Átlagvagyon

Még tavaly jelent meg az MNB tanulmánya a magyarok vagyoni helyzetéről, amiből a legtöbb sajtótermék a “lényeget” hozta le: az átlagmagyarnak 27 milliós vagyona van háztartásonként.

A tanulmány ennél kicsit szofisztikáltabb volt, ugyanis azért ennél több információ volt benne. A lakosság alsó 10%-ának a nettó vagyona mínusz 476 milliárd forint, a felső 10%-ának lényegesen több a vagyona, mint az alatta lévő 90%-nak. Ezen belül is a felső 1% kezében van a vagyon bő negyede.

Sőt, a társadalom alsó fele mindössze a teljes vagyon 8.9%-át birtokolja.

Az alsó 90% vagyonának oroszlánrésze “nem pénzügyi vagyon”, vagyis leginkább a lakás, amiben lakik és az autó, amivel jár. Ebből következik, hogy a vagyongyarapodás, amit ünnepeltünk 2014-2017 között (ekkori adatokkal dolgozik a tanulmány), az ebben a körben nem más, mint az ingatlanok áremelkedése. A háztartások pénzügyi vagyona az alsó 90%-ban igazán komolyan nem nőtt.

A részvények és kötvények 95%-a a felső 10% kezében van.

De területileg is nagy az egyenlőtlenség: míg Észak-Magyarországon 14 illetve 7,7 millió Ft az átlag és a medián vagyon mértéke, Budapesten ezek a számok 52,6 és 21,3 millió Ft.

Míg az Egyesült Államokban a kor növekedésével dinamikusan nő a vagyon mértéke is, idehaza legnagyobb vagyonnal a 46-55 évesek rendelkeznek, a 75 év felettiek kevesebb vagyonnal bírnak, mint a 36 év alattiak.

Érdemes átolvasni a tanulmányt, mert idehaza valamiért nagyon félnek attól, hogy a medián béreket, medián vagyonokat nyilvánosságra hozzák, mert a társadalom szétszakadásának legbiztosabb jele, ha nagy a különbség az átlag és a medián között.

(Az átlag az, hogy mindenki fizetését, vagyonát, akármijét összeadják és elosztják a létszámmal. A medián azt mutatja, hogy a pont középen álló ember mennyit keres, mennyi vagyona van, stb. 100 embernél az ötvenedik ember fizetése a medián fizetés, nála ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint többet. A vezérigazgató négymilliós fizetése és a felső vezetés juttatásai csúnyán eltolják az átlagot mondjuk egy gyárban.)

Persze ez nem csak nálunk egyre nagyobb gond, az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet.

Ott életkor szerint így néz ki a medián és az átlag különbsége a vagyon esetén:

35 év alatt: Medián nettó vagyon: $11,100 (átlagos nettó vagyon: $76,200).
35-44: $59,800 ($288,700).
45-54: $124,200 ($727,500).
55-64: $187,300 ($1,167,400).
65-74: $224,100 ($1,066,000).
75+: $264,800 ($1,067,000).

Share

223 hozzászólás

 • Bubi
  Csak kötözködésből: 100 embernél a medián inkább az 50. és 51. ember vagyonának átlaga. 99 embernél valóban az 50. emberé.
 • tip
  „Annak mi az oka, hogy pl. Nemeto.-ban az atlagvagyon alacsonyabb mint Mo.-on?“ – az, hogy csak a bármikor hozzáférhető vagyont számítják, mint például a bankbetét meg az ingatlan. A németeknél nem általános az ingatlantulajdon, és a vagyon nagy része, ami az öregkor finanszírozására szolgál, nem hozzáférhető, például privát nyugdíjbiztosítás, nyugdíjváromány (állami, „céhes“ és köztisztviselői), munkáltatói nyugdíjalapok. Egy 60 éves magyar, akinek van egy 10 milliót érő lepukkant háza, a statisztikában vagyonosabb annál a 60 éves németnél, amelyik ugyan bérlakásban él, de három év múlva 4000 euró össznyugdíjat fog kapni élete végéig.
 • Szabolcs
  Gábor
  2020-08-31 at 18:51
  “Tök szuper, ez igazán fel lelkesíti a lelkemet, tényleg megéri melózni! Aki gazdag, az legyen csak még gazdagabb, hurrá! És ez nem fikázás, egyszerűen tényleg semmi nem elég a felső 1-10%nak? Hová, minek mit csinál azzal a temérdek vagyonnal?”

  Átszámoltam, benne vagyok abban az “utált/irigyelt/hedonista/mitcsinálazzalatemérdekvagyonnal” legfeleső 1-10%-ban, csak azzal, hogy örököltem egy házat a meglévő házam és a 2 lakásom (amiket majd a kölkök kapnak, és a nejemmel 1-1-ben hoztuk a házasságba) mellé. És szerintem 2017-ben is benne voltam.
  Semmi speckót, dolgozunk mindketten, a kölkök iskolába járnak, és kényelmesen megélünk, szóval ezt. De hogy olyan qva gazdag lennék, azt nem gondolom.
  Akiket Neked nem kéne értened, az az a gazdag, akinek munka nélkül nem számít, hogy vett-e a héten egy nyaraló Nizzában. Na, az azért inkább a legfelső 1-5 ezrelék.

 • hemond
  Szeritem ez az egész felmérés ott torzul, hogy a lakás amiban laksz azt nagyon nem kellene beleszámolni.

  Az az egyetlen egy szempont, ami miatt nekem vagyonellemnek számítana, hogy csökkenti a lakhatás költségét, de minden más szempontból nem az, nem termel bevételt, jelentős ráfordítással jár, ha eladod, akkor vissza kell pótolni.

  @dobi: két dolog, nem nem kell lopni semelyik politikusnak se, mindegy hogy jobb vagy baloldali azonnal be kell zárni. Másrészt, a baloldal töredékét lopta össze a jobb oldalnak, teljesen más volt a mérték, az a baj, hogy a jobb oldal a lopást azzal legitimálja, hogy a baloldal is ezt tette, és nem vagyok naív a baloldal ha hatalomra kerül akkor ugyanígy fog mutogatni a jobb oldalra.

 • Janos82
  :

  Az a baj, hogy amig sokan ujautot/nyaralast vesznek a babavarobol addig oket nem kihuzni Kell, hanem oktatni. A lehetosegek a tobbsegnek adottak, ha nem is arra, hogy olimpikonok legyenek, de a 10kmes Tav lefutasa sokaknak elerheto.

 • gvas
  Nyilván hibás az a gondolatmenet, hogy mivel a szocik is ezt csinálták, ezért a Fideszes lopások nem is számítanak bűnnek.
 • Zabalint

  “Az az egyetlen egy szempont, ami miatt nekem vagyonellemnek számítana, hogy csökkenti a lakhatás költségét, de minden más szempontból nem az, nem termel bevételt, jelentős ráfordítással jár, ha eladod, akkor vissza kell pótolni.”

  Viszont ebből a szempontból messze nem egyenlő a lakóingatlanok értéke, hiszen frekventáltabb helyen drágább a lakhatás és a potenciális munkabérek is magasabbak.

  Másrészt a nagyobb ingatlannak potenciálisan nagyobb a használati értéke, hiába magasabb a fenntartási költsége, ugyanolyat bérelni is drágább lenne, mint egy kisebbet. Igazából nem másról van szó, hogy ha eladod mondjuk az állampapírodat és nagyobb lakásba költözöl, hogy amit korábban hozamként kaptál meg, és akár fogyasztottál belőle, akár újrafektetted, azt most nagyobb használati értékként fogyasztod el.

  Így összességében azt gondolom, jogos vagyonelemként számolni.

 • gaborr
  mi baj van azzal, ha autót vesznek az emberek a babaváróból? ha van 1 gyerek már akkor is kamatmentes a kölcsön. szerintem inkább tudatosnak számít az ilyen.
 • IDSx
  Az amúgy valóban egy érdekes észrevétel, hogy egy szürke- és feketemunkásokkal, bújtatott foglalkoztatással teli országban milyen értelme van ezeknek a statisztikáknak.
 • Szabolcs
  “A csepp
  2020-09-01 at 10:03”

  Ez kb. így is van, a “baloldali” kormányok általában kapitalistább gazdaságpolitikát vittek, mint a fideszes kormányok, de hogy valójában melyik mit csinált, azt nehéz eldönteni, mint ahogy azt is, mikor mi lett volna jó. Matolcsy nem százas, ó nagyon nem az, de az, hogy a jegybank oldaláról lehet nagyot javítani, vagy rontani egy ország állapotán, gazdagságán, az kb igaz. És szerencsére az MNB-ben erre talált is megfelelő embereket.
  De a másik oldalon mégiscsak a mostani kormányok alatt alakulnak át a közpénzek magánvagyonokká, ami alapján, bár a statisztika jól mutat, a többség szempontjából nem volt érdemi előrelépés, pedig, és ez a dühítő, pont minden klappolt hozzá, hogy lehessen jól dönteni.
  Ez van, alkalmazkodj, nem maradt más lehetőség, amíg behülyíthető a “nép”. Amúgy sem jó a tömeggel tartani, frusztráló 🙂

 • Dani
  Mindig elképedek azon az érvelésen, hogy az egyik oldal lopott, akkor a mostaniakkal minden rendben van, hogy ő is lopnak. Ráadásul a korábbiak kisiskolások voltak a mostaniakhoz képest.
  Tényleg ez az érv,h a lopás rendben van?
  2010-ben amikor Pokorni azt mondta,h “aki belenyúl a pénnztárba annak le lesz vágva a keze” akkor vajon erre gondolt?Bár azóta Pokorni is inkább távolabb helyezkedik el a mostani vezetéstől, talán nem véletlen.

