Árdrágulás az új lakások piacán

Az állami támogatások minden esetben piactorzító hatással bírnak, jobb esetben nagyobb a társadalmi hasznuk, mint a költségük.

Rosszabb esetben semmi mást nem eredményeznek, minthogy az adófizetők pénzét átcsatornázzák egyes üzleti körök zsebébe.

Az új lakások vásárlására felajánlott 10+10 millió forintos CSOK esetében is sokan attól tartottak, hogy semmi más eredménye nem lesz, mint ennyivel drágábbak lesznek az új lakások a támogatás gerjesztette kereslet miatt.

Nos, a valóság még ennél is szomorúbb lett.

Az év úgy kezdődött, hogy az új lakások áfáját levitték 27%-ról 5%-ra, vagyis minden mást változatlannak véve az új lakások árának 17,32%-kal esnie kellett volna.

Ezzel szemben az új lakások ára Budapesten a tavaly novemberi állapothoz képest 25,2%-kal nőtt, majdnem elérve a 600 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat.

Az áfacsökkenéssel együtt ez 51,46%-os áremelkedés 10 hónap alatt úgy, hogy közben a kínálat majdnem a négyszeresére nőtt. Vagyis egy tavaly 40 milliós lakás kicsit több, mint 50 milliós lett, tavalyi áfával számolva pedig 61 milliónál is többe kerülne, megállapíthatjuk, hogy az építőipar egy az egyben lenyelte mind az áfacsökkentést, mind a CSOK teljes összegét. Pont úgy, ahogy többek között én is megjósoltam már tavaly decemberben. Megint sikerült az adófizetők pénzét néhány zsebbe csatornázni, miközben a kedvezményezettek egy fillért sem látnak az állítólag az ő megsegítésükre kitalált támogatásból.

(Ezen idő alatt a használt lakások árai “csak” 18%-kal nőttek a régióban, de ami lényegesebb, az építőanyagok ára érdemben nem változott, míg az építőipar volumene 17,6%-kal esett egy év alatt. Tehát az áremelkedést egyéb gazdasági ok nem indokolja.)

Mivel jó érzékkel a kormány további lazításokat vitt véghez a CSOK amúgy is túl megengedő szabályozásában szeptemberben, további áremelkedések várhatóak.

Újfent bebizonyosodott, hogy az állami támogatásnak megint nem lett semmi értelme, csak a piacot torzítja és az adófizetők pénzét herdálja el.

Share

159 hozzászólás

 • Csak egy kerdes
  Akkor most dràgàbban èlünk mint 4 éve?
 • mzsombor
  Továbbra is az építés, de még inkább a bővítés az egyetlen értelmes felhasználás, mivel a tégla meg a cement még nem drágult 50%-kal, szerencsére….
 • Eltévelyedés
  Tehát mit tegyünk?
 • Topfly
  Hatalmas különbség han a CSOK és az ÁFA csökkentés között. Az ÁFA csökkentést egyrészt mindenkinek jár és a fejlesztők addig tudják, lenyelni, ameddig nincs nagy verseny a piacon. Aki informálva volt az ÁFA csökkentésről és voltak telkei és kész tervei, nyílván nyer a dolgon, de előbb utóbb akkora verseny lesz, hogy ismét összeszűkül a marzs az új építésű lakásokon. A CSOK viszont egy plusz kereslet, amely drágítón hat a szűk kínálattal rendelkező belvárosi részeken is.
 • Tys
  Nekunk az eletunket gyonyoruen keresztul huzta a CSOK. Ha nem lenne ez az agyament baromsag, mar reg betonkervero mellett alnek, es keszulhetne almaink haza. Mire meglett ra a forras az allam kihuzta alolunk a talajt… Szepen elszalltak az arak. Az a szomoru az egeszbe, h az emberek meg elegedetten bologatnak milyen sokat is segit az allam a csaladoknak. Pont meglettunk volna nelkule…
 • Tibor
  Persze kerdes hogy mikor pukkan ki mar vegre ez a lufi, mert gyakorlatilag a semmire nottek meg az arak, mikozben az epitoipar doglodik (epiteszmernok baratom szerint), most egy ideiglenes felfutas utan majd ulnek az uj tulajok a meregdragan megvett lakasukban, ami par ev mulva a ketharmadat se fogja erni, es pislognak mint hal a szatyorban. Aztan ha jon egy valas, vagy valami mas elore nem latott csaladi esemeny a tiz ev alatt, akkor meg ott allnak majd megszivatva.
  Lehet meg ebbol akkora galiba mint a devizahitelekbol…
 • Angelo
  Tavaly nyár óta pásztázzuk a kínálatot. Itt – kisváros – nem tapasztaltam jelentős drágulást a CSOK után sem, igen, megnőtt a kereslet az újépítésűre, de ezzel együtt jóval több is épül, nő a kínálat is. Persze Pesten lehet hogy sokkal rosszabb a helyzet.

  Emellett ne felejtsük el, a használt házak ára is emelkedett, talán még jobban is, mint az új építésűeké. Ergo szerintem kicsit sarkítás ezt csak a támogatásokra fogni.

  Ez a trend nyilván szar annak, aki támogatások nélkül kíván venni lakást. Viszont az én lakásom ára is növekedett, hozzáadom a 10+10-es csokot, és 60 nm-es panelből 100-120 nm-es újépítésűbe költözhetek 10 milliós hitelből (annál azért kevesebb lesz, mert van spórolt pénzem).

 • beetle
  Nem beszélve az albérlet árakról, 30 m2-es lyukakat kapni havi 120 E + rezsiért, az árak visszaesésére meg várhat az ember. Nem panaszkodom, jól élek, idővel majd még jobban, ráadásul ismerős lakásában lakom, aki külföldön él, így csak a rezsit kell fizetnem. Csak hát azért érdekes belegondolni, hogy mikor 2 éve Pestre költöztem, kb fele ennyiért lehetett lakást bérelni. A fizetést meg persze mindenkinek magának kell igyekeznie versenyképesen tartani.
 • Hahoti
  és röghöz köt (10 évig benne kell lakni életvitelszerűen az ingatlanban)
 • Tibor
  @beetle: na igen, ami szinten afele hat, hogy boldog-boldogtalant beleugrasszon a hitelbe es a lakasvasarlasba. Mert annyit fog nezni hogy havi 100at fizet alberletre, akkor mar inkabb fizet havi 80at hitelre.
  Csak a hiteltol nem olyan konnyu szabadulni mint egy alberlettol. Mert ha nem birod fizetni igy is ugy is az utcara kerulsz, csak alberlet eseten nullaval, hitel eseten meg meg millionyi tartozassal.
 • Tibor
  @hahoti: tegyuk hozza azert, hogy ha tiz evet nem akarsz legalabb lakni egy ingatlanban, akkor nem is biztos hogy megeri megvenni.
 • antenna
  Azzal mi a baj, hogy az (részben) állami pénzből finanszírozott ingatlanban még lakni is kell? Nyilván valahol kell lakni, miért ne éppen a közösből támogatott házban? Szerintem ezzel semmi gond nincs, a szocpol is így működött. El is lehet adni, nyugodtan, bármikor. Akkor át kell vinni a terhet az újra.
 • matter110
  Úgy tudtam, hogy a CSOK 10+10-re megkötés, hogy 30M alatti ingatlanra lehet csak használni?
  Ha ez igaz, akkor nem helyes a cikkben írott 40M->50M áremelkedős példa.

  Szvsz amúgy is kicsit szubjektívre sikerült ez az írás.

  Úgy tudom, hogy aránylag nagyon kevés ember kapta meg ténylegesen a 10+10-et az igénylők közül.
  Folyamatosan figyelem az ingatlanokat, a legtöbb esetben a CSOK10+10-es szűrés között is csak elvétve találok olyat, ami valóban megfelel a kritériumoknak.

 • István
  Ebből mi lesz? Mire kell számítani pár éves távlatban?
 • Fazekas Gábor
  Egy statikus és ideális modellben igazad lenne Kiszámoló, de szerintem még korai bármi következtetést levonni. Az elméletben jogosultak hány százaléka igényelt eddig 10+10-et? Hány lakás épült meg vagy lett előre értékesítve a várható fejlesztési hullámból?
  Korán van még. Pillanatnyilag valójában a helyzet még annál is szomorúbb, mint ahogy leírod. A piacon lévő új lakások hány százaléka felel meg 10+10 igényléséhez? És hány épeszű szülő fog bepréselni egy 60 m2-es lakásba 3 gyereket? Egy ekkora lakásra elvileg lehet 10+10-et igényelni, de a mai fejlesztési szokások szerint egy ekkora lakásban jó esetben található egy amerikai konyhás nappali és két hálószoba.
  De az ÁTLAGár nőtt 51%-kal. Ez jóval több a várható 10+10+ÁFÁnál. Mérnökök ezt úgy mondják, hogy a rendszer alulcsillapított, ezért jelentős a túllövés, és nincs elég adatunk megállapítani a beállási időt. De még buborék is lehet.
 • Kiszamolo
  matter, rosszul tudod. Ha van is ilyen, akkor is telekár nélkül, így máris helyes a 40 millió.
 • Tibor
  nekem csak ott a gondom hogy az ugyse valunk el tiz ev alatt, meg ugyis meglesz a harom gyerek, ugyis jo munkam van, ugyanott ffogok tiz ev mulva is dolgozni erosen emlekeztet az “ugyse megy feljebb a svajci frank, ugyis megvedi a forintarfolyamot az MNB” felkialtasokra.
 • István
  De ki fogja ezeket megvenni? 2.6millió a csok átlag, ezért is lazítottak.
  A felvevők 4%-a veszi igénybe a 10 milliót, azaz ennyi az új lakás vásárlás. A többi a használt.
  A lazítástól nem lesz több pénz még ha többen is élhetnek vele. De azért nem hiszem, hogy többszörösére nő az érintettek száma, sőt ettől még több pénzük sem lesz azoknak akik eddig sem tudták igénybe venni.
  Nem?
 • Dani
  A nagy képet nézve igaz, hogy vannak a dolognak árnyoldalai is. Nekünk viszont elég sokáig kéne takarékoskodnunk, hogy legyen pénzünk lakást vásárolni. Albérletbe élni meg nekünk nem éri meg, kiszámoltuk. Szóval mi biztos nyertesek vagyunk és szerintem mások is lesznek/vannak, akik nyernek vele.
  Egyébként vidéken nem volt ekkora drágulás, Budapesttől 30-40 km-re lényegesen olcsóbbak az újépítésű lakások (példa: egy 70 nm-es új lakás 3-5 millióval drágább Budapesten külső kerületeiben is, mint például Vácon – a vicc az egészben, hogy Vácról előbb beérsz a belvárosba, mint például rákoscsabáról, vagy újpest széléről).

  Szóval ha már amúgy is gyereket terveztek, akkor ki kell jönni a zöldebb, vidékiesebb terepre és akkor megéri a CSOK, nem beszélve arról, hogy azoknak a szegény gyerekeknek talán jobb is kevesebb zajban, bűzben felnőni.

 • Endre
  Annyiban árnyalnám a képet, kedves Kiszámoló, hogy a klasszikus poltikusi hiába estél most egy kicsit. Magyarország nem Budapestből áll.
  Vidéken a legtöbb városban a CSOK óriási segítséget jelent, mert ott a leírtakhoz képest kb fele az ár. Persze Pesten pontosan ezért szerintem kár a CSOK számlájára írni a drágulást. Szerintem komolyabb tényező benne, hogy történelmi mélyponton vannak a forinthitel kamatok, és egyszerűen kezd élénkülni a kereslet. Sajnos nagyon kevés 3+ gyerekes család van, akire vonatkozik az igazán komoly kedvezmény.

  Egy tavalyi példa más területről, amikor ment a pánikkeltés a médiában, hogy milyen borzasztó a megyei matrica, mert így a budapestieknek kemény évi 5000 forintot ki kell fizetniük majd az autópálya használatra. A legtöbb vidéki számára, aki rendszeresen autópályázik Budapestre közben felére, harmadára csökkent az éves autópálya költség.

 • pitcairn
  “az árak visszaesésére meg várhat az ember.”

  anno 2007 előtt is mindenki abban a hitben volt, hogy csak fölfelé mehetnek az árak, oszt nem úgy lett

  ami a mostani lakáspropagandát illeti egy dolog hót ziher:

  ez nem lesz vmi fényes befektetés

  (ez persze önmagában még nem feltételez nominális árcsökkenést, 2002 után is ellavíroztak reálértéken történő stagnálás mellett az árak vagy 5 évig)

 • pitcairn

  eddig még leginkább az un. “befektetőket” sikerült beugrasztani:)

 • Géza
  Az ÁFA csökkentésnek kettős célja volt: legyenek olcsóbbak az ingatlanok, és legyen jövedelmezőbb az építkezés, érje meg jobban a cégeknek. Tehát azért a kormányzati cél is az volt, hogy valahol középen álljanak be az árak (az ÁFÁs ár csökkenjen kb. 10%-ot, és a beruházó is keressen többet kb. 10%-kal). A valóságban persze nem középen álltak meg az árak, de nem tudhatjuk, hogy ebben mekkora szerepe volt az amúgy is megindult áremelkedésnek.
 • cannibeat
  “nem tapasztaltam jelentős drágulást a CSOK után” “Viszont az én lakásom ára is növekedett” Némi ellentmondást vélek felfedezni a két mondat közt. Szombathely tavaly márciusban vásárolt lakásom 10M, jelenleg ugyanilyen jófogáson, magánszemélytől 16M. Remélem még drágul, így hamar meg lesz a családiház. 🙂
 • beetle
  @Tibor: igen, egyetértek. A gond nem is a hitellel lenne, hanem – ahogy fogalmaztál is – azzal, hogy mindenki beleugrik majd, ami még tovább triggereli az egészet. Csak én hallom a lufiba erősen áramló levegőt? 🙂

  Én mindig is hitel ellenző voltam világ életemben (annak ellenére, hogy egyetem alatt én is éltem vele), csak mikor már az ember belegondol, hogy 100+ ezer forintot kiad albérletre, elkezd gondolkodni rajta, hogy TŐKÉVEL!! a háta mögött, jó keresettel és kompetenciával bevállaljon egy hitelt. Még úgy is, hogy egyébként nem fűti a magyarokra nagyon jellemző tulajdonlási vágy (magamat hozom itt példának).

  Amit kétség kívül nyújt a saját ingatlan, az az érzelmi biztonság, feltéve persze ha az ember fia lánya tudatában van annak, hogy hogyan kezeli a vele járó költségeket. Ha rettegni kell minden hónap elején, hogy hogy fizeti ki a törlesztőt, akkor valamit nagyon rosszul csinál.

 • reader
  A tévében meg valami szakértő azt mondta, hogy jó befektetés a lakásvásárlás. Ez most is igaz, vajon? Vagy most már nem érdemes venni, mert innen visszaesés jön majd idővel?
 • Érdeklődő
  Szerintem is érdemes inkább építkezni, még ha kicsit körülményesebb is a dolog, mint beülni a készbe, aminek az áfa és csokos megtakarításai a kivitelező zsebében landolnak. Amúgy nem minden esetben igaz szerintem sem az ilyen mértékű drágulás, bár a trend azért elég elborzasztó.
 • Szaky
  Jól számol a Kiszámoló: Mi a gyereknek a XI. kerületben vettünk lakást 2009-ben 400eFt/m2-ért. Most a mellettünk épülő társasházban a hasonló méretű lakásokat 625eFt/m2-ért adják!
 • antenna
  matter: Nincs ilyen korlát. Használtnál van 35 milla.
 • Topfly
  , az árak nem a semmire nőttek! Egyrészt fundamentálisan itt az airbnb, amely egy csomó lakást kivett a normál belföldi piacról, kb. 10 évig kevesebb új lakást építettek, mint amennyi kompenzálna a régi pusztuló lakásokat, a kamatok is leestek, ami vonzóbbá teszi az ingatlan befektetést és itt a CSOK is!

  Természetesen, ha a kamatok felmennek és kevesebb turista jön Magyarországra simán lemehetne az ingatlan árak, de az is ennek a fundamentumnak köszönhetően lesz.

  Rövid távon, változatlan fundamentumok mellett és nem látok buborékot az ingatlanpiacon! A jelenlegi árak teljesen indokoltak!

 • nnk
  ha a CSOK-ot valóban a többgyerekesek támogatáasára, illetve a többedik gyerek bevállalalásat “ösztönzésére” / segitésére találták volna ki, akkor járna rendesen a lakásbővítésre is.
  Nagyságrendekkel reálisabb a meglévőhöz hozzáépiteni, tetőteret beépiteni, mint újat venni / épiteni csak azért, hogy “elférjünk a 3 gyerekkel”
 • random okos
  Én a keresleti oldalt nem értem.
  A budapesti átlagfizetés többszörösét viszem haza, ahogy a diplomás középvezető ismerőseim is. Tehát elvileg a felső 20%-ban vagyunk.
  Sem én, sem ők nem tudják ezt kifizetni.*
  Akkor mégis honnan ez a kereslet?

  * nyilván ha két keresővel számolok, minimum önerővel és max LTV-vel, úgy lehet hogy kijön a matek, de ne a pengeélen táncolás legyen már a normális. Az élet munkája ne egy lakás legyen már…

 • Mókavonat
  @István, Kérdezed ebből mi lesz. Jelenleg még senki sem tudja de mivel hétfő van így egy pesszimistább forgatókönyv szerintem:, devizahitel 2.0. Túlértékelt ingatlanokra agyba főbe veszik fel a hitelt mert azt hiszik a FT hitel tutibiztos (rekord alanyacsony jegybanki alapkamatnál vagyunk persze) ha tippelnem kéne a kövi 15-20 évben (ingatlanhitelek kifutása) lesz még itt kamatemelés aztán indulnak szépen felfelé a törlesztők (szerződések hány % változó kamatozású? ) is a fedezet értéke meg szépen csökkenő pályára áll. Szerintem cumi incoming. (kivéve persze a tájékozott, felkészült hitelfelveveőket de sajnos a többség nemilyen és majd itt áll megint letolt gatyóval és kormányzati segítséget vár) Persze meglesznek akik ezzel is jól járnak pl. az építési vállalkozók, néhány banki alkalmazott satöbbi
 • Leszek én akit utálni lehet
  Mint frissen eladott ingatlan boldog ex-tulajdonosa.. ki merem jelenteni, hogy itt, vidéki kisvárosban az árakat alig emelte a CSOK. Annyi történt, hogy most már el lehet adni a házakat. Eddig a kutyának sem volt pénze rá. Most meg fel tudnak venni az emberek 2-3 millió extra pénzecskét a sajátjuk mellé, hogy megvehessék a házat. Eddig amikor árultam a házam, mindenki 2-3 millióval kevesebbet ajánlott, mint amennyit szerettem volna érte kapni (vételár+felújítási költségek, semmi extra profit). Bukóval nem akartam eladni. Most legalább nullában ki tudtam szállni.
  Szerintem hosszútávon az várható, ami 2008-ban volt. Készüljön mindenki a shortolásra! 🙂
 • Bence
  Budapesten jelenleg kb. 6200 kiadó Airbnb lakás van. Ezek egy kisebb része olyan, amiben lakik a tulajdonos, és csak 1 szobát ad ki. Nagyobb része teljes lakás.

  Ahhoz képest hogy évente hány lakás cserél gazdát Budapesten, ez nagyon kicsi szám. Ezért szerintem az Airbnb árfelhajtó hatása nem jelentős.

