Magas kamatra vágysz? Irány Mongólia!

2012-11-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Beszélgettem egy kedves párral a napokban, akik a neten több helyen is olvasták, hogy Mongóliában milyen magas kamatot fizetnek a pénzükre és online is lehet számlát nyitni.  (Az amerikai fórumok ezzel vannak tele.)

Nosza, nem voltak restek, megnyitották a számlát és el is utaltak oda pármillió forintnak megfelelő amerikai dollárt, hogy évente 6,6%-on kamatozzon nekik egy megbízható mongol bankban (én találtam évi 14%-os ajánlatot is a neten). Sőt, mivel a mongol tugrikra még több kamatot adnak (15%), mindjárt a pénz egy részét át is váltották a helyi pénzre.

Annyit kérdeztem ettől a pártól, hogy utalás előtt mennyire informálódtak az adott bankról? Lekérték-e az elmúlt évek üzleti jelentéseit, az eredménykimutatást, valamint a mérleget? Megkeresték-e a mongol nemzeti bankot, hogy adjon információt az adott bank helyzetéről, sőt egyáltalán támassza alá, hogy tényleg van ilyen bank Mongóliában? Tudják-e, mennyi a nemteljesítő hitelek aránya az adott bankban?

A pénz tugrikra váltása előtt megnézték-e a dollár-tugrik árfolyamát az elmúlt 5 évben, tudják-e, milyen kilátások vannak a mongol gazdaságban, tudják-e, mennyi a mongol infláció?

Vajon azon elgondolkodtak-e, hogy amikor az amerikai dollár bankközi kamata 0,54% (ennyiért, vagy ennél valamivel többért adják kölcsön egymásnak a pénzüket a bankok), akkor miért ajánl egy bank 6,6 meg 14%-os kamatot a dollárra, amikor a bankközi piacon kaphatna mondjuk 1%-os kamatra is dollárt? Ha nem kap más bankoktól kölcsön pénzt a bankközi piacon, akkor ennek vajon mi az oka? Talán a többi bank jobban ismeri a mongol bankok helyzetét, mint mi, a kisemberek itt Magyarországon?

Azon gondolkodtak már, hogy mennyiért kellene kihelyezni hitelbe az amerikai dollárt a helyi piacon, hogy haszna is legyen rajta a banknak? Van valaki, aki felvesz 16%-os kamatra amerikai dollár hitelt? S ha igen, mennyire biztos, hogy ki is tudja ezt a kamatot termelni és vissza is fizeti a hitelt?

Nem lepődtem meg, hogy a válasz minden kérdésemre nem volt.

Mielőtt tovább megyünk, nézzük, mit is tudunk Mongóliáról? Egy elmaradott ország, mindössze 3,17 millió lakossal, az egy főre jutó GDP harmada sincs a magyar értéknek. A bevétel zömét az állattenyésztéshez tartozó dolgok és a bányászat adja, mint például réz és szén. A Szovjetunió felbomlása után Mongóliára egy évtizedes recesszió szakadt, aminek a réz árának szárnyalása vetett véget 2004-2008 között. Szintén a bányatermékek áremelkedése miatt a 2011-es GDP 17%-kal nőtt, ezt azonban beárnyékolja a legfrissebb 15,5%-os infláció, ami újra növekvő méretű, igaz, csak fele a 2008-as 30%-os értéknek.

Mongólia ugyanabban a csapdában volt, mint a Szovjetunió idején, csak most Kínától függ a sorsa, a kereskedelem 90%-át Kínával folytatja, gyakorlatilag az egyetlen felvevő piaca, míg a bányászathoz nélkülözhetetlen energiát 95%-ában Oroszországtól szerzi be, így nagyon sebezhető a gazdasága akár a kínai kereslet csökkenése, akár az orosz energiaárak növekedése miatt.