  A másik érvelés,h mert bezzeg amikor AZOK loptak akkor a külföldiek kezére játszották a vagyont, mennyivel jobb most,h a hazaiak kezében van a lopott vagyon. Kérdem én, miért jobb?
  Nekünk átlagembereknek nem mind1?
  Ráadásul nekem jobban kinyílik a bicska, mert így magyar lopja a magyart. Remek.
  NEm véletlen,h ma már nem lehet itthon azzal nyerni ha vki valóban a korrupció ellen van, mert teljesen az életünk részévé vált és úgyis mden politikus lop. Remek.

 • Fenpdllon
  Akkor most nézzük meg ugyanezt egy medián fizetést kapó 25 éves párra, a jelenlegi ingatlanárakkal és kamatokkal, öröklés és szülői segítség nélkül. Vajon mennyi idő nekik összeszedni két lakást és két házat? Főleg, ha budapesti ingatlanokról van szó. Szerintem igenis irigyelt helyzetben vagy.
 • Szabolcs
  Fenpdllon
  2020-09-01 at 14:12
  Az örökségért ne irigyelj, ráért volna még.
  25 évesen nekem sem volt ez meg, sőt, de tényleg szerencsés időben vettünk ingatlanokat, főleg először egyéniben a lakásokat (1998). Másodszor már hitelre a közös házat (2008), amit közben törleszteni is kellett, az csak mostanság lett +os…
  Én a kérdésre válaszoltam, hogy miszerint én az adatok alapján látom és tudom, hogy része vagyok annak, akit a kolléga “mitcsinálazzalatemérdekvagyonnal” kategóriába tett. Holott én nem érzem úgy, hogy hű de nagyon elég, most dőljek hátra és nézzem ahogy nő a fű, mert tényleg nem elég, hogy itt nyugdíjazzam magam.
  És azt is írtam, hogy kényelmesen megélek, de irigyelni ezért nem kéne, hanem az a szégyen, hogy ez a vagyon elég a legfelső 10%-hoz. És hogy a kb középső 10%-nak nincs annyija, hogy egy kecót hitelmentesen magáénak tudjon, vagy vehessen.
 • lekváros_kenyér

  Az anyagiakat illetően tényleg irigyelhető Szabolcs helyzete. Azonban azt se felejtsük, hogy az örökség miatt egy közeli hozzátartozóval kevesebb él. Az úgy már nem annyira irigyelt helyzet.

  Az ingatlan beleszámítása a vagyonba csalóka lehet. Sokan ülnek jó helyen fekvő vagy nagy ingatlanban miközben lassan már az egész a fejükre omlik. Közben egy forintjuk sincs a vizet megcsináltatni vagy kifestetni…

 • matetoth

  ok, 25 évesen nem hullik az ölükbe semmi, sőt, szerintem gyereknevelés miatt nem valami öröm, hogy ekkor nincs sok pénzük. De mire 35 évesek lesznek, minden esélyük megvan, hogy a medián sokszorosát keressék, még úgy is, hogy az egyikőjük a 10 év felét otthon töltötte a gyerekekkel. Akkor pedig már a 80M sincs olyan messze. Igen, kockázatot kell vállalni, lehet, hogy 25 évesen rossz helyen laksz, nincs autód és meg kell nézned, hogy mire költesz, de tényleg az lenne az elvárás, hogy az ölükbe pottyanjon?

 • Gábor

  Hol írtam, hogy vegyék el bárki vagyonát???

  De tényleg, mi a fészkes fenének kell x embereknek X méretű vagyon? Persze, nincs hozzá közöm, de szerintem egy szint felet már beteges, hogy az életcél a vagyon halmozása.
  A szakadék ami nagy és egyre nagyobb és attól, hogy a múltban nem így volt, a jövőben még lehetne ezeket a különbségeket mérsékelni.
  De ahogy előzőleg is írtam, biztos velem van a baj, de hát én a Marsról jöttem, ott ez nem így volt 🙂

 • Gábor
  Látom néhányan magukra vették amit írtam.
  Arra gondolok, hogy amikor (ez egy példa) melós, ápolónő, keresete 200 ezer nettó, akkor a vezérigazgató, kórház igazgató keresete se legyen több mint a háromszorosa, vagyis 600 ezer nettó.
  Tudom, ez sokaknak durván hangzik, de ha egy olyan világban nőtettek volna fel, ahol ezt láttátok már volna gyermekkorotokban is, akkor ez lenne a normális, a természetes dolog. (tudom, nem ilyenben nőttünk fel)
  Ezzel nem lennének akkora társadalmi szakadékok.
  Azzal meg soha nem fogok egyetérteni, aki politikai vagy bűnözői úton szerzi a vagyonát és úgy gazdagodik, ezt igenis büntetném és a köz javára fordítanám az így elherdált, vagy felhalmozott pénzeket, ha kell elkobzással.
 • Papmalini
  “melós, ápolónő, keresete 200 ezer nettó, akkor a vezérigazgató, kórház igazgató keresete se legyen több mint a háromszorosa, vagyis 600 ezer nettó.”

