Lakástakarék kérdések

Beáta küldött egy levelet, amiben olyan kérdéseket tett fel a lakástakarékokkal kapcsolatban, ami másokat is érdekelhet.

“Megnéztem az oldalán található lakástakarék kalkulátort, több szempont alapján kerestem, EBKM, THM..

Nem nagyon értem, hogy ha az OTP-nél kevesebb a kamat, mint a Fundamentánál, és szintén van számlanyitási díj, akkor hogy lehet jobb, mint a Fundamenta konstrukciója.

A válasz igen egyszerű: a lakástakarékoknál a kamat alig-alig befolyásolja a hozamot. Ami számít, az az állami támogatás. Állami támogatás nélkül a termékek általában negatív kamatot hoznak a költségek miatt.

Azonban minél hosszabb futamidőt választunk, az elérhető hozam meredeken esni kezd. Példa kedvéért az Aegon elérhető hozamai a különböző futamidők mellett:

aegonltpEnnek okát leírtam a Nagy Lakástakarékpénztári Összefoglalóban.

Na itt jön az eltérés oka: az OTP négy éves terméke 45 hónapos, a Fundamenta négy éves terméke 52 hónapos futamidejű. Ennyit számít a hét hónap eltérés.

Erstét is csak azért sorolja jobb helyre, mert 0 Ft-os a számlanyitás, így az itt “spórolt” összeg annyit dob az EBKM-en?

Hajaj. Rengeteget számít a nyitási díj, vagy annak elengedése. Nézzük meg, mennyi a hozama a már említett Aegon terméknek 50%-os és 100%-os elengedett nyitási díj mellett. (Akció nélkül az ötéves EBKM 8,06%)

aegonltp

aeeg

De mondjak még durvábbat? Még a havi 150 forint számlavezetési díj is rengeteget számít, hogy havi 5.000 forintból, vagy 20.000 forintból vonják le.

Havi ötezer forintnál ugyanaz a termék 9,62% EBKM, húszezer forintnál 10,56%. (Lásd a következő ábrát.)

THM szempont alapján sem értem a sorrendet.
Én úgy tudom a Fundamenta hitele a legjobb, nem tudok rejtett költségekről.

Pedig van. A 3,9%-nak hirdetett fundamentás hitelkamat csak mókusvakítás, ugyanis még kezelési költséget is kell fizetni. Ez régi átverés, a kamat egy részét átkereszteljük kezelési költségnek és máris lehet hirdetni 3,9%-os kamatot, ami egyrészt ha akarom igaz, de valójában 6% feletti a valódi költség, amit a THM mutató árul el.

De még az sem teljesen, mert a Fundamenta 5,25% THM-et ad meg, amiről kiderül, hogy csak 15 ezres befizetésnél igaz, mert 20 ezres befizetéshez felvett hitel esetén már 6,21% a THM. Az alábbi ábra a Fundamenta oldaláról van:

tablazat_0320_2

(Egyébként a mi kalkulátorunk is ezért ír 6,22%-ot, az eltérés a kerekítés miatt van.)

A Fundamenta hitelről itt írtam bővebben: A Fundamenta hitelekről.

A felkapott Fundamenta akcióról pedig itt: Fundamenta Kamatbónusz.

Gondolkodom újabb LTP nyitásán a Fundamenta LTP-m mellé, most éppen az Aegon keresett meg, látszólag nekem rosszabbnak tűnik azonban a kalkulátor alapján nem feltétlenül ezt láttam.

Erre már elvileg tudja a választ, ha figyelmesen megnézi a végeredményt: az Aegon is 45 hónapos, pont mint az OTP, ezért lesz jobb a hozama, mint a négy év négy hónapos Fundamentának.

Rövid távon EBKM alapján melyik a legjobb Ön szerint, ha nem kell hitel?

Pont ezt mondja meg a kalkulátor. 🙂

Share

92 hozzászólás

 • szocske
  Kivéve, hogy a kalkulátor nem számol a hozamlesővel, mert abból hivatalosan már nem létezik 4 éves.
  De a “Rövid távon EBKM alapján melyik a legjobb Ön szerint, ha nem kell hitel?” kérdésre az én válaszom:
  67 hónapos Fundamenta Hozamleső, 900ezer szerződéses összeggel, a 45. hónapban felmondva.
  Itt ugyan van 9000 Ft nyitási díj, de a 3% kamat az 1%-hoz képest kb. 30 ezer Ft előnyt jelent 4 év alatt.
  Ha nem havi 20ezret, hanem éves 240ezret fizetünk be, mindig előre, az további párezer Ft-ot hoz.
  Ezen kívül a Fundamenta honlapján lehetőség van hitelkártyás befizetésre, ami csak 1% visszatérítéssel is további 9600 Ft-ot jelent, de nem nehéz találni valódi pénzben 2%-ot visszaadó hitelkártyát sem. Igaz erre nincs garancia, hogy még 3 év múlva is lehet majd HK-val fizetni.
 • szocske
  A kamatnál egyedül azt nem értem, miért hirdet a Fundamenta ilyen magas 3,9%-os kamatot?
  Simán hirdethetne 0,9%-ot is, persze ugyanúgy beszedné egyéb elnevezésekkel, hogy maradjon a 6,2% THM. Vagy az egyéb ktsg törvényileg maximalizálva van?

  Egyébként szerintem annak ellenére, hogy most a bankok jobb kamatot adnak, lehet jó a Funda hitele: ha valakinek 4-10 év múlva kell a hitel, ha ő most köt egy LTP-t, azzal most befixálhatja a kamatot. Fizeti a megtakarítás részt, 4 év múlva pedig már ismerve az akkori kamatokat választhat, hogy kéri a funda 6,2%-os hitelét, vagy tud jobbat felvenni bankból.
  Ennek ára, hogy most lemond a +2% kamatról, így kb. 30 ezer Ftba kerül neki ez az opció.

 • Én is akarok kommentelni...
  A kalkulátort egy fontos dologgal kellene kibővíteni:
  mekkora összeggel nyitom, és mekkora lesz a havi befizetésem.
  A kettőt sajnos összemossa.
  Miklóssal való levelezésem után most hétfőn kötöttem végül 2db 5000-es lakáskasszát az OTP-nél, és be is van rá állítva a 20150 forintos havi utalás. Így szerintem 13% felé csúszna az EBKM.
 • Én is akarok kommentelni...
  Beáta: annyiban is sokat számít a 7 hónap futamidő különbség, hogy az már belefordul esetleg a lakáshiteledbe, és az előtörlesztett összegre még nem fizeted 7 hónapig már a kamatot, ami 7 hónap alatt simán újabb 30-40 ezer forint lehet már egy lakáskassza esetén is.
 • realestate
  Ez az egész lakástakarék egy NAGY LEHÚZÁS államilag támogatva! Nem más mint a lakáskasszák kitömése állami pénzből a lakosság asszisztálásából. Arról nem beszélve, hogy amire lejár addigra az égbe mennek a lakásárak. Inkább rakom magamnak a pénzt valami likvid befektetési formába és amikor lent vannak a lakásárak akkor veszek. SOKKAL többet nyerek mint a 4-5-6-7%-os lakáskassza hozam….
 • Komment
  Én is akarok kommentelni… – miért 5000 Ft-osokat nyitottál, ha havi 20150 Ft-ot utalsz (/db?)?
 • Kaizen
  Kiszamolo
  Ha egy 5000-es számlát nyitok és 20.000-et fizetek ott nem lehet elbukni az év második felében az állami támogatás egy részét? Mert az első két negyedévben vizsgálják a szerződésszerű befizetést.
  Ahogy én értelmeztem, elvileg ha rendszeresen fizetem a havi 20.000-et, akkor elvileg nem bukhatok, de nem tudom, hogy jól látom-e.
 • Peter
  Sziasztok, jelenleg azon gondolkodom, hogy csok mellé indítanánk még pluszban ltp-ket, amiket lejáratkor egyből benyomnánk a hitelbe, ez jobb megoldás tűnik így?
 • sokfa
  AZT jol latom, h jelenleg LTP ~10% hoz, vs. 10 ev fixalt ~6% koruli kamattal hitelt felvenni?
  csak nekem tunik ugy h megeri ( legalabb reszben) hitelt felvenni a kpben fizetes helyett?
 • zsolt
  Az OTP – Funda legrovidebb szerzodesei kozott nem 7, hanem csak 4 honap a kulonbseg! A megtak. ido OTP-nel 45 honap, Funda 49 honap, plusz mindkettonel 3 honap kiut. ido. Az OTP-nel 45 honapos szerzodeses idoszaknal nem is lenne igenyelheto az all.tam, hiszen nem erne igy el a jogszabalyi min. 4 evet…
 • B.Csaba
  5e-s szamla 20e befizetessel egy legalis svindli, amin orul a magyar hogy jol atvagtam a rendszert. Csak a vegen ne legyen csodalkozas 🙂
 • xyz
  Kérdésem, hogy ha valaki a havi 20 ezer forinton felül is fizet be Fundamenta hozamleső esetén, akkor a 20 ezer forint feletti részre is jár a 3% kamat? Az egy 1% százalékos hitelkártyás visszatérítéssel kombinálva már nem annyira rossz hozam (3%+1%)..
 • Én is akarok kommentelni
  @Komment:
  Azért, mert én a hitelünk előtörlesztésére használom a lakáskasszát, így nem kell a hitel, így nem érdekel a szerződéses összeg mekkora. Mivel a számlanyitási díj a havi vállalt befizetéstől függ, ezért én a minimumot kötöttem, de ha fizetem a 20150-et, akkor megkapom a max. évi 72000 támogatást így is.
 • Én is akarok kommentelni
  @Kaizen:
  Hivatalos írásos állásfoglalásom (két héttel ezelőtti dátummal) van a kérdéseddel kapcsolatban az OTP-től, hogy ha 5000-est kötsz, és havonta utalod a 20150-et, megkapod a maximum 72000 állami támogatást. Ha valakinek ezzel kapcsolatban gondja lenne majd, átküldtem szkennelve Miklósnak amikor megkaptam, nála jó helyen van.
  Azzal kapcsolatban viszont, hogy valaki nem havonta utal, hanem egyszerre az elején letudja, nos arra azt kaptam válasznak, hogy ott bizony az OTP megtagadHATJA a második félévre vonatkozó állami támogatást (a törvény és a hatályos ÁSZF szerint ehhez joga van). Az más kérdés, hogy él-e ezzel a jogával.
 • cabala
  Nekem ebben az egész lakáskasszázásban az nem tetszik, hogy a befizetett pénz után járó kamatot gyakorlatilag lenyelik a kasszák.
  Miért nem csak az államkincstárban tartott pénzt lehet lakáskasszázni, miért kell ehhez egy közvetítő?
  Remélem mihamarabb megszüntetik ezt az egészet.
 • grafit
  Az Otp-nél van közalkalmazotti kedvezmény (klik munkáltató esetén)díjmentes a lakástakarék nyitása-többet is nyitottam a nyáron.-fontos lehet hogy a meglévő ingatlanhitelbe automatikusan minden díj felszámítása nélkül bele lehet fordítani.
 • Ttt
  enisakarokkommentelni:
  El tudnad nekem kuldeni ezt az allasfoglalast? Avagy Miklos, esetleg te el tudnad kuldeni emailben? Koszonom
 • szocske
  @én-is, , nem számít a futamidő, 45. hónapban bármelyiket fel lehet mondani, a 67 hóra kötött hozamlesőt is, így amíg csak befektetésre nyitod és nem kell hitel, teljesen mindegy melyiket nyitod, tehát a kamatot és a nyitási költséget, akinek van HK, a visszatérítést kell összehasonlítani.
  A 48 hónapos OTP-hez képest 30-40 ezer előnyben vagy a 67 hónapos, de 48ra felmondott hozamlesővel.
 • szocske
  milyen kamatot nyelnek le? Jó választással 3% kamatot kapsz a pénzedre, nem lakossági állampapírra adnak ennyit? Épphogy veszteséges a jelenlegi kamatkörnyezetben akár 10 évre garantált 3% betéti kamat.

  Sokan szokták államkincstárral összehasonlítani a hozamleső kamatát. Azt se felejtsük el, hogy hozamlesőt akár 10 évre is köthetsz, és akkor még 2026-ban is garantáltan megkapod a 3% hozamot, állampapírra meg kitudja mennyi lesz a következő években. Persze lehet, hogy épp több lesz mint 3%. Nos, ez nem gond, hisz 4 év után bármilyen bünti nélkül felveheted állami támogatással, de ha csak a kamat kell, akkor akármikor, nem kell kivárni 4 évet sem. SZóval ha az állampapír jobb lesz 2-3 év múlva, fogod és átteszed oda. Ha rosszabb, akkor neked 10 évig garantált a 3% kamat.

 • szocske
  igen, jár a kamat.
 • szocske
  @én is akarok – lehet az az EBKM akár 15% is, igaz nem OTPnél 🙂
 • szocske
  , ha amúgy nem kötnél LTP-t más célra, akkor érdemes lehet kihasználni, ha csak befektetésre kell, akkor 13-15% éves hozamot is el lehet érni 48 hónapos szerződéssel, ha fix kamatozású a hiteled és a hitel minden költségét figyelembe véve ettől kisebb a THM, akkor plusszos lehet a hiteles megoldás.
  Azonban LTP-t másra is felhasználhatsz, vehetsz belőle később klímát, napelemet, beépített szekrényt, konyhabútort, mosogatógépet stb. a házba, ha ezeket a dolgokat mindenképp megvennéd (és van közte, amit csak 4 év múlva tervezel) akkor nem biztos, hogy csak ennek kihasználásához érdemes hitelt felvenni.
 • szocske
  @én is: előrefizetésről: tudtommal a törvény annyit ír elő, hogy a harmadik és negyedik negyedéves áll. támogatás nem lehet több, mint az első féléves fele. Ebből következik – kissé leegyszerűsítve – hogy előre fizetni lehet, késni nem ajánlott. (még ez sem igaz, ha legkésőbb a 6. hóban befizetsz, akkor jár az egész éves támogatás).
  Kapaszkodj meg: ha nem OTP, hanem fundamenta, akkor megosztásnál még arra a szerződésre is jár, ami nem is létezett az előző 5 hónapban. Sőt, olyan kedvezményezettre is, aki még nem is élt.
  Konkrét példa: 2015 januárban kötsz magadnak szerződést, 2019 decemberben vennéd fel.
  2019 májusban gyereked születik, megosztod a szerződésed.
  2019 júniusban befizetsz 240 ezret az új szerződésre.
  2019 decemberben az új szerződésre is megkapod a 72ezer támogatást.
  így pedig lehet 30% felett is az EBKM 😉
 • szocske
  jajj, rosszul számoltam, 60% körül lesz inkább, hiszen csak fél évig van bent a 240 ezred, de jár rá a 30% állami támogatás, a 3% éves hozam fele, a HK visszatérítés 😉
 • sokfa
  @szocske: koszonom!
 • Makala
  Sziasztok, felhasználással kapcsolatban lenne kérdése, hátha tud valaki segíteni. Ha Édesanyámtól vásárolnék ki tulajdonrészt úgy, hogy Ő továbbra is tulajdonos marad(1/3 részt vásárolnék csak ki), akkor arra megkapnám az állami támogatást? Köszi 🙂
 • szocske
  szerintem meg, de ha csak az LTP miatt tennéd, akkor megfontolandó érdemes-e hisz az ügyvédi ktsg + vagyonszerzési illeték elviszi a támogatás jelentős részét, édesanyád (papíron) ajándékozhat is neked, akkor nincs vagyonszerzési illeték.
  Persze ha mindenképp megvennéd a harmad lakást, akkor nem szóltam.
 • Én is akarok kommentelni
  @szocske:
  Nem csak a törvényt kell elolvasni, hanem a hatályos ÁSZF-et. Ott lesz majd a meglepetés az előre fizetéssel kapcsolatban. Mivel a szerződés havi fizetéses konstrukció, a nem szerződésben vállalt fizetési gyakoriság miatt (az előrefizetés ezt ugye kimeríti) elvileg nem járna a második félévre a támogatást. De ezt nem alkalmazzák mint írtam. (ez igaz a “túlfizetésre is amúgy)

  A megosztás pedig nekem nem járható út, mert a szűk családi köröm miatt nem tudom kire megosztani a szerződéseimet.

  “jajj, rosszul számoltam, 60% körül lesz inkább, hiszen csak fél évig van bent a 240 ezred, de jár rá a 30% állami támogatás, a 3% éves hozam fele, a HK visszatérítés”
  Itt most jól értem, hogy egy négy éves konstrukciónál csak egy évre vonatkoztatva számolsz EBKM-et? Húzd már végig a négy éven az egész történetet. Nem lesz az annyi 🙂

 • szocske
  @én is akarok – ha a megosztás miatt 1 évig él a második szerződésem, akkor miért számolnék 4 évre?
 • Dénes
  Sziasztok. Bocsánat, teljesen OFF topic: németországba kell költöznöm néhány hónapra és szeretnék a magyar K&H-s számlámról az ottani bankszámlára pénzt utalni. (Jelenleg még nincs meg a német számlám, az a jövő héten fogom megnyitni.) Mit a legolcsóbb és legegyszerűbb módja ennek? Előre is köszönöm.
 • szocske
  @én-is akarok – újra átolvastam a fundamenta ÁSZF vonatkozó bekezdéseit, semmit nem találtam arról, hogy ne fizetnének kamatot.
  A szerződéses összegen felüli rendkívüli befizetést kifejezetten megengedi az ÁSZF, egyedül arra tér ki, hogy 72ezertől több áll.támogatás nem jár, és arra, hogy ha többet fizetsz be, mint amire jár támogatás, akkor is a teljes összeg lakáscélú felhasználását kell igazolni.
  A kamatozásnál sem írják sehol, hogy lenne felső határ, mindenhol azt írják, hogy a mindenkori megtakarítási összegre jár a kamat.
 • Szaky
  szocske
  2016-09-18 at 05:44

  Ne feledjük ebből a 3%-ból már semmilyen levonás nincs! Ez “nettó” 🙂

 • Gemzsi lászloné
  Érdemes -e LTP be gyujteni a pénzt,ha bankihitelt akarunk belole torleszteni? Mintha azt olvastam volna ,hogy egyszerubb enyivel tobbet torleszteni havonta.
 • sokfa
  @Dénes
  egyszeru es olcso: transferwise.com
  kiszamolo is irt rola: //kiszamolo.hu/?s=transferwise
 • Tomi
  Hogyha megkötöm mondjuk 8 évre a LTP-at, és a 4. év végén felhasználom az addig összegyűlt pénzt, akkor újrakezdhetem nulláról ugyanazon a számlán? Vagy megszűnik az LTP ha kérem róla a pénzt? Vagy a pénznek csak egy részét lehet kérni?
 • Én is akarok kommentelni
  @szocske:
  A Fundamenta ÁSZF-ét nem ismerem, én korábban is az OTP-éről (tudtam) nyilatkozni.
  Fundamentához én elvből nem megyek, már 2x volt velük peren kívüli megegyezésig fajuló vitám, és mindkétszer ők voltak a hunyók. 3x nem lépek ugyanabba a folyóba 🙁
 • Dénes
  @Dénes illetve van még egy OTPs euró devizaszámlám is, arról is lehetne utalni.
 • Tamás
  A felhasználás körülménye is számít.

  Én csak rosszat olvastam a Fundamentáról, többek között ezért nincs. Van viszont 2 lejárt OTP LTP-m (+1 élő harmadikat), egyik kedvezményezettes volt, mindkettő lezárása aránylag flottul ment, igaz már 1 hónappal előtte a nyakukra jártam.

  Most vettem fel egy lakásvásárlási hitelt, és amikor mondtam, hogy az eladó lakáson jelen pillanatban még Fundamenta jelzálog van, akkor úgy…. hogy is mondjam, megállt a levegőben a kés… Szóltak, hogy jó, akkor ezt most tegyük félre, majd ha túlleszek a Fundamenta törlésen, akkor indulnak a dolgok, de készüljek fel, hogy 3-4 hét lesz. Ezen meglepődtem, mert egyes bankok 3 nap alatt kiadják a törlési engedélyt, egyes LTP-knél már rögtön a forduló napon lehet rendelkezni, a kettő együtt sincs egy hét. Gondoltam, miért tartana ez ennyi ideig?

  Bizony három hét lett, mire tiszta lett a tulajdoni lap.

 • Stanlee
  Currencyfair-rel a legolcsobb az utalas. Itt a meghivo, ezzel ha 400 euro felett utalsz, akkor az elso utalas ingyen lesz neked: Meghivo: A kisbetus resz, hogy en is kapok valamit talan. Ha rakeresel jobb oldalt, van bovebb leiras is a modjarol. En azert a currencyfair-rel utaltam eddig, mert gyorsabban erkezett meg, ill. 428 euros utalas felett a currencyfair mindig olcsobb volt. A valtasi arfolyamaik is jobbak egy picivel, szerontem. Majd jon valaki, azatn megmagyarzza, hogy nem…
 • szocske
  huh, Miklós…
  Beleolvastam itt a kommentekbe:
  origo.hu/gazdasag/20160916-lakastakarek-lakasfelujitas-allami-tamogatas.html

  nagyon nagyon sok dolgod van még, ha az átlagember pénzügyi ismereteinek javítása a célod :S
  Félelmetes a sötétség, és ami a legszomorúbb, hogy mekkora magabiztossággal párosul az átlag hozzászóló tudatlansága.
  Foggal-körömmel védik a téves információt amit ontanak magukból…

  Mondhatnám, hogy örülök, hogy ennyien nem élnek a lehetőséggel, mert ha mindenkinek lenne LTP szerződése tuti nem bírná a költségvetés és nem lenne ilyen jó lehetőség számomra sem.
  De nem mondom, mert valójában elszomorít ez a butaság. 🙁

 • tgwh

  Én is úgy vágtam bele, hogy a, ingyen nyitják és b, ez pénzt ad 😀
  Aztán majd hogy mire kell meg hogy is veszem igénybe, az még akkor, meg még most is ráér 😀 házat előbb vettünk, így abba már nem megy. Legrosszabb esetben belemegy a hiteltörlesztésbe. Vagy hasraütök, 4,5 év után követelem a jussom, és majd csak lesz valami szigetelőanyag a falakra, amit tudok belőle fizetni.
  Vagy kérek fiktív számlákat, kis hazánkban ez is nagyon megy 😀

 • d4n13l
  @Dénes

  Transferwise.

  A temahoz hozzaszolva: a penzek kuldesenek utemezesenel arra is erdemes figyelni, hogy hiaba van az elozo barmelyik evben tulfizetesed (tehat pl. az elso evben be kellett fizetned osszesen 240 000 Ft-ot, de te betoltal 300-at), ez nincs elhatarolva arra az esetre, ha kesobb nem erkezne megtakaritas, mert csak es kizarolag azt nezik, hogy a megtakaritasi evben (illetve az elso felevben, majd pedig a negyedevekben) beerkezett-e a vallalt osszeg.

  En pl. arra az esetre, ha valamilyen oknal fogva csusznek, direkt rahagytam egyhavi penzt puffernek a szamlan, viszont tajekoztattak, hogy ez a penz ugyan nem veszik el, de a szerzodes fordulonapjan az eves befizetes egyenlege nullazodik es ha ezt nem tudod, akkor veszteseged lehet az allami tamogatas utalasakor.

  Ezt jo tudni.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Lászlóné: Egyszerűt akarsz vagy ami jobban megéri?

  Neked kell kiszámolnod a saját hitelkamatod alapján, hogy mikor jársz jobban. A mai kamatkörnyezetben szerintem mindenképp az LTP-s megoldás a jobb.

 • szocske
  Ha felveszed a pénzt, a számla megszűnik, nyithatsz újat, vagy, ami még jobb, megoszthatod felvétel előtt a régit, így ott már nincs 4 éves minimum várakozási idő, akár évente felveheted és újra megoszthatod.
  8 évre kötni szerintem pénzkidobás. A nyitási díj 4 évre olcsóbb. Minél hosszabb a futamidő, annál kisebb a hozam. Ha úgy alakul, hogy nincs szükséged a pénzre 4 év után, tovább fizetheted akár 10 évig, módosítás nélkül is. Így persze előbb-utóbb eléred a szerződéses összeget, így csökken a hitelkereted, de ha a 9. évben kiderül, hogy kell a pénz és a hitel is kellene, akkor itt tudsz módosítani 2000 Ft-ért + az elején be nem fizetett szerződéses összegért.
 • Dénes
  milyen meghívó?
 • Ne ide, hanem a transferwise-os temaba tedd fel a kerdesed es akkor lehet, hogy hamarabb kapsz valaszt. Ha a penz mar az OTP-s euros szamladon van, akkor nem erdemes se a transferwise-sal, se a currencyfair-rel probalkoznod, akkor menjen onnan SEPA utalaskent direkt Nemetorszagba a penz (0,35%-os dijon). Ha viszont HUF-ban van a penzed a K&H szamladon, akkor inkabb a fenti ketto kozul valamelyik, mert meguszod az OTP-nel a konverzios koltsegeket es az euro utalast Nemetorszagba.
 • Tomi
  , köszi. Most akció van, és nincs számlanyitási díj, azért gondoltam, hogy akár 10 évre is megéri nyitni. Így pl felveszem a 4.évben, aztán újraindul, felveszem megint 2-3 év múlva és végül a 10. év végén megint, és akkor marad a 10-11% kamar a 3-4% helyett, mintha nem venném fel 10 évig. Akkor ez a megosztással, amit írtál, működhet? Vagy az már mindegy, hiszen új szerződést írok, szóval nem “fixálom” le a 30%-ot, akármi is lesz a jövőben?
 • BTM
  Januárban ismét fogok nyitni egy új lakástakarékot, a korábban már javasolt okosságok bevetésével (túlfizetés, egy összegben előre fizetés, hitelkártyával, stb.) Tulajdonképpen a most 15 éves kazánomat akarom majd lecserélni egy korszerűre. Persze jó lenne tudni, hogy meddig húzza még a jelenlegi kazán. Merjem-e a 6 éves hozamlesőt megnyitni, vagy a négy évessel elégedjek meg?
 • szocske
  @tomi: ha felveszed, akkor megszűnik a szerződés, de mielőtt felveszed megoszthatod, ha van a családban szabad adószám. Saját magaddal sajnos nem tudod megosztani. OTP-nél fontos, hogy megosztani csak olyan adószámra engednek, akinek visszamenőleg is tiszta volt, fundánál elég, ha az adott pillanatban tiszta. Ez is a funda mellett szól, hogy ott két családtag tud egymással osztogatni, ha nem egy időben kötöttek szerződést, hanem pár hónap csúszással, otp-nél nem működik ez.
  Ha ingyenes nyithatsz 10 évre is, akkor nemigen látok benne buktatót. Vagyis mégis: a kifizetésnek feltétele, hogy el kell érni a szerződéses összeg x százalékát, ezt gondolom 4 év alatt nem éred még el. Persze elvileg ott is tudsz módosítani 10 évesről 4 évesre.
  Azonban az OTP-nél egyszer kaptam olyan infót, hogy ha 4 évest kötök nyitási díj nélkül, akkor módosításkor is él majd a kötéskori akció, tehát ingyenes lesz
 • szocske
  a 6 éves hozamlesőt is fel lehet mondani a 45. hónapra 3 hónapos felmondási idővel. Tehát ha hitel nem kell, akkor én azt nyitnám. Egyetlen bukta, hogy ott 9000 a nyitási díj, nem 6100, mint a 4 éves hozamlesőnél volt.
  Azonban ha jól emlékszem, az 1% betéti kamatozású módozatnál magasabb a szerződéses összeg, mint a hozamleső, így ott eleve 8000 Ft körül van a legrövidebb futamidő havi 5ezresre is, ahhoz képest a 6 éves hozamleső csak +1000 Ft… Cserébe a kamaton nyersz vagy 30 ezret 4 év alatt.