A gazdasága túlfűtött, az infláció elszabadult és a lassuló világgazdaság miatt bármikor várható a Mongólia bevételeit adó bányatermékek árainak zuhanása. Ennek ellenére a most megválasztott új politikai vezetés a tartalékolás helyett populista pazarlásba kezdtek, év-év alapon csak az elmúlt évben 50%-kal nőtt a kormányzati költekezés, miközben a 2011-es adat is duplája volt a 2009-esnek. Ezután nem meglepő, hogy 2012 közepére az államháztartási hiány 7,6%-ra szökött fel, majd szeptemberre tovább nőtt 8,9%-ra.

Mind a Világbank, mind a Fitch jelentése kiemeli, hogy a bankok felügyelete komoly kívánnivalót hagy maga után, a CIA Factbook a pénzmosás miatt aggódik a mongol bankokkal kapcsolatban. Az eladósodás üteme szintén aggasztó, csak az elmúlt évben 35,7%-kal nőtt a kihelyezett hitelállomány, miközben az állam sem maradt ki a külföldi hitelek felvételében. Az ilyen méretű hitel-boomot a beáramló külföldi tőke tette lehetővé (többek között a cikkben említett kedves pár pár millió forintja), ám a kihelyezett hitelek minősége nagyon kétséges, ráadásul 30%-a devizában lett kihelyezve. A Fitch a jelentésében külön kiemeli az internetbankon keresztül beáramló pénzeket és a bankszektor magas fertőzésveszélyéről ír.

Folytathatnám, de nem teszem, akit érdekel, keressen rá a témára, nagyon sok cikk foglalkozik Mongóliával és nem éppen pozitív felhanggal. Jelenleg Mongólia egy időzített bomba, minden együtt van a gazdaság összeomlásához, az esztelen hitelexpanziótól a gazdasági egylábon álláson át a kományzat féktelen költekezéséig és a magas inflációig.

Már csak egy kérdés maradt: mennyiért vállalta be ez az ifjú pár ezt a brutális kockázatot? Mivel ma Magyarországon van egy éves dollárbetétre 3% kamat, euróra pedig 4% felett és az utalás oda-vissza Mongóliába mintegy 0,5-0,6% a legjobb esetben is, így a teljes hasznuk igen combos 2-3% évente. A tugrikban tartott pénzük pedig az inflációnak megfelelő kamatot sem adja, miközben a dollár-tugrik árfolyam kiszámíthatatlan, az elmúlt években nagyon ingadozott.

Megkérdezném, ennyiért megéri ez a rizikó? Kicsit megismerve a tényeket, mindjárt kevésnek is bizonyul az a pár százalék plusz kamat.

Írtam már Dominkáról szintén hasonló témában, de úgy látszik, többet kell erről beszélni. A befektetés még hazai terepen is veszélyes üzem, ennyire ismeretlen helyre pedig csak nagyon-nagyon komoly felkészülés és utánajárás után szabad csak kilépni.

Soha nem értettem, hogy emberek úgy fektetnek be mindenféle hajmeresztő dologba több millió, vagy tízmillió forintot, hogy még egy öt perces google keresést sem tartanak fontosnak. "Önkéntes carbon crediteket" vesznek, miközben azt sem tudják létezik-e ilyesmi egyáltalán, vagy bedőlnek havi 20%-os eurós kamat igéretének. A világ másik végére, egy offshore cégnek elutalnak milliókat, miközben semmit nem tudnak a cégről, számukra teljesen ismeretlen cégek kötvényeit veszik meg és még lehetne folytatni a sort. Ennyire ne legyetek naivak és könnyelműek. Ha pedig nem értetek hozzá, vagy maradjatok távol az ilyen lehetőségektől, vagy kérjetek pénzügyi tanácsadást.

Végezetül emlékeztek még a KISS elvre: Keep It Simple, Stupid. Azaz ha valami annyira összetett, hogy nem látod át, vagy nem érted meg annyira, hogy el tudd magyarázni egy 12 éves gyereknek, akkor inkább maradj ki belőle. Ha magas kamatot igérnek, akkor a rizikó is legalább olyan magas és ha nem érted, miben áll a rizikó, akkor inkább felejtsd el a dolgot.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram