A világ változik

Már többször ajánlottam figyelmetekbe a Credit Suisse évkönyveit, ami mindig két-három érdekes témát is feldolgoz az éves visszatekintésen túl. A 2017-es évkönyvben a világ változása az elmúlt évszázadban az egyik ilyen téma.

A részvénypiacra mindig hosszú távon érdemes gondolni, azonban igazán hosszú távon az egész világ képes gyökeresen átalakulni.

A huszadik század elején az Egyesült Államok már egy feltörekvő szuperhatalom volt, de sehol nem volt még az egész világot uraló Nagy-Britanniához képest. A harmadik legnagyobb gazdaság a német volt és a hatodik az Osztrák-Magyar Monarchia.

A világháborúkkal és a Szovjetunió megerősödésével terhelt történelem okozta a világ gyökeres átalakulását. Nagy-Britannia mindenét elveszítette a második világháború alatt, ő lett az, aki úgy nyerte meg a háborút, hogy a legtöbbet veszítette. Világbirodalomból egy közepes gazdasággá hanyatlott. Az európai államok jelentősége is folyamatosan csökkent az évszázad során.

1990-ben, a nagy japán összeomlás évében Japán volt papíron a legnagyobb gazdaság a világon, a részvényeinek értéke tette ki a világ kapitalizációjának 45%-át, az Egyesült Államok csak a második volt a maga 30%-ával. A nagy összeomlás után Japán már csak 8,4%-át teszi ki a világ tőzsdei kapitalizációjának.

Mára az Egyesült Államok piaca lett a legnagyobb.

A legnagyobb veszteséget a befektetők az orosz, osztrák-magyar és a kínai piacon szenvedték el a huszadik században.

De nem csak a domináns gazdasági szereplők változtak meg az elmúlt évszázadban, de maga a teljes gazdaság is. A századfordulón egyetlen egy iparág sem létezett, ami ma a legnagyobb szereplő a piacon. Nem volt autómobil, olajipar, elektromos áram, informatika, biogenetika, repülőgépek, űrkutatás, internet és sok minden más sem. Az akkori sztárok, mint gőzhajó és gőzmozdony-gyártás, vasút, gyufagyártás és hasonló iparágak már vagy nem is léteznek, vagy marginális a jelentőségük. A távíró szolgáltatás volt az akkori high tech, a mai okostelefon piac, ma már nem is létezik. A textilipar és acélgyártás pedig elvándorolt a harmadik világba.

(Azonban a dolog nem ilyen egyszerű: bár a vasút jelentősége és súlya már régen nem akkora, mint 117 éve, a vasúttársaságok részvényei ennek ellenére túlteljesítették a piacot az elmúlt évszázadban, így nem tett rossz lóra, aki kitartott mellettük.)

De nem kell száz évet sem visszamenni az időben. A kilencvenes években a média részvényei, mint újságok, rádiók és tévécsatornák részvényei valóságos aranybányáknak bizonyultak. Ma már szinte semmit nem érnek, a legnagyobb nevű és múltú magazinok és napilapok zárnak be, már a mai negyvenes éveikben járók sem nézik a tévét és hallgatják a rádiót.

Ezekkel a változásokkal érdemes tisztába lenni a befektetőknek. De hogy legyen egy jó hírem is: ha nem cégekbe, vagy szektorokba fektetsz, a nagy tőzsdeindexek, mint például az S&P500, lekövetik ezeket a változásokat, hiszen folyamatosan cserélődnek a benne szereplő cégek a súlyuknak megfelelően.

Ha van időd, érdemes elolvasni a teljes tanulmányt, ahogy az elmúlt évek évkönyveit is, sok érdekes dolgot tanulhatsz belőlük.

Share

31 hozzászólás

 • ügyvéd
  Ha tippelnem kéne 20 évre előre akkor én az űriparra, a nano, és a biotechnológiára szavaznék.
 • Viktor
  Ha nem a vállalkozásom fejlesztésébe kellene ölnöm minden pénzemet, akkor önvezető autókba fektetném. Azért várhatóan így sem járok rosszul, de azért az önvezető autók már 1 évtizeden belül is dobbantanak, 50 éven belül pedig tarolni fognak.
 • Szaky
  Érdemes lenne azt is megnézni hogy mennyivel nőtt a világgazdaság a két időpont között!.
  Szerintem az USA piaca az 50-es években volt a legnagyobb.
 • gertitorpe
  Szuper tanulmányok, mindenkinek többet kellene az ilyeneket olvasgatni de befektetésre ovatosan ajánlanám a hatalmas időtávok miatt. Ezek a trendek több évtized alatt változnak, az áltagos befektető pedig jó ha néhány hónapot kibír egy papírban 🙂
  Mindenre lehet hozni érveket pro és kontra és még ha el is találod az iparágat azon belül is lehet rossz szereplőre tenni aki csődbemegy, vagy csak simán elrontani az időzítést.
  Például jó tipp volt a tech már 15 éve is mert tényleg nagyon fontos része lett mindenki életének, de aki az első hullámmal bevásárolt 2000-ben az indexből, annak 15 évet kellett várni hogy újra pluszban legyen.
 • Addam
  ügyvéd: Az űriparnál miben látod a megtérülést?
  Én akkumulátor gyártásra, lítium kitermelésre szavaznék és virtuális/kiterjesztett valóságra.
 • Simon Templar
  Víz, víz, víz! Minden, ami a jövőbeni fogyó ivóvízkészletek hasznosítását megoldja, az komoly üzleti sikerek előtt áll. Kivéve, ha a probléma kiterjedt fegyveres konfliktushoz vezet, mert akkor az adott céget nem megvenni fogják…
 • Matney
  Addam: szerintem telekommunikáció (műholdak fellövése), illetve a most még kicsit fantasztikusnak tűnő aszteroidabányászat.
 • Tibor
  Ami az uripart illeti lassabban fejlodik mint gondoltak. Hatvanas evek elejen meg mindenki azt hitte hogy 2000-re mar boven Hold sot Mars-koloniak lesznek, aztan hol vagyunk meg attol.
 • ügyvéd

  Egy jó befektetésnek jelenleg már nem sok köze van az adott cég nyereségességéhez.
  “Megtérülést”= üzemi eredményt/nyereséget most sem “várnak” számtalan mostani topcégtől sem.
  A TESLA pl úgy értékesebb mint a FORD, hogy eddig egy büdös cent nyereséget sem termelt, csak veszteséget, ahogy egy csomó vezető tech cég is…. Itt a befektetők a jövőt árazzák.

  Simán lehet tehát, hogy mondjuk 20 év múlva a SpaceX vagy a Blue Origin lesz a világ legértékesebb vállalata, esetleg úgy, hogy még akkor sem lesz egy cent nyereségük sem.

 • ügyvéd
  Persze az is simán lehet, hogy valamelyik biotech cég lesz az, az örök élet tablettával…

  science.sciencemag.org/content/355/6331/1312

 • ügyvéd
  Sőt az is lehet, hogy 20 év múlva már egyáltalán semmilyen befektetéssel, sem semmi más egyébbel nem kell foglalkoznunk, mert sem befektetések, sem semmilyen ma ismert élethelyzetek már egyáltalán nem lesznek….

  444.hu/2017/03/16/ray-kurzweil-szerint-2029-re-a-szamitogep-olyan-okos-lesz-mint-az-ember-ha-nem-okosabb

 • Addam
  Matney: Akkor már inkább mélytengeri bányászat, de az is marha költséges. Úgy tudom műholdat fellőni sem olyan nagy biznisz.
 • ügyvéd

  Az ÁLLAMI űrhajózás tényleg lassan fejlődik, mert a politikusoknak nem érdeke, ezért erősen korlátosak az erőforrások.
  A magánűrhajózás/űripar viszont szédítő iramban. A SpaceX mindössze 6 év alatt jutott ki az űrbe teljesen saját technológiával. Ez elképesztő teljesítmény egy nulláról indult magánvállalat esetében. Még nagyon nagy országoknak, pl Kína sem sikerült ilyen gyorsan, pedig ők bevált orosz technikát liszenszeltek…

 • Stiel
  CEU-ról lesz szó?
 • Somi
  Érdemes az Interneten hosszú távú ETF ajánlásokra rákeresni és a cikkhez hozzászólva, inkább a költségek figyelembe vételével a világ különböző indexeket követő ETFbe rakni a pénzt.

  Ez az oldal nagyon jó kiinduló pont lehet:
  forbes.com/sites/baldwin/2016/08/23/best-etfs-for-investors-2017

  Ehhez persze hozzájön a bróker költséged, amivel nem igazán tudsz számolni 10-20 éven keresztül, de ha azt vesszük, hogy még így is jobban jársz mint ha befektetési alapba tennéd a pénzed akkor jól jársz.

  A régebbi hozzászólásokat alapján olyan területek indexeit kell vásárolni ahol a demográfia mutatók nem fognak leesni és a politikai kockázat alacsony. Kiszámoló az egyik videójában Ausztráliát javasolta.

 • Körtefa

  “CEU-ról lesz szó?”

  Szerintem nincs nagyon mit írni róla, ez a világ nem változik. 🙂

 • Tinaturner
  Gondolom kukacoskodas h kb tavaly ilyenkor le lettem hurrogva h az atlagember nem napi 3 vagy 5 orat lesi a tv-t.. kozben kb 1 ismerosom sincs aki ilyen lenne tehat nulla szazalek. Tovabbmegyek tuti ketharmaduknak elofizetesuk sincs.

  De legalabb valtozott a velemenyed ezek szerint 😉
  A lenyeg atjott a vilag valtozik es eddig is tudtuk

 • Tinaturner
  @gertitorpe: ha valaki odafigyel arra h idoben is elossza a vasarlasait akkor nem fordul elo vele h 2000ben minden penzet beleoli az indexbe es most van ott kb h nullara kijon. Raadasul akkor inflacioval meg elvart hozammal se szamoltunk. Ha viszont elnyujtva vette volna meg ugyanazt akkor lett vopna valos profit is. Kiszamolo is irt mar cikket errol szerintem
 • Spidy
  Az űripart 1960 -ban még érteném, de ma már nem. A SpaceX bevételének jelentős része állami.

  A VR kb. már megbukott. Marginális ipari piacokon lehet szerepe, tömeges elterjedésre nincs esélye. Ha mozog a karaktered, rögtön elhányod magad. Játékplatformnak sem túl jó. Max a katonaságból lehet pénz, de azt átveszik majd az MI-k.

  Az AR még kérdés, poénos lehet, de sokat nem tennék rá.

 • Spidy
  A hangvezérlésben hatalmas a potenciál. Még néhány év, és az autókban hanggal fogják irányítani a klímát, a navigációt, a zenét. A telefonoddal már most beszélgethetsz. Ez mentheti meg az okosórákat is. Vannak határai, pld metróban nem fogod használni.

  A felhő rendszerek terjedni fognak, egyre több cég költözik majd ide. Nem csoda, hogy rámozdultak a nagy tech cégek, és sikeresen. De azért nincs benne *2/év, pláne nem Amazon / Google / Microsoft csomagban.

  Big data továbbra is nyerő lehet, de már akkora a hype, hogy vagy nagy a kockázat, vagy nem akkora a lehetőség.

 • Spidy
  Akkumulátor technológia jó, de bejön egy új fejlesztés, és nullázódik a befektetésed.

  A mesterséges intelligenciákban hihetetlen a potenciál. Lehetséges hátrány, hogy nem tudom elképzelni, hogy lehet közepes méretű (USA) cégeknek eladni a technológiát, egyszerűen azok nem tudják fogadni. Márpedig nem consumer termék, kivéve az önvezérlő autóban, de az külön téma.

  Elektromos autó jó, de akkora a lufi, hogy viszonylag kicsi potenciál / nagy bukási esély jön ki belőle.

  Önvezető autó jó, de most kire fogadnál? Mindegyik bundle. A hozzáadott technológia (pld. NVidia) poén lehet.

  A robotika lesz az egyik adu ász. Kérdés, hogy mikor, de a valószínűsége kb. 100%. Hogy pénzügyileg hogyan lehet kihasználni, az más kérdés.

 • TinaTurner
  youtube.com/watch?v=aCmUbqPA21U
  erdemes megfontolni s&p500 melle venni par robotos etf-et is. de ha jol emlekszem volt is rola mar szo nem olyan reg.
 • Kiszamolo
  Tinatuner, hogy az átlagember mennyit tévézik, azt több cég méri, ez nem hit kérdése.

  A gond abból származik, hogy nem átlagos ismerőseid vannak. A mai fiatalok és a magasabb végzettségűek nem tévéznek, vagy alig.

 • Kopter Geza
  – A hangvezérlésben hatalmas a potenciál. Még néhány év, és az autókban hanggal fogják irányítani a klímát, a navigációt, a zenét. A telefonoddal már most beszélgethetsz.
  – minek beszelgessek a telefonommal, ha be tudom irni a google-be, hogy “Árvíztűrő tükörfúrógép”
  Ha nem abszolut hetkoznapi dolgokra vagyok kivancsi, sokkal kevesebb vacakolassal jutok el az eredmenyig.
 • ufo
  Templar

  A hozzászólás tartalmazza a legjobb befektetést, de nem a víz, hanem a fegyver az, amibe még jó ideig lehet bízni, csak gyomor kell hozzá.

 • Zabalint

  Akkor ami kiderült, hogy elvileg reprezentatív mintán mérik, azaz vannak, akik hozzájárulnak, hogy mérhetik a TV-zési szokásaikat, ebben viszont kizárólag a TV előfizetők vannak benne, így nyilvan nincsen benne senki, akinek nincs TV előfizetése, ez pedig a 40 év alatti korosztály egyre nagyobb hányadát teszi ki.
 • Spidy
  Geza
  minek beszelgessek a telefonommal, ha be tudom irni a google-be, hogy “Árvíztűrő tükörfúrógép”
  Ha nem abszolut hetkoznapi dolgokra vagyok kivancsi, sokkal kevesebb vacakolassal jutok el az eredmenyig.

  Sokkal egyszerűbb kimondani, hogy “Keresd azt hogy árvíztűrő tükörfúrógép” mint bepötyögni a telefonodon. A PC-t felejtsd el, geek+gamer cucc lesz (sajnos).

  Vagy mondjuk megkérdezed, hogy “Hánykor is lesz holnap a randim?”. Végigkeresi a hívásokat, SMS-t és messenger-t, majd válaszol.

  Az autónak pedig azt mondod, hogy “töltsd fel magad, két óra múlva legyél itt”. Ott pláne nem akarsz pötyögni. Én már a waze-ban is szívesen használnám a hangvezérlést.

  Ezeknek egy része 1-5 év, van ami 10-20. De azt is megérjük.

 • Gábor
  Lehet nem is kell megtalálni a nagy tutit, csak le kell fölözni ~5 éves távlatban az aktuális hype-ot?
  A milliárdosok hogy csinálták?
 • Kopter Geza
  – hulyesegekre most is kepes akar a G3-mam is. Persze, Winklit idezeve “afektalo londoni brit homoszexualis” akcentussal kell hozza beszelni, mert nem erti meg a k-europai angol akcentust. Legalabbis a magyaros es a szlovakos angollal is baja van. MEg el tudod kepzelni azt az elethelyzetet, hogy a buszon mindnenki elott arra keresel ra szoban, hogy hol lehet aranyerkenocsot kapni? Elvileg az MP3-ak kozt is ugralhatnak a mobilomon hangvezerlessel, de elso alkalomnal rajottem, hogy ritka kenyelmetlen, es nagyon hulyen erzi magat az ember. Paraszrvakitasnak jo, meg haverok elott dicsekedni. Kb. hasonlo okorseg mint kvadkopteroknal a mobilos bohockodas, meg a “follow me.” Nagyon latvanyos, meg meno, de a valosagban algeek hulyeseg, ami az egybites hipszterek menozesi faktorat boostolja. Aztan, amikor az ember kijatszotta magat, elo a taviranyitot es lehet “acro mode”-ban szorakozni.
 • Kopter Geza
  – ott az Xbox One. Hanyan hasznaljak a hangvezerlest. Es ha mar itt tartunk, hanyan hasznaljak a Kinectet? Stilusosan kanyarodjunk vissza az autokhoz. Pl. ujabb BMW-knel lehet a levegobe kalimpalni, de aki probalta, belatta, hogy sz*r. Miert egyszerubb a jobb kezeddel levegoben matatni, mint megnyomni azt az atkozott hangerogombot a volanon?
  Egyszeruen eroltetett hulyeseg, ennyi.
 • Tinaturner
  3d tv. Tartalom nincs. 4k tv tartalom nincs. Evente uj ájfón. Realis uj funkcio kb 3-4 generacinkent.
  Ugyanilyen a 72milliard megapixeles kamera. Mindig kitalalnak vmit amivel vezetgetik a gyogyosokat. Amerikaban azon erolkodnek h akik se ferfinak se nonek nem kepzelik magukat azoknak legyen kulon nemtelen wc. Lol..