Átalányadózás

2020-07-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Van egy elfeledett adózási forma kisvállalkozóknak, az úgynevezett átalányadózás. A KATA előtt ezt használták a mikróvállalkozások, ha nem érte meg nekik az EVA.

Most, hogy minden mást gondosan megszüntettek és ezt még nem, többeknek jól jöhet.

Az első legfontosabb korlátja, hogy csak évi (nettó) 15 millió forint bevételig választható, vagyis átlag havi 1,25 millió forintig. (Csak kereskedelemmel foglalkozóknak 100 millióig, őstermelőknek 8 millióig, de most velük nem foglalkozunk. Náluk az elszámolható költséghányad is nagyobb.) Az összeg sajnos tizensok éve változatlan. (Reméljük, nem szántják be ezt is az év végéig. 🙂 )

Miről szól? Benne van a nevében: ha szeretnéd, elszámolhatsz 40% költséget számla nélkül, bemondásra. Azonban cserébe viszont a maradék összeg munkabérként adózik.

Vagyis, ha a maximumot, havi 1,25 millió forintot keresel, akkor félmillió forint adómentes (már ha nincs egyéb költséged, mert ha igen, akkor sajnos azt is ebből az összegből kell levonnod. Évi néhány százezer-egymilliós költség mellett már érdemes meggondolni, megéri-e neked az átalányadózás.)

A maradékot munkabérként adózva tudod felvenni, ami azt jelenti, hogy 424 ezer forint marad meg a 750 ezerből. Ebben az esetben ez kicsit több, mint 26%-os adókulcs a teljes összegre vetítve.

Ehhez még hozzájön az IPA, ami a bevétel 72%-ára (adóalap 120%-a) kell kiszámítani, jellemzően annak a 2%-a.

(Az ÁFA ugyanúgy bejön 12 millió felett, de mivel csak akkor választod ezt az adózást, ha külföldre vagy cégeknek számlázol, mert egyébként ott a KATA, így most ezzel nem számolunk.)

(Itt egy tavalyi kalkulátor, ami még a tavalyi járulékokkal számol. Ennél jobbat, ami működik is és rendesen számol, sajnos nem találtam.)

Az éves 15 milliós határ (ami már időtlen idők óta sajnos nem változott, már 2007-ben is ennyi volt, amikor először ebben adóztam) egy komoly korlát sokaknak, de ha neked nincsenek komoly kiadásaid és beleférsz a korlátba, érdemes vetned rá egy pillantást. Ha kiesel a lehetőségből a magasabb bevétel miatt, négy évig nem is választhatod újra. Hogy miért, senki nem érti, de ez van.

(Ha valakinek van kedve, kiszámolhatná, honnantól éri meg jobban az általányadózás, mint a katázás jövőre, ha egy cégnek vagy külföldre dolgozol.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram