mind a kiskereskedelmi forgalom, mind a GDP, mind a munkanélküliség tekintetében.

Ide vezet, ha kiragadunk egy adatot és azzal próbáljuk meg alátámasztani az állításunkat.

De vajon várható-e visszaeső forgalom Magyarországon a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt?

Szerintem nem.

Az embereknek van havonta egy elkölthető pénzmennyisége, amit a rendelkezésre álló időben el is költenek.

Az emberek nem tudnak többet költeni akkor se, ha 0-24-ben nyitva van minden bolt és akkor se költenek lényegesen kevesebbet, ha erre mondjuk csak öt napjuk lenne.

A ruhát és az élelmiszert akkor is meg fogják venni, ahogy a bútort és az autót is. Maximum az impulzusvásárlások fognak csökkenni, mondjuk nem vesznek meg valamit vasárnap a moziból hazajövet. De ennek hatása elenyésző.

Senki nem fog kevesebbet enni, csak azért, mert vasárnap nincsen Tesco és a bútorcserét sem fogja két évre elnapolni, mert az Ikea és a Kika is be van zárva.

Véleményem szerint a kereskedelem még jól is fog járni a vasárnapi zárva tartással. A bevételei hosszú távon ettől nem fognak csökkenni, a kiadásai viszont igen, mert egy nappal kevesebbet kell nyitva lenni minden héten. Ráadásul a vélekedéssel szemben a vasárnap egy nagyon gyenge nap a kereskedelemben, egy átlagos hétköznap felét sem éri el a forgalom. Az összes költés 5%-a esik vasárnapra, ha csak az élelmiszert és háztartási dolgokat nézzük, akkor pedig a 11%-a. Csak az élelmiszert vizsgálva forgalom szempontjából legerősebb nap a szombat, de csak hajszállal erősebb, mint a szerda és a péntek.

(Az első egy-két hónapban lehet visszaesés, mire az emberek megszokják az új rendszert, de ez hamar el fog múlni.)

Magam részéről örülök az új rendszernek, bár biztos lesznek sokan, akik ezt nem így fogják látni.

De igazából csak azt akartam bemutatni, mekkora melléfogást követünk el, ha egy adatot kiragadva egy attól teljesen független dolgot akarunk megindokolni anélkül, hogy a többi adatot és a többi év adatait is megvizsgálnánk.

Share

261 hozzászólás

 • Csaba
  Szerintem kisebb üzemidő = kisebb erőforrás = kevesebb dolgozó. Nem tudom mennyivel, de kevesebb. Úgy vélem, a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők, valamint a kölcsönzött munkaerő fogják megsínyleni.
 • Zsoca
  “Én ezt akkor is gondoltam, amikor napi 8-10 órában dolgoztam. Akkor is meg tudtuk oldani a vásárlást még hétköznap is. Persze nem akarásnak nyögés a vége.” Ez nem akarás kérdése, az emberek úgy is megoldják majd a bevásárlást, csak KÉNYELMESEBB ha vasárnap is lehetőség van rá.

  “Kíváncsi lennék, hányszor volt Svájcban népszavazás a vasárnapi vásárlásról és hányszor szavazták le.” Persze hogy leszavazzák, mivel még ki sem próbálták hogy milyen jó is az. 🙂

  Tragédiának én sem tartom ha zárva lesz minden vasárnap, csak nem látom hogy ez miért lenne jó? Amúgy is, a Tesco webshoppal vasárnap is vásárolhatok, a Spar meg az Auchan meg állítólag franchise rendszerrel akarja megkerülni a szabályozást. Tehát úgy is lehet majd vasárnap vásárolni. Akkor meg már nem mindegy?

 • Gejza
  Gondolom a 48 hozzászóló egyike sem dicsér … Miért is örülsz a vasárnapi zárva tartásnak? Én sem vásárolok vasárnap, de emiatt hétköznap, amikor én vásárolok nyilván kevesebben vannak. A másik hogy megint lazán átsiklasz egy dolog felett, ahogy a kormány is: Munkahelyek szűnnek meg, kevesebb lesz a vásárlóerő, több a segélyre szoruló. Egy üzletbe ha nem megy be egy vásárló sem be akkor is kell mondjuk 10 ember, ha 2x annyian mennek be mint eddig akkor 15, 5 embert simán elküldenek, ilyen egyszerű.
 • Kiszámoló, én Kőbányán lakom.

