Merre tovább, árfolyam?

Az amerikai tőzsdét semmi nem tudta megállítani az elmúlt években, most is úgy emelkedett az elmúlt fél évben, mintha egy nagy esés után akarna helyreállni.

A kínai fertőzési hullám sem hatott rá, egy kis megrezdülésnél többet nem okozott az egész felfordulás, ahogy az a január végi állapoton is látszik. Másfél hét megtorpanás után folytatódott a növekedés.

Azonban az olaszországi hírek rádöbbentették a befektetőket, hogy ez a járvány várhatóan nem csak egy múló szeszély lesz a világgazdaságban és nem csak Kínát fogja érinteni.

Olyan meredek esést mutatott be a tőzsde, amit utoljára a 2008-as válság kitörésekor láttunk tőle. Ettől aztán úgy megrendült a FED, hogy szintén olyan csinált, amit utoljára a válság ideje alatt: soron kívül hirtelen kamatot vágott, mindjárt fél százalékot. (Egyébként soha nem nyúl a FED a kamatokhoz, csak a menetrendszerű, előre meghirdetett kamatdöntő üléseken.) Lassulni látszik a futó, azonnal a combjába vágunk egy újabb adag doppingot, ahogy ezt már tesszük 11 éve megállás nélkül.

Meg is lett a hatása a beavatkozásnak, hirtelen felfelé kezdtek indulni a tőzsdék, de most hétvégére újra elbizonytalanodott mindenki.

A gond az, hogy kamatvágás semmit nem ér a bezárt gyárak ellen, az akadozó ellátási láncok ellen vagy a visszaesett turizmus ellen. A tőzsdei befektetők tovább aggódhatnak, hogy a recesszió elkerülhetetlen.

Néhány hónapja még minden befektető ébredés után Trump legújabb tweetjeit olvasta el és abból próbálta kitalálni, merre fog menni a gazdaság. Most mindenki a koronavírusról közzétett legújabb statisztikákkal kezdi a reggelt és próbálja kitalálni, mennyire fog ez hatni a gazdaságra. Mi lesz, ha nem csak Olaszországban, de Németországban, Franciaországban, de akár az Egyesült Államokban is megáll az élet, vagy csak fontos üzemek kényszerülnek bezárni néhány hétre, ha fontos alkatrészek nem érkeznek meg a gyárakba, vagy tartós alapanyag hiány lesz a gyógyszeriparban?

Látszik az árfolyamon, hogy a kezdeti pánik után nagyjából senki nem tudja, hogy mit gondoljon, az árfolyam le-fel hintázik.

A félelem-indexnek is hívott VIX volatilitás index is megugrott, 54 fölé is ment az értéke ezen a héten, csak a 2009-es eladási pánikban volt ilyen magas értéken. Ahogy valaki találóan megjegyezte, a bika (növekvő) piacokat nem a túlkorosodás szokta megölni, hanem ha a befektetők megrettenek valamitől.

Egyszóval érdekes volt az elmúlt két hét a tőzsdén és nagyon az látszik, nem tudják a befektetők, hogy most merre tovább. Lenyugodhatnak a kedélyek, mondván, hogy a koronavírus halálos áldozatai főleg 80 év felettiek és visszatér az élet a normál kerékvágásba. Megtanulunk együtt élni hosszú távon is az új vírussal, ahogy az influenzával is megtanultunk együtt élni. Mindenki sokszor fog kezet mosni és kerüli a tömeget, ha csak lehet. Divatba jön a szájmaszk és a távmunka, meg a videó-konferencia.

De ugyanekkora esélye van jelenleg annak is, hogy világszinten földbe áll a gazdaság, vagy legalábbis egy nagyon komoly recessziót okoz az akadozó alkatrész-ellátás, alapanyag-hiány és még több várost vonnak karantén alá.

A következő néhány hét még érdekes mozgásokat hozhat a világ tőzsdéin, amire mint fentebb írtam, a kamatvágás-doppingolás semmilyen gyógymódot nem fog tudni adni. Egy-másfél hónap múlva már okosabbak leszünk, lesz-e medvepiac, azaz 20%-nál is nagyobb esés a tőzsdéken vagy folytatódik az eddigi töretlen emelkedés.

Share

70 hozzászólás

 • Attila9
  Villámkrach lesz.
  Nyár végén visszapattan minden, szvsz.
 • Igazmondó
  1. Egészségügyi válság
  2. Autóipari szerkezeti válság
  3. Migrációs válság
  5. Tőzsdei zuhanás

  De ezek mind eltörpülnek amellett hogy az emberek 95%-a semmit nem tanult a 2008-as válságból.

 • yimshagin
  Miklos, a devizaarfolyamokkal mi a helyzet? Nemreg meg 350 Ft-s EUR stb arfolyamok ropkodtek a kommentekben, most meg mar 300 alatt az USD. Nem ertek hozza, miert van ez igy? Megis csak jobbak vagyunk mint EU vagy USA? 🙂
 • Kepe
  Nem tudom, hogy mi fog történni. Én mindenesetre ugyan azt fogom tenni mint eddig. Megtakarítok és a megtakarításom a hosszú távú terveim szerint befektetem.
 • Kepe
  Javaslom elolvasni a Vanguard alapítójának John Bogle a tanácsát az ügybe:
  justetf.com/de-en/news/passive-investing/seven-investment-tips-by-john-bogle.html
 • Laci bácsi
  Néhány hónappal ezelőtt már írtam párszor itt a Kiszámolón, hogy aranyat kell venni. Nem lisztből, meg cukorból, stb. kell bespájzólni. Ha nem aranyból.
 • Concl
  Az arany meg közben közel 50%ot emelkedett.
  Az ezüst soha nem volt ilyen olcsó az aranyhoz képest. Az utóbbi 100 évben 2x
 • Igazmondó
  A 4. kimaradt

  4. USA vs. KÍNA, EU kereskedelmi vámháború

 • S1M0N
  Nem igaz az, hogy nem ér semmit a monetáris dopping. Szerintem a befektetők többsége a várható menetrendet árazza, pocsék első két negyedév, aztán nyáron már elfelejthetjük a vírust. Utána pedig gyors felpattanás a keményen megvágott kamatoknak, elhalasztott fogyasztásnak köszönhetően. Így azért nem annyira logikátlan, hogy 10% zutty után padlózott az esés, nem estünk tovább. Ideiglenes korrekció.

  Ami számomra a nagy kérdés, hogy milyen hosszabb távú járulékos hatásai lesznek Kínában a vírusnak. Rengeteg csontváz van ott a szekrényben, benne van a pakliban, hogy olyan társadalmi, politikai, gazdasági folyamatok indulnak, aminek a hatására ezek láncreakcióban elkezdenek kipotyogni. Ezt bizony egyáltalán nem árazza a piac, pedig évek óta mennek a pletykák a kínai ingatlanpiaci helyzetről, árnyék bankrendszerről, környezeti helyzetről stb.

 • TG
  Ellövik az összes puskaport még mielőtt tényleg szükség lenne
 • Panda
  Az amerikai munkanélküliség már nem nagyon tud tovább csökkenni (tán a világban is ugyanez a helyzet), innen szerintem csak lefele van már, függetlenül attól hogy van -e koronavírus vagy nincs.
 • axt
  Én teljesen értetlenül állok a jelenség előtt. Az oké, hogy a világot nem látott, egyszerű ember pánikol. De már a pénzügyi szakemberek is? Könyörgöm, egy sima influenzába minden évben többen halnak bele, mint ebbe a koronaizébe. Mire jó ez a pánik?
 • mgpx
  Megfigyelések alapján a tőzsdei eredmények erősen befolyásolják a mindenkori amerikai elnök újraválasztási esélyeit, és ez jelen helyzetben nagyon erős pozitív visszacsatolásokat jelent.

  Ha a tőzsde prosperál, akkor javulnak a tőzsdebarátnak tartott jelenlegi elnök újraválasztási esélyei, amit a piac kedvező eseményként áraz, és ez tovább erősíti az árfolyamokat. Tehát a tőzsde prosperálása önmagát erősítő folyamat.

  Ha viszont a tőzsdén a medve tarol, akkor a baloldalinak tartott ellenjelölt esélyei emelkednek, amit a piac kedvezőtlen eseményként áraz, és ez tovább löki lefelé az árakat. Tehát az árfolyamok esése is önerősítő folyamat.

  A fentiek nagyon felerősítik a bizonytalanság okozta kilengéseket. Én a következő pár hónapban ennek folytatódására számítanék.

 • Kiszamolo
  Axt, ez nem influenza. Aki elkapja, jellemzően (bár szerencsére nem mindig) tüdőgyulladást is szerez mellé és hetekig otthon van. 60 év alatt ritkább a halál, de van, lásd kínai doki.

  Influenzát elkapod, na bumm. 2-3 nap fejfájás, láz, orrfolyás. Itt esélyes a 2-3 hét és tüdőgyulladás. Egyszer leszel beteg, vagy egyik hozzátartozód és soha többé nem akarsz. De élni kell. Utazni, dolgozni, iskolába járni, nyaralni, stb.

  Influenza nem bírja se a meleget, se a hideget, ezért max két hónapig fertőz. Ez egyelőre úgy tűnik, bírja a meleget is és a hideget is. (Bár többet találgatunk, mint tudunk az új vírusról.)

  A szövődményekről sem tudunk, csak azt, hogy meghalt, túlélte.

  Korai még legyinteni sajnos.

 • Aggódó
  Engem a virusnal egyelore sokkal jobban megijeszt, hogy a Fed -szerintem- ágyúval lő verébre. Kicsit olyan az egész bukéja, hogy az új elnök Trump bábja. Ha valóban igy van, akkor nem csoda,mhogy a profik aranyba menekülnek, hisz ez alááshatja a dollár alapú pénzrendszer hitelességét. Érdekes megfigyelni,mhogy ez az első (?) válság, ahol az első számú menekülődeviza gyengül.
 • nobody

  Tegnap mondta who, hogy a meleg se fogja megölni a vírust, szóval ha villámcrachra játszol lehet nem keveset fogsz veszíteni. De majd kiderül.


  Ha értetlenül állsz akkor az azt jelenti nagyon tájékozatlan vagy. Mindenki jön itt azzal, hogy a sima infl. 650ezren halnak meg évente. És? Ebbe meg 150 millióan fognak meghalni ha világjárvány lesz.

 • Csizkek
  nem a halalozasi rata miatt panikolnak, hanem az eddigi szamok szerint aki elkapja, annak 10-17%-a intenziv apolast igenyel. Ha nem lassitanak es kitorne mint az influenza, nem lenne korhazi agy, se apolo szemelyzet. Nem mellesleg mar most gyogyszer(!) es eü felszereles hiany van. Legfokepp kina miatt, nincs gyogyszeralapanyag. Igy meg a halalozasi arany eldurvulhat. Indiaba most kerult be a virus. Ott hogy fekezik meg? EU gyogyszeralapanyagainak min. 40-50%-a kinabol, indiabol jon.
 • csizkek
  A virusrol.. 444.hu/2020/03/07/a-szomszedos-orszagokban-kicsivel-tobb-nyugat-europai-orszagban-meredeken-nott-a-fertozottek-szama
  “A római kormány szombatra virradóan újabb óvintézkedések bevezetéséről határozott: 20 ezerrel növelik az egészségügyi dolgozók létszámát, köztük mintegy ötezer orvost vesznek fel, a kórházak egyebek mellett ötezer lélegeztetőgépet vásárolnak, a bíróságok épületeit lezárják május végéig, a hatóságok szállodákat foglalhatnak le karanténok kialakítására.”

  Nem hobbibol vesznek meg 5000(!) lelegezteto gepet a kritikus zonaban + az ideiglenes karanten helyek. Ha ez ugy elterjedne mint az influenza, osszedonti az eü ellató rendszert minden orszagban. Es ugye mellette azert vannak egyeb betegek, mutetek etc..

 • Aki a tetején szállt be a tőzsdére...
  Eleinte én se értettem, de úgy tűnik, hogy az a baj, hogy súlyosabb lehet mint az influenza, a betegek ötöde vagy hatoda kórházi ápolásra szorul és kb 5% az intenzivre kerül. (80% megússza tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel).

  Viszont jó hír hogy úgy tűnik, Kínában eléggé lelassult a járvány.

  who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

  who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 • András György
  “Nem tudom, hogy mi fog történni. Én mindenesetre ugyanazt fogom tenni mint eddig. Megtakarítok és a megtakarításom a hosszú távú terveim szerint befektetem.”

  Tökéletes stratégia. Időtálló, minden helyzetre alkalmazható, és arra fókuszál, amire ráhatásod van (megtakarítás).

 • Józsinéni
  En veszem tovabb az esest. Meglatjuk ki birja tovabb cernaval.
 • headset

  “…egy sima influenzába minden évben többen halnak bele, mint ebbe a koronaizébe.”

  Nem a halottak vagy a megbetegedettek okozzák a gazdasági hatást, hanem az elkerülhetetlen védekezés.

  Egy beteg több embernek adja át, mint az influenzát. Nincs ellene védőoltás. Hosszabb a tünetmentes ideje és az alatt is fertőz.

  A kézmosás és egyebek mellett csak úgy lehet megállítani, ha az emberek nem találkoznak. Nem utaznak, nem mennek munkába, a lakásukban maradnak.

  Ilyen intézkedések mellett nem lehet sem termelni, sem a szokásos mértékben fogyasztani.

 • Zandetke
  Axt
  Ha megnezzuk a koronavirus terkepet es megnezzuk a jelenlegi halalozasi ratat, kb 3.3%. Ez ugye magasabb, mint a sima influenza. Azt mondjak, hogy egy beteg tobb masik embert tud megfertozni. A fertozottek 20% -a korhazi kezelest igenyel. Az allamok nem (csak) a halalesetektol tartanak, sokkal inkabb egy osszeomlo egeszsegugytol. Elkapja nalunk 1.000.000 ember, szerinted ebbol tudunk 200.000 -et korhazban kezelni? Ha 2x ennyi ember lenne beteg, megnone a halalozasi rata? 2x, 4x, 10x? Szerintem jo, ha van egy kis jozansag a kormanyokban, ezt itthon kicsit hianyolom is… Minden napra jut legalabb egy story 🙂
 • Bence
  Enyhén off-topic:

  Random capitalnál van olyan S&P500 ETF, amit a BÉT jegyez és 1Ft névértéken lehet megvenni? Vagy Ti melyik egyéb Euró, Dollár alapú ETF-et ajánljátok erre a célra?

 • S1M0N

  Azért sajnálhatják az olaszok, hogy nem kérdezték meg a foci, illetve politika mellett már a virológiához is legjobban értő magyarokat, mert akkor tudhatnák, hogy ennél a lófütty kis vírusnál még egy hétköznapi influenza járvány is durvább. Nem kellett volna lezárniuk a fél országot.

  Egyszerűen nem értem miért van minden hír kapcsán rahedli ilyen “mindenki hülye csak én nem” komment magyar fórumokon/kommentrészlegekben. Sokat járok angol nyelvű oldalakra és sehol nem jellemző ez, csak nálunk ilyen okos a népesség valahogy.

 • Otto

  Nyilván biztosat nem lehet tudni, de azért a földrajzi eloszlásból jó ok van feltételezni, hogy a meleget nem – vagy legalábbis sokkal kevésbé – bírja a vírus.
  ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases
  A Déli Féltekén (Dél-Amerika, Ausztrália) és Afrikában is nagyságrendekkel kevesebb a megbetegedés, mint az Északin.
 • Kepe
  En a helyedben megnézném melyiknek menny a költségmutatója és az alap mérete, az alapján döntenék. Ehez egy jó weboldal a justetf.com
 • Zabalint

  Miért releváns az influenza halottainak száma ebben a kérdésben? Teljesen komolyan kérdezem, mert értelmes választ még nem kaptam erre. Betegség mind a kettő, csak az egyik széles körben elterjedt, a másik még nem, viszont utóbbinak sokszoros a halálozási rátája. Miért releváns, hogy most mennyien halnak meg előbbiben? Ilyen alapon az autóbalesetekben elhúnytakkal is jöhetnél, vagy hogy Afrikában mennyien halnak meg háború miatt.
 • MásikIstván
  Ha kötvényt szeretnél én ajánlom:Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged IE00BG47KH54, ha részvény akkor az S&P500 BÉT szerintem jó
  egyetértek, én is csak az eddigi havi vásárlásomat intézem, de valljuk be rossz nézni az egyenleg 10% körüli csökkenését, remélem lesz annyi fegyelem bennem, hogy ne adjak el (long-ra vagyok állva ETF-k). Más is írhatna, hogy mit tesz, (pl részvény vásárlás, mikor lesz/van a jó beszállópont)
 • BeszívKifúj
  Én is kb 14%-os bukóban vagyok, viszont nem tervezek eladni nagyobb esés esetén sem. Jó magasan szálltam be, de nem izgat, most lesz alkalmam venni olcsóbban is
 • András György
  Sokat segít egy kiegyensúlyozott portfólió az ilyen időkben. Az amerikai államkötvény pl. többet emelkedett, mint amennyit a részvények estek, de az arany is segített:
  schrts.co/vQiCPrjG
  Ha most felmerül az eladás, akkor mi lesz 50%-os mínuszoknál?
  Vétel szempontjából nálam az energiaszektor (XLE) jöhet szóba, ott már masszív pánik van, amúgy is erősen érintett szektor és az OPEC bénázás elég rosszkor jött. De a pánikok megvétele elég egyedi műfaj, szóval nem befektetési tanács volt…

  Jelenlegi adatok szerint 100-szor annyi betegséget ill. halálesetet okoz az influenza, mint a koronavírus. Ráadásul mindkettő a populáció idősebb, betegebb részét érinti, tehát egymással is “versenyeznek”. Minden más, kis mintán alapuló feltételezés. Ha elterjed, ha ennyi lesz a halálozási ráta, ha….
  twitter.com/HayekAndKeynes/status/1236644697877012482/photo/1
 • Pampalini
  “5000-ről 7500-ra bővítik az intenzív férőhelyek számát, de kérdés, hogy az egészségügyi infrastruktúra meddig tudja tartani a lépést a járvánnyal: minden nap 200 újabb beteg kerül kórházba kritikus állapotban, ami azt jelenti, hogy minden nap 200-zal több kórházi ágyra van szükség – mondta szombaton Lombardia egészségügyi minisztere.”

  Ehhez képest kis hazánkban talán ha 200 szabad intenzív ágy van összesen.

  Ha nem sikerül a fertőzés terjedését (akár brutális szigorral) kordában tartani / időben elnyújtani, akkor jó eséllyel emberek százai, vagy akár ezrei fognak csendes magányukban, vagy egy kórházi folyosón hörögve megfulladni… És akkor hiába lobogtatod a köteg húszezrest, hogy kéne még egy lélegeztetőgép, mert nem lesz…

 • Doc
  @Zandetke: megnezzuk a jelenlegi halalozasi ratat, kb 3.3%.

  Nem tudjuk mennyi a halálozás, csak azt hogy ennél szinte biztosan kevesebb.
  Kétféle halálozási arányszám van, a mortalitás és a letalitás.
  A mortalitás az hogy mennyien halnak meg az adott betegségben az egész populációból. Ez jelenleg alacsonyabb mint az influenzánál.
  A letalitás, azt mondja meg hogy a fertőzöttek közül hányan halnak meg. A 3% erre vonatkozik, csakhogy ezt a jelenleg ismert fertőzöttekhez képest számolják. Márpedig nem tudjuk mennyi a tünetmentes hordozó, a jelentéktelen tünetekkel átvészelő és az éppen lappangási időt töltők száma.
  Mivel fertőzöttből szinte biztosan több van (halottból meg valószínűleg nem vagy nem sokkal) ezért ez a letalitás jelentősen alacsonyabb is lehet – akár az influenzáénál is alacsonyabb.

  Én egyelőre nem aggódom túlzottan.

 • Doc
  @zabalint:
  Az influenza halottainak száma azért releváns mert az influenza miatt nem pánikol senki, és nem halmoz fel tartós élelmiszereket. Ez egy ismert kockázat, amihez jól lehet viszonyítani, mert mindenki érti.
  Az autóbalesetek kockázatát is lehetne használni, de azt inkább az atomerőművek, repülőgépek és hasonló műszaki kockázatok esetében szokták.

  Betegség mind a kettő, csak az egyik széles körben elterjedt, jól ismert, a másik még nem, ezért az előbbi jó viszonyítási pont. A sokszoros halálozási ráta minden valószínűség szerint nem igaz – ez _nem_ a SARS, hiába emlegetik azt is sokat.

 • der_
  Ha jól tudom még soha nem omlottak össze a piacok az Amarikai elnökválasztás évében. A FED mindent meg is tesz azért hogy ez így maradjon!
 • Joy
  Laikusként azt nem értem, hogy ha az állítás szerint az influenza esetén évente előre(?!) tudják, melyik változata fog támadni, és ahhoz előre(!) gyártanak vakcinákat, akkor a koronavírus esetén miért nem elég 3-4 hónap egy védőoltás kifejlesztésére?
  A kérdés kettős, mert szkeptikus vagyok, tényleg lehet-e előre tudni milyen influenzavírus mutáció fog fertőzni a következő szezonban… ha azt feltételezem, igen, akkor a hosszú évek óta ismert, létező koronavírus ellen, az évtizedes ismeretek alapján miért nem lehet egy védőoltást nagyon rövid idő alatt összeállítani?
  (Nem oltatom évente magam, és a fentiek sem erősítik a bizalmam.)
 • Szabolcs
  “der_
  2020-03-09 at 04:43
  Ha jól tudom még soha nem omlottak össze a piacok az Amarikai elnökválasztás évében. A FED mindent meg is tesz azért hogy ez így maradjon!”

  releváns volt még a megjegyzésed, 9 órakor is? 🙂

  Elég jól összejött tényleg minden. lövésem sincs, mi történik majd a piacokon, az olajáresés nekünk elvileg jó, és ami fura, hogy közben a dollár is esik…

 • Szabolcs
  Nekem egy kérdésem/észrevételem lenne: morbid és nem PC, de az, hogy az idősebbeket fenyegeti jobban, az a nyugdíjrendszeren keresztül pont nem segít a költségvetésnek és az egészségügynek? Tehát hosszabb távon ezeket támogatja, nem?
  Persze semmiképpen nem jó, ha emberek halnak meg, de akkor már sokkal inkább a 80+ mint a kisiskolások, nem? Tényleg ne értse félre senki, de a gazdaságnak ez a kevésbé fájó (és itt van az a sőt, lehet, hogy még előnyös is!), mintsem a spanyolnátha típusú, makkegészségeseket elvivő jellegű.
  Ettől még most pánik van, és nem érzem úgy, hogy nem joggal. Ellenben azt sem érzem, hogy tudok ellene tenni bármit, és igen, az ellátórendszer lesz a szűk keresztmetszet. Még szeredcse, hogy Mo-n annyit költöttünk rá az elmúlt években, és full modern és pöpec minden e téren is.
 • Tamás
  “Laikusként azt nem értem, hogy ha az állítás szerint az influenza esetén évente előre(?!) tudják, melyik változata fog támadni, és ahhoz előre(!) gyártanak vakcinákat, akkor a koronavírus esetén miért nem elég 3-4 hónap egy védőoltás kifejlesztésére?”

  Nem tudják, tippelik. Elindul valamikor ősszel Ázsia keleti végéből – ha jól emlékszem az interjúra – pörög mint egy kerék körbe, és szép lassan jön az eu felé. A pörgés közben – több 100 km átmérőjű kört képzelj, ami viszonylag lassan mozog – folyamatosan nézik az összetevőket, mintát vesznek stb, hogy mire ide, vagy máshová ér, jól be tudják lőni az összetevők arányát az előre “bemelegített” gépsoron. És ha nem találják el pontosan, akkor nem annyira hatékony az oltás, ez előfordul sajnos.
  Na most a korona főleg abban hasonlít a flu-ra, hogy a nevében benne van: vírus.

 • Tomek
  Ebben a pillanatban az MSCI World, EuroStoxx600, S&P500 kombóm 21-22 százalékos bukóban van. 😀 A teendő? Semmi. Tojok rá. Továbbra is veszem őket havi rendszerességgel a megszokott, és meghatározott összegekkel. 20 év távlatában lényegtelen az egész. 🙂
 • Zabalint

  Az influenza halálozási rátája és fertőzési képessége a releváns összevetésnek, nem pedig az, hogy jelenleg hányan halnak bele. Az ugyanis elterjedettség függő.

  Miből gondolod, hogy sokkal alacsonyabb a korona vírus halálozási rátája, mint amivel most kalkulálnak? A jelenlegi becslések eleve figyelembe veszik azokat, akiket nem diagnosztizáltak. Ahhoz, hogy egy nagyságrenddel az 1-3%-os becsültnél alacsonyabb legyen, egy nagyságrenddel több rejtett fertőzött kell, mint amennyit becsülnek. Reálisnak tartod ebben a nagyságrendbeli tévedést?

 • Zanderte
  Doc

  egy jelenleg exponenciálisan (európában) terjedő vírus pillanatnyi rátája szerinted az idő előrehaladtával nő vagy csökken? Az esetleges halálozás csak idővel követi le az emelkedést. szerintem

 • Zabalint

  “A 3% erre vonatkozik, csakhogy ezt a jelenleg ismert fertőzöttekhez képest számolják”

  Nem egészen:

  worldometers.info/coronavirus/

  A halottak száma / lezárt esetek aránya 5% világszerte. 3,4%, ha az összes halál / összes ismert esetet nézzük, amit elvileg nem nézhetnénk, hiszen nem tudjuk, mennyien fognak meghalni a még betegek közül. A 3% és azalatti becslések mind azzal kalkulálnak, hogy vannak rejtett esetek. Ahhoz, hogy az influenzához hasonló halálozási ráta jöjjön ki, nagyjából 20-szor annyi rejtett eset kell, mint amennyi ismert. Nem tudom ez mennyire reális, ha az, akkor teljesen értelmetlen bármiféle karantén, mivel töredékét sem akadályozzák meg a terjedésnek.

 • örök körök

  >Ha most felmerül az eladás, akkor mi lesz 50%-os mínuszoknál?
  Akkor majd fogja a fejét, hogy mi a bánatért nem szállt ki 14% bukónál, amikor hót egyértelmű volt a trend. 😉

  A mindmeghalunk szcenárió jó eséllyel (most is) elmarad persze, de már csak ha az első negyedév kimarad a karanténok okozta termelési, szállítási nehézségek miatt, vagy akár a béka feneke alá beesett keresletnek köszönhetően, az fájni fog sokaknak. Erősen kétlem felkészült volna ilyen eshetőségre Wong a hitelből felhúzott fröccsöntött kilincsgyárával Shenzenben, vagy Kumar az indiai autóhitelével. Márpedig ha elegen vannak, indulhat a pénzügyi lavina, aztán ki tudja milyen csontvázak potyognak ki az árnyék bankrendszerből, vagy a 10 év pénzlocsolda nyomán bárhonnan.

 • csizkek
  Mi van akkor ha az ember most szeretne befektetni egy nagyobb osszeget? Nem szivesen tolnek be nehany 10miot 1 osszegbe most? Egy “dumbinyo” szerinti elhuzodo befektetes? Minden honap x, 12-20 honapra szethuzva?
 • Joy
  Az ilyen alacsony olajár, hogyan hat a villanyautó-iparra? Logikusan vissza kéne vetnie, hiszen olcsóbb a hagyományos hajtásút üzemeltetni.
 • MásikIstván
  Már látszik, hogy nagy alámerülés lesz.Nem, nem fogok eladni, veszek én is az eddigi szisztémám szerint. Kíváncsian várom, hogy milyen hatással lesz ez az egész a lakáspiacra.
 • Moltiszanti
  zsiday.hu/blog/van-e-gazdas%C3%A1gi-v%C3%ADrusgy%C3%B3gyszer
 • naa
  Könyörgöm, hagyjátok már ezt az influenzázást… Nézz rá az ország-tickerre 1-2 napig itt: worldometers.info/coronavirus/
  20-szor (?) annyian halnak bele, mint az influenzába – úgy, hogy még nagyjából kezelhető számú a betegek száma. 15% súlyos, sok a tödőgyulladás, akik közül nagyon sokan intenzív kórházi kezelést igényelnének majd, ami nyilván nem lesz elég. Már párezer olasz beteget se sikerül ellátni, és még nagyon az exponenciális görbe elején vagyunk…
  Kínában a brutális szigor és karantén (ami szerintem elépzelhetetlen itt Európában) 80.000 felett most stabilizálni látszik az ottani fertőzöttek számát, de ez nem jelenti azt (sőt), hogy ugyanez a mutatvány az ÖSSZES többi országban is sikerül, ahol elkezdett exponenciálisan nőni a fertőzöttek száma…
  Több életerős fiatal hal bele arányaiban, mint az influenza ÖSSZES áldozata (0.1%)… És az idős rokonaid, ismerőseid?
 • dmry
  kelet-afrikai sáskajárás: +13! millió embert fenyeget az éhínség (még, és még -teszem hozzá)
  +lassa-járvány kezelése?
  már eu-s termény és üzanyag ellátást is “szokatlanítani teccik”