A költségvetési csalásról

Sok szó esett adózásról és hasonlókról mostanában.

Az adózást mindenki elég lazán fogja fel, egyszerűen azért, mert a legtöbben nem tudják, milyen szigorú lett néhány éve a költségvetési csalás büntetése. (Talán 2011 óta? Majd a jogászok megmondják pontosan. Költségvetési csalás mindaz, amit nem fizetsz be a költségvetésnek vagy onnan jogosulatlanul veszel fel.)

Szerinted milyen büntetés járhat egy nevetséges, mondjuk 300 ezres adócsalásra, ha kiderül?

Elügyeskedtél a számlákkal, alapítottál három céget, egy kft-t a költségeknek meg két katásat, hogy soha ne kerülj a 40%-os kulcsba és az adóhivatal szerint ezzel az ügyeskedéssel 6 millió forint adót csaltál el az elmúlt öt évben. Kaphatsz-e érte börtönt? Nyilván nem, hiszen mindenki így csinálja, nem igaz?

Esetleg a vett számlákon áfa is volt és jó sokáig, üzletszerűen űzted az ipart, így csökkentetted a fizetendő adódat. A légynek sem ártottál, csak ügyeskedtél, csak nem jár érte börtön?! Majd maximum kifizeted az okozott kárt, nem igaz?

Adócsalásért nem jár börtön, csak pénzbüntetés, ezt mindenki tudja.

Akkor nézzük a büntetési tételeket, szerintem sokan meglepődnek a szigoron:

Btk. 396. § Költségvetési csalás
396. § (1) Aki

a) költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vagy költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy a valós tényt elhallgatja,

b) költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, vagy

c) költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel,

és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt [51 ezer-500 ezer Ft] okoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (Update: állítólag 2021-től 500 ezer forint lesz az alsó határ. Most még 51 ezer forint.)

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás nagyobb vagyoni hátrányt [501 ezer-5 millió Ft között] okoz, illetve

b) az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás jelentős vagyoni hátrányt [5 millió-50 millió forint] okoz, vagy

b) a nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(4) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás különösen nagy vagyoni hátrányt [50 millió-500 millió forint] okoz, vagy

b) a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(5) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a költségvetési csalás különösen jelentős vagyoni hátrányt [500 millió forint felett] okoz, vagy

b) a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(6) Az (1)-(5) bekezdés szerint büntetendő, aki a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényben, valamint a felhatalmazásán alapuló jogszabályban megállapított feltétel hiányában vagy hatósági engedély nélkül jövedéki terméket előállít, megszerez, tart, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz.

(7) Aki költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, vagy az előírt tájékoztatási kötelezettségének nem vagy hiányosan tesz eleget, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy valótlan tartalmú, hamis vagy hamisított okiratot használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(8) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki az (1)-(6) bekezdésében meghatározott költségvetési csalással okozott vagyoni hátrányt a vádirat benyújtásáig megtéríti. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

…. Vagyoni hátrány alatt érteni kell a költségvetésbe történő befizetési kötelezettség nem teljesítése miatt bekövetkezett bevételkiesést, valamint a költségvetésből jogosulatlanul igénybe vett vagy céltól eltérően felhasznált pénzeszközt is.

Eddig a törvény. Elég meleg pite, nem? A legtöbb embernek fogalma sincs, mennyire szigorú a törvény. A jó hír az, ha megtéríted a kárt, mentesülhetsz a büntetés alól, a rossz, hogy ha üzletszerűen követted el vagy bűnszövetkezetben, akkor ez rád nem vonatkozik.

“A 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 459. § (1) bekezdés 28. pontja szerint üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.” Vagyis például folyamatosan számlát veszel, hogy csökkentsd a fizetendő adódat.

S ha már elcsalt pénz van nálad, azzal valamit csinálnod kellett, könnyen lehet, hogy pénzmosásért is elővesznek, amit szintén hasonló módon szoktak büntetni.

Nem ijesztgetni akarlak, csak azt láttam, hogy a legtöbb ember nem is tudja, hogy ilyen mindennapos stiklinek gondolt dologért akár börtönt is kaphat. Itt egy friss sztori. Az embereket feketén fizették a szórólapozásnál, ezért kellett valami számla, hogy ezt lefedjék. Valószínűleg semmi rosszat nem akartak, csak a szokásos trükközés, biztos nem gondolták, hogy milyen büntetéssel játszanak. Most 3-10 év is kinéz nekik.

Ha vannak itt jogászok, megköszönjük, ha válaszolnak a felmerülő kérdésekre és felvetésekre.

Addig is érdemes kétszer meggondolnod, megéri-e trükközni az adózással néhány rongyos millió megspórolásának érdekében. Ha legálisan tudod csökkenteni az adódat, tedd meg mindenképp, mert egy fillérrel se fizess többet, mint amennyit muszáj. De ha csak trükközni akarsz, olvasd el újra a fenti sorokat és gondold végig, megéri-e? (Ez a törvény, nem tudom, mi a bírói gyakorlat, azt majd a hozzáértők elmondják. De jó az, ha a törvényt is ismered.)

Share

110 hozzászólás

 • TG
  Ez alapján mennyi politikust lehetne lecsukni, szerintem üres maradna a parlament
 • Aaa
  Ha magányszemélyként, “nem kérsz számlát”, “nem kapsz számlát”,”kevesebb összegről kapsz számlát”, akkor mit követsz el és milyen büntető tételei vannak?
 • Szegediember
  Ezt nem a szegedi hír miatt írtad, ugye? :)))
 • Tamas
  Buntetlen eloelettel *letoltendot* nem fogsz kapni.
 • Töltött Galamb
  Az milyen csalás, amikor a távolsági járaton a sofőr rendszeresen, minden nap nem ad jegyet és zsebre teszi a pénzt? Napi 500-8000Ft is összejöhet.
  22 munkanappal, átlagot nézve legyen pl… 22 x 4500Ft = majd” 100ezer Ft / hó, 1,2 misi per év. és még a buszjáratokat is elveszik, mert nincsen utas – papíron…
 • tumpara
  “S ha már elcsalt pénz van nálad, azzal valamit csinálnod kellett, könnyen lehet, hogy pénzmosásért is elővesznek, amit szintén hasonló módon szoktak büntetni.” – Kiszámoló

  Az az elcsalt pénz gyakorlatilag nemfizetésből ered (a könyveid szerint nem kellett fizetni, a NAV szerint meg igen). Ez hol pénzmosás? A pénzmosás a “semmiből” lett pénz gazdaságba való beforgatása, nem? Itt ilyenről szó sincs, az egy megkeresett pénz, csak a NAV nem ért vele egyet. 🙂

 • János
  A “évig terjedő” btk-s dolgoknal (ha nem vagy visszeso vagy mas hatranyos dolgod nincs) elso buntenyeskent penzbirsagot fogsz kapni.
 • Névtelen
  “Nem kérsz számlát” – Nem kell kérni, kötelező bizonylatot kiállítani a gazdasági tevékenységet végzőnek, másképpen szólva nincs kérési csak kiállítási kötelezettség. Neked mint termesztés személynek nincs olyan kötelezettséged, hogy ismerd és megfelelően alkalmazd az adójogi előírások amik a kiállítási szabályokra vonatkoznak, ez mind a céget/e.v.-t terheli. A magánszemely nem titkol el bevételt, nem kerüli el az áfa fizetési kötelezettséget (az állami költségvetés szempontjából), még akkor sem ha pont ennyivel fizet kevesebbet… Más a helyzet ha a bizonylaton feltüntetett összeg mindkét fél tudtával alacsonyabb, de ekkor is először a kiállító felel, a magánszemély max akkor, ha a valamilyen eljárás (pl támogatás elszámolás) során felhasználja a nyilvánvalóan hamis adatokat tartalmazó bizonylatot, de ez már másik történet. Am öt millió ennyit ér: bit.ly/2EpECC5
 • Mankel
  Ez az adórendszer lényege. Magas adók-》mindenki csal-》nem ellenőrzünk normálisan.
  De fogva vagy és ha fogva vagy befogod a szád, mert te is tudod, hogy vaj van a füled mögött.
 • megalol
  Na igen, szigorú a tv. kár, hogy senki nem hisz neki. Az, hogy ez-meg-az adót csalt, rengetegszer szerepelt a hírekben, de a folytatás, hogy bevarrták volna, az SOHA. Lásd a fenti linket. Még az ügyész os felfüggesztettet kér?!?!?
 • Én is akarok kommentelni...
  Erről mindig az a régi vicc jut eszembe, hogy két rab ül a börtönben, az egyik megkérdi:
  – Te mennyit kaptál?
  – 5 évet
  – Mit követtél el?
  – Emberölés. És te mennyit kaptál?
  – 7 év.
  – Szép! És mit követtél el?
  – Torrenteztem.

