Amikor a fegyver visszafelé sül el

Az Egyesült Államok kormánya a válságban a munkanélküliek segítségére sietett, nem is akárhogy. Minden munkanélküli heti 600 dollárt kap a munkanélküli segélyen és a helyi egyéb kiegészítéseken felül július közepéig. (Egyes döntéshozók már most decemberig szeretnék kitolni a határidőt.)

A medián jövedelem az Egyesült Államokban 865 dollár volt hetente. Ez azt jelenti, hogy ennél kevesebbet keres a munkavállalók fele.

A munkanélküli segély összege államonként változó és nem is nagy összeg, jellemzően 50 és 600 dollár között van hetente a kisebb fizetésűeknek, de a 600 dolláros kiegészítéssel hirtelen sokaknak vonzó lett a lehetőség.

Az átlagos munkanélküli segély a fizetés fele körül alakul. Ez azt jelenti, hogy még heti 1.200 dolláros fizetésnél is érdemesebb a segélyt választani a 600 dolláros kiegészítés miatt, különösen olyan munkakörökben, ahol nagy a fluktuáció. Gyári munkásnak, pincérnek, raktári dolgozónak, targoncásnak bármikor elmehet az ember egy másik céghez is, négy hónap (túl)fizetett szabadság után is.

Sok cég panaszkodik, mert csak akkor lenne jogosult az állami segítségre a cég, ha megtartja a munkavállalóinak a nagy részét. Azonban rengeteg munkavállaló jelenleg többet kap munka nélkül, mint munkabérként, főleg csökkentett munkaidőben vagy borravaló nélkül a vendéglátásban. Így viszont a cég jár rosszul, mert elesik a támogatás lehetőségétől, ha az addigi munkavállalóinak nagy része a munkanélküliséget választja. (Másrészről viszont egyszerűbb is elküldeni az embereket, akik garantált segélyt kapnak, mint egy bürokratikus támogatást megigényelni a cégnek.)

Már most is 30 millió feletti az új amerikai munkanélküliek száma és sokan arra panaszkodnak, hogy hetek óta egyszerűen nem tudnak még online sem jelentkezni munkanélkülinek, annyira le vannak terhelve a munkaügyi központok.

Egyre többen kritizálják a 2,2 billió dolláros állami mentőcsomagot az okozott károk miatt. Ha az emberek a munkanélküliséget választják a munka helyett, ez többszörösen károsítja a gazdaságot. Egyrészt ezt a pénzt, amit elköltenek erre a programra, egyszer valakinek majd ki kell fizetnie. Másrészt szétzilálja a munkaerő-piacot, ha sokan választják a segélyt, sokkal nehezebb lesz újraindítani a gazdaságot, újra felvenni a szükséges embereket. Harmadrészt pedig aki otthon ül munka helyett, az a gazdaság termelését is visszaveti.

A válság által leginkább sújtott vendéglátásban és turizmusban eleve alacsonyak a bérek, így az újraindulásnak is gátja lesz, hogy a munkavállalók nem fognak visszamenni dolgozni, amíg több segélyt kapnak, mint fizetést kapnának.

Nem lett átgondolva a csomag, nagyon könnyen lehet, hogy több kárt fog okozni a végén, mint amennyit megold. Érdemes lett volna egy olyan kitételt beletenni, hogy az összes munkanélküli segély plusz a helyi és a szövetségi támogatás összege nem lehet magasabb, mint az eredeti munkabér 80%-a.

További probléma, hogy eredetileg csak akkor járna a munkanélküli segély, ha a munkáltató küldi el az alkalmazottat. Ezt is nagyban lazította az új törvény egy gumiszabállyal, miszerint az is elfogadható, ha valaki a járvány miatt kellett kilépjen, jelentsen ez bármit is, erről semmi érdemi indoklást vagy igazolást nem kell adni. Erre hivatkozva szinte bárki lehet munkanélküli a saját akaratából is, még ki sem kell rúgatnia magát.

De az is előfordul, hogy a munkáltató és a munkavállaló megbeszéli, hogy néhány hónapra menjen el segélyre a munkavállaló, mert ő is többet keres addig és a munkáltató is spórol rajta. Ha letelik az emelt összegű segély vagy beindul az üzlet, szeretettel várják vissza.

Bár ilyen helyzet idehaza nem nagyon fenyeget (még a jelenleg túl kevés és túl kevés ideig járó munkanélküli segélyen sem sietnek változtatni), érdemes tanulni mások hibájából.

Share

140 hozzászólás

 • Péter
  Most láthatjuk, miért nem működne a feltétel nélküli alapjövedelem…
 • Meister
  Csak nem valamit jobban csináltunk a nagy kapkodásban, mint az USA?
  Nem csak a járványt kezeli jobban a kormány eddig, de a gazdasági kérdéseket is….
 • Kiszamolo
  Meister, a semmit nem csináltunk és a valamit jobban csináltunk között nagy különbség van, de ezt még itt és most abbahagyjuk.

  Egyébként én sem támogatom azt a fene nagy ész nélküli megmentéseket, amit a legtöbb nyugati állam előadott, mert látszik, hogy ezeknek ez a vége.

 • Anton von P
  A 2,2T (billó) dolláros csomag elsődleges célja Trump győzelemre segítése. November után hogy mi lesz, az nem számít.
 • dmry
  nem írom b/l/de, hogy felesleges dolgozni, ha időmérték nélküli zsetonban kapod a fizut, mert ez a blogtól távolodó, ám az (aktuális) gazdasági mainstream-hez közelítő lenne…
  pláne, hogy merem állítani simán működne, ha volna/lenne/találna egyéb elfoglaltságot a többség, mint az ősi ösztön, azaz a zsákmány-, termény-, élelemszerzés, +6 alom :).
  még a végén az értelemszerzés kerülhetne előtérbe. (tudom, már célba érni magam sem fogok, de talán a testemen át másoknak sikerül :))
 • Péter
  a segélynek úgy kéne működnie, hogy ösztönözze a dolgozót az álláskeresésre. Ha egy szállodai takarító elveszti a munkáját, minden további nélkül el tud menni kórházat takarítani kb ugyanannyiért.

  Szerintem a gazdaságnak alkalmazkodni kell a helyzethez, ahol munkarőfelesleg van, onnan át kell terelni a munkavállókat a munkaerőhiányos ágazatokban.

  Ezt legegyszerűbben a képzetleneknél lehet megtenni, egy mérnökből nem lesz egyhamar orvos, de pincérből lehet beteghordó.

 • Cartman
  Egyetértek, újabb bizonyíték arra, hogy az alapjövedelem bukott ötlet. Semmit nem szabadna ingyen, de leginkább feltételek nélkül adni, mert abból visszaélések vannak. Én a helyükben 0% kamat melletti, visszafizetendő kölcsönt adtam volna, kiváncsi lennék azt is ilyen sokan igényelték volna-e.
 • FIRE-86

  Valamimt igy megint csak eltolodik a tisztias, vagyis az hogy kideruljon, hogy melyik ceg eletkepes a “szabad piac”-on.
 • g
  az egybites “életképes a szabad piacon” gondolkodás a párja az egybites “mentsünk ki mindenkit”. Hát pont az a lényeg ebben a helyzetben, hogy nem “normális szabad piac” van, hanem egy különleges helyzet, amiről konkrétan semmit nem tudunk, így próbálják a bizonytalanságot csökkenteni.

  A legnagyobb probléma, hogy mivel gyorsan kellett dönteni, egy eddig ismeretlen, nagy bizonytalanságú helyzetben, így totál uniforman, egybitesen döntöttek. Nem volt idő mérlegelésre. Nyilván fognak majd korrigálni, ahogy haladunk előre.

 • bobsys
  Ez azt mutatja, hogy szarok a fizetesek. 10 dollaros oraberbol nem lehet megelni, nem a munkanelkuli segely sok hanem a fizetes volt egy fos. $275 allami segely + $600 szovetsegi az evi 45K, ebbol adozol. Evi median bevetel csak 3 allamban kevesebb a 45K-nal.
 • Tamás4
  Pont erre gondoltam én is, azzal a kiegészítéssel, hogy 1 év moratórium és 2021-től a bérből / árbevételből automatikusan X% megy vissza az államnak X évig. Aki csődbe viszi a céget X éven belül, az X évig nem alapíthat újat és mehet közmunkára X évre. Csak, hogy kiszűrjük az ügyeskedőket… De ez csak egy utópisztikus világban, vagy legfeljebb a skandinávoknál lehetne így (na jó, talán még osztrákoknál, Kanadában és az ausztráloknál)…
 • naa
  Helikopter pénz, hogy növelje a fogyasztást – abban mondjuk van logika, hogy pont oda küldik, ahol el is költik majd.
  Amúgy tényleg nonszensz és igazságtalan is, de hát ha ingyen van a pénz…
  Akkor gondolom ezért is tolonganak a munkanélküliek, aztán ha ez megszűnik, akkor varázslatos módon elkezd majd csökkenni a munkanélküliség, amire aztán megint beindulhat majd a rally…
  Ez az egész egy vicc.

  Nem valami nagy pl. infrastruktúra-fejlesztő állami költekezésbe kellene fogni inkább, munkahelyeket teremteni ezzel, no meg végső soron értéket is? Ha a sok munkanélküli otthon facebookozik, netflixet néz és házhoz rendeli a Starbucks kávét (csak ez magyarázhatja, hogy a vödörkávés cég árfolyamán mostanra alig látszik ez az egész vírus-izé), és erre költik, az csak pillanatnyi illúzió…

 • dmry

  takarító?
  kérdezd meg, hogy csupán mekkora hiány van belőlük.
  van ismim, aki, ha elég bátor, vagy számon kérő lenne, kb. sokszorosát kereshetné takarítóként.

  pont itt az “új” világ lényege, vagyis itt lenne, hogy végre észrevesszük hogyan, miként, mennyiből és mennyiért áll össze az egész…

 • Miklós
  Szerintem itt eldobtak egy bumerángot ami majd célba talál. A cél pedig talán, az előző poszthoz hozzáfűzött kommentárokból ítélve, pont a magas fizetésű multis alkalmazott, akinek kiadó lakása(i) van(nak)? Persze ahhoz, hogy ezt a feltételezést bizonyítsuk, le kéne követni a pénz útját.

  (folyt.)

 • KL
  Hja kérem, a fékek és ellensúlyok, ugyebár. Így is mennyit húzták az időt, mit küszködtek, amíg kétpárti megegyezés alapján megszavazták a csomagot, hogy azért kerüljön már bele mindenkinek a nünükéje is – nem lehet még átgondolt is, főleg nem egy választási évben.
 • Miklós
  Az alapjövedelem gondolatát pedig támogatom. Akkora legyen a mértéke, hogy ne lehessen belőle családot alapítani vagy eltartani. Ezzel kihagyhatnánk a versenyből azokat, akik alkalmatlanok, nem akarnak dolgozni, vagy kiestek a versenyből és talán elkerülhetnénk egyes terrortámadásokat. Mert, ahogy már irtam, a jelenlegi helyzetben annak lesz több, akinek már több van: portfolio.hu/gazdasag/20200504/matolcsy-gyorgy-alapjovedelem-helyett-alapveto-hitelkeret-johet-mindenkinek-429810?fbclid=IwAR228E6D2BtBukIOvpQjmzGVeWv7KWYGbr_VmhKmA8-NJhEp2SZQgQyLUZo
  Így talán nem lehetne a meggazdagítottakat fegyverként felhasználni a többi ellen és fordítva, vagy legallábbis torzítani lehetne az esetleges következményeket.
 • Adamo
  “Érdemes lett volna egy olyan kitételt beletenni, hogy az összes munkanélküli segély plusz a helyi és a szövetségi támogatás összege nem lehet magasabb, mint az eredeti munkabér 80%-a.” – Ott nincs feketén/szürkén foglalkoztatás? Mert a 20% munka mindig vonzóbb mint a 100% 🙂 Gondolom azt se nehéz elérni, hogy kirúgassa magát az illető, sosem értettem mi értelme különbséget tenni, hogy valakit küldenek vagy magától megy.
 • mitel hentes
  Big brother: Kapsz heti 600 dollárt, ha harcolsz a munkahelyed megtartásáért!
  Munkavállaló: Hmm, tetszik. Mit tegyek?
  Big brother: Hagyd ott a munkahelyedet, mert csak akkor vagy jogosult a segélyre!

  Uncle Szem megvakulhatott mostanában…

 • M B
  Nagyon látszik a cikkekből és a kommentekből is mennyire “in the box” gondolkodik MÉG MINDENKI az egész társadalomban, legalábbis Nyugaton.

  Tudjátok ti egyáltalán mi az, hogy “gazdaság”? Mi egyáltalán ez a valami, amiért küzdünk, hogy megmentsük?
  Szerintem ez az egész tény, hogy legtöbbünket a félelem motivál (nem lesz mit enni, hol lakni), ez az egész úgy öli meg az EMBER-t az emberiségben, hogy közben észre sem vesszük, milyen potenciál van “bennünk”.

  Igaz, voltak erőforrásokban szegényes idők – de azóta exponenciális fejlődés ment végbe, és mit lát belőle az átlag ember? Hogy megy fel a GPD “úristen dejómár”. Mire jó a nagy gazdasági fellendülés, ha alig van látszata? Még az 1% übergazdag világa is be van szűkitve, ugyanis fél a többi “farkastól”, egy pillanatnyi megingására a többiek szétszedik.

  Legyen egy új mérőszám a GDP helyett, mert ez megbukott, mint indikátor.

 • M.Úr
  Látom megjelentek az okosak akik mutogatnak erre mint az alapjövedelem elleni végső érvre. Csak arra sikerült rávilágítanotok, hogy azt sem értitek mi az alapjövedelem.
  Az alapjövedelmet MINDENKI kapja, az is aki dolgozik. Ismétlem, AZ IS AKI DOLGOZIK.
  A mostani támogatásnál azért mondanak fel ennyien, mert a (támogatás + nulla munka után kapott összeg) >= fizetés.
  De egy példa a gyengébbek kedvéért. Ha mondjuk az átlagbér heti $1000, az alapjövedelem meg heti $500, akkor a dolgozó ember heti $1500-zal gazdagodik, míg a munkanélküli ember heti $500-zal. Szerinted akkor is ennyien felmondanának?
 • Zabalint
  Többen emlegették az alapjövedelmet. Nem vagyok alapjövedelem párti, de ez így ilyen formában nem is hasonlít az alapjövedelemhez, ez pont hogy segély, és nem alapjövedelem. Az alapjövedelem az mindenkinek jár, annak is, akinek van munkája. Tehát nem a bér helyett van, ezért elő sem fordulhat, hogy vagy ez vagy az. Emellett ha jól csinálják, akkor annyira alacsony, hogy épp nem halsz éhen. Ez meg magasabb, mint a medián bér…
 • Cartman

  “Akkora legyen a mértéke, hogy ne lehessen belőle családot alapítani vagy eltartani. Ezzel kihagyhatnánk a versenyből azokat, akik alkalmatlanok, nem akarnak dolgozni, vagy kiestek a versenyből és talán elkerülhetnénk egyes terrortámadásokat.”

  Ajánlom figyelmedbe C kategóriás népcsoportunkat, akik mindenféle alapjövedelem, de úgy általában véve jövedelem nélkül is nyugodt szívvel vállalnak be 6-8 gyereket. Az alapjövedelmet meg kell termelni valahonnan, amit a dolgozó réteg feladata lenne, miközben a nem dolgozók, alapjövedelemből tengődők unalmukban gyártanák a gyerekeket, növelve az eltartandók számát. Idővel a rendszer fenntarthatatlan lenne és el kéne venni, a rendszerből pedig maradna egy halom dolgozni nem akaró, sok tudással nem is bíró tömeg. Nem kéne ilyen utópisztikus gondolatokat hangoztatni.

 • Orákulum
  Vigyük végig a gondolatot. Kell az alapjövedelem? Itt írd alá! Nem fogsz éhenhalni. Nem fogsz az utcán aludni. De: szavazni sem fogsz! És minden közszolgáltatásért a “lassú” sorba fogsz beállni. Másodrendű állampolgár leszel.
 • Joni
  Szerintem ehhez meg hozzatartozik, hogy nemreg kaptunk (Seattle-ben elek, allampolgarok es zoldkartyasok kaptak) $1200-t fejenkent (anyu, apu, 2 gyerek az 4*1200) covid-segely cimen ha kerted ha nem. Akar raszorultal akar nem, az adohivatal eutalta. En nem igazan voltam erintett (annyi valtozott, hogy otthonrol dolgozom) es lehet egy kicsit jobban orulnek, ha ezt olyan kapta volna aki tenyleg gondban van.
 • Péter
  Itthon a másik végletet lehet tapasztalni. Feleségem elveszítette a munkáját ( idegenforgalom), online beadtuk a papírokat a munkaügyi hivatalba, ahogy kérték, ennek 1 hónapja és semmi válasz nem jött még. A belengetett oktatásokról sincs semmi konkrét, senki nem tud felvilágosítást adni azokkal kapcsolatban sem. Ismerősöm egy budapesti munkaügyi központban dolgozik, azt meséli, hogy nagyon sok az igénylés, már két műszakban dolgoznak és így sem bírják. Erről nem kommunikál a kormány, a valós munkanélküli adatok jól el vannak hallgatva. Én sem vagyok az ingyenpénz híve, de ami itthon megy az vérlázító.
 • Nacionalista
  Lesz itthon is munkanélküli segély, csak politikai okokból nem úgy fogják hívni. Ennyi embernek amennyinek szüksége lesz rá itthon nem lesz értelmes közmunka, úgy hogy majd kapnak valami látszatfeladatot papíron a pénzért cserébe.

  Biztos vagyok benne, hogy mindenki aki most vesztette el a munkáját kapni fog valamekkora minimálbér*0,8 nagyságrendű összeget valamilyen címen. Közmunka, kiképzési pénz (a fiatalokat a seregbe küldik egy fél évre pénzért), tanfolyam támogatás. Nem azért mert olyan áldott jó kormányunk van, hanem mert enélkül garantált bukó a következő választás. Az origón majd jönni fognak a cikkek, hogy “A Kormány megőrizte a munkahelyeket!”, Kiszámoló meg majd őrjöng, hogy valójában csak a munkanélküli segélyt címkézték át.

 • Danhadnagy
  Magyarországon is van hasonló okos dolog. Ugye alapból 3 hónap segély jár, de ha 1 hónap után találsz munkát, akkor kifizetik a maradék kettőt. Mit csinál az élelmes magyar? Amikor munkahelyet vált, akkor az új helyen ráhagy plusz egy hetet a kezdésre. Leadod a papírokat, elmész egy hétre Balatonra, állam ad 360.000 nettó költőpénzt, majd kezdesz az új helyen.
 • Zylver
  “It’s weird that there was infinite money for 19 years of global war but the govt completely shit its pants over the idea of giving Americans a few thousand bucks to stay inside for a couple months so we don’t die.”
  Erre most csak igy veletlenül ratalaltam ma reggel es milyen remekül klappol az elmult evek narrativajahoz. Nevezetesen ahhoz hogy az amcsiknal az allamtol szarmazo penz maganszemelyeknek szoba sem jöhet mert az szintiszta kommunizmus/szocializmus, az europai nepek opiuma…
  … es most? Jah igen, valasztasi ev van ahogy mar fentebb is irtak, most lehet hatsofelet csinalni a szajukbol es szorni ket marekkal a penzt az emberek köze. Az elmult evek csapnivalo US monetaris politikajarol meg ne is beszeljünk. Ugye eddig lehetett volna felkeszülni egy valsagra, de helyette inkabb maxra pörgettek a motort.
  Most mar kesö banat: happy hunger games and may the odds be in your favour!
 • Treil
  Ha ént tudok kölcsönözni az államnak állampapír formájában visszafelé nem működhet?
  Ilyen válságok esetén, meghatározott feltételekkel legfeljebb minimálbér mértékű havi összeget, és eltartottanként ennek a felét hitelezné az állam a prémium állampapírral megegyező kamattal. Így mindenki megmenekülne az éhenhalástól, és nem ingyenpénz lenne, amint lesz állása szépen visszatörleszti kamatokkal. Ez a megoldás a jövőben a bizonyos tartalék felhalmozását ösztönözné, nem ellenkező hatást eredményezne és azoktól nem vonna el passzívan akik képesek voltak tartalékot képezni.
 • porthosz
  “Az alapjövedelem gondolatát pedig támogatom. Akkora legyen a mértéke, hogy ne lehessen belőle családot alapítani vagy eltartani”

  Hm.. Szerintem ennyire nem tudod lecsökkenteni, nézd csak Magyarországon a romákat, az egy főre jutó segély ilyen 10-20e forint, amiből szerintem nem lehet megélni, mégsem tudja egy jó részüket rávenni a munkára ámde mindenhol van 5-6 gyerek szóval a család “alapítás” az igencsak megy.

  Az alapjövedelem legnagyobb problémája pont az ami most az USA-ban is van, hogy nem az fog történni hogy az alapjövedelmes emberek elmennek dolgozni, hanem pont fordítva, mindenki aki csak kicsit keres többet, az azonnal felmond és elmegy alapjövedelmesnek.

  (a másik gond hogy egyből “alapjövedelemnyivel” fog megemelkedni mindennek az ára, lásd még csok és lakásárak itthon)

 • Szabó Gábor
  Maximálisan támogatnám a feltétel nélküli alapjövedelmet. Én úgy szabnám meg, hogy 18 éves kor alatt havonta 30 000 Ft, 18-60 év között 60 000 Ft és 60 év fölött 90 000 Ft. De! Egyúttal szűnjön meg javarészt minden egyéb támogatás. Nyugdíj, táppénz, gyes, gyed, csok, tgyás, gyagyás, szinte minden.
  Szerintem még olcsóbb is lenne, mint a mostani rendszer.
 • tomi
  Nem lehet, hogy az államoknak nem kellene pénzt nyomtatniuk ezerrel, ha sok cég és jó pár ember nem ülnie a gazdaságból kivett óriási pénzhalmon? Pl. költhetnék ezeket a totálisan használaton kívül lévő pénzhegyeket magasabb fizetésekre esetleg magasabb fokú adózásra..
 • Endre
  Az amerikai válságkezelés legalább annyira az elnökválasztásról, mint a járványról szól, sőt. Trumpnak minél gyorsabban kell az eredmény, ezért olyan a csomag, amilyen. Ha nem választási év lenne, a csomag sem pont ilyen lenne.
 • V.A.Laki
  Ah, alapjovedelem. Milyen gyonyoru, mikor mindenki otthon ul, kezeben egy doboz sorrel, nezi a Netflixet reggeltol estig. Csak azt felejtitek el, hogy ha mindenki korlatlan mennyisegu alapjovedelmet is kap egy automatizalt vilagban, akkor sem lesz mindenkinek eleg hely a Rozsadombon, nem fog mindenkinek ugyanannyi anansz jutni az importbol, nem tapadnak majd mindenkire egyforman a csajok. Akkor is lesz valami jatek, ami eldonti, ki a meno, kinek a gyereke kapja a legjobb oktatast es stb. Csak a munkaval elore jutas nem lesz tobbe lehetoseg.

  Ugyhogy szerintem kar erre a temara ragerjedni. Jo lenne egy olyan vilagban elni, ahol mindenkinek van fedel a feje felett, tud eleget enni es ellatjak rendesen, ha beteg. De ez akkor valosul meg ha 1. eljut arra a szintre a termelekenyseg 2. megszervezik (kemeny munkaval!). Nem eleg helikopterrol penzt szorni es remenykedni, hogy spontan kialakul.

 • Nacionalista
  Én sem értem ezt az alapjövedelem mániát. Vagy olyan alacsony a mértéke amiből nem lehet megélni (akkor meg minek), vagy elég a megélhetéshez, ez utóbbi esetben meg szépen kitermelünk egy olyan réteget aki nem akar és soha nem is fog dolgozni. Az meg miért jó? Szerintetek egy olyan gyereknek aki egy “alapjövedelem” családba születik, ahol nem dolgozik és soha nem is dolgozott se apu se anyu annak mekkora esélye lesz ebből kitörni? Van már itthon nálunk egy ilyen réteg, inkább őket kéne kiemelni ebből ahelyett hogy még növeljük is a számukat.

  Meg morálisan is nonszensz az egész. Miért kéne nekem azért több adót fizetni, hogy amúgy egészséges emberek otthon heverjenek? Az egy teljesen más kérdés, hogy társadalomként segítsük a szellemi/fizikai fogyatékosokat, a betegeket vagy az elesetteket. Az ok. De teljesen egészséges, munkaképes emberek legyenek otthon a többiek kárára? Nonszensz.

