Állampapír-kalkulátor frissítve: eurós prémium állampapír és diszkontkincstárjegy is

Andor, minden php programozók legjobbika frissítette az állampapír kalkulátort, most már az eurós állampapír mellett a diszkontkincstárjegyet is kezeli, illetve a prémium állampapír új futamidejét is. Éven belül gyakran a diszkontkincstárjegy lehet a  legjobb választás.
Használjátok egészséggel, hogy el tudjátok dönteni, milyen időtávra melyik állampapírt érdemes választani.
Ha akarod módosítani az értékeket (várható inflációs adatok, euró árfolyama, stb.), akkor tedd meg a számítás indítása előtt.
A kalkuláció elindításához nyomd meg a “Hozamok kiszámítása” gombot az adatmezők alatt.

Kitöltési útmutató a kalkulátor alatt található.
Köszönjük Andornak a munkáját. (Ha php programozásra keresel embert, írj Andornak is. 🙂 )

Share

74 hozzászólás

 • Petya (az egyik a sok közül)
  .A.Laki “Az, hogy az osztrak kormany attervezi a koltsegvetest, es egy rendelkezesre allo osszeget belerak az emberek zsebebe, hogy bevasaroljanak a boltban, annak semmi koze nem lesz az inflaciohoz.”

  Janet Yellen, te vagy az?

 • BlaZember
  Az állampapír hosszú távú befektetésnek nem jó önmagában. Főleg nem a DKJ. A fixed income sose túl erős reálban, kivéve különleges eseteket, pl válság után a hosszabb távra magasabb fix kamattal fizető papírok, amikor az infláció már normalizálódott.

  A likviditás megőrzése mellett az infláció hatásának tompítására való, ha van rövidebb távon belül felhasználandó pénzed. Illetve ha pl járadékot szeretnél magadnak fizetni a vagyonodból (pl mert nyugdíjas vagy), akkor is egy jó részét inkább valami ilyen fixed income termékbe akarod tenni, különben egy medve piacon vagy éhenhalsz, vagy felzabálod a pénzed. Nem mindig akar az ember minden pénzt hosszú, vagy középtávra befektetni. Rövidtávra jelenleg nagyon jó alternatívája a számlapénznek a DKJ. Járadékfizetésre pl nem rossz a PMÁP, jövőre meg pláne jó lesz.

  Nem a jó hozamért tart ilyeneket az ember.

 • 2022
  OFF

  csak én látok a Wise-ban 200GBP helyett most 1500GBP-t az ATM limiteknél???
  Vagy valamit rosszul nézek?

 • Bélus
  @andor PMÁP kérdés. Mi történik, ha a PMÁP -ot pl 6 hónap után kiveszem? A kalkulátor által számolt hozam valós?
  Köszi!
 • Csinolina
  ha nem enged venni, akkor telefonálni kell a kincstárnak, emeltetni a limitet:) engem egy órán belül visszahívtak

  Más kérdezte, hogy az államkötvény adózik-e , a válasz igen, ugyanígy a kincstáras telefonos ügyfélszolgálatos mondta

 • Andor
  Teljesen valós, ha azt írod be a visszaváltás hónapjának, hogy 6, akkor a netto nyereség részben már az idő előtti eladási díjjal csökkentett összeget látsz, amit egy az egyben “kivehetsz.

  Egyébként, ha ez így nem teljesen érthető, akkor megköszönöm, ha leírod, hogy hogyan lenne teljesen az, igyekszem a legfelhasználóbarátabb felületet kialakítani.

 • Tekintetes úr
  “Az állampapír nem felel meg az általad írt elvárásnak, már ami a nulla közeli reálhozamot illeti.”

  Oké, és akkor mi a megoldás, ami többé-kevésbé megfelel a leírtaknak?

 • Bélus

  Teljesen érthető, de azért a biztonság kedvéért rákérdeztem 🙂
  Köszönöm!
 • Adó
  @hoyle Valószínűleg az ügyfélszolgálatos nem jól tudja. A Magyar Államkötvény hivatalos ismertetője:
  “Az Szja. tv. alapján a Magyar Államkötvény, mint nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény szerint hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és egyben a magyar állam által kibocsátott, – egyebek mellett – a lakosság mint befektetői célpiac részére is forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyből származó kamatjövedelem a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott Magyar Államkötény sorozatok esetében nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.”
 • Karcsika

  2022-06-21 at 12:56

  Feltéve, hogy a 6 hónap alatt nem változik a visszaváltási díj.

 • Andor
  Igen, az nincs fixálva, 2%-nál magasabb még nem volt, csak remélni lehet, hogy ezután sem lesz.
 • Doubter

  1500 amit kivehetsz, de 200 felett 1,75% fee.
 • Hopp Júlia
  Húha! Nem az a gond hogy drágán veszik vissza hanem hogy sehogy.

  “Törlesztés, visszaváltás
  A Prémium Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Magyar Állampapír névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.”

  Nem a nyilvános ajánlattételben hanem az ismertetőben van.2028/K sorozat.

 • V

  “azt hogyan véded ki egyedi részvények esetében, hogy ha szükség lenne pénzre ne éppen egy mélyponton tudd eladni? Jól hangzik amit írsz, de az Apple, MS képes komoly kilengésekre és a cégek jövőjét ugyanúgy nem látjuk, mint egy K-EU országét.”

  en inkabb ugy gondolkoznek hogy a reszveny tulajdonjogot testesit meg, a kotveny meg adossagot. Ha megnezed az Apple es tarsai vallalati kotvenyeket azt talalod hogy a piac kevesebb kockazatra (alacsonyabb hozamra) arazza be ezeket mint a magyar euros vagy dollaros. Legalabbis egy eve meg igy volt ha jol emlekszem

 • KommentElek
  julia

  Akkor ennyi volt az állampapír vétel minden szempontból részemről.
  Finanszírozza a nagynemzeti, nagymagyar álcsomagolásba bújtatott Fidesz-KDNP túlköltekezését az, akinek két anyja van.
  Mi ez, hogy nem váltják vissza?
  Mi ez, hogy megint a 6 évest 5 évesként, a 4 évest 3 évesként hirdetik?
  Azért így nagyon meleg lesz ez a pite.
  Értem, hogy mi a cél. Minél több forrást bevonni az államadósságnövelő túlköltekezés finanszírozásába, de ez, hogy nem juthat hozzá az ember a pénzéhez, ha szüksége lenne rá, azért ez így durva.

 • Andor
  Jogos, nem “visszavételnek” hívjuk, hanem visszavásárlásnak. Kiegészítettem a leírást azzal, hogy nem váltja vissza, hanem meghatározott árfolyamon visszavásárolja. A PMÁP-ot pl. jelenleg 99%-os árfolyamon vásárolja vissza.

  Más: ma bocsátották ki a 2026/J “3 éves” PMÁP papírt, ami valójában már ~ 44 hónap lejáratú. Kiegészítettem a kalkulátort ezzel a lehetőséggel, az 5 éves 60 vs 72 hónap mintájára már a 3 évesnél is választható a 44 hónapos lejárat, alapértelmezésként ezzel dolgozik.

 • Gergő
  Természetesen visszaveszi, csak egyes kollégák megfontolatlanul kommentelnek.
 • swinger

  Azt, hogy a kibocsátó nem váltja vissza, már régen is beleírták az ismertetőbe, ez nem új dolog. Ez általános sztenderd a kötvényeknél, hogy a tőkét csak lejárat után kapod vissza, addig csak a kamatfizetést ígérik meg biztosan, ezzel adja meg magának a lehetőséget az állam, hogy ha tényleg nagy sz*rban lenne a haza, akkor ne keletkezzen sok kiadása hirtelen, ha sokan vissza akarnák váltani.

  Ennek ellenére mégis mindig van egy olyan szabály is, hogy némi “büntetés” fejében visszaváltják, de ezt eltörölhetik bármikor, aminek szinte 0 a valószínűsége, de a lehetőség megvan rá.

  Ugyanakkor, még ha el is törölnék, a másodlagos piacon még akkor is el lehetne adni a kötvényt, csak ott már a piaci helyzettől függően a “bűntetésnél” nagyobb árfolyamveszteség is érhet.

 • Hopp Júlia
  Bocsánat! Visszavétel nemegyenlő visszavásárlás…édes Istenem. Én meg azt hittem értek magyarul. Tényleg bocs!

  Valaki elmondaná hogy akkor mi az az úgynevezett visszavétel? Az volna az ha a kibocsátó úgy dönt hogy nem kell neki tovább?

  Alapesetben egyetlen kötvényt sem fizet vissza a kibocsátója, mert azért kérte mondjuk 5 évre a pénzt, mert addig van rá szüksége. Ennek ellenére el lehet adni a másodlagos piacon és dönthet úgy a kibocsátó, hogy mégis vásárol belőle vissza. De ez egy másik kategória, ezért másképp hívják.

 • Újonc
  Elnézést ha hülyeséget kérdezek. Néztem a 3 hónapos diszkont kincstárjegyet, illetve az ahhoz tartozó árfolyamjegyzést. Nem teljesen értem, hogy például a legutóbbi D220921 sorozatnál azt olvasom a Mobillincstár applikációban is, hogy 6.50% a hozam de az árfolyama 98.40%. Miért nem a 93.5%-os árfolyamot látom, ha ez most lett kibocsátva 22-én, hanem a már említett 98.40%-os árfolyamot?

  A hozam évesített, vagyis 3 hónapra a 6,5 százalék negyede jár csak.

 • Dani21
  Nagyon jó ez a kalkulátor!

  Van 8 millióm “infláció követő” PMÁPban és év végéig számolva áttéve DKJ-ba a DKJ többet hozna 100ezer Ft tal, ha inkább visszavaltanam – elképesztő, pedig még +1.7 a kamatprémium…

  Aztán ha a DKJ már nem lesz olyan jó, még mindig lehet venni PMAP ot ujra…

  Ez a PMAP nagyon-nagyon lassan követi le az inflációt 🙁 inkább “TAVALYI infláció követő” papírnak kéne helyesen hívni…

 • Nacionalista

  Ez így van. De azt ne felejtsd el, hogy ez emelkedő inflációs környezetben szívás, csökkenőben viszont jó lesz. A millió forintos kérdés, hogy a következő 5 évben várható-e infláció csökkenés.

 • KommentElek
  Na, az idióták már nyilatkozzák, hogy azzal a verzióval is számolnak, hogy nem lesznek EU-s pénzek.
  Mindjárt új csúcson az EUR/HUF.
  Inkább fogják be a p*fáukat, mert ezekkel az össze-vissza nyilatkozatokkal többet ártanak.
  Vajon milyen árfolyam kell ahhoz, hogy Mari nénik is elinduljanak a pénzváltók felé? Szerintem már nagyon közel vagyunk ehhez a ponthoz és ahhoz is, hogy a PMÁP-ot elkezdjék eldobálni az emberek a szuperállampapír MÁP Plusz után.

  “Mi a törvényes fizetőeszköz idehaza? Hat betű *”
  forint, még…

 • Porthosz
  Szandekosan gyengitik a forintot ha meg nem tunt volna fel. Amit meg is ertek, leven amig a lakossag tapsol ehhez mert annyi esze van hogy neki forintja van nem euroja, mit erdekli ot az euro arfolyam, addig meg is erdemlik.

  Jelenleg akinek csepp esze van az menekul a forintbol, en ev vegere 450es euro arfolyamot varok.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.