  Régen még bepróbálkozott a torrentezőkkel a hatóság, majd feladták.
  Most ott tartunk, ha van 20 ezer gyermekpornókép a gépeden stb stb. akkor felfüggesztett és röhögsz egy jót, de ha cég nevére kérsz számlát az áfa miatt amit valójában mindig a gyereked használ, na akkor lehet leülsz két évet.
  Persze sarkított a példa, és gyermek pornográfia miatt tuti nem ítélnek senkit felfüggesztettre meg pénzbüntetésre……..

  Pár éve bő 4 milliárdos áfacsalási ügyet göngyölt fel a NAV kis városunkban, bizonyíthatóan pár éven keresztül ment az üzlet. Behajtani/lefoglalni semmit nem sikerült. Cégvezetőket hurcolták meg pénzbünti erejéig pár millióra. Azóta szlovák céggel tolják.

 • Rosen
  És azokkal mi van, akik zsebbe kapják a fizetésüket (vagy egy részét) és így az nem szerepel az éves adóbevallásban? Elvileg a munkáltató nem fizette be utánuk az SZJA-t, de minden felnőtt állampolgár felelősséggel tartozik azért, hogy mit (nem) ír be az adóbevallásába. Fél ország mehetne a dutyiba.
 • mitel hentes
  Az egyszerű egyéni- és mikrovállalkozók többsége – főleg az EVA és KATA adta lehetőségekkel – becsületes adófizető. Szépen becsengeti a kötelezőt, és nyugodtan alszik. 100 milliós árbevétel felett viszont kb. 100 cégből 95 trükközik, és mondjuk ki: ÁFÁT csal. Mennyire életszerű az, hogy szinte minden cégnek 10-30 millió Ft adózás előtti eredménye van? És ez is könyvelőtől függ, hogy melyik könyvelő mekkora összegre “engedi beállítani” az eredményt.

  A lebukási arány kicsi, és az emberek többsége jó a hamis szerződések legyártásában, így máris nem számlagyártásról van szó, hanem valódi alvállalkozói tevékenységről. Gyakorlatilag az bukik le, akik saját bűntársai bebuktatnak, és/vagy aki nem megfelelően papírozza le a dolgait.

 • Leninist
  Ez azért van így, hogy ha ellenzéki az elkövető, vagy kegyvesztetté válik, példát lehessen statuálni. Emiatt mindenki fél és meghunyászkodik.
 • eferix
  Azért az adóelkerülés tényét valahogyan bizonyítania is kell tudni a NAV-nak. Van egy áfás KFT-d és mellette egy áfamentes EV-d, ahova kiszervezel egy-két szolgáltatást, amit a másikban nem nyújtasz. Minden szolgáltatásod valódi, nem fiktív. Mivel tudja bizonyítani itt a költségvetési csalást a NAV?
 • Máté
  Ha van egy Kft-ben tag vagy, attól még lehetsz egyéni vállalkozó tudomásom szerint. Tehát a Kft-ben csak korlátolt felelősséged van nevéből adódóan, így helytállási kötelezettséged is a vagyoni hozzájárulásod (törzsbetét, jegyzett tőke) erejéig áll fenn. Ettől függetlenül lehet még egyéni vállalkozásod is, hiszen a törvény úgy rendelkezik, hogy egyszerre egy valamiben lehetsz korlátlan felelősséggel, egyéni vállalkozóként pedig teljes vagyonoddal köteles vagy helytállni az okozott károkért. Ez a “trükk” véleményem szerint nem esik költségvetési csalásba, viszont ha mondjuk a Kft-vel jogosulatlanul helyezel ÁFA-t levonásba, teszem azt sok lenne a befizetendő adód és ezt meg nem történt gazdasági eseményről kiállított számlával, “fiktív” számlával próbálod ellensúlyozni, akkor azért már megütheted a bokád. folyt..
 • Máté
  Mivel ugye egy gazdasági társaság jogi személy, így a jogi személy vezetője, jelen esetben ügyvezető felel a céggel elkövetett költségvetési csalásért. Tehát összefoglalva az, hogy valakinek van egy cége, meg mellette egyéni vállalkozó is, nem követ el költségvetési csalást.
 • Becsületes