  Játszóház van: Köki, Árkád, Sárkány center. Passz.

  meg kb. 8 km-re Rákosborzasztón egy kis nyomi, kb. a Kackac ötöde. Mozogni megyünk, kézműveskedni otthon is lehet, és hát a csúszda meg a többi az helyigényes cucc. Beletoltak pár éve a kackacba kb. ránézésre 60 millát, nem lennék most a tulaj helyében. A magaméba se ha tönkremennek, a kis helyek már tönkrementek évekkel ezelőtt. Mit és kinek vétett????

  Nem vagyok konzumidióta, semmit nem veszek impulzusból, vasárnap se. Én nem kérek állami gyámkodást ott, ahol pont sztem felesleges. Nem állunk úgy se munkahellyel, hatékonysággal, fizetés-színvonallal, hogy ez legyen a legfontosabb.

  És még egyszer és főleg: mi semmiféle kompenzációt nem kapunk az elpuskázott hétvégékért,nincs se pótlék se semmi régóta.

  Viszont nem bántam néha 7végén melózni, nem kellett külön szabi ügyintézésre meg szűrésre hétköznap.

 • Átlagparaszt
  Nem arról van szó, hogy ez valami kardinális kérdés lenne, de most mégis, kinek kellett ez? Nyavalyogtak a multik, hogy veszteséges a vasárnapi nyitva tartás? Tömegek tiltakoztak az utcán, hogy ők vasárnap imádkozni, vagy kirándulni szeretnének? És ha igen, mennyiben akadályozza őket ebben a bevásárlással töltött egy, vagy legfeljebb két óra? A kormány most megint belepofázik valamibe, amihez semmi köze, és amikor az indokokról kérdik őket, megint az a válasz, hogy: Csak. Megtehetjük, tehát meg is tesszük. Punktum.
 • Amikor elkezdtem dolgozni 1991-ben, akkor 10-17 közt voltak nyitva a boltok.

  Az én munkaidőm fél 9-től tartott fél hatig (távol-keleti cég).

  Na lehet találgatni, mit vettem tíz hónapig – utána átmentem pont egy helyre, ahol dolgoztam vasárnap is néha, meg szombaton, de juhé, volt kedd meg csütörtök meg akármi, amikor azt intéztem amikor akartam, tömeg és idegeskedés nélkül!

  ma se vagyok szabadúszó, a gyerekeket magam után húzva se szeretek vásárolni, vagy elindulni negyed hat után a Naggyal, ha kéne télikabát meg eszébe jut vasárnap reggel, hogy betelt a matek-vagy leckefüzete.

  És tegnap röhögve behívtak egy és fél kettő közé eü szűrésre, nyilván én nem dolgozom, ráérek. Velem meg lehet ezeket csinálni, okmányiroda kilenc és fél egy közt, vegyek ki rá szabadságot, az nekik jár, pénteken egy hivatal se melózik normálisan, a telefont se veszik fel. Alkalmazkodjak én. Mindig. MÉÉÉÉRT?

 • TWTW
  Semmi értelme a vasárnapi zárvatartásnak, a kdnp ezzel próbálja elérni hogy a családok együtt legyenek, de ez a családtagokon műlik, szabályozással ezt nem lehet elérni, akik eddig is együtt töltötték a vasárnapot ezután is ezt teszik, akik kevésbé azok ezután nem lesznek többet együtt. Felelőtlenül számos ember munkahelyét veszélyeztetik, szükség van a vasárnapi nyitvatartásra, hisz legyen meg a lehetősége hogy vmennyi tejért v kisebb mennyiségű dolgokért leugorhasson az üzletekbe.
 • Amúgy senki se szólna, ha ez így lenne 20 éve, és nem épült volna rá infrastruktúra meg üzleti modell, azért baj szvsz, mert ráépült. Az eladóé is meg a vevőé is.
 • Kiszamolo
  Gejza, mutass lécci a Tescoban, aki ott van már öt éve. Mutatóban találsz olyat, sokkal jellemzőbb az, hogy fél évet ha dolgoznak ott az emberek, aztán mennek máshová. Aki meg régi motoros, azt úgyis megtartják.

  Érdekes, senki nem sírt, amikor többezer banki alkalmazottat leépítettek a bankadó miatt. Úgy tízezren kerültek az utcára a bankszektorból az elmúlt hat-hét évben.

  A kínai áruk miatt több tízezer textilipari munkás és cipőkészítő ment a levesbe. Senki nem aggódott értük.

  Az építőipar összeomlásával úgy ötvenezer ember maradt munka nélkül immár hét éve.

  És még hosszan lehet sorolni.

  De most hirtelen mindenki annyira együttérző lett azzal a párezer bolti alkalmazottal.

 • Kiszamolo
  Anancus, eddig is volt ügyeletes gyógyszertár mindenhol, nem gondolom, hogy akkora érvágás lenne, ha a nem sürgős termékeket csak hétfőn vagy szombaton tudom megvenni, esetleg ötszáz méterrel többet kell sétálnom az ügyeletes gyógyszertárig, ha mégis mindenáron vasárnap kell. De ha mégis, akkor majd változtatni kell a szabályozáson.
 • Zsoca
  Miklós, nem lesz érvágás, sem tragédia, de ez még mindig nem érv arra miért jó ha zárva lesz minden vasárnap. Miért nem lehet ezt a kereskedőre bízni? Ha ki akar nyitni akkor nyisson ki. Nálam ugyan ilyen felháborodást keltett amikor visszaterelték a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását a patikákba. Miért ne vehetném meg a benzinkúton is ha éppen ott válik szükségessé, vagy ott lenne kényelmesebb? Persze, nem egy érvágás ha mindenképpen le kell vadásznom egy patikát azért a fájdalomcsillapítóért, de ez nem érv arra hogy miért ne lehessen máshol megvenni.
 • Zsoca
  Vagy az M0-ás fizetőssé tétele szerintem nem lesz érvágás, se nem tragédia, ettől még maradhatna ingyenes. Mert így praktikusabb.
 • Kiszámoló, de elvileg “jót” akartak tenni a bolti alkalmazottakkal! (megvédték őket, wehehe….)

  Mondom a fő bajom ezzel hogy NINCS JOBB DOLGUK? Nincs ebben a (nemmmondommi) országban fontosabb megoldatlan kérdés?

  “Ott jó élni, ahol tudod, mi lesz holnap a hírekben, ahol hétszámra nem történik semmi említésre való. Ahol az élet tervezhető, kiszámítható.

  Igaz, mi sem panaszkodhatunk, mi is tudjuk, mi lesz a hírekben. Új adók, szigorúbb rendeletek, még irracionálisabb törvények. A lényeg örökké izgalomban, pánikban tartani az embereket, senki ne tudhassa, mire ébred reggel. Magyarország egy őrültek háza, nincs nap, hogy a hatalom ki ne találna valamit. Mindent felforgatnak, folyton átírnak, átszerveznek, a jót elrontják, a rosszat még rosszabbá teszik – az összes dühüket, akarnokságukat tébolyult aktivitással adják tudtunkra.” (forrás: hvg.hu)

 • Ja és egy pontban a Bartusnak valahol igaza van: a kereszténység egyéni vallás, csak te jelentkezhetsz az Úrnál, hogy Őbenne akarsz élni. Ha nincs ilyen benned, jöhet a világi politikusok egész hada,parancsolhat bármit, akkor se lesz benned hit egy fikarcnyi sem. Aki meg konzumidióta, az a hét 6 napján is az marad, annak a Bükkbe kéne elvonulnia 3 hétre, egyedül.

  Én éltem olyanban, ahol minden “állami” volt. Nem kívánom vissza. Silány volt, agyonszabályozott és megfojtott minden egyéni kezdeményezést.Ennek is isszuk most a levét.

 • glezmen
  Kozvetlenul nem hiszem hogy kulonosebb hatasa lenne a gazdasagra ennek a szabalyozasnak. Kozvetve azert biztosan lesz. Peldaul ha mas nem, az emiatt kirugott alkalmazottak miatt.
  Nekunk peldaul nagyon jol jott hogy mondjuk csaladlatogatas utan ugyis utbaesett a tesco es el tudtunk intezni egy-egy bevasarlast ha kellett. Most ezert kulon autoznunk kell, feleslegesen, egy csomo ido es penz elmegy pluszban.
  Azert kivancsi lennek hogy aki “orul” a vasarnapi nyitvatartas megszuntetesenek, az megis MINEK orul? Miert jo az hogy egy eddig meglevo lehetoseget, szabadsagot elvesznek?
  Illetve megkernem hogy ugyanmar magyarazza el a kirugott alkalmazottaknak hogy mennyire is orul annak hogy o utcara kerult… Anyosom aki allando ejszakas takaritokent dolgozik a tescoban, multkor mondta hogy kozoltek veluk hogy megszunik az ejszakai takaritas (es emiatt valoszinuleg kirugjak). Ugyanez lesz majd a vas
 • Tény, ebbe nem hal bele senki,abban igazad van, ennél vannak nagyobb gondok. Csak minek, pont most, pont ők, pont miért is.

  Szabályozásban a l’art pour l’art drága dolog. Szerintem. (dolgoztam ilyen munkakörben, ahol két félmondat milliókat ért, amit senki se szeret hepciből kidobálni az ablakon….)

 • Géza
  nem sok értelmét látom a törvényi tiltásnak. Németországban nyitva lehetnek a pályaudvarok és a repülőterek üzletei. Na ez oda vezetett, hogy az utóbbi években felújított pályaudvarok plázává váltak, ahol az üzletek kapacitása messze nem az utazókra van méretezve. München belvárosában pedig óriásplakátokon hirdeti magát a repülőtér, hogy menj oda vásárolni, a 7 minden napján.

  Tehát ott is a kiskapuk keresése folyik. Amúgy a szabályozás is a folyamatos lazulás irányába mutat. Ausztriában pl. a kereskedők fő érve a liberalizálás mellett, az hogy így a határ mentén sokan Olaszországba, vagy éppen Magyarországra járnak át vásárolni. Szóval a határ menti átjáró forgalomtól elesne a magyar kereskedelem, mások esetleg éppen átjárnának Szlovákiába.

 • Janos82
  :

  A veny nelkuli gyogyszereket azert kell a patikaban arulni, hogy meg tudj kerdezni valakit arrol, hogy vajon adhatod-e azt a veny nelkuli gyogyszert a gyerekednek is a kohogesere. Amikor engedelyeztek a benzinkutas gyogyszerarusitast, akor beszeltem errol egy orvossal, es o meselte, hogy evente meghal par gyerek, mert a nem venykoteles gyogyszerbol ok nem kaphat(nanak), de a szuleik adnak nekik. Igaz, ez nem vedi ki az ilyen eseteket, de csokkenti.

 • Doc
  Azért a gondolatmeneted (adott pénzből adott fogyasztás) egy ponton nem stimmel: feltételez egy zárt gazdaságot, ahová nem jönnek külföldről vásárolni. Nem tudom hogy ez jelentős hatás-e, de elvileg lehetséges hogy mondjuk Ausztriából átugorjon bevásárolni, ha rájön hogy nincs otthon kaja (és náluk pedig minden zárva).
 • Dodi
  Az a baj mifelénk, hogy lassan felnőtt egy generáció, akik el sem tudják képzelni az életüket vasárnapi vásárlás nélkül.
  Sajnálom őket, mert fogalmuk sincs arról, mehetnének helyette korzózni, kirándulni, foglalkozni a családdal…
  A cikk érvelésével teljesen egyetértek. Baromság minden érv, ami a vasárnapi nyitva tartás mellett hanzgik el.
 • san
  200 m2 felett konzumidióta, 200 m2 alatt nem konzumidióta…:-)

  A Kiszámoló blog-ról kezd eltűnni az, ami miatt olvasni kezdtem valaha.

  A józan ész.

 • gab
  Egy Apple-boltos leírta, miért lenne jó szerinte a vasárnapi zárvatartás, konkrét forgalmi adatokkal és az alkalmazottak szemszögéből nézve:
  handras.hu/?p=9379

  Vasárnap elenyésző a forgalom, és a dolgozók is utálnak bejárni. Lehet, hogy tényleg a multik hisztériakeltése az egész. Tudom, egy elektronikai boltban lehet, hogy másként vásárolunk, mint egy élelmiszerbolt, (és nyilván az Apple egy drága, speciális szegmens) de máshol nem láttam még forgalmi adatokkal alátámasztott cikket.

 • szocske
  egy érv a vasárnapi zárvatartás mellett:
  Ez eladók között érzésem szerint lényegesen több a nő. A nők jelentős része anyuka. Az iskolában szombat-vasárnap a szünnap. Így az eladóként dolgozó anyukák jelentősen több időt tölthetnek majd a gyerekükkel, mert eddig hiába volt a vasárnapi munka helyett egy szabad szerdájuk, ha akkor a gyerekük iskolában volt…
  Ettől durvább helyzet, ha mindkét szülő a kereskedelemben dolgozik és van egy 4-5 éves gyerekük. Nem lehet könnyű a főnöknél kilobbizni, hogy egyikük mindig legyen otthon hétvégén, hogy ne kelljen bébiszittert fizetniük amíg ők dolgoznak. Arról nem beszélve, hogy ha ezt sikerül is kilobbizni, akkor egymással gyakorlatilag nem találkozik a két szülő, hiszen direkt külön napra kérik a pihenőnapot.

  Kétségtelen, hogy ettől csökkenhet a foglalkoztatottság. Annyival valószínű nem fog, amivel a sajtó riogat, de kisebb mértékben csökkenhet.

 • Gábor (első rész)
  a vasárnapi zárvatartást vissza fejlődésnek gondolom. Sok család, csak vasárnap tud együtt elmenni vásárolni, mert akkor ér rá, apa, anya és a gyerekek.
  Én nem örülök ennek az intézkedésnek, mert tök jó volt, hogy bármikor elmehettem a boltba, tök jó volt hogy ha szombaton dolgoztam, akkor jól tudtam, hogy vasárnap bőven van egy egész napom a vásárlása és nem fáradtan kell, meló útán, este boltba mennem.
  Vasárnapi esős, szar idő esetén jó volt plázázni és nem otthon lenni a négy fal között..stb.
  Ha elmaradt valami a vasárnapi ebédhez, nem volt gond, mert gyorsan be tudtam szerezni.
  Ha cipő, vagy más kellet, azt is kényelmessen megvehettem vasárnap, szintén nem fáradtan, munka útán kellet megejtenem a vásárlást.
 • Gábor (Második rész)
  Így a diákoknak nem lesz hétvégi munkája, azért ez nekik jó lehetőség volt a pénzkeresésre. (kár, hogy nekünk nem volt erre lehetőség és a BP egyetemet végző diák nem veszi el a szülei elől a munkát, sőt, öröm aszülöknek, hogy van neki, mert a diák is ember, és egyben munkaerő.)
  Amikor a kereskedelemben dolgoztam, semmi bajom nem volt a vasárnappal, mert alkalmazotként pont olyan volt mint más munkanapom, ellenben több volt a pótlék és így a fízetésem.
  Pesze alkalmazkodni fogok, kénytelen leszek megoldani máskor a vásárlásaimat.
  Számomra a szabadság, a demokrácia része volt az, hogy minden nap volt (van )lehetőségem vásárolni, ezt most elvették mint lehetőséget.
  Nem szeretek visszfelé fejlődni, mint régen, hogy max szombat délig kellet mindent megvenni.
  Aki a kereskedelemben vállal munkát, tisztában van vele, hogy a vasárnap is munkanap. De ezt vállalja sok más területen dolgozó is.
 • sz.krisz
  MINEK örül? Örül, hogy azok szívnak megint, akik eltartják a fajtáját, ezekből sosincs hiány (írogatták, hogy a szocializmusban sem volt bolt hehehe, de valahogy egyik kárörvendő sem értékteremtő emberként tölti a hét egyéb napjait).
  “…Az embereknek van havonta egy elkölthető pénzmennyisége, amit a rendelkezésre álló időben el is költenek.”

  Szerintem ki kell használni az alkalmat, hogy ne költsék el. A pénz nem a kirúgott Tesco pénztárosnál van jó helyen, nem a kis családi bolt tulajdonosánál van jó helyen, ahol megveheted a metrós román szemetet másfélszeres áron, nem Baldaufnál és a Lázár-testvéreknél van jó helyen, a mérnöknél, közgazdásznál, melósnál van jó helyen, aki megdolgozik érte.

  Valamelyik hétköznap estét ki kell jelölni a nagybevásárlásra és célirányosan, listával megvenni ami kell, akár kéthetente egyszer, csomót lehet spórolni megint.

 • glezmen

  “A veny nelkuli gyogyszereket azert kell a patikaban arulni, hogy meg tudj kerdezni valakit arrol, hogy vajon adhatod-e azt a veny nelkuli gyogyszert a gyerekednek is a kohogesere.” – na pont ezert is ROSSZ a vasarnapi zarvatartas. Eddig bemehettel a tescoban levo gyogyszertarba, most meg muszaj lesz a benzinkuton megvenni (ha nem akarod az ugyeletes gyogyszertarat keresgelni, meg plusz ugyeleti dijat fizetni)
 • szocske
  “okmányiroda kilenc és fél egy közt, vegyek ki rá szabadságot, az nekik jár” – ezt alá tudod támasztani konkrétummal vagy csak hiszti? Megyeszékhelyen az okmányiroda évek óta este 8-ig nyitva van. A többség persze erre még nem jött rá, simán tudok néhány napos átfutással foglalni este 6-7-re időpontot, ingyenes a parkolás, megállok a bejárattól 10 méterre, és ha véletlenül 5 perccel előbb érek, mint az időpont, akkor általában előbb elkezdik az ügyem intézni, mert épp nincs senki. Nem tudom nap közben mi a helyzet, mert mióta van esti lehetőség sosem mentem nap közben…
 • Kiszamolo
  Jól van San, amikor meg arról írtam, miért kivételeznek a CBA val, akkor meg az volt a baj, hogy politizálok.

  Egyébként nem vártam, hogy egy infantilis társadalom olyan komplikált dolgot, mint társadalmi érdek megértsen, vagy legalább elgondolkodjon rajta.

  Nem, zsigerből tiltakozunk, mint mindig.

 • Kiszamolo
  Már írtam, 5% esik a heti forgalomból vasárnapra.
 • Majomparádé
  Kiszámoló, mi abban a társadalmi érdek, hogy ne vásárolhassak vasárnap? Kinek mi köze hozzá, hogy mit csinálok vasárnap? És miért pont vasárnap, miért nem szombaton? Ezzel ugye azt akarják sugallni, hogy a vasárnap az egy szent nap, amikor templomba kell menni. Csak annyi a bökkenő, hogy ezt nem a kormánynak kellene eldönteni, ki mit csinál ezen a napon.
 • Én nem értem a társadalmi érdeket mint olyat. Egyre több dolog működik folyamatosan. E-mail, internet, víz, gáz, fűtés, tévé, rádió, hírek, javítás, fodrász, szobafestés, szabadidő eltöltése szolgáltatásokkal, de folyamatos üzemmód a kórház, az utazási iroda, a tömegközlekedés, a rendőrség, a vendéglátás, és a többi.

  Szóval nagyjából minden 24 órássá válik. Hogy ez jó-e, persze hogy nem jó az éjjeli műszakban termelés egészségügyileg, nem jó az éjjel ügyeleten bóbiskoló orvos, lehet vitatkozni azon, milyen folyamatos hírportált üzemeltetni moderációval együtt, de hogy örülünk hogy van távfűtés, ügyfélszolgálat, ügyeletes gyógyszertár, szülészet meg gázszerelés vasárnap is.

  Egyszerűen értelme nincs betiltani. Elvárjuk hogy egy csomó dolog folyamatosan működjön, és közben hörgünk, ha a mi szolgáltatásunktól is elvárják, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon.

 • Én egyszerűen ezt egy globális trendnek látom, ellene küzdeni baromira szélmalomharc, normális szervezéssel és normális költség-érvényesítéssel elkerülhető hogy mindig UGYANAZOK dolgozzanak vasárnap. Meg hát mi az hogy munka? Olyan ember szerintem nincs, aki minden vasárnapját pihenéssel tölti – néha polcot farag, főz, vasal, tanulmányt ír, takarít, kertészkedik, tanít. Most is. Pénzért vagy magának. Vagy a sabatot kívánjuk kötelezővé tenni, amikor főzni se szabad?
 • Kiszamolo
  Majomparádé, írtam, hogy ez a része marhaság. Se itt, se külföldön nem lesz, nem lett ettől több templombajáró és ehhez már tényleg semmi köze az államnak, hogy jár-e valaki templomba és milyenbe.

  De százezer családban gond volt eddig, hogy valakinek dolgozni kellett vasárnap. Meglepő, de ők is csak akkor értek rá együtt lenni, hiába volt anyuka szabadnapos szerdánként.

  Ehhez képest nem egy nagy csapás, hogy nem tudok “shopizni” ezentúl vasárnap.

  De mint mondtam, nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, felfogja e ezt a magyar társadalom.

 • Nekem például van évente kb. 5 db teljes mértékben (?) pihenéssel vagy szórakozással töltött vasárnapom. A többin úgymond dolgozom: vasalok, takarítok, főzök, felkészülök a következő hétre, kertészkedem, polcot rendezek, blogot szerkesztek, moderálok, gépkarbantartok, és hát néha-néha vásárolok is. Nem patacipőt körömlakkal, hanem mondjuk teljes iskolai felszerelést, amit idén nem méltóztattak csak az évnyitó után közölni, hogy mi kellene. Meg tudom péntek éjjel is csinálni,de tapsikolni hadd ne kelljen, nem látom hogy ez nekem mért jobb, mért jobb az eladónak, amikor tömegével üvöltöznek vele szeptember másodikán a boltban. De mindent nyilván én se érthetek. Szokás kérdése amúgy, ha nem ezzel a hülye szósszal öntötték volna le az indoklást.
 • Kiszamolo
  Vakmacska, a felsorolásból mi nem volt akkor is 24 órás, amikor még szombat délben bezárt minden.

  Ne vegyük már egy kalap alá az áramszolgáltatást, az orvosi ügyeletet meg a gyógyszertárat azzal, hogy tudok-e venni akciós mogyorókrémet vasárnap, mert ez már nagyon gagyi érvelés.

 • Kiszámoló, nekem van eladó barátnőm, boldog volt hogy 8 év gyes után felvették valahova.

  Nem az a baja, hogy vasárnap melózni kell (nem kell minden vasárnap, a Rossmannban sem, a Sparban sem, a kisboltban sem). Az a baja, hogy van ahol nem álltak rugalmasan a beosztáshoz, és mindig ő kapta a délutánt, amiből este tízkor mehetett haza, amit százszor nehezebb volt megszervezni (van két gyereke).

  Neki teljesen megfelelt, hogy NÉHA dolgozik hétvégén, ha VAN szabad hétvégéje, és szabad fél hétvégéje. Az viszont nem felelt meg, hogy délután kettőkor elindult hazulról hétfő-szombat és este tíz után haza, mert csak, és amúgy nettó nyolcvanhatért. És hogy FEBRUÁR KÖZEPÉN kellett kivennie KÖTELEZŐEN két hét szabadságot. Június-július-augusztusban meg pár napot adtak. Vagy másik helyen MINDIG FÉL hétvégéje volt.

  Még mindig infantilis soppingoló lennék? Szoktam ám kérdezni néha érintettet is.

 • Lazybones
  Fúú, ezek a kommentek…

  Kedves Miklós, minden tiszteletem, hogy ezt bírod idegekkel. Nekem már rég elvették volna a kedvem a blogolástól a helyedben :/

 • És mondom, én megoldom, nem szakad le az ég….csak ne mondja nekem senki már, hogy ez nekünk most hűdefontosan milyen jó.

  A játszóház, az bosszant. Esős téli délutánokon, hm. De okés, túléljük azt is, first world problem.

  Meg az elve, a módszere az egésznek. Ki a tököm választotta a KDNP-t?

 • Majomparádé
  Kiszámoló, OK ezt tudom akceptálni, hogy százezer családnak ettől jobb lesz. De én eddig úgy tudtam, hogy nem lesz jobb, mert elbocsátások lesznek.
 • Kiszamolo
  Lazybone, nincs ezzel baj, tudtam, hogy ez lesz a reakció.

  Még jó, hogy a cikk nem is erről szól. ☺ A témához még szerintem senki nem szólt hozzá.

 • Janos82
  :
  Ha jol tudom, akkor mar nem vehetsz gyogyszert a benzinkuton. Es ez igy helyes.:)

  Ahogy elnezem sokaknak nem sikerult megerteniuk, hogy nem arrol van itt szo, hogy OK tudnak-e vasarolni vasarnap, hanem arrol, hogy a kereskedelmi dolgozoknak picit talan jobb legyen ( azt persze nem tudom, hogy ez segit-e nekik, de biztos van aki orul neki)

  Csak azokban a munkakorokben kell dolgozni vasarnap is, ahol ertheto ( peldaul szabadidos tevekenysegek, egeszsegugyi ellatas, katasztrofavedelem, stb ).

  A vasarnap nem a templombajaras miatt lett kivalasztva, hanem azert, mert az egy elfogadott szabadnap. Sot, az az igazi szabadnap mar tobb1000 eve. Ertelmetlen lett volna, ha szerdan erne ra minden kereskedelmi dolgozo, mikozben masok pont akkor nem ernek ra.

  Nyilvan vannak a szabalyozasnak visszas reszei ( 200 nm nem egy esszeru hatar, ez biztos), de akkor azokat kellene tamadni…

 • szocske
  – nem lehet rugalmas a beosztás, hiszen mindenki hétköznap délelőtt szeretne dolgozni, valakinek viszont kell délután is. Ha MINDIG ugyanaz kapja a délutánt, ott nem a rendszerrel, hanem a főnökkel van gond.
  Emiatt (is) volt hiba a műszakpótlék pár évvel ezelőtti megnyirbálása. Míg 15%-kal több pénz járt 14:00 után, azért többen akadtak, akik szívesen dolgoztak du.
  Ha a főnök olyan, hogy kiadja februárban a szabadságot és mindig ugyanazt osztja be délutánra, ott nem segít semmilyen szabály, a helyi kiskirály hatalmát kell letörni. Kollektív fellépéssel, szakszervezettel lehetne… Persze ilyen csak elméletben létezik, mert a többség félti a munkahelyét…
  Akad ismerősöm akinek ilyen főnöke lett. Intenzív álláskeresésbe kezdett, 3 hónap alatt talált jobb helyet. Most jókedvűen jár dolgozni. A régi kollégáktól néha megkapja, hogy ő milyen szerencsés… Pedig bárki megteheti…
 • Zedder
  Nem a cikkhez, hanem a vasárnapi zárvatartás témájához: itt a hanyatló nyugat azon országában, ahol élek, hétfőtől-szombatig, 8-20-ig vannak nyitva az élelmiszerboltok, a bankok 9 körül nyitnak, a többi bolt (ruházat, elektronika, stb.) 10-kor. 20 órakor kötelező bezárnia mindennek.

  Itt vagyok már lassan 2 éve, de szenvedés. Szenvedés, mert nekem is dolgoznom kell, és akár kocsival, akár tömegközlekedéssel megyek be a melóhelyre, egyszerűen halál elintézni a bevásárlást (amúgy sem vagyok napi bevásárló, igyekszem tömbösíteni a dolgokat). A szombat az halál bárhol, mindenki akkor akar vásárolni, a belvárosban mozdulni nem lehet, mintha az év minden szombatja egy konstans tüntetés lenne, a fő-fő utcán néha a budapesti csúcsideű 4-6-os villamos ember / nm aránya figyelhető meg.

  Folytköv.

 • A nép a mikroszintről beszélt. A cikked a makróról, ahol vannak is érvek, bár infrastrukturálisan a legrosszabb nap, amikor temperálsz, világítasz, bérelsz, de forgalmad és bevételed semmi. A nagy pláza, az szívni fog, mert költségei lesznek.

  Amúgy egy másik trend, hogy gépesítik a pénztárakat, na az fog odab…ni az eladói foglalkoztatásnak igazán. Ez semmi, ami itthon van. De Londonban a kicsi Boots-ban is odamegy a csaj a durungoszlophoz, ohne pénztáros, hat font ötven, kártya bedug, vonalkód leolvas, tsók.

  Két kassza, és három durung. Két év múlva egy kassza és öt durung lesz, mert megszokja a nép, megtanulja kezelni, öregek is.

  És onnantól édes mindegy lesz a százezer családnak hogy nyitva vannak-e.

  A forgalom szokás kérdése, amit nagyon meg akarnak venni, azt megveszik, amelyik napon meg lehet, az impulzusvásárlás nem tom hány százalék.

 • sanyi
  “Még jó, hogy a cikk nem is erről szól. ☺ A témához még szerintem senki nem szólt hozzá.”

  Mi a téma? 🙂

  Az hogy a “gazdasági újságírók” vagy sík hülyék, mert elfelejtik, hogy 2008-ban válság volt, vagy fizetett pártpropagandisták, mert szándékos hazugsággal próbálják x vagy y ellenfél pártot lejáratni?

 • sanyi

  De százezer családban gond volt eddig, hogy valakinek dolgozni kellett vasárnap. Meglepő, de ők is csak akkor értek rá együtt lenni, hiába volt anyuka szabadnapos szerdánként.

  Ehhez képest nem egy nagy csapás, hogy nem tudok “shopizni” ezentúl vasárnap.

  De mint mondtam, nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, felfogja e ezt a magyar társadalom.”

  A magyar társadalom tagjai leszarják a társadalom többi tagját. Nekik állampolgári joguk a shoppingolás, az eladó meg kussoljon és szolgálja ki őket.
  A felfogóképesség nem terjed odáig, hogy talán azért is jobb az osztrákoknak vagy svájciaknak, mert nekik más a mentalitásuk, és nemcsak önérdekkövetőek, és ha mi is megváltoznánk, talán nekünk is jobb lenne. Egyszerűbb mindent GYurcsányra, Orbánra fogni, és reménykedni hogy ha nyócévután elkergetjük őket, akkor kolbászból lesz a kerítés.

 • Zedder
  folyt:

  Ha nem lenne online vásárlás, akkor itt sokan nagy gondban lennénk. Persze a munkahelyre kell rendelni azt is, mert a buta futár napközben nem talál otthon, ezért elviszi a csomagodat az utca végi kisboltba, ami persze még nem és már nem lesz nyitva, mire elindulsz / hazaérsz.

  Ja, és természetesen kikérem magamnak, hogy szórakozás vagy konzumidiotizmus lenne a vásárlás. Egy szükséges rossz, ami csak viszi az időt, és gúzsba köt. Ha mindent tökéletesen el lehetne intézni online, azt tenném. De sajnos ez nem így működik.

 • Majomparádé
  Kiszamolo, csak hogy a cikkhez is hozzászóljak: azzal teljesen egyetértek, hogy nem ettől lesz kisebb a forgalom, mert ugyanannyi mennyiségű pénzt az emberek ugyanúgy el tudnak költeni 6 nap alatt is a 7 helyett, illetve hiába van rá 7 napjuk, ettől nem fognak többet költeni.
 • Jenő
  Nem lehetne, hogy mindenki a vallása szerint szabadon eldöntheti, mikor akar zárva lenni? Pl. muzulmánok pénteken, zsidók szombaton, keresztények vasárnap. (A kínaiak nyitva lehetnek mindig; nekik ez a versenyelőnyük.) Köszönöm.