  Ez kb a svéd modell. Kifejezetten vonzónak találtam csóró pályakezdőként. Gondolom 50-es topmenedzserként nem olyan vonzó, hogy 2-5x annyit kereshetsz máshol EU-ban.

 • Kiszamolo
  Nem is véletlen, hogy Norvégiába is importálni kell a mérnököket meg az egyéb értelmiséget. Minek tanuljak, ha fodrászsegédként megkeresem a vezető mérnők bérének a hatvan százalékát?

  Miért legyek igazgató, ha dupla annyit sem keresek, mint vezetőmérnökként?

  Jó dolog a flat society, csak egy kicsit sem ösztönöz erőfeszítésre és ez meg is látszik a társadalmon is.

 • Adamo
  Te is szétosztásról beszélsz. Én hazai cégek informatika rendszerének fejlesztésére, termékfejlesztésre, kutatásra, KKV támogatására gondoltam, nem segélyre. De azért Kalányosék is talán jobban járnak szakképzéssel, ha van rá affinitásuk.
 • Arturia

  “De tényleg, mi a fészkes fenének kell x embereknek X méretű vagyon?”

  Ha olyan nagyívű vizióid vannak, mint pl. egy Elon Musknak, aki a Marson akar építkezni vagy meg akarja reformálni a közlekedést, vagy egy Soros Györgynek, aki a nyílt társadalmak feltétlen híve, és fel akar számolni mindenféle diktatúrát stb., akkor nem elég szimplán milliárdosnak lenned, mert azzal nem sokra mész, de ha dollár százmilliárdos vagy, akkor már elkezdheted megvalósítani ezeket a terveket.

  Aki csak a tengerparton akar henyélni és nem akar semmi lényegeset hozzátenni a világhoz, annak persze elég pár száz millió forint is egész életére.

 • Treil
  Viszonylag kezdő mérnökként alig keresek többet kkv-ban mint a targoncás a multinál. De nekem nem fagy be a seggem 3 műszakban télen, nem úszom az izzadtságomban nyáron és van lehetőségem a saját képességeim és persze némi kockázatvállalással feljebb lépni (ha nem akkor annyit értem, de még mindig kényelmesebb meló). Szóval még a svédeknél is jódarbig nyomnám +70% fizetésig egy szakmunkáshoz képest, persze ha elérném a plafont hogy máshol már többszörösét kapnám akkor dobbantanék. A piac előbb-utóbb mindent beáraz.
 • Inevitable
  “Jó dolog a flat society, csak egy kicsit sem ösztönöz erőfeszítésre és ez meg is látszik a társadalmon is.”

  2017-ben a világ legboldogabb országának számított, 2020-ban már “csak” az ötödik helyet szerezte meg. (pl. ilyen mérőszámok alapján mint: “GDP per capita, life expectancy, social support, trust and corruption, perceived freedom to make life decisions, and generosity”)

  Valóban látszik a hanyatlás a társadalmon 😀

 • V
  kivancsi lennek te mekkora vagyonnal rendelkezel es ehhez kepest hol huznad meg magadnak a hatart. Akarmennyi is a vagyonod osszegszeruen, biztos lehetsz benne hogy az indiai Gaborok rajtad csodalkoznak miert nem eleg a vagyonod hiszen ivoviz is folyik a csapbol nalad es esetleg luxus melegvizes furdokadad is van.

  Altalaban rendszeres havi jovedelembol gazdalkodnak az emberek ami az evek es a tapasztalat novekedesevel lassan novekszik. Az a helyzet hogy emiatt kevesen jutnak el oda hogy azt mondjak ennyi eleg volt mert lassan elinflalodik az eletszinvonaluk. A nagyobb vagyon egyfajta biztonsagot ad, esetleg orokosoket elindithatja az eletben.

 • Janos82

  5-10millios ujautot vesznek, ugy, hogy csak a hitelbol. Ok, hogy 0%os, de akkor is hitel.
  Ha ezt a penzt felretennek allampapirba, vagy vallalkozasba, akkor lenne tartalekuk a nehezebb idokre, es egy szintet feljebb tudnanak lepni anyagilag, de inkabb felelik ezt a Jo lehetoseget. Igy viszont 10 ev mulva mar csak a torleszto marad.
 • attila
  “Jó dolog a flat society, csak egy kicsit sem ösztönöz erőfeszítésre és ez meg is látszik a társadalmon is.” A fő probléma az hogy a társadalom nagy része az értéket pénzben méri ! Ha én úgy gondolkodok hogy az érték a tudás akkor nem érdekel hogy a szomszéd burkoló, 17 évesen befejezve a sulit, most 35 évesen 1 milliót keres. Ez által jobb autóval jár, többet nyaral, jobb ruhákban járnak a gyerekei mint egy ugyanilyen korú mérnöknek. Sajnos a gyerekeknek nagyon nehéz ezt elmagyarázni hogy nem a látszat a fontos hanem a tudás ami a fejében van. ( sok mindenre azt mondja hogy apa azzal kitörölhetem mert két kezű munkával többet keresek ) Sajnos világszinten is a társadalom lebutítása folyik, kivéve egy-két országot, de ott is erőszakkal nevelik bele a gyerekekbe a “másfajta” értékrendet…..
 • külföldimagyar
  @Gábor:
  “Miért kell egyre nagyobb szakadékot képezni? Miért nem érdek az, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a vagyoni helyzet, kisebb szakadékkal.Nagyon nem hiszem el, hogy aki vagyonos az mind értékteremtő munkát vagy értékteremtő tevékenységet végez és azért lett az.De biztos velem van a baj.”

  Nem, nem veled van a baj. A baj a kapitalizmussal van. Hülyének (vagy rabszolgának?) van nézve a nép. Amíg lehet, facsarják, mint a citromot. Remélem jön majd egy fordulópont (vagy gyújtópont?).

  35 év magyarországi, és majdnem 10 év “nyugati” tapasztalattal mondom nektek ott Mo-on, hogy a “nagy nyugat”-on sem megy jobban semmi, sőt: még úgy sem, mint otthon.
  Mielőtt megkérdezitek: nem, nem azért vagyok itt, mert annyira egyetértek az itteni “rendszerrel”, hanem azért, mert alkalmazkodni kell a jelen kor katasztrófájához, a kapitalizmushoz. Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy tetszik is…

 • Kiszamolo
  Inevitable, jaja, könnyű, ha a világ egyik legnagyobb kőolajkészletével rendelkezel, ebből irgalmatlan vagyont halmozol fel, mert az ország vezetése és a társadalom is normális, nem szétlopják vagy felélik ezt a pénzt.

  De ennek semmi köze a flat societyhez.

  A társadalmon az látszik meg, hogy szinte senki nem akar továbbtanulni, mert minek, ha anélkül is kényelmes az életem és sokat tanulva se leszek sokkal előrébb.

 • attila
  “A társadalmon az látszik meg, hogy szinte senki nem akar továbbtanulni, mert minek, ha anélkül is kényelmes az életem és sokat tanulva se leszek sokkal előrébb.”
  A túlzott kényelem fogja okozni a nyugati típusú világ pusztulását….
 • Cartman
  “A fő probléma az hogy a társadalom nagy része az értéket pénzben méri !”

  Mondjuk ez pont nem probléma, ugyanis van benne ráció. Ha te létrehozol egy terméket, ami 1 millió embernek segít, vagy a rák ellenszerét találod meg, akkor masszív értéket nyújtasz a társadalomnak és masszív vagyonra teszel szert. Ellenben ha egész nap nem csinálsz semmit vagy csak egyszerű munkát végzel, amivel kevés embernek segítesz, akkor kevesebbet is fogsz keresni.

 • külföldimagyar

  “…csak egyre nehezebb, egyre szűkebb réteg képes rá, mindenki más lecsúszik és nem lustaságból. Többség nem gazdagságra vágyik, hanem normális életre, kiszámíthatóbb jövőre, kevesebb kiszolgáltatottságra.”

  Egyetértek. Pontosan ez a helyzet. Én így látom: Hiába képezted magad az EGÉSZ ÉLETEDBEN MÓDSZERESEN, hiába próbáltál helyezkedni, egy idő után (mondjuk úgy 45 év?) semmi, de SEMMI esélyed nincs. Mindegy, hogy honnan jössz, mit csináltál, mihez értesz. És itt nem betanított munkáról van szó, hanem értelmiségi munkákról.
  Az embereknek nincs szülségük iszámíthatatlanságra, kiszolgáltatottságra, EGZISZTENCIÁLIS FÉLELMEKRE hosszú távon. És éppen ez a mai kor rákfenéje. A kiszámíthatatlanság, ami a felgyorsult világból, technológiai fejlődésből – ergo a kapitalizmustól ered. (mindig többet, egyre olcsóbban, egyre jobb minőségben…)
  Szerintem inkább kevesebbet, de nyugodtan..

 • ruppótlan csöves
  Nem értem ez a fétisbe hajló “saját lakás-mániát”. Nem baj, ha nincs mit enni, de mi vagyunk a királyok, van saját lakásunk! Az se baj, ha közben 20-30 évre eladósítjuk magunkat, aláírunk 3 gyerek vállalását, röghöz kötést, miegymást az aktuális kormánynak.
  Fiatalabb kollégáim sorra veszik fel a CSOK-ot, meg a 20 éves hiteleket kőbányai, csepeli felújítatlan, lepukkant panellakásokra, idősebb kollégák mesélik, hogy micsoda házuk van, közben már elköltöztek a gyerekeik, és még mindig van 5 évnyi hitel az üres házra, de én vagyok a ruppótlan senkiházi, csak mert 40-hez közel albérletben élek, hiába van 0 tartozásom, hiába van 30+ milliónyi befektetésem, ami csak a hozamokból majdnem másfél millióval gyarapodott tavaly.
  Legtöbben közülük életükben nem láttak még ennyi pénzt együtt (pedig ez se sok!), nyakig vannak a hitelben, mégis én vagyok az utolsó csóró csöves.

  Bolond ez a világ.

 • nowhereman
  Vajon az 1. decilisbe tartozók 2%-a milyen osztalékot kap? (2. táblázat a tanulmányban). Az sem teljesen tiszta, hogy ezen emberek 24%-a hogyan költött költött üdülésre, pihenésre az elmúlt egy évben. (nem sajnálnám tőlük, csak kétlem, hogy így is van)
 • Szabolcs
  Janos82
  2020-09-02 at 07:50
  Szerintem aki a tárgyalt kb 80-150M vagyonnal bír, az pont várhatóan nem az elszórós fajta. Vagy tú jó fizetése van.
  Konkrétan nekem új kocsim sosem volt, a mostani 2 kocsi az 8 és 14 éves, mert még jó az utóbbi is.
  És egyrészt kritizált, hogy van vagyona vkinek és feleslegesen szórja, utána meg írod, hogy bezzeg ha spórolna, akkor még több lehetne neki és előrébb jutna.
  De mindegy is, mert minenki körülménye és habitusa is más, mindenki azzal az egy életével gazdálkodik, és úgy, ahogy neki sikerül vagy hagyják. Most örüljünk, hogy a “hagyják” faktor kevésbé fajsúlyos, de viszont így persze a “sikerül” rész jobban számít, amiben igen, a szerencse vagy a korábbi genereációk melója, a pénzhez való hozzáállás is többet számít. Ez van. Nem gondolom öncélúnak a mostani vagyonom, de a célomhoz most még nem elég, és a céljaimból MÉG nem akarok engedni.
 • matetoth

  nagyon egyszerű, hogy miért nem csak 3-szor annyit keres az igazgató, mint a nővér: mert annyiszor többet ér a munkája. Ezt pedig a piac árazza be (vagy ha más, akkor annak tuti katasztrófa az eredménye (pl nem lesz orvos, mint itthon, vagy nem lesz cégvezető, mint Norvégiában). Sajnos, akármennyire is szeretnénk sokszor másképp látni, ahhoz, hogy valaki egy dominanciahierarchia csúcsára jusson, kell sok áldozat és ész. Még Cardi B-nek is. Vagy a focistáknak is.
  lásd:


  szerintem meg a fejlődéssel van gond. Túl gyors. Az emberek (nagy része) nem képes lekövetni. Akkor állítsuk meg a fejlődést? Nem igazán van jó megoldás, mert a gazdagok gazdagságának növelése javítja a szegények helyzetét: tehát ki szívna a lassulással: a szegények!

 • Zabalint

  Most is megteheti bármely magánvállalat tulajdonosa, hogy 600 ezerért keres CEO-t, aztán mégsem ezt látjuk általánosan. Szóval ha a versenyszférában nem működik az általad javasolt modell, akkor miért kellene erőltetni?
 • Fogdmeg
  5 év múlva lesz egy hitelmentes házuk, ami ha jól értem családi, talán min 40M – ot ér a piacon. Azaz, ha öt év múlva azt csinálják, mint te, eladják a házat, albérletbe mennek, akkor lesz 40+M pénzük, míg neked olyan 38M. A végén lehet, hogy ők fognak jól járni, ezt előre sajnos nem lehet tudni. Bár megjegyzem én is biztonsági játékos vagyok, nem támogatom a hitelből lakásvásárlást, csak mert mindenkinek van, de olyan idők járnak, hogy leeht mégis ez volt az okos döntés.
 • Mankel
  Hm.. érdekes a piac vallásosok érveit olvasni. Azért keres ez ennyit meg annyit azért kerül ez ennyibe meg annyiba mert a nagyságos minfenható piac így látja jónak.
  Ez ugyan olyan szintű érv mint ha azt mondaná isten így akarja.
  Amúgy meg ha a CEO hozzáadott értéke akkora miért szokott emelkedni a cégek árfolyama (többnyire) CEO cserénél?
  Mind tudjuk, hogy a mostani rendszer fenntarthatalan igazságtalan kegyetlen tele hibával válsággal lufikkal stb.
  Eggyesek mégis vallásosan védik és bárki kicsit állítana a potmétereken kommunizmust sikítoznak. Nem nem a kommunizmus lehet csak az alternatívája.
 • Gábor
  Hű, itt szinte mindenki racionális?
  Oda írtam, hogy ha egy olyan világban nőtettek volna fel, ahol az a normális, ahol azt látjátok már gyermekként is, hogy igazgatóként is max a melós háromszoros bérét lehet kapni, akkor az lenne a természetes, normális állapot.
  Az, hogy jelenleg az, az elfogadott, hogy egy igazgatónak a 10 szeres bér jár, az egy jelen állapot.
  Tényleg csak a pénz lehet a motiváció?
  Ismétlem, ez most egy ilyen világ, én is alkalmazkodom, de merek másként gondolkodni, más világot elképzelni, még itt egy pénzügyi blogon is.
  Az, hogy vannak emberek akik a hatalmas vagyonukat nemes célokra fordítják, oké, elismerem, de még több van, amelyik
  nem.
  köszönöm, örülök, hogy nem vagyok egyedül a másként gondolkodással.
 • Janos82

  Felreertettel. Szerintem pont az a baj, hogy a vagyontalanok nagyresze meg egy olyan lehetoseggel se tud elni mint a babavaro,amivel konnyen tudna novelni a vagyonat es az anyagi biztonsagat, csak egy kis onfegyelem kellene hozza.
 • Janos82

  Egzisztencialisan valoszinuleg ez az egyik legstabilabb kor. Soha nem volt ennyire konnyu felhalmozni, es ezzel egzisztencialis biztonsagat teremteni. Mar egy jobb szakmaval is lehet normalis osszegeket keresni, meg diploma se Kell hozza. Ertelmisegikent meg megjobb a helyzet. A gond csak az, hogy korlatlan a lehetoseg a fogyasztasra is, es ez okozza a problemat sokaknak.
 • Én is akarok kommentelni...

  Ez a stat sokat nem ér. Én a legalsó 10% jeles képviselője vagyok: van egy használtan 12 milliót érő autóm (nem számít), van egy 46 millióért azonnal eladható családi házam amiben lakok (nem számít), 3 kiadott ingatlanom (a cégem nevén vannak, így nem számítanak). Cserébe van összesen kb. 6 milliónyi hitelem (na ez számít), van 4 milliónyi állampapírom (ez számít), bankszámlán bő 1,5 millió forint (ez is számít) és van kint az Interactive Brokers számlán most éppen 109 ezer dollárom ebben abban amabban (ez megint nem számít, mert nem tud róla az MNB).

  Tehát az összvagyonom az MNB szerint negatív, csoda, hogy van miből ennem.

  Na ennyit erről a statisztikáról.

 • D

  A 60 évvel ezelőtti életszínvonal meglehetősen kis összegből kihozható. A kis összeg viszont rosszul fizető, de stabil munkából is összehozható. Voila, máris eltűntek az egzisztenciális félelmek.
 • Treil
  @ruppótlan csöves:
  Mert az kézzelfogható vagyon. Nem a túlvállalt hiteles ingatlanról beszélek, hanem amit szépen ki is fizetnek folymatosan. Jó ingatlan, jó helyen az életminőséged növeli. Saját igényeidhez alakíthatod. Stabilitást ad mert nincs feletted egy főbérlő aki bármikor úgy dönthet eladja, átalakítja, felmondja. Nekem elég egy főnök a munkahelyen, nem hiányzik mégegy az otthonomba is. De mint mondtam a stabilitást az jelenti hogy biztosan tudod hogy képes vagy fizetni a hitlet, nem vállaltad túl magad. A te 30 milliód 1,5 milliót gyarapodott, a 30 milliós ingatlan ha nem bérled közel 3m lakbért spórolt meg (nyilván ebből jön le némi amortizáció és persze csak ha már ki van fizetve).
  Mindenki más beállítottságú, van akinek nem igénye saját ingatlan. Az tény hogy egyre jobban túlvállalják magukat az emberek a saját ingatlanhoz ragaszkodással.
 • Mernok
  “Minek tanuljak, ha fodrászsegédként megkeresem a vezető mérnők bérének a hatvan százalékát?” Ugyanezt elmondom naponta 3x, csak úgy, hogy minek tanultam és lettem mérnök, ha a szobafestő is megkeres annyit mint én, 8 általánossal? Csakhogy te ellent mondasz magadnak. Az oktatós videók egyikében azt mondod, hogy a magyarok szeretnek panaszkodni a fizetésükre, mégsem tanulnak, nem tesznek érte, csak a panaszkodás megy. Tessék, itt az ellenpélda,nem kevesebbet mint egy mérnöki diplomát szereztem kemény munkával es erőfeszítéssel (nem csak panaszkodtam hanem tettem is), mégsem jön a pénz, és a régi egyetemi csoporttársaimnak sem, kb mindenki ennyit keres.Ennyit ad a munkaerőpiac itthon. Tehát nem volt igaz amit az oktatáson mondtál, nem érte meg tanulni a magas fizuért, mert az egyetem alatt csodafegyverként belengetett magas fizu elmaradt, nem csak nekem,mindenkinek.
 • O
  Amíg valaki mással foglalkozik nem fog saját magával. Aki ezt a hibát nem véti, már sokat tett önmagáért. Szerintem fontos, hogy az embernek olyan munkája legyen amit csinálni szeret annyira, hogy csinálná ingyen is vagy akár nyaralás helyett is. Mindezt azért, mert maga a munka egyfajta örömforrás számára, játék egész nap. Ha ez megvan, akkor már lehet haladni. Ezzel a mentalitással rendelkezem és szerintem a top 2000-be tartozom itthon a vagyonommal.
 • külföldimagyar

  “Soha nem volt ennyire konnyu felhalmozni, es ezzel egzisztencialis biztonsagat teremteni. Mar egy jobb szakmaval is lehet normalis osszegeket keresni, meg diploma se Kell hozza. Ertelmisegikent meg megjobb a helyzet. A gond csak az, hogy korlatlan a lehetoseg a fogyasztasra is, es ez okozza a problemat sokaknak.”

  Igen is, meg nem is. Ahol én élek (svájc) 45 felett nehézkes, 50 felett pedig ha kitesznek, akkor LEHETETLEN munkát kapni. Statisztikák készültek róla, hogy szinte 0 százalék az esély 50 felett ismét munkába állni. A dolog még bonyolódik azzal, hogy a kapitalista cégek KIHASZNÁLJÁK a helyzetet és kelet eu országokból toborozzák ezerrel az olcsóBB munkaerőt, ÉS: a helyi 50 felettieket szó szerint LECSERÉLIK rájuk. A dolog többi aspektusába ne menjünk bele, hosszú lenne. Amit akarok mondani: az, hogy most jó a helyzeted, nem biztos, hogy igaz lesz később is.

 • külföldimagyar

  “A 60 évvel ezelőtti életszínvonal meglehetősen kis összegből kihozható. A kis összeg viszont rosszul fizető, de stabil munkából is összehozható. Voila, máris eltűntek az egzisztenciális félelmek.”

  Nem érted a lényeget: az, hogy visszajön AZ ÉN ÉLETSZINVONALAM, a rendszert körülöttem nem változtatja meg. Ergó: az emberek ugyanúgy pénzcentrikusak maradnak, átgázolnak mindenkin 2 forintért, mert mindenki versenyt fut a túlélésért, ami a pénzt jelenti. Egy ilyen rendszerben az emberi kapcsolatok elsorvadnak, mindent behálóznak a befolyásos emberek (kapitalisták) kapcsolatai, arról nem is beszélek, hogy az tudja a jogot a demokráciákban (ezen bocs: röhögnöm kell…) érvényesíteni, akinek több pénze van (joBB ügyvédekre).
  Egy újraelosztásban a veszes oldalon állnék, tőlem is elvennének. Vállalnám, ha egy kiegyensúlyozott, kiszámítható élet, jó emberi kapcsolatok járnának vele. OK így?

 • külföldimagyar

  Igazad van, teljesen.

  Azért kicsit árnyalom a helyzetet, csak, hogy lásd, a “nagy nyugaton” sem megy ez másképp.

  Itt rendszerszinten az alábbi képlet működik:

  – a kapitalista cégek helyi 50+ osokat lecserélik fiatalokra, akik szerintük olcsóbbak, és “gyorsabbak”
  – azokat, akik a céget kvázi felépítették, és hozzájárultak annak felfutásához vagy eredményes működéséhez
  – a kitett helyi 50-esnek esélye sincs munkát találni, ráadásul van egy szemét törvény is, hogy a munkaadói járulék 50 felett aránytalanul nagyobb, – ezért még nem is érNÉ meg őket alkalmazni
  – 1-2 évig munkanélküli segélyt kapnak, majd kikerülnek a rendszerből, és gyakorlatilag felélik az 50-éves korukig összekuporgatott vagyonukat (ők nem magyarok, nem tudnak “visszavonulni”)
  – Svájcban az élet drága, itt nagyon hamar felélődik a vagyon. Mondjuk egy hónapban egy 3 tagú család büdzséje alsó hangon 5.000 CHF.

 • külföldimagyar
  Még annyit szeretnék mondani mindenkinek, hogy én látom magam körül azt, hogy a kapitalista rendszer hosszú távon pszichésen milyen “minőségű” (ha ezt lehet annak mondani) életet eredményezett. Nem, itt nem a jó minőségű infrastruktúrára, utakra, tárgyakra gondolok.
  Egész másról van szó: Az emberekre, illetve a köztük lévő viszonyokra. Hosszú lenne leírnom, hogy pontosan mikre gondolok itt, de legyen elég annyi, hogy én mindenképpen vissza fogok költözni Magyarországra, és itt most a politikai részt teljesen kitakartam.
  Amikor otthon járok Mo-on, teljesen más kultúrával találkozom, és ezt erősen pozitív értelmben mondom. Amikor még otthon éltem, ezt másként éltem meg. Most tudok összehasonlítani.
  Bár azt is látom, hogy évről évre cseppenként folyik be a nyugati “kultúra”, nagyon nem szeretném, ha ott olyan lenne, mint itt. …nem, még mindig nem az utakra gondolok… 😉