  Ugyanebbe a kategóriába esnek azok a “vállalkozók”, akik hivatalosan nem vállalkozók, adót (még a KATÁt sem) nem fizetnek, szamlát/bizonylatot nem adnak, de a szakmájukból élnek (havi 500ezer/1-2 milliós bevétel)?
 • naiv
  Akkor a kormányunk és ellenzékünk tagjainak többsége hátralévő életét börtönben tölti, vagy rájuk nem vonatkozik a költségvetésből jogosulatlanul felhasznált pénzekre vonatkozó szabályok? 🙂
 • Déenes

  “Ez az adórendszer lényege. Magas adók-》mindenki csal-》nem ellenőrzünk normálisan.
  De fogva vagy és ha fogva vagy befogod a szád, mert te is tudod, hogy vaj van a füled mögött.”
  Már azt kittem senki nem akarja megérteni a Kata változtatás logikáját!
  Egyre szélesebb réteg kezdett jól élni legális jövedelemből, akik előbb vagy utóbb etikus és kikezdhetetlen módon számonkérhették volna azt a bizonyos kört…
  Ezután is lehet Katázni kissé trükkösebben, ugyanakkor már nem tiszta a kezed. Ugye megvan?
  Ha sokat ugrálsz bebizonyítják, hogy nem kellene ugrálnod. Isten hozott mindenkit a banánköztársaságban!
 • SzaboZ
  Két gondolat:

  1. Az, hogy “mindenki ezt csinálja”, meg “hát még a politikusok” (stb) az nem mentesít.
  Ezt úgy hívják “te is” érvelési hiba.

  2. A NAV ellenőrei (nyomozói) eléggé profik. Nekik val.szeg Te leszel az ezredik esetük, neked meg jó eséllyel ez az első.
  Még ha teljesen tiszta vagy, akkor is megizzaszthat egy vagyonosodási vizsgálat.

 • Hozzászóló
  Szuper lenne a sok okoskodás helyett szakmai hozzászólást olvasni a hozzászólások között
 • SzaboZ
  5 évvel ezelőtti tapasztalat:
  a vizsgálat úgy történik:

  a) nyilatkozol, hogy hol van számlád. (Ha valamit elfelejtesz és kiderül, azt ellened fogják használni, szal kérdés, megéri-e sunnyogni)

  b) megkeresik az összes komoly bankot, és még véletlenszerűen a kicsik közül is többet, és nyilakoztatják őket, hogy a vizsgált időszakban volt-e számlád náluk.

  c) a bank a megzűnt számlák adataival is rendelkezik, azokat ki is adja. Egy vizsgálat az elmúlt 7 (esetenként 8-8 és fél) évre terjed ki. BAnk ennél régebbi adatot is kiad, ha kérik. És kérhetik, csak arra az időszakra vonatkozóan határozatot nem hozhatnak.

  d) megszűnt bank adatait valaki mindig megörökli és kezeli. Más kérdés, hogy sokszor nem tudja azokat kezelni. Nekünk volt már ebből problémánk: volt ferlelőse a dolognak, de egyszerűen nem tudott elszámolást adni egy adott időszakról.

 • SzaboZ
  -folyt-
  Ez egy vagyonosodási vizsgálatban fordult elő: cimbi barátnő kislakását szerelte fel, hogy aztán kiadják: hűtő, polc, mosógép, klíma. Egy hónap alatt költött tecoban 200+ezret. A vagyonosodásiban pedig megbecsülik, hogy havonta menniyt költesz ételre, ruhára. Alapból 60E-t számolnak, ha ügyes vagy akár 30-ig lealkuszod. De neki volt EGYETLEn hónap 5 év alatt, amikor volt 3-4 ilyen nagyobb vásárlás. Mivel nem tudta bizonyítani, hogy gépeket vett (nem volt meg a blokk, miért lett volna?), ezért a havi élelmiszer fogyasztását (2 főre) 250 ezerben állapították meg, mondván, hogy más hónapban is ennyi volt, csak akkor kp-ben fizetett. És ugye a vagyonosodásiban nincs ártatlanság vélelme: neked kell bizonyítanod, hogy ártatlan vagy, a NAV-nak elég, ha a saját metodikájukkal kijön a forráshiány.

  OK. másodfokon végül kiengedték. Az ügyvéd volt vagy 2 milla.

 • Én is akarok kommentelni...