 • beetle
  @pitcairn: a “várhat az ember” dolgot arra értettem, hogy egy darabig még nem fognak zuhanni az árak. Fiatal vagyok és “bolond”, nem értek profi módon a pénzügyhöz (egyelőre :)). Csak annyit látok, hogy az ingatlanpiac olyan, mint a színusz görbe. Én ha lakást/házat akarnék venni, biztos, hogy várnék vele pár évet amíg esik az értékük. Addig is követem a blogot, ahogy eddig.
 • István
  @Mókavonat: igen, ezzel egyetértek hosszabb távon. De a sok újépítésűt vajon ki veszi meg? Felépítik de, ahogy látszik is a csok-osokat mondhatjuk, hogy egyáltalán nem érdekli. 4% az elhanyagolható. Lehet növekedni fog a jövőben, de hogy ebből több értékelhető (több/sok 10% legyen), szerintem esélytelen ilyen árakon ilyen fizetések mellett még a mostani lazításokkal együtt is. Valamit majd ezzel is kell kezdeni, méghozzá sokkal rövidebb távon.
 • Janos82
  okos:

  A keresleti oldal pedig logikus:

  Ha van par millionyi onerod, akkor eleg sok lakast ossze tudsz szedni. nem is kell olyan sokat keresned.

  Ha 5% THM-el szamolsz, es havi atlag 400e nettoval ( ez kb a duplaja a budapesti atlagfizunak ) , akkor evi 2.4 millio torlesztot vallalhatsz be, ami 48 millio ft hitelnek az 5%-a. Vagyis 35 evre kb 40 milliot siman felvehetsz. , vagyis 10-15 millios sajat vagyonnal ~50 millionyi ingatlanvagyonod lehet. Ha ez nem ujepitesu akkor abbol 2-3 is siman kijohet.

 • pitcairn

  “hogy egy darabig még nem fognak zuhanni az árak. ”

  lehet, hogy igen, lehet hogy nem

  az azonban felettébb valószínű, hogy az elkövetkező évtizedek semmi jót sem tartogatnak azoknak akik “lakásárrobbanásban” reménykednek

  a demográfiai folyamatok és az idővel óhatatlanul emelkedő kamatkörnyezet (innen már csak felfelé lehet menni, esetleg még egy picit le de annak nagyon kemény ára lesz) inkább jelentős (inflációval kiigazított) reálárcsökkenést vetít előre

 • tip
  elsősorban a kiadó lakások piacát szűkíti az airbnb. Onnan pedig nagyon hiányzik az a sok ezer lakás, az a kínálathoz képest (egy időben kiadásra kínált lakások száma) jelentős szám. A lakbérek emelkedésén keresztül pedig a vételárakat is húzza felfelé. Hogy mennyivel, azt csak becsülni lehet, és ahhoz már számolni kellene. Akik érdekeltek az üzletben, azok igyekszenek bagatellizálni a hatást, érthető okokból. Mindenesetre sok nyugati nagyváros úgy gondolta, hogy a feszített lakáspiacon az airbnb olaj a tűzre (hogy pontosan mennyi olaj, az mindegy), ezért indokolt a betiltása. Egy apartmanosított lakás egy családot foszt meg a lakhatástól, ez önmagában elég indok.
 • pitcairn

  a DH ingatlanbarométer szerint a budapesti vásárlók 37%-a önbevallás alapján “befektető”

 • pitcairn

  inkább az építéskorlátozó szabályozásnak, illetve a területi egyenlőtlenségeket elmélyítő szakpolitikáknak vetnének véget az airbnb üldözése helyett

 • pitcairn

  ha vmit meg lehetett tanulni az utóbbi évtizedekben az az alábbi lenne

  fülsiketítő lakáspropaganda közepette még a készpénzből saját használtra történő lakásvásárlás is felettébb alaposan megfontolandó, a “remek” hitellehetőségeknek pedig még a gondolatát is célszerű ignorálni…

