Ellenőrizd a brókercéged adónyilatkozatát

János írt egy levelet, hogy a hazai brókercége finoman fogalmazva is nem áll a helyzet magaslatán, amikor a NAV-nak küldte az adóigazolást.

Még szerencse, hogy János résen volt és ellenőrizte a NAV által küldött adótervezetet.

Az történt, hogy a Tesla és az Amazon is részvényfelosztást végzett, lett egy részvényből 3 illetve 20 részvény. Ez technikailag úgy történt, hogy kivezették a régi részvényt, de azonnal be is vezettek helyette másik hármat. Vagyis igazából semmi nem történt, csak darabra lett több részvényed alacsonyabb áron.

Azonban a brókercég eladásként és realizált haszonként jelentette le a technikai (de nem valóságos) részvénymozgást és adózni kellett volna utána.

Szerencsére János résen volt, így megúszta az adófizetést.

A tanulság, hogy nézd át, mit jelentett a brókercéged és kérj helyesbítést, ha valami nem úgy történt.

Share

30 hozzászólás

 • Kivancsi
  Van lehetoseg a brokerceg nevenek kozlesere? Sokunknak segitseg lenne. Nem lepodnek meg az Erste-n, de akar KBC-bol is kinezem.

  Akkor nem lepődnél meg. 🙂

 • akarki
  En meg az IB-ra is gyanakodnek. Ott sem sikerult mar masodik eve jol le reportalni.
  De legalabb a splitet jol kezelik.
  Kar mert egyebkent jo lenne, ha nem kene utanna szamolni mindig, hamem csak elfogadni, mint a jovedelem adojat.
 • Gábor
  Szia, pontosan hogyan jelezted a NAV felé a korrekciót?
 • GaborB
  Face-n a megfelelő csoportokban is felmerült, ott volt aki hozzáértőnek nézett ki, és olyasmit írt (amennyire értettem), hogy az árfolyam változás miatt keletkezett ideiglenes technikai adófizetési kötelezettség.
  Nem mondom, hogy teljesen egyetértenék, az zavar, hogy a részvénytulajdonos szemszögéből nem történt tranzakció. Technikailag viszont valóban, és az is érdekes, hogy akkor a felosztott részvényeket nem egyszerre eladva akkor hogyan kellene a nyereséget számolni? Az eredeti harmada (vagy ki tudja hány split lesz még..). Szóval ha esetleg valaki tudna valami hivatalosat linkelni, és -ismerve a hivatalos szövegek közérhetőségét- kis magyarázatot, az biztos sokakon segítene.
 • akarki
  csak atirod az eszja-ban (atirod a bevallasban).
 • TT
  Ha már szóba került ez a remek brókercég.
  Másnak nincs vele problémája, hogy az adóigazolásban nem a pozíció zárásának napjával számolnak, hanem T+3 nappal?
  A Randomnál nem így volt. Emiatt pl. egy 2022.12.30 tranzakció már nincs benne az adóigazolásban.
  Közben a Netbroker-ben lekérhető “Realizált eredmény” riportjukban meg T nappal számolnak.
  Persze tudom, hogy felelősséget nem vállalnak az adóigazolás tartalmáért, csak ők azt lejelentik a NAV felé is én meg nem magyarázkodhatok, hogy miért nem azt vallom be.
 • abasca
  Nálam a TBSZ számla áthelyezését szerepeltették úgy az igazolásban, mint ha az idő előtti számlafeltörés lett volna. Miután írtam nekik, javították és a NAV-hoz is megküldték a javítást.
 • gaborr
  IB bevallása is botrány, és bár hiába hazai brókercég, úgy tűnik nem küldi be a NAV-nak a (hibás) adatokat, csak az IRS küldi az amerikai bevallás részét a NAV-nak. Így aztán a 1042S alapján kell csinálni a hazai bevallást is, és akkor nincs probléma.
 • cimbora0508
  De igen, nagyon is nagy problémám van Erste-vel. Dec. 30-án eladtam a részvényeimet, de ők nem számolták el, csak januárra az eladást, így nem egyezik az én kimutatásom az övékével, azaz dec. 30-án már nem voltak meg a részvényeim… Akkor a saját kimutatásom alapján fizeshetem be az adót, az Erste kimutatása csak egy idegesítő irat?
 • attila
  Nekem meg az a tapasztalatom hogyha te február elején megcsinálod az szja bevallást a te adataid alapján akkor abba senki sem fog belekötni mert azt nagyjából a NAV készpénznek veszi. Ráadásul egy forex számla tranzakcióiról szerintem fogalmuk sincs csak a magyar bankos brókercégek adatait ismerik többé-kevésbé—-
 • TT

  Próbálj adót visszaigényelni. Egyből kapsz egy ellenőrzést. Most minden fillért meg kell fogniuk.
 • vidékről-jött-ember

  Az adót a valódi elszámolás napjával kell számolni, és az árfolyamokat is.
  Ez a nap nem a tranzakció napja, hanem általában T+2 vagy T+3.
  Szóval ezt pont nem a bróker tudja rosszul.
 • anikom
  Koszi a cikket, hasznos volt! Sajnos en pont tegnap adtam be az adobevallasom, es belefutottam a hibaba… Erste/Random Capital-nel vezettem a szamlat. Van otletetek, hogyan jelezhetnem a hibat, es hogyan kerhetnem vissza az igy tevesen befizetett nyeresegadot?
 • sunboy75
  Nekem is IB számlám van, de utána kell nézzek alaposan, mert gyanúsan sok jött ki fizetendő adóként…
 • Commente Lo

  A tőzsdei ügyletek T+2 napon teljesülnek, azaz dec 30-án még te voltál a tulajdonos.
 • gaborr
  és miért kell félni egy ellenőrzéstől? ha mindent szabályok szerint csinálsz? én igényeltem vissza nem keveset.
 • Gáborqa
  TT, én visszaigényeltem majdnem 1 milliót (veszteség adója szembeállítva az előző két év nyereségével) , simán utalták 30 napra, még március elején
 • TT
  @vidékről-jött-ember
  A Random Capital még T nappal számolt.
  A törvény sehol nem írja le konkrétan (én legalábbis nem találtam), hogy melyik napot kell figyelembe venni. Talán tranzakció dátumát említ, az meg megint csak T nap.
  A T napos egyenleg a jogi, a T+3-as meg a fizikai, és adózásnál logikusabb is, hogy a jogi a mérvadó.

  Vállalkozóként egy számla elszámolásánál sem az számít, hogy te mikor kapod meg (fizikai) a pénzedet, hanem hogy mi a számla teljesítési dátuma (jogi). Adójogi szempontból neked akkor is bevételed keletkezik, ha a vevő nem fizet.


  Én többet igényeltem vissza, és meg is kaptam az ellenőrzést (közben ettől még a pénzt is kifizették). Nincs takargatni valóm, csak minek magyarázkodjak, ha a nyereség leadózásakor nem kellett? Ha az Erste adóigazolása jó lett volna, akkor ezt valszeg megúszom.
  El is hoztam tőlük minden pénzemet végre.

 • Nacionalista
  Érzem, hogy ez nagyon noob kérdés, de adózással csak akkor kell foglalkoznom ha el is adok részvényt és keletkezik bevételem, ugye?
 • Ricsi
  Lehet hogy kell foglakozni adóbevallással, ha az adott részvény fizet osztalékot azt is be kell vallani. Igen akkor is ha nem adtad el a részvény és nem is volt nyereséged (csakhogy teljesen egyértelmű élegyek.
 • V
  en a Degiro-nal jartam igy, az Apple stock split-et ugy konyveltek el honapokig mintha eladtam es utanna visszavasaroltam volna, realizalt profitkent jelent meg. Reklamaltam emailben amire az volt a valasz hogy ez csak a webfeluleten latszik igy, es nem lesz adofizetesi kotelezettsegem utanna. Mire par honap mulva kiallitottak az adoigazolast, azzal mar tenyleg nem volt problema es azota a webfeluletukon is jol latszodik. Internetes forumok alapjan nagyon sokan reklamaltak, es ugy tunik hogy azota kijavitottak ezt a hibat
 • fufa
  Engem a KBC szivatott igy meg, par millioval tobb fizetendo adom lett miattuk. Bevallas hatarideje utan kaptam eszbe es szoltam, hogy szamitsak ujra, amit nagy nehezen megtettek, majd onellenorzes, NAV jogkovetesi vizsgalat ;D, nekik is elkuldtem megegyszer a KBC altal ujraszamitott nyilatkozatot.
 • Muslica
  Tegnap kaptam a csodálatos ERSTE-től levelet, hogy az (egyébként miattuk) feltört TBSZ-számláim utáni hozamot sem (!) tudták helyesen leadni a NAV-nak. Levelük szerint az új változatot elküldték ugyan aaz adóhatóságnak, de ők változtatni nem fognak, így oldjam meg én. Két hete okéztam az adóbevallásomat. Köszi, ERSTE! (™£$‹$‹‹$‹$!)
 • Nacionalista

  Aham, ez jogos, akkor azt megnézem, köszi.

 • headset
  @videkrol-jott-ember
  Melyik nap alapján kell elszámolni az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet? Én is most küzdök az SZJA bevallással és ezt találtam a kitöltési útmutatóban:
  1. A bevételből a jövedelmet az értékpapír átruházásáról szóló szerződés keltének napjára kell megállapítani.
  2. A megállapított jövedelem után az adókötelezettség a bevétel megszerzésének napján keletkezik. Ha a bevétel megszerzése több részletben történik, azt kell feltételezni, hogy a magánszemély a jövedelmet a részletnek a teljes várható bevételhez viszonyított arányában szerzi meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a teljes vételárból kiindulva meg kell határoznia a jövedelmét, majd ebből 2022-re olyan hányadot kell jövedelemként bevallania, amilyen hányadot Ön a vételárból 2022-ben a vevőjétől megkapott.
 • headset
  Továbbá:
  Ha Önnek 2022-ben külföldi pénznemben keletkezett bevétele, merült fel kiadása, azt forintra kell átszámítania.
  A külföldi pénznemről való átszámításnál:
  – bevétel esetében a bevételszerzés időpontjában,
  – kiadás esetében a teljesítés időpontjában,
  – értékpapír átruházása esetén a szerzési érték tekintetében az értékpapír tulajdonjogának megszerzése, a dematerializált értékpapír értékpapírszámlán való jóváírása napján érvényes árfolyamot kell alkalmazni.
  A magánszemély (választása szerint) az adóelőleg, adó megállapításához a külföldi pénznemben keletkezett bevétel és külföldi pénznemben teljesített kiadás forintra való átszámítására a megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot is alkalmazhatja
 • headset
  Véletlenül találkoztam ennek a szlovákiai értékpapírkezelőnek a nevével: Finax.
  Rájöttek arra a triviális dologra, hogy magyarországi ügyfelekszámára TBSZ számlát csinálni csak egy kis könyvelési pluszt jelent.
  Úgyhogy van náluk TBSZ!
  A befektetési lehetőségek korlátozottak és ezért egyben egyszerűek. Csak ETF-ekben és kötvényekben tartják az ügyfelek pénzét a saját elemzésük alapján.
  A költség évi 1%(+20%ÁFA) ami nem alacsony, de más díjuk nem nagyon van, vagy elkerülhető.
  Lehez, hogy megérdemelnének egy cikket.
 • vidékről-jött-ember

  A fizikai dátummal számolok, mert valamikor egy beszélgetés kapcsán arra jutottunk, hogy így kell (általában T+2 de pl egy nagypénteki április 6 tranzakció csak 12-én lett fizikai).

  Egyébként más téma, de feltörtem 3 évre egy TBSZ-t 2022-vel, de mivel ez 2023 január 2 lett feldolgozva, nem is adtak adóigazolást idén róla, majd jövőre fognak. Mert fizikailag csak idén történt az árfolyam nyereség megszerzése. (HOLD alapok).

 • András
  Önellenörzést tudsz beadni a bevallás határidejétől számított 5 éven belül akár az elektronikus felületen. De érdemes, ha lehet, még a május 20.-i határidő előtt megtenni.

  Van akinek már sikerült rendberakatni az Erste-vel az igazolást is. Ő ezt kapta:
  “Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Ön számára korábban megküldött 2022.01.01 és 2022.09.30. közötti időszakra szóló adóigazolása az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek vonatkozásában hibás adattartalommal került kiállításra.
  A korábban megküldött igazoláson tévesen eredmény került kimutatásra olyan instrumentum(ok)on, amelyek értékpapír átalakítással kapcsolatosak voltak.
  Levelünkhöz mellékelten megküldjük javított adóigazolását. A NAV számára megküldtük a javított adóigazolásával egyező tartalmú helyesbítő adatszolgáltatást, ezért kérjük, adóbevallása készítésekor a jelen levélhez csatolt igazolásban foglaltakat tekintse irányadónak.

 • headset
  “Van akinek már sikerült rendberakatni az Erste-vel az igazolást is.”
  Én is kaptam ilyen levelet, mert az Erste nem tudta helyesen kezelni a Randomtól az ÁKK-hoz áthelyezett TBSZ-emet.
  Azzal a kis eltéréssel, hogy
  1. A fenti levélhez -állításukkal ellentétben- nem adóbevallást mellékeltek. Csak egy nyilatkozatot, hogy tévedtek.
  2. Azt igérték, hogy feltöltenek a Netbrokerbe egy jó adóigazolást. Fel is töltöttek egy másikat (látszik a hosszán, hogy megváltozott), csak éppen karakterre megegyezik az előzővel.
  Másodszor is megreklamáltam és most várok a válaszra.
  Szóval, lehet hogy mással is ez történt. 🙁