Lifehack: lufi életciklus-hosszabbítás

Ismerős a szituáció, amikor a veled lévő ismerős vesz a gyerekének egy méregdrága lufit, ezért te is kénytelen vagy venni a saját gyerekeidnek? Ott és akkor nem magyarázhatod el nekik, miért nem veszel ennyiért lufit. Ezért inkább veszel te is nekik egyet-egyet.

Hazaviszed a lufit, ami két nap múlva már kezdi elveszíteni a formáját a kevesebb gáz miatt, pedig akkor a gyerekek még játszanának vele. A helikopternek lecsoffadnak a propellerjei, a cirkuszi lónak elkezd  lógni a feje.

Tanakodtam azon, mit tudnék a jelenség ellen házilag tenni. Elővettem egy szívószálat és az önzáró szelepen keresztül belenyomtam a lufi belsejébe 4-5 centi mélyen. Ezután tüdőből fújtam egyet-kettőt a lufiba és máris újra visszanyerte az alakját. Kihúztam a szívószálat, a biztonság kedvéért kézzel összenyomtam a biztonsági szelepet és már kész is voltam.

Az első utántöltés után még gond nélkül felrepül a lufi a plafonra, utána két alkalommal már csak lebegni fog, mire túlsúlyba kerülne benne a levegő, addigra meg is unják a gyerekek.

Ha te is szeretnéd meghosszabbítani a lufik életciklusát és még nem jöttél rá magadtól erre a lehetőségre, bátran használd. Mindjárt nem fáj annyira az érte kiadott pénz, ha nem csak két-három napig tudnak játszani a lufikkal a gyerekek. 🙂

Update: bár a cikk nem erről akart szólni, de ha már szóba került, az ebay-en már két-háromszáz forintért is kapsz ilyen lufikat, itthon pedig számtalan helyen vehetsz 6-40 lufi felfújására is elegendő palackos héliumot 5-7 ezer forintért (Nagyobb kiszerelésben még olcsóbb). Persze ez nem ugyanaz, mint megvenni az utcán azonnal. De egy kis előkészülettel rengeteg lufival tudod elhalmozni a gyerekeidet egész évben két-három utcai lufi árából.

Share

49 hozzászólás

 • Miklós
  Most féléves a kislányom. Hasznos tanács. Mondjuk a feleségem is imádja a lufikat. Így én lehetek szuper apu. 🙂 A Mekiben meg ingyen van a szívószál. 🙂

  Ezuton is Boldog Anyák napját kívánok!!

 • flashpointer
  Palackos helium, aztan jatszhat vele elete vegeig.

  Amugy sokan nem gondolnak bele de ez is olyan mint az etterem, hanyszor hallom meg mindig hogy “dehat a tescoban 500 ft az osszes hozzavalo mi kerul ezen 3000-be…”
  En sem szivesen allnek kint egesz nap apropenzert a kanikulaban/esoben, nomeg gondolom a helyert is fizetni kell neki, a 27%os saprol meg mar ne is beszeljunk.

  De lehet ugy is nezni hogy ez az elmeny resze mint a vattacukor meg a gagyi nyeremeny a draga vidamparki jatekosnal ahol orulsz hogy 2000-ert nyertel egy 100 ft-os plusst 🙂
  Ahogy a plusst is megveheted boltban is, a lufibol is vagy negyedannyibol kijon a nagyobb, de nem ugyanaz hogy otthon megrendeled a legolcsobbat 😀

 • Jóska Pista
  Lufik repülési idejének meghosszabbítására szolgáló gél
  Ezt kell használni, persze a felfújás előtt. A hélium maga sem drága, 2-3 ezer forintért lehet kapni 1-2 lufi felfújásához elegendőt.
  Ha pedig nagyobbat vesz az ember, lehet vele kísérletezni.

  És ha a lufi végleg megadja magát, lehet vele szemléltetni, hogy minden mulandó. Megszületünk, élünk, meghalunk. Ennyi.

 • harvy666
  Vagy az alternatíva a gyerek korai okítása a pénz értékéről és a lufik elmúlásáról 😀
 • Kiszamolo
  harvy, na ez nem megy akkor, amikor az ismerős vesz a saját gyerekének. 🙂
 • petyusa
  Olyan nagy probléma, ha a gyerek évente 2. kap egy héliumos lufit? (vezetem a kiadásaimat, minden hónapban rakok félre, odafigyelek, hogy ne menjen el a pénz sok hülyeségre, de nem érzem azt, hogy ez ne férne bele…)
 • Nagy Ferenc
  Amikor gyermekkel vagy, nem kerülheted el, hogy ‘lottónyertes szomszédja’ legyél. 😀
 • headset

  “harvy, na ez nem megy akkor, amikor az ismerős vesz a saját gyerekének.”

  Ez nagyon igaz.

  Az ajándékok követelése a kisgyerek részéről egy ősi, evolúciós stratégia.

  Az utód ezzel méri fel, hogy kritkus helyzetben a szülő mekkora áldozatra hajlandó érte. Éhinség esetén hajlandó lesz-e (a saját túlélését veszélyeztetve) lemondani az élelem egy részéről? Kockáztatja-e majd a testi épségét, hogy megvédje genetikai utódját egy ragadozótól?

  Ezért az ajándék-követelési helyzetben fontos mérlegelni, hogy mi a helyes válasz, ami a gyerek ösztönös biztonságérzetét, a szülői szeretetben való bizalmát erősíti.

 • péter
  Amikor rákattintottam, azt reméltem, hogy valami gazdasági lufiról olvashatunk hasznos tanácsokat. :8
 • Maszatka
  A lufi borzasztóan környszetszennyező
 • Kiszamolo
  Petyusa, ezt hol olvastad? Ha egyedül lettünk volna és az ár rablás, akkor nem kapnak. Ha az ár korrekt, akkor kapnak. De ha mással vagy, akkor is venned kell, ha az ár rablás.

  Vattacukrot bármikor veszünk 4-500 forintért, hiába csak 40 gramm ízesített és festett kristálycukor. De ez ugyanitt ezer forint volt, mondtam hogy azt felejtsék el. Szerencsére azt nem kapott a másik gyerek. 🙂

 • panasonic

  Ezt az evolucios elmeletet hol olvAstad? Nekem nagyon nem tunik eletszerunek, de nem vagyok szakerto, hisz felmerul bennem, hogy ertelme, gyakorlati haszna plane egy fejletlenebb tarsadalomban szinte semmi. mert mi van akkor, ha a szulo nemet mond es a gyerek szemeben megbukik a vizsgan? 3-5-10 eves koraban osszecsomagol es a sajat labara all? en inkabb a fajunk veleszuletett onzesevel, kapzsisagaval magyarazom a jelenseget, melyet gyerek korban meg sem a szocializacio, sem a jozan racio nem kepes feken tartani.

  a szulo oldalarol jellemzoen nem penz okoz frusztraciot, hanem az elvek utkozese. mert egyreszrol nyilvan mindent szeretne megadni a gyerekenek, de az ertekszemleletet is kozveteteni szeretne, abba pedig egy 2-3 ezer forintos egynapmulvakuka lufi nem mindig fer bele? plane, ha egyszer lehetett, miert nem lehet minden heten? es ha ezt igen mast miert nem? hol a hatar?

 • Bálint Tamás
  Ezt a cikket most kicsit méltatlannak tartom a blog színvonalához. Ez nem pénzügyi probléma, és még a bosszúság kategóriát se üti meg…. Na, mindegy, most ez jutott… 😀
 • KKrisz
  @Jóska Pista a gél csak a gumi lufikba megoldás. A formás fólia lufikba nem. Amúgy a gélt sem adják db-ra De ebből is élnek emberek, mint a kenyérsütésből is, amit otthon is meg lehet csinálni
 • Kiszamolo
  Tamás, lifehack.
 • Imre
  Sziasztok!

  Kevésbé lufi téma, de pénzügyi hack 🙂

  Van egy Erste Max hitelkártyám (Citi-s voltam korábban), és a havi tartozást a BB UPC hitelkártyámmal szeretném fizetni. Hogy lehet ezt megoldani? Működik valakinek?

  Köszi a válaszokat!
  Imre

 • AAA
  Öngyújtó utántöltőből kell a gázt belenyomni, akkor már megéri, mert nem csak lufi, hanem előbb-utóbb tűzijáték is, 2 in 1!. 😀

  (Bár ide az átlagnál intelligensebb társaság jár, azért leírom, hogy nehogy valaki komolyan vegye, csak vicc volt.)

 • realestate
  Haljak meg azt hittem a részvény / ingatlan / bármilyen piaci lufi tovább fújásárol lesz szó a cikkben a címe alapján…
 • Bálint Tamás
  Ó, hekk… Balaton… 😀
 • thomas
  Csak nekem lóg be a reklám bal oldalon a szövegbe?!
 • headset

  Természetesen nem kell, hogy a fejlett társadalmakban haszna legyen. Az evolúciós túlélés által létrehozott viselkedési jelenségek évszázezrekkel, évmilliókkal korábban alakultak ki és nem tünnek el néhány évezred alatt. Ha az anyaállat nem ad pozitív reakciót, akkor a leszármazott hozzáállása a természetben megváltozik. Kevésbé bízik a szülőben. Baj esetén hajlamosabb önálló stratégiát keresni a saját védelmében. Ebből adódik az evolúciós előny.

  Természetesen a 2-3 éves embergyereknél ez az önálló stratégia nem működik. Pozitív hatása nincsen, de hosszútávú lelki hatása lehet.
  nem veszel ajándékot -> nem szeretsz engem -> nem vagyok számodra értékes -> nem fogsz megvédeni -> bizonytalanság, alacsony önértékelés

  De akkor mi legyen? Nem az a megfejtés, hogy mindig vegyünk vagy soha ne vegyünk.
  A lényeg, hogy a viselkedésünk a gyerek iránti szeretetet,

 • headset

  magasra értékelést fejezze ki. Ha megvesszük az ajándékot, de éreztetjük, hogy haragszunk a gyerekre a követelőzés miatt, az nem jó. Az sem működik, ha érzelem nélkül mindent megkap a csemete. Sokszor ez okozza a milliomosgyerekek későbbi lelki problémáit.

  Kortól függően ki kell fejeznünk, hogy megértjük a gyerek érzéseit. “Nagyon szeretnéd azt a lufit? stb…” (Gordon módszer)
  Kompromisszumot lehet kötni a gyerekkel. “Inkább ezt szeretnéd, vagy később egy fagyit?” Az apák, akiknek a szeretete függhet a teljesítménytől, elmondhatják, hogy valamilyen jó viselkedésért kapja. Ez egyben dicséret, pozitív visszacsatolás.

  És meg lehet beszélni, hogy erre nem telik vagy az adott helyzetben nem praktikus, de később kaphat más, konkrétan megnevezett ajándékot.

 • Tudatlan
  Ilyenkor azért is vesz meg valamit az ember, hogy mások előtt ne tűnjön szegénynek vagy zsugorinak.
  Nagyobb gyereknek már el lehet magyarázni dolgokat, de pl. egy kétéves még nem kiváncsi a racionális megközelítésre. Tehát vagy nem mész gyerekkel ilyen hely közelébe, vagy elhúzod a bömbölő kicsit. Ezért nem tartom fairnek a játékok szemérmetlen reklámozását.
 • birzol
  Imre, kérsz csekket a telebankban. Vigyázz, mert lehet 499 Ft lesz a visszafizetés díja, tehát 25.000 Ft tartozás felett éri meg. De lehet a volt citis kondi listát fogják alkalmazni.
  Ha eddig le vonták a minimális díjat maguktól, ezután nem fogják.
 • Gondolkodj
  “Ismerős a szituáció, amikor a veled lévő ismerős vesz a gyerekének egy méregdrága lufit, ezért te is kénytelen vagy venni a saját gyerekeidnek? Ott és akkor nem magyarázhatod el nekik, miért nem veszel ennyiért lufit. Ezért inkább veszel te is nekik egyet-egyet.”

  Igen is, meg nem is. Az én gyerekeim bizonyára ufók, de megértik, hogy “nem éri meg”, inkább csináljunk valami megérősebbet. 5 és 3 éves az érintettek.

 • Kiszamolo
  Gondolkodj, nem a saját gyerekeid a cikik a helyzetben, hanem az ismerős, akit kénytelen vagy lehülyézni a gyerekek előtt, ha meg akarod nekik magyarázni, ők miért nem kapnak ennyiért lufit.
 • Trombita
  Miért szégyeljem, hogy lehülyézem, ha hülye? (Értem miért, de) ha ő hülye, akkor az az ő baja. Ráadásul nem kell kimondanom, hogy hülye, ha megérti, akkor nem gáz, ha meg nem érti meg ezután, hogy hülye volt, akkor meg azért mindegy 😀
 • Sokatolvas
  Próbáltam a házi hélium palackot, sajnos nem vált be, az első használat után nem lehet úgy visszazárni a szelepet, hogy ne diffundáljon ki a hélium, pont ahogy a lufin is kijön.
 • axt
  Én nem veszek a gyereknek ilyet, még ha a barátja szülei vettek is. Mindig meg tudom neki magyarázni, és el is fogadja. Ez nem azt jelenti, hogy spártai körülmények közt van a gyerek, és nincs játéka. De pl. egy LEGO kiállításon még ha kap is valamit a barátgyerek, az enyém nem. LEGO kiállításon minden fel van árazva, meg eleve nem vásárolni megyünk, hanem nézelődni. Ha mindig megkapja azt, amit a másik, akkor csoda, ha 12 évesen majd az iPhone-t követeli, csak mert a padtársának is az van? Ezt kicsi korban már lehet kezelni.
 • axt
  Szerintem headset csak kitalálta ezt a sok marhaságot. Forrás helyett írt kétszer annyit, ez nem túl meggyőző.
 • jami
  A kedvenc játszóterünk előtt többnyire van egy lufis/vattacukros. No most meggyőzhetőek voltak, évi párszor vettünk vattacukrot, lufit meg a lufiboltban, töredékéért.
  Az enyémek már lassan kinőnek a játsziból, nemrég jártam arra, szép kis pavilont emeltek a játszi kertítésen BELÜL, kihajtható pulttal.
  Szívás a most kicsi gyerekeseknek :/

  A prímet egyébként a nyiregyi állatkert viszi, ahol majdnem annyi árus van bent, mint állatfaj. Kisovis volt mind, mikor először mentünk, az első 2 órát még jól bírták a gyerekek. Utána viszont mindenkinek (nekem is) elege lett. Mert hát izgik az állatok, de 2-3 ketrecenként egy színes-szagos játékstand, hívogató illatok – persze, hogy besokalltak. Soha többé nem mentünk főszezonban, tavasszal-ősszel ugyanis, gondolom, nem éri meg a bolt, ezért csak pár étterem és a plüsbolt van 🙂

 • untermensch4
  Kiszamolo sztem nem elkerülhetetlen az ismerős lehülyézése. Bár én még ilyen helyzetbe nem kerültem (a gyerek karácsonyi listáján azért volt egy ilyen “más kapott”-féle plüss de olyan amit magától is akart volna ha másnak nincs). És jó ha az ember abban “versenyez hogy milyen lifehack-ekkel tudja feldobni a gyerek élményeit. Ha pl a két lufihoz megvetted a gazdaságosabb nagyobb hélium-palackot, elsőként te tudsz a gyerekkel otthon “up”-rajzfilmes kis házikót csinálni , papírból és kis tucat-lufikból. 🙂 Más: (headset kommentjéről jutott eszembe) mostanában gombóc fagyiban magyarázom a gyereknek a dolgokat, azt érti mint “pénzt”. Ha most lenne ilyen “ismerős vett vmit a gyerekének” akkor így hogy a rendelkezésre álló pénz végességét már eléggé érzi, én azt mondanám “ennyi pénzből én inkább vennék 10-15 gombóc fagyit, meg rolettit”
 • Hekk, a szálkás
  Az az ismerős, akit le kell hülyéznem, az menjem a közelemből, és kerüljön jó messzire. Látszatkapcsolatból, látszatbarátokból nem kérek.
 • Józef
  ,

  szerintem nem lehet. Nekem BB-AEGON kártyám van, azzal konkrétan vásárolni és készpénzt felvenni lehet, de utalni nem, netbankból sem.

  Bónusz kérdés : a valutaváltás micsoda MCC kódra vajon? Készpénzfelvétel, vagy vásárlás? Mert ugye egyfelől készpénzt (bár nem forintot) veszek fel, ugyanakkor másrészről én valutát vásárolok a pénzváltótól.

 • Izolír doktor
  Na pont tegnap volt, a Városligetben kijöttem a két gyerekkel a cirkuszból, valami majom erőszakos lufiárus próbálta nekünk eladni a gagyi sípolós lufiját, mondtam hogy nem kérünk, erre a két lépéssel mögöttem jövő ötéves fiam kezébe nyomott egyet, azzal hogy “tessék vedd el, itt egy lufi”… Szépen kivettem a kezéből, visszaadtam a hapsinak, kicsit tartottam tőle, hogy sírás lesz, de a fiam tök jó fej volt, csak azért aggódott, hogy mit fogok szólni amiért elfogadta (amit a kezébe nyomtak), de megnyugtattam hamar.
 • Axt
  Az a leggusztustalanabb viselkedés, mikor egyből a gyerekre száll rá a bohóc. Az ilyenek nem különbek egy szimpla zsebtolvajnál. Ez már bőven a sunyiskodás kategória nálam. Megérdemelné az ilyen, hogy kapjon egy sallert, csak ugye családdal a háta mögött az ember nem fog jelenetet rendezni, és ezt a bohóc is tudja.
 • headset

  “Szerintem headset csak kitalálta ezt a sok marhaságot. Forrás helyett írt kétszer annyit, ez nem túl meggyőző.”

  Az alapgondolat nem az enyém, valahol olvastam.

  De ennek ellenére nem keresek forrást. Amít írtam, nem tényállítás, hanem az evoluciós elméleten alapuló gondolatmenet.

  Ha Te is átgondoltad vagy megfigyelted a gyerekeid viselkedését és más következtetésre jutottál, részemről OK.

 • vgaborka
  Én a hétvégén a lift ajtót vágtam rá véletlenül a lufira. Azon már ez se segített volna, lett rajta egy 2 centis rés.
  Amúgy el kell szívni a lufit, és Donald kacsa hangon beszélni a gyerekekkel.
 • Andru
  Szerencsére a lányom már 8 éves, így az alkalmazott stratégia a következő: megkapja a pénzt, amit én szánok az adott programra, nyilván az árak ismeretében. Innentől már rajta áll, hogy mit vesz: 1 lufira költi, amivel otthon még csak nem is játszik vagy vesz magának vattacukrot meg fagyit meg innit meg toronyórát lánccal. Vagy kevesebbet költ és elteszi a gyűjtéséhez. Vagy többet költ, mert kipótolja a sajátjából. Magánügy. Ebben következetes vagyok, nem kap többet, mint amit előre odaadtam. Jelentem, nálunk működik 🙂

  Persze, egy kicsinél még nem megy, nekik erre mást kell kitalálni. De én azt hiszem, hogy ez megoldható ott a helyszínen is és nem érezném magam kényszerítve a vásárlásra. De természetesen nem vagyunk egyformák. Az én tűrőképességem meglehetősen jó, nem érzem magam kényelmetlenül, ha nem engedek valamit, jól viselem a hisztit. Csak nem tűröm 😀

 • harcsabajúsz
  Szomorúnak tartom Miklós, hogy a gyerek lufiját is a spórolás oldaláról közelíted meg. Évente, 3-4 alkalommal miért ne kaphatna a gyerek lufit? Majd arra fog emlékezni, hogy milyen jó volt, hogy apa-anya vett nekem vásárfiát. És nem arra, hogy apa azt leste folyamatosan, hogy ez vajon ár-értékarányban megéri -e? Ebbe belegondoltál már?
 • Tibor
  doktor: na be fogom tanitani a gyereket hogy ilyenre utana mondja azt, hogy dehat bohoc bacsi, te ajandekba adtad nekem a lufit, akkor hogy lehetsz olyan fereg hogy penzt kersz a papatol?
 • Tibor
  @kiszamolo:
  “De ez ugyanitt ezer forint volt, mondtam hogy azt felejtsék el. Szerencsére azt nem kapott a másik gyerek.”

  na itt en direkt vettem volna vattacukrot, kettot, a masik gyerek szeme lattara. Dogoljon meg a szomszed tehene is 🙂

 • Kiszamolo
  harcsa, többször kap, mint négyszer. Csak nem akármennyiért, szabad rablásban. Ha mindig mindent megveszel a gyereknek, amire rámutat, azt úgy hívják, elkényeztetés. Szomorú sorsa lesz az ilyen gyereknek, aki mindent megkapott, mindig, amire csak rámutatott.
 • jurta

  “az első használat után nem lehet úgy visszazárni a szelepet, hogy ne diffundáljon ki a hélium”

  A hélium atomja (nemesgáz, molekulát nem alkot) az egyik legkisebb a Világegyetemben, nem véletlenül szinte lehetetlen tömören bezárni bármivel is. A problémád inkább a Természetbe kódolt, mint technológiai 🙂 persze csak amíg át nem térünk más lufitöltőgázra.

 • svonk
  Van a temanak vilaggazdasagi vonzata is, mivel a masodik legnagyobb helium termelo Katar, az ellenuk fennallo kereskedelmi tilalom miatt pedig helium hiany alakult ki sok kutatointezetben, mivel ok az ipar utan csak masodlagosak voltak a szallitoknak, tobb helyen ezert takarekosabbak lettek illetve ujrahasznositanak azota. Szoval nem csak te sporolsz a lufival.
  Cikk: nature.com/news/qatar-blockade-hits-helium-supply-1.22247
 • Lufi
  Ez a video pont most jott szembe:

  science.diyeverywhere.com/2018/01/04/forget-helium-you-can-make-your-own-floating-balloons-with-stuff-from-your-home-6-experiments/

 • Jóska Pista
  05-08 at 14:12
  Az hidrogén. Nagyon nem ugyanaz, mint a nemesgáz hélium.
  Ilyen nagyban: youtu.be/CgWHbpMVQ1U
 • Tibor
  @Lufi: ja, aztan felrobban az elso szikratol, kosz nem 🙂
 • Pista
  ha a hélium elszökik, utána nem tudod összegyűjteni, valamint egyre növekvő a héliumlufi iránti igény – viszont a hélium véges mennyiségben áll rendelkezésre a Földön ——-> héliumot kell venni és felhalmozni, mert az ára az egekbe fog szökni!
  ez azoknak szól, akik a közgazdasági részt hiányolták