 • István

  na igen. tehát ez egy nagy lufi már most. ha nem tudják majd a drágán vásárolt lakást jó áron kiadni (ennek ugye elég sok oka lehet) akkor máris nem nyerő ez a befektetés, sőt igen kevés kell hozzá ilyen magas árak mellett, hogy ez egy elég rossz befektetés legyen.
 • realestate
  Nem értem mi a gond…? Magyarország világviszonylatban is egy jó hely, nem kell csodálkozni hogy felfelé mennek az árak. Nem azt mondom, hogy a legjobb hely, de az sem igaz amit az állandó károgók állítanak…

  90%-a a lakosságnak saját ingatlanban lakik szóval ők ha nem is nyertesek, de biztosan nem vesztesek! Reálbérek emelkednek, munkanélküliség lent (mindegy h miért), a lakosság hitelezettsége nagyon alacsony EU viszonylatban (azaz még sokan tudnak hitelre lakást venni), alapkamatot hamarosan a béka segge alá vágják tovább, stb.

  És ami a legfontosabb: én elég komolyan érintve vagyok ingatlan ügyben (lásd nickname) szóval hajráááááá előre, a végtelenbe és tovább!!! 😉

 • random okos

  Ez nem valós kereslet, hanem tőkeáttételes ingatlanspekuláció.
  Ráadásul minden szakmai alap nélkül, ez ebből a pár sorodból is kiderült.
  8 év sem telt el a legutóbbi óta, de már megint pukkanásszagot érzek.

 • Topfly
  6200 lakást egyáltalán nem kevés, ahhoz képest, hogy most összesen kb. 8000 lakás épül Budapesten. Ez a 6200 lakás pótlólagos kereslet akár a bér lakások piacán, akar a tulajdon cseréknél. Ha feltételezzük, hogy előtte egyensúlyban volt a piac, ekkora pótlólagos kereslet is elég, hogy az árak felfelé menjenek. Ha ehhez hozzáadod a többi tényezőt, amit leírtam, máris megvan a magyarázata a vaskos emelkedésnek.
 • tundra
  Végül az 1. lakásuk megvásárlása előtt álló fiatalok szívják a legnagyobbat. Nekem hiába növekszik a lakásvásárlásra szánt pénzem évről-évre, egyre vacakabb lakást tudnék csak venni belőle. Most akkor mit csináljon az ember ha nem CSOK-kompatibilis és 1. lakását venné?
 • Mókavonat
  @István

  Nem vagyok ingatlanos de akiket a környezetemben látok/hallok és újépítésűt vesznek ők hitelből teszik, szülőtől vagy albérletből cuccolnak át. Horror áruk van ezeknek a lakásoknak (legalábbis itt BPn) szerintem aki kiadásra veszi (az már többnyire megtette) de ha még nem annak jó a használt lakás is.

  Az meg, hogy rövid vagy hosszútáv szerintem teljesen irreleváns ugyanis nem tudjuk mikor indul a kamatemelés, lehet, hogy 5 hónap de lehet hogy 5 év múlva. Mert,mint 2007/08-ban, most is ez fog eldönteni (képletesen is) mindent.

 • ZoliP19

  Remelem csak ironizalsz.

  “Magyarország világviszonylatban is egy jó hely”.
  Ha a foldon elo 7 milliard embert nezzuk, tenyleg. Csak ne feledjuk, hogy ennek az embertomegnek a jelentos resze a 3. vilagban el kozmuvek, oktatas es egeszsegugy nelkul. Annak kellene orulnunk Europa kozepen, hogy van fedel a fejunk felett? Ketlem.

  “Reálbérek emelkednek”. Hol, mikor? Forrast!
  “EU viszonylatban” jok vagyunk… Javasolom jatsz el kicsit a statisztikakkal itt. Probald meg nem elsirni magad: oecd.org/statistics/compare-your-country.htm
  “Alapkamatot hamarosan a béka segge alá vágják tovább”. Ezt mibol gondolod? Szerintem mar ott van. Szerintem innen inkabb mar csak emelni lehet.

  Ingatlanos csaladtagom nekem is van. Nem tudom megerositeni amiket irsz.

  Ha ironizaltal, akkor elnezest, annak jo volt. 🙂