  Kissé fordítva ülsz a lovon. A könyvelőnek nincs beleszólása az eredménybe. A tulajdonos dönti el mennyi legyen, és a könyvelő pedig találja ki, hogy az hogyan jöjjön ki. Halott, 0 üzleti tevékenységgel rendelkező céget láttam már akkora nyereséget termelni papíron hogy ihaj, persze fordítva is igaz: mocskos nyereséges cégek tengődnek papíron. Attól függ, mi a cél. Pontosítok, van “beleszólása”: a párom felbontott már több szerződést, amikor olyat kért tőle a tulaj, hogy az már nagyon meredek volt. Az új könyvelő megcsinálta, láttuk utána a beszámolót. Megjegyzem, ha a törvények szerint először a könyvelőt vágnák sittre…
  Az én saját cégem bevétele és eredménye most épp fel van futtatva, mert jövőre szeretnék hitelt felvenni, és megbeszéltük a bankkal, hogy mennyi legyen az árbevétel, és mennyi az eredmény. Szóval nekem meg a bank mondta meg, mennyi legyen. Annyi lesz.
 • Agent
  Vélemény? Ezeket csak úgy itt hagyom:

  index.hu/belfold/2009/02/11/jogerosen_itelet_a_postabank_perben/
  Princz 3,6 millió — 34,6 mrd csalás

  Kulcsár 6 év 6 hónap 230 millió vagyon elkobzás — 8 mrd csalás

  Mészárosék?

  Folytassam? Ki ne próbálna szerencsét ebben az országban?

 • WTF
  Bárcsak nekem kellene bazinagy adót fizetnem, az azt jelentené, hogy ömlik befelé a lovetta.

  Ha már büntinél járunk egy kis OFF:
  M. Richárd (gyurma) ügyében született már ítélet? Nagyon nagy a csend körülötte….

 • Pistu
  Nagy visszatartó ereje lehet, amikor a NAV kiküld olyan több oldalas kérdőívet a munkavállalónak, amiben olyan kérdések vannak, hogy miért nem fizetett utána járulékot a munkaadó cég és találkozott-e valaha a Tel Avivi címre bejelentett vezérigazgatóval.
 • Valaki
  Az minek számít, ha valaki hamis előleg számlákat küldött email-ben (összesen ~5 millió Ft értékben). Azzal fenyegetett ha nem fizetem ki, akkor végrehajtókat küld a nyakamba? Tavaly ~novemberig csinálta. Kb. negyed évente egy 800 ezer Ft-os számla jött tőle. Nem fizettem, mert alaptalannak tartottam a követeléseit. De csak most februárban jöttem rá, hogy hamisak voltak a számlák.
  Köteles vagyok-e jelenteni valahol?
 • hitel
  SzaboZ, hogy került képbe az ismerős?
  Bejelentés alapján vagy kidobta a gép?
 • Bors
  SzaboZ! és hogy vették elô a cimbinôdet? Milyen alapon inditottak ellene vizsgálatot? Agyrém!!!
 • Csillag V
  Mo-on vagy becsületes vagy, vagy versenyképes.
 • Bors
  SzaboZ, és milyen alapon inditottak vizsgálatot a cimbinôdnél?
 • mitel hentes

  “Kissé fordítva ülsz a lovon. A könyvelőnek nincs beleszólása az eredménybe. A tulajdonos dönti el mennyi legyen, és a könyvelő pedig találja ki, hogy az hogyan jöjjön ki. ”

  Egyetértünk, csak én a másik oldalt világítottam meg. Te magad is írod, hogy vannak bevállalós könyvelők, és kevésbé bevállalósak. A jobban bevállalós könyvelő engedi 10 millió forintra is levinni az eredményt, a kevésbé bevállalós nem engedi. A mindenmindegy könyvelő pedig még azt is engedi, hogy a cég úgy legyen veszteséges, hogy több milliárd árbevétele van, hozzá 50 fő munkaerő, de sajnos az ÁFA csak úgy “üthető ki” bevallásonként, ha a bevétellel közel megegyező költségszámla “kerül elszámolásra”. Ezt az egyensúlyi állapotot természetesen a személyi jellegű ráfordítások mínuszba rántják, és máris kész a
  – több milliárdos árbevételű,
  – veszteséges,
  – ÁFA csaló
  cég