 • Tamás4
  .Úr Figyelmen kívül hagyva a lekezelő stílusodat, felhívnám a figyelmed, hogy jelen pillanatban és a múltban is elég sokan ellébecolnak (lébecoltak) fele annyi segélyért, mint amennyit pl. 8 óra takarítással meg tudnának keresni. Mint ahogy van aki inkább koldul és a híd alatt, parkokban alszik a minimálbér összegéért, miközben a koldus maffia szorongatja, szintén ahelyett, hogy minimálbér másfélszereséért dolgozzon. A 90-es 2000-es években is voltak sokan, akiknek csak azért lett 2+ gyerekük, hogy az asszonynak ne kelljen visszamenni dolgozni és kapják a 4 gyerek után a szociális juttatást… Szóval igen, sokan vannak, akik a kevesebbért hereveréznek, mint a többért dolgozzanak… Az ember már csak ilyen.
 • Treil
  Alapjövedelemmel probléma:
  -Ki fizeti ki?
  -Mit kezdünk otthon megélhetésből elég pénzzel unatkozó tömegekkel? Unatkozó ember veszélyes mert hülye gondolatai támadnak.
  -Hogyan szabályozzuk hogy ne egyre nagyobb alpajövedelemből vegetáló tömegeket termeljen ki a rendszer?
  -Ellentmond minden evolúciós szabálynak
  -Nem lehet egységesen bevezetni a világon ami nagyfokú, kontrollálhatatlan migrációt eredményez
  -Multik ott fognak termelni ahol a legkevesebb adót kell fizetni és legolcsóbb a munkaerő, senki nem marad meg alapjövedelem államban fizetni a súlyos adókat
  -Feketemunka szárnyra kapna. Nem kell bejelentett munkaviszony TB, nyugdíj és egyéb ellátáshoz. A biztos havi megélhetés mellett megjelennének tömegesen akik okosban kiegészítik, viszont nem fizetnek adót.
 • Asidotus
  Vajon ki dolgozik olcsóbban:
  – az, akinek a munkájából kell megélnie,
  – vagy az, aki már kapott egy kisebb összeget, amiből éppen nem hal éhen, de azért kell neki egy munka(bér), hogy egyéb vágyait kielégítse?
  Nem a Feltétel Nélküli Alapjövedelem az utópia, hanem az, hogy mindenkinek lesz olyan munkája, amiből meg fog tudni élni.
 • Atom Ant
  Nyugodtan odaadhatod valakinek, senki sem tart vissza 🙂 Vagy most mar azert nagy duzzogva megtartod? 😉
 • Husz Janos Puszita
  Ausztriaban most jöttek meg az elsö kurzos fizetesek, az ismerösi körben lättam, hogy most esett le a tantusz. Kisse elgondolkodtak es mindjart nem olyan vonzo a home office es a laza munkaidö. Elmeleti közgazdaszok sokszor elkövetik a hibat, hogy a meleg irodajukban elmelkedve figyelmen kivül hagyjak az emberi motivaciokat.. A jo szakember le tudja forditani a makrogazdasagot mikrora es forditva, de ugy nehez, hogy sosem probalt meg megelni egy betanitott munkabol mondjuk. Aki allt mar a gyarban szalag mellett, az tudja, miert nem jo ötlet az alapjövedelem. Tudna, ha szert tenne nemi közgazdasagi vagy penzügyi alapismeretre. Hatalmas munkaeröhianyhoz vezetne a kepzettseget nem igenylö, monoton, lelekölö munkaknal, azokat ugyanis nem önmegvalositas celjabol csinalja az ember, hanem kizarolag a penzert.
 • Miklós
  az a baj, hogy pont most van az, amit leírtál: magyarmezogazdasag.hu/2020/05/04/lengyel-sutoipar-folelte-tartalekait-dragul-minden-ami-gabonabol-van Mivel magro.hu/agrarhirek/iden-hatodaval-lesz-tobb-a-lengyel-gabona-mennyisege-mint-tavaly/ ebből az következik, hogy exportálták a tartalékokat. Mivel Európában és Amerikában agrárnagyhatalmak vannak és már az oroszok is önellátóakká válnak, ebből az következik, hogy az export Afrikába és/vagy Ázsiába ment (akár közvetítőkön keresztül), ahol éppen most van népességrobbanás. Szerintem áll az a tétel, ami azt mondja, hogy ott van szaporulat, ahol jók az életfeltételek. Nálunk pedig megy a segély, a megélhetési lopás, kedvezményes áram, adómentesség-jóváírás stb. De már romolhattak a feltételek, mert most már ők is megállnak 3-4-5 gyereknél.
 • Kiszamolo
  Amíg az emberek kétharmada a megélhetése miatt dolgozik csak és ők teszik ki a termelésben dolgozók 90%-át, ha ezeknek az embereknek nem lesz muszáj, kényszerből a megélhetésért dolgozni, akkor nem is fognak. De akkor termelés sem lesz, meg utcaseprő, kukás, segédmunkás, hordár és sok egyéb, amit senki nem azért csinál, hogy magát megvalósítsa vagy hogy karriert fusson be.
 • Ostra
  ehhez nem is kell h. válság legyen vagy amerikába menni… elég csak a német példát megnézni. egy ismerősöm tengődik hosszú évek óta berlinben betegszabadságon, mert így majdnem annyit kap, mintha dolgozni menne pl. pénztárosnak, viszont mellette csomó kedvezményre jogosult pl. olcsóbb “bkk” bérlet illetve kevesebb a költsége az önkormányzati lakásának… hülye lenne elmenni dolgozni valahova, mert összeségében rosszabbul járna (pedig már rég megtehetné).
 • tumpara
  “Nem lehet, hogy az államoknak nem kellene pénzt nyomtatniuk ezerrel, ha sok cég és jó pár ember nem ülnie a gazdaságból kivett óriási pénzhalmon? Pl. költhetnék ezeket a totálisan használaton kívül lévő pénzhegyeket magasabb fizetésekre esetleg magasabb fokú adózásra..” – Tomi

  Azok a pénzhegyek általában be vannak fektetve. Tőzsdei részvényekbe, állampapírokba (hopp, már hozzá is járult a termeléshez, az államok költségvetéséhez), kastélyokba (kap munkát a kertész, a sofőr, a szolgálólány stb.), yachtokba (hajóskapitány, matróz, pincér). Nem csak úgy cash-ben állnak ezek (mert enné őket az infláció, azt meg a gazdagok se szeretik), ugyanúgy pörgetik a gazdaságot. És ugye más zsebében turkálni nem szép (pláne hatékony) dolog.

 • Exitio
  Szeretném felhívni itt azoknak a figyelmét, akik a munkanélküli ellátást minden fajta segélyként írjál le, hogy NEM SEGÉLY ugyanis mindenki, aki alkalmazott köteles 1,5% összegű munka erőpiaci hozzájárulást fizetnie minden hónapban a bruttó fizetéséből, amelyet azért fizetünk, hogyha a kockázati tényező bekövetkezik, jelen esetben munkanélküliség, akkor kapjon ellátást, így alapvetően egy biztosítási rendszer lenne ez, ha a kormány nem építette volna le. A tényleges segély, amit itt sokan emlegetnek az a foglalkoztatás helyettesítő támogatás, amelynek összege kb. 22.400 Ft. Ilyen alapon az kockázati életbiztosításból kapott pénzösszeget is lehetne segélynek nevezni.
 • Asidotus
  Kiszámoló szerintem félreérti a FNA-t.
  Ha ma kapna valaki havi 60-70 ezret, csak úgy, amellett még ugyanúgy elmenne dolgozni, mert annyiból nem élne meg. (A cikkben 2014-ben 50 ezer Ft van, ma lehet, hogy az inkább 60 ezer Ft felett lenne)
  Feltétel nélküli, mindenkinek járna. Nem munkabér helyett, hanem amellett IS, amikor valaki dolgozik
  Ha én csinálnám, ma lenne nálunk egy kb. 80-90 ezer Ft körüli összeg, minden 18 év fölöttinek. (Aki gyereket akar, az dolgozzon meg érte) Ez az összeg mindenféle egyéb segélyt, járulékot kiváltana, és igen, munka mellett is járna, részmunkaidő, teljes foglalkoztatás, kis fizetés, nagy fizetés, tökmindegy. Feltétel nélküli, vagyis mindenkinek.
  Ez elég ahhoz, hogy éhen ne haljon, de ha már autót akar, akkor már dolgozni kell. Elég ahhoz, hogy helyben, kis falujában /szomszéd kisvárosban is kapjon munkát, amiből megél, nem tűnnének el vidékek népessége
 • gaborr
  Lehet a végén normális fizetést kapnak ezek a kizsákmányolt munkavállalók, akik még 600$-t sem kerestek, és nem hajlandóak éhbérért visszamenni dolgozni? Mint tudjuk nagy kultúrája van USA-ban a rabszolgatartásnak.
  Tudomásom szerint ez a 600$ adóköteles bevétel, tehát adót kell fizetni utána, ami változó.

  7.25$ a minimálbér usa-ban, ezt néhány állam felemelte idén 12$-ra, de az is még csak 480$. (WA 13.5$-re, NY-15$-ra) Ez ugye nálunk a szuperbruttónak felel meg, ebből még bőven adózni kell, meg nyugdíjra félretenni. A magyar munkavállalóknak fogalmuk sincs mi az a szuperbruttó és mennyibe kerül egy nem KATÁs munkavállaló.

  Kinek számít ez visszafelének?

 • usespanner
  Az alapjövedelem ma isműködik, ezt hívják KÖZMUNKAnak. (60 év felettieknek csak szellemi=könnyű fizikai munkát kéne kínálni).

  COVID-19 UPDATE:

  A világ legfertőzöttebb 50 országában a kezdeti 20%-ről már midnenhol 0-10% közé csökkent a fertőzés üteme (kivéve a teszteket a közelmúltban felfuttató Brazília).

  1) 0% fertőzöttség, ez a cél, majd a határok megnyitása a turisták és vendégmunkások előtt. Szerintem ez értelmetlen. (Ausztria)

  2) 0% fertőzöttség, ez a cél, majd a globalizáció teljes visszafordítása (vendégmunkások, turisták) akár évekig. Ez értelmes, de több áldozattal járna, mint maga a vírus.

  3) A fertőzöttség alacsonyan tartása a cél, üzletek, éttermek, hotelek kinyithatnak.

  4) Nyájvédettség elérése a cél, a tiltás élrtelmetlen, iskolák, boltok nyitva. (Fehéroroszország, Tádzsikisztán). A vírust lassítani kell csak, magától megáll a terjedés. Eddig bejött.

 • TG
  Az ilyen segélyeket számlára vagy kártyára kellene adni, vagy csak utalvány formájában adni, úgy hogy csak alapvető dolgokra lehessen elkölteni (élelmiszerek, gyógyszer, rezsi, tömegközlekedés ilyesmi) még csak véletlenül se lehessen belőle olyan jólét mint fizetésből.