 • Titanfall
  SzaboZ
  Nem értem a vizsgálat mibenlétét. Ha dolgozott volt jövedelme vásárolhatott belőle gépeket meg bármit nem?
 • Mankel
  Nem hiszem, hogy itt erről lenne szó egyszerűen adót emelnek. Soha nem mondanák ki a megszorítás szót, de ez simán az. Az elmúlt 100 év legnagyobb gazdasági fejlődése után, 3-4 hónap gyengélkedés után üres a kincstár adót kell emelni.
 • Kiszamolo
  Pedig lehetne kiadást is csökkenteni, a stadionépítési kedv azóta sem lankadt, hogy lezuhantak az adóbevételek…
 • Józsi
  Mindenki maga dönti el, hogy mi éri meg neki. Én is sokszor csaltam általában szabályt sértve de néha törvényt sértve bűnöztem. Viszont nekem anyagilag megérte, olyan ez mint a pirosra vagy a feketére rakni tétet, ha a keréken csak kettő piros mező van és harmincöt fekete akkor lehet a fekete a nyerő. Ha pedig bebukik az ember, hát az is benne van a pakliban. El kell dönteni, hogy megéri a kockázat vagy sem. Most például durván csalok a munkaidő keretemmel, heti negyven százalékot. Tudom ha elkapnak akkor lehet belőle írásbeli fegyelmi, ki nem fognak rúgni. Nekem most ez megéri, ha megbukok akkor azonnal felmondok és megyek máshová dolgozni, még a fegyelmire sem lesz idő.
 • usespanner
  @töltött galamb,
  Ha ilyen történik, kötelességed jelezni azt, a neten találsz telefonszámot. Én 16évesen már ezt megtettem, a Volán sofőrje nem akart jegyet adni. Kivizsgálták.

  Én is akarok kommentelni,
  Egyrészt sok értelme nincs a kommentednek, mert a saját torrent legális, ha nem jövedelem szerzésre használod, lemaradtál 10évet:)
  Másrészt a gyermekpornó nem szép dolog, de amíg nem fizetsz érte addig az pont olyan bűncselekmény, mint a kukkolás.

 • Kiszamolo
  Valaki, az a legkevesebb, hogy jelented, mert nyilván nem csak veled csinálja. Az ilyen megérdemli, hogy legyen pár éve gondolkodnia a sitten.
 • M.Lorinc
  Senkinek nem kel adot csalni, nezetek meg engem gazszerelobol letem a legazdagab magyar teljesen legalisan es adotfizetve. Igaz en okos vagyok mint Cukerberg.

  U.i.: Hatodszor irom be, hogy eszakon kell fel a nap, vegul valamiert elfogadta a keletet. Javiccsatok mert ez idegesito.

 • tumpara
  SzaboZ. azért ha veszek hűtőt, mosógépet, klímát (pláne egy kiadandó lakásba), naná, hogy megtartom a blokkot a garanciális időszak végéig. Tény, hogy nem kötelezhet rá a NAV, de szerintem joggal feltételezik, hogy ez életszerűtlen. Vagy csak én vagyok ilyen paranoid, hogy minden nagyobb vásárlásról elteszek mindent. 🙂
 • Max Goldman
  Arra van precedens, hogy kettos (Magyar-Ir) allampolgar 10 ev utan hazakoltozik Magyarorszagra es bevasarol? Ingatlan, autok, nyaralo stb.
 • Csillag V
  Usespanner!

  Ha kukkolod is bűncselekmény!!! Ezek a gyerekek bűncselekmény áldozatai és az aki kukkolja az felhasználója tehát kozremukodoje ☹️

 • jani129
  Ha valaki azt mondja, mindenki csal, akkor valójában ő csal.
  Ha valaki azt mondja minden politikus hazudik, akkor valójában az a politikus, akire az illető szavazott és szavaz, az hazudik.
  A valóság az az, hogy nem mindenki csal és nem minden politikus hazudik. De van olyan. És aki becsületes azt zavarják a csalók. Az igazmondó politikust is kellemetlenül érintik a hazudozósak.
 • mitel hentes

  Legyünk pontosak. Előlegszámlákat küldött vagy előleg bekérőket?
  Amennyiben előlegszámlákat küldött, akkor azonnal bukta a dolgot, hacsak nem utaltál neki. Előlegszámla ugyanis az átutalt pénz megérkezésekor állítható ki, aznapi teljesítéssel. Ha nem utaltál, akkor nincs jogalapja, csalást követ el, lehet feljelenteni.
  Amennyiben előlegbekérőket küldött, akkor nem kell kifizetni, hacsak nem kötöttél szerződést vele. Előlegbekérő ugyanis szerződésben megállapodott előleg bekérése céljából állítható ki. Ha nem kötöttél szerződést vele, és mégis kéri az előleget, akkor lehet lepattintani, ha erősködik, akkor feljelenteni zsarolásért és csalásért.
 • usespanner
  csillag,
  Ez a blog a kapitalizmusról szól, aminek az alapja a kereslet-kínálat. Ezt fura hogy magyarázni kell.

  Az illegális oldalak működtető a börtönt kockáztatják, ennek pedig egy oka van: a pénz.

  Mindig lesz 1-2 szerencsétlen aki ilyesmi érdekel, de ha a pénzt kivonjuk a rendszerből, az egész business úgy összedől, mint a hajdanán virágzó kutyaviadalok illegális világa.

  Tehát ha én titokban lefilmezek egy kutyaviadalt és otthon 100x megnézem, az semmiféle változást nem hoz a kutyaviadalok számában.

  Elvihetnek börtönbe, de ettől még egyetlen kutyát sem sikerül megmenteni.

  Ha viszont a pénzt kivonod a rendszerből (valamilyen platformon pénzt utalsz a bankszámládról, az aminek a nyoma pedig megmarad), akkor a rendszer kártyavárként összeomlik.

 • Q
  “Buntetlen eloelettel *letoltendot* nem fogsz kapni.”

  “A “évig terjedő” btk-s dolgoknal (ha nem vagy visszeso vagy mas hatranyos dolgod nincs) elso buntenyeskent penzbirsagot fogsz kapni.”

  Ez mind igaz, de attól még a nyomozás befejezéséig könnyen előzetes letartóztatásba helyezhetnek. Egyik ismerősöm tavaly így volt fél évet rácsok mögött előzetesben kendertermesztés miatt, mert tartottak tőle, hogy eltünteti a bizonyítékokat vagy befolyásolja a tanúkat. Simán el tudom képzelni, hogy szövevényesebb gazdasági ügyekben se őrölnek gyorsabban az igazságszolgáltatás malmai.

 • starchema
  Évek óta nincs vagyonosodási vizsgálat. A Szabo Z féle történet sci-fi kategória, vagy csak a story egyik felét mesélte el neki a “Cimbinő” . 250 ezres tesco bevásárlás, ne vicceljünk már. Bárki adhat bárkinek évente 150 ezret illetékmentesen, kaphat borravalót, kaphatta 15 éve a menyasszonytáncba, adhat rokon, stb… Aki becsületes inkább ne olvassa a sok szakértő kommentet, még a végén azt is bevallja amit nem keresett meg. A másik nagy kedvenc: éves árbevétel és adózott eredmény alapján itt meg tudják állapítani a kommentelő kollégák, hogy melyik cég adócsaló.. Jelentkezzetek valamelyik Big4 céghez azonnal! Azt sem értem, hogy 100 Mft (vicc) bevétel felett miért kötelező csalni és miért kevés ezen a szinten 10-30 Mft eredmény? Vannak ilyen mutatószámok mindentől függetlenül, hogy milyen ROS alatt/felett adócsaló valaki?
 • okosban megoldjuk
  Egy ismerősöm kért 0-ás igazolást a Navtól. Kapott egy 300.000-es adótartozásról egy igazolást. Kicsit kiakadt, hogy így hogy veszi fel a szabad felhasználású hitelt?
  Szóval azt látom, hogy onnan közelítünk az adóbefizetéseink teljesítéséhez, hogy azt ha lehet, kerülni kellene valamilyen szinten, de visszafele, nekünk azért legyen minden. Tűzoltó éjszaka is, óvoda egész nap. Ha meg egy út elkészül 2 év múlva szétrepedezik, mert a törvénykövető vállalkozó nem csak az adót fizeti rendesen, de az anyag is benne van a minőségi munkájában. Ja, nem. És tele az ország ilyen gagyival amit sok évig tákolhatunk.
  Értem én a stadion problémáját. A Felcsútot kicsit túltolták, de annak örülök, hogy nem a 70-es években épült stadionokat kell még mindig nézegetni. A kórházakkal együtt emlegetnénk azokat is. Már csak a foci titkát kell megfejteni.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.